-
Αν και μου φαίνεται αυτονόητο, ίσως πρέπει να εξηγήσω ότι ΔΕΝ υπάρχουν εργοστασιακοί προβολείς ομίχλης που να μην ενοχλούν σε κανονικές συνθήκες.
Εξ' ορισμού τα φώτα ομίχλης παίζουν διαφορετικό ρόλο από τα πορείας ή τα μεγάλα και πρέπει να είναι πολύ χαμηλά, δυνατά και με μεγάλη διασπορά ακτίνας για να αυξάνουν την ορατότητα σε δύσκολες συνθήκες. Πέραν αυτού ο κυριότερος ρόλος τους είναι, όπως και με το πίσω φως ομίχλης, να σε βλέπει ο αντίθετα ερχόμενος οδηγός (η ο προπορευόμενος από τον καθρέπτη του) από αρκετά μεγάλη απόσταση ακόμα και σε συνθήκες πάρα πολύ κακής ορατότητας.
Αν υπήρχε τρόπος να δημιουργηθούν φώτα ομίχλης που να μην ενοχλούν τους άλλους οδηγούς, να είστε βέβαιοι ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα τα είχαν ενσωματώσει στο κύριο σύστημα φωτισμού και δεν θα χρειαζόταν να πατάει κανείς ξεχωριστό κουμπί. Το ότι σε όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα τα φώτα ομίχλης ενεργοποιούνται από ξεχωριστό διακόπτη είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι προορίζονται μόνο για πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, όπως υπονοεί και το όνομα τους.
Αν τώρα κάποιος επιμένει να τα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση, εμπίπτει σε κάποια από τις κατηγορίες του δημοψηφίσματος, ή απλά εθελοτυφλεί.
-
Εγώ τα ανάβω συνέχεια γιατί έχω αντικαταστήσει τα κανονικά φώτα του αυτοκινήτου με κάτι μπλέ φωτάκια που φωτίζουν σα καντίλια. (πλάκα κάνω).
-
Ο χρήστης kinq1 έγραψε:
Εγώ τα ανάβω συνέχεια γιατί έχω αντικαταστήσει τα κανονικά φώτα του αυτοκινήτου με κάτι μπλέ φωτάκια που φωτίζουν σα καντίλια. (πλάκα κάνω).εσυ μπορει να κανεις πλακα... οι υπολοιποι χιλιαδες καφροι με μονιμα αναμμενη τη μικρη σκάλα (με τα λαμπακια κοκκινα, μπλε) και τα προβολακια για να βλεπουν τι κανουν;;;;
-
Πάντως χωρίς άλλη μία επιλογή για όσους τα χρησιμοποιούν σύμφωνα με το σκοπό για τον οποίο είναι κατασκευασμένα, όλοι εμείς δεν μπορούμε ούτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να δούμε. Οπότε, τι νόημα έχει η ψηφοφορία, όταν πολλοί δεν μπορούν να λάβουν μέρος;
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
[snip]...όλοι εμείς δεν μπορούμε ούτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να δούμε... [snip]Υπάρχει και το λινκ 'Επισκόπηση αποτελεσμάτων' κάτω από τις πιθανές απαντήσεις.
-
Εγώ τα ανάβω γιατί δεν έχω φώτα και φρένα.
Έχω μόνο κόρνα -
Τα ζώα που πηγαίνουν με αναμένα τα φώτα ομίχλης είναι πολύ ενοχλητικά, ειδικά τις βραδυνές ώρες όταν σε πλησιάζουν από πίσω.
-
Ενοχλούν σε κάθε περίπτωση. Δύο πρόσθετες φωτεινές πηγές στο οπτικό πεδίο του απέναντι οδηγού ό,τι και να πούμε τραβάνε το μάτι και ενοχλούνε.
Η πρόβλεψή τους είναι για συνθήκες μειωμένης ορατότητας και μόνο εκεί τα δέχομαι. Οπουδήποτε αλλού, όχι μόνο δε βλέπω χρησιμότητα, αλλά ενόχληση.
Ακόμα και αν είναι σωστά ρυθμισμένα, ο δρόμος δεν είναι πάντα ευθεία, υπάρχουν λακούβες, ανηφοροκατηφόρες, νερά που αντιφεγγίζουν και ένα σορό άλλοι λόγοι που στέλνουν τη δέσμη στα μάτια του απέναντι.
Επαναλαμβάνω όμως το βασικό: Είναι δυο πρόσθετες φωτεινές πηγές στο οπτικό πεδίο των άλλων οδηγών και στο σκοτάδι οποιοδήποτε φως δεν φωτίζει την πορεία μας αποτελεί ενόχληση. -
Όχι μόνο στραβώνουν, αλλά για εμένα που έχω αστιγματισμό, είναι λίαν επικίνδυνα το βράδυ...καλά τα γυαλιά, αλλά κάποιος που συμπάσχει θα με καταλάβει
-
Ο χρήστης vitoribo έγραψε:
Όχι μόνο στραβώνουν, αλλά για εμένα που έχω αστιγματισμό, είναι λίαν επικίνδυνα το βράδυ...καλά τα γυαλιά, αλλά κάποιος που συμπάσχει θα με καταλάβειΑααα...να τα ξαναπούμε?
Η άσκοπη χρήση φανών ομίχλης φανερώνει ασχετοσύνη και ανευθυνότητα . Τελεία και παύλα.
Κατα την γνώμη μου (και των περισσοτέρων) πάντα...
-
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι αυτά τα προβολάκια ομίχλης δεν στραβώνουν τον ερχόμενο από απέναντι. Το δοκίμασα και εγώ, στάθηκα 5 10 50 100 μέτρα μακριά και μπροστά από το αυτοκίνητο και δεν ενοχλούν καθόλου.
Είναι χαμηλά τοποθετημένα. Απαγορεύονται νομίζω εκείνα που είναι σαν τα παλιά τα κίτρινα που τοποθετούνται πάνω στο μπροστινό προφυλακτήρα (σαν των παλιών αγωνιστικών).
Τα μπροστά φώτα ομίχλης δεν ενοχλούν όπως τα πίσω. Στα περισσότερα μάνουαλ υπάρχει υπενθύμιση ότι απαγορεύεται η χρήση των πίσω ομίχλης (το δυνατό κόκκινο φανάρι) αλλά πουθενά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για τα μπροστά. Εκτός αν δηλώνεται.
Η ακτίνα των φώτων ομίχλης μπροστά είναι μετά βίας 25 μέτρα και φωτίζουν πολύ ωραία τις νεκρές γωνίες που υπάρχουν με τα μεσαία και ιδίως πλάγια. Στην πόλη μας, την Ξάνθη, που είναι από τις Μάστερ Κάφρεν όσον αφορά την οδηγική παιδεία (ποσοστό επιτυχίας των σχολών οδήγησης κάπου στο 98.3 %) τα χρησιμοποιώ το βράδυ μαζί με τα μεσαία όταν διασχίζω οδούς που είναι (έτσι κι αλλιώς) πυκνοπαρκαρισμένες. Δίνεις το σήμα σου στον άλλο ότι έρχεσαι, χωρίς να κάνεις την επαναλαμβανόμενη χρήση των προβολέων όπως πολλοί κάνουν, και αυτό απαγορεύεται είναι που απαγορεύεται μέσα στη πόλη.
Hands off προβολείς ομίχλης...
Εδιτ: Παρ' όλα αυτά τα σβήνω στάνταρντ όταν είμαι σε καλοφωτισμένες περιοχές.. Αλλά, ναι, τα χρησιμοποιώ.
-
Οποιος δε βλέπει με τα φώτα που ορίζει ο ΚΟΚ και χρειάζεται άλλες πηγές φωτισμού για να δεί.... ε ας κάτσει καλύτερα σπίτι του.
Δικαιολογίες του στύλ τα έχω ρυθμίσει ή τα έχω τσεκάρει και δε στραβώνουν παραμένουν απλά δικαιολογίες που κάνουν αυτούς να νιώθουν καλύτερα.
Αμάν πια.
-
Ο χρήστης JimClark έγραψε:
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι αυτά τα προβολάκια ομίχλης δεν στραβώνουν τον ερχόμενο από απέναντι.Δεν υπολόγισες και τον μπροστινό. Έχεις δει στον καθρέφτη, με βρεγμένο οδόστρωμα τι εκπέμπουν μαζί με τις ανακλάσεις τους από τον δρόμο. Τι γίνεται στα άπειρα σαμάρια των ελληνικών δρόμων;
Κι αν τα φώτα ομίχλης φτάνουν 25m μπροστά, τότε είναι αρρύθμιστα. -
Ο χρήστης booZe έγραψε:
[snip]...όλοι εμείς δεν μπορούμε ούτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να δούμε... [snip]
Υπάρχει και το λινκ 'Επισκόπηση αποτελεσμάτων' κάτω από τις πιθανές απαντήσεις.
Χίλια συγγνώμη, δεν το είχα προσέξει καν!
-
Να μήν το κάνω edit, θα φαίνεται κακό. 15 εννοούσα και αυτό είναι η μέγιστη ακτίνα φωτισμού. Στα σαμάρια (και οπουδήποτε σηκώνεται η μούρη ενός αντερχόμενου αυτοκινήτου) πρώτα από όλα ενοχλούν τα μεσαία. Και τα χαμηλά ενοχλούν, δε διαφωνώ, αφού όπως και να το κάνεις 'το κακό' προστίθεται και αυξάνεται.
Ίσως είναι και θέμα 'προηγούμενου'. Αν έχεις χτυπήσει σκυλί στα 140 χμ/ω (και με 120 χμ/ω που είναι το όριο δεν τη γλίτωνε) 2 η ώρα τα μεσάνυχτα στην εγνατία, μετά αν μπορούσα να έχω και δυνατότερα προβολάκια θα τα χρησιμοποιούσα. Σε λογικά πλαίσια του να μην ενοχλώ ποτέ τους υπόλοιπους εννοείται.
Είναι λίγο κακία το επόμενο που θα πω και μάλλον δεν έχει ακολουθία με το θέμα. Δεν κάνει να αποποιείσαι μιας κατηγορίας αναφέροντας άλλη, αλλά καλύτερα να μαθαίναμε να βγάζαμε και κανένα φλας όταν πρέπει και μετά να μιλάμε για παράνομη/παράλογη χρήση των προβ. ομίχλης..
-
Παιδιά μιλάμε για 'προβολάκια' 'ΟΜΙΧΛΗΣ' αν δε μπορείτε ορισμένοι να το καταλάβεται τότε τι να πώ.
-
Είναι λίγο κακία το επόμενο που θα πω και μάλλον δεν έχει ακολουθία με το θέμα. Δεν κάνει να αποποιείσαι μιας κατηγορίας αναφέροντας άλλη, αλλά καλύτερα να μαθαίναμε να βγάζαμε και κανένα φλας όταν πρέπει και μετά να μιλάμε για παράνομη/παράλογη χρήση των προβ. ομίχλης..Στην ίδια 'συνομοταξία' ανήκουν.
Δεν είναι κακία αυτό που έγραψες, κακία είναι το παρακάτω.
Έχουν δίκιο τελικά όσοι υποστηρίζουν ότι η ψήφος όλων μας δεν πρέπει να μετρά το ίδιο. -
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, πως δεν ενοχλούνται μερικοί με τους προβολείς ομίχλης. Προσωπικά δεν μπορώ να κοιτάξω τους καθρέπτες μου όταν ακολουθεί κάποιος με αναμένα ομίχλης, όπως και σε δρόμους χωρίς φωτισμό, κυριολεκτικά χάνω την 'ξεθωριασμένη' διαγράμμιση.
'βγάζαμε και κανένα φλας όταν πρέπει και μετά να μιλάμε για παράνομη/παράλογη χρήση των προβ. ομίχλης..'
Εδώ διαφωνώ, ΚΑΙ θα βγάζουμε φλας, ΚΑΙ ΔΕΝ θα ανάβουμε τα ομίχλης. Δηλαδή θα αφήσουμε π.χ. τους βιαστές έξω μέχρι να πιάσουμε τους εμπόρους ναρκωτικών; Σοβαρά μιλάμε τώρα;Δεν θέλω να επιτεθώ σε κανέναν προσωπικά αλλά αυτές η νοοτροπίες με εξοργίζουν.
Όπως έχει ξαναγραφτεί εδώ, τα κάτοπτρα των ομίχλης είναι έτσι φτιαχγένα για να διαπερνούν την ΟΜΙΧΛΗ και να φαίνονται σε εμάς σε λογική ένταση. Οι περισσότεροι είστε μεγαλύτεροι ηλικιακά από εμένα (22) και δεν έχω καμία πρόθεση να σας κάνω μάθημα.
Αν ενοχλήθηκαν κάποιοι, δεν με απασχολεί, όπως δεν ενδιαφέρει και εκείνους αν μπορώ να οδηγήσω την ώρα που κυκλοφορούν με αναμένα ομίχλης!
-
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι αυτά τα προβολάκια ομίχλης δεν στραβώνουν τον ερχόμενο από απέναντι. Το δοκίμασα και εγώ, **στάθηκα **5 10 50 100 μέτρα μακριά και μπροστά από το αυτοκίνητο και δεν ενοχλούν καθόλου.Όταν λες στάθηκες, εννοείς όρθιος;
Γιατί όρθιος τα μάτια σου θα είναι λογικα μεταξύ 1.60 με 1.80 μέτρα, τη στιγμή που τα αυτοκίνητα έχουν ολικό ύψος κάπου στο 1.45, οπότε τα μάτια του οδηγού είναι στο 1.20 περίπου.Η φυσιολογική κλίση της δέσμης των φώτων είναι περίπου 2% προς τα κάτω. Το λέει πάνω στο φανάρι συνήθως αν ανοίξεις το καπώ.
Οπότε ακόμα και στα 100 μέτρα απόσταση το μισό μέτρο του ορθίου πεζού με τον καθήμενο οδηγό είναι μισό τοις εκατό, ή 25% απόκλιση από το ιδανικό!!
Στα 10 μέτρα αυτό αυξάνεται σε 5%, ή 250% απόκλιση, δηλαδή άλλα αντί άλλων.Γιαυτό και ανάλογα την κλίση του δρόμου οι απέναντι πολλές φορές μας στραβώνουν (και από λακούβα ακόμα καμιά φορά...) παραπάνω από το κανονικό και λίγα μέτρα μετά βλέπουμε πως είχαν μια χαρά φώτα...
-
- Για τα 120km/h υπάρχει η μεγάλη σκάλα που φωτίζει πράγματι μακρυά.
- Έχω πέσει σε ομίχλη που είχα ορατότητα κάτω από 10m. Δεν έχω προβολείς ομίχλης, ο δρόμος δεν είχε καθόλου διαγράμμιση, μα και με τα μεσαία τα κατάφερα.
- Αν υπάρχει μπροστινός δεν υπάρχει πρόβλημα. Βγάζει εκείνος το φίδι από την τρύπα και εσύ ακούς μουσική ακολουθώντας μόνο το κόκκινο φως. Από απόσταση βέβαια, μην το δεις ξαφνικά να το καταπίνει το έδαφος!
Φώτα ομίχλης...