-
Ο χρήστης blashyrkh έγραψε:
τελικά ρε παιδιά, τι προτείνετε για το στρώσιμο?? Τα πρώτα 1000χμ χαλαρά και μετά μέχρι 2000χμ σταδιακά ανοίγματα χωρίς ξεσπάσματα είναι καλά??Τα εχω ξαναγραψει, αλλα να τα ξαναπω... καταρχην στρωστο και μην ακους τις κασανδρες που λενε οτι δεν θελει στρωσιμο κλπ. αν δεις και το manual σε κάποια σημεια παραπέμπει σε στρωσιμο χωρις να λεει συγκεκριμενο τροπο οδήγησης, απλα όχι αποτομες επιταχυνσεις και επιβραδυνσεις και ταξιδια με μεγαλη ταχυτητα. Εγω μεχρι τα 1000-1500 το πηγα σχετικα κυρια, μετα και μεχρι τα 2200 περιπου με καποια σταδιακα ανοιγματα με σχεσει 3η,4η εως 4000 και μετα πιο θαραλεα ανοιγματα αλλα οχι τσαρουχωματα (ουτως η αλλως στο νορμαλ το γκαζι δεν πολυακουει αν ειναι και αστρωτος ο κινητηρας)
-
(ουτως η αλλως στο νορμαλ το γκαζι δεν πολυακουει αν ειναι και αστρωτος ο κινητηρας)
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.. Ο κινητήρας σε εμένα ανοίγει το ίδιο είτε είχα 1000χλμ είτε 30000χλμ. Αν φοβασαι επειδή το 'στρώνεις' και δεν πατάς το γκάζι λογικό είναι να μην ακούει. Το να κάθεσαι ευλαβικά να περιμένεις μέχρι το οδόμετρο να γράψει 1000χλμ και μετά στα 1500χλμ να το σκίζεις και να μη του φέρεσαι όπως αρμόζει σε ένα υπερτροφοδοτούμενο αμάξι είναι λάθος και ανούσιο. Ανοίγματα από τις 1500 εως τις 4000σαλ (που είναι το όριο που βάζετε) με τέρμα γκάζι είναι καταστροφικά κ για το τουρμπο κ για τον κινητήρα σε αντίθεση με ένα άνοιγμα από τις 3500 εως τις 5000 σαλ με τέρμα γκάζι.
-
Ο χρήστης nikolas87 έγραψε:
(ουτως η αλλως στο νορμαλ το γκαζι δεν πολυακουει αν ειναι και αστρωτος ο κινητηρας)
Πιστεύω ότι ο φίλος Νικόλας λέγοντας ότι το γκάζι δεν 'πολυακουει' εννοεί την ψιλοκαθυστερηση του ηλεκτρονικού γκαζιού (η οποία μειώνεται αρκετά με το πάτημα του κουμπιού σπορ).
Αφού άκουσα τις απόψεις όλων σας και μετά από διάβασμα στο ΝΕΤ, αποφάσισα να συνεχίσω την 'απαλή' οδήγηση μέχρι τα 1000χμ και μετά σταδιακά ανοίγματα μέχρι τις 4500 στροφές (με πάτημα γκαζιού μέτριο, όχι καγκουριες γιατί οι απότομες πιέσεις δεν κάνουν καλό στον σαλίγκαρο) μέχρι τα 2000-2500 χιλιόμετρα.Και μετα?? ΣΚΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΣΣΣΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ !!!!! (πλακα κανω )
-
Ρε παιδιά , αφού υποσεινείδητα κανείς δεν το σκίζει σ αυτή τη φάση ( 1 - 2000km) , τι αγχώνεστε?
