-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μα καλα... κανεις δεν ειπε την πολυ σημαντικη λεπτομερια οτι αν γινει ενα τροχαιο και σπασει το τζαμι δεν θα γινει θρυψαλα με συνεπεια να σε τραυματισει? Θα πεσει ολο μαζι σαν ενα σωμα. Και μην αρχισει κανεις να το αμφισβητει! Καλος η κακος 2 φιλοι την επαθαν και το τζαμι εσπασε αλλα εμεινε ολο μαζι με το αυτοκολητο!
Τα παρμπριζ είναι laminated (πως μεταφράζεται αυτό ? ) και άρα δεν υπάρχει κίνδυνος. Για τα απλά 'securit' πλαϊνά τζάμια ισχύει αυτό που λες.
Ειναι πλεον της μοδας να σταματανε μηχανες στο παραθυρο του συνοδηγου να σπανε το τζαμι και να περνουν τσαντες και διαφορα αλλα πραγματα. Με τις μεμβρανες ειναι πιο δυσκολο καθως δεν σπανε το τζαμι. Τους δυσκολευει πολυ περισσοτερο. Η ζημια θα γινει αλλα τουλαχιστον δεν θα παρουν αυτο που θελουν.
Προσοχή όμως γιατί μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο σε καταστάσεις ανάγκης, όπου θα χρειαστεί να σπάσει το τζάμι για να απεγκλωβιστεί ένας επιβάτης (πχ. τροχαίο, βουτιά στη θάλασσα κτλ.) και η μεμβράνη θα το εμποδίζει (αυτός είναι ένας λόγος, εκτός βέβαια του κόστους, που τα πλαϊνά παράθυρα δεν είναι και αυτά laminated εκ κατασκευής). Στους αγώνες που υπάρχουν τέτοιοι κανονισμοί το μέγιστο πάχος της μεμβράνης είναι 100 μικρόμετρα. Καλό είναι να το ελέγχουμε αυτό όταν τις τοποθετούμε.
Πολυ σωστος και στα δυο!
-
Είναι παράνομα τα φυμέ τζάμια?
Το Santa Fe έχει φυμέ τζάμια απο το εργοστάσιο (το πίσω τζάμι, αυτά στις πίσω πόρτες και τα μικρά τζαμάκια πίσω στο πλάι, τα μπροστά είναι κανονικά).Πάντως, μόνο καλά λόγια έχω να πώ για τα φυμέ. Ειδικά το καλοκαίρι, αρκεί να παρκάρω το αυτοκίνητο έτσι ωστε ο ήλιος να βλέπει το πίσω μέρος και μέσα δεν ζεσταίνεται καθόλου. Δεν χαλάνε και τα δέρματα έτσι!
Ένα απο τα προβλήματα είναι οτι τη νύχτα είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρκάρω, γιατι δεν βλέπω τίποτα απο το πίσω τζάμι . Ας είναι καλά ο ανιχνευτής παρκαρίσματος.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Είναι παράνομα τα φυμέ τζάμια?Οχι, αρκεί να μην είναι σκούρα πέραν ενός συγκεκριμένου ποσοστού (το οποίο δεν θυμάμαι τώρα ). Επίσης, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο για το παρμπρίζ. Και επειδή πλέον τα εργοστασιακά παρμπρίζ πλησιάζουν αρκετά αυτό το ποσοστό, καλό είναι αν μπουν μεμβράνες να μπουν μόνο στα υπόλοιπα τζάμια και όχι στο μπροστινό.
-
Ο νομος πουθενα δεν κανει αναφορα για φυμε. Αντιθετα, λεει (αρθρο 81 παραγραφοι 1 και 7 νομιζω) οτι 'τα κρυσταλλα πρεπει να ειναι τετοιας κατασκευης ωστε να φιανεται ο οδηγος και οι επιβαινοντες στο οχημα.'
Θες να σου πω τι ισχυει? Βλεπουν οι μπατσοι το οχημα, και ακομα και χωρις επιβατες (που να δει τοτε αμα φαινεται ο επιβαινων αμα δεν εχει επιβατες μεσα???) γυρναει και σου πεταει ενα 'τα φυμε ειναι παρανομα' γενικο και αοριστο (οτι δηλαδη ΟΛΑ τα δυμε, εκτος απο τα εργοστασιακα, ειναι παρανομα) πραγμα που ειναι γελειο και φυσικα αβασιστο, και σε γραφει.
