-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Το ίδιο έγινε με το 3ο φώς στοπ. Όταν το είχαν λίγοι το πρόσεχες. Τώρα που το έχουν όλοι δεν έχει καμμία διαφορά. Η πραγματική πρόοδος είναι ότι τα πίσω φώτα μπαίνουν πιο πολύ πιο ψηλά και είναι ορατά πιο εύκολα μέσα στην κίνηση από τα πιο πίσω αυτοκίνητα.Η μεγαλύτερη αξία του τρίτου στοπ είναι ακριβώς το ότι φαίνεται μέσα από τα τζάμια του προπορευόμενου αυτοκινήτου, ακόμα κι αν τα άλλα δύο στοπ είναι χαμηλά.
-
...εκτός αν μπροστά σου πηγαίνει....SUV
Σπύρος
-
Ο χρήστης OUZO Power έγραψε:
Sthn Amerikh/Canada exoun Daylight Running Lights. Diladi einai anamena otan bazhs mprosta se polh mikrh skala.To kalo einai pos exei apodexth pos sonh zoes.
Alla sthn ellada ama exeis fota anamena thn hmera 8a fas klish.
Ante na bgalhs akrh tora.
Το ίδιο είναι και στην Νορβηγία. Ολα τα αμάξια έχουν πάντα αναμμένα τα φώτα.
Εχει βρεθεί οτι μειώνει κατα πολύ τα ατυχήματα. Φυσικά άλλο Ευρώπη και άλλο ελλάδα.
-
Εγώ τα μικρά φώτα τα έχω πάντα αναμμένα, ακριβώς επειδή μ'έχουν σώσει, αφού κάποιοι άλλοι οδηγοί με είδαν εγκαίρως. Και το καλό είναι ότι αρκετοί οδηγοί έχουν αρχίσει να υιοθετούν αυτήν τη συνήθεια.
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
ΛΑΘΟΣ[/list][list]Tις ψειρες δεν τις βλεπεις ουτε με κυαλια.Ειναι φωτα ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ.Ο κανονισμος λεει οτι με τη δυση του ηλιου αναβουμε τα κανονικα μας φωτα.Για την ακρίβεια, μισή ώρα ΠΡΙΝ τη δύση του ήλιου!
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Τα αναμμένα φώτα την ημέρα στην Ελλάδα είναι παντελώς άχρηστο μέτρο. Γιατί κρύβει το αναμμένο φώς των οχημάτων που πραγματικά το έχουν ανάγκη, όπως τα νοσοκομειακά και οι μοτοσυκλέτες.Πολύ σωστό! Ας διατηρηθεί αυτή η συνήθεια σαν εξαίρεση για όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη Αλλιώς εμείς οι μοτοσυκλετιστές θα πρέπει να προχωράμε κορνάροντας
Πιστεύω πως (1) τα αναμένα φώτα (2) το ό,τι έχω 'μεγάλη' μηχανή (όχι τεράστια ), με αυτή τη σειρά, είναι οι βασικές αιτίες που δεν έχω να διηγηθώ τόσες ιστορίες τρόμου για αυτοκίνητα που με έκλεισαν, όσες άλλοι μοτοσυκλετιστές
-
Δεν ξέρω, αλλά τις ώρες λίγο μετά την ανατολή του Ήλιου (μέχρι τις 8:30-9:00 περίπου) και τις ώρες γύρω στο σούρουπο, πολύ πιο εύκολα βλέπω ένα όχημα με αναμμένα φώτα παρά ένα χωρίς.
-
Επ'ευκαιρεια πιο χρωμα αυτοκινητου ειναι ευδιακριτο απο μακρυα.Παιζει ρολο και ο φωτισμος ?
