-
Όποιος έχει προσπαθήσει να δει μέσα από πυκνή ομίχλη χρησιμοποιώντας τους προβολείς (τα 'μεγάλα') ξέρει ότι το μόνο που πετυχαίνει είναι η ίδια η ομίχλη να φαίνεται πιο φωτεινή και ο δρόμος το ίδιο αόρατος. Είναι σα να κάνεις βραδυνή κατάδυση σε ανακατεμένη θάλασσα όπου δε βλέπεις ούτε τα δάχτυλά σου με τεντωμένο το χέρι, από το πλανγκτόν και τα διάφορα αιωρούμενα σωματίδια, και να νομίζεις ότι με αρκετά δυνατό φακό θα βλέπεις τα πάντα, δεκάδες μέτρα μακριά!...
Τα φώτα ομίχλης βρίσκονται πολύ κοντά στο δρόμο έτσι ώστε το στρώμα της ομίχλης που βρίσκεται μεταξύ αυτών και του δρόμου να μην είναι αρκετά παχύ για να ανακλάσει περισσότερο φως από αυτό που φτάνει κάτω, και να βλέπουμε τουλάχιστον που θα πατήσουμε στα επόμενα μέτρα.
Το γεγονός είναι ότι όταν χρησιμοποιούνται μέσα στην πόλη βάζουν μια ακόμα φωτεινή πηγή στο οπτικό πεδίο των άλλων οδηγών, πράγμα που κάνει όλα τα άλλα αντικείμενα να τους φαίνονται συγκριτικά πιο σκοτεινά. Νομίζω εδώ συμφωνούμε όλοι στο γιατί δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε.
-
ΦΩΤΑ ΡΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!
Στο τούνελ της Αττικής Οδού στην Δ. Πλακεντίας.
Εν τω μεταξύ είναι τόσο ανώμαλοι που κάνουν και σφήνες μέσα σε τούνελ με σβηστά τα φώτα και χωρίς φλας.
Ελεος ρεεεεεεεεεεεεε -
Εγώ πάντως χρησιμοποιώ τα προβολάκια μαζί με τα μικρά φώτα σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας στην εθνική οδό (βροχή, έντονη συννεφιά) γιατί:
-
Λάμπουν λιγώτερο από τα μεσαία φώτα, άρα είναι λιγότερο ενοχλητικά αλλά το ίδιο εμφανή.
-
Είναι στις άκρες των φωτιστικών σωμάτων, οπότε είναι ορατά και από το πλάι (οπότε αποφεύγεις και τις πλαγιοκοπήσεις).
Εννοείται ότι μόλις βγω από την εθνική τα σβήνω.
Α, και για όσους σπεύσουν να με χαρακτηρίσουν εγκληματία των δρόμων και να μου πουν ότι αν με πετύχουν εκεί έξω θα με βρίσουν/τυφλώσουν/εμβολίσουν, να πω πως τα φώτα ομίχλης στην 147 είναι ενσωματωμένα στα φωτιστικά σώματα (όπως και στο 307) οπότε πρέπει να ξέρει κάποιος από 147 για να καταλάβει ότι έχω αναμμένα τα φώτα ομίχλης και όχι τα μεσαία.
-
-
Α, τότε η 147 υπολείπεται σε status από τα άλλα αυτοκίνητα, εφόσον δεν έχει φώτα που να ξεχωρίζουν και να απέχουν 2 πόντους απο την άσφαλτο !
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Εγώ πάντως χρησιμοποιώ τα προβολάκια μαζί με τα μικρά φώτα σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας στην εθνική οδό (βροχή, έντονη συννεφιά) γιατί:-
Λάμπουν λιγώτερο από τα μεσαία φώτα, άρα είναι λιγότερο ενοχλητικά αλλά το ίδιο εμφανή.
-
Είναι στις άκρες των φωτιστικών σωμάτων, οπότε είναι ορατά και από το πλάι (οπότε αποφεύγεις και τις πλαγιοκοπήσεις).
Εννοείται ότι μόλις βγω από την εθνική τα σβήνω.
Α, και για όσους σπεύσουν να με χαρακτηρίσουν εγκληματία των δρόμων και να μου πουν ότι αν με πετύχουν εκεί έξω θα με βρίσουν/τυφλώσουν/εμβολίσουν, να πω πως τα φώτα ομίχλης στην 147 είναι ενσωματωμένα στα φωτιστικά σώματα (όπως και στο 307) οπότε πρέπει να ξέρει κάποιος από 147 για να καταλάβει ότι έχω αναμμένα τα φώτα ομίχλης και όχι τα μεσαία.
-
-
Ως τώρα έχω διαπιστώσει το εξής:
-
Σε ομίχλη τη νύχτα, καλύτερα είναι μεσαία με προβολάκια (τα μεγάλα ξεχάστε τα, αντανακλώνται στην ομίχλη και τυφλώνουν ΕΣΑΣ).
