-
Αναλυτικό ρεπορτάζ για την επέκταση Τραμ & τα έργα του ΗΣΑΠ, στον Πειραιά:
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Άσχετο αλλά... τί θα λέγατε να κάνανε δωρεάν όλα τα ΜΜΜ της Αθήνας, με αντίστοιχη επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στην πόλη?
Καλύτερα το υπάρχον σύστημα που πληρώνει όποιος τα χρησιμοποιεί. Δέν βλέπω τί πρόβλημα θα λυθεί με ένα τέτοιο μέτρο.
Πολύ απλά θα ενισχυθεί η κίνηση με τα ΜΜΜ. Σαν κάθε μέρα να είναι 'μέρα χωρίς αυτοκίνητο' όπου τα ΜΜΜ είναι δωρεάν.
Πέραν του ότι είναι μια σημαντική ενίσχυση για τα χαμηλότερα εισοδήματα, που δε διαθέτουν ούτως ή άλλως αυτοκίνητο. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Άσχετο αλλά... τί θα λέγατε να κάνανε δωρεάν όλα τα ΜΜΜ της Αθήνας, με αντίστοιχη επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στην πόλη?
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό (και μπορεί να πέφτω πολύ έξω*) κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αύξηση ~40% στα τέλη κυκλοφορίας ώστε να ισοσκελιστούν τα έσοδα από εισιτήρια.
Δηλαδή κάθε χρόνο, όποιο όχημα θέλει να κινηθεί στους δρόμους του λεκανοπεδίου (πλην Αττικής οδού και εθνικών δρόμων) να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας 40% αυξημένα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.Please με το μαλακό το λιθοβολισμό.
- Τα έσοδα από τέλη το 2009 θα είναι κάπου 500+εκ. οπότε υποθέτουμε κοντά 250εκ. αντιστοιχούν σε Αθηναίους και γενικότερα όσους θελήσουν να κινηθούν με το αυτοκίνητο στην Αθήνα μέσα στη χρονιά.
Τα έσοδα του ΟΑΣΑ είναι κάπου 100-150 εκ. αλλά δεν είμαι σίγουρος αν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από το ΜΕΤΡΟ.
ΕDIT: δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα του μετρό που ήταν ~90εκ. πέρισυ.
Οπότε για να ισχύει το μέτρο μάλλον χρειάζεται διπλασιασμό των τελών κυκλοφορίας στην Αθήνα!
Αν θα θες να πας απο το Χαλανδρι στο Ν. Ηρακλειο θα δεινοπαθησεις με τα ΜΜΜ ενω με το αυτοκινητο ειναι 4 λεπτα. Φυσικα στο κεντρο θα πας με ΜΜΜ. Αρα θα ειναι καταστροφη αυτο που λες για πολλους και θα βολεψει ελαχιστους. Ετσι και αλλιως τα ΜΜΜ ειναι φθηνα στην Αθηνα.
- Τα έσοδα από τέλη το 2009 θα είναι κάπου 500+εκ. οπότε υποθέτουμε κοντά 250εκ. αντιστοιχούν σε Αθηναίους και γενικότερα όσους θελήσουν να κινηθούν με το αυτοκίνητο στην Αθήνα μέσα στη χρονιά.
-
Θα βολέψει όλους όσους χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ καθημερινά, δηλαδή 1-2 εκατομμύρια Αθηναίους.
Για τους οδηγούς δεν είναι ακριβώς καταστροφή. Πρόκειται για μια επιβάρυνση 50-100 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο, τη στιγμή που το κόστος κατοχής και χρήσης ενός αυτοκινήτου ούτως ή άλλως είναι 1500 ευρώ κατ'ελάχιστον. Μιλάμε δηλαδή για μια επιβάρυνση κοντά στο 5% των συνολικών δαπανών κάποιου για το αυτοκίνητο (βενζίνη, ασφάλεια, σέρβις, υπάρχοντα τέλη και... απαξίωση)Πέραν του ότι πρόκειται κατά βάση για μια ανακατανομή πλούτου υπέρ των ασθενέστερων εισοδηματικά.
-
Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο το κόστος των ΜΜΜ είναι ανάλογο της απόστασης.
Η δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ είναι ανεφάρμοστη. Τόσο για λόγους κόστους όσο και για το κύριο λόγο ότι δεν μπορεί μία κοινωνική ομάδα να χρηματοδοτεί κατά τόσο άμεσο τρόπο μία άλλη. Ο κάτοικος του χωριού Α που δεν έχει ΜΜΜ γιατί να πληρώσει παραπάνω για να έχει ο Αθηναίος/Θεσσαλονικιός/.... δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης!!
Ακόμα και στη ΕΣΣΔ τα ΜΜΜ τα πλήρωνες (έστω και με ένα καπίκι...)
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο το κόστος των ΜΜΜ είναι ανάλογο της απόστασης.Η δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ είναι ανεφάρμοστη. Τόσο για λόγους κόστους όσο και για το κύριο λόγο ότι δεν μπορεί μία κοινωνική ομάδα να χρηματοδοτεί κατά τόσο άμεσο τρόπο μία άλλη. Ο κάτοικος του χωριού Α που δεν έχει ΜΜΜ γιατί να πληρώσει παραπάνω για να έχει ο Αθηναίος/Θεσσαλονικιός/.... δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης!!
Aν διαβάσεις το αρχικό κείμενο, αναφέρθηκα σε επιβάρυνση μόνον όσων χρησιμοποιούν αυτοκίνητο στην Αθήνα. Για να κινηθεί δηλαδή ένα αυτοκίνητο στο λεκανοπέδιο θα πληρώνει αυξημένα τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και θα εφοδιάζεται με σήμα διαφορετικών χαρακτηριστικών.
Νομίζω πως υπάρχουν περιπτώσεις που μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δωρέαν. Νομίζω στο Σαν Φρανσίσκο το τραμ είναι δωρεάν και πρέπει να υπάρχουν και άλλα παραδείγματα.
...και να μην υπάρχουν, νομίζω πως μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε και σε κάτι καλό για μια φορά! -
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο το κόστος των ΜΜΜ είναι ανάλογο της απόστασης.Η δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ είναι ανεφάρμοστη. Τόσο για λόγους κόστους όσο και για το κύριο λόγο ότι δεν μπορεί μία κοινωνική ομάδα να χρηματοδοτεί κατά τόσο άμεσο τρόπο μία άλλη. Ο κάτοικος του χωριού Α που δεν έχει ΜΜΜ γιατί να πληρώσει παραπάνω για να έχει ο Αθηναίος/Θεσσαλονικιός/.... δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης!!
Το κοινωνικό κόστος δεν αποτιμάται τόσο ευθέως.
Σκέψου ότι ο κάτοικος στο κολοχώρι πληρώνει φόρους για το σύστημα υγείας, και ο κάτοικος της αθήνας παθαίνει πολύ πιο συχνα καρκίνο πχ λόγω του νέφους. Αν γλιτώναμε αυτό, ή την επιβάρυνση του εμπορικού ισοζυγίου λόγω της εισαγωγής καυσίμων, όλοι θα ωφελούνταν.
Οικονομολόγος δεν είμαι για να μπορέσω να εξάγω την ακριβή αποτίμηση, αλλά γι αυτό πάντα λέω ότι όταν μιλας για βελτιστοιποίηση, μιλάς όχι για τοπικά άλλα για ολικά ΄βελτιστα.
ΓΙ αυτό τον λόγο μπορείς να δεχτείς ότι οι συγκοινωνίες σου θα είναι παθητικές, αλλά τα ωφέλη θα είναι πολλαπλάσιαΠροφανώς αυτό είναι εφικτό μόνο αν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και όχι κατακερματισμός, γιατί ο διαχειριστής των ΜΜΕ, δεν θα δεχόταν να λειτουργει με παθητικό ισοζύγιο.
