-
Νίκο η απάντηση στο ερώτημα τι γίνεται με τον συμπλέκτη στο τέλος του φρεναρίσματος είναι απλή.
Δεν τον πατάς...
Σε όλα τα κιβώτια μπορείς να βγάλεις τη σχέση χωρίς συμπλέκτη χωρίς να υπάρχει πρόβλημα...
Το να την αλλάξεις χωρίς συμπλέκτη είναι άλλο πράγμα...Οπότε σε φρενάρισμα πανικού με το αριστερό απλά σπρώχνεις το μοχλό προς τη νεκρά...
-
Ο χρήστης YiannisWalker έγραψε:
Νίκο η απάντηση στο ερώτημα τι γίνεται με τον συμπλέκτη στο τέλος του φρεναρίσματος είναι απλή.
Δεν τον πατάς...Σωστο κι αυτο.. Δεν το σκεφτηκα ετσι..
-
Ο χρήστης sado έγραψε:
Μια φορά δοκίμασα φρένο με το δεξί με το Saab Viggen μου στην Νορβηγία επάνω στο χίονι και έφερα σβούρες σαν τον Νουρέγιεφ!!!Απο τότε δεν το έχω ξανακάνει.
Καλα εσυ εχεις μπλεξει το δεξι με το αριστερο...(ποδι ε...)
-
Συγκριτικα με το μυτη-τακουνι, σε τι κερδιζεις/χανεις με το LFB? Ή ποιες ειναι οι διαφορες αν προτιματε?
-
Ο χρήστης xtkz έγραψε:
Συγκριτικα με το μυτη-τακουνι, σε τι κερδιζεις/χανεις με το LFB? Ή ποιες ειναι οι διαφορες αν προτιματε?καμια σχεση το ενα με το αλλο............... το μυτη - τακουνι ειναι καθαρα για εξομαλυνση των στροφων σε ενα κατεβασμα ταχυτητας ενω το φρενο με το αριστερο ειναι μονο για μειωση ταχυτητας/παιχνιδι με τις δυναμεις που διατρεχουν το διαμηκη αξονα......
-
Μυτη/τακουνι κανεις οταν κατεβαζεις ταχυτητα σε οριακα φρεναρισματα, για να ταιριαξεις τισ στροφες του μοτερ με τις στροφες του κιβωτιου (αυτες στις οποιες θα φτασει με την χαμηλοτερη ταχυτητα) ωστε να μην προκαλεσεις 'αναταραχη'* στους κινητηριους τροχους και τους κανεις να γλιστρησουν (αφου ηδη φρεναρεις οριακα)
LFB κανεις για γρηγοροτερη αντιδραση (δεν χρειαζεται να μεταφερεις το ποδι απο το γκαζι στο φρενο), και για να μπορεις να χρησιμοποιεις γκαζι+φρενο ταυτοχρονα. Το οποιο χρησιμευει στην τοποθετηση του αυτοκινητου κα ιστην εξουδετερωση της υποστροφης σε μπροστοκινητα.- Αναταραχη = η επιπλεον αντιδραση που θα προκαλεσει η διαφορα ταχυτητας κιβωτιου+μοτερ στους ηδη οριακα 'φρεναριζομενους' τροχους.
-
Aυτο ειναι κατι αλλο που δεν καταλαβαινω κ το εχετε πει αρκετοι. Το οτι κερδιζεις σε χρονο αντιδρασης. Οταν μιλαμε για χιλιοστα η εκατοστα του δευτερολεπτου, πανω-κατω τον ιδιο χρονο δε σου παιρνει να παρεις το αριστερο ποδι απο το footrest-συμπλεκτη για να πατησεις το φρενο?
Επισης, ισχυει το παρακατω σε πισωκινητα?
Μυτη τακουνι για κατεβασμα κ αμεσως μετα φρενο με το αριστερο κ γκαζι για να διω3εις την ουρα. Κατι τετοιο ειδα στο drift bible του best motoring(:P), γιαυτο 8εωρησα οτι ειναι το ιδιο πραγμα.ΥΓ: Ξερετε καμια καλη αλανα στην Α8ηνα??
-
Ο χρήστης xtkz έγραψε:
Οταν μιλαμε για χιλιοστα η εκατοστα του δευτερολεπτου, πανω-κατω τον ιδιο χρονο δε σου παιρνει να παρεις το αριστερο ποδι απο το footrest-συμπλεκτη για να πατησεις το φρενο?Συνήθως το αριστερό πόδι θα αιωρείται πάνω από το φρένο, σε κατάσταση 'standby'. (Δικιά μου ορολογία.. ).
Αυτό συμβαίνει και με το δεξί πόδι, π.χ. όταν κάνω cruising με 5η, κατεβαίνοντας την Συγγρού (κατηφόρα), δεν πατάω καθόλου γκάζι και το δεξί πόδι 'αιωρείται' πάνω από το φρένο. Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω ότι με τόση οδήγηση στην πόλη, σε κάθε περίπτωση το δεξί πόδι όταν δεν πατάει γκάζι, έστω και ασυναίσθητα, αιωρείται πάνω από το φρένο.
Οπότε αντίστοιχα στο LFB, όταν το αριστερό δεν πατάει συμπλέκτη, θα αιωρείται πάνω από το φρένο.
Χο, τώρα μού ήρθε μία ιδέα συνδυασμού των ποδιών για standby πάνω από το φρένο. Οταν το αριστερό πατάει συμπλέκτη, το δεξί είναι σε standby πάνω από το φρένο. Οταν το δεξί πατάει γκάζι, το αριστερό είναι σε standby πάνω από το φρένο. Too much? 99.9% Availability που λένε.
-
Ο χρήστης YiannisWalker έγραψε:
Δεν τον πατάς...
Σε όλα τα κιβώτια μπορείς να βγάλεις τη σχέση χωρίς συμπλέκτη χωρίς να υπάρχει πρόβλημα...
Το να την αλλάξεις χωρίς συμπλέκτη είναι άλλο πράγμα...Οπότε σε φρενάρισμα πανικού με το αριστερό απλά σπρώχνεις το μοχλό προς τη νεκρά...
Τοτε αν πεταξεις νεκρα το πιθανοτερη να μπλοκαρεις τους τροχους οποτε χανεται η χρηση, παντα για φρεναρισμα πανικου που δεν σ ενδιαφερει στο τελος τελος αν σβησει το μοτερ.
Αν απλα σταματοντας ηρεμα μπορεις τοτε πετας την ταχυτητα που εχεις στη νεκρα κ ολα μια χαρα. -
Ο χρήστης panoscorfu έγραψε:
Από εκεί και μετά καλό είναι να εξασκηθείς στις αλλαγές ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη και μετά δε σε πιάνει κανένας...
Εε; Είχα την εντύπωση ότι αυτό είναι δυνατόν μόνο όταν κάνεις upshift σε μηχανές. Δεν καταπονούνται τα μηχανικά μέρη στο αυτοκίνητο χωρίς τη χρήση συμπλέκτη;
Αν το κάνεις σωστά έχεις μικρότερη καταπόνηση σε σχέση με το να πατάς συμπλέκτη γιατί πολύ απλά δεν φθείρεται ο συμπλέκτης σου.
Αν το κάνεις σωστά όμως. Γιατί αν 'κουρεύεις' σε κάθε αλλαγή τα γρανάζια, άστο καλύτερα.Γινεται να γινει η αλαγη χωρις τον συμπλεκτι και να μην κουρεψεις τα γραναζια μπορεις να δωσεις περισοτερες πληροφοριες για αυτο γιατι δεν μπορω να το καταλαβω και παντα πιστευα οτι οταν λεμε οτι η ταχυτητες μπαινουν χωρις συμπλεκτη μιλαμε και για ψιλο καταστροφη του σασμαν
Θα πρεπει να ταιριαζεις τις στροφες της μηχανης οταν εισαι στο νεκρο με αυτες που θα εχεις οταν βαλεις την ταχυτητα.Μονο τοτε θα μπει η ταχυτητα χωρις να κουρεψεις τα γραναζια.Αν ειχες ειδικοτητα οδηγου στις Ενοπλες Δυναμεις θα το ειχες κανει και στην πραξη.Ολα τα STAYER και REO ειναι με ασυχρονιστο σασμαν.Παντως θελει φοβερη εξοικιωση γιατι δεν ξερεις ποτε θα αποτυχεις και θα μεινεις ξεκρεμαστος.Εγω παντως στο αυτοκινητο μου δεν θα το εκανα ποτε,αν παθει ζημια πρεπει να την πληρωσω απο την τσεπη μου οποτε......!Αλλωστε η Α33 δεν φημιζεται για το στοιβαρο του σασμαν της.
-
Κατά καιρούς δοκίμασα σε διάφορα αυτοκίνητα να αλλάζω ταχύτητες με συγχρονισμό στροφών και χωρίς συμπλέκτη και παρατήρησα ότι σε μερικά είναι εύκολο ενώ σε άλλα πολύ δύσκολο. Ευτυχώς στο παλιό σκαθάρι του οποίου η ντίζα του συμπλέκτη κόβεται συχνά είναι πολύ εύκολο όπως αναγκάστηκα να μάθω!!
-
Ο χρήστης kleisj έγραψε:
Δεν τον πατάς...
Τοτε αν πεταξεις νεκρα το πιθανοτερη να μπλοκαρεις τους τροχους οποτε χανεται η χρηση, παντα για φρεναρισμα πανικου που δεν σ ενδιαφερει στο τελος τελος αν σβησει το μοτερ.
Αν απλα σταματοντας ηρεμα μπορεις τοτε πετας την ταχυτητα που εχεις στη νεκρα κ ολα μια χαρα.Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι, ε; Νομίζω ότι όταν πέσει αισθητά η ταχύτητά σου, το αμάξι περνάει από μία κατάσταση στην οποία γυρνάει με την ίδια ταχύτητα μοτέρ και κιβώτιο, χωρίς να αλληλεπιδρά το ένα με το άλλο. Οπότε, τότε βγάζεις τη σχέση χωρίς να κινδυνεύεις να σου μπλοκάρει.
Τέλος πάντων, να πω ότι με αρκετή προπόνηση καταφέρνεις σε καταστάσεις ψυχραιμίας να φρενάρεις πολύ σωστά. Και επιπλέον, έχεις συνηθίσει και ελέγχεις καλύτερα και πιο ομαλά το συμπλέκτη.
Κι εγώ ξεκίνησα για έλεγχο της υποστροφής, αλλά τώρα σε πολλές περιπτώσεις παίζω με το αριστερό χωρίς προφανή λόγο, πέραν της αμεσότερης αντίδρασης. Λειτουργεί μια χαρά!
-
το έχω δοκιμάσει και όντως έχει πλάκα το πως κοκκαλώνει. Δε φταίει όμως μόνο η συνήθεια του πιο βαριού συμπλέκτη. Πιο πολλές ώρες έχω καθήσει στη πεταλιέρα του σπιτιού παρά στου Φιέστα. Θέλω να πω ότι το αριστερό μου πόδι ξέρει πώς είναι το πεντάλ του φρένου. Αυτό που δοκίμασα είναι να πατήσω φρένο με το αριστερό πόδι έχοντάς το ΔΕΞΙΑ από την κολώνα του τιμονιού (καθήμενος κάπως... προς το δεξί κάθισμα και εννοείται οι παπαριές αυτές σε έρημο δρόμο κτλ κτλ)
Είναι εντελώς διαφορετικό. Άρα γενικά και στο κοκκάλωμα φταίει ότι το φρένο σαν πετάλ 'γέρνει' προς τα δεξιά. Εννοώ, η επιφάνεια που πατάς είναι δεξιά από τον νοητό άξονα που θα το κρατούσε στο κέντρο.
Άρα το αριστερό πόδι το πατάει κάπως πιο άγαρπα...
όσο για να οδηγώ γρήγορα, με τα 75 καυτερά άλογα απλά αφήνεις το γκάζι. Σαν την Φ1 1961-1966. Αν θες να πας γρήγορα δε φρενάρεις. Αυτά για ανοιχτές γρήγορες στροφές. Για τις κλειστές αργές νομίζω ένα χειρόφρενο σώζει (προβλέπει) καλύτερα την υποστροφή από ότι λίγο φρενάκι για να την μειώση. Ε? -
Κάποια στιγμή το ψιλοέμαθα στο rallye (χωρίς να τρώω το τιμόνι), και το χρησιμοποιούσα κάποιες φορές -περισσότερο για πλάκα. Τώρα στο 206 δεν έχει νόημα (άσε που η θέση των πεντάλ είναι -και πάλι- απαράδεκτη).
-
Ο χρήστης PG220 έγραψε:
Πόσοι απο εσάς φρενάρετε με το αριστερό πόδι;
Προσπαθώ τελευταία να μάθω ,για να παίζω ευκολότερα με την ουρά του αυτοκινήτου,αλλά προς το παρόν μου λείπει η αυτοπεποίθηση.
Επίσης το να έχεις το αριστερό σου πόδι συνέχεια στο φρένο έτοιμο αν συμβεί κάτι πιστεύω οτι μειώνει το χρόνο αντίδρασης.(Δεν εχω διαβασει ολα τα posts)
PG220: Το φρεναρισμα με το αριστερο ΔΕΝ μειωνει την αντιδραση σου σε δρομο πολης.
Χρειαζετε για τοποθετηση πριν απο στροφη και παντα το πατας μαζι με γκαζι... αλλιως δεν υπαρχει λογος.Παρ'αυτα ομως το αριστερο-φρενο δουλευει σε αυτοκινητα με κατανομη 50%-50% (περιπου) και οχι σε απλα συμβατικα.
Για να μπορεσει ενα συμβατικο να 'διωξει κωλο' με πατημα αριστερου, θα πρεπει να εχει πολυ δυναμη και λιγο βαρος.
Αμαξια τυπου Rallye και Saxo δυσκολευωνται! -
ψήφισα το 2ο αν κ τα τελευταία χρόνια πολύ σπάνια το κάνω, μιας κ δεν είμαι σε καλή φόρμα σωματικώς
Παλαιότερα φρέναρα με το αριστερό συχνά πυκνά αφού ως φοιτητής είχα τον χρόνο να πηγαίνω σε περιοχές χωρίς κίνηση, με παρέα, κ να κάνουμε αναβάσεις! ή άλλες φορές για παιχνίδι αφού είχα (ακόμα έτσι είναι... ) αφαιρέσει τον πίσω κατανεμητή κ φρέναρα πολλές φορές με το αριστερό για να το 'γυρίσω' πριν την στροφή!Α! ναι μιλάω για ένα clio I. Σε κανένα άλλο από τα αυτοκίνητα μας δεν το έχω δοκιμάσει!
PS: καλό είναι σε τέτοια χρήση να φοράτε ζώνη (πάντα χρειάζεται βέβαια!) Όταν βρεθούμε από κοντά θυμήστε μου να σας πω ένα περιστατικό που θα σας κάνει να γελάσετε! Εδώ δεν το γράφω γιατί διάφοροι θα γίνουν ελαφρώς... ρεζίλι.... χιχι
-
κατανομη 50% - 50% εννοω στα φρενα.. οχι στο βαρος του.!
επι τη ευκαιρια.
Στο Puma που κατεχω εβαλα προσφατα φρενα 292mm εμπος και 215mm πισω με κατανομη 50%-50%
Η συμπεριφορα του αυτοκινητου σε δρομο με κινηση ειναι τουλαχιστον απαραδεκτη, αλλα σε φιδισιο βουνο νομιζα πως οδηγουσε αυτο και οχι εγω.
Μαζι με το αριστερο πατημα του φρενου πριν την στροφη ειχα και τοποθετηση με τα 'τεσσερα' ετσι ακριβως οπως γουσταρα..super..
βεβαια στιν παραλλιακη ετυχε και σταματισα στο μποτιλιαρισμα εντελως με το πλαι μετα απο ενα απλο φρενατισμα (οχι πανικου, αλλα δυνατο) εισπρατοντας καμποσες μουτζες!
-
Προσπαθω αλλα.......την τελευταια φορα κολισε η μαπα μου στο παμπριζ...
Συνεχιζω ομως..........η ελπιδα πεθαινει τελευταια.... -
Ο χρήστης FiestaMAN έγραψε:
κατανομη 50% - 50% εννοω στα φρενα.. οχι στο βαρος του.!επι τη ευκαιρια.
Στο Puma που κατεχω εβαλα προσφατα φρενα 292mm εμπος και 215mm πισω με κατανομη 50%-50%
Η συμπεριφορα του αυτοκινητου σε δρομο με κινηση ειναι τουλαχιστον απαραδεκτη, αλλα σε φιδισιο βουνο νομιζα πως οδηγουσε αυτο και οχι εγω.
Μαζι με το αριστερο πατημα του φρενου πριν την στροφη ειχα και τοποθετηση με τα 'τεσσερα' ετσι ακριβως οπως γουσταρα..super..
βεβαια στιν παραλλιακη ετυχε και σταματισα στο μποτιλιαρισμα εντελως με το πλαι μετα απο ενα απλο φρενατισμα (οχι πανικου, αλλα δυνατο) εισπρατοντας καμποσες μουτζες!
Δυστυχώς το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει αλλά πιστεύω ότι το μαθαίνεις! Με το δικό μου 2 φορές στα 10 χρόνια μου έχει τύχει κ μία μόνο φορά στον Αγ. Δημήτριο με γυαλί οδόστρωμα έφτασε σε επικίνδυνο σημείο κ άκουσα τα 'σχολιανά' μου τόσο από άλλα 6-7 αυτοκίνητα (φίλοι του GRC) όσο κ από την κοπέλα μου που νόμιζαν ότι τράβηξα χειρόφερο (εγώ 'δεν' κάνω τε΄τοια πράγματα ποτέ αχαχαχα) από το πόσο βίαια γύρισε!!!
Ευτχώς το 'σώσαμε' κ χώρεσε...... οπότε προσοχή! -
Ο χρήστης FiestaMAN έγραψε:
κατανομη 50% - 50% εννοω στα φρενα.. οχι στο βαρος του.!επι τη ευκαιρια.
Στη θέση σου θα εξέταζα την δυνατότητα τοποθέτησης αγωνιστικού κατανεμητή με ρυθμιστή μέσα στην καμπίνα.
Πόσοι φρενάρετε με το αριστερό;