-
Ο χρήστης anemar έγραψε:
Μαλλον δεν διαβασες καλα αυτα που εγραψα.Να ξεκαθαρισω οτι τα μετεφερα αυτουσια απο τους 4τροχους οποτε ειναι κρισεις ειδικων δημοσιογραφων του χωρου και οχι δικες μου 'αυθαιρετες'.......Καταρχήν τα διάβασα καλά μην ανησυχείς..Δεύτερον αν και είμαι σε forum των 4Τ δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο περιοδικό εξιδικευμένο σε θέματα off-roading και από πλευράς μου μπορώ να ψάξω και να σου βρω πολλά παραδείγματα από διεθνείς αξιολογήσεις που υποστηρίζουν και τεκμηριώνουν το αντίθετο από αυτά που υποστηρίζουν οι 4Τ. Με δύο λόγια δεν θεωρώ τους 4Τ ως Βίβλο ή κάτι παρόμοιο για να παίρνουμε τις θέσεις τους ως απαραβίαστες ή απολύτως δεδομένες.
Αν λοιπον διαβαζες καλα θα εβλεπες οτι το ESP+ στην περιπτωση του X-Trail υποτιθεται οτι παιζει το ρολο του κεντρικου μπλοκε διαφορικου που διαθετουν τα μοντελα Forester,RAV4,Outlander ενω αυτο ΟΧΙ.Και γραφουν, οι ειδικοι παντα,οτι σε ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ περιπτωση δεν μπορει το ηλεκτρονικο ESP να συγκριθει με το μηχανικο μπλοκε διαφορικο και να παιξει τον ιδιο ρολο.Προφανως βαρεθηκες να διαβασεις ολοκληρη τη δημοσιευση.Επισης αναφερουν οτι:Τα μοντελα με πραγματικη τετρακινηση(3 διαφορικα)ειναι σε αλλη κατηγορια.Να μην γραψω αυτα που διαβασα?Σε ενοχλησαν?'
Καταρχήν οι 'ειδικοί' που αναφέρεις είναι οι αξιολογητές των 4Τ, επομένως συγκεκριμενοποιησέ το για να μην δίνονται λανθασμένες εντυπώσεις πως μιλάμε για όλους του ειδικούς. Πλην των 4Τ υπάρχουν παραδείγματα που να υποστηρίζουν ότι το ESP+ δεν δίνει δυνατότητες στο Χ-Trail εφάμιλλες των 3 διαφορικών (για να μην πω καλύτερες); Τώρα συγκεκριμένα αν το RAV 4, επειδή απλά έχει 3 διαφορικά, είναι σε άλλη κλάση σε σχέση με το Χ-Trail καλύτερα ας μείνει ασχολίαστο...Αυτά που διάβασες γράψτα, τα προσωπικά όμως σχόλια περί ESP ή για απόρριψη μοντέλων δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα...
Και εγω συμφωνω οτι το ESP ειναι καλο και βοηθαει στον περιορισμο της ολισθησης των τροχων.Αλλα μη συγκρινουμε ανομοια πραγματα.Φυσικα και θα ηθελα να εχω και ESP αλλα πρωτα απο ολα με ενδιαφερει να εχω πραγματικη τετρακινηση.
Πολύ ωραία, διευκρίνησε λοιπόν ότι τα συμπεράσματά που προανέφερες βασίστηκαν κυρίως στην προσωπική σου επιθυμία για μόνιμη τετρακίνηση με τρία διαφορικά ΧΩΡΙΣ φυσικά αυτό να σημαίνει ότι στην πραγματικότητα τα μοντέλα αυτά έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην κατηγορία...
Ως πραγματικη τετρακινηση θεωρειται απο τους ειδικους του χωρου αυτη που αποτελειται απο 3 διαφορικα.Τετοια διαθετουν επαναλαμβανω τα Forester,Outlander,RAV4.Και τα 3 εχουν μπλοκε το μεσαιο ενω οπως εγραψα τα RAV και Forester εχουν και το πισω.Τα χει γραψει και ο φιλος boxer2003 που φαινεται γνωστης.Το ESP+ δεν μπορει εκ θαυματος να το βαφτισουμε ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΠΛΟΚΕ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ.
Και πάλι υπενθυμίζω να μην γενικεύονται απόψεις που αναφέρονται από συγκεκριμένο τεστ ως απόψεις όλων των 'ειδικών'. Τώρα για τον φίλο boxer2003, χωρίς να έχω μαζί του τίποτα, θέλω να ρωτήσω: τόσες απόψεις διατυπώθηκαν, δηλαδή μόνο όσοι πλησιάσουν ή ταυτίζονται με αυτά που εσύ υποστηρίζεις (έστω και μέσω της συγκεκριμένης αξιολόγησης των 4Τ) είναι οι γνώστες και οι υπόλοιποι οι αδαείς;
Σε καμια περιπτωση δεν θεωρω την δικη μου επιλογη ως την ενδεδειγμενη για αλλους.Εγραψα οτι ανεφερα το σκεπτικο της επιλογης μου ωστε να βοηθησω μελλοντικους αγοραστες,γιατι θεωρω οτι εψαξα καλα την αγορα.
Και εγώ το ίδιο θέλω, να βοηθησω μελλοντικούς αγοραστες. Ωστόσο, επειδή και εγώ αλλά και πολλοί άλλοι φίλοι κάναμε μελέτη έρευνα αγοράς μηνών, δεν θα μπορούσαν να μην σχολιάζονται σημεία που 'χρωματίζουν' τις δυνατότητες κάποιων μοντέλων ή που απορρίπτουν άλλα με βάση υποκειμενικά κριτήρια.
Και αυτο φαινεται απο το γεγονος οτι θεωρω ως καλυτερο το Forester.Αφου ειναι τι να κανω?Να μην το πω?Να μην πω σε εναν φιλο που ενδιαφερεται για το X-Trail οτι δεν εχει τις ρεπριζ που εχουν τα RAV,Outlander,Forester και εχει διαφορες που φτανουν και τα 5 δευτερολεπτα????Να μην πω για τις εκτος δρομου δυνατοτητες που οι ειδικοι λενε οτι τα αυτοκινητα με 3 διαφορικα ειναι σε αλλη κατηγορια?
Οπως βλεπεις λοιπον η αλεπου δε χρειαζεται να προσπαθησει να φτασει καπου......Εδώ λοιπόν βρίσκεται η κεντρική ιδέα και η 'αντικειμενικότητα' της αξιολόγησης των μοντέλων που παράθεσες. Παίρνεις λοιπόν ως δεδομένα κάποια σημεία που εσύ θέλεις, τα γενικεύεις ως απόψεις ειδικών και μετα βάζεις το 'κερασάκι' με το Forester Χ για το οποίο έχει προηγηθεί τόσος διάλογος...Δεν νομίζω με αυτό τον τρόπο να πείθεις ή να μειώνεις την ανωτερότητα κάποιων μοντέλων που σχεδόν άκριτα απορρίπτεις...Επομένως ισχύει το 'όσα δεν φτάνει η αλεπού...'
-
Δνε ειχα καμια προθεση να μπω σε αντιπαραθεση με σενα spiros.
Αυτα πιστευω,αυτα διαβασα,αυτα επελεξα .
Γραψε μας κι εσυ με ποιο σκεπτικο διαλεξες το αυτοκινητο σου.Οπως σου ειπα στους 4τροχους δεν γραφουν αβιαστα κατι.
Το X-Trail το εβαλαν σε 4 συγκεκριμενες δοκιμασιες μαζι με τα αυτοκινητα που ειχαν διαταξη με 3 διαφορικα-για να διαπιστωσουν το κατα ποσο το ESP+ 'υποκαθιστα' το διαφορικο μπλοκε- και ειδαν οτι υστερησε σε καποιες απο αυτες εξαιτιας της ελλειψης μεσαιου μπλοκε διαφορικου.Μαλιστα αναφερουν και νουμερα και δικαιολογουν τα παντα.
Εσυ λοιπον εκτος απο δημοσιευματα του στιλ 'αυτο ειναι το πρωτο','αυτο ειναι το καλυτερο','αυτο πηρε 1324 βραβευσεις...',πες μου να παω καπου και να δω να λεει οτι το ESP+ του X-Trail ειναι καλυτερο ή εστω εφαμιλλο της απλης μηχανικης διαταξης με τα 3 διαφορικα και να εξηγει γιατι.Οι 4 τροχοι το ΕΞΗΓΗΣΑΝ με τεστ,δοκιμασιες,μετρησεις.
