-
Συνήθως 'ξεχνάνε' να αναπροσαρμόσουν την αξία του αυτοκινήτου.
Βέβαια σε περίπτωση ατυχήματος ακόμα και αν ήταν ασφαλισμένο για μεγαλύτερη αξία θα υπολογίσουν την αποζημίωση βάσει της τρέχουσας αξίας, οπότε win-win για την ασφαλιστικη που τσέπωνε τόσο καιρό τα επιπλέον ασφάλιστρα
-
Μεγάλο θέμα έβαλες,
Η απαξίωση της εμπορικής αξίας ενός αυτοκίνητου δεν μπορεί να προκαθοριστεί. Νομοθετικά δεν έχει οριστεί με ακρίβεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι μαχητό το τελικό ποσό σε μία απαίτηση μετά από μία ζημία .
Η διαφορά μπορεί να προκύψει είτε από την εκτίμηση ( πραγματογνώμονα-εταιρείας ) με ( πραγματογνώμονα-πελάτη ) είτε από το ποσό απομείωσης της αξίας του οχήματος στο χρόνο.
Π.χ. Αυτοκίνητα με διαφορετική χρήση ,ή αυτοκίνητα με διαφορετικά χιλιόμετρα, ή ακόμα και αυτοκίνητα διαφορετικού κατασκευαστή δεν έχουν τον ίδιο συντελεστή.
Η καλύτερη επιλογή και εξασφάλιση κατά διάρκεια μίας ασφαλιστικής σύμβασης αυτοκινήτου είναι να συνοδέυεται από μία ασφάλιση νομικής προστασίας εταιρείας της επιλογής του πελάτη και όχι τονίζω ΟΧΙ της ασφαλιστικής εταιρείας όπως συνηθίζουν να πράττουν.Σε απλά Ελληνικά ,
Αν το ασφαλιστήριο σας περιέχει νομική προστασία αυτή δεν σας καλύπτει για διαφορές που θα προκύψουν με την ίδια την εταιρεία. Εξαιρούνται ρητά από τους όρους του συμβολαίου.Μία ξεχωριστή κάλυψη νομικής προστασίας θα σας λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Σε ορισμένες δίνουν την extra δυνατότητα παροχής δικού σου πραγματογνώμονα ο οποίος θα φτιάξει δικιά του έκθεση σε περίπτωση που η υπόθεση πάει δικαστικά απέναντι στην ασφαλιστική επιχείρηση.
Υ.Γ. Τώρα για το ποσό προσωπικά απλά θα αφαιρούσα 5-7 % για τον 1ο χρόνο και 7 - 8% για τον 2ο
-
Τα αυτοκίνητα πλέον με το που βγάλουν πινακίδες έχουν χάσει ένα 15-25% της αξίας τους. Αυτό είναι πάνω κάτω και το ποσό που πρέπει να μπει μετά από ένα χρόνο στο ασφαλιστήριο και από το 2ο χρόνο και μετά αφαιρείτε χονδρικά 10%.
Βέβαια αυτά τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, όπως έγινε πρόσφατα με τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές των καινούριων, που παρέσυραν αρκετά προς τα κάτω τις τιμές στα μεταχειρισμένα.
Τώρα στην ασφαλιστική καλό είναι η δηλωμένη αξία του αυτοκινήτου να είναι 500-800 € πάνω από αυτή που εκτιμάτε πως είναι η τρέχουσα αξία του (ακριβώς για τα παζαρέματα σε τυχόν αποζημίωση).
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ CASH, όταν έρθει η ώρα. όχι επιταγη και τέτοια... Αν δεν πάρεις το cash δεν υπογράφεις τίποταΟλες οι σοβαρες εταιριες πληρωνουν αποζημιωσεις με επιταγες ημερας. Οι πληρωμες ανω των 100 Ε γινονται απο το νομο υποχρεωτικα με διγραμμες επιταγες (για να αποφευγονται οι κομπινες με τους δικηγορους).
-
Η anytime που ειμαι εγω αναπροσαρμοζει μονη της την αξια, οποτε αν - μακρια απο εμας- μου το κλεψουν δεν πιστευω να εχω ιδιαιτερα προβληματα Γενικα νομιζω οτι ειναι πολυ καλη λυση γιατι ειναι της interamerican και οι τιμες της ειναι ισως οι χαμηλοτερες της αγορας.
where is the catch?
