-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Που με οδηγεί στο κλασσικό συμπέρασμα: Ότι ο οδηγός που λέει 'εγώ δεν είμαι ραλλίστας' και αρνείται να μάθει περισσότερα για το πώς θα οδηγεί σωστά, σβέλτα (γρήγορα λίγοι είναι ικανοί να οδηγήσουν) και με ασφάλεια, είναι επικίνδυνος, όσο κι αν δεν θέλει να το συνειδητοποιήσει ή παραδεχθεί.Είναι και αυτό ένα θέμα...
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Επίσης, τόσος ντόρος γίνεται τόσα χρόνια με την τηλεματική. Άσχημα θα ήταν να μπουν φωτεινές επιγραφές στους δρόμους που να ενημερώνουν για δύσκολα καιρικά φαινόμενα, για μποτιλιαρίσματα, έργα, παρακάμψεις κλπ;
Αυτό ΝΑΙ, φυσικά και έπρεπε να είναι στα 'στανταρντ' στην κατασκευή ενός τέτοιου έργου!
Σήμερα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα όπλα που μας δίνει η τεχνολογία ΜΕ την δυνατότητα της ΣΩΣΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ !!!
Αυτό κι αν είναι ΜΕΓΑ θέμα!!!!! -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Μα καλά, τί σαράβαλα τζίπ οδηγήτε?!
Με το Santa Fe μπορώ άνετα να διατηρώ 170-190 αλλα επειδή σε αυτές τις ταχύτητες πρακτικά βλέπεις το δείκτη της βενζίνης να κινείται, το αποφεύγω και συνήθως δεν ξεπερνώ τα 140.
Με ένα pajero 3,5 V6 Wagon ναι πάνω από 120 δεν αισθάνομαι άνετα καθώς το νιώθω πολύ διαφορετικό. 120 με αυτό είναι για μένα 180 με GTI...
Τώρα με 190 με Santa Fe αν γίνει κάτι θα μετρήσεις πολλές μα πάρα πολλές τούμπες. αλήθεια πως αλλάζεις λωρίδα με 170?** Ο φίλος με το Snata Fe να μας πει πότε προβλέπει
να βγει στην Εθνική για να ξέρουμε** Επειδή κάνω τη διαδρομή Αθήνα - Βόλο απο Βελεστίνο (335 χλμ) 2 φορές την εβδομάδα (ώρες 2 και 20 - 2και 30) για δουλειά εχω να πώ :
α. καταρχήν κάνω εντρομος ** δεξια όταν διαφορα τζιποειδή μου ανάβουν φώτα με 180+ χλμ στις ευθείες.... οι άνθρωποι δεν συνηδειτοποιούν τι οδηγουν...
β. οι δύο ώρες για Αθήνα - Λάρισα απο την εμπειρία που έχω ειναικροταλίας** είναι πολύ δύσκολο να συντομέυσης το χρόνο πάνω απο ένα σημείο εκτός και άν ταχεις παίξει τεέίως και πηγαίνει με μέση ταχύτητα περίπου 180 που σημαίνει οτι κυμαινεσαι απο 160 - 220 (μιλάμε πάντα για απόσταση που δεν περιλαμβάνει οδικό δίκτυο πόλης) -
Ο χρήστης sfrag έγραψε:
β. οι δύο ώρες για Αθήνα - Λάρισα απο την εμπειρία που έχω ειναικροταλίας είναι πολύ δύσκολο να συντομέυσης το χρόνο πάνω απο ένα σημείο εκτός και άν ταχεις παίξει τεέίως και πηγαίνει με μέση ταχύτητα περίπου 180 που σημαίνει οτι κυμαινεσαι απο 160 - 220 (μιλάμε πάντα για απόσταση που δεν περιλαμβάνει οδικό δίκτυο πόλης)Δυόμιση με τρεις ώρες θέλει (από το Λαϊνόπουλο μέχρι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας). Επίσης, υπάρχουν κομμάτια της εθνικής όπου ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να μην πέσεις κάτω από 100. Άρα, μέση ωριαία ταχύτητα 180 χ.α.ω. δεν βγαίνει, εκτός αν μετά πλακωθείς στα 250... Που μόνον με υπεραυτοκίνητα γίνονται αυτά. Αν όμως ταξιδεύεις πολύ νωρίς το πρωί, μπορείς να ρίξεις το χρόνο στις 2 ώρες και 20 λεπτά για τη διαδρομή αυτή. Όμως και πάλι, ουσιαστικά 2 ώρες και 50 λεπτά θα κάνεις, γιατί θα πρέπει κάπου στα Καμμένα Βούρλα να κάνεις μια στάση για καφέ και λουκουμάδες.