Λίγο οι φήμες (για κατεστραμένες τουρμπίνες και κατανάλωση λαδιού) , λίγο οι γνώμες των υπολοίπων , λίγο οι οδηγίες του κατασκευαστή...όλοι συπεριφέρεσθε (και οι παλαιότεροι κάτοχοι μαζί) 'ευγενικά'! -
Ο χρήστης blashyrkh έγραψε:
Πιστεύω ότι ο φίλος Νικόλας λέγοντας ότι το γκάζι δεν 'πολυακουει' εννοεί την ψιλοκαθυστερηση του ηλεκτρονικού γκαζιού (η οποία μειώνεται αρκετά με το πάτημα του κουμπιού σπορ).
Αφού άκουσα τις απόψεις όλων σας και μετά από διάβασμα στο ΝΕΤ, αποφάσισα να συνεχίσω την 'απαλή' οδήγηση μέχρι τα 1000χμ και μετά σταδιακά ανοίγματα μέχρι τις 4500 στροφές (με πάτημα γκαζιού μέτριο, όχι καγκουριες γιατί οι απότομες πιέσεις δεν κάνουν καλό στον σαλίγκαρο) μέχρι τα 2000-2500 χιλιόμετρα.Και μετα?? ΣΚΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΣΣΣΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ !!!!! (πλακα κανω )
α και μετα δεν θα
Ξερεις τι μπορεις να κανεις για να μην εχεις αγχος...κανονισε ενα μεγαλο ταξιδι να μαζεψεις κανα 1000αρι χιλιομετρα με τη μια και μετα δεν θα χεις κανεναν προβλημα...Κατα τ αλλα οπως ειπε ο Κωνσταντινος χαλαρα χαλαρα... -
Εγώ πάντως βλέπω διαφορά στον κινητήρα όσο μαζεύει χλμ., ίσως είναι επειδή μαθαίνω και το αμάξι, αλλά νομίζω ότι ανοίγει.
Το έχω ξαναγράψει: το βιβλίο του κατασκευαστή (manual) το λέει ΞΕΚΑΘΑΡΑ, στην αρχική περίοδο (initial period) λέει ότι πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις καθώς και τα ταξίδια με μέγιστη ταχύτητα (at top speed). Σε άλλο σημείο (στη συντήρηση) όπου αναφέρεται στα λάδια, προσδιορίζει την αρχική περίοδο σε 5000-6000 χλμ (αν θυμάμαι καλά) και λέει ότι ενδέχεται να υπάρχει αυξημένη κατανάλωση λαδιού.
Καλό είναι λοιπόν να διαβάζουμε το manual του κατασκευαστή κατ'αρχήν και μετά να ακούμε τους διάφορους 'σοφούς' που κυκλοφορούν στα forum, οι οποίοι όταν πάθει τίποτα το αμάξι μας από τις σοφίες τους κάνουν τις πάπιες!!!
-
Αν παθει καποια βλαβη το αμαξι θα φταιει η κακη χρηση γενικα και οχι το γεγονος οτι εκανες μερικα ανοιγματα οταν το αμαξι ειχε λιγοτερα απο το ψυχολογικο οριο των 1000χλμ..
-
φιλε nikolas εγώ γράφω τι λεει ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ δηλαδή Η FIAT, αν εσυ επιμενεις οτι τα ξέρεις καλύτερα τότε ΟΚ! Ο καθένας έχει την προσωπική του κρίση και κάνει ή λεει ότι θεωρεί καλύτερο...
-
Ο κατασκευαστης λεει: We recommend that during the initial period you do not drive full car performance(e.g.: excessive accelaration, long journeys at top speed, sharp braking, etc).
Δεν λεει πουθενα για 1000χλμ μη ξεπερνας τις 4000σαλ.. Δεν διαφωνω με αυτα που λεει ο κατασκευαστης. Τα ιδια ειπα κι εγω αν διαβασεις μερικα post παραπανω. Απλως αυτο που λεω εγω για να μη πιεζεις τον κινητηρα υπο υψηλο φορτιο πρεπει να το τηρουμε για ολη τη διαρκεια ζωης του αυτοκινητου κ οχι μονο για τα πρωτα 1000χλμ.Ο κατασκευαστης επισης οριζει αλλαγη λαδιων στα 30000χλμ. Αμα εμπιστευεσαι με κλειστα τα ματια τον κατασκευαστη να τα αλλαζεις τοτε και ασε εμας τους «ξερολες» να τα αλλαζουμε στα 10000χλμ...
-
Ο χρήστης ektoras έγραψε:
φιλε nikolas εγώ γράφω τι λεει ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ δηλαδή Η FIAT, αν εσυ επιμενεις οτι τα ξέρεις καλύτερα τότε ΟΚ! Ο καθένας έχει την προσωπική του κρίση και κάνει ή λεει ότι θεωρεί καλύτερο...προφανώς και χρειαζεται στρωσιμο...
Στα πρώτα 1000km χοντρικα μην περνάς τις 3500rpm και μην ασκεις μεγάλες φορτίσεις στο μοτέρ ...
Π.χ. Επιτάχυνση άπο 1500rpm και 6 τη σχέση...Γενικά μέχρι τα 3500( χοντρικα) μην κανείς πράγματα που κατανοεις ότι κουράζουν το μοτέρ...
Οντως ανοίγει...
Περίπου Απο τα 3500+ km ακούς καλύτερα την τουρμπινα...
Στα 10000-15000 βλέπεις αισθητή πτώση της κατανάλωσης κατα 0,5-1 l/100km... -
Καλησπέρα σε όλους...σήμερα έκανα έναν έλεγχο στο αμάξι μετά από 3 μήνες και με πλεον 3μιση χιλιάδες χλμ από τότε που τα είχα ξαναδει...(το έχω 7 μήνες και 6,500χλμ) Τότε και τα λάδια και το αντιψυκτικό ήταν μια χαρά...σήμερα, το παραφλού ήταν στο min και τα λάδια ήταν στο 60-65% (το max στα λάδια είναι εκεί που τελειώνουν οι γραμμούλες που είναι έτσι->
---------------max|||-|||||min----?
Εμένα είναι εκεί που είναι το - ανάμεσα από τα ||| ). Παραστατικότητα πάντως, ε? Με έβαλε σε σκέψεις γιατί τόσο καιρό εδώ λέτε ότι δεν καίει λάδια...Το αμάξι το ψιλοεπιταχύνω απότομα αφού εχει ζεσταθεί, αλλάζω ταχύτητα στις 3,5000-3,800 και δεν πάω πάνω από 120-130 καθημερινά...Α, το 120αρι έχω... Αν πάω σε αυτούς να τα συμπληρώσουν θα πάρουν λεφτά;ΠΟΚ για τα λάδια, αλλά πρέπει να βάλω σώνει και καλά το PARAFLU της FIAT αν συμπληρώσω εγώ??Θα χάσω καμιά εγγύηση εάν συμπληρώσω μόνος μου...???
-
Στο στρώσιμο. όλα τα αυτοκίνητα τσιμπάνε το λαδάκι τους.
-
Και? ΝΑ πάρω και να συμπληρώσω και από τα δύο?Δε θα έχω πρόβλημα με εγγύηση;
-
Ο χρήστης nikolas87 έγραψε:
Ο κατασκευαστης λεει: We recommend that during the initial period you do not drive full car performance(e.g.: excessive accelaration, long journeys at top speed, sharp braking, etc).
Δεν λεει πουθενα για 1000χλμ μη ξεπερνας τις 4000σαλ.. Δεν διαφωνω με αυτα που λεει ο κατασκευαστης. Τα ιδια ειπα κι εγω αν διαβασεις μερικα post παραπανω. Απλως αυτο που λεω εγω για να μη πιεζεις τον κινητηρα υπο υψηλο φορτιο πρεπει να το τηρουμε για ολη τη διαρκεια ζωης του αυτοκινητου κ οχι μονο για τα πρωτα 1000χλμ.
