-
Δηλαδη καθε φορα που φοραμε φακους 'τραυματίζουμε' ή υπάρχει ενδεχόμενο να τραυματίσουμε τα μάτια μας?
-
Ο χρήστης karib έγραψε:
Δηλαδη καθε φορα που φοραμε φακους 'τραυματίζουμε' ή υπάρχει ενδεχόμενο να τραυματίσουμε τα μάτια μας?Φυσικά ! Δεν έχουνε όλοι οι άνθρωποι αντοχή στους φακούς.
Εγώ δεν μπόρω να βάλω ας πούμε. Παλιότερα τουλάχιστον που δοκίμασα τους έβγαλα σε 2 μήνες. -
Ο χρήστης tsilis έγραψε:
cmarin,έχω την εντύπωση ότι διορθώνεται,αλλά καλύτερα να αποταθείς σε υπεύθυνο οφθαλμίατρο επισήμως,και όχι μέσω του Φόρουμ..
Φυσικά γιατρέ μου , πρώτες πληροφορίες παίρνουμε μόνο από εδώ! Αλλωστε αν είναι να γίνει κάτι θα γίνει στην πατρίδα (Κρήτη) αφού αυτό δηλώνουν όλοι.
-
Εγω παντως επειδη θεωρω τα ματια μας σαν το μεγαλυτερο αγαθο που μας εδωσε η φυση και επειδη οι γιατροι δεν παυουν να'ναι ανθρωποι * φοβαμαι να τους τα εμπιστευθω.Ταχω τοσα χρονια και ακομα τα χρειαζομαι.
- 'Λαθη ειμαστε ,ανθρωπους κανουμε'.
-
Λοιπόν, στο φόρουμ δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, αλλά υπάρχει(καλός) οπτικός-οπτομέτρης: μουά!!
μόλις σήμερα αντελήφθην το θέμα και το διάβασα όλο πρίν απαντήσω. Είχε γίνει και μία σχετική συζήτηση παλαιότερα και είχα διαβάσει τόσους.....urban legends που απελπίστηκα και σταμάτησα να απαντώ. Παρακαλώ μήν μου το ξανακάνετε κι εδώ...
Πρίν φτάσουμε στο θέμα εγχείρηση, άς πούμε για τους φακούς επαφής:
για σκέτη μυωπία , δεν τίθεται θέμα περιορισμόυ, μπορείτε να έχετε και 20dt, υπάρχει φακός για εσάς, μηνιάιος, ημερήσιος, ή συμβατικός(18-20μήνες διάρκεια). ΚΑι χρωματιστός επίσης, μήν το ξεχάσω!!
Παρένθεση για να εξηγήσουμε τί σημαίνει μυωπικός αστιγματισμός, χοντρικά. Σημαίνει ότι δεν έχουμε την ίδια μυωπία σε όλους τους μεσημβρινούς του ματιού. πχ όταν κάποιος έχει -4 και -2 αστιγματισμό στίς 180μοίρες σημαίνει ότι έχει 4 βαθμούς μυωπία στον οριζόντιο μεσημβρινό και 6 βαθμούς μυωπία στον κάθετο μεσημβρινό.
επανέρχομαι στους φακούς επαφής όταν υπάρχει αστιγματισμός: μέχρι 0.5/0.75 ένας απλός φακός μπορεί να καλύψει τον αστιγματισμό. από εκεί και πέρα εφαρμόζουμε αστιγματικούς(τορικούς)φακούς. Σε συμβατικούς δεν υπάρχει περιορισμός,σε διοπτρίες όσο θέλετε γίνεται, πχ -8μυωπ-6αστιγμ, χωρίς κανένα πρόβλημα. Μειονέκτημα το υψηλό κόστος, γύρω στα 300ε.
σε μηνιαίους, αυτή τη στιγμή είμαστε σε -2.25 αστιγματισμό και μυωπία όσο θέλουμε. ένας τέτοιος φακός μπορεί στην πράξη να καλύψει έως 3 βαθμούς αστιγματισμό. τό κόστος εδώ είναι γύρω στα 70-80ε για 3 ζεύγη φακών και διάρκεια 30 χρήσεις έκαστο.
γενικά για τούς φακούς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έρχονται σε επαφή με τον κερατοειδή, αλλά απλά 'επιπλέουν'στο δακρυικό στρώμα που καλύπτει όλο το μάτι. Ενας καλός φακός με καλή εφαρμογή και σωστές διαστάσεις ποτέ δεν δημιουργεί πρόβλημα. Προσωπικά, σε άπειρες εφαρμογές φακών δεν έχω να αναφέρω ούτε μία περίπτωση δυσανεξίας και ακόμα δεν έχω βρεί κάποιον που να μήν μπορεί να φορέσει φακούς για οποιοδήποτε λόγο.
τώρα το μεγάλο θέμα: επέμβαση! επειδή δέν μου αρέσει να μιλάω στον αέρα, θα ανατρέξω σε προσωπική πείρα από πελάτες μου:
1. άρρεν 35 ετών με μυωπία 20dt(αλήθεια) με την επέμβαση, υπερδιόρθωση 2dt δηλ του κόψανε22 dt αντί για 20 και τώρα είναι υπερμέτρωπας 2 βαθμών. Αναγκάζεται πάλι να φοράει γυαλιά. οπτική οξύτητα δεν έχω μετρήσει
2. άρρεν 25 ετών μύωψ 3.75. οπτική οξύτητα με φακούς επαφής 12/10 στο κάθε μάτι. Με γυμνό μάτι 2/10. μετά την επέμβαση, έρχεται και μου λέει επιτέλους πέταξα τα γυαλιά, βλέπω!! από περιέργεια του μετράω οπτική οξύτητα: 4/10 το δεξί,5/10 το αριστερό!!! τί βλέπεις και βλέπεις ρε Γιώργο; του λέω. Αφού το πρωί ξυπνάω και δεν ψάχνω τα γυαλιά μου!;.
σωστή απάντηση που φανερώνει το υποκειμενικό της υπόθεσης. για κάποιον που χωρίς τα γυαλιά του βλέπει 2/10 και φτάνει στα 4/10 χωρίς γυαλιά, είναι μια θεαματικότατη βελτίωση. Συγκρινόμενο όμως με τα 12/10 των φακών ή έστω τα 10/10 των γυαλιών; Στα 4/10 κυμαίνεται η οπτική οξύτητα κάποιου που έχει γύρω στο 2-2.5 μυωπία(με γυμνό μάτι). το μυστικό είναι ότι ο φίλος μας, δεν έχει τώρα καθόλου μυωπία αφού τη διόρθωσε, αλλά λόγω επιβάρυνσης του κερατοειδούς έχουμε απώλεια διαφάνειας του μέσου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και άν θέλει να ξαναφορέσει διόρθωση, η όραση δεν θα βελτιωθεί.
άλλη μία συνέπεια είναι η μειωμένη αντίληψη του κοντράστ ειδικά σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού. Η μέτρηση του κοντράστ γίνεται με ειδικούς πίνακες που περιέχουν κύκλους με εναλλασόμενες λευκές και μαύρες ραβδώσεις που σιγά σιγά πάνε πρός το γκρίζο και δεν ξεχωρίζονται στο τέλος
μετά από επεμβάσεις τέτοιου είδους μειώνεται κατά πολύ αυτή η ιδιότητα του οφθαλμού΄. Τραβώντας το πολύ θα πώ ότι το βράδυ μπορείς να δείς μία ζέβρα ώς γκρί άλογο(είπα τραβώντας το πολύ, αλλά αυτό είναι το κόνσεπτ).
επίσης ισχύει αυτό που γράφτηκε για είδωλα και φωτάκια-αστεράκια γύρω από τα αντικέιμενα το β΄ραδυ. Αυτό γίνεται γιατί η επέμβαση γίνεται σε μιά κεντρική περιοχή του κερατοειδούς4-5χιλιοστά(ολική διάμετρος11). Εκτός αυτής της περιοχής η μυωπία πλησιάζει στην αρχική της τιμή. Το βράδυ που η κόρη του ματιού μεγαλώνει(όπως στί γάτες) στο μάτι μπαίνει πιό πολύ φώς από τίς έξω περιοχές του κερατοειδούς το οποίο εστιάζεται αλλού και έχουμε αυτό το φαινόμενο
΄τωρα όσον αφορά την πρεσβυωπία. είναι αλήθεια ότι αφήνοντας 0.5 μυωπία υπόλοιπο, κερδίζεις σε χρόνο τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας. Δεν πάυεις όμως να είσαι μύωψ 0.5 όπερ σημαίνει ότι σε μία υποτιθέμενη οπτική οξύτητα 10/10 εσύ είσαι αμέσως αμέσως στα 9-8/10. Δηλαδή δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Αν κερδίζεις στα κοντά θα χάνεις στα μακριά και τούμπαλιν.
επίσης να σταθούμε λίγο στον κερατοειδή χιτώνα ο οποίος είναι το μέρος του σώματος που δεν έχει καθ΄λου αγγεία( για να είναι τελείως διαφανής) και αντιθέτως έχει το πιό πολύπλοκο σύστημα νευρικών απολήξεων και αισθητήρων πόνου(πιο πολύ και από τα γεννητικά όργανα). Επισης έχει και την προστασία των βλεφάρων που αντιδρούν πράγματικά σε κλάσματα σευτερολέπτου και κλείνουν για να τον προστατεύσουν. ¨Ολα αυτά σημαίνουν ότι το σώμα δίνει μεγάλη σημασια στο συγκεκριμένο ανατομικό σημείο , όπως και είναι. Δεν είναι λοιπό για να το καίμε με λέιζερ ούτε να το κόβουμε κομμάτια και να το λιμάρουμε και να περιμένουμε και μηδέν επιπλοκές.
Για τίς γυναίκες επίσης που θέλουν να το κάνουν, πρέπει να υπολογίσουν ότι μετά από εγκυμοσύνη, ίσως χρειαστεί να το ξανακάνουν γιατί μαζί με όλη την ανατομία του σώματος αλλάζουν και τα μάτια. -
Ο χρήστης stratospuma έγραψε:
Λοιπόν, στο φόρουμ δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, αλλά υπάρχει(καλός) οπτικός-οπτομέτρης: μουά!!
μόλις σήμερα αντελήφθην.......................Με λίγα λόγια αν κατάλαβα καλά, εισαι αντίθετος σε αυτή την επέμβαση.
-
Με μυωπία 3,75 και 4 δοκίμασα τους φακούς επαφής και ρώτησα για επέμβαση με laser!
Για την επέμβαση, όταν ακουσα ότι υπάρχουν πιθανότητες σοβαρών ειπλοκών αλλά δεν θα πρέπει να ανησυχώ....έφυγα τρέχοντας!
Με τα μάτια μου δεν θέλω να παίζω!Μου φτάνει που δεν μπορώ να απολαμβάνω βόλτα στην βροχή....και να βλέπω....από την 5η Δημοτικού!Με τους φακούς (μηνιαίους στην αρχή, ημερήσιους αργότερα) τα πήγα καλά για περίπου 18 μήνες! (αν και παλιότερη αποτυχημένη προσπάθεια με είχε προδιαθέσει αρνητικά)!
Μετά...έβγαλα χαλάζιο...έκανα εγχείρηση αφαίρεσης....και κάπου εκει φοβήθηκα και τα παράτησα!
Πάντως με τους φακούς μπορεί να έβλεπα πολύ καλά αλλά τέλεια εφαρμογή δεν πέτυχα!!
Και σε δύσκολα περιβάλλοντα (καπνός,σκόνη)πάντα μου δημιουργούσαν πρόβλημα!
Πρόβλημα είχα και με τις πολλές ώρες δουλειάς! ~10 την ημέρα!!!Από ένα σημείο και μετά,θόλωναν,ερέθιζαν το μάτι κλπ κλπ!
Μπορεί να μην είχα πάρει τους σωστούς!Αλλά είμαι επιφυλακτικός τώρα ακόμα και με τους φακούς!!
-
Ο χρήστης 993cc έγραψε:
Δεν θυμάμαι ονόματα αλλά στην μία που έκανα εγώ σου 'σκάβουν' τον φακό εξωτερικά ενώ στην άλλη που χρησιμοποιήται κυρίως για τους πολλούς βαθμούς κάνουν μια τομή και 'σκάβουν' από μέσα. Η δεύτερη μέθοδος είναι και πιο σύγχρονη αλλά όχι και η τελευταία! Προσεχώς θα γίνεται μια τομή και να βάζουν έναν τεχνητό φακό από κάτω!!! Άλλοι που έκαναν με μένα με την άλλη μέθοδο (για...μπόλικους βαθμούς) μόλις βγήκαν είχαν ένα τσούξιμο αλλά από ότι είπαν οι γιατροί οι δικές τους παρενέργειες θα κρατούσαν λιγότερο καιρό. Και το κυριότερο θα χρειαζόντουσαν για πολύ λιγότερο καιρό να βάζουν τις καταραμμένες σταγόνες! Γιατί τελικά η χειρότερη ταλαιπωρία είναι αυτή! Πρέπει να 'βαζα κανά εξάμηνο σταγόνες -μείωνα σταδιακά βέβαια την συχνότητα! Στην αρχή 4 φορές την ημέρα μου χαν σπάσει τα νεύρα γιατί λόγο της δουλειάς μου είμουνα σε χώρους που ήταν αδύνατον να βάζω σταγόνες! Αλλά μπροστά στην απίστευτη βελτίωση......
Αυτά τα.. λίγαMηπως Lasik ονομαζεται η μεθοδος που εκανες?
-
Εγώ κάμποσους γνωστούς που έκαναν laser και είναι όλοι τους απόλυτα ευχαριστημένοι.
Για την ακρίβεια, δεν ξέρω κανέναν που να μην είναι ικανοποιημένος από την επέμβαση. Εγώ ή θα την κάνω τώρα μετά το Πάσχα ή θα περιμένω τον Οκτώβρη.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Μου φτάνει που δεν μπορώ να απολαμβάνω βόλτα στην βροχή....και να βλέπω....από την 5η Δημοτικού!ΜΕΓΑΛΗ αλήθεια. Πάντως το γυαλί εγώ δεν το αλλάζω. Βοηθάει αεροδυναμικά στο ποδήλατο πάνω και δε μπαίνουν σκονίτσες, νο κίντινγκ..
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Εγώ κάμποσους γνωστούς που έκαναν laser και είναι όλοι τους απόλυτα ευχαριστημένοι.Για την ακρίβεια, δεν ξέρω κανέναν που να μην είναι ικανοποιημένος από την επέμβαση. Εγώ ή θα την κάνω τώρα μετά το Πάσχα ή θα περιμένω τον Οκτώβρη.
Σαν πολλοι μαζευομαστε σιγα σιγα, καποιος ειχε δικιο που εγραψε για ''μαζικη αγορα''...για Σεπτεμβρη ειναι καλα?
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Εγώ κάμποσους γνωστούς που έκαναν laser και είναι όλοι τους απόλυτα ευχαριστημένοι.
Για την ακρίβεια, δεν ξέρω κανέναν που να μην είναι ικανοποιημένος από την επέμβαση. Εγώ ή θα την κάνω τώρα μετά το Πάσχα ή θα περιμένω τον Οκτώβρη.ούτε εγώ ξέρω κανέναν αλλά το ποστ του stratospuma με προβλημάτισε πολύ.
-
........
-
δεν είπα πουθενα ότι είμαι αντίθετος σε αυτή την επέμβαση.
Αλλά είμαι σίγουρα αντίθετος σε όλο αυτό το κλίμα που επικρατεί και λέει ότι είναι το πιό απλό και έυκολο πράγμα και ότι μετά την επέμβαση έχεις το απόλυτο μάτι και λοιπές αερολογίες.
και αυτό γιατί μάτια είναι μόνο 2 και αν γίνει η στραβή δεν είναι αναστρέψιμο το πράγμα. Εδώ το χέρι σου σπάς και αν δεν στο κολλήσουνε είναι στραβό, όχι το μάτι , τώρα... -
Ο χρήστης alexis_doucas έγραψε:
...Τα γυαλιά τα τελευταία 3 χρόνια τα φόραγα μόνο την ώρα που ξυπνούσα μέχρι να τελειώσει το πρώτο τσιγάρο στο κρεβάτι.
...Αμαν, πολύ hard-core καπνιστής μου φαίνεσαι!
-
Πολύ βοηθητικός ο οπτικός μας και συμφωνώ με την στάση του και τις απόψεις του.
Πάντως για όσους τρόμαξαν σκεφτείτε ότι αν έχεις κάνει την επέμβαση και πας καλά δεν ξαναπάς στον οπτικό σου! Οπότε ο οπτικός θα ξέρει μόνο όσους ξαναπήγαν και όχι για όσους έχασε από πελάτες.... (δεν εννοώ ότι θέλει να μας αποτρέψει για να μην χάσει πελατεία, διαβάστε προσεκτικά τι λέω). -
-
Ο χρήστης sakiss έγραψε:
Mηπως Lasik ονομαζεται η μεθοδος που εκανες?Όχι LASIK είναι η άλλη μέθοδος. Εγώ έκανα αυτήν που το laser δουλεύει κατευθείαν πάνω στον φακό -PRK. Γι αυτούς που τρόμαξαν από διάφορα: Πάνω από όλα μετράει η ειδίκευση. Πχ υπήρξε οφθαλμίατρος που το είχε σίγουρο ότι θα στραβωθώ αν κάνω laser! Τι να του πεις τώρα? To είχα ψάξει τόσο πολύ σε εκείνο το σημείο που απλά δεν του έδωσα σημασία. Για να μην σας αναφέρω τι μετρήσεις μου κάνανε κάποιοι άλλοι ..1 και 1.5 βαθμούς μυωπία αντί για 3! Υπάρχουν και περίεργες συντηρητικές αντιλήψεις. Κάποιος μπορεί να σας τρομάξει απλά και μόνο από υποκειμενική γνώμη. Γι αυτούς που κάποιος γιατρός τους απέτρεψε μην ζητάτε μια γνώμη μόνο. Και 2 και 3 και 14! Και διαβάστε και μόνοι σας σχετικά. Ψάξτε το καλά! Το τι αποτελέσματα έχουν τα τελευταία χρόνια οι εγχειρήσεις αυτές μπορεί να το βρει κάποιος. Φαντάζομαι κι αυτοί τα ξέρουν! Βρήτε τα. Τα παραδείγματα ..φρίκης που θα σας πουν ρωτήστε τους πότε και από ποιόν έγιναν. Όσοι εδώ μέσα είναι επιστήμονες οποιουδήποτε τομέα ξέρουν πόσο κολλημένοι μπορεί να είναι καμιά φορά κάποιοι! Και οι επιστήμονες όταν κολλήσουν κολλάνε άσχημα! Το ξέρω και από τον δικό μου τον τομέα. Σημασία έχει η εξειδίκευση πάνω από όλα. Ένας οποιοσδήποτε μηχανολόγος έχει γνώμη πχ για τον 6κύλινδρο της ΒMW αλλά όχι σε ίδιο βάθος με αυτόν που τον σχεδίασε!
-
Είμαι 21 χρονών. Έχω μυωπία εδώ και 9 χρόνια και τα τελευταία 4 έχει σταθεροποιηθεί στους 1,75 βαθμούς σε κάθε μάτι.
Την επέμβαση laser τη σκέφτομαι εδώ και αρκετά χρόνια και πριν ένα μήνα έφτασα πολύ κοντά στο να την πραγματοποιήσω, αφού είχα απευθυνθεί σε 2 οφθαλμίατρους που μου τη συνέστισαν ανεπιφύλακτα και κυρίως επειδή μου την κάλυπτε η ασφάλισή μου(ιδιωτική).
Τελικά μέρες πριν κανονίσω να την κάνω με ενημέρωσαν από την ασφαλιστική ότι δεν μπορούσαν να μου την καλύψουν γιατί(συμφωνα με νέα 'ενημέρωση') θα έπρεπε να έχω πάνω από 5 βαθμούς για να θεωρείται κάποιας μορφής 'αναπηρία'...
Δεν ξέρω αν ήταν για καλή ή για κακή μου τύχη αλλά η επέμβαση αναβλήθηκε επ'αόριστον, πράγμα που με έκανε να το ξανασκεφτώ και να είμαι πλέον περισσότερο επιφυλακτικός με το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί δεν πιστεύω να υπάρχει κανένας που να θέλει από εκεί που έχει μια φυσιολογική ζωή, να αποκτήσει προβλήματα εκ του μηδενός.
Σίγουρα τα βραχυχρόνια αποτελέσματα των εν λόγω επεμβάσεων είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά, αλλά ποιός γνωρίζει ποιά θα είναι τα μακροχρόνια αποτελέσματά τους; Η συγκεκριμένη μέθοδος, απ'όσο γνωρίζω, χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία 5 χρόνια και δεν έχει πάνω από 10 χρόνια που έχει ανακαλυφθεί, οπότε ούτε καν οι ίδιοι οι εφευρέτες της δεν γνωρίζουν την αξιοπιστία της.
Προς το παρόν αποφάσισα να συμβιβαστώ με τους όποιους περιορισμούς θέτει η χρήση γυαλιών και φακών επαφής μέχρι νεοτέρας...Υ.Γ. Επειδή οι φακοι μετά από πολύωρη χρήση μου δημιουργούν έντονη ενόχληση στα μάτια θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς(κυρίως ο stratospuma) αν υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ποιότητα των φακών, δηλαδή αν υπάρχουν ειδικοί φακοί για ξηρά μάτια.
-
Με την πρεσβυοπία τι γίνεται??? Ρωτάω λόγω ηλικίας. Ηδη με ενοχλεί το γεγονός να φοράω γυαλια συνεχώς τωρα πιά. Στην κρήτη μου ειπαν οτι κάνουν και για αυτό επέμβαση ξέρει κανείίς κατι???
Επέμβαση laser στα μάτια