-
Ποσους ειδα σημερα το πρωι (-15C) με ανοιχτα καπο ,αλλο πραγμα .Και οχι μονο παλια αμαξια αλλα και καινουργια .Οχι να μην παιρνουν μπροστα,που θα δικαιολογιοταν λογω παγετου, αλλα με τον χωρο της μηχανης να αχνιζει απο τα παγωμενα ψυγεια.Οι ψυγειαδες ,οπως και οι υδραυλικοι θα κονομισουν γερα αυτες τις μερες.
Ενα κολπο που χρησιμοποιω για να αφαιρω τον παγο απο τα τζαμια ειναι να ξυνω τον παγο με μια τηλεκαρτα,δεν ξερω αν το εχει αναφερει και καποιος αλλος ,αλλα ειναι βολικο αν δεν εχεις καποιο ειδικο εργαλειο. -
Ο χρήστης FABIAMANIAC έγραψε:
Έχω ένα ερώτημα όμως....!!!!Έχω ζαντολάστιχα 205/45/16' και φοράω ελατήρια που έχει χαμηλώσει κατά 3.5cm..!!!Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα αν πάρω τις 'κοινές' αλυσίδες ή θα έπρεπε να πάρω ένα σέτ απο τις ειδικές (ακριβές) πλαστικές που προστατεύουν και τις ζάντες...???Μήπως υπάρχει κάποια άλλη λύση για τα ζαντολάστιχα μου...???Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κ...
Μπαίνουν αλυσίδες στο αυτοκίνητό σου, αλλά θα ταλαιπωρηθείς αρκετά να τις βάλεις, αφού θα είναι λίγος ο χώρος στους θόλους...
Αντί να πάρεις ακριβές αλυσίδες σκέψου φτηνά στενά ζαντολάστιχα με μόνιμα περασμένες αλυσίδες πάνω τους. Στην ανάγκη αλλάζεις 2 λάστιχα. Αλλά αν είναι τόσο σπάνιο το χιόνι δεν αξίζει τα λεφτά, κάθεσαι σπίτι σου.
-
Εάν το χιόνι είναι τόσο πολύ και μαλακό ώστε το αυτοκίνητο να βουλιάζει και να βρίσκει η ''κοιλιά'' του στο χιόνι τότε θέλουμε πολύ φαρδιά λάστιχα για να αυξήσουμε την επιφάνεια επαφής για να μην βουλιάζει.
Μήπως η περίπτωση αυτή έχει περισσότερο θεωρητική και λιγότερο πρακτική αξία; Αν φτάσουμε στο σημείο να βουλιάξει το αυτοκίνητο στο χιόνι, δηλαδή το ύψος του χιονιού να ξεπεράσει οριακά την απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος και αν λάβουμε υπόψιν μας και το γεγονός οτι το χιόνι συμπιέζεται σε μεγάλο βαθμό από τους τροχούς/πάτωμα, τότε το αρχικό ύψος του (ασυμπίεστου) χιονιού θα πρέπει να φτάνει πολύ πιο πάνω από τον προφυλακτήρα (τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ... )
Υπάρχει περίπτωση να επιλέξει κανείς να οδηγήσει το αυτοκίνητό του σε τέτοιες συνθήκες;
Τις δυο προηγούμενες μέρες πάντως έκανα μερικές 'βόλτες' και απ'ότι φαίνεται και στην πράξη τα πιο λεπτά λάστιχα είναι καλύτερα για τις συνθήκες που συζητάμε. Σε συνθήκες πατημένου-παγωμένου χιονιού/πάγου χωρίς αλυσίδες, το Γκόλφ με πέλμα 175 πάταγε εξίσου καλά -και σε πολλές περιπτώσεις και καλύτερα- από το (τετρακίνητο) S3 με 225.
-
Αμα μεινει εμεινε. ΦΤΥΑΡΑΚΙ F.E
-
Έσπασες καθε ρεκόρ του φόρουμ! Απάντηση σε τοπικό 7 χρόνια μετά!
