-
...κι αφού έκατσα και διάβασα μερικές σελιδούλες κι εγώ και με δεδομένο ότι και ένα χαμηλής κατανάλωσης και φιλοπεριβαλλοντικό σύγχρονο αυτοκινητάκι θα ήθελα να τσιμπήσω, έχω τις εξής αποριούλες για την όλη κόντρα περί πετρελαιοαπαγόρευσης και υγείας (αν και προσωπικά, αφού είμαι εκτός Αθηνών/Θεσσαλονίκης, δε μου λέει κάτι):
-
Υποτίθεται ότι τα μικροσωματίδια, ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα για τις δύο μεγάλες πόλεις, σωστά; Το πρόβλημα αυτό δεν επιλύεται στους Euro5 Diesel με DPF (π.χ. Fiat Bravo 1.6 MJT, Alfa Giulietta Diesel), δεδομένου ότι έχουν όρια μικροσωματιδίων ίδια με τους άμεσου ψεκασμού Euro5 βενζίνης;
-
Ναι μεν το Euro5 ορίζει για τα Diesel αρκετά ψηλότερα όρια NOx από τη βενζίνη, όμως και στα βενζινοκίνητα υπάρχουν άλλα δύο οριάκια, τα THC και τα NMHC...αυτά, τι μ****** εγκυμονούν για την υγεία;
-
Το CO2 μπορεί να είναι απλά αέριο θερμοκηπίου και όχι δηλητηριώδες, το CO όμως είναι, σωστά; Διπλάσια λοιπόν ποσότητα από τους βενζινοκινητήρες.
Εν ολίγοις, δεδομένου ότι χημικός μηχανικός δεν είμαι, υπάρχει κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη με βάση τα σύγχρονα οχήματα και τις γενικότερες επιπτώσεις; Το μόνο που βλέπω γενικώς, τουλάχιστον όσο το είχα κοιτάξει, είναι απ'τη μία τη θεοποίηση του Diesel με βάση το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και από την άλλη τη δαιμονοποίησή του με δεδομένα του '90 και αναφορές στην ελληνική πραγματικότητα της νοθείας και της κακής συντήρησης. Κάτι αξιοσημείωτο δεν έχω δει.
-
-
-
Ναι έχουν τα ίδια ανώτερα όρια, και αυτό δυστυχώς λειτουργεί σαν στάχτη στα μάτια των άσχετων, δηλαδή της συντριπτικής πλειοψηφίας του πόπολου. Μόνο που σημασία έχει τι βγάζουν στην πράξη από την εξάτμιση και όχι σε ποιά (στημένη )κλάση εντάσσονται.
Η βενζινοκίνητη Giulieta 1.400 MA δεν έχει μετρήσιμα μικροσωματίδια, ενώ η εξάδέλφη της 1.600 JTDm diesel έχει 1 mg/km. Και στις δύο περιπτώσεις το όριο είναι 5 mg/km, και είναι εμφανές πως μπορείς να συντηρείς ψευδαισθήσεις χρησιμοποιώντας σωστούς αριθμούς
Αν έχετε όρεξη για ψάξιμο δείτε και εδώ για όλα τα ΙΧ :
http://www.vcacarfueldata.org.uk/search/vehicleDetails.asp?id=25790 -
Το πρώτο είναι οι υδρογονάνθρακες που φεύγουν άκαυστοι από την εξάτμιση. Εδώ τα πετρέλαια πλεονεκτούν γιατί κάνουν καλύτερη καύση, άρα λιγότερες απώλειες στην ατμόσφαιρα, άρα λιγότεροι υδρογονάθρακες στο βρόντο. Για να προκαλέσουν βλάβες πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση.
Το δεύτερο είναι οι πτητικές οργανικές ενώσεις. Αναπνέουμε πολύ περισσότερες από τα πλαστικά της καμπίνας, τα χρώματα των τοίχων τα συνθετικά ρούχα ή τις ψευδοροφές και τα χωρίσματα. Προκαλούν ένα αίσθημα δυσφορίας σε μεγάλες συγκεντρώσεις. -
Το μονοξείδιο είναι δηλητηριώδες διότι παρακρατεί οξυγόνο από τον χώρο και προκαλεί ασφυξία, αφού ο οργανισμός δεν οξυγονώνεται επαρκώς. Είναι προνόμιο... μόνο* των βενζινοκινητήρων. Θυμόσαστε τις αυτοκτονίες στις αμερικάνικες ταινίες των φίφτυς με την μηχανή αναμμένη σε κλειστό γκαράζ?
Ωραία, ξεχάστε τις και βρείτε άλλο τρόπο. Ο καταλύτης όταν λειτουργεί σωστά μειώνει κατά ...99% το εκπεμπόμενο μονοξείδιο. Γενικά παίζει μόνο σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς.
*Και του παλιού φωταέριου επίσης ή της φουφούς που έβαζαν οι φτωχομπινέδες για να ζεσταθεί το κόκαλό τους αλλά τα κάρβουνα δεν είχαν προλάβει να πυρώσουν καλά.
-
-
http://www.imerisia.gr/article.asp?cati ... d=57325147
Και, το σημαντικότερο, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει την πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ένα μέτρο που θα συνοδεύσει την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνης του πετρελαίου κίνησης, ώστε και τα έσοδα να αυξηθούν και το λαθρεμπόριο που ανθεί στον κλάδο να αντιμετωπιστεί.
Ειδικά για το τελευταίο, όμως, παραμένει ισχυρό το «λόμπι» των υπουργών που αντιτίθενται στην απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η κυβέρνηση αναμένει εκθέσεις διεθνών οργανισμών για την επίπτωση του καθαρού πετρελαίου στο περιβάλλον.΄
Τι στην ευχη ολος ο κοσμος δεν εχει προβλημα και οι δικοι μας οι φωστηρες ανησυχουν για τα καυσαερια.
Νικος
-
αφου οι ελληνες ξερουν καλυτερα τι ψαχνεις να βρεις;
-
Άραγε οι καινούργιας τεχνολογίας ντίζελ,έχουν την ίδια ή παρόμοια έστω διάρκεια ζωης με τους παλιούς κλασσικούς;
-
Aναβάλλεται για τον Οκτώβριο του 2011 η εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231060381 -
Σύμφωνα με την εκπομπή του ΣΚΑΙ τα πετρελαιοκίνητα παράγουν τα ίδια επίπεδα μικροσωματιδίων (particulates) με τα βενζινοκίνητα....
Αχχχχ Δημοσιογράφοι.....
-
Ο χρήστης elvet έγραψε:
Aναβάλλεται για τον Οκτώβριο του 2011 η εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231060381Ορίστε λοιπόν πως ένα χαράτσι του κερατά περνά με ιδιαίτερη ευκολία και το κυριότερο αποκομίζει και κομματικά οφέλη στην 'Ευσπλαχνική' Κυβέρνηση του πολυχρονεμένου εφέντη Geoffrey....
-
Στις υπόλοιπες χωρες υπάρχει 'κοκκινο' πετρελαιο;
Ποσο πληρωνουν το 'θέρμανσης';
Ξέρει καποιος;
-
Στην Ιταλία περίπου 1,18/lt
Aλλά η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιεί αέριο -
Ο χρήστης bebes έγραψε:
Στις υπόλοιπες χωρες υπάρχει 'κοκκινο' πετρελαιο;Ποσο πληρωνουν το 'θέρμανσης';
Ξέρει καποιος;
Δες εδώ
Οι τιμές αφορούν το πετρέλαιο κίνησης καθώς στην Ευρώπη σχεδόν και καθ' ολοκληρίαν χρησιμοποιείται το Φυσικό Αέριο ως εναλλακτική.
Το Φ.Α. με τις τιμές στο 0.7 ευρώ το λίτρο για το diesel ήταν ανταγωνιστικό σε σχέση με την Ευρώπη (-20%) πέρυσι. Σήμερα με το diesel στο 1.31€ (25/9/2010) το λίτρο το οποίο περιέχει 12.61 kWh το kg ή 10.72 KWh το λίτρο η τιμή ανά KWh του συγκεκριμένου καυσίμου είναι για τη κίνηση 12.22 λεπτά την KWh.
Αν εξισωθούν οι τιμές του πετρελαίου κίνησης με αυτό της θέρμανσης τότε η εκτιμώμενη τιμή ανά KWh του Φ.Α. θα είναι 9.78 λεπτά την KWh που είναι πρακτικά η διπλάσια της τιμής που πληρώνουν οι Ολλανδοί (4.7 λεπτά) λίγο πιο ακριβά από αυτό που πληρώνουν οι Γερμανοί (6.6 ~ 8.5 λεπτά) και φθηνότερο μόνον από αυτό που πληρώνουν οι Ιρλανδοί, Δανοί και Σουηδοί αν και ο καθένας για δικούς του λόγους πριμοδοτεί για τη Θέρμανση άλλες μορφές Ενέργειας.
Με μία τιμή τώρα για το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα που εκτιμάται (προ της εξίσωσης) στα 0.85 €/λτ (κατά ΕΘΝΟΣ εχθές) για την 1/10/2010 το κόστος θα είναι για το πετρέλαιο περί τα 7.93 σεντ την KWh και αντίστοιχα για το Φ.Α. στα 6.34 σεντ την ΚWh. Ta 6.34 σεντ είναι στο ενδιάμεσο της τιμής του Φ.Α. στην πυρηνο-κρατούμενη Γαλλία (5.1~6.8 σεντ) φθηνότερο από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες της Δύσης αλλά ακριβότερο από τη τιμή που απολαμβάνουν οι Ισπανοί (5.3~6.3) ή οι Βέλγοι (4.4~6.1).
Φυσικά και τον Μάρτιο του 2011 οι διακινητές πετρελαίου θα κάνουν πάρτι με καπέλα της τάξης των 10 λεπτών το λίτρο (προσωπική εκτίμηση) καθώς σε περιοχές όπου το δίκτυο Φ.Α. δεν θα έχει φτάσει ως και το 2012 οι πολίτες θα τιγκάρουν τις δεξαμενές με αμφίβολης ποιότητας καύσιμο το οποίο μετά από μερικούς μήνες πλήρους ακινησίας (ως και τα μέσα Οκτωβρίου του ίδιου έτους) σε μία μη αεροστεγή δεξαμενή θα έχει αντίστοιχες ιδιότητες με βαρύτερα κλάσματα του αργού με ότι αυτό θα σημαίνει για τους έρημους τους καυστήρες.
Τώρα από τα 6.34 στα 9.78 σεντ λόγω της εξίσωσης των τιμών χωρίς ταυτόχρονα μεταβολή της έκπτωσης προς το ευμενέστερο θα θυμηθούμε τα πουλόβερ και τα γάντια εντός της οικίας στο σπίτι. Μιλάμε για αύξηση της τάξης του 55% παρακαλώ.....
-
Να επιβεβαιωσει η να διαψευσει καποιος γνωστης οτι στους diesel κινητηρες, τα μικροσωματιδια που εκπεμπονται ειναι πολυ μεγαλυτερα απο αυτα των βενζινοκινητηρων για αυτο και συλλαμβανονται-κρατουνται πιο ευκολα απο τα αισθητηρια της μυτης του ανθρωπου ( για αυτο και η μυρωδια) και την βλεννα , ενω της βενζινης λογω του μικρου τους μεγεθους εισερχονται πιο ευκολα στις κυψελιδες στους πνευμονες
??? -
Καλήμερα σε όλους,
είμαι από το εξοτερικό και, αφού κατάφερα να βρω δουλειά στην Ελλάδα, πρέπει να μετακομοίσω εδώ, αλλά ύπαρχει ένα πρόβλημα....
πριν δύο χρόνια αγόρασα στην Ελβετία ένα αυτοκινήτο diesel (euro 4, με FAP, 119 g/km CO2) και θέλω να το πάρω μαζί μου στην Ελλάδα, αλλά επειδή μένω στην Γλθφάδα, μου έχουν πει ότι μπορώ να του βάλω ελληνικές πινακίδες, αλλά δεν μπορώ να το κυκλοφορώ στην Αθήνα και τα περίχορα.
Αυτό που ελπίζω να μπορείτε να μου πείτε είναι αν υπάρχει η πιθανοτήτα να αλλάξει η κατάσταση σύντομα. Ενδεχομένος υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να επιληθεί αυτό το πρόβλημα;
Δεν θέλω να πουλήσω το αυτοκίνητό μου και να πάρω ένα άλλο με βενζίνη, πρώτον γιατί το αγόρασα γιατί όντως είναι ένα οικολογικό μοντέλο (http://www.bfe-anw.admin.ch/ee/etikette ... ante=grund) και δεύτερον γιατί δούλευα για δύο χρόνια για να μαζέψω τα λεφτά για να το αγοράσω καινούργιο και μέχρι σήμερα έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας του, και δεν αξίσει καθόλου να το πουλήσω τώρα, θα χάσω πολλά λεφτά αν το κανώ!
Πήρα πολλά τηλέφωνα στα υπουργεία κτλ. αλλά ο καθένας λέει τα δικά του και κανείς κατάφερε να μου βοηθήσει πραγματικά. Τι μπορώ να κάνω;
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! -
Η μόνη σωστή απάντηση στο ερώτημά σου είναι η 'δεν υπάρχει απάντηση'. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει και αν στο μέλλον.
Και στο φινάλε αν επιτραπεί το πετρέλαιο αλλά όχι σε μετάχειρα (πως θα βγάλουν οι αντιπροσωπείες άλλωστε ), ή αν επιτραπεί π.χ. από euro6 και πάνω.Μια λύση είναι να το ανταλλάξεις με κάτι ανάλογο αλλά σε βενζινοκίνητο μετάχειρο με τον ίδιο εξοπλισμό και στην ίδια κατάσταση. Θα το δώσεις κοψοχρονιά, θα πάρεις το άλλο κοψοχρονιά, και θα είσαι περίπου στα ίδια και νόμιμος.
-
και η πιο καλη λυση ειναι να το κρατησεις με τις πινακιδες που εχει τωρα.
-
Εννοείται ότι θα κρατήσεις τις ελβετικές πινακίδες σου.
Οχι μόνο θα γλυτώσεις τα τέλη κυκλοφορίας αλλά θα έχεις το δικαίωμα να το κυκλοφορείς παντού κανονικά.
Φρόντισε να έχεις μαζί σου πάντα από την διαμονή σου στην Ελβετία αποδεικτικά , όπως πχ λογαριασμούς με το ονομά σου σεελβετική διευθυνση, ελβετικό εκκαθαριστικο κτλ ώστε σε περίπτωση ελέγχου να μπορείς να αποδείξεις πως είσαι μόνιμος κάτοικος Ελβετίας. -
To μόνο κόλλημα είναι η ασφάλεια που θα πρέπει να είναι της χώρας απόόπου προέρχονται οι πινακίδες......
-
Επισης, δεν ξερω αν εχει σημασια, αλλα η Ελβετια δεν ειναι στην ΕΕ οποτε μαλλον ειναι καλυτερα να εκτελωνιστει για να μην εχεις μπλεξιματα. Οσο για το αυτοκινητο, εγω στη θεση σου δε θα ασχολιομουν τοσο με την απαγορευση. Κρατα το, απογευγε το κεντρο κι αν τελοσπαντων χρειαζεσαι το αυτοκινητο καθημερινα στις περιοχες που απαγορευεται, παρε ενα χαμαλη με 1-2 χιλιαρικα να κανεις τη δουλεια σου ή τα ΜΜΜ...
-
Παντως εδω και μερικους μηνες, παρατηρησα οτι οι μαντρες (στη Λαρισα) εχουν ολο και περισσοτερα ντιζελ μικρα και μικρομεσαία.
Θα ελεγα οτι αλλαξε η 'βιτρίνα' τους και απο τα πολυτελη και τα τζιπ που ειχαν, μοστραρουν τωρα αυτα με τεραστιες πινακίδς 'diesel'σημειο των καιρων;
θα δείξει...
-
Και πού'σαι ακόμα.... σε λίγο καιρό θα πάρουν πόδι και τα ντιζελάκια και θα μπουν παπιά
Πετρέλαιο! Τι θα γίνει επιτέλους;