-
Ο χρήστης JimClark έγραψε:
Αν έχεις χτυπήσει σκυλί στα 140 χμ/ω (και με 120 χμ/ω που είναι το όριο δεν τη γλίτωνε)Άσχετο!
...καλύτερα να μαθαίναμε να βγάζαμε και κανένα φλας ..
Άσχετο!
-
τα χρησιμοποιώ το βράδυ μαζί με τα μεσαία όταν διασχίζω οδούς που είναι (έτσι κι αλλιώς) πυκνοπαρκαρισμένες. Δίνεις το σήμα σου στον άλλο ότι έρχεσαι, χωρίς να κάνεις την επαναλαμβανόμενη χρήση των προβολέων όπως πολλοί κάνουν, και αυτό απαγορεύεται είναι που απαγορεύεται μέσα στη πόλη.Πάλι έχω την εντύπωση πως σε περίεργες και κακοφωτισμένες πάντα διασταυρώσεις, η επαναλαμβανόμενη χρήση των της μεγάλης σκάλας γίνεται ευκολότερα αντιληπτή σε σύγκριση με τα μονίμως αναμμένα φώτα ομίχλης. Η έντονη αλλαγή φως-σκοτάδι είναι αυτή που ενεργοποιεί τον άλλο οδηγό. Γιατί για παράδειγμα τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης έχουν περιστρεφόμενο και όχι σταθερό φάρο...;
Επίσης:
Aρθρo 36
Kανόνες xρήσης των φώτων oxημάτων
- Kατά τη διάρκεια της νύκτας o oδηγός υπoxρεoύται να έxει τα φώτα τoυ oxήματός τoυ αναμμένα και να τα xρησιμoπoιεί όπως πιo κάτω:
α) Τα φώτα πορείας απαγορεύεται να είναι αναμμένα, όταν το οδόστρωμα φωτίζεται, αρκετά μεν μέσα στις κατοικημένες περιοχές, αρκετά δε και συνεχώς εκτός κατοικημένων περιοχών, ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει ευκρινώς από απόσταση τουλάχιστον εκατό (100) μέτρων καθώς και όταν το όχημα βρίσκεται σε στάση ή στάθμευση.
- Aν υπάρxoυν φώτα oμίxλης, σύμφωνα με αυτά πoυ oρίζoνται στo άρθρo 69 τoυ παρόντoς Kώδικα, πρέπει να xρησιμoπoιoύνται μόνo σε περίπτωση oμίxλης, xιoνόπτωσης, ή καταρρακτώδoυς βρoxής, μόνα τoυς ή μαζί με τα φώτα διασταύρωσης. Tα φώτα αυτά επιτρέπεται να xρησιμoπoιoύνται σε στενoύς ελικoειδείς oδoύς και αν δεν συντρέxoυν oι πιo πάνω πρoυπoθέσεις.
- H κατά τo άρθρo 37 παρ. 3 τoυ παρόντoς Kώδικα φωτεινή πρoειδoπoίηση είναι τo άναμμα των φώτων διασταύρωσης, με διακoπές σε μικρά xρoνικά διαστήματα ή τo άναμμα με διακoπές των φώτων πoρείας ή η εναλλαγή των φώτων διασταύρωσης και των φώτων πoρείας με διακoπές επίσης σε μικρά xρoνικά διαστήματα.
Aρθρo 37
Hxητικές και φωτεινές πρoειδoπoιήσεις
- Oι oδηγoί αυτoκινήτων oxημάτων μπoρoύν τη νύκτα, αντί ηxητικών πρoειδoπoιήσεων, να δίνoυν τις φωτεινές πρoειδoπoιήσεις, τoυ άρθρoυ 36 παρ. 4 τoυ παρόντoς Kώδικα.
Άρα δεν ισχύει η απαγόρευση χρήσης της εναλλαγής μεγάλης-μεσαίας σκάλας ούτε εντός ούτε εκτός πόλης. Τα φώτα ομίχλης κατ' εξαίρεση επιτρέπονται σε «στενούς ελικοειδείς δρόμους», φαντάζομαι όταν δεν υπάρχει προπορευόμενο ή αντιθέτως ερχόμενο όχημα. Πάλι όμως, αν σ' αυτή την περίπτωση η μεσαία και η μεγάλη σκάλα είναι σε καλή κατάσταση και καλά ρυθμισμένες, αμφιβάλλω αν κερδίζεις κάτι ουσιαστικό σε ορατότητα. Τώρα, αν τα φώτα κάποιου δεν είναι σωστά ρυθμισμένα, καλύτερα να τα ρυθμίσει αντί να προσπαθεί να σκοτώσει μύγα χρησιμοποιώντας αυτόματο...