-
Σε ομίχλη τη μέρα, μικρά ή μεσαία με προβολάκια.
-
Σε νυχτερινή οδήγηση σε άδειο σκοτεινό και άγνωστο δρόμο, βολεύουν τα προβολάκια γιατί βελτιώνουν την περιφερειακή ορατότητα. Όμως, μόλις συναντήσω άλλο αυτοκίνητο, αμέσως σβήνω τα προβολάκια και κατεβάζω από μεγάλη σκάλα σε μεσαία. Κι αυτό όχι τελευταία στιγμή, αλλά κάτι εκατοντάδες μέτρα πριν διασταυρωθούν οι πορείες μας.
-
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Όποιος έχει προσπαθήσει να δει μέσα από πυκνή ομίχλη χρησιμοποιώντας τους προβολείς (τα 'μεγάλα') ξέρει ότι το μόνο που πετυχαίνει είναι η ίδια η ομίχλη να φαίνεται πιο φωτεινή και ο δρόμος το ίδιο αόρατος. Είναι σα να κάνεις βραδυνή κατάδυση σε ανακατεμένη θάλασσα όπου δε βλέπεις ούτε τα δάχτυλά σου με τεντωμένο το χέρι, από το πλανγκτόν και τα διάφορα αιωρούμενα σωματίδια, και να νομίζεις ότι με αρκετά δυνατό φακό θα βλέπεις τα πάντα, δεκάδες μέτρα μακριά!...Ακριβώς όπως τα λές nidosan! Μου έχει τύχει δύο φορές να πέσω σε ομίχλη, τόσο πυκνή που δεν έβλεπες πάνω απο 3-4 μέτρα μακριά. Και ήταν σε βουνά, σε δρόμους με στροφές (Πάρνηθα και Κιθαιρώνας). Πάνω απο 20-30 χιλιόμετρα δεν μπορούσα να αναπτύξω, και το μόνο που έβλεπα απο το δρόμο ήταν η κίτρινη γραμμή που είχε στο πλάι. Η μεσαία διαχωριστική ήταν λευκή και δεν φαινόταν σχεδόν καθόλου!
Πιστεύω, ανάλογα με τα φώτα του κάθε αυτοκινήτου, το καλύτερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να οδηγείς με τα προβολάκια αναμένα και τα φώτα πορείας είτε σβηστά, είτε χαμηλωμένα όσο πάνε. Αν δεν υπάρχουν προβολάκια ομίχλης, τότε χαμηλώνουμε τα φώτα πορείας όσο πιο κάτω πάνε.
Επίσης καλό είναι να μειώσουμε την ένταση του φωτισμού του ταμπλώ, ωστε να μην αποσπά την προσοχή.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Ως τώρα έχω διαπιστώσει το εξής:
1.
2.
3.- Σε χωματόδρομους, οι πέτρες φαίνονται καλύτερα
-
Και στα Κρητικά στροφιλίκια οι λακούβες κι οι σκατζόχοιροι.
-
Τι να πεις όμως. Ότι είναι κάφρος ο λαός σε αυτή τη χώρα το ξέρουμε. Ότι δεν υπάρχει ελπίδα βελτίωσης επίσης το ξέρουμε. Επομένως το μόνο που απομένει είναι να καφροποιηθούμε και εμείς αποκτώντας ανοσία.
Πες μου οτι δεν το εννοεις αυτο ρε yandr! Γιατι νομιζω οτι ακριβως αυτη η λογικη του ωχαδερφισμου κ του στ@δισμου μας χωνει ολο κ πιο βαθεια στα σκ@τ@. Αν κανω εγω κατι στραβο δηλαδη εσυ θα με μιμηθεις αντι προσπαθησεις να μου δειξεις το σωστο; Ελπιζω να μην το πρεσβευεις αυτο που εγραψες κ λυπαμαι για οσους σκεφτονται ετσι...
-
Εγώ τα χρησιμοποιώ παντού και πάντα τα προβολάκια. Κι αν σας ενοχλήσουν ποτέ, κάντε και σ'εμένα μήνυση.
-
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
Εγώ τα χρησιμοποιώ παντού και πάντα τα προβολάκια. Κι αν σας ενοχλήσουν ποτέ, κάντε και σ'εμένα μήνυση.Ωραία, μιας και είμαστε δύο να συνενοηθούμε από κοινού με τον koutsan για να μας έρθει πιο φτηνά.
-
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
Κι αν σας ενοχλήσουν ποτέ, κάντε και σ'εμένα μήνυση.΄Μένω άφωνος
-
παιδια χαλαρωστε, ετσι και αλλιως δεν θα σας κανουμε μυνηση, θα σας κανουμε αγωγή
ΥΓ. Κανεις δεν πιανει το νομικο αστειο μου??
-
Ο χρήστης Spiros19 έγραψε:
παιδια χαλαρωστε, ετσι και αλλιως δεν θα σας κανουμε μυνηση, θα σας κανουμε αγωγήΥΓ. Κανεις δεν πιανει το νομικο αστειο μου??
Δεν το πιάνουμε γιατί είμαστε ανάγωγοι.
-
Κ μια παρατηρηση/απορια. Γραφετε ολοι για το ποσο ενοχλητικη για τους αλλους ειναι η ασκοπη χρηση στα προβολακια ομιχλης. Το φαινομενο να εχει ο μπροστινος σας το **πισω **φως ομιχλης αναμενο χωρις λογο:
α)δεν σας εχει τυχει
β)μονο εμενα ενοχλει ή
γ)το θιξατε κ απλα εγω δεν το προσεξα; -
Ο χρήστης ping of death έγραψε:
Κ μια παρατηρηση/απορια. Γραφετε ολοι για το ποσο ενοχλητικη για τους αλλους ειναι η ασκοπη χρηση στα προβολακια ομιχλης. Το φαινομενο να εχει ο μπροστινος σας το **πισω **φως ομιχλης αναμενο χωρις λογο:
α)δεν σας εχει τυχει
β)μονο εμενα ενοχλει ή
γ)το θιξατε κ απλα εγω δεν το προσεξα;Α, μιας και το έφερε η κουβέντα. Μόλις τώρα μου προέκυψε η απορία: γιατί ανάβουν χωριστά τα μπρος και τα πίσω φώτα ομίχλης. Λογικά όταν έχει ομίχλη και τα δύο δεν ανάβεις;;;
-
Το έθιξα εγώ έμμεσα - λέγοντας ότι μερικοί άσχετοι, θέλοντας να ανάψουν τα εμπρός προβολάκια ανάβουν - αθελά τους - και το/τα πίσω.
Ο χρήστης ping of death έγραψε:
α)δεν σας εχει τυχει
β)μονο εμενα ενοχλει ή
γ)το θιξατε κ απλα εγω δεν το προσεξα; -
Ο χρήστης drizzt έγραψε:
Α, μιας και το έφερε η κουβέντα. Μόλις τώρα μου προέκυψε η απορία: γιατί ανάβουν χωριστά τα μπρος και τα πίσω φώτα ομίχλης. Λογικά όταν έχει ομίχλη και τα δύο δεν ανάβεις;;;
Έλα ντε. Εκτός αν οι κατασκευαστές θεωρούν ότι θα πρέπει να τα ανάβουμε και κάποιες στιγμές που δεν έχει ομίχλη...
Μπα, δεν το πιστεύω, αυτό θα ήταν προτροπή σε παρανομία, ε;
-
Ο χρήστης dienekes έγραψε:
Α, μιας και το έφερε η κουβέντα. Μόλις τώρα μου προέκυψε η απορία: γιατί ανάβουν χωριστά τα μπρος και τα πίσω φώτα ομίχλης. Λογικά όταν έχει ομίχλη και τα δύο δεν ανάβεις;;;
Έλα ντε. Εκτός αν οι κατασκευαστές θεωρούν ότι θα πρέπει να τα ανάβουμε και κάποιες στιγμές που δεν έχει ομίχλη...
Μπα, δεν το πιστεύω, αυτό θα ήταν προτροπή σε παρανομία, ε;
Η απάντηση είναι απλή. Το επιβάλει ο νόμος σε πολλές χώρες. Ο οποίος προβλέπει την χρήση των σε δυσμενείς συνθήκες κατα την κρίση του οδηγού (δηλαδή, διαλέγεις αν θέλεις τους εμπρός φανους η και τους πίσω).
Επίσης, σε ορισμένες χώρες μόνο οι πίσω φανοί είναι υποχρεωτικοί.
Πάντως, σε πολλά αυτοκίνητα (πχ. γερμανικά) δεν μπορείς να ανάψεις τους πίσω χωρίς να έχεις ήδη ανάψει τους μπροστά.
Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει αυτή η δυνατότητα - τουλάχιστον τώρα, τυφλώνεσαι/ενοχλήσαι/κτλ στιγμιαία απο τον χαζούλη που έρχεται απέναντί σου. Σκέψου όμως να είσαι αναγκασμένος να οδηγείς για μεγάλο χρονικό διαστημα πίσω από άσχετο με το πίσω φώς ομίχλης ανοιχτό??
-
Υπάρχουν και τα αεροβόλα. Τι στο καλό μόνο οι Αμερικάνοι μπορούν να οδηγούν με το ένα χέρι και να σημαδεύουν ταυτόχρονα κρατώντας ένα Μ16 π.χ. με το άλλο;
ΦΩΤΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕ!