-
Περνώντας χθές εξω απο ενα βουλκανιζατέρ στο Γαλάτσι, είχε μια μεγαλη διαφημιστική πινακίδα που ελεγε, σαν νέο γεγονός, οτι ειναι καλύτερο να χρεισιμοποιούμε αζωτο αντι για αέρα στα λάστιχα του αυτοκινήτου μας .
Σε καποιο περιοδικό αυτοκινήτου δεν βρήκα κατι σχετικό.Ξέρει κανεις κατι για αυτό?????
Το θέμα πάει στα 'Τεχνικά Θέματα/Βελτιώσεις'. 'Εχει ξανασυζητηθεί στο παρελθόν αλλά δεν μπόρεσα να βρω το παλιό θέμα.
-
Περνώντας χθές εξω απο ενα βουλκανιζατέρ στο Γαλάτσι, είχε μια μεγαλη διαφημιστική πινακίδα που ελεγε, σαν νέο γεγονός, οτι ειναι καλύτερο να χρεισιμοποιούμε αζωτο αντι για αέρα στα λάστιχα του αυτοκινήτου μας .
Σε καποιο περιοδικό αυτοκινήτου δεν βρήκα κατι σχετικό.Ξέρει κανεις κατι για αυτό?????
Το θέμα πάει στα 'Τεχνικά Θέματα/Βελτιώσεις'. 'Εχει ξανασυζητηθεί στο παρελθόν αλλά δεν μπόρεσα να βρω το παλιό θέμα.
-
-
To θέμα ήταν τότε στην αυτοκίνηση με τον τίτλο AZΩΤΟ
-
ναι ειναι καλυτερο, αλλα απο οτι μπορω να ξερω δεν επηρεαζει την συμπεριφορα του ελαστικου. ειναι μονο καλο απο την αποψη οτι το αζωτο ειναι σχετικα αδρανες αεριο καιδεν οξειδωνει, σεν αντιθεση με τον αερα που περιεχει Ο2, αρα εχεις μεγαλυτερη δειαρκεια ζωης της γομας του ελαστικου
-
Δεν οξειδωνεται απο μεσα αλλα απο εξω τι γινεται????
-
Φίλε GFON χρησιμοποιω αζωτο στα ελαστικά του αυτοκινητου μου εδω και
δυο χρονια περίπου.
Οι εντυπωσεις ως τώρα ειναι θετικές1ο: Βελτιώθηκε η ποιότητα κύλισης σε μεγαλο βαθμό.Ο θόρυβος μειώθηκε
αρκετά και τις λακούβες τις περνας 'αεράτα'.2ο: Δεν χανουν πιεση τα λάστιχα(έχω πεντε μήνες να τα συμπληρώσω, με άζωτο βέβαια).
3ο: Δεν προκαλειται διαβρωση και οξειδωση εσωτερικα των ελαστικων και
στις βαλβιδες.4ο: Έχουν παντα σταθερή πιεση τα λαστιχα, ανεξαρτητα απο την θερμοκρασία τους.
Το αρνητικό είναι οτι το αζωτο κοστίζει (15 με 20 ευρώ και στα τεσσερα λαστιχα) και δεν υπαρχει ακομα στα περισσοτερα βουλκανιζατερ
Αυτο για μενα δεν ειναι πρόβλημα γιατι στην δουλειά μου υπαρχει τροπος
να το βρισκω , αλλα πιστευω για καποιον που θελει να βαλει άζωτο θα πρεπει να ψάξει.
Τέλος πάντων μετα απο δυο χρονια που το χρησιμοποιω πιστευω πως αξίζει
τα λεφτά του.[/list] -
Θα φτασουμε δηλαδη να πληρωνουμε για να φουσκωνουμε τα λαστιχα?
λολ! -
Ο χρήστης gairf έγραψε:
Φίλε GFON χρησιμοποιω αζωτο στα ελαστικά του αυτοκινητου μου εδω και
δυο χρονια περίπου.