Εκει θελει τρελλο τσαμπουκα, απειλη για μηνυσεις και υπαγορευση του ΚΟΚ (αρθρο 81...) ωστε να δειξεις α) οτι ξερεις τι ισχυει και β) οτι δεν περνανε κατι τετοιες αηδιες. Αυτο γιατι αμα στην δωσει την κληση, θα πας εσυ να φας μια μερα στο δικαστηριο για να αθωωθεις? Και ακομα να το κανεις αυτο, πως αποδεικνυεις οτι δεν ειναι πολυ σκουρα τα δικα σου φυμε? Βαζεις το αυτοκινητο μεσα στο δικαστηριο ?
Το θεμα ειναι να μην την φας...
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Ο νομος πουθενα δεν κανει αναφορα για φυμε. Αντιθετα, λεει (αρθρο 81 παραγραφοι 1 και 7 νομιζω) οτι 'τα κρυσταλλα πρεπει να ειναι τετοιας κατασκευης ωστε να φιανεται ο οδηγος και οι επιβαινοντες στο οχημα.'Θες να σου πω τι ισχυει? Βλεπουν οι μπατσοι το οχημα, και ακομα και χωρις επιβατες (που να δει τοτε αμα φαινεται ο επιβαινων αμα δεν εχει επιβατες μεσα???) γυρναει και σου πεταει ενα 'τα φυμε ειναι παρανομα' γενικο και αοριστο (οτι δηλαδη ΟΛΑ τα δυμε, εκτος απο τα εργοστασιακα, ειναι παρανομα) πραγμα που ειναι γελειο και φυσικα αβασιστο, και σε γραφει.
Εκει θελει τρελλο τσαμπουκα, απειλη για μηνυσεις και υπαγορευση του ΚΟΚ (αρθρο 81...) ωστε να δειξεις α) οτι ξερεις τι ισχυει και β) οτι δεν περνανε κατι τετοιες αηδιες. Αυτο γιατι αμα στην δωσει την κληση, θα πας εσυ να φας μια μερα στο δικαστηριο για να αθωωθεις? Και ακομα να το κανεις αυτο, πως αποδεικνυεις οτι δεν ειναι πολυ σκουρα τα δικα σου φυμε? Βαζεις το αυτοκινητο μεσα στο δικαστηριο ?
Το θεμα ειναι να μην την φας...
μηπως πρεπει να αναφερεται στην αδεια κυκλοφορίας ή κατι τετοιο για να γλιτωνονται οι κλησεις?
-
Ο χρήστης n_olympios έγραψε:
Είναι παράνομα τα φυμέ τζάμια?
Οχι, αρκεί να μην είναι σκούρα πέραν ενός συγκεκριμένου ποσοστού (το οποίο δεν θυμάμαι τώρα ). Επίσης, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο για το παρμπρίζ. Και επειδή πλέον τα εργοστασιακά παρμπρίζ πλησιάζουν αρκετά αυτό το ποσοστό, καλό είναι αν μπουν μεμβράνες να μπουν μόνο στα υπόλοιπα τζάμια και όχι στο μπροστινό.
παλαιοτερα που ειχα ρωτησει σχετικα με αντιηλιακες μεμβρανες στα τζαμια μου ειχαν πει οτι στο μπροστινο παρπριζ καλο ειναι να μην τοποθετησει κανεις σκουρα γιατι σε πιθανο τροχαιο [υποθετω κατα την νυκτα] μπορει να υπαρξει προβλημα με τις ασφαλιστικες εταιρειες.
εκτοτε δεν ασχοληθηκα περισσοτερο αλλα μηπως κανεις γνωριζει κατι για το συγκεκριμενο θεμα;
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
..Τα παρμπριζ είναι laminated (πως μεταφράζεται αυτό ? )http://www.in.gr/dictionary/lookup.asp?Word=laminate
laminate: συνενώνω κατά φύλλα, αντικολλώ
σφυρηλατώ ή κυλινδρίζω (μέταλλο) σε φύλλα, ελασματοποιώ
laminated plastic: αντικολλητά φύλλα πλαστικού
laminated wood: κόντρα πλακέ -
Ο χρήστης eizo έγραψε:
..Τα παρμπριζ είναι laminated (πως μεταφράζεται αυτό ? )
http://www.in.gr/dictionary/lookup.asp?Word=laminate
laminate: συνενώνω κατά φύλλα, αντικολλώ
σφυρηλατώ ή κυλινδρίζω (μέταλλο) σε φύλλα, ελασματοποιώ
laminated plastic: αντικολλητά φύλλα πλαστικού
laminated wood: κόντρα πλακέΚαι πιστεύεις πως αν κάποιος δεν ξέρει τι είναι το laminated παρ-μπριζ, θα καταλάβει αν του πεις πως είναι 'αντικολλητός ανεμοθώρακας' ?
-
Πριν μερικούς μήνες είχε πέσει στα χέρια μου ένα διαφημιστικό εταιρείας που έβαζε μεμβράνες. Ισχυριζόταν ότι η επιβλαβής ακτινοβολία του ήλιου μειώνεται έως 90τόσο %.
Αν έβαζα μεμβράνες, θα επέλεγα τις πιο ανοιχτόχρωμες, ει δυνατόν τελείως διαφανείς. Όχι για τα στρουμφ, αλλά για να βλέπω καλύτερα χωρίς να τσουρουφλίζομαι από τον ήλιο.
Ειδικά τον Ιούλιο-Αύγουστο αναγκάζομαι να έχω αντηλιακό στο αυτοκίνητο για να γλιτώνω από τον ήλιο. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα με την ορατότητα (κατά τη γνώμη μου από τα πιο σημαντικά ζητήματα ασφαλείας στην οδήγηση) με τις διαφανείς μεμβράνες, θα σκεφτώ σοβαρά την τοποθέτησή τους στο νέο μου αυτοκίνητο (και στο παλιό, γιατί όχι; ). -
Μπορει κανεις να αναφερει 2-3 γνωστες εταιρειες στις οποιες μπορει καποιος να παει για να βαλει φιμε τζαμια;
-
Llumar, Madico, 3M και άλλη μια που μου διαφευγει!!! Εγω έχω βάλει Llumar και είμαι καταευχαριστημένος!
-
Ο χρήστης stilskin έγραψε:
Llumar, Madico, 3M και άλλη μια που μου διαφευγει!!! Εγω έχω βάλει Llumar και είμαι καταευχαριστημένος!Foliatec.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
...Αν έβαζα μεμβράνες, θα επέλεγα τις πιο ανοιχτόχρωμες, ει δυνατόν τελείως διαφανείς. Όχι για τα στρουμφ, αλλά για να βλέπω καλύτερα χωρίς να τσουρουφλίζομαι από τον ήλιο...Αν έρθεις το Σάββατο στα Μέγαρα, θα δείς το δικό μου με τις Llumar, στην πλέον ανοιχτόχρωμη εκδοχή τους (νομίζω...). Αξίζουν τα λεφτά τους μέχρι το τελευταίο λεπτό του ευρώ...
-
... παμε μια απο τα ιδια:
Llumar Clima (τις λεει τωρα). Ειναι μια αισθηση πιο σκουρο απο το κανονικο των τζαμιων. Οτι κανουν δουλεια ειναι βεβαιο. Οσο για τον φιλο που τον προβληματιζει η ορατητα, δεν επηρρεαζεται στο ελαχιστο μ' αυτες. ΑΛΛΑ!
Παντως για να ειμαστε απολυτα ειλικρινεις η αμεσως πιο σκουρα ειναι απαραιτητη στην αθηνα, αλλα εγω δεν την εβαλα γιατι ηθελα να 'μαυρισει' τοσο πολυ!
-
οι εταιρειες που αναφερετε ειναι οι κατασκευαστες μεμβρανης;
Αν ναι, τοτε αυτο που ρωτησα εγω ειναι αν γνωριζετε εταιρειες που τοποθετουν τις μεμβρανες αυτες... -
Οι ίδιες αυτές εταιρίες τοποθετούν κιόλας. Συνήθως δίνουν και κάποια καλή εγγύηση, πράγμα που χρειάστηκα εγώ περίπου στον ένα χρόνο, όταν άρχισαν να ξεκολλάνε δύο από τις μεμβράνες... Τουλάχιστον στο θέμα αντικατάστασης ήταν εξυπηρετικοί και δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα.
Παρεπιπτόντως, τα φιμέ στο παρμπρίζ ειναι παράνομα και πράγματι θα έχει πρόβλημα με την ασφαλιστική του όποιος εμπλακεί σε ατύχημα...
Α! Και από την εμπειρία μου, το αν θα σε γράψει ή όχι ο αστυνομικός, είναι καθαρά και μόνο θέμα κωλοφαρδίας. Έχω τα ίδια ακριβώς φιμέ με δυο φίλους που έχουν παρόμοια σε όγκο και επιφάνεια παραθύρων αυτοκίνητα. Αυτούς τους έχουν γράψει δυο φορές και τους έχουν κάνει παρατήρηση αρκετές άλλες, εμένα (φτου σκόρδα... ) ούτε που μου το έχουν αναφέρει, παρότι δεν με έχουν σταματήσει και λίγες φορές σε έλεγχο...
