-
@ skodamaniac
το Υγραέριο σίγουρα κανει πιο καλή και καθαρή καύση, πιθανότατα έχει χαμηλότερο κόστος ανα χιλιομετρο, αλλα ΚΑΙ αυτο μυρίζει
Με το 'ντουμάνι' δεν ξερω τι παίζει, αλλα εμενα ντουμανιαζε κάποιες φορές απο την αρχή.
Τωρα έχω πολυ καιρο να δω κάπνα πισω (συνηθως συμβαίνει σε αποτομες γκαζιές) αλλα βαζω σχεδον παντα V-power diesel.
παρόλα αυτα δεν εχω καταλαβει με βεβαιότητα αν φταίει το πετρελαιοΟλα έχουν τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα τους.
Πιστευω οτι αν καποια λυση ηταν σίγουρη όλοι θα είχαμε το ίδιοΠριν από μόλις ενάμισυ χρόνο, ούτε καν δέκα δηλαδή, το πετρέλαιο ήταν περί το 10% ακριβότερο της βενζίνης, και τότε λέγαμε ότι συνέφερε μόνο αν κάνεις πολλά χιλιόμετρα.
οταν το πήρα πριν κανα 2 χρόνια, το πετρελαιο ηταν 10-15% πιο ακριβο απο τη βενζίνη, δε συζηταω πόσο είχε το 'καλο'
παρόλα αυτα συνέφερε οικονομικα και επιπλέον εχει πολυ καλυτερη αποδοση απο το αντίστοιχο βενζινοκίνητο... -
Ο χρήστης bebes έγραψε:
Φαντάζομαι ο φίλος θα εννοεί τα αυτοκίνητα χωρίς καταλύτη που καίνε αμόλυβδη.
και να μη βγαζει ντουμανι, σίγουρα αυτο που βγάζει δεν θα είναι καλό.Το έχουμε συζητήσει πρόσφατα. Η αμόλυβδη σε μη καταλύτικά μοτέρ δεν δημιουργεί κανένα επιπλέον περιβαλλοντολογικό θέμα. Ο λόγος που χρησιποιούσαν μόλυβδο ήταν για την λίπανση των βαλβίδων. Τα περισσότερα σχετικά σύγχρονα, μη καταλυτικά μοτέρ όμως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αμόλυβδη. Από περιβαλλοντολογικής άποψης, 1000 φορές καλύτερα αμόλυβδη ακομα και σε μη καταλυτικό καθώς το βαρύ αυτό μέταλλο είναι άκρως τοξικό.
@ dstou: Το πετρέλαιο συμφέρει σε μεγάλα και ενεργοβόρα αυτοκίνητα. Σε μικρά αυτοκίνητα η διαφορά τιμής αγοράς είναι τέτοια που για να γίνει απόσβεση πρέπει να καλυφθούν 100.000+ χιλιόμετρα... Βέβαια το οικονομικότερο και φιλικότερο όλων προς το περιβάλλον είναι το LPG!
-
Η διαφορά τιμής των καυσίμων είναι πλέον τόσο μεγάλη, που και μάπα ντίζελ να πάρεις και λίγα χλμ. να κάνεις ΣΗΜΕΡΑ, το πιο πιθανό είναι να βγει οικονομικότερο. 1,2 με 1,5+ ευρώ , τι να λέμε τώρα? Βέβαια πρέπει να κρατήσεις για χρόνια το αμάξι για να πατσίσεις.
Και αν αύριο ανοίξει η αγορά και ο κόσμος αγοράζει περισσότερα ντίζελ, θεωρώ πιθανό η διαφορά στην αρχική τιμή να μειωθεί σε σχέση με τα βενζινοκίνητα.
Απλά, υπάρχει ο παράγοντας euro6 και τα πρόσθετα καύσης που ανεβάζουν κοστολόγια και απαιτήσεις συντήρησης, αλλά αυτό θα φανεί καλύτερα στο μέλλον. Επίσης η πιθανή πτώση των τιμών των υβριδίων στο μέλλον, ίσως τα κάνει ανταγωνιστικότερα και στριμώξει τα πετρέλαια. Ίδωμεν. -
ταπεινη μου αποψη..
στην Ελλαδα ολα ερχονται οταν πλεον δεν συμφέρουν...
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Φαντάζομαι ο φίλος θα εννοεί τα αυτοκίνητα χωρίς καταλύτη που καίνε αμόλυβδη.
και να μη βγαζει ντουμανι, σίγουρα αυτο που βγάζει δεν θα είναι καλό.Το έχουμε συζητήσει πρόσφατα. Η αμόλυβδη σε μη καταλύτικά μοτέρ δεν δημιουργεί κανένα επιπλέον περιβαλλοντολογικό θέμα. Ο λόγος που χρησιποιούσαν μόλυβδο ήταν για την λίπανση των βαλβίδων. Τα περισσότερα σχετικά σύγχρονα, μη καταλυτικά μοτέρ όμως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αμόλυβδη. Από περιβαλλοντολογικής άποψης, 1000 φορές καλύτερα αμόλυβδη ακομα και σε μη καταλυτικό καθώς το βαρύ αυτό μέταλλο είναι άκρως τοξικό.
@ dstou: Το πετρέλαιο συμφέρει σε μεγάλα και ενεργοβόρα αυτοκίνητα. Σε μικρά αυτοκίνητα η διαφορά τιμής αγοράς είναι τέτοια που για να γίνει απόσβεση πρέπει να καλυφθούν 100.000+ χιλιόμετρα... Βέβαια το οικονομικότερο και φιλικότερο όλων προς το περιβάλλον είναι το LPG!
τεραστιο προβλημα, οπως βενζολια κι αρωματικοι υδρογονανθρακες. συγχρονο μη καταλυτικο μοτερ; δηλαδη πριν το 1988; σοβαρολογουμε;
απλως βαζουν αμολυβδη σε σαπακια επειδη ειναι πιο φτηνη. καρκινο βγαζουν και θεωρητικα απαγορευεται.
το ιδιο και αν βγαλεις καταλυτη απο καταλυτικο για να κερδισεις κανα μουλαρι (που δεν προκειται) καρκινο θα βγαζεις
-
Σχετικά σύγχρονο μη καταλυτικό = όχι του 1960 αλλά τέλη δεκαετίας 80, αρχές 90. Υπήρχαν και πολλοί κινητήρες που επισήμως έκαιγαν και αμόλυβδη. Θυμάσαι τα Sunny με την επιγραφή ΚΑΙΩ ΚΑΙ ΑΜΟΛΥΒΔΗ από πίσω;
-
Σχετικά σύγχρονο μη καταλυτικό = όχι του 1960 αλλά τέλη δεκαετίας 80, αρχές 90. Υπήρχαν και πολλοί κινητήρες που επισήμως έκαιγαν και αμόλυβδη. Θυμάσαι τα Sunny με την επιγραφή ΚΑΙΩ ΚΑΙ ΑΜΟΛΥΒΔΗ από πίσω;μυθος... ηθελαν κι αλλες μετατροπες, εχει σχολιαστει και σε αρθρο των 4Τ. οτι καιει αμολυβδη, θελει καταλυτη. μην δημιουργεις λανθασμενες εντυπωσεις
τα sunny τοτε ειχαν ηλεκτρονικο καρμπιρατερ, οπως και τα πρωτα 323 που ειχαν ερθει και ξεπουλησαν στην τοτε αποσυρση, αλλα τα 323 ηταν καλυτικα. τα sunny ηθελαν εκ των υστερων. το 'καιω και αμολυβδη' ηταν εντελως παραπλανητικο.
μην βρεθεις πισω απο οποιοδηποτε αυτοκινητο που εχει βγαλει καταλυτη η δεν εχει και καιει αμολυβδη. το μισητο ντιζελ θα σου φανει οξυγονο...
-
Βλέπω το nickname 'papatzas' δεν ήταν τυχαιά επιλογή
-
Ο χρήστης papatzas έγραψε:
Σχετικά σύγχρονο μη καταλυτικό = όχι του 1960 αλλά τέλη δεκαετίας 80, αρχές 90. Υπήρχαν και πολλοί κινητήρες που επισήμως έκαιγαν και αμόλυβδη. Θυμάσαι τα Sunny με την επιγραφή ΚΑΙΩ ΚΑΙ ΑΜΟΛΥΒΔΗ από πίσω;
μυθος... ηθελαν κι αλλες μετατροπες, εχει σχολιαστει και σε αρθρο των 4Τ. οτι καιει αμολυβδη, θελει καταλυτη. μην δημιουργεις λανθασμενες εντυπωσεις
τα sunny τοτε ειχαν ηλεκτρονικο καρμπιρατερ, οπως και τα πρωτα 323 που ειχαν ερθει και ξεπουλησαν στην τοτε αποσυρση, αλλα τα 323 ηταν καλυτικα. τα sunny ηθελαν εκ των υστερων. το 'καιω και αμολυβδη' ηταν εντελως παραπλανητικο.
μην βρεθεις πισω απο οποιοδηποτε αυτοκινητο που εχει βγαλει καταλυτη η δεν εχει και καιει αμολυβδη. το μισητο ντιζελ θα σου φανει οξυγονο...
Ενω αν καψει σουπερ lrp θα ειναι ενταξει;
-
Ναι ρε Μπιλλ, τι ρωτάς τώρα; Και ας είναι η LRP μια απλή αμόλυβδη με πρόσθετα που προστατεύουν τα έδρανα των βαλβίδων!
-
Ναι ρε Μπιλλ, τι ρωτάς τώρα; Και ας είναι η LRP μια απλή αμόλυβδη με πρόσθετα που προστατεύουν τα έδρανα των βαλβίδων! -
να δειτε που εχει συζητηθει και παλιοτερα
viewtopic.php?p=1096566#p1096566
και μαλιστα εδω
-
και που είναι το πρόβλημα να μπει ένα καταλυτάκι σε τέτοια αμάξια σαν τα sunny;
αν ήθελε το υπουργείο το έλυνε άμεσα το θέμα!
μιλάμε πια για γελοία κόστη, κάτω των 200 ευρώ για ένα αμαξάκι των 70-100 ίππων.
Εδω καταλύτες racing κάνουν 300 ευρώ για αμάξια 300 άλογα...!! -
Αυτά τα sunny/cherry δεν είχαν ηλεκτρονικό καρμπυρατέρ αλλά απλό καρμπυρατερ. Για να μπει καταλύτης θα έπρεπε να μπει σύστημα ψεκασμού (ή ακόμα χειρότερα ηλεκτρονικό καρμπυρατέρ) και αισθητήρας λ. Πολύ ακριβή μετατροπή.
Το θέμα είναι πως αν αυτά τα αυτοκίνητα χωρίς καταλύτη κάψουν αμόλυβδη τότε τα καυσαέριά τους θα είναι πιο καθαρά από το αν κάψουν LRP ή ακόμα χειρότερα την παλιά σουπερ με μόλυβδο.
Το ξέρω πως τότε έλεγαν σε περιοδικά κλπ το ανάποδο αλλά δε σημαίνει πως όσα έλεγαν ήταν σωστά.
-
επιμενετε δηλαδη πως η καυση αμολυβδης χωρις καταλυτη και το βενζολιο ειναι μια χαρα;
κατα τ' αλλα σας πειραζει το ντιζελ...
-
Ο χρήστης papatzas έγραψε:
επιμενετε δηλαδη πως η καυση αμολυβδης χωρις καταλυτη και το βενζολιο ειναι μια χαρα;κατα τ' αλλα σας πειραζει το ντιζελ...
Eμενα μονο τα φασολια με πειραζουν.
-
Ο χρήστης skodamaniac έγραψε:
οσο για την οικονομία του...πάει αυτό πια!!
πιο πριν, ο φίλος με το yariς είπε 40 ευρω 600-700 χλμ.
well, περίπου τόσο καίω εγω...με το fabia 1.2 τρικίλυνδρο htp!!
και επίσης...πάω αέρα, οκ, εγώ το γκαζώνω για να αποδώσει αλλα και λοιπόν;
μία η άλλη έρχεται με τη βενζινούλα.
Αλλα, όταν του κάτσει του φίλου η πρώτη σοβαρή επισκευή αντλίας και μπεκ, και αν μετα...ξαναδουλέψει σωστά και καθαρά όπως πριν (που δε το νομίζω - έχουμε ζωντανά παραδείγματα, τα αθηναϊκά taxi) τότε θα αναθεωρήσει τα περί οικονομίας.Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι ταξιτζήδες αρχίζουν και επιλέγουν τη λύση Υγραέριο...τυχαίο;
δε νομίζω!!δε νομίζω ότι πια ο diesel είναι τόσο συμφερτικός όσο ήτανε πριν 10 χρόνια ας πούμε.
και έχει ακόμη τραχεια λειτουργία, είναι εκνευριστικά αργόστροφος, και το μόνο πλεονέκτημα του η χαμηλόστροφη ροπάτη λειτουργία του έχει εξανεμισθεί με τα turbάτα βενζίνας νέας τεχνολογίας.κανεις λαθος καθως εχω και βενζινοκινητο με τουρμπο και 300 αλογα και πετρελαιο. αργοστροφος ο diesel δεν ειναι καθολου,αντιθετα στροφαρει πολυ γρηγορα και το esp παιρνει φωτια στην 1η-2α πραγμα που στο δικο σου δεν θα το δεις ποτε εκτος εαν ειναι καθρεφτης ο δρομος. τα βενζινοκινητα τουρμπο μονο για πολη δεν ειναι, καθως η δυναμη βγαινει μετα τις 3000 στροφες (τουλαχιστον) και ειναι εκνευριστικα για μετακινησεις με χαμηλες ταχυτητες.
αντιθετα το yaris εχει δυναμη απο τις 1500 και αυτο το κανει πολυ πιο ξεκουραστο και οικονομικο στην οδηγηση μεχρι τα 130-140.
Οσο για τον θορυβο, αυτο πλεον ειδικα στο yaris εχει εξαλειφτει. και η μυρωδια. οπως προανεφερα εβαλα την μυτη μου στην εξατμιση και δεν μυριζα την κλασικη πετρελαιοβρωμα.
Οσο για την οικονομια, ισως εαν οδηγας με αυγο στο ποδι να εισαι 1 λιτρο παραπανω απο μενα, εαν οδηγας σβελτα τοτε καις πολλα περισσοτερα και φυσικα δεν πας τοσο γρηγορα οσο ενα πετρελαιο.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
επιμενετε δηλαδη πως η καυση αμολυβδης χωρις καταλυτη και το βενζολιο ειναι μια χαρα;
κατα τ' αλλα σας πειραζει το ντιζελ...
Eμενα μονο τα φασολια με πειραζουν.
μην τα τρως
-
Τα αποφευγω οσο μπορω
-
Ο χρήστης Cyberguy έγραψε:
λαθος καθως εχω και βενζινοκινητο με τουρμπο και 300 αλογα και πετρελαιο. αργοστροφος ο diesel δεν ειναι καθολου,αντιθετα στροφαρει πολυ γρηγορα και το esp παιρνει φωτια στην 1η-2α πραγμα που στο δικο σου δεν θα το δεις ποτε εκτος εαν ειναι καθρεφτης ο δρομος. τα βενζινοκινητα τουρμπο μονο για πολη δεν ειναι, καθως η δυναμη βγαινει μετα τις 3000 στροφες (τουλαχιστον) και ειναι εκνευριστικα για μετακινησεις με χαμηλες ταχυτητες.
αντιθετα το yaris εχει δυναμη απο τις 1500 και αυτο το κανει πολυ πιο ξεκουραστο και οικονομικο στην οδηγηση μεχρι τα 130-140.
Οσο για τον θορυβο, αυτο πλεον ειδικα στο yaris εχει εξαλειφτει. και η μυρωδια. οπως προανεφερα εβαλα την μυτη μου στην εξατμιση και δεν μυριζα την κλασικη πετρελαιοβρωμα.
Οσο για την οικονομια, ισως εαν οδηγας **με αυγο στο ποδι **να εισαι 1 λιτρο παραπανω απο μενα, εαν οδηγας σβελτα τοτε καις πολλα περισσοτερα και φυσικα δεν πας τοσο γρηγορα οσο ενα πετρελαιο.
Αυγο στο πόδι;;;;
τάπα πάω το άμοιρο το fabia...φίλε μου δε ξέρω τι αμάξι turbo έχεις,
αλλα αυτά που περιγράφεις ισχύουν για αυτοκίνητα τύπου punto GT και renault 5GT τεχνολογίας κάποιων δεκαετιών και μάλιστα,
όχι σε μαμά κατάσταση αλλα πειραγμένα με μεγαλύτερες τουρμπίνες (ειδικά το punto GT που είχα τέτοιο )το δικό μου που επίσης είναι κοντά στα 300 άλογα (282 για την ακρίβεια με το παρών setup),
και με 42 κιλά ροπής σε πληροφορώ ότι όταν το οδηγώ στη πολη μέσα, το anti-spin δε τολμάω να το βγάλω διότι παρόλη τη 18άρα ζάντα και το 225/40/18 λάστιχο, 1η - 2η ταχύτητα απλά δε πατάνε κάτω αν τολμήσω να χαιδεψω ο γκάζι, αν σανιδώσω ούτε η τρίτη πατάει, και μιλάω για σχέσεις που βγάζουν στις 7200 ΣΑΛ πολλά χιλιόμετρα!!Επομένως δεν είναι καθόλου εκνευριστικό για μετακινήσεις στη πόλη με χαμηλές ταχύτητες, ίσα ίσα που το κατευχαριστιέμαι και με τσιγκλάει να εκτοξεύομαι απο τη θέση Α στη θέση Β εντός...δευτερολέπτου...σα παιχνιδοκονσόλα ένα πράγμα..
(ξέρω...είναι αντικοινωνική η συμπεριφορά μου με τέτοια τσαλίμια..και στην ηλικία μου θα έπρεπε να μη τα κάνω αυτα)Αυτά για τα τούρμπο για να μη λέμε υπερβολές & ανακρίβειες.
Και αν μιλήσουμε για τα TSI...καλά...δε ξέρω αν έχεις οδηγήσει κάνα 1.2 TSI..αλλα θα πάθεις πλάκα!!
εκεί..είναι που θα τρελλαθείς εντελώς...μέγιστη ροπή απο 1500 ΣΑΛ...ουσιαστικά!!!οσο για το ότι έβαλες τη μύτη σου στην εξάτμιση και δε μύρισες τη κλασική μυρωδια...ας μη το σχολιάσω...
θα ήθελα να το δω...αυτό...
διότι η μύτη σου μάλλον βγήκε άλλο χρώμα...αν το έκανες...και τα ρουθούνια σου στουμπώσανε fumo..και έχασες την όσφρηση...γι αυτο δε μύρισες τίποτα.αλλα..και αν ακόμη έγινε όπως το λες...
ξανακάνε το...σε 40.000 χλμ απο τώρα..και πες μου...τι θα γίνει...
Πετρέλαιο! Τι θα γίνει επιτέλους;