Δηλαδη ενα αυτοκινητο περισσοτερο ευδιακριτο απο ενα αλλο την ημερα ,εξακολουθει να υπερεχει και με τα φωτα της πολης η των αλλων αυτοκινητων ? -
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Δεν ξέρω, αλλά τις ώρες λίγο μετά την ανατολή του Ήλιου (μέχρι τις 8:30-9:00 περίπου) και τις ώρες γύρω στο σούρουπο, πολύ πιο εύκολα βλέπω ένα όχημα με αναμμένα φώτα παρά ένα χωρίς.Αυτό ισχύει γιατί καθώς μειώνεται ο φωτισμός, καταργούνται οι σκιές, χάνονται τα χρώματα και έτσι ελαττώνεται η αντίθεση. Πιθανόν το φαινόμενο να παρουσιάζεται ακόμα πιο έντονα σε άτομα με κάποιες παθήσεις όπως μυωπία, αστιγματισμό κλπ..
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Τα αναμμένα φώτα την ημέρα στην Ελλάδα είναι παντελώς άχρηστο μέτρο. Γιατί κρύβει το αναμμένο φώς των οχημάτων που πραγματικά το έχουν ανάγκη, όπως τα νοσοκομειακά και οι μοτοσυκλέτες.Ακούγεται λογικό αλλά αυτός που βιάζεται έχει προβολείς, αλάρμ και κορνάρει, δε θα δυσκολευτείς να τον ξεχωρίσεις. Και να μην πώ για τα ασθενοφόρα που έχουν επιπλέον μέγεθος, επιγραφές, πολύχρωμα φώτα και ΣΕΙΡΗΝΑ!
Σε γενικές γραμμές πάντως το βρίσκω υπερβολικό για την Ελλάδα (κατανάλωση, φθορά λάμπας κλπ). Βέβαια έτσι ξεχωρίζεις τον παρκαρισμένο και δεν κολλάς πίσω του!Τα φώτα επίσης δεν βελτιώνουν την ορατότητα μέσα στην κίνηση. ..... Όταν τα ανάψουν όλοι ο εγκέφαλος τα αγνοεί και η κατάσταση είναι η ίδια με το να τα είχαν όλοι σβηστά.
Δεν νομίζω, με αναμμένα φώτα μπορεί να αντιληφθείς έστω χωρίς να το συνειδητοποιήσεις περισσότερα αυτοκίνητα γιατί δημιουργείται μεγαλύτερη οπτική αντίθεση. Ειδικά αυτά τα 1,2 που δεν θα είχες αντιληφθεί!
Το ίδιο έγινε με το 3ο φώς στοπ. Όταν το είχαν λίγοι το πρόσεχες. Τώρα που το έχουν όλοι δεν έχει καμμία διαφορά. Η πραγματική πρόοδος είναι ότι τα πίσω φώτα μπαίνουν πιο πολύ πιο ψηλά και είναι ορατά πιο εύκολα μέσα στην κίνηση από τα πιο πίσω αυτοκίνητα.
Μα από την αρχή το 3ο φώς μπήκε πιο ψηλά και αυτός ήταν ο λόγος τοποθέτησής του εκεί και η προσφορά του.
-
Επί την ευκαιρία,πολλοί γκρινιάζουν για την ποιότητα των φώτων ιωδίου,που χρησιμοποιούνται απ΄όλα τα οχήματα.
Το έντονο χρώμα τους σάς ενοχλεί; -
Ο χρήστης eizo έγραψε:
Επί την ευκαιρία,πολλοί γκρινιάζουν για την ποιότητα των φώτων ιωδίου,που χρησιμοποιούνται απ΄όλα τα οχήματα.
Το έντονο χρώμα τους σάς ενοχλεί;Γκρινιάζουν για την ποιότητα? Λυπάμαι αλλά δεν αναγνωρίζω την ποιότητά τους από απόσταση. Υπάρχει τρόπος? Μήπως εννοείς από κοντά? Γιατί ούτε εκεί αναγνωρίζω ποιότητα. Ξεχωρίζω μόνο αν λειτουργούν ή όχι!
Μας ενοχλεί το έντονο χρώμα τους? Πόσο έντονο είναι αυτό το χρώμα? Αφού μάλιστα το χρησιμοποιούν 'όλα τα οχήματα' θα έπρεπε να έχω προσέξει κάτι!