-
Ο χρήστης CptBill έγραψε:
Κλεινω σε λιγες ημερες ενα χρονο με το fiat 500. Το αυτοκινητο αγοραστηκε στα 14520 ευρω.
Ειμαι ηδη στην Ατλαντικη ενωση οπου και καλεσα για προσφορα και στην αρχη αρχισαν να μου δινουν ιδια ποσα με αυτα που πληρωνω τωρα. Τους ρωταω με τι αξια υπολογιζουν τα ασφαλιστρα και μου κανουν με 14520 αλλα ΑΜΑ θελω μειωνω την αξια τωρα που περασε χρονος. Δεν καταλαβα; Προαιρετικο ειναι;
Anyway μου εβγαλε ως αξια 13000 ευρω.Ειναι προαιρετικο. Πολλοι ασφαλιστες το κανουν οι ιδιοι για τους πελατες τους. Καλο θα ηταν να ζηταμε μονοι μας να γινεται αναπροσαρμογη καθε ετος (αν οχι καθε εξαμηνο).
Πηρα σημερα στην Υδρογειο και μου ειπαν πως για να βγει τιμη για ενος ετους αμαξι πρεπει να το δει εκτιμητή τους ΕΠισης μου υπολογισαν στα προχειρα 11000 ευρω και θεωρησαν τα 13000 ευρω της Ατλαντικης παρα πολλα.
Πολλες εταιριες ζηταν να δουν τα αυτοκινητα και ειναι σωστο. Οχι μονο για τον προσδιορισμο της αξιας (ειδικα στη μικτη πρεπει να το ελεγξει για προϋπαρχουσες ζημιες), αλλα και για το αν το αυτοκινητο υπαρχει (με το σκεπτικο οτι μπορει να εχει ηδη κλαπει και εσυ να το φερνεις σε νεα εταιρια για ασφαλιση κλοπης, προκειμενου να μην κινησεις υποψιες στην παλια σου).
Τα 13Κ ειναι πραγματι πολλα.Συνήθως 'ξεχνάνε' να αναπροσαρμόσουν την αξία του αυτοκινήτου.
Βέβαια σε περίπτωση ατυχήματος ακόμα και αν ήταν ασφαλισμένο για μεγαλύτερη αξία θα υπολογίσουν την αποζημίωση βάσει της τρέχουσας αξίας, οπότε win-win για την ασφαλιστικη που τσέπωνε τόσο καιρό τα επιπλέον ασφάλιστραΕτσι ειναι. Σε περιπτωση παντως που καποιος αποζημιωθει με λιγοτερα απο την ασφαλισμενη αξια (κατι που ειναι νομιμο, συμφωνα και με τους ορους του ασφαλιστηριου) δικαιουται, συμφωνα με νομο του 2007, εντοκη επιστροφη των επιπλεον καταβληθεντων ασφαλιστρων.
Και τελος η Εθνικη μου ειπε να τους πως εγω αξια αυτοκινητου μετα απο χρονο. Και εγω ρωταω. Σε τι σκατα ποσο θα το ασφαλισω μετα απο ενα χρονο;
Η απαξίωση της εμπορικής αξίας ενός αυτοκίνητου δεν μπορεί να προκαθοριστεί. Νομοθετικά δεν έχει οριστεί με ακρίβεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι μαχητό το τελικό ποσό σε μία απαίτηση μετά από μία ζημία .
Η διαφορά μπορεί να προκύψει είτε από την εκτίμηση ( πραγματογνώμονα-εταιρείας ) με ( πραγματογνώμονα-πελάτη ) είτε από το ποσό απομείωσης της αξίας του οχήματος στο χρόνο.
Π.χ. Αυτοκίνητα με διαφορετική χρήση ,ή αυτοκίνητα με διαφορετικά χιλιόμετρα, ή ακόμα και αυτοκίνητα διαφορετικού κατασκευαστή δεν έχουν τον ίδιο συντελεστή.Τα αυτοκίνητα πλέον με το που βγάλουν πινακίδες έχουν χάσει ένα 15-25% της αξίας τους. Αυτό είναι πάνω κάτω και το ποσό που πρέπει να μπει μετά από ένα χρόνο στο ασφαλιστήριο και από το 2ο χρόνο και μετά αφαιρείτε χονδρικά 10%.
Βέβαια αυτά τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, όπως έγινε πρόσφατα με τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές των καινούριων, που παρέσυραν αρκετά προς τα κάτω τις τιμές στα μεταχειρισμένα.
Τώρα στην ασφαλιστική καλό είναι η δηλωμένη αξία του αυτοκινήτου να είναι 500-800 € πάνω από αυτή που εκτιμάτε πως είναι η τρέχουσα αξία του (ακριβώς για τα παζαρέματα σε τυχόν αποζημίωση).Κατα τη γνωμη μου ο κανονας για τον προσδιορισμο της αξιας ειναι απλος: Ποσα θα 'επιανε' το αυτοκινητο μου αν το πουλουσα σημερα σ' εναν ιδιωτη; Η αξια αυτη, επιβεβαιωμενη απο τον εκτιμητη ή υπαλληλο της εταιριας, ειναι μια χαρα. Τα 500-800 € πανω, που λεει ο Vasgti, ειναι σωστη συμβουλη, αλλα θα 'φαγωθουν' απο τη μειωση της αξιας για τη διαρκεια της ασφαλιστικης καλυψης.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Συνήθως 'ξεχνάνε' να αναπροσαρμόσουν την αξία του αυτοκινήτου.
Βέβαια σε περίπτωση ατυχήματος ακόμα και αν ήταν ασφαλισμένο για μεγαλύτερη αξία θα υπολογίσουν την αποζημίωση βάσει της τρέχουσας αξίας, οπότε win-win για την ασφαλιστικη που τσέπωνε τόσο καιρό τα επιπλέον ασφάλιστραΕτσι ειναι. Σε περιπτωση παντως που καποιος αποζημιωθει με λιγοτερα απο την ασφαλισμενη αξια (κατι που ειναι νομιμο, συμφωνα και με τους ορους του ασφαλιστηριου) δικαιουται, συμφωνα με νομο του 2007, εντοκη επιστροφη των επιπλεον καταβληθεντων ασφαλιστρων.
Βρηκα και το αρθρο, γιατι ολο και θα χρειαστει:Ν.3557/2007, αρθρο 3:
ε) Κατά τον προσδιορισμό των ασφαλίστρων για υλικές
ζημίες του ασφαλισμένου αυτοκινήτου, λαμβάνεται υπο−
χρεωτικά υπόψιν η τρέχουσα αξία του ασφαλισμένου αυ−
τοκινήτου οχήματος, η οποία υπολογίζεται με βάση τον
τύπο και την παλαιότητά του. Αν ο ασφαλιστής επιβάλλει
ασφάλιστρο, το ποσό του οποίου δεν αναλογεί στην πραγ−
ματική αξία του ασφαλισμένου αυτοκινήτου οχήματος, το
πέραν της αξίας αυτής ποσό επιστρέφεται στον λήπτη της
ασφάλισης ή τον ασφαλισμένο με το νόμιμο τόκο. Αν δεν
επιστραφεί από τον ασφαλιστή το ποσό αυτό, ο Υπουργός
Ανάπτυξης μπορεί να επιβάλλει σε βάρος του ασφαλιστή
πρόστιμο μέχρι τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ. -
Λοιπον συνεχιζοντας την ερευνα αγορας ειπα να ρωτησω και ποιες δινουν προσθετες καλυψεις στο εξωτερικο.
Μεχρι στιγμης ολες δινουν αστικη ευθυνη στο εξωτερικο αφου εαν δεν κανω λαθος υποχρεούνται απο την ΕΕ.Οσο αφορα προσθετες καλυψεις η Εθνικη προσφερει δυνατοτητα για προσθετες καλυψεις στο εξωτερικο αλλα χωρις να μου λενε τιμες και λεπτομερειες αλλα με κατευθυνουν σε πρακτορείο τους για περαιτέρω πληροφοριες. H ΑΧΑ επισης (σχετικα τσουχτερη σε τιμη, η δευτερη ακριβοτερη μετα την Υδρογειο)εχει δυνατοτητα προσθετων καλυψεων στον εξωτερικο οπως κλοπη(με 70% αξια αυτοκινητου) ή ακομα και ισχυ των ιδιων ζημιων(μικτη). Τα ευσημα πηγαινουν στην ΑΧΑ που ο εκπροσωπος τους ηταν πολυ εξυπηρετικος. Οι υπολοιπες δεν δινουν προσθετες καλυψεις στο εξωτερικοΕντυπωση μου κανει η πολυ υψηλη τιμη της Υδρογειου σε σχεση με τους υπολοιπους αλλα και η πολύ χαμηλη τιμη της anytime στην οποια καλεσα και με ενημερωσαν πως τα πακετα ειναι φιξ οποτε θες δεν θες θα εχεις πχ οδικη βοηθεια. Τελος και στην anytime και στην AXA μου εδωσαν ως αξια μετα απο ενα χρονο τα 13000 ευρω οποτε βλεπω να καταληγω στα 13Κ. Παντως παρατηρησα μια δυσκολια να εντοπισουν το μοντελο στο auto triti αφου ο καθενας τα πουλαει οσο θελει, ακομα και σε τιμες υψηλοτερες καινουργιου.
Νομιζω πως μου εμεινε η Αγροτικη για προσφορα αλλα μαλλον θα τους προσπερασω.
-
Χθες το μεσημερι πηρα το αυτοκινητο μου απο την αντιπροσωπια της peugeot στη θεσσαλονικη απεναντι απο το carefour. Τα παλικαρια εκαναν αψογη δουλεια, και με εξυπηρετησαν οσο μπορουσαν και με μεγαλες εκπτωσεις για να μην μπει παλαιοτητα στα υλικα! Με κερδισαν σαν πελατη και πλεον θα το πηγαινω εκει για τα service του.
Οσον αφορα την commercial value πηγα σημερα πριν 2 ωρες τα τιμολογια στον πραγματογνωμονα και μου ειπε-προς τεραστια ανακουφιση μου και ακομα μεγαλυτερη εντυπωση του πραγματογνωμονα- οτι αρκετοι πελατες τις commercial value πληρωθηκαν σε κατι λιγοτερο απο 15 ημερες τωρα προσφατα οποτε με διαβεβαιωσε οτι δεν θα εχουμε προβλημα. Θα σας ενημερωσω οταν παρω τα λεφτα και τελειωσει η υποθεση.
Παντως γεγονος ειναι οτι αν ειχα εθνικη ή αγροτικη ή ιντεραμερικαν θα εκανα μια εξουσιοδοτηση στο ΚΕΠ και θα ειχα το κεφαλι μου εντελως ησυχο! Μετα το 6μηνο που θα περασει θα παω στην εθνικη! Ας ειναι και 100ευρω παραπανω, προκειμενου να ειμαι ησυχος εγω ας τα δωσω, εξαλλου και στην commercial value για μεικτη με 400ευρω απαλλαγη και 6000ευρω ολικη καταστροφη πληρωσα 360ευρω! δεν ειναι φθηνη! Ενας φιλος μου για τα ιδια στην ευρωπαικη ενωση ασφαλισε μεικτη και 22000ευρω ολικη την 116i του με 280ευρω!!! -
Ο χρήστης 307pavlos έγραψε:
Ενας φιλος μου για τα ιδια στην ευρωπαικη ενωση ασφαλισε μεικτη και 22000ευρω ολικη την 116i του με 280ευρω!!!Υπερβολικά μικρό μου φαίνεται το ποσό... ανησυχητικά μικρό θα έλεγα.
Εγώ δίνω στην Εθνική 300 € το εξάμηνο με έκπτωση (~30%) λόγω μεταφοράς από άλλη ασφαλιστική για αξία αυτοκινήτου 7000 €.
-
Εγώ ψάχνω για λίγο πιο φθηνή μικτή κ δεν βρίσκω...
-
Ο χρήστης 307pavlos έγραψε:
δεν ειναι φθηνη! Ενας φιλος μου για τα ιδια στην ευρωπαικη ενωση ασφαλισε μεικτη και 22000ευρω ολικη την 116i του με 280ευρω!!!Μήπως εννοείς Ευρωπαϊκή Πίστη ;;;
Πάντως 22.000ευρώ αξία και μικτή κάλυψη με μόνο 280 βρωμάει από παντού.
Εκτός και αν είναι 280 ευρώ το ΤΡΙΜΗΝΟ... -
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
δεν ειναι φθηνη! Ενας φιλος μου για τα ιδια στην ευρωπαικη ενωση ασφαλισε μεικτη και 22000ευρω ολικη την 116i του με 280ευρω!!!
Μήπως εννοείς Ευρωπαϊκή Πίστη ;;;
Εκτός και αν είναι 280 ευρώ το ΤΡΙΜΗΝΟ...εγώ Ιντερσαλονικα μικτή με 18000 και απαλλαγη 1000 ευρω πληρωνω 380/εξαμηνο.
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
δεν ειναι φθηνη! Ενας φιλος μου για τα ιδια στην ευρωπαικη ενωση ασφαλισε μεικτη και 22000ευρω ολικη την 116i του με 280ευρω!!!
Μήπως εννοείς Ευρωπαϊκή Πίστη ;;;
Εκτός και αν είναι 280 ευρώ το ΤΡΙΜΗΝΟ...εγώ Ιντερσαλονικα μικτή με 18000 και απαλλαγη 1000 ευρω πληρωνω 380/εξαμηνο.
Δεν νομίζω ότι αξίζει για ένα 100άρικο να μην είσαι στην Εθνική...(και δεν είσαι και στον φιλικό στην Ιντερσαλόνικα).....
με αυτή ξεκίνησα με αυτή θα πορευθώ. Βαριέμαι την διαδικασία να αλλάζω.
-
Εγώ αν και ρώτησα και ασφαλιστές , τελικά κατέληξα στην Anytime. Με όλες τις καλύψεις πλην ιδιων ζημιών (μεικτή δηλαδή...), μου βγήκε 550€ το χρόνο για αξία αυτοκινήτου 22Κ και 1995 κ.εκ. Η μεικτή με απαλλαγή 1000€ είχε 950€ το χρόνο αν θυμάμαι καλά. Μου φάνηκαν κάμποσα, ειδικά αν σκεφτείς την μεγάλη απαλλαγή και δεν τα έδωσα...
Το Φλεβάρη η Υ θα ασφαλιστεί για ένα εξάμηνο κι αυτή στην Anytime και βλέπουμε... Μάλλον με το φθηνότερο πακέτο, γιατί και οδική να χρειαστώ, θα είμαι μέσα στην Αθήνα, αφού πλέον δεν πρόκειται να βγω παραέξω με την Lancia... Οπότε, όλα ΟΚ κι απο κει...
Πάντως με τις εκπτώσεις που δίνει η Interamerican-Anytime , συνυπολογίζοντας πως δεν υπάρχει και η προμήθεια των πρακτόρων, είναι δύσκολο να την χτυπήσει κάποιος...
-
σου κάνουν κάποια έκπτωση επειδή ασφαλίζεις και τα δύο μαζί ρε?
-
Μην ασφαλιζεστε για προαιρετικες καλυψεις -και ειδικα μικτη- σε φτηνες εταιριες λεμε...
-
Ο χρήστης kantoniou έγραψε:
Μην ασφαλιζεστε για προαιρετικες καλυψεις -και ειδικα μικτη- σε φτηνες εταιριες λεμε...Όταν κάτι εθνικές ζητάνε 650ε/6μηνο για ένα μέσο αυτοκίνητο, τι να κάνεις?
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Η μεικτή με απαλλαγή 1000€ είχε 950€ το χρόνο αν θυμάμαι καλά. Μου φάνηκαν κάμποσα, ειδικά αν σκεφτείς την μεγάλη απαλλαγή και δεν τα έδωσα...Ρε Γρηγόρη, εγώ συμπληρώνω την αίτηση online για προσφορά και μου βγάζει για 20κ => 550ε/6μηνο. Πως σου βγαίνει τόσο φθηνότερα?
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Μην ασφαλιζεστε για προαιρετικες καλυψεις -και ειδικα μικτη- σε φτηνες εταιριες λεμε...
Όταν κάτι εθνικές ζητάνε 650ε/6μηνο για ένα μέσο αυτοκίνητο, τι να κάνεις?
Απλα λεω οτι ειναι ορατος πλεον ο κινδυνος να κλεισουν κι αλλες αφερεγγυες εταιριες. Αν αυτο γινει, στην καλυτερη περιπτωση θα χασεις τα ασφαλιστρα (απο ενα μηνα μεχρι ενα ετος) και στη χειροτερη θα σου συμβει ατυχημα (π.χ. ιδιες ζημιες ή κλοπη) και αντι για αποζημιωση θα παρεις τα @@ σου.
Φυσικα μπορει να μη συμβει και τιποτα απο τα παραπανω, αλλα πλεον αφηνεσαι στην τυχη. Προαιρετικες καλυψεις και φτηνιαρικη εταιρια δεν συνδυαζονται.-
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