-
Η συζήτηση θα είχε νόημα , αν μιλάγαμε γιά την πραγματικότητα . Και η πραγματικότητα λέει ότι είμαστε μιά περιφερειακή χώρα με μεγάλο οριζόντιο και κάθετο διαμελισμό και δύσκολο ανάγλυφο .
Αραιοκατοικημένη με μηδενικές υποδομές , μηδενική παραγωγή και με 2-3000 νεκρούς το χρόνο από τροχαία , από τις χειρότερες στατιστικές στον κόσμο .Αρα η ανάπτυξη των υποδομών είναι αδήριτη ανάγκη και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται .
Τώρα φαιδρότητες και γραφικότητες περί 'λαικών δρόμων' είναι απόψεις που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική . Οι υποδομές αυτές έχουν τέτοιο κόστος που δεν μπορούν να γίνουν μόνο με συμμετοχή ιδιωτών γιατί ο κυκλοφοριακός τους φόρτος δεν θα είναι αρκετός γιά την αποπληρωμή .
Ετσι πρέπει να βρεθεί μιά λύση με συμμετοχή και του κράτους και των ιδιωτών .
Αν οι συμβάσεις πάσχουν ας το βρούν οι αρμόδιοι φορείς (ΤΕΕ - δικαστήρια) .
Από την άλλη μεριά είμαστε η μοναδική χώρα που το ιδιωτικό συμφέρον αντιμετωπίζεται από τα δικαστήρια θετικότερα από το δημόσιο .
Στην Ιταλία η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και των αποζημιώσεων δεν εμποδίζει την κατασκευή των δρόμων η των άλλων υποδομών , ενώ εδώ στην Ελλάδα μπορεί αυθαίρετες κατοικίες να ματαιώσουν ένα δημόσιο έργο . Αυτό πρέπει να αλλάξει όπως και η δυνατότητα του ΣτΕ να καθυστερεί έργα εθνικής σημασίας όπως είναι οι αυτοκινητόδρομοι η τα τρένα . Επίσης οι αρχαιολόγοι πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους σε τέτοιες περιπτώσεις και όχι αυτά τα χάλια που διαβάσαμε πιό πάνω . -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
...
Αν οι συμβάσεις πάσχουν ας το βρούν οι αρμόδιοι φορείς (ΤΕΕ - δικαστήρια) ...Πέστα χρυσόστομε ,μας έβγαλες τα συκώτια αλλά τελικά το παραδέχτηκες. Αρχίζω να σε πηγαίνω!
-
Ο χρήστης MONMAN2 έγραψε:
...
Αν οι συμβάσεις πάσχουν ας το βρούν οι αρμόδιοι φορείς (ΤΕΕ - δικαστήρια) ...Πέστα χρυσόστομε ,μας έβγαλες τα συκώτια αλλά τελικά το παραδέχτηκες. Αρχίζω να σε πηγαίνω!
Καθε συμβαση πασχει (Οχι μονο στην Ελλαδα) αμα την ψαξεις σε βαθος αναλογα τι βαζεις για πρωτεραιοτητα ενα παρε δωσε ειναι, και μαλιστα οταν το δημοσιο χρωσταει και ειναι γνωστο οτι αυτο θα φερει καθυστερησεις, τοτε η αλλη πλευρα πιεζει... για σκεψου ας πουμε αυτη τη συγκυρια που εχουμε ενα κρατος που δεν εχει λεφτα να μην ειχε αυτες τις συμβασεις παραχωρησης να τρεχουν σαν κατασκευη... αναλογισου αν ησουν υπευθυνος υπουργος τι θα ηθελες?? να μην γινεται κανενα εργο και να καθονται ολοι οι τεχνικοι της χωρας σε μαγαλο βαθμο αφου και ιδιοτικα πλεον εργα δεν γινονται, η να κατασκευαζονται εστω με καποια συμβαση που εχει τρωτα σημεια.. και ο κοσμος να ελπιζει οτι θα τελειωσουν καποια στιγμη καποιες υποδομες.. Εαν καταγγελονταν οι συμβασεις τοτε θα πηγαινε ολη η διαδικασια αναθεσης σε αλλους 4 χρονια πισω... τουλαχιστον.... και ο κοσμος θα περιμενε τον Κορινθο Πατρα για αλλα 10 χρονια να ολοκληρωθει.... διαλεγεις και παιρνεις....
Οσο για το ΤΕΕ μονο για τους μελετητες ενδιαφερεται και τους ιδιωτες μηχανικους ... Στα δικαστηρια δε δεν θα βγαλεις ακρη για το ποιος δεχθηκε να υπογραψει τα σημεια που μπαζουν κατα την αποψη σου ας πουμε, γιατι θα φερουν αλλα επιχειρηματα που θα αντικρουν αυτα που θα πιστευεις και τα οποια δεν τα γνωριζει ο απλος ανθρωπος και βγαζει συμπερασματα ας πουμε απο δημοσιευματα του Τυπου, στυλ Ελευθεροτυπιας..., που τα παρουσιαζουν οπως θελουν τα πραγματα.....
Μην ξεχνας οτι οι συμβασεις εχουν περασει απο την Βουλη και δεν ακολουθουν την κλασσικη νομοθεσια του 1418 που διεπει τα δημοσια εργα....
-
Οκ, ας πουμε οτι η πληρωμή διοδίων ειναι λογική με την έννοια οτι ο ιδιώτης αναλαμβάνει την συντήρηση και ευρυθμη λειτουργία των ΕΟ και τους οποίους εποπτέυει.
Αναλαμβάνει όμως και τις υπόλοιπες ευθύνες? Μπορεί να στραφεί εναντίον του ο ιδιώτης σε περίπτωση ζημίας , υλικης ηθικής ή άλλης?
Παράδειγμα , εστω ότι σε ΕΟ που πληρώθηκαν διόδια σε κάποιο σημείο εμφανίζεται λακουβα με αποτέλεσμα εγώ να πέσω μέσα και να στραβώσει ζάντα ή μετά από βροχή σε κάποιο σημείο το οδόστρωμα μαζεψε νερά με αποτέλεσμα να χάσω τον έλεγχο και τα σβουρίξω. Μπορώ να ζητήσω αποζημείωση για την κακοτεχνία ΄ , ελλειψη ασφάλειας από την μή εγκαιρη σηματοδότηση και την μη αμεση παροχή βοήθειας?
Άλλο παράδειγμα , σταματάω σε κάποιο απο τα παρκιγνκ αλλα η μποχα και η δυσωδία έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη ( έτυχε πρόσφατα σε ταξίδι πρός Πάργα στην νεα ΕΟ πρίν τα Ιωανιννα) μπορώ να απαιτήσω αποζημείωση ή επιστροφή του αντίτιμου επειδή πρέπει να μου παρείχε καθαρ΄περιβάλλον και οχι μολυσματικές εστίες?
Εγώ σκαλώνω σε αυτό γιατί οι υποχρεώσεις του ιδιώτη σταματάνε στην εισπραξη και αντε σε καμμια ασφαλτόστρωση και αρνουνται κάθε ευθύνη. Τουλάχιστον στην ΑΟ , εχει οχήματα που σε βοηθάνε και μάλιστα αφιλοκερδως ( ειναι μεσα στο διοδιο που εχεις πληρώσει). Πχ η γυναίκα μου έπαθε λάστιχο στην Αο και εκανε δεξια στην βοηθηιτκή λουρίδα. Αμεσως έσκασε οχημα της ΑΟ και της άλλαξε το λάστιχο για να μπορέσει να συνεχίσει ενώ παράλληλα με την φωτεινή σηματοδότηση διασφαλιστηκε η ασφαλεια της με το να μην πέσει κανένας γκαβός . Μάλιστα , αν δεν ειχε ρεζέρβα θα την ρυμουλκούσε φορτηγό της ΑΟ στην πιο κοντινή έξοδο ώστε να μπορέσει η Οδική βοήθεια που πληρώνω να έρθει. Με αυτούς τους όρους ναι να πληρώνουμε διόδια.
Όχι σαν την ΕΟ Αθηνων Πατρών όπου πέρα από τους κόνους , δεν υπάρχει φωτισμός, κακό οδόστρωμα και σε αφήνουν στην τύχη σου. Η μόνη υπηρεσία που είδα ήταν όταν την ώρα που πλήρωνα διόδια ( και όχι πρίν με κάποιο φωτεινό σηματοδότη) την κοπέλα που μου είπε στο γκισέ οτι έχει γίνει ατύχημα κάποια χιλιόμετρα πιο πέρα με αποτέλεσμα καθυστερήσεις. Αυτές οι καθυστερήσεις μεταφράστηκαν σε μιαμιση ώρα παραπάνω και 6 χιλιόμετρα σημειωτόν ενώ αν το ήξερα από πρί να θα μπορούσα να πάω παραλιακα.
-
Στα δικαστήρια οι υποθέσεις με αντικείμενο τις κακοτεχνίες και τις ελλείψεις στους δρόμους και την διεκδίκηση αποζημιώσεων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
Λίγο δικομανής να είσαι, λίγο χρόνο παραπάνω να διαθέτεις, μεγάλο στομάχι για να καταπίνεις τις αναβολές και τις λοιπές παθογένειες του συστήματος, υπομονή με τα όργανα τάξεως και τα διάφορα σούργελα, πορτοφόλι για τους δικεόρους, και γίνεσαι φίρμα και διεκδικών.
Αν η υπόθεσή σου είναι και λίγο πιασάρικη, θα βγεις και στα κανάλια. -
Πρόσφατο ταξίδι για Θεσσαλονίκη
Η παράκαμψη των διοδίων στο Μακρυχώρι Λάρισας είχε σχετική κίνηση από ό,τι έβλεπα από την ΕΟ αλλά καθώς το αντίτιμο είναι χαμηλό (1 ευρώ), μάλλον προτιμάται από τους οδηγούς η κίνηση στον εθνικό δρόμο.
Τα πράγματα αλλάζουν στην παράκαμψη των διοδίων Πυργετού, όπου η κίνηση ήταν σημαντική καθώς τα διόδια είναι κατά πολύ ακριβότερα (2,8 αν θυμάμαι).
Η παράκαμψη των επίσης ακριβών διοδίων Λεπτοκαρυάς είναι ίσως η πιο κλασική και εύκολη παράκαμψη στο οδικό δίκτυο και ακόμη περισσότεροι οδηγοί την προτιμούν.
Πολύ λιγότεροι ήταν εκείνοι που ακολούθησαν την παράκαμψη των διοδίων Μαλγάρων (μπήκα γιατί έπρεπε να περάσω από Χαλάστρα).Δηλαδή πόση ανάλυση χρειάζεται για να καταλάβει η διαχειρίστρια εταιρεία ότι στα σημεία που το αντίτιμο θεωρείται λογικό ο άλλος δε θα πάρει τα βουνά και τα λαγκάδια για να παρακάμψει τα διόδια; Αν είχε 1 - 1,5 ευρώ ας πούμε και τα διόδια του Πυργετού ή τα αντίστοιχα της Λεπτοκαρυάς, πόσοι οδηγοί θα έμπαιναν στη διαδικασία της παράκαμψης;
-
@ Greek
Θα ειναι ασφαλισμενοι για τετοια περιπτωση.... ετσι γινεται εξω και ετσι δεν κινδυνευουν να πληρωνουν απο την τσεπη τους, φροντιζουν δε να μην εχουν 'λακουβες' που μεταξυ μας επισκευαζονται ευκολα οταν τις δουν σε αρχικο σταδιο... ειμαι σιγουρος οτι τα αυτοκινητακια που εχουν για οδικη και πανε πανω κατω αναφερουν τετοιες περιπτωσεις... ειναι πανευκολο με τα GPS να ξερουν που να πανε να επισκευασουν.... φυσικα οι δρομοι του υπουργειου Εθνικες οδοι, νομαρχιακες κ.λ.π. δεν το εχουν σκεφθει να το κανουν εστω και αν ακομα τους αναφερουν τα περιολικα τροχαιας....
-
γνωστος μου,χτυπησε σκυλο στην Αττικη οδο,ζημια 4.000 ευρω,παραλιγο να σκοτωθει κιολας.
πηρε τεραστια αποζημιωση απο την αττικη οδο 3 ολοκληρα... -
Ο χρήστης ntinaras έγραψε:
γνωστος μου,χτυπησε σκυλο στην Αττικη οδο,ζημια 4.000 ευρω,παραλιγο να σκοτωθει κιολας.
πηρε τεραστια αποζημιωση απο την αττικη οδο 3 ολοκληρα...πήγε δικαστικώς ή περίμενε να του χτυπήσουν την πόρτα και να του αφήσουν τσαντάκι με 4Κ μέσα ;
-
δε ξερω.αλλα μα ειναι ετσι,τοτε ας πανε κι αυτοι δικαστικως,μη περιμενουν να τους χτυπησω το τζαμακι για τα 3 ευρω
-
-
για την ατικη οδο θα διαφωνισω...ολο το δικτυο της ειναι ασφαλισμενο στην εθνικη ασφαλιστικη.ο αδεφος μου το 2003 επεσε εμ την μηχανη στην εισοδο απο κορωπι για ελευσινα στην δεξια στροφη ,ειχαν πεσει χαλικια,αχρηστο το μηχανακι.ειχε αραγκ,τους πηγε δικαστικος και τον πηρανε τηλεφωνο απο την ασφαλιστικη πριν το δικαστηριο και του ζητησαν συμβιβασμο,οπως και εγινε και ετσι πληρωθηκε εξωδικαστηκα..αυτα φυσικα σε εναν καθολα ιδιωτικο δρομο,και οχι το υπολοιπο οδικο δικτυο που το μονο που ξερουν ειναι να περνουν διοδια...
καλα τι παρακαμωεις και μ@@@κιες λεμε,δεν πληρωνουμε διοδια στο υπολοιπο οδικο δικτυο! -
με την αττικη οδο δε θα ειχα προβλημα,γιατι ειναι οκ σας δρομος.
αλλα η τιμη των διοδιων ειναι απαραδεκτη
θα πρεπει να βαλουν χρεωση ανα χιλιομετρο.
αν το καναν αυτο εγω θα πληρωνα.
αλλα θελουν να βγαλουν και απο τη μυγα ξυγκι -
Ο χρήστης tonimer έγραψε:
Δηλαδή πόση ανάλυση χρειάζεται για να καταλάβει η διαχειρίστρια εταιρεία ότι στα σημεία που το αντίτιμο θεωρείται λογικό ο άλλος δε θα πάρει τα βουνά και τα λαγκάδια για να παρακάμψει τα διόδια; Αν είχε 1 - 1,5 ευρώ ας πούμε και τα διόδια του Πυργετού ή τα αντίστοιχα της Λεπτοκαρυάς, πόσοι οδηγοί θα έμπαιναν στη διαδικασία της παράκαμψης;Οπότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να κάνουν τα 9 διόδια που κοστίζουν 19,8, 20 διόδια του ενός ευρώ το καθένα ώστε να μην αξίζει να τα παρακάμπτουμε!! Έτσι θα σταματάμε 20 φορές στα 500 χλμ! Για το καλό μας φυσικά να μη μας πιάνει ο ύπνος....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
! Έτσι θα σταματάμε 20 φορές στα 500 χλμ! Για το καλό μας φυσικά να μη μας πιάνει ο ύπνος.... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Δηλαδή πόση ανάλυση χρειάζεται για να καταλάβει η διαχειρίστρια εταιρεία ότι στα σημεία που το αντίτιμο θεωρείται λογικό ο άλλος δε θα πάρει τα βουνά και τα λαγκάδια για να παρακάμψει τα διόδια; Αν είχε 1 - 1,5 ευρώ ας πούμε και τα διόδια του Πυργετού ή τα αντίστοιχα της Λεπτοκαρυάς, πόσοι οδηγοί θα έμπαιναν στη διαδικασία της παράκαμψης;
Οπότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να κάνουν τα 9 διόδια που κοστίζουν 19,8, 20 διόδια του ενός ευρώ το καθένα ώστε να μην αξίζει να τα παρακάμπτουμε!! Έτσι θα σταματάμε 20 φορές στα 500 χλμ! Για το καλό μας φυσικά να μη μας πιάνει ο ύπνος....
Καλά, είναι προφανές (είναι όμως ; ) ότι η απόσταση μεταξύ των σταθμών θα πρέπει να είναι εύλογη ώστε να προλαβαίνουμε να κουμπώσουμε την πέμπτη! Με το παρόν σύστημα η απόσταση διοδίων Μακρυχωρίου - Πυργετού με νορμάλ κυκλοφορία είναι μόλις 10' - 15' και μέσα στο διάστημα αυτό έχεις πληρώσει κοντά στα 4 ευρώ! (Για να χρησιμοποιήσεις τα... Τέμπη κιόλας)
Μιλάω για το αντίτιμο των διοδίων εφόσον επιμένουν να μη χρησιμοποιούν την χρέωση βάσει χιλομετρικής κάλυψης στο εθνικό δίκτυο. Πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις.... -
Από: athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1209209
Την περασμενη τεταρτη ξεκίνησε το ΚΑΠΗ Μετεωρων πολιχνης στη θεσ/νικη εκδρομη στην πελοππονησο ο οδηγος του λεωφορειου αρνηθηκε να πληρωσει διοδια σε ολοκληρη την διαδρομη μεχρι την πατρα , οταν εφτασε το λεωφορειο στην γεφυρα του Ριο και ο οδηγος αρνηθηκε να πληρωσει και εκει ο υπευθυνος καλεσε περιπολικο και μετα απο μια μικρη ενταση ξεκινησε το λεοφωρειο για την πατρα χωρις να πληρωσει το περιπολικο ακολουθησε το λεοφωρειο μεχρι την Πατρα και ζητησε απο τον οδηγο να παει το στο τμημα οι επιβατες αποφασισαν ή ολοι ή κανενας στο τμημα και ετσι μετα απο μια μικρη συνελευση οδηγηθηκαν ολοι στο τμημα εκει λοιπον ο δοιηκοιτης προς τιμην του επηπληξε το πληρωμα του περιπολικου λεγοντας του επι λεξη ''γιατι τους εφερες τους ανθρωπους εδω τι κάνανε ? εχεις κανενα συμφερον απο τα διοδια ειναι δικη σου η εταιρεια ,και εγω δεν πληρωνω , αν θελει ο εκπρωσοπος της εταιρειας να κανει μυνηση, δωστε του τα στοιχεια του οδηγου και των επιβατων ,αφου η αποφαση να μην πληρωνουν τα διοδια ειναι παρμενη απο κοινου η, αλλοιως να φυγουν.
Την στιγμη εκεινη ο οδηγος, ψευδως ειπε οτι ο οδηγος χτυπησε με το λεοφωρειο τον υπευθυνο της εταιρειας αλλα μαλλον ο δοιηκητης ξεροντας τις λαμογιες και τις ψευδεις μαρτυριες των μπατσων σε αναλογες μαρτυριες εληξε εκει το σωμβαν ζητωντζς συγνωμη απο τον οδηγο και τους εκδρομεις, μπραβο στον οδηγο αλλα και στους ηλικιωμενους εκδρομεις, να αποτελεσουν παραδειγμα και σε άλλουςΤώρα εγώ έχω την εξής απορία: Εάν δεν ήθελαν να πληρώσουν διόδια, γιατί δεν πήγαν με το φέρρυ;
-
Ο χρήστης avel έγραψε:
Από: athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1209209Την περασμενη τεταρτη ξεκίνησε το ΚΑΠΗ Μετεωρων πολιχνης στη θεσ/νικη εκδρομη στην πελοππονησο ο οδηγος του λεωφορειου αρνηθηκε να πληρωσει διοδια σε ολοκληρη την διαδρομη μεχρι την πατρα , οταν εφτασε το λεωφορειο στην γεφυρα του Ριο και ο οδηγος αρνηθηκε να πληρωσει και εκει ο υπευθυνος καλεσε περιπολικο και μετα απο μια μικρη ενταση ξεκινησε το λεοφωρειο για την πατρα χωρις να πληρωσει το περιπολικο ακολουθησε το λεοφωρειο μεχρι την Πατρα και ζητησε απο τον οδηγο να παει το στο τμημα οι επιβατες αποφασισαν ή ολοι ή κανενας στο τμημα και ετσι μετα απο μια μικρη συνελευση οδηγηθηκαν ολοι στο τμημα εκει λοιπον ο δοιηκοιτης προς τιμην του επηπληξε το πληρωμα του περιπολικου λεγοντας του επι λεξη ''γιατι τους εφερες τους ανθρωπους εδω τι κάνανε ? εχεις κανενα συμφερον απο τα διοδια ειναι δικη σου η εταιρεια ,και εγω δεν πληρωνω , αν θελει ο εκπρωσοπος της εταιρειας να κανει μυνηση, δωστε του τα στοιχεια του οδηγου και των επιβατων ,αφου η αποφαση να μην πληρωνουν τα διοδια ειναι παρμενη απο κοινου η, αλλοιως να φυγουν.
Την στιγμη εκεινη ο οδηγος, ψευδως ειπε οτι ο οδηγος χτυπησε με το λεοφωρειο τον υπευθυνο της εταιρειας αλλα μαλλον ο δοιηκητης ξεροντας τις λαμογιες και τις ψευδεις μαρτυριες των μπατσων σε αναλογες μαρτυριες εληξε εκει το σωμβαν ζητωντζς συγνωμη απο τον οδηγο και τους εκδρομεις, μπραβο στον οδηγο αλλα και στους ηλικιωμενους εκδρομεις, να αποτελεσουν παραδειγμα και σε άλλουςΤώρα εγώ έχω την εξής απορία: Εάν δεν ήθελαν να πληρώσουν διόδια, γιατί δεν πήγαν με το φέρρυ;
Ελα ντε? 13 λεπτα κανεις να περασεις με το φερρυ και θα εκαναν και την αναγκη τους. Στο υπολοιπο οδικο δικτυο το καταλαβαινω.
-
Ο χρήστης avel έγραψε:
Τώρα εγώ έχω την εξής απορία: Εάν δεν ήθελαν να πληρώσουν διόδια, γιατί δεν πήγαν με το φέρρυ;Και εγώ την ίδια απορία θα έχω αν δεν πληρώσει κανείς τα διόδια του Πολύμυλου. Αν θέλει υπάρχει και η Καστανιά... ΑΝ συνέβει αυτό, τότε απλά χαρακτηρίζω ως τζαμπατζή τον οδηγό του πούλμαν. 'Μαγκές' και . Εκεί που νομίζει ότι τον παίρνει τα κάνει...
-
Ο χρήστης avel έγραψε:
Από: athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1209209...
Τώρα εγώ έχω την εξής απορία: Εάν δεν ήθελαν να πληρώσουν διόδια, γιατί δεν πήγαν με το φέρρυ;
Γιατι στο φερυ αν δεν πληρωσεις δε σε βαζουν
Αυξηση διοδίων (ξανά!)