Εξηγησε το κι εσυ.Εγω απο αυτα που διαβασα συμπερανα οτι δεν ειναι.Εσυ μπορει να συμπεραινεις το αντιθετο.Δικαιωμα σου.
Εγω εψαξα και βρηκα δημοσιευματα ωστε να βοηθησω τους υποψηφιους αγοραστες.4 τροχους αγοραζω.Δεν μπορω να αγοραζω 10 περιοδικα το μηνα.Εκει τα βρηκα,απο εκει τα μετεφερα.
Ναι λοιπον ψαξε κι εσυ και γραψε μας τι λενε αλλοι.Σε ποιο περιοδικο,ποιο τευχος,ποιου μηνα.Οσο για το RAV.Μιλανε οι ελληνικοι δρομοι γι αυτο.Πως γινεται ενα αυτοκινητο(οχι το φτηνοτερο στον ανταγωνισμο)να ειναι μακρια στην κορυφη απο το επομενο?Μαλλον θα ειναι κατι καλο ε?Εκτος αν δε συμφωνεις ουτε με αυτο και θεωρεις κοροιδα αυτους που την 'πατησαν' και αγορασαν RAV...
Δεν θεωρω τον εαυτο μου γνωστη.Η εξηγηση που κανει ο boxer2003 για την τετρακινηση,οι λεπτομερειες που αναφερει οπως και η εμπειρια που φαινεται οτι διαθετει- ναι με κανουν να πιστευω οτι ειναι γνωστης.
Σε καμια περιπτωση δεν ειπα οτι το X-Trail δεν ειναι καλο αυτοκινητο.Το αντιθετο μαλιστα.Απλα ειπα οτι συμφωνα με την μελετη μου και τους 4 τροχους,δεν αξιζε για ΜΕΝΑ,να δωσω τοσα επιπλεον χρηματα και να παρω υποδεεστερη τετρακινηση(συμφωνα με τους 4τροχους).για ΜΕΝΑ παντα.Επειδη το 90% και πλεον τα SUV περνανε τη ζωη τους στην ασφαλτο(αυτο το λενε στατιστικες μελετες),με ενδιεφερε και το πως κινουνται στην εθνικη σε υψηλες ταχυτητες.Οι ρεπριζ πιστευω ειναι ενα απο τα αντικειμενικα ευρηματα ως προς την ευκολια προσπερασης.Εκτος αν οι τιμες στους 4 τροχους ειναι παραποιημενες...Επισης τα Forester και Outlander ως πιο χαμηλα ειναι και πιο σταθερα νομιζω ΕΓΩ.
Ο καθενας ας σταθμισει τις αναγκες του και ας παρει αυτο που θελει εν τελει.
Μπορει να ειναι πορωμενος με μια μαρκα,μπορει ο αντιπροσωπος να ειναι συγγενης του,μπορει η γυναικα του να θελει το ταδε αυτοκινητο.Αυτο δε σημαινει οτι θα παραβλεψουμε τα τεχνικα χαρακτηριστικα που 'μιλανε' απο μονα τους.Εχω αναφερει και τα μειονεκτηματα τους,οποτε δεν μπορεις να μου καταλογισεις εμπαθεια.Το ξερω οτι το Outlander ειναι βαρυ ας πουμε.Δες τις ρεπριζ του ομως σε σχεση με το X-Trail(που ειναι εξισου βαρυ).Δες και τις ρεπριζ του Forester.Πως λοιπον το Forester με τον μικροτερο σε ιπποδυναμη κινητηρα εχει τοσο καλους χρονους?200 κιλα μειον...+ καλη ροπη.Μιλαω με στοιχεια ετσι?Ειναι φανερο οτι μιλουσα για τους ειδικους δημοσιογραφους των 4τροχων και οχι για ολους τους ειδικους του κοσμου....
Ο καθενας ας βγαλει τα συμπερασματα του.
Πες μου εσυ πως διαλεξες το αυτοκινητο σου.Τι κοιταξες να εχει.Πως απερριψες τα αλλα.Με ποιο σκεπτικο.
Περιμενω απαντησεις εμπεριστατωμενες.
-
Για να δεις οτι δεν ειμαι κολλημενος να αναφερω οτι στο τεστ των 4 τροχων γραφει εκτος των αλλων:
'Στη διαδικασια αναρριχησης σε ανηφορικη ραμπα κατασκευασμενη απο κορμους αριστευσαν κατα σειρα τα:Forester,X-Trail,CRV...Ακολουθει το RAV το οποιο δεν καταφερε να ολοκληρωσει τη διαδικασια λογω συμπεριφορας κινητηρα στις χαμηλες στροφες λειτουργιας,αλλα και εξαιτιας του σχετικα αδυναμου συμπλεκτη'.
Βλεπουμε λοιπον οτι αναλογα με τις συνθηκες αντιδρουν διαφορετικα.Το CRV που θεωρητικα εχει το πιο 'light' συστημα τετρακινησης λογω της δυναμης του κινητηρα διακριθηκε στην εν λογω δοκιμασια.
Εχω διαβασει πολλα αρθρα που επαινουν το διττο χαρακτηρα του X-Trail(καλο και στην ασφαλτο και στο χωμα).Παντα βεβαια με το ESP+(που περιλαμβανει το ABLSD).Το θεμα ειναι ομως συνολικα πως εκριναν τα αυτοκινητα.
Αξιζει να αναφερω και τις τελικες ταχυτητες αν και εμενα δε με ενδιαφερουν προσωπικα και τοσο.X-Trail 173 km/h,Outlander 192 km/h,Forester και RAV4 187 km/h.
Πως γινεται να πηγαινεις με 180 οταν η μεγιστη θεωρητικα ταχυτητα ειναι 173 km/h?
Το X-Trail εχει πολυ καλο κινητηρα αλλα ειναι πολυ βαρυ και εχει πολυ μακρια 5η σχεση στο κιβωτιο.
Συνοψιζοντας γραφουν οι 4Τ:
:'Σε αυτο το σημειο θα αναρωτηθουμε για μια ακομη φορα το λογο που οι περισσοτεροι κατασκευαστες εμμενουν στη χρηση 2 μονο διαφορικων,εξαντλωντας τη φαια ουσια τους στην ευρεση ηχηρων ονοματων και μαρκετινιστικων τρικ που προσπαθουν να παρουσιασουν τις φθηνοτερες αυτες ηλεκτρονικες λυσεις ως ο,τι πιο συγχρονο,αποτελεσματικο και καλο.Η αληθεια ειναι,βεβαια,πολυ σκληρη.Οι χρονοι και η αισθηση απεδειξαν οτι τα αυτοκινητα που χρησιμοποιουν την κλασικη,απλη και προπαντων μηχανικη μεθοδο των 3 διαφορικων βρισκονται σε δικη τους κατηγορια.Μεταξυ τους ειδοποιος διαφορα,η υπεροχη του RAV στην ασφαλτο και του Subaru στο χωμα.
Απο τις υπολοιπες παρουσιες,θα ξεχωριζαμε το X-Trail,για το διττο χαρακτηρα του,που αποτελει εναν καλο συμβιβασμο μεταξυ ασφαλτου και χωματος,ενω το CRV,με το μακραν καλυτερο κινητηρα της δοκιμης αδικειται εμφανως απο την επιλογη τετρακινησης.'
Να τονισω επισης πως αλλο το ESP και αλλο το ESP+.Τo δευτερο ειναι που περιλαμβανει και το ABLSD που αναλαμβανει να παιξει το ρολο του περιρισμου της ολισθησης(σαν μπλοκε διαφορικο).Οποτε φιλε vasdari δεν ειναι το ιδιο πραγμα με το ESP που εχεις στο Passat και που σωστα λες πως αρχιζει να ενσωματωνεται σε ολο και περισσοτερα αυτοκινητα.
Επισης φιλε vasdari να συμφωνησω μαζι σου πως το X-Trail χωρις το ESP+ ειναι κατι σαν το CRV με οτι αυτο συνεπαγεται για τις εκτος δρομου δυνατοτητες του εδω εχω κανει λαθος το εξηγω σε παρακατω δημοσιευση.Προσθιοκινητο στο οποιο αυτοματα οταν χαθει η προσφυση στους εμπρος τροχους μεταφερεται ροπη στον πισω αξονα μεχρι 50-50.Οταν υπαρχει το ESP+(δηλ. και το ABLSD)τοτε υπαρχει η δυνατοτητα κλειδωματος(ηλεκτρονικου) στο 57-43(εμπρος-πισω):oops: εδω εχω κανει λαθος το εξηγω σε παρακατω δημοσιευση.γεγονος που εξασφαλιζει και αξιοπρεπεις επιδοσεις off-road.Με τα 3 διαφορικα σε μηχανικη διαταξη εχεις το πλεονεκτημα του 100-0 και 0-100 θεωρητικα παντα.Το ποιο θεωρειται καλυτερο ας το κρινει ο καθενας μας οπως θελει.