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Έσπασες καθε ρεκόρ του φόρουμ! Απάντηση σε τοπικό 7 χρόνια μετά!Ευχαριστω ,ευχαριστω παρα πολυ.Εψαχνα καποιο τοπικ σχετικα με την οδηγηση στο χιονι και επεσα πανω σε αυτο.Δεν ειδα την ημερομηνια!
-
Ο χρήστης alexomon έγραψε:
Έσπασες καθε ρεκόρ του φόρουμ! Απάντηση σε τοπικό 7 χρόνια μετά!
Ευχαριστω ,ευχαριστω παρα πολυ.Εψαχνα καποιο τοπικ σχετικα με την οδηγηση στο χιονι και επεσα πανω σε αυτο.Δεν ειδα την ημερομηνια!
viewtopic.php?f=5&t=5716
-
Ανοίγω αυτό το επίκαιρο θέμα για να μοιραστούμε τις γνώσεις μας σχετικά με την οδήγηση σε παγωμένους χιονισμένους δρόμους. Πχ σε ανηφόρες-κατηφόρες, χρήση ή μη φρένου, χειρόφρενου, σχέση στο κιβώτιο κλπ.
-
Ωραίος ! Ισως βέβαια καπου να υπάρχουν τέτοιες οδηγίες μέσα σε ένα φόρουμ με τόσα χρονια ιστορίας αλλά τέτοια θέματα είναι που πρέπει να χαρακτηρίζουν τα γενικά αυτοκινητικά φορα.
Επι του θέματος εγώ αν δεν ήταν απόλυτα ανάγκη δεν θα οδηγούσα σε τέτοιες συνθήκες.
Όσο καλά και να πάω εγώ ποτε δεν ξερεις πως θα πάει ο άλλος άσχετος. Όποτε σε τέτοιες συνθήκες μένω σπίτι και χαίρομαι χιόνι κλπ οπτικά ή σε απόσταση που μπορώ να περπατήσω.
Δυο φορές έχει τύχει να βρεθώ εξαπινης σε τέτοιες συνθήκες και δεν θα το ξανάκανα. -
Ο χρήστης iceman7 έγραψε:
Επι του θέματος εγώ αν δεν ήταν απόλυτα ανάγκη δεν θα οδηγούσα σε τέτοιες συνθήκες
+1
Η καλλίτερη συμβουλήΗ δεύτερη καλλίτερη να εχεις χειμωνιάτικα λάστιχα για την περίπτωση της σοβαρής ανάγκης
αν δεν εχεις χειμωνιάτικα να θεωρείς οτι καμμία ανάγκη δεν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να βγεις να οδηγήσεις με χιόνια και πάγο!
Αν εχεις χειμωνιάτικα δεν χρειάζεται καμμία ιδιαίτερη τεχνική αν θεωρήσουμε οτι πια όλα τα αυτοκίνητα εχουν ABS antispin και Esp σε παίρνει να κάνεις και καμία τιμονιά και να πατήσεις και λίγο παραπάνω το γκάζι στο ξεκίνημα η να πέσεις άτσαλα στα φρένα , τα παλιότερα αυτοκίνητα θέλαν ανάποδα τιμόνια πατα ασε τα φρένα και αυγό στο γκάζι αν εχεις τέτοιο ένας ακόμα λόγος να μην το κυκλοφορείς σε δυσμενείς συνθήκες !
-
Κι εγώ αποφεύγω τις μετακινήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις κυρίως λόγω αυτοκινήτου. Χθες με το ζόρι βγήκα από την εταιρία. Είχε αρχίσει να το στρώνει καλά και για περίπου 500μ δε μπορούσα να κινηθώ με περισσότερα από 30χλμ και εννοείται ότι δεν έλεγε να ισιώσει, λες και είχα 400hp στο MX5
Πάντως ένα προσθιοκίνητο με ESP είναι πολύ εύκολο στο χιόνι ακόμα και με μη χειμερινά ελαστικά.