Βασικά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς και το ρίχνω στην πλάκα.
Τα φώτα αλογόνου (όπως το ιώδιο) είναι αυτά που έχουν πια όλα τα αυτοκίνητα.
Υπάρχουν μερικές ειδικές λάμπες που βγάζουν πιο κιτρινο φως (γαλλικό στυλ) και άλλες που βγάζουν πιο μπλε φώς. Υπάρχουν λάμπες αυξημένης απόδοσης (φωτεινότητας και όχι κατανάλωσης) που βγάζουν περισσότερο φως μάλλον άσπρο ή μπλέ. Υπάρχουν και λάμπες με ξένο (νομίζω και αυτό αλογόνο) που μάλλον ανήκουν στην προηγούμενη κατηγορία αλλά προσπαθούν να μοιάσουν στους προβολείς ξένου (βασικά για να κοροϊδέψουν μερικούς και να τους πάρουν τα παραπάνω λεφταδάκια που ζητάνε). Και υπάρχουν και οι προβολείς ξένου που λειτουργούν με διαφορετική αρχή με μεγάλη τάση και δημιουργούν πολύ άσπρο φως και είναι πανάκριβοι.
Από τέστ που είχα δεί ( http://www.autoexpress.co.uk/ επιλέγεις specials/product tests και μετά από τη λίστα bulbs standard, +30%, +50%).
Οι +50 είναι σαφώς καλύτεροι και αρχίζουν να φτηναίνουν οπότε τους συνιστούν. +50 Osram μετά Philips μετά οι άλλοι
+30 Philips, Lucas, Osram μετά όλοι οι άλλοι
standard Lucas
οι μπλέ ανταγωνίζονται σε φωτεινότητα τις standard αν και μερικές είναι τεχνολογίας +30 ή +50% αλλά χάνουν λόγω μπλέ βαφής (γιατί περί αυτού πρόκειται). Θεωρήθηκαν είδος της μόδας και ότι δεν προσφέρουν κάτι και δεν αξιολογήθηκαν.Lucas φτιαγμένη από Osram, Philips, Osram και μετά οι άλλες.
Μερικές λάμπες μπορεί να μην είναι καλά κατασκευασμένες και ευθυγραμμισμένες με αποτέλεσμα να τυφλώνουν τον απέναντι και να υστερούν στον φωτισμό του δρόμου! -
Στα αυτοκίνητα δεν γνωρίζω τι γίνεται, αλλά μπορώ να πω ότι η μοτοσυκλέττα μας έχει μόνιμα αναμμένο τη μεσαία σκάλα (ουσιαστικά δύο έχει... άρα την πρώτη).
Είναι χρήσιμο γιατί γίνεται αντιληπτή παντού. Όταν όμως το κάνουν όλοι δεν θα έχει πρακτική χρησιμότητα γιατί θα το αγνοούμε... -
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Μιά πολυ απλή λύση θα
ήταν σε συνδυασμό με το RDS (πιά δεν υπάρχει αυτοκίνητο που δεν
έχει RDS) να στέλνονται και απλές εντολές του στυλ (αφή και σβέση
φώτων). Δεν είναι δύσκολο ειδικά σε αυτοκινητόδρομους να εντάξεις
ένα τέτοιο σύστημα έστω και αν είναι λίγο big-brother.Απλούστερη και όχι τόσο Big Brother δεν είναι οι ήδη υπάρχοντες αισθητήρες φωτός; Και φαντάζομαι και πιο αποτελεσματικό σαν λύση, αφού προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε αυτοκινήτου ξεχωριστά.