Φιλικά,
Μιχάλης - Kατά τη διάρκεια της νύκτας o oδηγός υπoxρεoύται να έxει τα φώτα τoυ oxήματός τoυ αναμμένα και να τα xρησιμoπoιεί όπως πιo κάτω:
-
Αναλογα με την ταχυτητα φωτιζουν και τα φωτα.Δεν μπορει να φωτιζει η μικρη σκαλα αρκετα στα 120 και 140 χλμ/ωρα.Σε αυτες τις περιπτωσεις βαζουμε τα μεγαλα.Εκτος αν ειμαστε σε κατοικιμενη περιοχη οποτε μαλλον τρεχουμε πολυ και δεν φταινε τα φωτα μας.
Εγω οσους συναντω με αναμμενα τα μπροστα της ομιχλης βλεπω μπροστα μου δυο φωτεινες στηλες,πρεπει να πλησιασεις πολυ για να καταλαβεις οτι ειναι ξεχωριστα πανω κατω φωτα,απλα σε τυφλωνουν.Οταν απο πισω μου ερχεται καποιος με ομιχλης του αναβοσβηνω το δικο μου πισω ομιχλης.Αν δεν καταλαβει να τα σβησει το αφηνω αναμμενο.Αφου δεν βλεπει καλα τον δρομο να τον βοηθησω να με διακρινει .
Εκεινοι που πραγματικα δεν παλευονται ειναι οσοι τα αναβουν σε βρεγμενο οδοστρωμα.Εκει τα βλεπεις εις διπλουν καθως γυαλιζει η ασφαλτος.
Και εγω αναβω τα ομιχλης σε στριφτερους δρομους και παντα τα σβηνω οταν διακρινω αυτοκινητο απο μακρυα.Επισης κατι αλλο που κανω ειναι λιγο πριν απο τυφλη στροφη να βαζω τα πορειας αντι για τα μεγαλα,ετσι βλεπω αν ερχεται αμαξι απο το αλλο ρευμα. -
Εμένα προσωπικά ένα ποσοστό 60% των προβολέων ομίχλης με ενοχλεί. Σε μερικά αμάξια είναι χαμηλα και δεν ενοχλούν, σε άλλα πάλι σε στραβώνουν. Γενικά δεν καταλαβαίνω γιατι θεωρείται τόσο 'cool' να είναι ανοιχτά τα προβολάκια και η μικρή σκάλα κυρίως μέσα στην πόλη.
Τις λίγες φορές που τα έχω χρησιμοποιήσει εγώ είναι σε συνθήκες καταρρακτώδους βροχής με περιορισμένη ορατότητα στην Ε.Ο. (?) Πατρών-Κορύνθου.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Εκεινοι που πραγματικα δεν παλευονται ειναι οσοι τα αναβουν σε βρεγμενο οδοστρωμα.Εκει τα βλεπεις εις διπλουν καθως γυαλιζει η ασφαλτος.Αν ισχύουν τα παρακάτω, μάλλον παλεύονται....Εννοείται πως αν στο μεταξύ έχει σταματήσει η βροχή, πρέπει να τα σβήνουν.
- Aν υπάρxoυν φώτα oμίxλης, σύμφωνα με αυτά πoυ oρίζoνται στo άρθρo 69 τoυ παρόντoς Kώδικα, πρέπει να xρησιμoπoιoύνται μόνo σε περίπτωση oμίxλης, xιoνόπτωσης, ή ** καταρρακτώδoυς βρoxής **, μόνα τoυς ή μαζί με τα φώτα διασταύρωσης.
Και πάλι για να αποφευχθεί το ....'ντουμπλάρισμα' κατα τη διάρκεια της βροχής το ιδανικό είναι τα ενσωματωμένα φώτα ομίχλης.(για τους άλλους, για τον κάτοχο ιδανικά είναι τα ξεχωριστά τα οποία αναμφίβολα χαρίζουν σε πολλά αυτοκίνητα).
Πάντως, σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία και ενω είχα ενσωματωμένα φώτα ομίχλης στο Α3 , **ΟΥΔΕΠΟΤΕ ** δέχτηκα ειδοποιηση απο κάποιον διερχόμενο απο απέναντι (πόσο μάλλον απο προπορευόμενο).Τυχαίο άραγε ?? Tα χρησιμοποιούσα αρκετά συχνά (εννοείται νύχτα) σε διαδρομές με πολλές στροφές μιας και συνηθίζω να κινούμαι σε βουνά.Η αλήθεια είναι οτι υπήρχε όντως διαφορά και 'άνοιγε' περισσότερο ο δρόμος βοηθώντας με στην οδήγηση.
Αλλα πάλι θα μου πείτε AUDI είναι αυτό, πώς να μην είναι άψογο ???? (Tα λέω καλά ρε Technik ?? )
Υ.Γ. Χρησιμοποιώ αόριστο χρόνο, γιατι εδω και 8 μήνες δεν έχω, αφού μετά απο ατυχηματάκι έσπασαν οι βάσεις απο τα φωτιστικά σώματα και τα αντικατέστησα με τα καινούρια που είχαν βγει για το Α3 (με τα ενσωματωμένα φλας) και τα οποία δεν επιδέχονται φώτα ομίχλης.Αν και δε μπορώ να πω οτι αρρώστησα, υπήρξαν αρκετές φορές που η έλλειψη φώτων ομίχλης ηταν αισθητή.
-
Δεν ξέρω ρε παιδιά...
Εμένα μου φαίνεται πολύ αστείο να λέμε ότι χρησιμοποιούμε φώτα ΟΜΙΧΛΗΣ οποιαδήποτε νύχτα (...και όχι μόνο!).
Άραγε ξέρουμε τι θα πει ομίχλη; Μας έχουνε πει ή έχουμε δει; Και πόσο μειωμένη μπορεί να είναι η ορατότητα σε 'συνθήκες μειωμένης ορατότητας'; Έχουμε δει ποτέ; Έχουμε περάσει ομίχλες που το πιο μακρινό σημείο αναφοράς είναι το παρ-μπριζ; Έχουμε βγάλει το δύσμοιρο συνοδηγό να περπατάει μπροστά για να μην κοιμηθούμε στην Κατάρα;
Εκτός και αν τους αλλάξουμε ονομασία. Να τα πούμε 'πρόσθετα υποβοηθητικά προβολάκια'. Και να μας απασχολεί τότε πότε και που επιτρέπεται η χρήση τους. Όχι όμως 'φώτα ομίχλης' επειδή δικαίως σε καθαρή νύχτα αυτό μας παραπέμπει σε... αιθαλομίχλη...
Η εξαίρεση που επιτρέπεται είναι δεκτή. Σε φιδίσιους σκοτεινούς ορεινούς δρόμους. Αρκεί - λέει - να τα σβήνουμε όταν έρχεται κάποιος από απέναντι... Τι λέμε τώρα, εδώ δε σβήνουμε ούτε τα μεγάλα φώτα όταν διασταυρωνόμαστε θα σβήσουμε τα 'πρόσθετα υποβοηθητικά προβολάκια';;;
Θα συνεχίσω να το λέω και ας είμαι γραφικός:Είναι δυο πρόσθετες φωτεινές πηγές στο οπτικό μας πεδίο που ακόμα και αν δεν μας βαράν στα μάτια, τραβάν ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ το βλέμμα σκοτεινιάζοντας κι άλλο τη νύχτα. Τέλος.
Αυτό εσύ ανάβεις εμένα ενοχλεί!!! ΟΥΓΚ!!!
-
Ο χρήστης Giorgos έγραψε:
Αυτό εσύ ανάβεις εμένα ενοχλεί!!! ΟΥΓΚ!!!
Ο φίλτατος giorgos θα ξαναμιλήσει σε δύο φεγγάρια...
και για όσους δεν μπορούν να το δουν (το φεγγάρι), υπάρχουν και οι προβολείς ομίχλης...
-
Ok. Έχετε δίκαιο. Είδα το βιβλίο που διάβαζα για να περάσω τις εξετάσεις (το μεγάλο), είδα τα πρόστιμα, είδα και την παράγραφο 36 και Πήγα ρώτησα και στη σχολή οδηγών και μου είπαν πάνω κάτω τα ίδια που λέτε εσεις (αν και απόρησαν που πήγα και ρώτησα τέτοια 'λεπτομέρεια'). Μη φορτώνετε. Από εδώ και πέρα θα τα χρησιμοποιώ πιο 'κατά το αρμόζειν'..
1 κάφρος less...
-
1 κάφρος less...
Καλά ντέ!
-
Στο 206 τα είχε. Τα άναψα 3-4 φορές γιατί δούλευα στη Θέρμη (το μέρος με την πιο πολύ ομίχλη στη Θεσσαλονίκη...) σε 2 χρόνια. Άλλη μία τα άναψα σε έναν (κακό) χωματόδρομο σε υψόμετρο 1000+μέτρα, σ' ένα κατσάβραχο της Κρήτης, όπου ήμασταν εγώ και οι αλεπούδες στις 11 το βράδυ...
Γενικά, τα φώτα ομίχλης φωτίζουν χαμηλά και κοντά στο αμάξι, άρα σε σχετικά υψηλές ταχύτητες (πχ πάνω από 40-50χαω) είναι άχρηστα!
Εκτός κι αν δίνουν άλογα ή πόντους (ξέρετε σε πιο σημείο... )
-
Ο χρήστης MPOMPIO έγραψε:
Πιστευω οτι τα εργοστασιακα προβολακια ομιχλης ΔΕΝ στραβωνουν (για το μπροστινα μιλαω). Αλλωστε ειναι τοποθετημενα πολυ χαμηλα...Θα συμφωνήσω με τον mpompio, και τα δικά μου προβολάκια φωτίζουν σε απόσταση το πολύ 5 μέτρων! Είναι ρυθμιζμένα από το εργοστάσιο να ρίχνουν κάτω στο έδαφος και τσεκαριζμένα δεν στραβώνουν γιατί έχω ρωτήσει γνωστό μου που οδηγούσε μπροστά μου!!
Για το αν χρεισημοποιώ ή όχι, η αλήθεια είναι ότι σε στροφιλίκια τα χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα όπως και συνθήκες βροχής κλπ -
Ο χρήστης msamaro έγραψε:
Πιστευω οτι τα εργοστασιακα προβολακια ομιχλης ΔΕΝ στραβωνουν (για το μπροστινα μιλαω). Αλλωστε ειναι τοποθετημενα πολυ χαμηλα...
Θα συμφωνήσω με τον mpompio, και τα δικά μου προβολάκια φωτίζουν σε απόσταση το πολύ 5 μέτρων! Είναι ρυθμιζμένα από το εργοστάσιο να ρίχνουν κάτω στο έδαφος και τσεκαριζμένα δεν στραβώνουν γιατί έχω ρωτήσει γνωστό μου που οδηγούσε μπροστά μου!!
Για το αν χρεισημοποιώ ή όχι, η αλήθεια είναι ότι σε στροφιλίκια τα χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα όπως και συνθήκες βροχής κλπΚατώ από ποίες συνθήκες το δοκίμασες αυτο?
Δεν στο λέω κακοπροαίρετα αυτό, αλλά γιατί κάθε φορά που έχει ένας από πίσω μου αναμένους τους προβολείς ομίχλης είναι ενοχλητικό.
Υ.Γ. Δεν νομίζω ότι οι προβολείς ομίλχης είναι φτιαγμένοι για να βλέπουμε καλύτερα το δρομό (ίσως με πολύ μικρές ταχύτητες, αλλά και πάλι αμφιβάλλω), αλλά για να μας βλέπουν οι άλλοι σε περίπτωση ομίχλης.
-
Εμενα παντως δεν με ενοχλουν καθολου τα προβολακια ομιχλης οταν ειναι αναμμενα στο αμαξι που βρισκεται πισω μου (εξαιρουνται κατι 106ραλυ)!!! Εδω δεν με ενοχλουν τα μεσσαια που ειναι σχεδιασμενα για να φεγγουν πιο μακρυα και πιο δυνατα.... Νομιζω ειστε λιγο υπερβολικοι!! Παρ'ολα αυτα εγω δεν τα χρησιμοποιω! Αληθεια λιγοτερο σας ενοχλουν τα φωτα απο τα SUVs, 4x4, μηχανες???
Βεβαια καποια στιγμη οταν τα αναψα στο αμαξι μου 147 facelift δεν μπορεσα να κινηθω την νυχτα μονο με αυτα γιατι φωτιζαν ΕΛΑΧΙΣΤΑ! Μιλαμε για 1-2 μετρα μπροστα απο την μουρη του αυτοκινητου μου!! Αν ειναι σωστα ρυθμισμενα δεν ενοχλουν ΚΑΘΟΛΟΥ και πολλες φορες βοηθουν στα στενακια γιατι το φως τους ειναι αρκετα... φαρδυ!!
-
Συμφωνω οτι πολλες φορες τυφλωνουν και οτι δεν πρεπει να τα αναβουμε,παρα μονο σε ομιχλη και σε περιπτωσεις οπου ειμαστε μονοι στον δρομο.
Μην λεμε ομως οτι δεν βοηθουν.Ξυριζουν τον δρομο.Ειναι αρκετα χρησιμοι. -
Εμένα δεν με έχουν ενοχλήσει ποτέ προβολάκια (σε αντίθεση με κακορυθμισμένα μεσαία ή έλλειψη φώτων φρένων), αλλά αφού ενοχλεί τόσο κόσμο, δεν τα χρησιμοποιώ καθόλου. Εκτός από κάτι νυχτερινές ορειβασίες...
-
Ο χρήστης melos86 έγραψε:
Εμενα παντως δεν με ενοχλουν καθολου τα προβολακια ομιχλης οταν ειναι αναμμενα στο αμαξι που βρισκεται πισω μου (εξαιρουνται κατι 106ραλυ)!!!Νομίζω ότι τα 'προβολάκια' του ραλύ δέν είναι ομίχλης και ανάβουν μαζί με τα μεγάλα.
-
Aκριβώς!Στα 16ν ραλλύ τα μεγάλα φώτα είναι ενσωματωμένα στα προβολάκια
Προσωπικά δεν με ενοχλούν καθόλου τα προβολάκια.Αυτό δεν σημαίνει οτι τα ανάβω όμως.Με κουράζουν πολύ επειδή φωτίζουν πολύ κοντά στο αυτοκίνητο.Πάντως πιστεύω οτι οι καφρίλες που κάνει ο μέσος Ελληνας οδηγός είναι πολύ πιο επικύνδινες απο αυτά τα φωτάκια -
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Συμφωνω οτι πολλες φορες τυφλωνουν και οτι δεν πρεπει να τα αναβουμε,παρα μονο σε ομιχλη και σε περιπτωσεις οπου ειμαστε μονοι στον δρομο.
Μην λεμε ομως οτι δεν βοηθουν.Ξυριζουν τον δρομο.Ειναι αρκετα χρησιμοι.Έτσι ακριβώς!!! Κάποιοες φορές τυφλώνουν, άλλες ενοχλούν, άλλες πάλι είναι μάλλον απλά αντιαισθητικά. Σε βρεγμένο δρόμο, πίσω σου ή απέναντί σου ενοχλούν ΠΟΛΥ! Σε στεγνό με καλές συνθήκες ορατότητας, μπορεί και να ενοχλούν, μπορεί και όχι!
Πάντως σίγουρα βλέπεις ΠΟΛΥ καλύτερα...
ΔΕΝ τους ανάβω χωρίς λόγο. -
πάντως όσοι ισχυρίζονται πως δεν ενοχλούνται απ τα προβολάκια ας βεβαιαωθούν πρώτα ότι έχουν οδηγήσει εκτός αστικού κύκλου νύχτα. Ένα μεγάλο πρόβλημα σε όλα μου τα ταξίδια είναι το καφριλίκι αυτό. Στα 30 μέτρα προτού διασταυρωθείτε ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω αναρωτηθεί τι θα συμβεί αν κάτι πεταχτεί στο δρόμο τότε ή αμέσως μετά που δεν έχω επαρκώς τον έλεγχο.
Λίγα αυτοκίνητα δεν έχουν ενοχλητικούς προβολείς όταν διασταυρώνεστε και κανένα [που να μου έτυχε] όταν σε ακολουθεί από κοντά.-
Όσο για τα στροφιλίκια χαίρω πολύ, εννοείται θα τα χρησιμοποιήσεις βράδυ. Αλλά όχι και στον πολυσύχναστο επαρχιακό ρε παιδιά
-
Έχεις δίκιο, εντώς πόλεως που το περιβάλλον είναι πιο φωτισμένο τη νύχτα, οι προβολείς ομίχλης δεν ενοχλούν σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά συχνά. Βεβαίως εντός πόλεως δεν έχει και κανένα νόημα η χρήση τους κάτω από κανονικές συνθήκες. Όμως σε επαρχιακούς δρόμους χωρίς ίχνος φωτισμού, οι προβολείς ομίχλης ενοχλούν περισσότερο και απ' τη μεγάλη σκάλα - αν και φροντίζω να έχω πάντα καθαρό παρ-μπριζ...
Φώτα ομίχλης...