Και ξαναρωτω.Γιατι να εδινα 3-4000 Ε επιπλεον και να μην επαιρνα ενα εκ των 3ων που θεωρητικα διαθετουν καλυτερη 4κινηση και θεωρητικα ειναι πιο ζωηρα στην ασφαλτο(αυτο και πρακτικα γιατι τα οδηγησα).Αλλα ειπαμε ο καθενας παιρνει αυτο που του αρεσει.Θα ηθελα ομως να μου απαντησεις σε αυτο.Να μου πεις να τα δινες και να το παιρνες για αυτους,αυτους και αυτους τους λογους.Οπως εξηγησα εγω.Τιμια πραγματα!!!!- ποτε δεν ξεχναμε το σημαντικο παραγοντα που ακουει στο ονομα Οδηγος,Λαστιχα,Εμπειρια
-
Ο χρήστης anemar έγραψε:
Οταν υπαρχει το ESP+(δηλ. και το ABLSD)τοτε υπαρχει η δυνατοτητα κλειδωματος(ηλεκτρονικου) στο 57-43(εμπρος-πισω)γεγονος που εξασφαλιζει και αξιοπρεπεις επιδοσεις off-road.Με τα 3 διαφορικα σε μηχανικη διαταξη εχεις το πλεονεκτημα του 100-0 και 0-100 θεωρητικα παντα.Το ποιο θεωρειται καλυτερο ας το κρινει ο καθενας μας οπως θελει.Πλέον και στα κοινά αυτοκίνητα στο ESP ενσωματώνεται η λειτουργία περιορισμού ολίσθησης....(και στα Smart!).
Το X-trail τη λειτουργία εμπλοκής 57-43 μεταξύ εμπρός πίσω την έχει και κατεπιλογήν και νομίζω άσχετα από το ESP.
Και εγώ εκτιμώ το περιορισμένο ύψος σαν πιο βολικό για το δρόμο (και για τη μικρότερη μετωπική επιφάνεια).
Αυτό με το 0-100 και 100-0 ας μου το εξηγήσει κάποιος. Έστω με ακίνητο αυτοκίνητο η μία εμπρός ρόδα είναι στον αέρα τότε τι ροπή πάει στον πίσω άξονα? Το CRV θα μείνει ή όχι? Το Xtrail και Maverick με το κλείδωμα θα στείλουν 43 και 50% αντίστοιχα (είτε αυτί φτάνει ή όχι). Τι θα στείλουν το RAV4 ή το Outlander ή το Forester στον πίσω άξονα? 0? 100? κάτι άλλο, πόσο? Μήπως πρέπει να πατήσεις φρένο ώστε να αναγκάσεις ροπή στον εμπρός άξονα ώστε πολλαπλάσιό της να πάει και πίσω?Μη μαλώνετε, δεν έχει νόημα, οι ελλείψεις του anemar δεν είναι σοβαρές και δεν επηρεάζουν τη βασική ιδέα της δικής του επιλογής όπως μας την παρουσίασε.
Αντιπαράθεση στοιχείων άλλων (εμπειρίες κάπως αντικειμενικές, περιοδικά, διαδίκτυο) και τρόπος σκέψης και επιλογής δεκτά αλλά διαφωνία χωρίς προφανή λόγο απλώς μας χαλάει το κέφι και δεν βοηθάει κανέναν. -
Ο χρήστης anemar έγραψε:
Εχω διαβασει πολλα αρθρα που επαινουν το διττο χαρακτηρα του X-Trail(καλο και στην ασφαλτο και στο χωμα).Παντα βεβαια με το ESP+(που περιλαμβανει το ABLSD).Το θεμα ειναι ομως συνολικα πως εκριναν τα αυτοκινητα...Επισης φιλε vasdari να συμφωνησω μαζι σου πως το X-Trail χωρις το ESP+ ειναι κατι σαν το CRV με οτι αυτο συνεπαγεται για τις εκτος δρομου δυνατοτητες του.Προσθιοκινητο στο οποιο αυτοματα οταν χαθει η προσφυση στους εμπρος τροχους μεταφερεται ροπη στον πισω αξονα μεχρι 50-50.Οταν υπαρχει το ESP+(δηλ. και το ABLSD)τοτε υπαρχει η δυνατοτητα κλειδωματος(ηλεκτρονικου) στο 57-43(εμπρος-πισω)γεγονος που εξασφαλιζει και αξιοπρεπεις επιδοσεις off-road.Είσαι λάθος σε αυτά που γράφεις...Χωρίς το ESP+ το Χ-Trail δεν έχει σε καμία περίπτωση επιδόσεις ίδιες με του CRV εκτός δρόμου (λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα πολλών δοκιμών που αναφέρουν ότι το σύστημα τετρακίνησης του δευτέρου είναι πολύ απλό και υπολείπεται του μέσου όρου της κατηγορίας)! Χωρίς το σύστημα οι επιδόσεις είναι ήδη εξαιρετικές και με το ESP+ γίνονται ακόμα καλύτερες (κάνει το τεστ αυτή την εξομοίωση έτσι όπως την γράφεις; Πολύ αμφιβάλλω...). Όπως επισήμανε ο φίλος Onyx είσαι λάθος στο 50-50 αφού υπάρχουν τρεις επιλογές ανεξαρτήτως ESP (ALL-ROAD σύστημα): εμπροσθοκίνητο, auto και 57-43. Με το ESP+ απλά είναι ακόμα μια κλάση παραπάνω από την υπόλοιπη κατηγορία αφού αποκτά και TRC και LSD (δηλαδή συνολικά 6 συστήματα μαζί με ABS, EBD και NBAS). Επίσης διάβασες πουθενά τον vasdari να υποστηρίζει ότι το X-Trail είναι εφάμμιλο του CRV χωρίς το ESP (γιατί έτσι γράφεις); Για το πως επέλεξα το δικό μου, γιατί το πήρα, τι ζητώ από αυτό κλπ αν κάνεις μία αναδρομή στα μηνύματα προς τα πίσω θα βρεις απαντήσεις οπότε να μην τα ξαναναφέρω. Αν με ρωτήσεις πιο θεωρώ ότι έχει τις καλύτερες μηχανικές αποδόσεις (και μόνο) θα έλεγα το Forester XT. Όμως ένα αυτοκίνητο είναι σύνολο πολλών πραγμάτων και σε πολλά το Forester XT υπολείπεται. Συνοψίζοντας θέλω να τονίσω ότι χωρίς να έχεις εξετάσει εις βάθος τις δυνατότητες άλλων μοντέλων (όπως τις δυνατότητες του συστήματος τετρακίνησης του X-Trail) το υποβαθμίζεις βασιζόμενος σε μία αξιολόγηση και μόνο (λες και δεν υπάρχουν άλλες) από την οποία αναφέρεις μόνο ορισμένα σημεία που κατά το δοκούν θεωρείς ότι πρέπει να αναφερθούν. Φυσικά σε forum είμαστε μπορείς να υποστηρίζεις ότι θέλεις αλλά να μην περιμένεις να θεωρούν άλλοι την κριτική σου ως 'δίκαια' ή 'αντικειμενική'. Επιφυλάσσομαι να ξανασχολιάσω σημεία σου όταν θεωρήσω ότι απαιτηθεί χωρίς φυσικά να έχω κάτι μαζί σου (είμαστε και από την ίδια πόλη).
-
To ESP δεν υποκαθιστά το κεντρικο διαφορικό.
Θεωρητικά υποκαθιστά τα μηχανικά μπλοκέ διαφορικά μπροστά-πίσω σε ποσοστό 100%.
Δηλαδή ρυθμίζει την κατανομη ροπής αριστερά-δεξιά. Οταν σπινάρει ο αριστερός τροχός στέλνει την ροπή στον απέναντι δεξιό και αντίστροφα.
Παρόμοιο σύστημα εχει και το freelander, το οποίο σε ολισθηρες συνθήκες στο συγκεκριμένο αυτ/το δουλεύει καλα.
Στο X-TRAIL, ειχαν γράψει παλιά οι 4τροχοι, δεν προσδίδει σ αυτό μεγαλύτερες ικανότητες εκτός δρόμου απ αυτές που ηδη υπάρχουν και ειναι μεγαλες, αφου σε δοκιμασία με ενα τροχο να εχει πρόσφυση, δεν κινούνταν το αυτ/το. Το DRIVE ειχε γράψει ότι του προσδίδουν καποιες δυνατότητες,αφού σε ιδια δοκιμασία αρχισε σιγα-σιγα να κινειται.
Παντως αν θελει καποιος δυνατότητες εντος δρόμου εχει να διαλέξει με τα ιδια χρηματα τοσα επιβατικά με εξαιρετικές δυνατότητες (οδικη συμπεριφορά κλπ),γιατι να αγορασει ενα SUV. Αν θέλει δυνατότητες εκτός δρόμου παίρνει ενα καθαρόαιμο οπως π.χ.το terrano με τα ιδια χρηματα (31.000 eyrw 3θυρο πετρελαιο-οικονομια).Γιατί εξ άλλου να αγοράσει ένα τζιπ? -
Εχεις δικιο φιλε onyx λεγοντας οτι δεν πρεπει να μαλωνουμε.Εγω πιστευω οτι μεσα απο την ανταλλαγη αποψεων θα βγουμε ολοι κερδισμενοι.Απλως να μην εχουμε τη νοοτροπια οτι επειδη πηραμε ενα αυτοκινητο και δωσαμε καποια λεφτα,αυτοματα σημαινει πως ειναι και το καλυτερο.Να προσπαθουμε να ειμαστε οσο πιο αντικειμενικοι γινεται.
Εκφρασεις του στιλ 'οσα δε φτανει η αλεπου..'δε νομιζω οτι χρειαζονται spiros.Συμφωνεις?Αλλωστε δεν εχω δειξει με τα γραφομενα μου να ειμαι τετοιος τυπος.Παμε παρακατω.
Εκανα ενα μεγαλο λαθος.Συνεδεσα το ESP+ του X-Trail με την ηλεκτρονικη εμπλοκη .Λαθος.Το παραδεχομαι.Οχι εσκεμμενα αλλα λογω μπερδεματος.Νομιζα οτι και η ηλεκτρονικη εμπλοκη ειναι πακετο με το ESP+.Ζητω συγγνωμη αλλα οπως ειπα ειμαι προθυμος να μαθω απο τα λαθη μου και να τα διορθωσω.Ευχαριστω φιλε onyx.Καθισα και το εψαξα μετα την τελευταια σου δημοσιευση.
Παντως δεν ειπα οτι χωρις το ESP το X-trail ειναι ιδιο με το CRV,αλλα ειπα οτι χωρις την ΕΜΠΛΟΚΗ ειναι ιδιο και εξακολουθω να το πιστευω.Αφου και τα 2 εχουν μονο 2 διαφορικα και τιποτα παραπανω δεν ειναι ιδια?Θα μετεφερε και το X-Trail τη ροπη στον πισω αξονα οταν θα εχαναν την προσφυση οι εμπρος τροχοι,οπως και στο CRV μεχρι 50-50.Με ενεργοποιημενη την ηλεκτονικη εμπλοκη(στη θεση lock δηλαδη)σιγουρα ειναι καλυτερο μακραν απο το CRV.Αλλα στην αυτοματη λειτουργια ειναι ακριβως τα ιδια οσον αφορα το συστημα 4κινησης(λιγο πιο γρηγορα γινεται στο X-Trail η μεταφορα ροπης).Παρακατω θα αναφερω την αναλυτικη λειτουργια του συστηματος 4κινησης του X-Trail,οπως τη βρηκα παλι στους 4τροχους.(α ρε,παραμονες εκλογων με βαζετε να ψαχνω περιοδικα!!!!)
Οσο για την 4κινηση του Outlander που με ρωτα ο onyx να του πω οτι εχει ως εξης:3 διαφορικα.Το μεσαιο μπλοκε με πολυδισκο συμπλεκτη(VDC ή καπως ετσι!),το πισω ελευθερο.Ειναι δηλαδη οπως του Forester με τη διαφορα οτι το πισω ειναι ελευθερο ενω στα Forester και RAV4 μπλοκε και το πισω.(Με συνεκτικο συμπλεκτη στην περιπτωση του ενος και Τορσεν του RAV).Δηλαδη και το Οutlander μπορει να μεταφερει την ροπη απο τον εναν αξονα στον αλλο απο 100-0 εως 0-100(θεωρητικα παντα).Σε κανονικες συνθηκες ειναι στο 50-50(μονιμη τετρακινηση) οπως στο Forester και στο RAV.Συν οτι το Forester εχει και κοντες σχεσεις-να μην ξεχναμε.Ο boxer2003 εξηγει αναλυτικα την 4κινηση του Subaru σε προηγουμενη σελιδα.γραφουν οι 4Τ για το X-Trail:'Οι 2 αξονες συνδεονται μεταξυ τους με εναν πολυδισκο,ηλεκτρονικα ελεγχομενο συμπλεκτη,τοποθετημενο ακριβως μπροστα απο το πισω διαφορικο.Σε κανονικες συνθηκες δρομου και με επιλεγμενο το προγραμμα στο ταμπλο,η κινηση μεταδιδεται μονο στους εμπρος τροχους.Μολις αυτοι χασουν την προσφυση τους,η κεντρικη ηλεκτρονικη μοναδα δινει αμεσα εντολη για μεταφορα μερους της ροπης στον πισω αξονα(λογω υπαρξης μονο 2 διαφορικων η μεγιστη ροπη που μπορει να περασει στον πισω αξονα δεν ξεπερνα το 50%),λαμβανοντας παντα υποψη το ανοιγμα του γκαζιου,τις στροφες του κινητηρα,οπως και τη διαμηκη επιταχυνση του αυτοκινητου.Ποσο αμεσα;Οσο προλαβαινουν οι μπροστινοι τροχοι να περιστραφουν κατα μερικες μοιρες περισσοτερο απο τους πισω.
Στη θεση ,ο πισω αξονας ειναι μονιμα αποσυνδεδεμενος,ενω στη θεση επιλεγεται μονιμη 4κινηση με κατανομη της ισχυος 57%-43% εμπρος-πισω.Πανω απο καποια ταχυτητα το συστημα επανερχεται αυτοματα στη θεση .
Σαν εξτρα,το X-Trail εφοδιαζεται με το συστημα ελεγχου σταθεροτητας ESP+,το οποιο περα απο τις γνωστες του ικανοτητες στη διατηρηση της ουδετερης συμπεριφορας του αυτοκινητου,χρησιμευει σε συνθηκες εκτος δρομου και ως συστημα περιορισμου ολισθησης των διαφορικων(ABLSD-Active Brake Limited Slip Differential).Οταν ενας απο τους τροχους χανει προσφυση και τεινει να σπιναρει ανεξελεγκτα,το ESP+ τον φρεναρει επιλεκτικα,με αποτελεσμα να διοχετευευται η ροπη στον απεναντι τροχο,οπως θα συνεβαινε αν υπηρχαν μπλοκε διαφορικα.'και ξαναπερναω στο δια ταυτα του συγκριτικου στο τευχος 385.'Σε αυτο το σημειο θα αναρωτηθουμε για μια ακομη φορα το λογο που οι περισσοτεροι κατασκευαστες εμμενουν στη χρηση 2 μονο διαφορικων,εξαντλωντας τη φαια ουσια τους στην ευρεση ηχηρων ονοματων και μαρκετινιστικων τρικ που προσπαθουν να παρουσιασουν τις φθηνοτερες αυτες ηλεκτρονικες λυσεις ως ο,τι πιο συγχρονο,αποτελεσματικο και καλο.Η αληθεια ειναι,βεβαια,πολυ σκληρη.
Τα αυτοκινητα που χρησιμοποιουν την κλασικη,απλη και προπαντων μηχανικη μεθοδο των 3 διαφορικων βρισκονται σε δικη τους κατηγορια.'ΓΡΑΦΟΥΝ οι 4τροχοι.
4)για το ESP+ του X-Trail:'Εν κατακλειδι,θα λεγαμε οτι το ESP+ αποτελει ενα καλο εργαλειο στα χερια του αμηυτου,το οποιο θα αποτρεψει τη βυθιση των τροχων σε αμμο ή λασπη απο τη αλογιστη χρηση του πενταλ γκαζιου,αλλα μεχρι εκει.
Το ESP+ δε θα προσδωσει τιποτε παραπανω στις εκτος δρομου δυνατοτητες του X-Trail ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ περιπτωση ΔΕ θα αντικαταστησει αντιστοιχες διαταξεις διαφορικων περιορισμενης ολισθησης.
Τα ιδια περιπου ισχυουν και για την ασφαλτο,οπου το ESP+ θα βρει περιορισμενο ευρος εφαρμογης,που κατα τη γνωμη μας δεν αρκει για να δικαιολογησει το επιπλεον κοστος αγορας.'Υπαρχει και τεχνικη αναλυση για την αποτελεσματικοτητα του ESP+(οι 4 δοκιμασιες που ειχα γραψει)σε συγκριση με την υπαρξη 3 διαφορικων.Please προσπαθηστε να βρειτε το εν λογω τευχος για να μην καθομαι να γραφω.Ειναι μεγαλο το αρθρο.Εγραψα το συμπερασμα.
Και κατι ακομα- ας υποθεσουμε οτι με ολα αυτα τα ηλεκτρονικα καλουδια εχουν την ιδια συμπεριφορα εκτος δρομου.Στην εθνικη οδηγησε τα να δεις ποιο υπερτερει.Εγω τα οδηγησα και εγραψα επι τουτου.Γιατι να δαπανησει καποιος 4000+ Ε παραπανω?Τι θα παρει ωστε να δικαιολογησει αυτα τα χρηματα και να μην παει π.χ. ενα ταξιδακι με το Forester ή το Outlander ή το RAV4 που μολις θα εχει αγορασει?(ετσι για να χαλαρωσουμε και λιγο!!!)
Αυτο εννοω value for money φιλε spiros και συμπολιτη.*ξεχασα να αναφερω πως δεν εχω αποψη για το Mazda.Ουτε το χω δει,ουτε εχω διαβασει κατι σχετικο.
*Ο vasdaris εγραψε οτι 'τελικα χωρις το ESP το X-Trail πιστευω υστερει εκτος δρομου'.
Γιατι επιμενεις να με βλεπεις με 'στραβο' ματι και να παρανοεις αυτα που γραφω?Εχω ολη την καλη διαθεση για αντιπαραθεση αποψεων χωρις επιθετικο στιλακι.
Οταν γραφω δεν το κανω για να με 'κριτικαρουν' οπως λες.Γραφω για να βοηθησω.Δεν γραφω για να εισπραξω διθυραμβους αλλα ουτε και ειρωνειες φιλε spiros.*καποτε επαιρνα οτι περιοδικο κυκλοφορουσε.Η διαφορα με τους 4τροχους ειναι χαωδης πιστευω.οι τεχνικες αναλυσεις που εχει λειπουν απο ολα τα αλλα.Επισης το γεγονος οτι αναπτυσσει κι αλλα θεματα(βλ. αντιλογος)με ενθουσιαζει.Σε μια συγκεντρωση κοινου φιλου ετυχε να γνωρισω σημαντικο στελεχος του Car and Driver και παρουσιαστη εκπομπης σε μεγαλο ραδιοφωνο της Θεσ/νικης αλλα και της Ελλαδας.Μου ειπε χαρακτηριστικα:'Στοχος μας δεν ειναι να χτυπησουμε τους 4τροχους αλλα ολα τα αλλα περιοδικα.Οι 4τροχοι ειναι σε αλλο επιπεδο σε ολα.'Αυτο δειχνει μαλλον την πραγματικα καλη δουλεια που γινεται στο περιοδικο.Χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν εχει και ατελειες.(προσωπικα με εκνευριζουν οι πολλες διαφημισεις).
*Το καλοκαιρι ερχεται η τουρμπατη εκδοση του Outlander με κινητηρα 2.0 lt και ιπποδυναμη 210+ αλογακια.(ναι,ναι ειναι ο κινητηρας του EVΟ VIII)
Ας ελπισουμε οτι θα κανουν και το πισω διαφορικο μπλοκε ωστε να μην υστερει απεναντι στο Forester.Προβλεπεται αγριος ανταγωνισμος .Ειδωμεν... -
Επειδη υπηρξε καταιγισμς πληροφοριων να επισημανω απλα οτι το RAV4 στις 'πλουσιες' εκδοσεις ΔΕΝ εχει Torsen αλλα μονο ηλεκτρονικα βοηθηματα τα οποια ειναι το Vechicle Stability Control (VSC) & Traction Control (TRC)
Το πρωτο αφορα την διορθωση σε αποτομη αλλαγη διευθυνσης και το δευτερο ουσιαστικα ειναι το anti-spin.
Το VSC αντικαθιστα το LSD λοιπον στις εκδοσεις Executive & Luxury. Μαλιστα καπου διαβαζα οτι αυτα τα δυο συστηματα 'ερχονται' απο το Land Cruiser...
Για τα υπολοιπα επιφυλασσομαι....
Φιλικα,
Αγγελος.
-
Για τους δικούς του λόγους ο καθένας, αγοράζει ένα αυτοκίνητο. Απο κει και πέρα υπάρχουν τα τεχνικά στοιχεία που δίνουν έναν αέρα 'αντικειμενικότητας' στην επιλογή μας αλλά παρ'όλα αυτά πρέπει να το παραδεχτούμε, το Αυτοκίνητό μας είναι ένας έρωτας.
Με αυτό θέλω να πω ότι πρόκειται για μια συναισθηματική επιλογή για πολλούς απο εμάς...Μονο εαν κάποιος οδηγήσει ενα αυτοκίνητο καταλαβαίνει πραγματικά τι συμβαίνει. Και πάλι αυτό προυποθέτει κάποια εμπειρία ώστε να μπορεί να καταλάβει κάποιες διαφορές. Τις περισσότερες φορές τα περιοδικά διαθέτουν τέτοιους ανθρώπους. Ενα ζήτημα που θεωρώ ότι είναι σημαντικό είναι η έκδοση που 'δοκιμάζουν'. Εϊναι η ίδια με αυτή που έχουμε βάλει στο 'μάτι';
Θα αναφέρω παρακάτω κάποια πράγματα για να ξεκαθαρίσω τις θέσεις μου.
Οδηγώντας λοιπόν το RAV4,X-Trail,Forester X τα οποία έχουν 150,143,125 hp αντίστοιχα, τι επιλέγω σαν 'καλύτερο';
Αυτό με τα λιγότερα άλογα.....Ανάμεσα σε όσα είδα θεωρώ ότι πιο όμορφο (για μένα) είναι το Cherokee. Απο την άλλη είναι το πιο προβληματικό και το πιο ακριβό και το πιο αργό.
Μέχρι στιγμής τα μοντέλα που πούλησαν καλά όπως το RAV4 & X-Trail, πιστεύω ότι καλύπτουν συνολικά όλες τις μέσες απαιτήσεις ενός αγοραστή.
Το Forester μπορεί να είναι το 'καλύτερο' αλλά είναι και το πιο 'περίεργο' ή 'ασχημότερο' αν θέλετε. Τα άκρα δεν βοηθούν και πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις.Σε κάποιο σημείο αναφέρθηκα στην πολιτική αφαίρεσης της Nissan απο το 'μικρό' μοντέλο, του ESP+. Το σχόλιό μου ουσιαστικά εννοούσε ότι έτσι μένουν πίσω συγκριτικά με άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα.
Ετσι λοιπόν το X-Trail έχει την τετρακίνηση του Maverick ας πούμε (απλουστευτικά - και όχι το CRV όπως ίσως ανέφερα) το οποίο όμως σε λίγους μήνες θα έχει και τα νέο stability control της Volvo πάνω του....
Για μένα και το X-Trail και το Maverick νομίζω ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις μου στην τετρακίνηση. Οταν υπάρχουν όμως τα forester,rav4 με αυξημένες δυνατότητες γιατί να μην τα προτιμήσω;
Το outlander θα το οδηγήσω και θα δω τι θα κάνω...
Προς το παρόν δεν υπάρχει για μένα η επιλογή των δύο αυτοκινήτων (εντός & εκτός δρόμου). Εαν φτάσουμε εκεί τότε παίρνω το Jimny και τελείωσα κρατώντας και το Passat για τα ταξίδια... (kxr3)
΄
Επίσης διαβάζω πολλές αναφορές σε sites που λένε διάφορα (τι είναι καλό και τι όχι). Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα πιφυλακτικός σε αυτά. Πχ τα test ασφαλείας είναι αξιόπιστα μόνο εαν κοιτάξεις τα reports και όχι το σχολιασμό τους απο κάποιον Χ αρθρογράφο.Μέχρι στιγμής έχω πειστεί για την τεχνολογική και οδηγική ανωτερότητα του Forester.
Παρ'όλα αυτά γλυκοκοιτώ και το Cherokee (συναισθηματική επιλογή αλλά είναι μια αδυναμία μου) με όλα τα κακά του.
Θα ζούσα άνετα με το X-Trail το οποίο είναι ποιοτικό και αξιοπρεπές σε όλες τις συνθήκες.
Το RAV4 θα ήταν μια συνετή επιλογή με την έννοια της Χρυσής Τομής. Είναι καλό (αλλά όχι καλύτερο) σε όλους τους τομείς.Νομίζω ότι για τις οδηγικές ικανότητες θα μιλήσουμε μετά την αγορά του αυτοκινήτου. Ετσι δεν είναι;
Το επόμενο βήμα είναι όπως έχω πεί να δώ πότε θα έρθει το νεό Maverick και να οδηγήσω το Outlander αν και με απωθεί η ιδέα ότι μου θυμίζει πολύ
ένα απλό οικογενειακό και όχι SUV. Μέχρι να πουληθεί και το Passat νομίζω ότι έχω λίγο χρόνο ακόμα.Αγγελος.
-
Ο χρήστης vasdaris έγραψε:
Για μένα και το X-Trail και το Maverick νομίζω ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις μου στην τετρακίνηση. Οταν υπάρχουν όμως τα forester,rav4 με αυξημένες δυνατότητες γιατί να μην τα προτιμήσω;
Το outlander θα το οδηγήσω και θα δω τι θα κάνω...
Αυτο ακριβως ειπα κι εγω.Και μενα με καλυπτε το συστημα 4κινησης του X-Trail.Αν προσθεσουμε στις αυξημενες δυνατοτητες ομως των αλλων που αναφερεις(ετσι πιστευω κι εγω) και το μειωμενο κοστος τους τοτε προκυπτει το σκεπτικο επιλογης μου.Επαναλαμβανω value for money.
Απο τα λεγομενα σου συμπεραινω οτι σου αρεσουν τα πιο ογκωδη SUV(Cherokee,X-Trail-αρνητικος για Forester,Outlander οσον αφορα την εμφανιση).Οντως φαινονται πιο εντυπωσιακα τα ογκωδη αλλα πιθανολογω οτι στην εθνικη με 140-150 Km αλλη αισθηση θα εχεις με τα χαμηλοτερα και με καλυτερο αεροδυναμικο συντελεστη SUV.
Να πω και το γεγονος πως X-trail και Outlander εχουν το μεγαλυτερο μεταξονιο στην κατηγορια(δεν θυμαμαι νουμερο αλλα ειναι ακριβως το ιδιο!!),γεγονος που αποτυπωνεται στους αφθονους εσωτερικους χωρους και των 2 που τους φερνει στην πρωτη θεση σε αυτον τον τομεα.*φιλε vasdaris αν οδηγωντας το Outlander σε ικανοποιησει,επειδη βλεπω οτι εισαι απο Θεσ/νικη(δηλαδη διπλα στην πολη μου-Βεροια),μην παραλειψεις να ρωτησεις στην αντιπροσωπεια της Mitsubishi στη Βεροια ποσο σου παιρνουν το Passat.Ισως εκπλαγεις ευχαριστα....(μιλαω απο προσωπικη εμπειρια)
Επισης να ξερεις οτι στη Βεροια εχουμε ενα απο τα καλυτερα service της Subaru σε ολη την Ελλαδα(Βασιλειαδης λεγεται νομιζω.).Αυτο εκτος του οτι το ειχα ακουσει απο πολλους μου το επιβεβαιωσε ο διευθυντης πωλησεων της Subaru στην Θεσσαλονικη(στη Μοναστηριου) οταν ρωτουσα για το Forester.Μου ειπε οτι οι πιο πολλοι Θεσσαλονικεις το φερνουν στη Βεροια για service.Ξερει τα Subaru απεξω κι ανακατωτα ο τυπος! -
Επειδή ειπώθηκαν πάρα πολλά και είναι αδύνατον να απαντηθούν όλα, ένα προς ένα, θα πω τα παρακάτω:
α. Οι Anemar & Vasdaris όντως ψάχνουν πολύ και καλά κάνουν. Επίσης καλά κάνουν και θέλουν 3 διαφορικά στην 4κίνησή τους. Από ψιλοάσχετοι, αρχικά, κατέληξαν επιστήμονες με το ψάξιμο.
β. Όποιος διαφωνεί μαζί μου, δεν είναι αδαής, απλώς έχει άλλους οδηγικούς και χρηστικούς προσανατολισμούς. Τελικά, για να πειστούν οι υποστηριχτές των 2 διαφορικών και των διαφόρων ηλεκτρονικών, ας πάμε μια βόλτα στο κρυονέρι, με όποιο SUV θέλουνε, κι όποιος ακολουθήσει το Forester, ας το πει και στους άλλους να το επιλέξουν.... Αν δεν απασχολούν κάποιον οι εκτός δρόμου δυνατότητες, παρά μόνο για να μη βάζει αλυσίδες και να πηγαίνει σε κανένα χωματόδρομο, ας πάρει το πιο όμορφο..... Τι τον νοιάζουν οι προδιαγραφές;;;;;;
γ. Ειδικά για τα αμορτισέρ του Forester, είναι πανάκριβα τα πίσω, διότι αυτά είναι που διαμορφώνουν το self levelizer. Αυτό που κρατάει επίπεδο το αυτ/το , ανεξαρτήτως φορτίου....
Αν δεν το θες, βάζεις όποια αμορτισέρ εμπορίου θες και ταιριάξεις σε ύψος... -
Μετα απο τον καταιγισμο τεχνικων πληροφοριων θα ηθελα να θεσω ενα θεμα ακομα σχετικα με την αγορα.
Ας πουμε οτι καποιος σκοπευει να δαπανησει 30-33000 για ενα SUV.Θα επαιρνες με αυτα τα λεφτα καινουριο ή μια καλυτερη(περισσοτερα κυβικα,πιο πλουσιο εξοπλισμο κτλ.) εκδοση του μοντελου που θα επελεγες,αλλα μεταχειρισμενο?(σε καλη κατασταση βεβαια)
Το καλοκαιρι με απασχολησε αυτο το ερωτημα αλλα τελικα κατεληξα σε καινουριο.Οι λογοι 2.Αφενος μεν ειπα αφου θα δωσω 10-11 εκ .παλιες δρχ. να μην παρω κατι που δεν ξερω τι θα βγαλει και αφετερου δεν βρηκα κατι αξιολογο.
Θα επαιρνα μεταχειρισμενο μονο απο γνωστο μου,που θα ηξερα τι χρηση εχει κανει πανω κατω.π.χ. ενα Forester XT 2-3ετων με 40-50000 Km.
Τι γνωμη εχετε εσεις?*φιλε boxer εγω δεν ψαχνω πλεον.Το καλοκαιρι εψαχνα οπoυ και κατεληξα στο Outlander 2.0 Sport.(απο τους πρωτους αγοραστες του-Ιουλιο 2003)
-
Ο χρήστης anemar έγραψε:
Μετα απο τον καταιγισμο τεχνικων πληροφοριων θα ηθελα να θεσω ενα θεμα ακομα σχετικα με την αγορα.
Ας πουμε οτι καποιος σκοπευει να δαπανησει 30-33000 για ενα SUV.Θα επαιρνες με αυτα τα λεφτα καινουριο ή μια καλυτερη(περισσοτερα κυβικα,πιο πλουσιο εξοπλισμο κτλ.) εκδοση του μοντελου που θα επελεγες,αλλα μεταχειρισμενο?(σε καλη κατασταση βεβαια)
Το καλοκαιρι με απασχολησε αυτο το ερωτημα αλλα τελικα κατεληξα σε καινουριο.Οι λογοι 2.Αφενος μεν ειπα αφου θα δωσω 10-11 εκ .παλιες δρχ. να μην παρω κατι που δεν ξερω τι θα βγαλει και αφετερου δεν βρηκα κατι αξιολογο.
Θα επαιρνα μεταχειρισμενο μονο απο γνωστο μου,που θα ηξερα τι χρηση εχει κανει πανω κατω.π.χ. ενα Forester XT 2-3ετων με 40-50000 Km.
Τι γνωμη εχετε εσεις?*φιλε boxer εγω δεν ψαχνω πλεον.Το καλοκαιρι εψαχνα οπoυ και κατεληξα στο Outlander 2.0 Sport.(απο τους πρωτους αγοραστες του-Ιουλιο 2003)
Άριστη επιλογή έκανες.
Κι εγώ αν δεν έπερνα το Forester θα κοίταζα το Outlander αλλά με όσα ξέρω τώρα κι επειδή καταλήγω ότι θέλω πιο πολύ εκτός δρόμου καταστάσεις, θα έπερνα το Pinin GDi, ας έχει μικρότερους χώρους.
Είμαι υπέρ του μεταχειρισμένου σε κάθε περίπτωση!
Έχω πάρει και καινούρια, αλλά πάντα χάνεις με το καινούριο, εκτός αν το κρατήσεις μια ζωή....
Απλώς το μεταχειρισμένο, θέλει γνώση, υπομονή και ψάξιμο...
3 και πλέον μήνες έκανα να βρώ καλό αυτοκίνητο και σε καλή τιμή...
Βεβαίως περί ορέξεως..... -
Ο χρήστης anemar έγραψε:
Τι γνωμη εχετε εσεις?Πολύ καλή ερώτηση. Πχ ένα Cherokee 2.4 Classic κοστίζει ~38.000 €
Το Limited Edition 2ετίας κοστίζει ~37.000 €Βέβαια εδώ υπάρχει και το πρόβλημα της βενζίνης/συντήρησης κτλ.
Εγώ πάντως με την εμπειρία που έχω αποκομίσει μέχρι στιγμής για τα μεταχειρισμένα κατέληξα στα παρακάτω:
α. Η ΤΙΜΗ ενός αυτοκινήτου πέφτει ~30% στα πρώτα 2 έτη
β. Η ΑΞΙΑ ενός καλού ευτοκινήτου με λογική χρήση ΔΕΝ μειώνεται σχεδόν καθόλου στα πρώτα 5 έτη.Και δεν πάω μακριά. Το αυτοκίνητό μου μου κόστισε με το κλειδί στο χέρι ~27-28.000 € όταν το αγόρασα χωρίς να υπολογίζω τόκους δανείου.
Σήμερα και μετά απο 3 χρόνια πουλιέται πρακτικά γύρω στα 19.000€ με 41.000 Χλμ
Δηλαδή 35% κάτω. Με δεδομένο λοιπόν ότι πχ ένα αντίστοιχο X-Trail 2-3 ετών θα κόστιζε ~22.000 € ομολογώ ότι φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό.Βέβαια όπως έχω πεί η αγορά αυτοκινήτου είναι κατα βάση συναισθηματική οπότε παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο.
Πάντως εαν το Limited Edition δεν ήταν αυτόματο θα το σκεφτόμουν πάρα πολύ σοβαρά. Το ίδιο και για το Forester XT (Μόνο που δεν τα πουλάει κανείς...) -
Ο χρήστης boxer2003 έγραψε:
Κι εγώ αν δεν έπαιρνα το Forester θα κοίταζα το Outlander αλλά με όσα ξέρω τώρα κι επειδή καταλήγω ότι θέλω πιο πολύ εκτός δρόμου καταστάσεις, θα έπαιρνα το Pinin GDi, ας έχει μικρότερους χώρους...Στα χαρτιά το έχω μελετήσει, στην πράξη πόσο μικρότερους χώρους έχει το Pinin? (που είναι περίπου 40-50 πόντους κοντύτερο....)
Ξέρω ότι έχει περιορισμούς λόγω χώρου κάτω από τα φτερά. Κατά τα άλλα πλεονεκτεί εκτός δρόμου σε σχέση με τα άλλα 2?
Πόσο νομίζετε ότι υστερεί το Pinin στην Εθνική σε σχέση με Forester, Outlander αν φοράνε τα ίδια 50-50 ή mud λάστιχα? -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Κι εγώ αν δεν έπαιρνα το Forester θα κοίταζα το Outlander αλλά με όσα ξέρω τώρα κι επειδή καταλήγω ότι θέλω πιο πολύ εκτός δρόμου καταστάσεις, θα έπαιρνα το Pinin GDi, ας έχει μικρότερους χώρους...
Στα χαρτιά το έχω μελετήσει, στην πράξη πόσο μικρότερους χώρους έχει το Pinin? (που είναι περίπου 40-50 πόντους κοντύτερο....)
Ξέρω ότι έχει περιορισμούς λόγω χώρου κάτω από τα φτερά. Κατά τα άλλα πλεονεκτεί εκτός δρόμου σε σχέση με τα άλλα 2?
Πόσο νομίζετε ότι υστερεί το Pinin στην Εθνική σε σχέση με Forester, Outlander αν φοράνε τα ίδια 50-50 ή mud λάστιχα?Aν φοράνε τα ίδια λάστιχα, εκτός δρόμου το Pinin είναι μακράν το καλύτερο! Είναι ένα καθαρόαιμο Offroad!
Απλά δεν παίζεται. Μόνο με φτιαγμένα ή πολύ πιο ελαφρά οχήματα συγκρίνεται...
Για τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις του στο δρόμο, δε γνωρίζω γιατί το έχω οδηγήσει σε βουνό μόνο. Ανετο μου φάνηκε, δεν ξέρω όμως τι κάνει στα γρήγορα στριψίματα, ή σε εγκάρσιες ανωμαλίες. Θυμήσου, πίσω έχουμε άκαμπτο άξονα.... Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι κακό στο δρόμο, απλώς τα άλλα 2 θα υπερτερούν εκεί, ενώ χάνουν καθαρά στο χώμα (δε μιλάω για χωματόδρομους.....). -
Ο χρήστης boxer2003 σε άλλο θέμα έγραψε:
Προχτές σε μια νυχτερινή βόλτα στο Μαραθώνα (με 16 καθαρόαιμα 4Χ4 + 1 RAV4 παλιό - το κοντό- με MUD λάστιχα σαν τα δικά μου κι εγώ, σύνολο 18 αυτοκίνητα), ακολουθήσαμε τους καθαρόαιμους σε πολύ δύσκολο πέρασμα (ειδικά για μένα λόγω μήκους) και όλοι εξεπλάγησαν με το Forester & RAV4, συμφώνησαν δε, ότι κανένα άλλο SUV δεν θα περνούσε με τόση ευκολία αυτά τα περάσματα..Χμμ, ήμουν κι εγώ σε νυχτερινή εκρομή τότε στην ίδια περιοχή υποθέτω με αντίπαλη διοργάνωση όπου δεν έτυχε να υπάρχει κανένα SUV. Αν και ήταν η πρώτη μου εμπειρία νομίζω ότι κανένα SUV χωρίς κοντές δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει σε κάτι τρομακτικές ανηφόρες. Αναρωτιέμαι μάλιστα αν οι κοντές των Forester και Pinin που είναι μόνο 1:1,5 αρκούν....
Συμπερασμα: πρέπει να ξαναπάω! -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Προχτές σε μια νυχτερινή βόλτα στο Μαραθώνα (με 16 καθαρόαιμα 4Χ4 + 1 RAV4 παλιό - το κοντό- με MUD λάστιχα σαν τα δικά μου κι εγώ, σύνολο 18 αυτοκίνητα), ακολουθήσαμε τους καθαρόαιμους σε πολύ δύσκολο πέρασμα (ειδικά για μένα λόγω μήκους) και όλοι εξεπλάγησαν με το Forester & RAV4, συμφώνησαν δε, ότι κανένα άλλο SUV δεν θα περνούσε με τόση ευκολία αυτά τα περάσματα..
Χμμ, ήμουν κι εγώ σε νυχτερινή εκρομή τότε στην ίδια περιοχή υποθέτω με αντίπαλη διοργάνωση όπου δεν έτυχε να υπάρχει κανένα SUV. Αν και ήταν η πρώτη μου εμπειρία νομίζω ότι κανένα SUV χωρίς κοντές δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει σε κάτι τρομακτικές ανηφόρες. Αναρωτιέμαι μάλιστα αν οι κοντές των Forester και Pinin που είναι μόνο 1:1,5 αρκούν....
Συμπερασμα: πρέπει να ξαναπάω!Μιλάω για Παρασκευή 12/3, ξεκινήσαμε από τα Goodies Αγ. Στεφάνου και κάναμε κυκλικά (αριστερόστροφα) τη λίμνη. Δεν πήρα χαμπάρι άλλους. Ήμασταν 18 αυτοκίνητα. Αυτές οι εξορμήσεις 'κανονίζονται' με ανοιχτές προσκλήσεις στο to4X4.gr & off-road.gr . Εκαί θα με δείτε σαν Forester ή Forest_commando.
Όσο για ανηφόρες τρομακτικές, οι κοντές μου αρκούν και με το παραπάνω....
Χωρίς ίχνος υπερβολής, ανεβαίνω ευκολότερα από όσα αυτοκίνητα έχω συναντήσει. Παίζει ρόλο η σχέση βάρους / ιπποδύναμης , τα λάστιχα (ειδικά στη λάσπη), και σε ενώμαλα εδάφη με πέτρες, η πρόσφυση που σου δίνει η ανάρτηση. Σ' αυτή την περίπτωση οι άκαμπτοι άξονες λόγω αναπηδήσεων, υστερούν.
Εύκολα ανεβαίνουν τα Samurai, LR V8, & Wrangler 4.0 κλπ. Τα υπόλοιπα μόνο με 1η αργή ή με φόρα. Όλα ανεβαίνουν, ο τρόπος διαφέρει.
Εκείνη τη νύχτα το RAV4, ήταν άψογο. Δε βρήκαμε τη φοβερή ανηφοριά βέβαια, όπως το Σάββατο 7/3 στο Κρυονέρι. Πίστεύω όμως λόγω μικρού βάρους και 130 ίππων + τα λάστιχά του, δε θα είχε πρόβλημα. Ένα Pinin GDi, δεν ανέβηκε (το φέραμε πάνω με εργάτη) και ένα Niva το τράβηξα εγώ. Κι οι 2 ήταν με ΑΤ λάστιχα...... Μόνο 2 Jimny κι 1 Samurai ανέβηκαν με νορμάλ λάστιχα εκεί!!! -
Ο χρήστης boxer2003 έγραψε:
Μιλάω για Παρασκευή 12/3, ξεκινήσαμε από τα Goodies Αγ. Στεφάνου και κάναμε κυκλικά (αριστερόστροφα) τη λίμνη. Δεν πήρα χαμπάρι άλλους. Ήμασταν 18 αυτοκίνητα. Αυτές οι εξορμήσεις 'κανονίζονται' με ανοιχτές προσκλήσεις στο to4X4.gr & off-road.gr . Εκαί θα με δείτε σαν Forester ή Forest_commando.
Χωρίς ίχνος υπερβολής, ανεβαίνω ευκολότερα από όσα αυτοκίνητα έχω συναντήσει. Παίζει ρόλο η σχέση βάρους / ιπποδύναμης , τα λάστιχα (ειδικά στη λάσπη), και σε ενώμαλα εδάφη με πέτρες, η πρόσφυση που σου δίνει η ανάρτηση. Σ' αυτή την περίπτωση οι άκαμπτοι άξονες λόγω αναπηδήσεων, υστερούν.Εμείς από το ίδιο μέρος ξεκινήσαμε αλλά Σάββατο βράδυ. Νομίζω διοργάνωση offroads.gr. Από Σταμάτα, φράγμα, Καλέτζι, πάνω από εθνική οδό και μετά κάπου δυτικά της εθνικής οδού.... Κάποιες στιγμές πηγαίναμε σε απάτητα. Δεν ξέρω πόσες διαδρομές υπάρχουν στην περιοχή και αν ήταν οι ίδιες. Στη μία από τις ανηφόρες, μάλλον την χειρότερη, δεν μπορούσες να έχεις φόρα και αυτό την έκανε ακόμα πιο δύσκολη.
Το Samurai κόλλησε σε βαθιές λάσπες, μάλλον δεν είχε αρκετή απόσταση. Το Defender V8 σε ακόμα πιο βαθιές λάσπες (ήταν όμως πρώτος). Το αρχαίο Μ38 έβαλε τα γυαλιά σε όλους. Όλοι είχαν κατάλληλα λάστιχα και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής έγινε με κοντές που ευτυχώς είχαν όλοι. Κανένα SUV οπότε δεν έχω άποψη για τις ικανότητές τους ακόμα αλλά δυσπιστώ για τις συγκεκριμένες δυσκολίες. Πάντως η ισχύς δεν έχει καμία σημασία όλα είναι θέμα ροπής σε χαμηλές στροφές, σπάνια το στροφόμετρο πήγαινε πάνω από 2-2500 στροφές με κοντές (σε RR 3,9).
Στις ταχύτητες που είδα που συχνά ήταν μονοψήφιες τίποτα δεν χοροπηδούσε (με ή χωρίς άκαμπτο) ...απλά σηκωνόταν στο αέρα και καμιά ρόδα.
Όπως είπα πρέπει να εμπλουτίσω τις εμπειρίες μου ώστε να δώ τα όρια των SUV και να αποφασίσω τι θέλω. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Μιλάω για Παρασκευή 12/3, ξεκινήσαμε από τα Goodies Αγ. Στεφάνου και κάναμε κυκλικά (αριστερόστροφα) τη λίμνη. Δεν πήρα χαμπάρι άλλους. Ήμασταν 18 αυτοκίνητα. Αυτές οι εξορμήσεις 'κανονίζονται' με ανοιχτές προσκλήσεις στο to4X4.gr & off-road.gr . Εκαί θα με δείτε σαν Forester ή Forest_commando.
Χωρίς ίχνος υπερβολής, ανεβαίνω ευκολότερα από όσα αυτοκίνητα έχω συναντήσει. Παίζει ρόλο η σχέση βάρους / ιπποδύναμης , τα λάστιχα (ειδικά στη λάσπη), και σε ενώμαλα εδάφη με πέτρες, η πρόσφυση που σου δίνει η ανάρτηση. Σ' αυτή την περίπτωση οι άκαμπτοι άξονες λόγω αναπηδήσεων, υστερούν.Εμείς από το ίδιο μέρος ξεκινήσαμε αλλά Σάββατο βράδυ. Νομίζω διοργάνωση offroads.gr. Από Σταμάτα, φράγμα, Καλέτζι, πάνω από εθνική οδό και μετά κάπου δυτικά της εθνικής οδού.... Κάποιες στιγμές πηγαίναμε σε απάτητα. Δεν ξέρω πόσες διαδρομές υπάρχουν στην περιοχή και αν ήταν οι ίδιες. Στη μία από τις ανηφόρες, μάλλον την χειρότερη, δεν μπορούσες να έχεις φόρα και αυτό την έκανε ακόμα πιο δύσκολη.
Το Samurai κόλλησε σε βαθιές λάσπες, μάλλον δεν είχε αρκετή απόσταση. Το Defender V8 σε ακόμα πιο βαθιές λάσπες (ήταν όμως πρώτος). Το αρχαίο Μ38 έβαλε τα γυαλιά σε όλους. Όλοι είχαν κατάλληλα λάστιχα και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής έγινε με κοντές που ευτυχώς είχαν όλοι. Κανένα SUV οπότε δεν έχω άποψη για τις ικανότητές τους ακόμα αλλά δυσπιστώ για τις συγκεκριμένες δυσκολίες. Πάντως η ισχύς δεν έχει καμία σημασία όλα είναι θέμα ροπής σε χαμηλές στροφές, σπάνια το στροφόμετρο πήγαινε πάνω από 2-2500 στροφές με κοντές (σε RR 3,9).
Στις ταχύτητες που είδα που συχνά ήταν μονοψήφιες τίποτα δεν χοροπηδούσε (με ή χωρίς άκαμπτο) ...απλά σηκωνόταν στο αέρα και καμιά ρόδα.
Όπως είπα πρέπει να εμπλουτίσω τις εμπειρίες μου ώστε να δώ τα όρια των SUV και να αποφασίσω τι θέλω.Παραπλήσια διαδρομή, με αντίθετη φορά κάναμε.
Πρέπει να ήταν και κάποια Vitara μαζί σας, μου είπαν για αυτή τη βόλτα. Είχε και κάτι ποταμάκια μέσα. Κι εμείς αργά πηγαίναμε την Παρασκευή, δεν υπήρχαν φόρες. Αυτά είχαν γίνει προ 2 εβδομάδων Κυριακή στο Κρυονέρι.
Το Μ38Α1, ήταν σκούρο μπλε και το οδηγούσε ο Φοίβος;
Μιλάμε για ικανότατο οδηγό κι όντως βάζει γυαλιά σε πολλούς το εργαλείο!
Αγορά SUV!