-
Σε γενικές γραμμές είμαστε όσο πιο απαλοί γίνεται με τα χειριστήρια και ποδοστήρια και φυσικά κρατάμε μεγάλες αποστάσεις από τα πάντα και χαμηλές ταχύτητες, καθώς η ορμή είναι εχθρός μας. Δοκιμάζουμε με το γκάζι και το φρένο τα επίπεδα πρόσφυσης (απότομη γκαζιά ή φρενάρισμα για να δούμε πόσο κρατάει ο δρόμος) και προσαρμοζόμαστε ανάλογα. Προσπαθούμε να μην ενεργοποιούμε το ABS στο φρενάρισμα, αν και μερικές φορές δεν υπάρχει εναλλακτική. Προτιμούμε το φρέσκο-απάτητο χιόνι, καθώς το πατημένο γίνεται πάγος. Πρέπει να περιμένουμε ότι το αυτοκίνητο θα αντιδρά με καθυστέρηση σε κάθε μας εντολή. Φυσικά τα χιονολάστιχα και οι αλυσίδες (σε βαριές περιπτώσεις) είναι σωτήρια!!!
-
Σχετικά με τη χρήση ή μη του χειροφρένου;; Τι ισχύει; Άλλοι λένε τραβάς λίγες σκάλες το χειρόφρενο και οδηγάς έτσι, άλλοι λένε πότε χειρόφρενο σε πάγο. Επίσης, έχω μια κατηφόρα παγωμένη... πως μπορώ να την κατέβω με μεγαλύτερη ασφάλεια; πχ. νεκρά; απαλή χρήση του φρένου; χειρόφρενο;
-
Εξαρτάται την κλίση και τί βρίσκεται στο τέρμα της, φανάρι, στροφή, σταθμευμένα
1η και άπειροελάχιστο έως καθόλου φρένο. Μου είχε τύχει στο Πολύγωνο παλιά (2002/3 με τα πολλά χιόνια Αθήνα) και μόλις ακούμπησα το φρένο (όχι abs) γλίστραγε χειρότερα. Στρίμωγμα στο πεζόδρομιο και σταμάτησε. Φόρεσα αλυσίδες και πέρασα κύριος από Τουρκοβούνια για γαλάτσι. -
nik 16v 1η ε;; Γενικά πάντως έχω ακούσει ότι δε πρέπει να είμαστε ποτε με 1η όταν γλιστράνε οι δρόμοι, αλλά 2α. Για δρόμους με κλίση δε ξέρω... Φανταζόμουν νεκρά με απαλό φρένο.
-
Ο χρήστης vasil έγραψε:
Σχετικά με τη χρήση ή μη του χειροφρένου;; Τι ισχύει; Άλλοι λένε τραβάς λίγες σκάλες το χειρόφρενο και οδηγάς έτσι, άλλοι λένε πότε χειρόφρενο σε πάγο. Επίσης, έχω μια κατηφόρα παγωμένη... πως μπορώ να την κατέβω με μεγαλύτερη ασφάλεια; πχ. νεκρά; απαλή χρήση του φρένου; χειρόφρενο;Το τράβηγμα του χειροφρένου ήταν μια παλιά τεχνική που χρησίμευε στα πισωκίνητα (δεδομένου ότι στα περισσότερα αυτοκίνητα το χειρόφρενο επενεργεί στους πίσω τροχούς), ώστε να μετριαστεί η ροπή που φτάνει στον δρόμο και άρα να περιοριστεί το σπινάρισμα. Χρησιμοποιούνταν στην εκκίνηση σε χιόνι/λάσπη/άμμο, ωσάν ένα πρωτόγονο είδος traction control. Συνεχής χρήση του, εν πορεία, θα 'βράσει' το τάμπουρο του χειροφρένου (ή τα πίσω τάμπουρα, αν το αυτοκίνητο δεν φοράει δισκόφρενα) και επίσης μπορεί να αποβεί επικίνδυνο, καθώς θα αποσταθεροποιήσει την ουρά αν μπλοκάρουν οι πίσω τροχοί. Από την άλλη ίσως προσφέρει μια κάποια ευστάθεια, αλλά μόνο στην ευθεία και όχι στις στροφές. Προσωπικά δεν το βλέπω σαν καλή ιδέα, καθώς μπορεί να πηρεάσει την δυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου εκεί που δεν το περιμένεις.