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Το ίδιο έγινε με το 3ο φώς στοπ. Όταν το είχαν λίγοι το πρόσεχες. Τώρα που το έχουν όλοι δεν έχει καμμία διαφορά. Η πραγματική πρόοδος είναι ότι τα πίσω φώτα μπαίνουν πιο πολύ πιο ψηλά και είναι ορατά πιο εύκολα μέσα στην κίνηση από τα πιο πίσω αυτοκίνητα.Έχω δει πολλές φορές να είναι και τα 2 φώτα φρένου καμμένα, και να σώζει την κατάσταση το 3ο φως φρένου,μ το οποίο με την σειρά του το έχω δει σε αμάξι χωρίς άλλα φώτα φρένου να είναι είτε σπασμένο και να είναι άσπρο (σήμερα στο φάρο Ψυχικού ένα Ματίζ), είτε να αποτελείται από πολλά λαμπάκια, τα μισά καμμένα...
Βοηθά στην προστασία από την αδιαφορία των κάφρων...
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Υπάρχουν και λάμπες με ξένο (νομίζω και αυτό αλογόνο)Το ξένον (Xe) είναι ευγενές αέριο.
-
Ο χρήστης artech έγραψε:
Στα αυτοκίνητα δεν γνωρίζω τι γίνεται, αλλά μπορώ να πω ότι η μοτοσυκλέττα μας έχει μόνιμα αναμμένο τη μεσαία σκάλα (ουσιαστικά δύο έχει... άρα την πρώτη).
Είναι χρήσιμο γιατί γίνεται αντιληπτή παντού. Όταν όμως το κάνουν όλοι δεν θα έχει πρακτική χρησιμότητα γιατί θα το αγνοούμε...Τι αγνοούμε δηλαδή; Κοιτάς τον καθρέπτη σου βλέπεις φως και καταλαβαίνεις ότι έχει μηχανάκι δίπλα σου και δεν προσπερνάς. Δεν βλέπεις φως, δεν δίνεις σημασία. Εντελώς μηχανική αντίδραση που γλυτώνει χρόνο και δεν αποσπά την προσοχή σου από τον δρόμο. Χθες λίγο έλειψε να πέσει ένας πάνω μου(χωρίς φώτα αυτός) καθώς προσπερνούσα ένα ταρίφα με αμάξι φίλου. Για να τον δω θα έπρεπε να κοιτάω στον καθρέπτη για 10δεύτερα, αν είχε τα φώτα απλά dt.
Επίσης βγαίνεις από στενό σε κεντρικό δρόμο και ως συνήθως έχει παρκαρισμένα και διπλοπαρκαρισμένα και δεν μπορείς να δεις οπότε αν είναι βράδυ περιμένεις να δεις φώτα. Έλα όμως που ο μικρός που πήρε στη ζούλα το μηχανάκι δεν καταλαβαίνει από ασφάλεια και δεν προστατεύει τη ζωή του ούτε φορώντας κράνος ούτε ανάβοντας τα φώτα του το βράδυ ή ακόμα χειρότερα βάζοντας κάτι μπλε φώτα για μαγκιά που δεν φέγγουν καθόλου. Είναι κάφροι και αυτοί και οι ΜΠΛΕ που δεν κάνουν τίποτα για αυτό.Για να συνοψίσουμε:
ΑΝΑΒΕΤΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ ΔΙΑΟΛΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ(ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ) ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ (ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Ή ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΟΠΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΧ) -
Ο χρήστης eizo έγραψε:
Το έντονο χρώμα τους σάς ενοχλεί;ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!!
ειδικά αυτό το τρεμόπαιγμα που κάνουν με τις ανωμαλίες του δρόμου, νομίζεις ότι ο άλλος σου πετάει φώτα... ίσως είμαι πολύ ευαίσθητος γιατί οδηγώ βράδυ με φακούς (όταν φοράω γυαλιά με ενοχλεί λιγότερο).
Σπύρος
-
Τελευταία, έχω αρχίσει να συναντώ όλο και περισσότερα αυτοκίνητα με φώτα ξένον. Πραγματικά δεν προκαλούν ΚΑΜΙΑ ενόχληση!!!
Τα ιωδίου μου σπάνε τα νεύρα με το τρεμόπαιγμα.
-
μα για τα ιωδίου λέμε.
Σπύρος
ΦΩΤΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕ!