-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Σήμερα έμαθα ότι έκαψαν [μαζί με άλλα δύο αυτοκίνητα και μια μοτοσυκλέτα] τη Lancia Delta προηγούμενης γενιάς του θείου μου. Είχε πάνω από 200.000 χλμ και ελάχιστα προβλήματα του είχε βγάλει, και δεν είχε πρόθεση να την αντικαταστήσει καθώς την είχε αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια. Η ασφάλεια του δίνει 2000 ευρώ...oύτε σκούτερ δεν παίρνει με 2 χιλιάρικα..
-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Είνα λίγο μπερδεμένη η ιστορία με το C635...Οk, με το manual...... αλλά θα υπάρχει ξεχωριστό Dual Clutch αυτοματο και ξεχωριστό κλασσικό αυτόματο ;;
Έτσι ακριβώς είναι.Προφανώς το μονόδισκο αυτoματοποιημένο (2010)θα χρησιμοποιηθεί σε λιγότερο δυνατές και ακριβές εκδόσεις,καθώς είναι και φτηνότερο στην κατασκευή από το διπλόδισκο.Γι'αυτό και μίλησα για χρήση του στον 1,4ΤJet.Εκτός και αν συμβεί το απίθανο να χρησιμοποιήσουν ένα καινούριο κιβώτιο που θα χρησιμοποιείται σίγουρα στον δικύλινδρο 900 και στον 1300JTD.
Με δεδομένο το όριο των 350ΝΜ ροπής που μπορεί να αντέξει το C635 κάπως έτσι έχουν και οι αποδόσεις των κινητήρων που θα χρησιμοποιούν το DDCT:
1.8 JTB 231CV - 330Nm
2.0 JTB 240cv - 350Nm
2.0 JTDm 163cv - 355NmTo ερώτημα είναι τί θα γίνει με τον 2,0JTDm twinstage
-
**Απάντηση σε ορισμένους 'καθηγητές' παραπάνω.
Όποιος θέλει να μάθει την ιστορία της LANCIA ή να διδάξει αυτή την ιστορία στους άλλους να πάει στο LANCIA FORUM. Εδώ μιλάμε για τη ΝΕΑ LANCIA DELTA και μόνο, γιατί ο αναποφάσιστος και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ψάχνει να αγοράσει αυτοκίνητο και όχι να μάθει παλιές ιστορίες. Και επειδή η LANCIA ήταν κάποτε κατασκευαστής με αγωνιστικές περγαμηνές και η Integrale κέρδιζε κύπελλα, δε σημαίνει ότι η νέα DELTA απευθύνεται σε πιλότους και εραστές της αγωνιστικής ιστορίας της φίρμας. Υπάρχουν και απλοί άνθρωποι και οικογενειάρχες που ενδιαφέρονται για το αυτοκίνητο αυτό και δεν είναι υποχρεωμένοι να μάθουν ούτε να αποστηθίσουν πρώτα την αγωνιστική ιστορία της LANCIA για να αγοράσουν μετά το αμάξι. Και δεν είπαμε να μη φέρει η κουβέντα και κάτι τις περί ιστορίας αλλά να μη το παραχέζουμε κιόλας.**
-
Kαταρχήν καλό θα ήταν να μην γράφεις ολόκληρο το μήνυμα με bold παρακαλώ. Κατά δεύτερον, εφόσον η κουβέντα περιστρέφεται γύρω και από την ιστορία της Delta, δεν βρίσκω λόγο να μην συνεχιστεί εδώ, σε λογικά πλαίσια φυσικά (όπως και γίνεται). Εξάλλου τα βασικά του αυτοκινήτου τα μάθαμε, κάποιες πρώτες εντυπώσεις υπήρξαν και εν αναμονή πιο διεξοδικών δοκιμών δεν χάνουμε τίποτα να κουβεντιάσουμε και για θέματα που δεν άπτονται άμεσα των πόσων αερόσακων έχει ή αν το δέρμα είναι περφορέ ή λείο. Αν η διαχειριστική ομάδα κρίνει ότι η συζήτηση ξεφεύγει και είναι επιτακτικός ο διαχωρισμός του νήματος, μην αμφιβάλλεις καθόλου ότι θα το κάνει.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Kαταρχήν καλό θα ήταν να μην γράφεις ολόκληρο το μήνυμα με bold παρακαλώ. Κατά δεύτερον, εφόσον η κουβέντα περιστρέφεται γύρω και από την ιστορία της Delta, δεν βρίσκω λόγο να μην συνεχιστεί εδώ, σε λογικά πλαίσια φυσικά (όπως και γίνεται). Εξάλλου τα βασικά του αυτοκινήτου τα μάθαμε, κάποιες πρώτες εντυπώσεις υπήρξαν και εν αναμονή πιο διεξοδικών δοκιμών δεν χάνουμε τίποτα να κουβεντιάσουμε και για θέματα που δεν άπτονται άμεσα των πόσων αερόσακων έχει ή αν το δέρμα είναι περφορέ ή λείο. Αν η διαχειριστική ομάδα κρίνει ότι η συζήτηση ξεφεύγει και είναι επιτακτικός ο διαχωρισμός του νήματος, μην αμφιβάλλεις καθόλου ότι θα το κάνει.Φίλε εγώ χθες θέλησα να μάθω πράγματα και εντυπώσεις από τη νέα DELTA και έφαγα τα μάτια μου να μαθαίνω την ιστορία της LANCIA και το πόσα κύπελλα έχει κερδίσει η Integrale. Αμα σε κάθε νήμα για συγκεκριμένο μοντέλο αρχίσουμε να γράφουμε περί της ιστορίας της εκάστοτε φίρμας τότε καληνύχτα μας.
-
cctop , δεν σου κάνει εντύπωση πως μόνο εσύ διαμαρτύρεσαι?
Συζήτηση για το αυτοκίνητο γίνεται,οπότε συμπεριλαμβάνεται και η ιστορία του,
φόρουμ είναι δεν ειναι άρθρο περιοδικού. -
Τα φόρα υπάρχουν για να γράφει ο καθένας τις απόψεις του, όσο γίνεται πιο σχετικές με το εκάστοτε θέμα, όχι για να βοηθούν τους οικογενειάρχες στα ψώνια τους.
Αν κάποιος θέλει να αγοράσει αυτοκίνητο και χρειάζεται να διαβάσει εντυπώσεις να πάρει ένα περιοδικό:
Οι 4 τροχοί είναι ένα πολύ καλό περιοδικό και στη γλώσσα μας κιόλας, ενώ οι δοκιμαστές του είναι σαφέστατα πιο έμπειροι από τον κάθε κακομοίρη που κάθισε τον πωπό του στο κάθισμα ενός αυτοκινήτου και αποφάσισε πως έχει άποψη για αυτό.
Ευχαριστώ και συγγνώμη για το OFF-TOPIC -
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
δεν είναι και off-topic ή Ιστορία του ονόματος Δέλτα.....off-topic θα ήταν να μιλάγαμε για τα σκάνδαλα στο Βατοπέδι και την Ελαφόνησο....
Διέφυγε αυτό της Daily Mirror
-
Κάποιοι δε θέλουν να καταλάβουν αυτονόητα πράγματα. Το φόρουμ αυτό έχει πολλά διαφορετικά νήματα. Εάν θέλουμε να αμπελοφιλοσοφήσουμε περί ιστορίας μιας φίρμας υπάρχει το σχετικό νήμα πχ LANCIA FORUM. Σε αυτό όμως το νήμα περί της Νέας DELTA αναφερόμαστε στη ΝΕΑ DELTA και μόνο η οποία δεν έχει ουδεμία σχέση με την Integrale και τα κυπελλα της LANCIA. Δεν έχει καμία δουλειά τη HF, η Integrale και η αγωνιστική διαδρομή της LANCIA γενικώς ως φίρμας αυτοκινήτων. Εδώ λοιπόν συζητάμε ΜΟΝΟ για τη Νέα DELTA και αυτή ενδιαφέρει. Για οτιδήποτε άλλο στο LANCIA FORUM. Και νομίζω ότι αυτά είναι αυτονόητα πράγματα που δε δέχονται αμφισβήτηση όσο και να προσπαθούν κάποιοι. Σε όλα τα φόρουμ στο διαδίκτυο που σέβονται και τον εαυτό τους και τους αναγνώστες τους και δε θέλουν να τους κουράζουν, υπάρχει δομή, ταξινόμηση και αρχές πάνω στην συγγραφή των τόπικς και όλα αυτά πρέπει να τηρούνται.
Το ότι μόνο εγώ διαμαρτύρομαι δε σημαίνει ότι σαν μονάδα έχω άδικο ένταντι των πολλών. Βάλτε και την παράμετρο ότι πολλοί άλλοι βαριούνται ή απλά δε θέλουν να χαλούν τη ζαχαρένια τους με ανάλογες επεμβάσεις που θεωρούν άσκοπες τη στιγμή που ξέρουν ότι θα αντιμετωπιστούν ως σχεδόν παρείσακτοι και θα λοιδορηθούν, πράγμα που ουκ ολίγες φορές συμβαίνει δυστυχώς στο φόρουμ μας από κάποιους.
Και για να μη το κουράζουμε άλλο, δεν επανέρχομαι. Κάντε ότι νομίζετε.
-
κρίμα
-
Lancia Delta tjet 1.4 - 150hp.. εντυπώσεις
Θα έχετε διαβάσει πολλά, αλλά όλα ίδια. Copy – paste από το ένα site στο άλλο. Για τα άψογα ηλεκτρονικά, το design, την χλιδή.
Διαβάστε και την άποψη κάποιου που το οδήγησε και το κρίνει με κριτήρια μέσου οδηγού.
Πολύ σημαντικό να πούμε ότι το αμάξι δεν σχεδιάστηκε να είναι ‘Τζι-τι-άι’ παρόλο που ακούγονται πολλά τα 150 άλογα. Ένα 5-πορτο οικογενειακό αυτοκίνητο είναι, με αξιοπρεπείς επιδόσεις. Είναι η λίγο πιο γρήγορη έκδοση του ίδιου κινητήρα που βγάζει 120 άλογα με ακριβώς την ίδια ροπή (20-κάτι Nm) σε λίγο ψηλότερες στροφές. Καλό είναι κάποιοι πυρ-κ-αυλοι τέστερ σε περιοδικά να το θυμούνται και να θυμούνται σε ποιο κοινό απευθύνεται…
Το poul-mour…
Καταρχήν το αυτοκίνητο είναι αντικειμενικά όμορφο, σίγουρα ξεχωρίζει στον δρόμο, κάνει τα κεφάλια να γυρίζουν, χαζεύουν όλοι με τα (αλα Audi) μπροστινά led ημέρας και τα πίσω led φρένα και φλάς, έχει μπόλικο νίκελ, ωραίες διχρωμίες και καθαρές κοφτές γραμμές. Οι Ιταλοί ξέρουν να σχεδιάζουν αμαξώματα και τους βγάζεις το καπέλο. Μέσα πάλι εντυπωσιακό, πολύ ασημί στο ταμπλό, όμορφο τιμόνι και λεβιές, καλά πλαστικά. Πολύ καλό το ηχοσύστημα της Bose.Εργονόμια – Άνεση - Χώροι..
Όλα είναι εκεί που πρέπει, μπόλικες ρυθμίσεις αλλά και εύκολες. Μπορείς να μικρορυθμίσεις διάφορα πραγματάκια αλλά δεν χρειάζεται να διαβάσεις το manual και δεν αποσπάται η προσοχή σου. Full εξοπλισμός, εκτός από ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέπτες. Πολύς… πάρα πολύς ο χώρος για τα πόδια των πίσω με την έξυπνη ρύθμιση των πίσω καθισμάτων (τα μετακινείς μπρός-πίσω ανεξάρτητα, αυξάνοντας-μειώνοντας ανάλογα τον χώρο αποσκευών. Γενικά μια αρχοντιά για όλους τους επιβάτες…Κάθισα πίσω από την θέση του οδηγού ρυθμισμένη για 1.86, και είχα 10-15 πόντους κενό με το μπροστινό κάθισμα .. Απίστευτο!Καταραμένη ηλιοροφή όμως! Μπροστά δεν ενοχλεί, αλλά πίσω ακουμπούσε το κεφάλι μου και ήταν ενοχλητικό. Στο αμαξι χωρίς ηλιοροφή γλυτώνεις 4-5 πόντους σε ύψος και όλα μια χαρά!
Το πορτμπακγκαζ το περιμένεις μεγαλύτερο (380 λίτρα στην χειρότερη εκδοχή). Όχι τόσο σε βάθος (είπαμε, μεγαλώνει αρκετά με την ανάλογη ρύθμιση των καθισμάτων), αλλά σε πλάτος. Το αμάξι είναι ογκώδες απ’εξω και ξαφνικά ο χώρος αποσκευών στενεύει αρκετά λόγω των μεγάλων πίσω θόλων. Το κατώφλι είναι ψηλό και δεν βοηθάει και αυτό. Γενικά ή αίσθηση είναι ότι θα μπορούσαν να φτιάξουν κάτι μεγαλύτερο αλλά χαλώντας τον σχεδιασμό του πολύ ωραίου πισινούλη.. Περιορισμένη η ορατότητα πίσω μέσα από το αμάξι λόγω του παραπάνω σχεδιασμού του πίσω μέρους αλλά εντυπωσιακοί πλαϊνοί καθρέπτες με μεγάλο οπτικό πεδίο. Βολικότατοι λόγω κακής ορατότητας οι αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω.
Στο δρόμο πώς στέκεται;
Σαν ένα πολύ καλό μοντέρνο αμάξι. Δεν θα τρομάξει κανένα και έχει μεγαλύτερα όρια από αυτά του τυπικού αγοραστή της μεσαίας αυτής ‘λιμουζίνας’. Ακριβές και γρήγορο τιμόνι, στιβαρό πάτημα, δεμένο εσωτερικό που δεν τρίζει, χρυσή τομή σκληρότητας-άνεσης στην ανάρτηση που θα ευχαριστήσει με την ποιότητά της όλο τον φυσιολογικό κόσμο που μετακινείται με αυτό το αμάξι, εκτός από αυτόν που (για κάποιο ανεξήγητο λόγο) θέλει να το χώσει φέτες στα λιμανάκια... Δεν κάνει, και δεν είναι φτιαγμένο για αυτό, τα 1300+ κιλά φαίνονται με μικρές μετακινήσεις. Το AHS (Absolute Handling System, ένα εξελιγμένο πρόγραμμα ευστάθειας ESP) επεμβαίνει αργούτσικα και αφήνει μερικές ολισθήσεις να συμβούν, αλλά απλά στρίβεις το τιμόνι και πάει εκεί που θέλεις. Το αυτοκίνητο έχει ASR που μειώνει το σπινάρισμα των τροχών και βοηθάει για ξεκινήματα σε γλιστερές καταστάσεις, ενώ (πάλι για κάποιο ανεξήγητο λόγο) μπορείς να το απενεργοποιήσεις για να παίξεις…τι να παίξεις δεν ξέρω, το συζητάμε…Φρένα…
Καλά, δυνατά, το ABS σωστότατο, σε καλή άσφαλτο βιδώνεται, σε παρκέ ή νερά έχεις απόλυτο έλεγχο και ζωγραφίζεις την τροχιά σου όπως θες εσύ έχοντας την μέγιστη δυνατή επιβράδυνση. Δεν ξέρω αν θα αντέξουν όταν ο ‘θέλω-να-γίνω-Αλεζι’ κατέβει το βουνό με όσα πάει, αλλά πόσο πραγματικά μας ενδιαφέρει; Θα το ανακαλύψει το συμπαθές περιοδικό αυτό, που έχει και ανοιχτές μάχες με το groupo.. Πάντως από 170χλ/ώρα με πλήρη επιβράδυνση μπορείς να αλλάξεις 2-3 λωρίδες άνετα αποφεύγοντας ότι βρεθεί στο δρόμο σου χωρίς πανικούς και ανατριχίλες.Σασμάν.
6αρι, κλασσική αίσθηση του groupo (ψιλο-χλαπ-χλουπ, με τίποτα η ακρίβεια ενός γιαπωνέζικου, αλλά δεν χάνεις αλλαγή). Θέλει συνήθεια η 6η, μπορείς να κινηθείς από 70-80 χλ/ωρα, αλλά τα κατεβάσματα για προσπέραση θα πάνε στην 3η ή στην 4η, και εκεί ο κλασσικός οδηγός του 5τάχυτου κιβωτίου πρέπει να σκεφτεί πως θα κουνήσει το ρημάδι το ματσούκι.. Λίγο συνήθεια θέλει και αυτό.. Ένα σειριακό-αυτόματο ίσως παιδιά θα βγάλετε για τις ‘φτωχές’ σας εκδόσεις των 1400 κυβικών;Μοτεράκι…
Εχω 2 γνώμες, μια καλή και μια κακή, και θα κρίνετε ανάλογα με την χρήση που θέλετε να κάνετε. Τα 0-100 και τις τελικές θα τα βρείτε σε περιοδικά, αλλά είναι ανούσια, δεν σας λένε την αίσθηση του αυτοκινήτου.
Εντάξει, δεν είναι τα γνωστά μας 1400 με τα 90 άλογα και τα 13 Nm ροπής. Το τούρμπο πιέζει το στομάχι στο κάθισμα, η επιτάχυνση είναι ικανοποιητικότατη για οικογενειακό αυτοκίνητο, οι προσπεράσεις γίνονται χωρίς κανένα άγχος. Η υστέρηση της τουρμπίνας μικρή μεν αλλά υπάρχει και μας θυμίζει ότι τα κυβικά είναι λίγα και το βάρος στα 1300+ κιλά. Μετά τις 2000 στροφές το αμάξι θυμίζει καλό 2-λιτρο, μέχρι τις 5500-6000 που δεν έχει νόημα να υπερβείς γιατί έρχεται το κρέμασμα λόγω πλέον έλλειψης υπερπλήρωσης. Εκεί ανεβάζεις ταχύτητα και συνεχίζεις να επιταχύνεις γραμμικά και σταθερά. Απλά ο ενθουσιασμός της αίσθησης του τούρμπο σε κάνει να περιμένεις ‘τρέλες’ στις 6-7000 στροφές, πράγμα που απλά βέβαια δεν συμβαίνει. Λίγη συνήθεια στην αλλαγή ταχύτητας θέλει (και κοίταγμα στο στροφόμετρο) και το δελτάκι επιταχύνει σαν airbus στην απογείωση.Αλλά. Μεγάλο ‘αλλά’ εδώ. Και δεν θα το γράψει ούτε θα το σχολιάσει νομίζω κανείς. Επαρχιακός και αυτοκινητόδρομος όλα ΟΚ. Επιλέγεις τις σωστές σχέσεις στο 6αρι και πας όπως θες, άντε με 2-3 δέκατα υστέρηση του τούρμπο. Στην πόλη έχουμε θέμα. Από τις 1000 μέχρι τις 2000 το αμάξι είναι 800 κυβικά. Δεν μπορείς να οδηγήσεις στρωτά με μέτρια επιτάχυνση. Από στενό σε στενό, σε ανηφόρες, από στοπ σε στοπ ή στο μποτιλιάρισμα, είτε θα ψοφάς με λίγο γκάζι μέχρι να ξεπεράσεις τις 2000 και να έρθει η δύναμη, είτε θα γκαζώνεις σαν 18αρικο για να κρατήσεις τις στροφές ψηλά και να ξεκινήσεις ψιλοσπινάροντας. Απότομες ανηφόρες μέσα στην πόλη μόνο με πρώτη και αρκετό γκάζι στην αρχή. Κάποια στιγμή αρχίζεις να εκνευρίζεσαι. Τα κιλά είναι αρκετά, το αμάξι οικογενειακό, δεν είναι παράλογο να το φορτώσεις με 500 κιλά ακόμη, το AC κόβει κι άλλο από την ήδη μικρή ροπή στις 1000κατι στροφές. Αν είχατε πριν 1600+ κυβικά στο ενός τόνου παλιότερο αμάξι σας, θα στραβομουτσουνιάσετε άσχημα. Δυστυχώς δεν οδήγησα το ίδιο μοντέλο με τον 120hp κινητήρα που έχει την ροπή στις 1750 στροφές αντί στις 2250 του 150άρη, (και αναγκαστικά χάνει σε δύναμη ψηλά). Μάλλον φαίνεται καλύτερη λύση για την κίνηση στην πόλη.
**Κατανάλωση; **
Καλή..
Με 6η και 130 στα 7,2 lt/100χλ, στα 80 είδα και 5,3. Μέση με ψιλογρήγορη οδήγηση σε επαρχιακό και πόλη στα 11-12, απόλυτα φυσιολογικό για τα κιλά του και την ασφάλεια που προσφέρει στην προσπέραση το γκάζι κάτω από το πόδι.Μια μία ματιά:
Μου άρεσε το σουλούπι, οι χώροι του, η ενεργητική ασφάλεια του, η εργονομία του, η ποιότητα του, η δύναμη του κινητήρα στις μεσαίες στροφές, η κατανάλωση με λογική οδήγηση. Μου άρεσε η γκατζετιά που ανάβει τον αντίστοιχο προβολέα ομίχλης από την μεριά που στρίβεις το τιμόνι όταν κινείσαι με μικρές ταχύτητες στην πόλη. Σου φωτίζει ωραία τις γωνίες και είσαι ασφαλείς βλέποντας τα εμπόδια, αλλά είναι και οι πεζοί ασφαλείς.
Τσού η αδυναμία του στις πολύ χαμηλές στροφές στην μποτιλιαρισμένη κίνηση στην πόλη, στις ανηφόρες, στην γενική βαρεμάρα να κατεβάσουμε ταχύτητα (γιατί μωρέ δεν μπορώ να τσουλήσω με 2α στο στενό και πρέπει να βάλω 1η
Ένσταση για τα led φλάς, στην ημέρα με ήλιο δεν φαίνονται καλά. Καλό είναι το φλάς να είναι κάπως πιο ξεχωριστό από τα κανονικά φώτα, για να μην ψάχνεις το χρώμα του αλλά το αναβόσβησμα. (Την ίδια ένσταση έχω και για το Vw group με το φλας που περικλείει τα φώτα θέσεις και τα φρένα.)**Αρα… **
Αν κινήστε κυρίως στην πόλη, γνώμη μου να διαλέξετε κάτι ελαφρύτερο και ατμοσφαιρικό ή diesel. Το Mussa ένα κουκλί, σβέλτο στο μποτιλιάρισμα και με σειριακό-αυτόματο κιβώτιο ξενοιάζετε.
Αν κάνετε ταξίδια με την οικογένεια και το πάρετε για το ‘καλό’ σας αμάξι, τότε ΟΚ.
Τιμούλες από 19.500 για τα 120 άλογα, και από 21.000 για τα 150. Και να δούμε και τιμούλες σέρβις και ανταλλακτικών, γιατί η lancia μας έχει συνηθίσει σε ‘εγκλήματα’… Γιατί βρε παιδιά, ίδια αμάξια είναι με τα Fiat…**Γκρίνια: **
Γιατί έχω μια μικρή εντύπωση ότι αυτός ο tjet με τα 120 ή 150 άλογα δεν θα πουλήσει καθόλου στο εξωτερικό που δεν είναι κομπλεξικοί με τα κυβικά ή το diesel; Γιατί τον βλέπω σαν ‘Ελληνική’ λύση; Όταν υπάρχει ο οικονομικότατος 1.6 Tdi με 120 άλογα και 30 Nm ροπή στις 1500 στροφές ή ο 1.9 twin turbo diesel με 190 άλογα και 41 κιλά ροπή, ποιος Ιταλός – Γάλλος – Γερμανός οικογενειάρχης θα πάρει τον 1400σάρη τούρμπο; Μπορεί ο ίδιος tjet να ταιριάζει στην φιλοσοφία του νεαρού αγοραστή του punto ή του bravo που του αρέσει το βρουμ-βρουμ στο φανάρι και ξεκινάει σπινάροντας, αλλά ο lanciότης στην ‘λιμουζίνα’ του περιμένει να ξεκουνάει πιο ομαλά, πιο δυνατά αλλά και πιο αρχοντικά.. δηλαδή από περισσότερα κυβικά.Το τιμόνι ελαφρύ στις μανούβρες, στο δρόμο άψογο σε αίσθηση, αισθάνεσαι ότι το ξέρεις το αμάξι από παλιά. Παιδιά της Ιταλίας όμως, αυτή η χαζομάρα το city mode, γιατί το φτιάξατε; Ελαφραίνει το τιμόνι πάρα πολύ για να σε ‘βοηθήσει’ να παρκάρεις άνετα αλλά το νεκρώνει σε αίσθηση, σαν να γυρίζεις υδρόγειο σφαίρα. Και γιατί δεν το λέτε parking mode και μπερδεύετε τον κόσμο ότι το χρησιμοποιούμε στην πόλη; Στην πόλη με 130 στην παραλιακή; Βρήκατε το ηλεκτρικό τιμόνι και είπατε να θάψουμε κανα-δυό; ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, αν υπάρχει έστω και ένα άτομο που θα βρει το τιμόνι βαρύ στο παρκάρισμα, έχουμε πέσει σε κρετίνο. Αντιθέτως, οι περισσότεροι (και σε punto το έχω δει αυτό) κυκλοφορούν χωρίς να ξέρουν καν τι έχουν πατήσει στο ταμπλώ και το αμάξι σε μέτριες ταχύτητες δεν έχει καμία επαναφορά και γίνεται σαν τιμόνι video-game. Και είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.