Επίσης, έχω μια κατηφόρα παγωμένη... πως μπορώ να την κατέβω με μεγαλύτερη ασφάλεια; πχ. νεκρά; απαλή χρήση του φρένου; χειρόφρενο;
Παγωμένη κατηφορά = αλυσίδες ή χιονολάστιχα με καρφιά! Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο! Σε κάθε περίπτωση με την χαμηλότερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο και όσο το δυνατόν λιγότερο φρένο και τιμόνι. Σε αυτές τις συνθήκες τα οχήματα θέλουν απλά να πάνε ευθεία, οπότε εμείς προσπαθούμε με όσο το δυνατόν πιο απαλές κινήσεις να τα καθοδηγήσουμε εκεί που θέλουμε, χωρίς να παλέψουμε μαζί τους.
Γενικά πάντως έχω ακούσει ότι δε πρέπει να είμαστε ποτε με 1η όταν γλιστράνε οι δρόμοι, αλλά 2α.
Γενικά μην ακούς τέτοιες γενικεύσεις. Κάθε όχημα έχει την δική του κλιμάκωση κιβωτίου και χαρακτηριστικά απόδοσης κινητήρα. Σε κατάβαση χρησιμοποιούμε την χαμηλότερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο (1η, και μάλιστα με τα κοντά σε 4χ4, αν μιλάμε για απότομη κατηφόρα και θέλουμε βραδυπορία). Σε εκκίνηση μπορεί να θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε 2α, ώστε να έχουμε μικρότερη ροπή στους κινητήριους τροχούς, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το σπινάρισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να κλείσουμε το ASR (traction control) ώστε να μην μας κόψει εντελώς όταν διαγνώσει σπινάρισμα.
Φανταζόμουν νεκρά
Ποτέ δεν οδηγούμε με νεκρά (εκτός αν προσπαθούμε να κάνουμε hyper-miling, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα)!!!
-
Ο Κορεάτης με έβγαλε ασπροπρόσωπο στην κυριολεξία.
4 χιλιόμετρα από Χαλάνδρι προς Μελίσσια με χιόνι και πάγο και ο Κορεάτης άντεξε.
Το ABS σε κάποια φρενάκια έκανε την παρουσία του αισθητή, αλλά με χαμηλή ταχύτητα και προσοχή όλα πήγαν ok. -
REALZEUS ήσουν κατατοπιστικότατος, σε ευχαριστώ πολύ!!! Με κάλυψες πλήρως!
-
Σε κατηφορα με χαμηλη σχεση στο κιβωτιο αλλα να μην μας παρασερνει το αμαξι,εννοειτε καθολου φρενο κ αν χρειαζετε δοκιμαζουμε πολυ σιγα να πατησουμε φρενο πριν το σημειο που θελουμε να σταματησουμε.
Στην ανηφορα που αρχιζει κ γλυστραει επιλεγουμε μια σχεση επανω για να ριξουμε στροφες κ παιζουμε λιγο με το γκαζι πατα ασε αν αρχιζει κ σπινιαρει το αμαξι. -
Ο χρήστης Vasilis Type R έγραψε:
Σε κατηφορα με χαμηλη σχεση στο κιβωτιο αλλα να μην μας παρασερνει το αμαξι,εννοειτε καθολου φρενο κ αν χρειαζετε δοκιμαζουμε πολυ σιγα να πατησουμε φρενο πριν το σημειο που θελουμε να σταματησουμε.
Στην ανηφορα που αρχιζει κ γλυστραει επιλεγουμε μια σχεση επανω για να ριξουμε στροφες κ παιζουμε λιγο με το γκαζι πατα ασε αν αρχιζει κ σπινιαρει το αμαξι.Είναι σίγουρο αυτό; Ουσιαστικά θα γλιστράμε προς τα πίσω... Τι θα ωφελήσει να βάλουμε μεγαλύτερη σχέση και να ρίξουμε τις στροφές σε μια παγωμένη ανηφόρα;
Οδήγηση στο χιόνι