-
Μπορει στα σημερινα αυτοκινιτα να εχουν βελτιωθει σημαντικα τα διαφορα συστηματα ενεργητικης η παθητικης ασφαλειας
Η εξελιξη ομως αυτων των συστηματων ειναι δυσαναλογη με την εξελιξη στην συμπεριφορα των περισοτερων οδηγων οι οποιοι υπερεκτιμωντας τις ικανοτητες του αυτοκινητου τους αλλα και τις δικες τους , νομιζουν οτι μπορουν να κινουνται στο δρομο οπως θελουν κα οπως τους βολευειΕνα μικρο παραδειγμα : κινεισε σε καποια εθνικη οδο με ταχητητα κοντα στο οριο που συνειθως ειναι 110 και πας να προσπερασεις καποιο φορτηγο η καποιο αλλο αυτοκινητο που παει πιο σιγα απο σενα
και ενω ο δρομος πισω σου φαινοταν αδειος για αρκετη αποσταση στα 2,3 η και 4 δευτερολεπτα που χρειαζεσαι για να ξαναμπεις στην κανονικη λωριδα εμφανιζετε απο το πουθενα καποιος που δεν θα μπορουσε να ετρεχε λιγοτερο απο 160 'για να σε φτασει τοσο γρηγορα' και σου κανει σινιαλο με τα φωτα σα να σου λεει : εξαφανισου αμεσως απο μπροστα μου
γιατι αυτη τη στιγμη περναει ο super ouaou πιλοτος με το super ouaou αυτοκινητο του
Στασου ρε φιλε ποιος νομιζεις οτι εισαι -
κατ'εμε οι περισσοτεροι το παρακανουν γιατι εχουνε ΑΒΣ, αεροσακους, και νομιζουν οτι το φρεναρισμα απο τα 200 στα 100, ειναι κατι ευκολο και απλο...
Προσωπικα 120-140, και αυτα μονο οπου υπαρχει διαχωριστικο... στην κορινθου πατρων, και απεναντι απο το ριο, παω με ~100χλμ και πολλα ειναι...ΥΓ. Προτιμω να κανω μιση και μια ωρα παραπανω, παρα να βρεθω με κανα ποδι η χερι λιγοτερο...
-
abc123d: Εδώ με συγχωρείς, αλλά έχεις άδικο. Όπως έχουμε πει πιο πάνω, 110 στα διηρημένα κομμάτια της εθνικής (με νησίδα και τουλάχιστον δυο λωρίδες ανά ρεύμα) είναι πολύ λίγα. Όταν βλέπεις λοιπόν στον καθρέπτη σου, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, αυτοκίνητο να κινείται ταχύτερα από σένα να έχει πρόθεση να προσπεράσει, είσαι υποχρεωμένος από τον Κ.Ο.Κ. να τον διευκολύνεις (δηλαδή να κάνεις δεξιά, διατηρώντας την ταχύτητά σου σταθερή).
Επίσης, ΠΟΤΕ κανείς δεν εμφανίζεται από το πουθενά. Βλέπεις, δεν υπάρχουν UFO. Όταν ακούω αυτήν την ατάκα (που την έχω πει κι εγώ, αλλά αργότερα κατάλαβα το λάθος μου), σημαίνει ότι ο οδηγός που λέει πως κάτι του ήρθε 'από το πουθενά' δεν κοίταζε το δρόμο και τους καθρέπτες του όπως έπρεπε, αλλά τον μεν δρόμο μπροστά του τον κοίταζε σε απόσταση δέκα μέτρων (δηλαδή είχε τα μάτια του κολλημένα στο επόμενο αυτοκίνητο - ΜΕΓΑ λάθος), τους δε καθρέπτες απλώς τους κοιτά περιστασιακά.
-
Ο χρήστης sfrag έγραψε:
β. οι δύο ώρες για Αθήνα - Λάρισα απο την εμπειρία που έχω ειναικροταλίας είναι πολύ δύσκολο να συντομέυσης το χρόνο πάνω απο ένα σημείο εκτός και άν ταχεις παίξει τεέίως και πηγαίνει με μέση ταχύτητα περίπου 180 που σημαίνει οτι κυμαινεσαι απο 160 - 220 (μιλάμε πάντα για απόσταση που δεν περιλαμβάνει οδικό δίκτυο πόλης)Νομίζω ότι μόνο με μοτοσυκλέτα είναι εφικτός τέτοιος χρόνος...
-
Λαμία~Αθήνα:
Στην ευθεία της Αλαμάνας με 120,
απο εκεί μέχρι Αγιο Κων/νο πιάνω μέχρι και 180 ακόμη (Αγ Τριάδα-Μώλος,Σκάρφεια) αλλά υπάρχουν και σημεία που πάω με 90 (στα συνήθη μπλόκα της τροχαίας...)
Στη συνέχεια:
Λογγός: μέχρι 220
Λιβανάτες-Αταλάντη μέχρι 140.
Αταλάντη-Τραγάνα μέχρι 220.
Κάστρο μέχρι 140
Στη συνέχεια,μετά την αρ.στροφή και μέχρι τις στροφές της Υλικης μέχρι 220.
Υλίκη απο 140-170...
Κωπαίδα μέχρι 180...
Μαλακάσα 160-180
Αγ Στέφανος-Αθήνα 140-160...
Εννοείται οτι κάτω απο τις ανισόπεδες η ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 140-150 με το φόβο των φωτογραφικών ραντάρ...Αυτά ισχύουν για το Λαμία Αθήνα...
Στις άγνωστες διαδρομές η ταχύτητα είναι πολύ-πολύ χαμηλότερη (πάλι λόγω ραντάρ...)Τελικά τα ραντάρ μας έχουν κάνει τη ζωή κόλαση...
-
Να θυμίσω ότι:
-
Σε περίπτωση που δύο οδηγοί θέλουν να επιχειρήσουν προσπέρασμα την ίδια στιγμή προηγείται αυτός που άναψε πρώτος αριστερό φλας.
-
Πριν επιχειρηθεί προσπέρασμα είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε τους καθρέπτες μας και να βεβαιωθούμε ότι δεν πλησιάζει από πίσω άλλο αυτοκίνητο με πρόθεση να προσπεράσει εμάς (αναμμένο αριστερό φλας).
Αποκλείεται λοιπόν να 'έμφανιστεί κάποιος από το πουθενά', όπως στη Ζώνη του Λυκόφωτος. Αυτό που μπορεί να συμβεί όμως είναι να τον δούμε από μακρυά αλλά να υποτιμήσουμε την ταχύτητά του, ειδικά αν είναι υπερβολικά υψηλή. Αν δεν τον έχουμε δει καθόλου φταίμε εμείς.
-
-
Ο χρήστης abc123d έγραψε:
Μπορει στα σημερινα αυτοκινιτα να εχουν βελτιωθει σημαντικα τα διαφορα συστηματα ενεργητικης η παθητικης ασφαλειας
Η εξελιξη ομως αυτων των συστηματων ειναι δυσαναλογη με την εξελιξη στην συμπεριφορα των περισοτερων οδηγων οι οποιοι υπερεκτιμωντας τις ικανοτητες του αυτοκινητου τους αλλα και τις δικες τους , νομιζουν οτι μπορουν να κινουνται στο δρομο οπως θελουν κα οπως τους βολευειΕνα μικρο παραδειγμα : κινεισε σε καποια εθνικη οδο με ταχητητα κοντα στο οριο που συνειθως ειναι 110 και πας να προσπερασεις καποιο φορτηγο η καποιο αλλο αυτοκινητο που παει πιο σιγα απο σενα
και ενω ο δρομος πισω σου φαινοταν αδειος για αρκετη αποσταση στα 2,3 η και 4 δευτερολεπτα που χρειαζεσαι για να ξαναμπεις στην κανονικη λωριδα εμφανιζετε απο το πουθενα καποιος που δεν θα μπορουσε να ετρεχε λιγοτερο απο 160 'για να σε φτασει τοσο γρηγορα' και σου κανει σινιαλο με τα φωτα σα να σου λεει : εξαφανισου αμεσως απο μπροστα μου
γιατι αυτη τη στιγμη περναει ο super ouaou πιλοτος με το super ouaou αυτοκινητο του
Στασου ρε φιλε ποιος νομιζεις οτι εισαιΟ οδηγός της αριστερής λωρίδας πρέπει να δείχνει κατανόηση και να μην πιέζει όσους βγαίνουν από την μεσαία λωρίδα να προσπεράσουν. Όντως ο κινούμενος στην αριστερή πλησιάζει πολύ γρήγορα αλλά και αυτός που είναι στην μεσαία και βγαίνει στην αριστερή ζορίζεται να επιταχύνει.
Όποιος οδηγεί γρήγορα πρέπει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά το τι γίνεται στην μεσαία λωρίδα..............
Από εκεί και πέρα αν μετά την προσπέραση ο τύπος παραμείνει στην αριστερή αφήνουμε λίγο να δούμε τι γίνεται και μετά πιέζουμε διακριτικά μειώνοντας την απόσταση μας και λογικά μας ανοίγουν. Ο μόνος λόγος που δικαιολογείται κάποιος να μην σου ανοίξει κάποιος την αριστερή είναι αν έχει άλλο αυτοκίνητο μπροστά του οπότε και δεν μπορώ να ξέρω αν θέλει να τον προσπεράσει ή όχι.
Το πρόβλημα για μένα είναι αν βλέπω τρεις τύπους να πηγαίνουν πχ σταθερά με 140 στην αριστερή σαν κομβόι
Εκεί τι κάνεις?.
Περιμένεις.....
Τους πιέζεις έναν έναν διακριτικά......
Περνάς από δεξιά?Έχω ταξιδέψει με 911, με Ζ4 3.0 και μας άνοιγαν όλοι... Καταλήγω ότι μερικοί με αυτοκίνητα κύρους είναι πιο προνομιακοί γιατί τους ανοίγουν άσχετα αν υπάρχει κομβόι (Βέβαια το αυτοκίνητο κύρους έχει το μειονέκτημα ότι κάποιοι προσπαθούν να σε κυνηγήσουν με υποδιέστερα αυτοκίνητα στην προσπάθεια τους να αποδείξουν ότι και ας είσαι με 911 σε φτάνω και εγώ!!!!!!!! )
-
Χμμμ... Όταν ένα υποδεέστερο αυτοκίνητο το παιδεύει ο ιδιοκτήτης του για να φτάσει ένα πολύ ανώτερο και σπάνιο, συνήθως γίνεται για να μπορέσει ο κάτοχος του υποδεέστερου να θαυμάσει για λίγο περισσότερη ώρα το εξωτικό αυτοκίνητο.
-
Το ζητουμενο ειναι να οδηγεις ταχυτατα και με ασφαλεια.Καθε τρελος μπορει να κινηθει γρηγορα.Το θεμα ειναι να μην ρισκαρεις,ουτε την δικη σου ζωη,ουτε των υπολοιπων.
Λαμβανοντας τα παραπανω παντα υπ'οψιν μου και μετα απο εκατονταδες ταξιδια Λαρισα-Αθηνα,μπορω να πω οτι ανετα και με ασφαλεια μπορεις να κατεβασεις τον χρονο κατω απο δυο ωρες.Μιλουμε για μεση ωριαια 180χλμ./ωρα.
Τα μοναδικα σημεια που κατεβαζεις ταχυτητα ειναι στις στροφες μετα τον Βολο,γυρω απο την Λαμια και γυρω απο Θεολογο και Υλικη.Γυρω απο την Λαμια,δηλαδη σε Στυλιδα και Καραβομυλο,κινεισαι απο 120-160χλμ.Στην Υλικη απο 160-180χλμ.Σε ολα τα υπολοιπα τμηματα,που ο δρομος ειναι καλος και μονο με ανοιχτες καμπες,μπορεις να τελικιασεις.Ειναι αδιαφορη διαδρομη,το δεχομαι.Αλλα οτι ειναι επικινδυνες οι 2 ωρες,δεν το δεχομαι.Οσον αφορα το 'Ε,και;' που εγραψε καποιος μετα την πρωτη μου τοποθετηση,το βρισκω ατοπο και ασχετο.Το 'Ε,και;' μπορουμε να το πουμε για χιλιαδες τοποθετησεις εδω μεσα.Υποτιθεται οτι ο καθενας λεει την αποψη του...
-
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Σε ολα τα υπολοιπα τμηματα,που ο δρομος ειναι καλος και μονο με ανοιχτες καμπες,μπορεις να τελικιασεις.Αν τελικιάζεις καμια Modena ή καμια GT3 μπορεί και να γίνεται.
Έχεις περάσει ποτέ μπλόκο τελιακιασμένος?
180 μ.ω.τ. και πόσα λίτρα βενζίνης καταπίνει το μοτέρ?
Αλήθεια τώρα, με τι αμάξι το κάνεις αυτό? -
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Το ζητουμενο ειναι να οδηγεις ταχυτατα και με ασφαλεια.Καθε τρελος μπορει να κινηθει γρηγορα.Το θεμα ειναι να μην ρισκαρεις,ουτε την δικη σου ζωη,ουτε των υπολοιπων.....Βλέπω ότι μάλλον δεν θα πειστείς εύκολα ότι αυτό που κάνεις είναι επικίνδυνο.... (για μένα δεν είναι καν αμέλεια αλλά προμελετημένο....)
Ας κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς λοιπόν!
Εννοείται ότι από τη στιγμή που μπαίνουμε στο αυτοκίνητο παίρνουμε κάποια ρίσκα και για εμάς αλλά και για τους άλλους γύρω μας..... Δέχεσαι τουλάχιστον ότι αυτό που κάνεις (μέση 180) είναι πιο επικίνδυνο από το να πήγαινες με μια μέση ταχύτητα 120?
Τώρα το πόσο πιο επικίνδυνο είναι μια άλλη ιστορία που δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη και για αυτό το βγάζω από την ερώτηση. -
Δυσκολο πραγμα να αναπτυξει κανεις μεγαλες ταχυτητες.
Η ενσταση μου εχει να κανει με το οτι γινεται αναφορα μονο στον δρομο Αθηνα Θεσ/νικη. Γιατι εμεις δεν εχουμε ψυχη?
Εδω στη Κρητη παντως δεν μπορει καποιος να παει με 130-140 για μεγαλο διαστημα χωρις να κινδυνευσει. Οι ποιο μεγαλες ταχυτητες μπορουν να αναπτυχθουν μονο για πολυ λιγο διαστημα.
Ψηφισα παντως 120-140. -
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Η ενσταση μου εχει να κανει με το οτι γινεται αναφορα μονο στον δρομο Αθηνα Θεσ/νικη. Γιατι εμεις δεν εχουμε ψυχη?
Εδω στη Κρητη παντως δεν μπορει καποιος να παει με 130-140 για μεγαλο διαστημα χωρις να κινδυνευσει. Οι ποιο μεγαλες ταχυτητες μπορουν να αναπτυχθουν μονο για πολυ λιγο διαστημα.
Ψηφισα παντως 120-140.Τι να σου πω για Κρήτη ρε άρχοντα...........
Έκει δεν ξέρουμε τους δρόμους..............
ερχόμαστε τα καλοκαίρια, θυμάμαι τρελά στροφιλίκια....... οπότε πάμε σαν κότες πες με 50 - 60 χλμ.
Με 120 ανεβαίνεις Θέρισσο?
Θα ήθελα πάντως να πάω ένα Ρέθυμνο - Πρέβελη με ένα Evo. -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Ψηφισα παντως 120-140.Τι να σου πω για Κρήτη ρε άρχοντα...........
Έκει δεν ξέρουμε τους δρόμους..............
ερχόμαστε τα καλοκαίρια, θυμάμαι τρελά στροφιλίκια....... οπότε πάμε σαν κότες πες με 50 - 60 χλμ.
Με 120 ανεβαίνεις Θέρισσο?
Θα ήθελα πάντως να πάω ένα Ρέθυμνο - Πρέβελη με ένα Evo.Υπαρχουν καποια σημεια που μπορει κανεις να παει με 120 χαλαρα. Εγω θα σου προτειναι μια ποιο μικρη διαδρομη και ποιο κοντα στο Ηρακλειο. Απο εθνικη οδο Ηρακλειο- Ρεθυμνο, απο τη διασταυρωση για Αγια Πελαγια μεχρι κατω στη παραλια. Και τα πρωτα στροφιλικια φιλε μου, θα παθεις τη πλακα σου.
-
Αναφερθηκε σε καποια προηγουμενη σελιδα οτι τα ορια στην εθνικη ειναι μικρα....Το δικο μου παραδειγμα ειναι στην εθνικη οδο Τριπολεως-Κορινθου(συγκεκριμενα απο το Αργος κ μετα)...Ε πριν απο 3 χρονια σαφως επηρεασμενος απο την κληση που εφαγα με φωτογραφικο ρανταρ(οριο 50 πηγαινα με 127)λεω ας παω με οσο ακριβως αναγραφεται...
Δεξια λωριδα λοιπον και βαζω νεκρα!!!!!! και παταγα και το φρενο μαλιστα γιατι το οριο το περναγα...
Με περναγαν φορτηγα,παπια,μηχανες,ταξι,ιχ... ακομα και ο Κεντερης αν τον βαζαμε να τρεξει εκει....
Πηγαινε να μας παρει ο υπνος και καταλαβαινα οτι πραγματικα τα ορια ειναι επικινδυνα....
Δυστυχως ομως αν σε πιασουν με ρανταρ θα σου πει ο τροχαιος μα καλα με οριο 100 πας με 120 η 130????? -
Δεν γνορίζω τους δρόμους που αναφέρεστε και δεν μπορώ να πώ αν είναι ασφαλής μία ταχύτητα ή όχι.
Αλλά κάποια νούμερα είναι κατα τη γνώμη μου υπερβολικά. Και εγώ έχω παει πολύ παραπάνω απο το όριο, αλλά ήταν για ελάχιστο χρόνο.
Μία διαδρομή μεγάλη με πολυ υψηλή μέση ταχύτητα προσωπικά με προβληματίζει. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε μέση ταχύτητα για 1-2 ώρες 170-180+ kph (112mph) και ειδικά οταν δεν οδηγεί κάποιος σε autobahn
Πιστεύετε οτι πολλά απο τα τροχαία που γίνονται στην Ελλάδα συνδέονται με την υψηλή μέση ταχύτητα (πολύ πάνω απο φυσιολογικά επίπεδα) που πολλοί θεωρούνε λογική;
Αναφέρομαι σε τροχαία στα highways και όχι σε πόλεις μέσα.Με εκτίμηση,
Δημήτρης
ΠΟΣΟ ΤΡΕΧΟΥΜΕ;