-
Γενικά νομίζω ότι τα ΜΜΜ στην Αθηνα είναι γενικά καλά στο να σε πηγαίνουν από τα προάστεια στο κέντρο, αλλά πάσχουν πάρα πολύ στις κάθετες συνδέσεις
-
Νομίζω πως υπάρχουν περιπτώσεις που μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δωρέαν. Νομίζω στο Σαν Φρανσίσκο το τραμ είναι δωρεάν και πρέπει να υπάρχουν και άλλα παραδείγματα.
...και να μην υπάρχουν, νομίζω πως μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε και σε κάτι καλό για μια φορά!πιο τράμ... αυτό που βλέπουμε σε όλες τις ταινίες και μπαίνει ένας εγκληματίας μέσα και μετά βουρ στην κατηφόρα.....
Γι αυτό το έχουν τσάμπα
-
Καθόλου μα καθόλου δωρεάν δεν είναι.
Αν θυμάμαι καλά είχε γύρω στα 4 δολλάρια, και επίσης το Σαν Φραν έχει γενικά χάλια δίκτυο ΜΜΜ. -
Ο χρήστης ast έγραψε:
Αν θυμάμαι καλά είχε γύρω στα 4 δολλάρια, και επίσης το Σαν Φραν έχει γενικά χάλια δίκτυο ΜΜΜ.Γράψτε λάθος τότε. Έτσι μου είχε πει ένας Καλιφορνέζος εκ Λος Άντζελες όμως.
Γενικά στις ΗΠΑ τα ΜΜΜ είναι χάλια, και λόγω αποστάσεων αλλά συχνά και παλαιότητας. πχ ΝΥ το μετρό τους σε πολλά σημεία έχει την ταχύτητα του ηλεκτρικού μας (ίδια ηλικία έχουν άλλωστε).Η πρότασή μου είναι απλά αφορμή για σκέψη για κάτι του οποίου το κόστος τελικά δεν είναι και τόσο μεγάλο. Ούτως ή άλλως το 60% των ΜΜΜ στην Αθήνα επιδοτούνται, για το υπόλοιπο 40% μιλάμε (εξαίρεση μόνο το μετρό που νομίζω εμφανίζει και κέρδος)
Βασικά το πιο εφαρμόσιμο σενάριο μάλλον είναι το ακόλουθο:
- Αύξηση 40% στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνται στην Αθήνα
- Δωρεάν λεωφορεία, τραμ και ηλεκτρικός για όλους
- Δωρεάν μετρό για όσους είναι δικαιούχοι μειωμένου εισητηρίου σήμερα και τιμή μειωμένου εισητηρίου για τους υπόλοιπους (με ανάλογη μείωση στις μηνιαίες κάρτες)
- Πιθανώς αυξημένη επιδότηση κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό καραβανά.
Όφελος για την κοινωνία και την οικονομία θα υπάρξει από τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμων αλλά και αγορά αυτοκινήτων που είναι αμφότερα εισαγώμενα. Επίσης θα αυξηθεί γενικότερα η κινητικότητα των πολιτών μέσα στην πόλη που επίσης βοηθά στην οικονομική δραστηριότητα.
Πέραν του ότι θα είναι μια σημαντική οικονομική ενίσχυση-προσφορά προς όλους (και τους κατόχους αυτοκινήτου) με έμφαση στους ασθενέστερους. -
Αν θυμάμαι καλά είχε γύρω στα 4 δολλάρια, και επίσης το Σαν Φραν έχει γενικά χάλια δίκτυο ΜΜΜ.Γράψτε λάθος τότε. Έτσι μου είχε πει ένας Καλιφορνέζος εκ Λος Άντζελες όμως.
Γενικά στις ΗΠΑ τα ΜΜΜ είναι χάλια, και λόγω αποστάσεων αλλά συχνά και παλαιότητας. πχ ΝΥ το μετρό τους σε πολλά σημεία έχει την ταχύτητα του ηλεκτρικού μας (ίδια ηλικία έχουν άλλωστε).Η πρότασή μου είναι απλά αφορμή για σκέψη για κάτι του οποίου το κόστος τελικά δεν είναι και τόσο μεγάλο. Ούτως ή άλλως το 60% των ΜΜΜ στην Αθήνα επιδοτούνται, για το υπόλοιπο 40% μιλάμε (εξαίρεση μόνο το μετρό που νομίζω εμφανίζει και κέρδος)
- Δωρεάν μετρό για όσους είναι δικαιούχοι μειωμένου εισητηρίου σήμερα και τιμή μειωμένου εισητηρίου για τους υπόλοιπους (με ανάλογη μείωση στις μηνιαίες κάρτες)
- Πιθανώς αυξημένη επιδότηση κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό καραβανά.
Όφελος για την κοινωνία και την οικονομία θα υπάρξει από τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμων αλλά και αγορά αυτοκινήτων που είναι αμφότερα εισαγώμενα. Επίσης θα αυξηθεί γενικότερα η κινητικότητα των πολιτών μέσα στην πόλη που επίσης βοηθά στην οικονομική δραστηριότητα.
Πέραν του ότι θα είναι μια σημαντική οικονομική ενίσχυση-προσφορά προς όλους (και τους κατόχους αυτοκινήτου) με έμφαση στους ασθενέστερους.μην περάσεις από κέντρο. Στην εχουμε στημένη
-
-
-
Πέραν του ότι θα είναι μια σημαντική οικονομική ενίσχυση-προσφορά προς όλους (και τους κατόχους αυτοκινήτου) με έμφαση στους ασθενέστερους.Διακρίνω 2 μεγάλα λάθη.
-
Για ποιό λόγο αύξηση τελών και δωρεάν ΜΜΜ. Πιστεύει κανείς ότι το κόστος των ΜΜΜ είναι αυτό που απονθαρύνει τον κόσμο απο το να τα χρησιμοποιεί; Δεν νομίζω! Το πάν έχει να κάνει με την ποιότητα της υπηρεσίας. Να μην έρχεται το ΜΜΜ όποτε του καπνίσει και να υπάρχει και αυστηρή δέσμευση για την διασφάλιση της ορθής λειτουργίας τους (π.χ. όποιος μπαίνει σε λεωφορειολωρίδα τον μ@μ@με επιδεικτικά, όχι να του σβήνουμε την κλήση κτλ). Άσε που επίσης δεν μπορείς να καθορίσεις ποια οχήματα κινούνται σε κέντρο!!
-
Οι ιδέες που λές δεν βοηθούν την εθνική οικονομία καθόλου. Εκτός εάν μιλάς για οικονομία στην τσέπη μας!
-
Σε πληροφορώ ότι το κόστος των 2 ευρώ μιας διαδρομής με επιστροφή κάνει πολλούς με μισθό 700 ευρώ να το σκεφτούν και να το διπλοσκεφτούν.
Ένα τέτοιο μέτρο θα βοηθήσει πάρα πολύ τους χαμηλόμισθους και τους φοιτητές.
Πιθανώς, τουλάχιστον στην αρχή, να μην κάνει πολλούς να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητο σίγουρα όμως θα αυξήσει την κινητικότητα αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν χρήματα για αυτοκίνητο.
Σε βάθος χρόνου, το δωρεάν ουδείς το εμίσησε, θα κερδίσει και αρκετούς κατόχους αυτοκινήτου, ειδικά αν συνδυαστεί με πραγματική αστυνόμευση όλων των λεωφορειολωρίδων.Σαφώς και το καλύτερο είναι η βελτίωση των ΜΜΜ, όσο αυξάνεται όμως η χρήση των ΜΜΜ τόσο αυξάνεται και η πίεση για τη βελτίωσή τους.
Άραγε πόσο θα κόστιζε στο Υπ. Μεταφορών να μπει ένας πομπός GPS σε όλα τα λεωφορεία και να ανεβάσουν σελίδα που να δείχνει τη θέση τους και την ταχύτητα με την οποία κινούνται? ...το να έχουν οθόνη που θα το δείχνει σε κάθε στάση ΟΚ, κοστίζει και μάλλον δε θα μακροημερεύσει.Ό,τι είναι καλό για την τσέπη μας συνήθως είναι και για την εθνική οικονομία. Όσο λιγότερα αυτοκίνητα τόσο λιγότερα εισαγώμενα καύσιμα, λιγότεροι ρύποι, μικρότερο μποτιλιάρισμα κλπ.
Πέραν του ότι η αυξημένη κινητικότητα ισούται με ποιότητα ζωής και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα. -
Άραγε πόσο θα κόστιζε στο Υπ. Μεταφορών να μπει ένας πομπός GPS σε όλα τα λεωφορεία και να ανεβάσουν σελίδα που να δείχνει τη θέση τους και την ταχύτητα με την οποία κινούνται? ...το να έχουν οθόνη που θα το δείχνει σε κάθε στάση ΟΚ, κοστίζει και μάλλον δε θα μακροημερεύσει.
Στο Ηράκλειο για ένα διάστημα πριν το 2004 λειτουργούσε πιλοτικά ιστοσελίδα όπου φαινόταν σε πραγματικό χρόνο η θέση των περισσότερων αστικών λεωφορείων. Την χαζεύαμε, βλέπαμε πότε πλησιάζει στο πανεπιστήμιο και κατεβαίναμε στη στάση
Δε θυμάμαι πότε ακριβώς ξεκίνησε, πόσο κράτησε και αν υπάρχει ακόμα... -
Σε πληροφορώ ότι το κόστος των 2 ευρώ μιας διαδρομής με επιστροφή κάνει πολλούς με μισθό 700 ευρώ να το σκεφτούν και να το διπλοσκεφτούν.
Ένα τέτοιο μέτρο θα βοηθήσει πάρα πολύ τους χαμηλόμισθους και τους φοιτητές.Το εισιτήριο πήγαινε-έλα κάνει 1,60 (0,80 ανα κατεύθυνση).
Εάν βγάλεις μηνιαία κάρτα, κάνει 35 ευρώ για ΟΛΑ τα μέσα και 15 για λεωφορεία, τρόλεϋ, τράμ. Αντίστοιχα, εάν έχεις μειωμένη κάρτα (φοιτητές) κάνει αντίστοιχα 18 ευρώ και 15.
Οπότε το κόστος είναι ΜΗΔΑΜΙΝΟ για αυτούς που λές, ακόμα και εάν παίρνουν 700 ευρώ. Ας κόψουν 3 καφέδες στην τελική (αυτό το έχω αποθημένο ρε γμτ, μου έλεγαν πολλοί συμφοιτητές μου 'Έ που να πάμε τώρα έξω ή να πάρουμε το τάδε πράγμα, εμείς δεν έχουμε λεφτά ενώ εσύ έχεις...', παραβλέποντας οτι εγώ είχα επειδή δούλευα και δεν περίμενα να μου στείλει λεφτά ο μπαμπάς μου, ενώ ταυτόχρονα αυτοί ήταν για καφεδάκι καθε μέρα και εγώ πάω το πολύ 1 φορά την εβδομάδα (οχι λόγω κόστους, απλώς έχω πολλά πράγματα να κάνω και δεν προλαβαίνω.) (άσχετο αλλά ένιωσα την ανάγκη να το πώ! )Εξάλλου σκέψου ότι τα άτομα που αναφέρεις είναι ίσως το κυρίαρχο 'αγοραστικό κοινό' των ΜΜΜ. Εάν το κάνεις τσάμπα, τα ΜΜΜ θα είναι άλλη μια ζημιογόνα επιχείρηση.
Πιθανώς, τουλάχιστον στην αρχή, να μην κάνει πολλούς να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητο σίγουρα όμως θα αυξήσει την κινητικότητα αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν χρήματα για αυτοκίνητο.
Σε βάθος χρόνου, το δωρεάν ουδείς το εμίσησε, θα κερδίσει και αρκετούς κατόχους αυτοκινήτου, ειδικά αν συνδυαστεί με πραγματική αστυνόμευση όλων των λεωφορειολωρίδων.Όπως σου είπα πρίν το κόστος είναι αστείο και δεν θα αυξήσει την κινητικότητα των ανθρώπων αυτού του επιπέδου. Παράλληλα, ακόμα και το ποσοστό αυτών των χαμηλόμισθών (ή άμισθων) δεν θα ωθηθεί πρός την εγκατάλειψη του αυτοκινήτου, καθώς εάν έχουν, τότε δεν το χρησιμοποιούν για να κατεβαίνουν στην δουλειά τους (εκτός εάν είανι ζώα και δνε μπορούν να κατανοήσουν το πόσο πιο φτηνά είναι τα ΜΜΜ).
[quote='nickolas'
Σαφώς και το καλύτερο είναι η βελτίωση των ΜΜΜ, όσο αυξάνεται όμως η χρήση των ΜΜΜ τόσο αυξάνεται και η πίεση για τη βελτίωσή τους.
Άραγε πόσο θα κόστιζε στο Υπ. Μεταφορών να μπει ένας πομπός GPS σε όλα τα λεωφορεία και να ανεβάσουν σελίδα που να δείχνει τη θέση τους και την ταχύτητα με την οποία κινούνται? ...το να έχουν οθόνη που θα το δείχνει σε κάθε στάση ΟΚ, κοστίζει και μάλλον δε θα μακροημερεύσει.
[/quote]
Συμφωνώ. Απ'οτι γνωρίζω, τα τρόλεϋ έχουν τέτοιο σύστημα. Δεν ξέρω όμως εάν έχει μπέι κάτι αντίστοιχο στις στάσεις.Ό,τι είναι καλό για την τσέπη μας συνήθως είναι και για την εθνική οικονομία. Όσο λιγότερα αυτοκίνητα τόσο λιγότερα εισαγώμενα καύσιμα, λιγότεροι ρύποι, μικρότερο μποτιλιάρισμα κλπ.
Πέραν του ότι η αυξημένη κινητικότητα ισούται με ποιότητα ζωής και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.Κάνεις λάθος εδώ (για τα οικονομικά). Καλό για την τσέπη μας ως καταναλωτές, στους καιρούς που ζούμε = κακό για την εθνική οικονομία. Εάν μειωθούν όλα αυτά που λές, αυτόματα το κράτος έχει πάρα πολλά διαφυγόντα έσοδα. Σκέψου μόνο ΦΠΑ, Τέλη Ταξινόμισης, Βενζίνες, κλπ
όπως και οι διάφοροι επαγγελματίες όπου θα έχεις λιγότερα κέρδη για εμπόρους αυτοκινήτων, βενζινοπώλες, παρκαδώρους, τρχονόμους , κ.λπ.
-
Tα ΜΜΜ με εξαίρεση το μετρό είναι ζημιογόνα με τα έσοδα να αποτελούν μόλις το 1/3 των εξόδων.
Όλη η κουβέντα γίνεται για να βάλει το κράτος και το υπόλοιπο 1/3 των εξόδων.Υπάρχουν απίστευτα πολλά 'ζώα' στην Αθήνα που επιμένουν με το αυτοκίνητο ακόμα και όταν με ΜΜΜ ο χρόνος είναι πολύ μικρότερος. Το κάνουν κυρίως για θέμα άνεσης. Αυξάνοντάς τους τα τέλη κυκλοφορίας και δίνοντάς τους δωρεάν ΜΜΜ τα σπρώχνεις έστω και λίγο προς τα ΜΜΜ.
Μπράβο σου που δούλευες ενώ σπούδαζες αλλά κανονικά είναι κάτι που δεν προβέπεται ή τουλάχιστον δε θα πρέπει να απαιτείται. Ο φοιτητής λοιπόν που τη βγάζει με 300 ευρώ χαρτζιλίκι θα το θεωρήσει θείο δώρο να μην πρέπει να δίνει το 5-10% αυτού στη μηνιαία κάρτα!
35 ευρώ για τον 700άρη εργαζόμενο ΔΕΝ είναι μηδαμινό ποσό. Σε επίπεδο έτους είναι μισός μισθός + Αμελητέο ίσως να είναι για αυτόν που βγάζει 1500++ τον μήνα.
Αλλά για τον τελευταίο το να αυξήσει τα ετήσια έξοδά του για το αυτοκίνητο κατά 5% ή λιγότερο επίσης θα είναι αμελητέα ποσότητα με το συλλογισμό σου.Για την εθνική οικονομία, πέρα από την πλάκα, θα υπάρχει όφελος. Το κράτος θα 'ρεφάρει' απωλεσθέν φόρους επιβάλοντας νέους ή αυξάνοντας υπάρχοντες. Ήδη διάβαζα ότι για το 2009 τα τέλη κυκλοφορίας θα αυξηθούν 20% ενώ θα δούμε και άλλες αυξήσεις στο φόρο ειδικής κατανάλωσης στα καύσιμα.
-
Tα ΜΜΜ με εξαίρεση το μετρό είναι ζημιογόνα με τα έσοδα να αποτελούν μόλις το 1/3 των εξόδων.
Όλη η κουβέντα γίνεται για να βάλει το κράτος και το υπόλοιπο 1/3 των εξόδων.Υπάρχουν απίστευτα πολλά 'ζώα' στην Αθήνα που επιμένουν με το αυτοκίνητο ακόμα και όταν με ΜΜΜ ο χρόνος είναι πολύ μικρότερος. Το κάνουν κυρίως για θέμα άνεσης. Αυξάνοντάς τους τα τέλη κυκλοφορίας και δίνοντάς τους δωρεάν ΜΜΜ τα σπρώχνεις έστω και λίγο προς τα ΜΜΜ.
Μπράβο σου που δούλευες ενώ σπούδαζες αλλά κανονικά είναι κάτι που δεν προβέπεται ή τουλάχιστον δε θα πρέπει να απαιτείται. Ο φοιτητής λοιπόν που τη βγάζει με 300 ευρώ χαρτζιλίκι θα το θεωρήσει θείο δώρο να μην πρέπει να δίνει το 5-10% αυτού στη μηνιαία κάρτα!
35 ευρώ για τον 700άρη εργαζόμενο ΔΕΝ είναι μηδαμινό ποσό. Σε επίπεδο έτους είναι μισός μισθός + Αμελητέο ίσως να είναι για αυτόν που βγάζει 1500++ τον μήνα.
Αλλά για τον τελευταίο το να αυξήσει τα ετήσια έξοδά του για το αυτοκίνητο κατά 5% ή λιγότερο επίσης θα είναι αμελητέα ποσότητα με το συλλογισμό σου.Για την εθνική οικονομία, πέρα από την πλάκα, θα υπάρχει όφελος. Το κράτος θα 'ρεφάρει' απωλεσθέν φόρους επιβάλοντας νέους ή αυξάνοντας υπάρχοντες. Ήδη διάβαζα ότι για το 2009 τα τέλη κυκλοφορίας θα αυξηθούν 20% ενώ θα δούμε και άλλες αυξήσεις στο φόρο ειδικής κατανάλωσης στα καύσιμα.
Και πάλι θεωρώ οτι είναι εμελητέο ποσό.
Επιπλέον ο φοιτητής των 300 ευρώ (που δεν υπάρχει ή σπάνια υπάρχει) τι να τα κάνει τα ΜΜΕ; Να κάτσει σπίτι του
Οκ για τραγικές περιπτώσεις ίσως θα έπρεπε να υπάρχει κάποια μέριμνά.
Και πάλι σου λέω ότι για την γενειά των 700 ευρώ, κάτσε δές πόσοι είναι στις καφετέρειες κ.λπ. Ας κόψουν τους καφέδες, τι να κάνουμε!Ειναι αδύνατο να ξεχωρίσεις αυτούς που παίρνουν αυτοκίνητο απο τους άλλους, οπότε πώς θα επιβάλει φόρο;
Εγώ παίρνω λεοφωρείο/μετρό 1 φορά το τρίμηνο. Γιατί; Γιατί δεν με εξυπηρετούν (χρόνος, στάσεις), δεν κατεβαίνω κέντρο και επίσης έχω και μηχανάκι εάν είναι να πάω κέντρο.
Γιατί να πληρώνω επιπλέον τέλος για το αυτοκίνητο. Δεν είναι κάπως φασιστικό;
Αστικές συγκοινωνίες και Επεκταση Μετρό