Και διάφορα υποκειμενικά.. Όχι μαύρο, όχι μπλέ σκούρο. Φτάνει αυτή η συντηρίλα της σκούρας λιμουζίνας που μας δέρνει. Καταρχήν τηγανίζεις αυγό πάνω του μετά από μία ώρα στον Ελληνικό ήλιο. Εμφανισιακά χάνει όλες τις λεπτομέρειές του, όλα τα νεύρα του αμαξώματος. Καλό το χρυσαφο-ροζ-ασημο-κάτι χρώμα (αυτό που λέγανε χαμαιλέων στην Romeo) που αλλάζει χρώμα ανάλογα την γωνία. Αδιάφορο παντελώς το μολυβί και το περίεργο γαλάζιο. Πολύ καλό το άσπρο αλλά πανέμορφο το εκρού, που τονίζει όλες τις πινελιές του σχεδιαστή με τις μαύρες λεπτομέρειες…
Αυτά τα ολίγα, μπράβο στην Lancia για την δυναμικότητά της, την έρευνα, την εξέλιξη, τις πρωτοποριακές λύσεις, το στυλ της. Αν εξαιρέσουμε την απόκριση του κινητήρα στις πολύ χαμηλές στροφές (που μάλλον δεν ενδιαφέρει τους εκτός Ελλάδος καταναλωτές) είναι ένα πολύ αξιόλογο αυτοκίνητο.
-
ΥΓ...
Η πιτσιρικαρία στα 18-22 είπε..
‘Πω πω, κούκλα το μαύρο, κακό και φτιάχνεται να γίνει πιο κακό ακόμη’. (Ποιο; το οικογενειακό 5-πορτο; Να γίνει κακό; Γιατί; Έρε κόμπλεξ και λεφτά για πέταμα που έχει ο κόσμος…)
‘Οι μαύροι μασπίεδες οπωσδήποτε βάψιμο’ (όχι χλεχλε μου, σχεδιαστή αυτοκινήτων Έλληνα από την κούνια σου, μια χαρά είναι μαύροι και άβαφτοι, προστατεύουν το κάτω μέρος και τις πόρτες από μικροχτυπήματα από πέτρες και πεζοδρόμια και αλλάζουν εύκολα. Ταιριάζουν με τις άλλες μαύρες λεπτομέρειες μια χαρά).
‘Θέλει μεγαλύτερη ζάντα και φαρδύτερο λάστιχο να δείξει’ (τι να δείξει ρε κακομοίρη όμηρε του car tuning που ούτε ξέρεις τι σημαίνει, τι να δείξει, τις λακκούβες στον ιδιοκτήτη του;).
‘Γιατί δεν έχει αναδιπλούμενους ηλεκτρικά καθρέπτες;’ (έτσι, για να ρωτάς).
‘Δεν μ’ αρέσει γιατί δεν έχει θερμαινόμενα καθίσματα’ (δεν πειράζει, να πάρεις την θερμοφόρα σου μαζί, έχει κλιματισμό, σου φτάνει).
‘Δεν χωράει το κεφάλι μου πίσω, αλλά και η ηλιοροφή είναι όλα τα λεφτά…’ (το AHS, το στήσιμο, η ασφάλεια είναι όλα τα λεφτά, αλλά άντε να το καταλάβεις. Η ηλιοροφή ήταν-είναι και θα είναι ‘αναγκαία’ στις βόρειες χώρες που εκτιμούν τις 10 μέρες ηλιοφάνεια. Εδώ ψηνόμαστε και σε μερικά χρόνια βγάζουν προβλήματα και στοιχίζουν μια μικρή περιουσία να φτιαχτούν ή να αλλαχθούν.)
-
Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες για την κίνηση σε μποτιλιάρισμα.
Το οδήγησα σε κίνηση και μου φάνηκε άνετο και μάλιστα κάτω από τις 2Κ στροφές έχω την εντύπωση ότι 'τράβαγε' καλύτερα από το αντίστοιχο Bravo.
+1 για τα σκούρα χρώματα, αλλά θεωρώ το μολυβί και το γαλάζιο ότι ταιριάζουν καλύτερα.
Για τις ταχύτητες σωστές οι παρατηρήσεις, αλλά ειδικά σε επαρχιακούς δρόμους και Ε.Ο. που κινούμαι δεν χρειάζονται πολλές αλλαγές. Πάντως στο test drive αντί για 6η πέταξα μια 4η μέσα. Θα μπορούσε να έχει καλύτερη αίσθηση το κιβώτιο, αλλά δεν θα δυσκολευτείς να το συνηθίσεις.
Για τις ανηφόρες δεν δοκίμασα, αλλά υπάρχει το hill holder, που δεν ξέρω πάντως πως λειτουργεί.
Η ηλιοροφή κόβει ύψος εσωτερικό, το οποίο είναι ήδη κάπως περιορισμένο για τα δεδομένα τα δικά μου (1,90 ύψος). Με ανοιχτή την ηλιοροφή 'έβρισκα' πάνω, χωρίς ηλιοροφή ήταν άνετα ειδικά αν ρίξεις την πλάτη του καθίσματος προς τα πίσω. (Είναι ρυθμιζόμενα τα πίσω και ως προς την πλάτη εκτός του μπρος - πίσω)
Σε ανοιχτό δρόμο το αμάξι όντως είναι απόλαυση, για την πόλη δεν είναι ιδανικό όπως όλα τα αντιστοίχων διαστάσεων αυτοκίνητα. -
Μπράβο dpap ωραία παρουσίαση. Όταν λες για τα αλμυρα service της Lancia τι εννοείς? Έχεις κάποιο παραδειγμα απο άλλο μοντέλο της εταιρίας?
-
Εχω παραδείγματα απο την δεκαετία του 90, όταν είχα punto, τα αντίστοιχα ανταλλακτικά και οι τιμές σερβις για την lancia ήταν αρκετά προς τα πάνω... απλά ξέχναγες την αντιπροσωπεία και πήγαινες στον συνεργειατζή που έφτιαχνε τα ιταλικά με ίδιες τιμές εργασίας.. Tο μοτο για τους Ιταλούς ήταν ¨Θελετε φθηνό παρτε fiat, θέλετε σπορ παρτε romeo, θέλετε χλιδή παρτε lancia (αλλά θα την πληρώσετε..). Ελπίζω η νοοτροπία του grupo να αλλάξει τώρα πού είναι όλα ένα...
Για το θέμα της ροπής χαμηλά (πολύ χαμηλα
Είχα το punto gt παλιοτερα, εκπληκτικό στις μεσαίες στροφές αλλά είχε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Η χρήση τουρμπο αναγκαστικά κατεβάζει την πραγματική συμπίεση του κινητήρα (γιατι αλλιώς θα διαλυθεί!). Η συμπίεση έρχεται απο την τουρμπίνα και λιγότερο απο τα κυβικά. Ετσι, εκτός ωφέλιμης περιοχής τουρμπο, το αμάξι γίνεται σαφέστατα πιο αργό απο αν είχε ατμοσφαιρικό στα ίδια κυβικά (εκει, στις 1100 με 1800-2000 στροφές). Και αν θέλεις να κινηθείς οικονομικά και χαλαρά με πολύ μικρες ταχύτητες και πχ 2α, σου σπαει τα νευρα.
Τώρα εχω συνηθίσει στα 1800 κυβικά ατμοσφαιρικό (picasso και golf ii gti) που κινείσαι με 1000 στροφές και πεμπτη και επιταχύνουν θετικότατα μέσα στην πόλη και ξεχνάς να αλλάξεις ταχύτητα. Και ανεβαίνεις ανηφόρες με ρελαντι, πραγμα που δεν μπορούν να κάνουν τα τουρμπο (καυσαερίων) σε λίγα κυβικά. Γιαυτό γραφω παραπάνω οτι καλό είναι να μην ακούμε μόνο το 150 άλογα και το 20 κιλα ροπή, αλλά και με ποιον τρόπο και που αποδίδονται αυτά.Το 'πρόβλημα' στην Δελτα είναι σχετικό, εξαρτάται τι έχει συνηθίσει κανείς.. Αλλά σίγουρα δεν είναι η σωστή λύση για κίνηση στην πόλη και μποτιλιάρισμα (10-10 μέτρα κίνησης). Μεταφράζεται (για μένα) σε εκνευρισμό με λίγο γκάζι (έλα μανάρι μου, ξεκίνα επιτέλους!), ενώ με περισσότερο γκάζι σε μεγαλύτερη κατανάλωση βενζίνης και σε φθορά του συμπλέκτη.
Μόλις όμως ξεκινήσει, ξεχνάς τα 1400 κυβικά, σφυρίζει διακριτικά και λες, ναι, τώρα μιλάμε! -
Δεν ξέρω τι γίνεται στις αντιπροσωπείες με τα ανταλλακτικά, αν και μου φαίνεται περίεργο το ίδιο πράγμα να έχει διαφορετική τιμή για Fiat ή για Lancia.
To δικό μου που το συντηρώ σε συνεργεία της γειτονιάς, έχει οικονομικότατα ανταλλακτικά και οι τιμές είναι ίδιες ακριβώς. Επίσης, υπάρχουν μπόλικα μη-original, δηλαδή χωρίς το σηματάκι της Fiat-Lancia, αλλά με το σήμα της Magnetti-Marelli, που ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα.Επομένως, η συντήρηση θα είναι μάλλον προσιτή, αν όχι φτηνή.
-
πολύ καλή ανάλυση dpap!
-
Εξαιρετική η παρουσίαση σου φίλε. Δεν γνωρίζω αν είσαι δημοσιογράφος σε περιοδικό αυτοκινήτου αλλά η παρουσίαση ήταν επαγγελματικού επιπέδου. Συγχαρητήρια λοιπόν και ευχαριστώ για τη βοήθεια.
Με προβληματίζει πάντως η αναφορά σου για την κίνηση του αμαξιού σε χαμηλές ταχύτητες και στροφές στον κινητήρα μέσα στην πόλη. Ελπίζω ο κινητήρας με τα 120 άλογα (που με ενδιαφέρει περισσότερο) να τραβάει καλύτερα στις χαμηλές στροφές. Λογικά έτσι θα πρέπει να είναι, δεν ξέρω όμως εάν βελτιώνεται αισθητά η κατάσταση ή ανεπαίσθητα. Εάν κάποιος φίλος δοκιμάσει την Ντέλτα με τα 120 άλογα ας μας γράψει τις εντυπώσεις του παρακαλώ.
Και εγώ επιλέγω λευκό ή εκρού. Όλα τα αυτοκίνητα μου υπήρξαν λευκά. Δε λερώνει, δε βράζει, δε φαίνονται μικροζημιές και γρατζουνιές και ειδικά στη Ντέλτα του πάει αντικειμενικά. Μάλιστα το λευκό δε χρεώνεται. Είναι μεγάλη μαλ... να πληρώνεις και το χρώμα και μάλιστα 500 - 600 ευρώ που χρεώνουν οι εταιρίες.... Δηλαδή πόσο κοστίζει στο εργοστάσιο περισσότερο η μεταλλική βαφή? Κάπου είχα διαβάσει παλαιότερη ότι το κόστος είναι το πολύ 5% περισσότερο, άρα γιατί χρεώνουν οι εταιρίες τόσο ψηλά το μεταλλικό χρώμα? Προφανώς είναι ένας τρόπος να βγάζουν γαμ...άτικα...
-
dpap πολύ ωραία περιγραφή
Θα σταθώ σε αυτό που αναφέρεις για τον κινητήρα χαμηλά. Το έχω παρατηρήσει και στο Bravo 150 που είχα οδηγήσει καθώς και στο TSI 122. Για να ξεκινήσεις ομαλά έπρεπε να δώσεις γκάζι στις 2000 στροφές και με το συμπλέκτη να πατινάρεις μέχρι το αμάξι να πιάσει τα χλμ που αντιστοιχούν σε αυτές τις στροφές. Αλλιώς έμενες από δύναμη και μέχρι τις 1700 δεν τράβαγε καθόλου.
Δεν έχω οδηγήσει και τπτ πιο δυνατό για να κρίνω οπότε το μόνο αμάξι που έχω άποψη επί του θέματος είναι το 140άρι μου όπου ο κομπρέσσορας λύνει ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Ξεκινάει εύκολα ακόμα και με 1000 στροφές και δεν κρεμάει καθόλου χαμηλά.
Με ένα τούρμπο όμως δεν μπορείς να το λύσεις αυτό γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να περιστραφεί η τουρμπίνα από το ρελαντί... -
Ο χρήστης cctop έγραψε:
...
Και εγώ επιλέγω λευκό ή εκρού. Όλα τα αυτοκίνητα μου υπήρξαν λευκά. Δε λερώνει, δε βράζει, δε φαίνονται μικροζημιές και γρατζουνιές και ειδικά στη Ντέλτα του πάει αντικειμενικά. Μάλιστα το λευκό δε χρεώνεται. Είναι μεγάλη μαλ... να πληρώνεις και το χρώμα και μάλιστα 500 - 600 ευρώ που χρεώνουν οι εταιρίες.... Δηλαδή πόσο κοστίζει στο εργοστάσιο περισσότερο η μεταλλική βαφή? Κάπου είχα διαβάσει παλαιότερη ότι το κόστος είναι το πολύ 5% περισσότερο, άρα γιατί χρεώνουν οι εταιρίες τόσο ψηλά το μεταλλικό χρώμα? Προφανώς είναι ένας τρόπος να βγάζουν γαμ...άτικα...Αυτό που διαπίστωσα πάντως εγώ σε πολλές εταιρίες είναι ότι σε 'ετοιμοπαράδωτο' υπάρχουν μόνο με τα μεταλλικά χρώματα ενώ τα ακρυλικά (συνήθως ασπρο, κόκκινο, κίτρινο) ... με παραγγελία και αναμονή για το καράβι ...
Πριν λίγες μέρες την είδα και εγώ την Delta στην ΔΕΘ και σε δίχρωμο είναι αρκετά καλή αν και σε σκέτο μαυρο που την είδα στο δρόμο μου άρεσε περισσότερο. Εκείνο που με εντυπωσίασε είναι ότι απο κοντά ... είναι τεράστια, αν και οι χώροι για τους πίσω επιβάτες δεν χέρουν ιδιαίτερα αυτής της μεγάλης προσφοράς όγκου.
Lancia Delta 2008