-
Ψήφισα 'Κατά' γιατί η θανατική ποινή δεν αποτρέπει το έγκλημα, πράγμα εγκληματολογικώς αποδεδειγμένο. Το μόνο που προσφέρει είναι εκδίκηση, πράγμα ηθικώς απαράδεκτο για ευνομούμενη Πολιτεία σε καιρό ειρήνης. Καθήκον της τελευταίας είναι να διασφαλίζει τη δημόσια τάξη, όχι να ικανοποιεί το (ανθρώπινο βέβαια) αίσθημα περί δικαίου των συγγενών των θυμάτων.
Αλλά και ως εκδίκηση είναι υπερβολική στο 99% των περιπτώσεων, αφού είναι φόνος εν ψυχρώ, προμελετημένος, τελετουργικός και εν γνώσει του θύματος. Περιττό να τονίσω ότι μία τέτοια πράξη αποτελεί ντροπή και ατίμωση για την κοινωνία/πολιτεία που τη διαπράττει.
Όσον αφορά πορωμένους εγκληματίες, για τους οποίους δεν τίθεται ζήτημα σωφρονισμού και 'δεύτερης ευκαιρίας', τα ισόβια πρέπει να είναι όντως ισόβια, με συνθήκες ασφάλειας προσαρμοσμένες σε κάθε περίπτωση.
Εξαίρεση υπέρ της θανατικής ποινής θα δεχόμουν μόνον για εγκλήματα (του ΠΚ ή του ΣΠΚ) κατά του Έθνους σε καιρό πολέμου, οπότε δυστυχώς η ανθρώπινη ζωή φθηναίνει πολύ ούτως ή άλλως, οπότε και η Πολιτεία δεν μπορεί να είναι ακριβή στα πίττουρα και φθηνή στ' αλεύρι.
-
Το σωφρονιστικο συστημα μας ειναι γελειο...εχουμε φθασει στο σημειο να δινουμε 'αδεια' σε βαρυποινητες , λες και εχουν κανενα λογο να επιστρεψουν.
-
Ανάμεσα στη θανατική ποινή και στον 'σοφρωνισμό' όπως τον 'βλέπουμε' σε κάποιες περιπτώσεις στη χώρα μας αλλά και αλλού, υπάρχουν πολλά στάδια που αν λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο ας τον πω 'σωστό' θα έχουμε αποτέλεσμα.
Μήπως τελικά είναι η 'εύκολη λύση' η θανατική ποινή και σαν τιμωρία 'εξιλεώνει' ('φτηνά') και τους θύτες (δικαστές κ.λ.π.) και τα θύματα (εγκληματίες) ;Ας ξαναδούμε τι έγραψε ο 'ΚRIEZA'
-
Αν κάποιοι όντως δεν 'σωφρονίζονται' ας βρει τρόπο να τους χρησιμοποιήσει η κοινωνία ώστε να αποσβέσουν τα έξοδα συντήρησής τους συν κάτι παραπάνω για το κακό που έκαναν. Όπως αναφέρθηκε θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για βαριές χειρωνακτικές ή επικίνδυνες εργασίες. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ πιο αποτρεπτικό από το φόβο του θανάτου για στυγνούς εγκληματίες.
Πάντως και η απόφαση ότι κάποιος 'δεν σωφρονίζεται' είναι σχεδόν τόσο δύσκολη όσο εκείνη για το αν είναι άξιος της θανατικής ποινής. Το καλό είναι ότι τουλάχιστον αυτή αντιστρέφεται.
-
Στα ορυχεία του Λαυρίου έστελναν τους εγκληματίες οι αρχαίοι Αθηναίοι, αν θυμάμαι καλά.
-
Αυτό με τα καταναγκαστικά έργα μου άρεσε! (χωρία πλάκα) (αφού το κάνανε και οι αρχαίοι...)
Είναι μια πολύ καλή λύση για την εκμετάλλευση αυτών των βαρυποινήτων.
Και 'γώ δεν πιστεύω στην δεύτερη ευκαιρία για πολλές περιπτώσεις εγκληματιών. Άρα ισόβια = ισόβια.
Ισόβια πιστεύω ότι πρέπει να θεσπιστούν και για τους επίορκους δικαστές. Αλλά μετά κάποιος δικαστής θα κρίνεται επίορκος πολύ πιο δύσκολα (αφού κρίνεται από στους συναδέλφους του)Αλλά να θυμάστε ότι πολλές φορές κάποιος γίνεται εγκληματίας με την σιωπηλή συνενοχή όλης της κοινωνίας!
Αν κοιτάξουμε την ιστορία την ζωής του κάθε εγκληματία, θα διαπιστώσουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.Εμένα μου έκανε εντύπωση το μένος και το μίσος που έβγαζε εκείνος ο μανιακός, ο Πάσσαρης. Δεν είναι τυχαίο, ούτε βέβαια ισχύει η αφελέστατη άποψη 'είναι κακός άνθρωπος'. Απόψεις αυτού του είδους (που ανθούν και στην Αμερική πολύ) είναι φτιαγμένες από ανθρώπους που δεν θέλουν με τίποτα να προβληματιστούν, ώστε να μην βγουν από την λιθαργική (καταναλωτική και όχι μόνο) ευδαιμονία τους. Νομίζω ότι από τέτοιους ανθρώπους θεσπίστηκε και η θανατική καταδίκη.
Παραδείγματα συνενοχής
- Ένας Αλβανός δουλεύει κάπου για πολλές μέρες υπό τις απειλές και την ασυνέπεια ως προς της πληρωμές του εργοδότη του. Μετά το πέρας των εργασιών, ο εργοδότης αρνείται να πληρώσει τον Αλβανό και τον απειλεί ότι θα τον στείλει στην αστυνομία για απέλαση. Ο Αλβανός αμέσως σκέφτεται την οικογένειά του και τα άτομα εκτός Ελλάδας (Αλβανία) που περιμένουν λεφτά από αυτόν.
- Ένα παιδάκι που οι αδιάφοροι γονείς του του αγόρασαν ένα super-duper PC για να μην τους απασχολεί. Το παιδί όλη μέρα βλέπει τσοντο-site και sites με βία και αίμα στο internet. Άλλο να τα βλέπει ένας 25άρης αυτά (που ούτε αυτός θα έπρεπε να τα βλέπει) και άλλο ένα παιδί 13-14-15 ετών. Στην δεύτερη περίπτωση αυτά τα πράγματα σημαδεύουν το παιδί και το κάνουν να αποκτήσει μια εντελώς διαστρεβλωμένη άποψη για τον κόσμο.
- Ο χαζός του χωριού (το άτομο που διαφέρει από τα άλλα και σε κλειστές κοινωνίες η διαφορετικότητα τιμωρείται με ανελέητη και αδυσώπητη στηλίτευση), ο οποίος συσσωρεύει επί σειρά ετών μέσα του εξευτελισμό, ταπεινώσεις, θυμό και οργή.
Για να μην μιλήσουμε για εγκλήματα που διαπράττονται από κρατικές (μυστικές ή μη) υπηρεσίες (π.χ. ΗΠΑ, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν κ.τ.λ., η σημειολογία δεν έιναι καθόλου τυχαία!!!). Για να μην μιλήσουμε για κοινωνίες, οι οποίες, είτε με την υποκρισία τους, είτε με την απάθειά τους, εγκληματούν εις βάρος άλλων κοινωνιών ή ατόμων.
-
Ο χρήστης tazio έγραψε:
Ανάμεσα στη θανατική ποινή και στον 'σοφρωνισμό' όπως τον 'βλέπουμε' σε κάποιες περιπτώσεις στη χώρα μας αλλά και αλλού, υπάρχουν πολλά στάδια που αν λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο ας τον πω 'σωστό' θα έχουμε αποτέλεσμα.
Μήπως τελικά είναι η 'εύκολη λύση' η θανατική ποινή και σαν τιμωρία 'εξιλεώνει' ('φτηνά') και τους θύτες (δικαστές κ.λ.π.) και τα θύματα (εγκληματίες) ;Ας ξαναδούμε τι έγραψε ο 'ΚRIEZA'
Μήπως η θανατική ποινή δε γίνεται για 'παραδειγματισμό' αλλά ΑΠΛΑ...
Για το ξεφόρτωμα της όποιας κοινωνίας από έναν άχρηστο υπάνθρωπο;;;
Γιατί ασχολούμαστε με το εάν η θανατική ποινή δεν συνεισφέρει στη μείωση της εγκληματικότητας; Εδώ μιλάμε για αποβολή επιβλαβών στοιχείων για τη ζωή, τη γαλήνη, την ανάπτυξη και την ...οικονομία μιας κοινωνίας. -
Δύσκολη απόφαση η εκτέλεση ενός ανθρώπου, καθώς είναι μη αναστρέψιμη. Βέβαια, αν εκτελούνταν βιαστές, παιδεραστές, νεοναζήδες κι έμποροι ναρκωτικών, εμένα δεν θα με χάλαγε καθόλου. Αυτοί όντως δεν είναι ούτε άνθρωποι, ούτε καν ζώα. Περισσότερο για δηλητηριώδη μανιτάρια μου μοιάζουν.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Δύσκολη απόφαση η εκτέλεση ενός ανθρώπου, καθώς είναι μη αναστρέψιμη. Βέβαια, αν εκτελούνταν βιαστές, παιδεραστές, νεοναζήδες κι έμποροι ναρκωτικών, εμένα δεν θα με χάλαγε καθόλου. Αυτοί όντως δεν είναι ούτε άνθρωποι, ούτε καν ζώα. Περισσότερο για δηλητηριώδη μανιτάρια μου μοιάζουν.Σωστό και συμφώνώ 100%. Για αυτό άλλωστε μιλώ για ξεκάθαρες περιπτώσεις!!
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Δύσκολη απόφαση η εκτέλεση ενός ανθρώπου, καθώς είναι μη αναστρέψιμη. Βέβαια, αν εκτελούνταν βιαστές, παιδεραστές, νεοναζήδες κι έμποροι ναρκωτικών, εμένα δεν θα με χάλαγε καθόλου. Αυτοί όντως δεν είναι ούτε άνθρωποι, ούτε καν ζώα. Περισσότερο για δηλητηριώδη μανιτάρια μου μοιάζουν.
Σωστό και συμφώνώ 100%. Για αυτό άλλωστε μιλώ για ξεκάθαρες περιπτώσεις!!
Δεν υπάρχουν 'ξεκάθαρες' περιπτώσεις. Πού ξέρετε ότι π.χ. στο μέλλον δεν ανακαλυφθεί ότι η παραβατική συμπεριφορά σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. κάποιο ελαττωματικό γονίδιο) και δεν βρεθεί τρόπος να 'θεραπευθεί';
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
...Γιατί ασχολούμαστε με το εάν η θανατική ποινή δεν συνεισφέρει στη μείωση της εγκληματικότητας; Εδώ μιλάμε για αποβολή επιβλαβών στοιχείων για τη ζωή, τη γαλήνη, την ανάπτυξη και την ...οικονομία μιας κοινωνίας.Οι κοινωνίες που έχουν υιοθετήσει τη θανατική ποινή έχουν περισσότερη γαλήνη ή ανάπτυξη;
-
Ο χρήστης tt έγραψε:
...Γιατί ασχολούμαστε με το εάν η θανατική ποινή δεν συνεισφέρει στη μείωση της εγκληματικότητας; Εδώ μιλάμε για αποβολή επιβλαβών στοιχείων για τη ζωή, τη γαλήνη, την ανάπτυξη και την ...οικονομία μιας κοινωνίας.
Οι κοινωνίες που έχουν υιοθετήσει τη θανατική ποινή έχουν περισσότερη γαλήνη ή ανάπτυξη;
Βεβαίως! Κίνα, Ιράν, ΗΠΑ!!! Πρότυπα κοινωνικής δικαιοσύνης και μηδενικού επιπέδου εγκληματικότητας!
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Ανάμεσα στη θανατική ποινή και στον ......
Μήπως η θανατική ποινή δε γίνεται για 'παραδειγματισμό' αλλά ΑΠΛΑ...
Για το ξεφόρτωμα της όποιας κοινωνίας από έναν άχρηστο υπάνθρωπο;;;
Γιατί ασχολούμαστε με το εάν η θανατική ποινή δεν συνεισφέρει στη μείωση της εγκληματικότητας; Εδώ μιλάμε για αποβολή επιβλαβών στοιχείων για τη ζωή, τη γαλήνη, την ανάπτυξη και την ...οικονομία μιας κοινωνίας.Ίσως ο 'υπάνθρωπος' να τιμωρείται περισσότερο με το να ζει δουλεύοντας αναγκαστκά (και να λειτουργεί σαν παράδειγμα προς τους υπόλοιπους που 'κάτι έχουν στο νού τους') και προσφέροντας παρά με το μια κι έξω.
Όσο για το θέμα ανάπτυξης γαλήνης κ.λ.π. , δώσε μου ένα παράδειγμα κάποιου κράτους που τα έχει πετύχει αυτά γιατί εγώ με μια γρήγορη σκέψη δε βρίσκω κάποιο.
-
Ο χρήστης tazio έγραψε:
Όσο για το θέμα ανάπτυξης γαλήνης κ.λ.π. , δώσε μου ένα παράδειγμα κάποιου κράτους που τα έχει πετύχει αυτά γιατί εγώ με μια γρήγορη σκέψη δε βρίσκω κάποιο...ίσως η Ελβετία.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Όσο για το θέμα ανάπτυξης γαλήνης κ.λ.π. , δώσε μου ένα παράδειγμα κάποιου κράτους που τα έχει πετύχει αυτά γιατί εγώ με μια γρήγορη σκέψη δε βρίσκω κάποιο.
..ίσως η Ελβετία.
Μέσω της θανατική ποινής τα πέτυχε;
-
Ο χρήστης tazio έγραψε:
..ίσως η Ελβετία.
Μέσω της θανατική ποινής τα πέτυχε;
Ααααααααααα! Όχι, γενικά μιλούσα περί σχετικής 'γαλήνης' στην κοινωνία
-
Πρίν λίγα χρόνια,είχα δεί ένα ντοκυμαντέρ γιά τα ναρκωτικά στήν Κίνα.
Μέσα σέ ΜΙΑ μέρα,εκτελέστηκαν μέ συνοπτικές διαδικασίες,περίπου 150 έμποροι ναρκωτικών σέ ΜΙΑ μόνο επαρχία τής Κίνας (τυφεκισμός,καί εγκατάλειψη τού πτώματος,τό οποίο περισυνέλεγαν οι συγγενείς του πού ακολουθούσαν πάνω σέ ένα τρίκυκλο,από τούς πρόποδες τού βουνού)
Τό εμπόριο ναρκωτικών όμως στήν Κίνα,δέν λέει να εξαλείψει. -
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Σωστό και συμφώνώ 100%. Για αυτό άλλωστε μιλώ για ξεκάθαρες περιπτώσεις!!
Δεν υπάρχουν 'ξεκάθαρες' περιπτώσεις. Πού ξέρετε ότι π.χ. στο μέλλον δεν ανακαλυφθεί ότι η παραβατική συμπεριφορά σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. κάποιο ελαττωματικό γονίδιο) και δεν βρεθεί τρόπος να 'θεραπευθεί';
Ο παιδεραστής απλώς δεν θεραπεύεται, ούτε ο έμπορος ναρκωτικών ούτε ο βιαστής. Είναι άτομα αδίστακτα και δε μπορούμε να μιλάμε για 'ασθένεια'. Αν μιλούσαμε για 'ασθένεια' σε τέτοιες περιπτώσεις, θα τη βγάζανε ακόμα πιο λάδι απ'ό,τι τώρα.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Ο παιδεραστής απλώς δεν θεραπεύεται, ούτε ο έμπορος ναρκωτικών ούτε ο βιαστής. Είναι άτομα αδίστακτα και δε μπορούμε να μιλάμε για 'ασθένεια'. Αν μιλούσαμε για 'ασθένεια' σε τέτοιες περιπτώσεις, θα τη βγάζανε ακόμα πιο λάδι απ'ό,τι τώρα.Είσαι εγκληματολόγος; Ψυχίατρος; Γενετιστής μήπως;
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Ο παιδεραστής απλώς δεν θεραπεύεται, ούτε ο έμπορος ναρκωτικών ούτε ο βιαστής. Είναι άτομα αδίστακτα και δε μπορούμε να μιλάμε για 'ασθένεια'. Αν μιλούσαμε για 'ασθένεια' σε τέτοιες περιπτώσεις, θα τη βγάζανε ακόμα πιο λάδι απ'ό,τι τώρα.
Είσαι εγκληματολόγος; Ψυχίατρος; Γενετιστής μήπως;
Και καλα ο βιαστης και ο παιδεραστης πες δεν γιατρευονται γιατι αυτο που εχουν ειναι απο ψυχολογικη ανωμαλια, ειναι αρρωστοι.
Ο εμπορος ναρκωτικων απο τι να θεραπευτει??
Θανατική ποινή ........