Οι εντυπωσεις ως τώρα ειναι θετικές1ο: Βελτιώθηκε η ποιότητα κύλισης σε μεγαλο βαθμό.Ο θόρυβος μειώθηκε
αρκετά και τις λακούβες τις περνας 'αεράτα'.Αυτο ακούγεται πολύ καλο και ενδιαφέρον,παράλληλα όμως και υπερβολικό.Με λίγο άζωτο δηλαδή κάνουμε την ανάρτηση δευτερεύουσα υπόθεση;
-
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Θα φτασουμε δηλαδη να πληρωνουμε για να φουσκωνουμε τα λαστιχα?
λολ!Σίγουρα έχει πλεονεκτήματα η πλήρωση των ελαστικών με άζωτο. Αλλά μην τρελαινόμαστε κιόλας. Για όσους δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν λεφτά (ούτε και εγώ) για κάτι τέτοιο ο κοπανιστός αέρας είναι μια χαρά, εκτός αν τα λάστιχα τα αλλάζετε με τις προσγειώσεις και όχι με τα χιλιόμετρα.
-
Στην τελευταία αλλαγή ελαστικών που έκανα, μου έκαναν 'δώρο' το άζωτο. Δυστυχώς δεν σκέφτηκα εκείνη την ώρα να πω να μου βάλουν κανονικό αέρα, ώστε να μάθω τη συμπεριφορά των νέων ελαστικών, και μετά από κάποιο διάστημα να βάλουμε το άζωτο... Ετσι θα μπορούσα να καταλάβω ποια είναι η διαφορά μεταξύ αζώτου - κανονικού αέρα, ενώ τώρα δεν μπορώ να το ξέρω με σιγουριά.
Από την άλλη κι εγώ δε νομίζω πως είναι τόσο μεγάλη η διαφορά...
-
Οταν γραφω 'αερατα' δεν ενοω πως δεν χρειαζομαστε πια τις αναρτησεις στα αυτοκινητα (χμ!!καλο θα ηταν ) με το αζωτο, απλως τα χτυπηματα απο λακουβες,σαμαρακια κτλ, ειναι πιο ηπια και λιγοτερο ενοχλητικα.
Οποσδηποτε το οικονομικο κοστος θα παιζει παντα σημαντικο ρολο για τους
περισσοτερους απο εμας, γιαυτο η αποφαση ειναι προσωπικο ζητημα του καθενος.
Οποτε οσοι πιστοι στο CLUB! -
To οτι κρατιέται η πίεση σταθερή σημαίνει οτι πρέπει να βάλεις περισσότερο απο το κανονικό, γιατι όταν ο αέρας ζεσταίνεται διογκώνεται. Αν το άζωτο δεν τοκάνει αυτό τότε θέλει ψηλότερες αρχικές.
Φυσικά αποκλέιονται όσοι θέλουν να παίζουν με τις πιέσεις, γιατι αν μπλέξεις αζωτο με άερα πάει περίπατο η σψστή πίεση του ελαστικού.
Οταν λέμε περνάει αεράτα απο λακούβες τι εννοούμε.?? Πώς είναι δυνατό αυτό όταν έχουμε την ίδια πίεση που είχαμε πριν με άερα.??
-
Απο την μια λες οτι εχει σταθερη πιεση το λαστιχο και απο την αλλη λες οτι περνας αερατα τις λακουβες, πως γινεται αυτο; το αζωτο συμπιεζεται πιο πολυ απο οτι ο κανονικος αερας που βαζουμε? και διαστελεται και συστελεται διαφορετικα? ποιος θα μας στο αναλυσει αυτο;
-
Αμα περνάμε αερα τις λακούβες,εγώ ευχαρίστως να δώσω 20 ευρώ,αφού θα κάνω απόσβεση απο την μακροζωία της ανάρτησης.
Αναμένω αναλυση απο αζωτολόγους στα παράθυρα του forum -
Εγώ πάντως βάζω 80% άζωτο στα λάστιχα μου και ποτέ δεν είχα πρόβλημα.
-
Η διαφορά με το άζωτο είναι ότι η πιέση επηρεάζεται λιγότερο με τις αλλαγές τις θερμοκρασίας. Αυτό γιατί o ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει υδρατμούς οι οποίοι δεν χρειάζονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για να υγροποιηθούν ούτε πολύ υψηλές για να εξατμιστούν.
Έτσι, τα κρύα πρωινά, είναι υγροποιημένοι συνήθως (λόγω και αυξημένης πίεσης εντός του ελαστικού) με αποτελέσμα κάπως χαμηλότερη πίεση και μόλις το ελαστικό ανεβάσει θερμοκρασία, να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο και η πίεση του ελαστικού λόγω της εξάτμισής τους.
Βέβαια, όλα τα αέρια ακολουθούν την καταστατική εξίσωση (PV=nRT ή P=nRT/V), οπότε και με άζωτο ανεβαίνει η πίεση με άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά με ατμοσφαιρικό αέρα ανεβαίνει ταυτόχρονα και ο αριθμός των μορίων/moles (n) της αέριας μάζας μέσα στο ελαστικό με αποτέλεσμα περαιτέρω άνοδο ή αντίστοιχα περαιτέρω μείωση με πτώση της θερμοκρασίας.
Όλα αυτά έχουν από λίγη εώς καθόλου σημασία για τα καθημερινά αυτοκίνητα...
-
Ρε παιδιά,είναι δυνατόν να έχουμε 100 % άζωτο στο ελαστικό;
Κάνουν δηλαδή αποσυμπίεση του ελαστικού και του αφαιρούν τελείως τον αέρα με αρνητική πίεση πρώτα και μετά βάζουν το άζωτο;Οι συνιστώμενες πιέσεις του κατασκευαστή είναι με κρύα λάστιχα απότι ξέρω και αν π.χ. έχουμε 2.3 psi εμπρός και 2.1 psi πίσω,μετά απο 20 χιλιόμετρα γίνονται ακόμη και 2.7 εμπρός με 2.4 πίσω (Π.χ. η Laguna μου δείχνει ακριβώς ανα πάσα στιγμή στο ταμπλώ τις πιέσεις που σας περιέγραψα).Με άλλα λόγια ο κατασκευαστής προβλέπει συγκεκριμένες πιέσεις σε κρύα λάστιχα με ατμοσφαιρικό αέρα ώστε μετά απο λίγα km να αυξηθούν και να πάρουν κάποιες άλλες τιμές για να έχουμε τη βέλτιστη συμπεριφορά στο δρόμο.Αν με άζωτο οι πιέσεις με κρύα ελαστικά είναι ίδιες με αυτές που προκύπτουν μετά απο ζέσταμά τους,πρεπει να βάζουμε 2.7 με 2.5 psi πιά ώστε να έχουμε την συμπεριφορά που θα πετυχαίναμε μετά το ζέσταμα αν τα ελαστικά περιείχαν ατμοσφαιρικό αέρα;;;
Μήπως η καλύτερη ποιότητα κύλισης έχει να κάνει με το οτι οι πιέσεις δεν αυξάνονται μετά το ζέσταμα των ελαστικών οπότε η άνεση είναι καλύτερη;;;
-
Το προβλημα με τον ατμοσφαιρικο αερα που βαζουμε στα ελαστικα μας εχει να κανει με το αρκετα μεγαλο ποσοστο υγρασιας που περιεχει.
Ετσι οταν ζεσταινονται τα λαστιχα η υγρασια που υπαρχει εσωτερικα ατμοποιηται (μην φανταστειτε οτι γινετε και χυτρα!) με αποτελεσμα την αυξηση της πιεσης.
Το προβλημα αυτο δεν υπαρχει σε τοσο μεγαλο βαθμο τοσο στο αζωτο και στα αλλα αδρανη αερια, καθως επισεις και στον ξηρο αερα.
Ετσι το θεμα δεν ειναι το αζωτο αποκλειστικα αλλα οσο το δυνατον η μικροτερη περιεκτικοτητα σε υγρασια.
Εξαλου ο ατμασφαιρικος αερας περιεχει 78% αζωτο και 21% οξυγονο ποσοστο που λιγο διαφερει απο το αζωτο που βαζουμε εμεις.
Με μια ομως διαφορα, εχει ελαχιστη υγρασια.
προσθεστε και το προβλημα με το οξυγονο που περιεχεται στον αερα που ειναι υπευθυνο για οξειδωσεις και διαβρωσεις στην ζαντα και στην βαλβιδα,
για να συμπληρωθει το παζλ.
Ετσι αλλη συμπεριφορα εχει το λαστιχο που περιεχει αερα και 'νερακι' και αλλη οταν εχει 'καθαρο αεριο'.
Οσο για την πιεση που βαζεις αρχικα στο ελαστικο ειναι αυτη που σου προτεινει ο κατασκευαστης, με την διαφορα οτι θα αυξηθει ελαχιστα ως και αμελητεα στην καθημερινη χρηση σε σχεση με τον αερα.
Να σκεφτειτε μονο οτι το αζωτο ειναι μονοδρομος για την αεροπορια και για ολα τα μηχανοκινητα αθληματα, και αυτο δεν ειναι τυχαιο.
Το μονο αρνητικο του ειναι το οτι πρεπει να το πληρωσεις ενω ο αερας ειναι
free.Eξαλου οτι πληρωνεις παιρνεις, απο καρφιτσα ως και αεροπλανο.
Γιατι οχι και 'αερα'; -
Ο χρήστης gairf έγραψε:
Το προβλημα με τον ατμοσφαιρικο αερα που βαζουμε στα ελαστικα μας εχει να κανει με το αρκετα μεγαλο ποσοστο υγρασιας που περιεχει.
Ετσι οταν ζεσταινονται τα λαστιχα η υγρασια που υπαρχει εσωτερικα ατμοποιηται (μην φανταστειτε οτι γινετε και χυτρα!) με αποτελεσμα την αυξηση της πιεσης.
Το προβλημα αυτο δεν υπαρχει σε τοσο μεγαλο βαθμο τοσο στο αζωτο και στα αλλα αδρανη αερια, καθως επισεις και στον ξηρο αερα.
Ετσι το θεμα δεν ειναι το αζωτο αποκλειστικα αλλα οσο το δυνατον η μικροτερη περιεκτικοτητα σε υγρασια.
Εξαλου ο ατμασφαιρικος αερας περιεχει 78% αζωτο και 21% οξυγονο ποσοστο που λιγο διαφερει απο το αζωτο που βαζουμε εμεις.
Με μια ομως διαφορα, εχει ελαχιστη υγρασια.
προσθεστε και το προβλημα με το οξυγονο που περιεχεται στον αερα που ειναι υπευθυνο για οξειδωσεις και διαβρωσεις στην ζαντα και στην βαλβιδα,
για να συμπληρωθει το παζλ.
Ετσι αλλη συμπεριφορα εχει το λαστιχο που περιεχει αερα και 'νερακι' και αλλη οταν εχει 'καθαρο αεριο'.
Οσο για την πιεση που βαζεις αρχικα στο ελαστικο ειναι αυτη που σου προτεινει ο κατασκευαστης, με την διαφορα οτι θα αυξηθει ελαχιστα ως και αμελητεα στην καθημερινη χρηση σε σχεση με τον αερα.
Να σκεφτειτε μονο οτι το αζωτο ειναι μονοδρομος για την αεροπορια και για ολα τα μηχανοκινητα αθληματα, και αυτο δεν ειναι τυχαιο.
Το μονο αρνητικο του ειναι το οτι πρεπει να το πληρωσεις ενω ο αερας ειναι
free.Eξαλου οτι πληρωνεις παιρνεις, απο καρφιτσα ως και αεροπλανο.
Γιατι οχι και 'αερα';Σωστό.
Να συμπληρώσω ότι πολλά κομπρεσέρ αέρα στα βενζινάδικα δεν συντηρούνται σωστά (φίλτρα - υδατοπαγίδες) , με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού υγρασίας στον αέρα.
Άζωτο... αντι για αέρα στα λάστιχα!!!!!!!!