Ο κατασκευαστης επισης οριζει αλλαγη λαδιων στα 30000χλμ. Αμα εμπιστευεσαι με κλειστα τα ματια τον κατασκευαστη να τα αλλαζεις τοτε και ασε εμας τους «ξερολες» να τα αλλαζουμε στα 10000χλμ...Παιδιά θα καταντήσω σαν τον γέρο στην διαφήμιση της Πειραιώς που λέει 'τα είπαμε τα ξανά 'παμε...' να τα ξαναπώ λοιπόν (και ας καταντήσω γραφικός)...
Στη σελίδα 201 του manual στην παράγραφο με τίτλο 'Engine oil consumption' αναφέρει τα εξής: 'Max engine consumption is usually 400 grams every 1000 km. When the car is new, the engine needs to run in, therefore the engine oil consumption can only be considered stabilised after the first 5000-6000 '. Συνεπώς τα 5000-6000 χλμ θεωρείται από τον κατασκευαστή το χιλιομετρικό όριο όπου ο κινητήρας στρώνει (run in) και η κατανάλωση λαδιού σταθεροποιείται.
Όσο για την αλλαγή λαδιών, στη σελίδα 194 κάτω-κάτω υπάρχει υποσημείωση που αναφέρει: 'If the car is used mainly on urban routes or if the yearly kilometres travelled are less than 10,000km, the engine oil and filter must be changed every 12 months'. Τώρα εδώ στο Ελαντα οι αντιπροσωπείες σου λένε κάθε 30.000 km ή καθε 24 μήνες χωρίς να σε ρωτάνε τι χρήση κάνεις στο αμάξι...
-
Εάν είναι στη μέση μεταξύ min και max ή παραπάνω είσαι οκ, εάν αρχίζει και πλησιάζει το min πήγαινε για συμπλήρωση ή αλλαγή (στα πρώτα χλμ. η κατανάλωση λαδιού θεωρείται φυσιολογική - δες πιο πάνω post μου). Εγώ άλλαξα λάδια στα 4500 χλμ. και δεν είχε κάψει κάτι αξιοσημείωτο. (Το min είναι η κάτω γραμμούλα όπως βγάζεις και κρατάς τη βέργα κάθετα και το max πάνω, πάντως στο min δεν έχει αδειάσει από λάδι έχει άλλο τόσο, αλλά θέλει οπωσδήποτε έλεγχο!)
Καλό είναι να βάλεις το αντιψυκτικό της ΦΙΑΤ δεν είναι ακριβό, μη βάλεις κάποιο οποιοδήποτε, ξέρω για παράδειγμα ότι (τουλάχιστον παλιά) αν έβαζες σε Audi οτιδήποτε αντιψυκτικό μέχρι που οξειδωνόταν ο κινητήρας! Και εγώ συμπλήρωσα αντιψυκτικό γύρω στα 4000 km (είχε φτάσει στο min), τώρα που καλοκαίριασε θέλει συχνο check.
Πήγαινε για έναν έλεγχο στη ΦΙΑΤ δε νομίζω να σε γδύσουν και τόσο πολύ.
-
830 χμ στο κοντερ...
Εχω ακομα χλμ μεχρι ...
Την εχω πατησει με στρώσιμο (δισκος συμπλεκτη βεβαια, αλλα και παλι...) οπότε το παω χαλαρα. Εχω χρονο μπροστα μου να το χαρώ...
-
Ο χρήστης ektoras έγραψε:
@klainmein:Εάν είναι στη μέση μεταξύ min και max ή παραπάνω είσαι οκ, εάν αρχίζει και πλησιάζει το min πήγαινε για συμπλήρωση ή αλλαγή (στα πρώτα χλμ. η κατανάλωση λαδιού θεωρείται φυσιολογική - δες πιο πάνω post μου). Εγώ άλλαξα λάδια στα 4500 χλμ. και δεν είχε κάψει κάτι αξιοσημείωτο. (Το min είναι η κάτω γραμμούλα όπως βγάζεις και κρατάς τη βέργα κάθετα και το max πάνω, πάντως στο min δεν έχει αδειάσει από λάδι έχει άλλο τόσο, αλλά θέλει οπωσδήποτε έλεγχο!)
Καλό είναι να βάλεις το αντιψυκτικό της ΦΙΑΤ δεν είναι ακριβό, μη βάλεις κάποιο οποιοδήποτε, ξέρω για παράδειγμα ότι (τουλάχιστον παλιά) αν έβαζες σε Audi οτιδήποτε αντιψυκτικό μέχρι που οξειδωνόταν ο κινητήρας! Και εγώ συμπλήρωσα αντιψυκτικό γύρω στα 4000 km (είχε φτάσει στο min), τώρα που καλοκαίριασε θέλει συχνο check.
Πήγαινε για έναν έλεγχο στη ΦΙΑΤ δε νομίζω να σε γδύσουν και τόσο πολύ.
OK!Εγώ θα πάω για αλλαγή λαδιών στο χρόνο και υπολογίζω γύρω στα 8500χλμ. Σε ευχαριστώ πολύ
-
Τα 10000χλμ για αλλαγή λαδιών πρέπει να μας γίνει κανόνας.Όπως και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος όλων των υγρών.
Καμιά συγκέντρωση θα κάνουμε να ρίξουμε στην άσφαλτο τα χ επί 150 άλογα οεο???!!! -
Λοιπόν , πήγα και οδήγησα σήμερα την Giulieta.
Kαλή , αλλά δεν σε ξετρελαίνει. Ενα κλικ (πολύ μικρό) πάνω στο θέμα της ποιότητας.
Τα περί εξωτερικής εμφάνισης θα τα παραβλέψω , καθώς το σημείο αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό.Σημειώνο μόνο ως θετικό ότι το αμάξωμα έχει τη δική του προσωπικότητα και δεν το μπερδεύεις με κάτι άλλο της ίδιας κατηγορίας.
Σημείωση ότι το μοντέλο ήταν η http://cf.alfaromeo.gr/main/showaccess.cfm?counter=320 170αρα (για συντομία).
Η αίσθηση που σου δίνει το εσωτερικό είναι μια 'καλυμένη επιθετικότητα' , με τον εμπρόσθιο υαλοπίνακα σε μικρότερη γωνία απ ότι στο Bravo (πιο κάθετο δηλαδή), πολύ μαύρο εσωτερικό και με πινελιές μαύρου βουρτσισμένου(?) Αλουμινίου και διακόπτες αεροπορικού τύπου . 'Πολεμική' ατμόσφαιρα θα έλεγα. Αίσθηση AR.
Βέβαια το Bravo μου φαίνεται πιο ευρύχωρο....
Τέσσερα άτομα βολευτήκαμε σχετικά άνετα και μάλιστα όλοι οι τύποι σωματότυπων.Δεν κάθησα πίσω καθώς δεν με ενδιαφέρει το θέμα . για να έχω πλήρη άποψη, αλλά υποψιάζομαι πως με ίδιο μεταξόνιο με το Bravo , δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
Η θέση οδήγησης μάλλον λίγο πιο χαμηλή απ ότι στο Bravo.Kάλή προσβασιμότητα στα διάφορα χειριστήρια.Δεν με εξέπληξε το υποβραχιόνιο που βρίσκεται και αυτό στην ίδια άβολη θέση!!Είναι πιο ενοχλητικό απ ότι στη Monica.Νομίζω όμως ότι στην Giulieta αναδιπλώνεται(?).
Ωραίο το εφέ με τους δείκτες που τερματίζουν και επιστρέφουν.