-
Αλλος λεει οτι ειναι παρανομα και αλλος οχι. Τουλαχιστον αν ειναι εργοστασιακά ειναι σιγουρα νομιμα η και εκει παιζει;
-
Ο νόμος λέει να είναι ευδιάκριτος ο οδηγός και οι συνεπιβάτες! Στο δικό μου με την πιο σκούρα απόχρωση την ημέρα φαίνονται οι επιβαίνοντες! Αλλά το βράδυ σε δρόμο χωρίς φωτισμό μαυρη μαυρίλα πλάκωσε!!! Ασε που δεν σ ενοχλούν κιόλας...
Εγω τις φοράω 6 μήνες και ούτε με εχουν σταματησει να μου πουν κάτι!!!
Τώρα αν συχναζεις Λιμανάκια και σε διάφορα κοντράδικα στέκια τότε μάλλον παίζει να τσιμπήσεις κληση. Και καλά για να βρούν κάτι ώστε να σε γράψουν!!! -
Ο χρήστης juan έγραψε:
Τωρα τελευταία βλέπω όλο και περισσότερα αυτοκίνητα με έντονα ή λιγότερο έντονα φιμέ τζάμια. Ποια είναι η αποψή σας σχετικά με αυτά. Προστατευουν το σαλόνι΄και εκτός από αισθητικούς λόγους υπάρχει και κάοποιος χρηστικός λόγος ? Ξερετε τιμές και που κάνουν σωστή εργασία.Εδώ και περίπου 1 χρόνο έχω βάλει μεμβράνες στο αυτοκίνητο (όχι κατάμαυρες) και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Το καλοκαίρι το αμάξι είναι πολύ πιο δροσερό από πριν και ο κλιματισμός χρειάζεται να δουλεύει λιγότερο . Η απόχρωση που έβαλα είναι η alu light και είναι νόμιμη. Η νομοθεσία λέει πως απαγορεύεται να βάλεις μεμβράνες με τις οποίες δεν είναι ορατοί (απ''εξω) ο οδηγός και ο συνοδηγός κάτω από όποισδήποτε συνθήκες εξωτερικού φωτισμού. Η Llumar (εκεί έβαλα τις μεμβράνες) τις χρέωσε 180 Ευρώ (4 πλαϊνά τζάμια και το πίσω) και χρειάστηκαν κάτι περισσότερο από 3 ώρες για την τοποθέτηση. Η Llumar (τουλάχιστον σε όσο καταστήματά της είχα ρωτήσει) δεν τοποθετούσε μεμβράνη στο μπροστινό τζάμι.
-
Ο χρήστης caliostro έγραψε:
Τωρα τελευταία βλέπω όλο και περισσότερα αυτοκίνητα με έντονα ή λιγότερο έντονα φιμέ τζάμια. Ποια είναι η αποψή σας σχετικά με αυτά. Προστατευουν το σαλόνι΄και εκτός από αισθητικούς λόγους υπάρχει και κάοποιος χρηστικός λόγος ? Ξερετε τιμές και που κάνουν σωστή εργασία.
Εδώ και περίπου 1 χρόνο έχω βάλει μεμβράνες στο αυτοκίνητο (όχι κατάμαυρες) και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Το καλοκαίρι το αμάξι είναι πολύ πιο δροσερό από πριν και ο κλιματισμός χρειάζεται να δουλεύει λιγότερο . Η απόχρωση που έβαλα είναι η alu light και είναι νόμιμη. Η νομοθεσία λέει πως απαγορεύεται να βάλεις μεμβράνες με τις οποίες δεν είναι ορατοί (απ''εξω) ο οδηγός και ο συνοδηγός κάτω από όποισδήποτε συνθήκες εξωτερικού φωτισμού. Η Llumar (εκεί έβαλα τις μεμβράνες) τις χρέωσε 180 Ευρώ (4 πλαϊνά τζάμια και το πίσω) και χρειάστηκαν κάτι περισσότερο από 3 ώρες για την τοποθέτηση. Η Llumar (τουλάχιστον σε όσο καταστήματά της είχα ρωτήσει) δεν τοποθετούσε μεμβράνη στο μπροστινό τζάμι.
Aυτές ακριβώς έχω και εγώ στο saxo μου, αλλά και δυο φίλοι σε punto και twingo. Και όμως σ' αυτούς έδωσαν κλήση...
ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