Το αυτοκίνητο βέβαια είχε μόνο 260 χλμ , οπότε δεν μπήκα στη διαδικασία να το πιέσω (είχε και ένα μικροάγχος ο -κατ τ αλλα φιλόξενος άνθρωπος - της AR... ).
Με ανοικτό τον κλιματισμό και ρύθμιση Ν , πρώτη και ξεκινάμε.Απαλές αλλαγές στα πρώτα μέτρα και η ευχάριστη έκπληξη έρχεται από το κιβώτιο.Ακριβές και με μικρές διαδρομές!
Συνηθισμένος από το 'ξέσπασμα' του Τ-jet περίμενα πως θα συναντούσα και εδώ το ίδιο φαινόμενο αλλά μάταια.Η δύναμη εμφανίζεται ομαλά και χρειάζεται αποφασιστικό πάτημα του δεξιού πεντάλ.
Ολοκληρωτική απουσία turbo lag , ομαλό πέρασμα της δύναμης στους 17αρηδες τροχούς , τόσο που απορείς αν όντως υπάρχουν τα 170 άλογα. Μεγάλη ικανοποίηση για εμένα αποτέλεσε το τιμόνι...βαρύ και πληροφοριακό!
Έχοντας τον κλιματισμό ανοικτό και με απουσία θορύβων η δύναμη δεν σε εντυπωσιάζει. Όλα γίνονται αβίαστα χωρίς να απαιτείται κάποια προσπάθεια από την πλευρά του οδηγού.
Μεγάλη αποκάλυψη η λειτουργία της ανάρτησης που δεν επιτρέπει στο αμάξωμα κλίσεις και απορροφά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος πολύ ικανοποιητικά παρά τις 17αρες ζάντες.
Βγαίνοντας από τους κύριους οδικούς άξονες , δοκιμάσαμε την ρύθμιση D.Η αίσθηση από τον κινητήρα ενδυναμώνεται , καλύτερη και αμμεσότερη απόκριση στο γκάζι , κάτι αντίστοιχο με το πάτημα του κουμπιού Sport σε εμάς , με πιο ραφιναρισμένη λειτουργία και απόδοση.
Σε μια δυο ανοικτές καμπές που μπήκα με ταχύτητα πολύ καλή κατευθυντικότητα και 'μπάσιμο'.Δοκίμασα λίγο και τα φρένα , αποτελεσματκά και 'ακούνε' αμέσως.
Στην επιστροφή δεν το λυπήθηκα και έπιασα τα 160 , η αίσθηση ήταν σα να πήγαινα με 100!
Απόλυτη ηρεμία και τάξη!
Υστερόγραφο:πολύ ωραίος ήχος από την εξάτμιση!
Αν είχε παρουσιασθεί πέρυσι τέτοια εποχή...θα έκανα λίγο οικονομία (παραπάνω) για να την αποκτήσω έναντι του Bravo!
Σήμερα όμως με...τίποτα , έστω και αν το όνομα AR δημιουργεί άλλους συνειρμούς , πιο αγωνιστικούς , άσχετα αν αυτοί υπάρχουν ή όχι.
Τι σημαίνει αυτό? ότι εμείς ως κάτοχοι Bravo Tjet 150 Sport δεν θα βρούμε κάποια σημαντική διαφορά με τον 170αρη Μair.
Μάλλον κάτι μικρά στην κατανάλωση και στην λειτουργία της ανάρτησης.
Ας κάνει και κάποιος άλλος ενα test drive να δούμε αν αποκομίσαμε τελικά την ίδια αίσθηση. -
Κωσταντινε, αν μπορείς βάλε ένα βαθμό στη guilietta με βάση το 5 το bravo σου και άριστα το 10 στα παρακάτω:
εμφάνιση έξω
σαλόνι
τιμόνι (αίσθηση - απόκριση)
γκάζι
ταχύτητες
άνεση ταξιδιού
αποτελεσματικότητα ανάρτησης.
Fiat Bravο 2007