-
Χάνεται η μαγεία της αλχημείας ρε lap! Γίνονται όλα πολύ ίδια!
-
Καλησπέρα! Επειδή δεν κατέχω το άθλημα του detailing, να ρωτήσω κάτι;
Πριν λίγο με ενημέρωσαν ότι θα παραλάβω το αμάξι που παρήγγειλα το Σάββατο και αύριο είναι να γίνει κεραμική επίστρωση αλλά λόγω καθυστερήσεων από logistics η πίσω αεροτομή που έχω ζητήσει θα έρθει στις 9/4.
Μου πρότειναν να γίνει κεραμική σε όλο το αμάξι εκτός εκτός από το σημείο που θα τοποθετηθεί και όταν έρθει μετά τη τοποθέτηση να γίνει κεραμική στην αεροτομή. Να το δεχτώ ή να τους πω να κάνουν όλο το αμάξι μετά την τοποθέτηση; -
Δεν είμαι ειδικός αλλά 1000 μάστορες αυτοκινήτων προτείνουν να την κάνεις τώρα την κεραμική και ας κάνουν την αεροτομή μετά και να την τοποθετήσουν . Αφού θα την κάνεις κάνε την όσο πιο γρήγορα γίνεται για να είσαι καλυμμένος.
-
@yem said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Δεν είμαι ειδικός αλλά 1000 μάστορες αυτοκινήτων προτείνουν να την κάνεις τώρα την κεραμική και ας κάνουν την αεροτομή μετά και να την τοποθετήσουν . Αφού θα την κάνεις κάνε την όσο πιο γρήγορα γίνεται για να είσαι καλυμμένος.
Απλά επειδή δεν ξέρω τίποτα σχετικά αναρωτιέμαι αν φαίνεται κανένα μπάλωμα αν γίνει το κομμάτι αυτό ένα μήνα μετά
-
όχι τίποτα , έτσι και αλλιώς είναι τελείως διάφανο υλικό
-
όχι τίποτα , έτσι και αλλιώς είναι τελείως διάφανο υλικό
Οκ σε ευχαριστώ!
-
@alexandros-s said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Δύο παρατηρήσεις που έκανα τελευταίως:
- Έχετε προσέξει ότι η chemical guys είναι η νέα meguiar's στο θέμα των τιμών; Ακριβή σε μέτρια προϊόντα που τα βρίσκεις από άλλες εταιρείες πολύ πιο φθηνά.
- Όσο περνάει ο καιρός τα προϊόντα detailing τείνουν να μετατρέπονται σε σπρέι. Από τα κεριά μέχρι τα καθαριστικά δερμάτων. Τα παλαιού τύπου προϊόντα είχαν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία. Άλλα ήταν σε κουτάκια, άλλα σε σωληνάρια τύπου οδοντόκρεμας κλπ. Τα δε τελευταία τείνουν να εκλείψουν.
Παλιότερα Αλέξανδρε οι αλοιφές που αναφέρεις σε κουτάκια, κυκλοφορούσαν στην αγορά για χρόνια. Κάποια στιγμή με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, άρχισαν να βγαίνουν πολλά και πολύ γρήγορα, νέα προϊόντα. Το σπρέι σε τεχνητό κερί ακόμη και σήμερα που το χρησιμοποιώ (για τελευταία φορά, θα γυρίσω ξανά στην κλασική αλοιφή, στερεή ή υγρή), αν και είναι το ΝΡT της Sonax με πολύ καλή γυαλάδα και διάρκεια, το ότι το ψεκάζω και σχεδόν αμέσως το σκουπίζω, μου δίνει την αίσθηση πως δεν έμεινε στο βερνίκι προστασία.
Στην αλοιφή τη βλέπεις να στεγνώνει να κάνει αυτό το θαμπό μετά στρώμα και να ξέρεις πως έκατσε προιόν στο βερνίκι. Κάνει βέβαια δουλειά το σπρέι και αν το συνηθίσει κάποιος της Sonax είναι γρήγορη η εφαρμογή.
Όμως, κουράστικα να πρέπει να προσέχω όταν το εφαρμόζω γιατί δεν συγχωρεί τα λάθη. Στεγνώνει γρήγορα και μετά τρίβεις, "γαντζώνει" έντονα η πετσέτα...... Χώρια που πρέπει να βρεις κατάλληλη πετσέτα για καθάρισμά του. Έχει και η Meguiars σπρέι που το σκούπισμά του είναι πολύ εύκολο, όμως πάει στα 30 ευρώ (διπλάσια τιμή δλδ).
ΟιCG έχουν πολύ μεγάλη γκάμα προιόντων. Στα σαμπουάν έχω την αίσθηση πως επαναλαμβάνονται. Σχεδόν ίδια σαμπουάν αλλά με διαφορετική ονομασία...
Τα ευρωπαικά είναι εξίσου πολύ καλά. Επίσης οι Ευρωπαικές εταιρίες δεν σε κάνουν να θες να αγοράζεις όλο και κάτι διαφορετικό. Η Autoglym για μια δεκαετία (μπορεί και παραπάνω), έχει το κλασικό σαμπουάν πλυσίματος. Πριν 2 με 3 χρόνια έβγαλε και μία νέα σειρά. Το SRP είναι μία σταθερή αξία εδώ και δεκαετία χωρίς να υπάρχει από την εταιρία κάποιο νεότερο προιόν. Το ίδιο περίπου και με τη Sonax (έκανε μία καλή ανανέωση πριν 3 με 4 χρόνια με το BSD, PNS, NPT σε σπρέι, κάτι νέα προιόντα σε σπρέι κεραμικά, νέες αλοιφές γυαλίσματος).
Χρησιμοποιώ όχι όσο παλιά το BSD της Sonax. Καλό, χρυσό, αλλά η εφαρμογή του θέλει προσοχή. Μόλις βγήκε το Turtle Wax Seal n Shine (σε μαύρη συσκευασία) το "βούτηξα" από το Αγγλικό Amazon (στην Ελλάδα ήρθε μετά από 2 χρόνια) και χαιρόμουν να το εφαρμόζω. Εύκολο στο σκούπισμα. Πλέον κοιτώ να κάνω εύκολη τη διαδικασία και ας μην είναι το προιόν τόσο καλό σε διάρκεια, αλλά να το χαίρομαι όταν το δουλεύω, παρά ένα καλύτερο σε διάρκεια αλλά να μου βγαίνει η ψυχή για να το εφαρμόσω.
Παλιά ήταν συγκεκριμένα τα προιόντα. Κερί τεχνητό (sealant) και κανονικό από πάνω για να είναι το χρώμα ποιο γυαλιστερό ("ζεστό" κλπ). Ή ένα από τα δύο αν δεν είχες όρεξη πολύ.
Τώρα έχει από απλό κερί, τεχνητό, κεραμικό υβριδικό, καθαρό κεραμικό και graphene (δεν ξέρω πως το γράφουν, δεν παρακολουθώ από τότε και μετά τι βγαίνει). -
This post is deleted! -
Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν είμαι τόσο καλός όσο εσείς και τόσο ψαγμενος αλλά με τις παστές νομίζω όσες φορές δοκίμασα μπορεί και να άφησα και κάποια γρατζουνιά. Άσε που πολλές φορές οι παστές ασπρίζουν τα πλαστικά
-
lap ίσως δεν χρειάζεται πολύ ψάξιμο. Σωστή πληροφόρηση θέλει και τεχνική και εγκράτεια (να μην παρασύρεται κάποιος και κυνηγάει το τέλειο αγοράζοντας και το ένα και το άλλο προιόν που κυκλοφορεί στην αγορά).
Το πολύ ψάξιμο σε εμένα οφείλονταν γιατί δεν μπορούσα να καταλήξω ποια πράγματα ήταν σωστά και ποια λάθος. Με το χρόνο και με παθήματα, πήρα τα μαθήματά του.
Δεν ξέρω αν η αλοιφή μπορεί να προκαλέσει γρατσουνιά. Από εμπειρία που έχω και από όσα έχω διαβάσει έχω καταλήξει πως: για να γίνει μία γρατσουνιά κατά την περιποίηση σημαντικό ρόλο παίζει η σκληρότητα του βερνικιού. Είναι μαλακό το βερνίκι, μέτριας σκληρότητας ή σκληρό;
Αν είναι μαλακό, τότε μπορεί να χαραχθεί εύκολα. Συνήθως τα Ιαπωνέζικα αυτοκίνητα έχουν μαλακό βερνίκι. Σε αυτήν την περίπτωση του μαλακού βερνικιού, μπορεί κάποιος να θεωρήσει κάποια προιόντα ακατάλληλα γενικώς. Είναι όμως ακατάλληλα γενικά ή θέλουν πολύ προσοχή στο δικό του βερνίκι;
Το δεύτερο είναι τα υλικά. Αν η πετσέτα μικροίνας, δεν είναι μαλακή τότε μπορεί να δημιουργήσει ελαφριές γρατζουνιές. Επίσης, χρησιμοποιείται όπως πρέπει; Δηλαδή απαλά.
Το τελευταίο είναι η τεχνική. Αν κάποιος θέλει να γυαλίσει, ένα βερνίκι που δεν έχει καθαρισθεί από ρύπους, πιθανόν από ρινίσματα σιδήρου (αν και δεν ξέρω κατά πόσο εκτός από τις ζάντες, στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν ρινίσματα σιδήρου στο αμάξωμα), τότε το σφουγγαράκι γυαλίσματος (με το χέρι γυάλισμα να κάνει) θα λερωθεί. Πιθανόν αυτοί οι κολλημένοι ρύποι και λοιπές επικαθήσεις, κολλημένες στο σφουγγαράκι, να προκαλέσουν ελαφριές γρατζουνιές.
Πριν χρόνια διάβαζα πως ο πηλός δεν γρατζουνάει το βερνίκι. Πλέον σε πολλά βίντεο βλέπω πως μετά τη χρήση πηλού, πρέπει να γυαλιστεί το βερνίκι με μια ψιλή αλοιφή γιατί ο πηλός, δημιουργεί ελαφριές γρατσουνιές.
Παλιά έλεγαν πως το σαμπουάν του αυτοκινήτου πρέπει να κάνει αφρό γιατί ο αφρός έχει λιπαντικές ιδιότητες και έτσι κατά το πλύσιμο, το σφουγγάρι γλιστράει στο βερνίκι με μικρότερη τριβή. Σήμερα λένε για κάποια σαμπουάν που δεν κάνουν πολύ αφρό πως δεν πειράζει, γιατί έχουν μπει στο σαμπουάν, λιπαντικά στοιχεία για να γλιστράει το σφουγγάρι.
Με έναν που έκανε παρουσίαση ένα σαμπουάν που δεν έκανε πολύ αφρό του είπα να πλύνω αν είναι το αυτοκίνητο με ONR ή Ech20. Έχουν πολύ καλή λιπαντικότητα. Διαφώνησε. Όμως επέμενε για σαμπουάν που δεν έκανε πολύ αφρό.
Άλλη περίπτωση. Ο άφρος πρόπλυσης. Τον χρησιμοποιείς με πλυστικό. Σήμερα θεωρείται πολύ καλό, προιόν που δεν κάνει άφρο (είναι όμως δυνατό γιατί έχει μεγάλο PH και ποιος ξέρει τι συστατικά που διαλύουν τη βρωμιά).
Πριν χρόνια δια ροπάλου "απαγορευόταν" η χρήση υγρού πλυσήματος για πιάτα (το υποστήριζα και εγώ αυτό, αφού το έλεγαν οι περισσότεροι) για να πλύνεις το αυτοκίνητο για να καθαρίσει από παλιά κεριά.
Πριν μήνες detailer στο youtube έβαλε στη δοκιμή σαμπουάν αφαίρεσης κεριού και υγρού πιάτων και είπε πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.
Που είναι ο μύθος και που η αλήθεια;
Στην προετοιμασία του βερνικιού για να περάσω κερί, να χρησιμοποιήσω πηλό ή όχι; Μπορεί και 9 στους 10 να πούνε αβίαστα "ναι". Και αν το έχω το αυτοκίνητο σε κλειστό χώρο στάθμευσης και δεν το κυκλοφορώ πολύ και με το τεστ της σακούλας δω πως δεν είναι τραχύ το βερνίκι γιατί να το "ξυρίσω";
Πάω στην αρχή. Το θέμα είναι αυτά που διαβάζεις που σου λένε να κάνεις, τα έχουν κάνει; Ή παίρνουν μια "συνταγή" σταδίων προετοιμασίας του βερνικιού πριν το πέρασμα με κερί και σου τη δίνουν, χωρίς να νοιάζονται σε τι συνθήκες είναι το αυτοκίνητο και αν το βερνίκι σου είναι μαλακό, μεσαίο ή σκληρό.
Μαζί με τη συνταγή, υπάρχουν και κάποια στάνταρ προιόντα που θα προτείνουν.
Όχι για να έχουν κάποιο οικονομικό κέρδος.
Έχω 5 πετσέτες μικροίνας της Autofiness. Λέγεται Primo Plush είναι 60x40 και είναι χρώματος κίτρινου. Έχω και της Liquic Elements και των CG (big thirsdy πως λέγεται με το μακρύ πέλος) και της Meguiars (και την αφράτη και της waffle) την και twisted pile της Carpro και της Gyeon. Ξέρεις ποια χαίρομαι να χρησιμοποιώ και την αισθάνομαι ασφαλέστατη. Την Primo Plush. Σε Autofiness γνωστή για στέγνωμα είναι μια πράσινη, δε θυμάμαι το όνομά της με 2πλάσια τιμή της Primo Plus.
Παντελώς "άγνωστη" πετσέτα σε φόρουμ και βίντεο παρουσιάσεων και τεσταρίσματος πετσετών σκουπίσματος μετά το πλύσιμο.
Πριν 4 με 5 χρόνια μου μπήκε στο μάτι (στο Αγγλικό Amazon) μία 3άδα πετσετών αφράτων 40x40 μιας εταιρίας Glart. Τις πήρα και έμεινα υπε-ευχαριστημένος.
Σήμερα η Glart έχει γκάμα για ότι προιόν θες στην περιποίηση του αυτοκινήτου.
Έγραψα στην αρχή είναι θέμα πληροφόρησης. Πήρα πολλά που πρότειναν πολλοί αλλά πήρα και άλλα που μου χτύπησαν στο μάτι και βγήκαν καλά αλλά δεν είναι γνωστά σε βίντεο και φόρουμ.
Όμως, κοντεύω να ανοίξω μαγαζί με όσα μάζεψα και για να τα ξοδέξω όσα είναι σε μπουκάλια και βαζάκια (αλοιφές γυαλίσματος, quick detailers, κεριά, προιόντα για καθαρισμό τζαμιών, APC προιόντα, σαμπουάν αυτοκινήτου) ή θα κάνω δεκαετίες ή θα κάνω detailing και στα αυτοκίνητα της γειτονιάς.....
Πλήρωσα πολλά. Έμαθα το ίδιο πολλά και από την καλή και από την ανάποδη. Αλλού έφταιγε η τεχνική μου, αλλού οι "έμπειρες" συμβουλές και άλλου το βασικότερο "το καλύτερο είναι εχθρός του καλού". -
Να σας πω την αλήθεια, καταλαβαίνω για ποιον λόγο κάποιος θα προτιμούσε τα σπρέι από τα κλασικά κουτάκια κλπ. Είναι πιο εύκολα, πιο απλά και χρειάζονται λιγότερο χρόνο.
Από την άλλη, σε εμένα το καθάρισμα του αυτοκινήτου είναι και λίγο αυτοσκοπός. Γίνεται για να γίνεται. Δε με νοιάζει να γίνει γρήγορα, δεν με πειράζει αν διαρκέσει πολλή ώρα. Η εμμονή στην λεπτομέρεια και η ευχαρίστιση του να βγάζω κάθε σκουπιδάκι από την πιο απίθανη γωνία του δαπέδου είναι που με κάνει να απολαμβάνω το αποτέλεσμα. Στο τέλος κοιτώ το αυτοκίνητο κι ευχαριστέμαι τις μυρωδιές της καμπίνας, τις καθαρές γωνίες, τα νερά που φτιάχνουν σταγόνες πάνω στο κερί.
Νομίζω ότι όσοι μπαίνουν μέσα δεν καταλαβαίνουν ούτε τι δουλειά έχει γίνει, ούτε με πόση όρεξη την έχω κάνει. Ίσως αν το παρατήσω για δύο βδομάδες άπλυτο να το καταλάβουν.
Γι' αυτόν τον λόγο ευχαριστιέμαι πιο πολύ τα παλιού τύπου καθαριστικά/γυαλιστικά/μυρωδικά κλπ περισσότερο από τα σπρέι. Είναι σα μικρές ανακαλύψεις. Τα περίεργα βουρτσάκια, τα μυστήρια κουτάκια, τα παράξενα μπουκαλάκια... Και μόνο που θα ανοίξω ένα παράξενο πράγμα και θα βγει από μέσα μια μυστήρια ουσία, είναι κάτι ωραίο.
Καταλαβαίνω όμως και τον lap που λέει ότι θέλει σπρέι. Είναι πιο αποτελεσματικά κάποιες φορές και έχουν την λογική του "όλα σε ένα" που κάνει το καθάρισμα "ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσαμε".
Ίσως αν κάποτε βαρεθώ να ασχολούμαι τόσο πολύ να τα προτιμήσω κι εγώ. -
@ken11 said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Re: Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός
Δεν ξερω αν ποσταρω σε σωστο τοπικ,ψαχνω κολλητικη ταινια διπλης οψης η πως να κολλησω πλαινα πλαστικα που εχουν μισοξεκολλησει απο τις πορτες,ξερετε με τι τα κολλανε?
-
Για να μην πονάει η μεσούλα σας όταν απλώνετε την αλοιφή και καθαρίζεται τις ζάντες :
-
Χαχαχα το είδα τώρα πριν λιγομστην τηλεόραση. Αυτό σκέφτηκα.
Καλό για μικροδουλειές. -
Για να μην πονάει η μεσούλα σας όταν απλώνετε την αλοιφή και καθαρίζεται τις ζάντες :
Mastoras78 φύγε τώρα από την είσοδο του lidl το πρωί θα ανοιξουν. Που είσαι ρε φίλε που είσαι?
-
Οι φήμες που φέρουν τον Μastora να ξεροσταλιάζει μέσα στο Vitara με τέτοιο καιρό έξω από το Lidl επί της λεωφ. Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα δεν επιβεβαιώνονται αλλά ούτε και διαψεύδονται μέχρι στιγμής.
-
αχαχαχα με συγκινήσατε βρε κ@υφάλες
Όλοι Lidl αύριο ! Θα μπώ να γράψω και δύο πραγματάκια για τα πολύ ενδιαφέροντα προλαλήσαντα συντόμως..
-
Μας βλέπω όλους κάπως έτσι
-
Καλημέρα.. Έξω από lidl είμαι.. Είχε λίγο κρύο αλλά κοιμήθηκα. Όλα καλά
-
Χαχαχα φαντάζομαι σύσκεψη στα κεντρικά του Λίντλ για τις πωλήσεις στην Ελλάδα.
Δεν πούλησαν τα ηλεκτρονικά, δεν πούλησαν τα έπιπλα κήπου, δεν πούλησαν τα τρυπάνια και εργαλεία, δεν πούλησαν οι σεξυ πυτζάμες, δεν πούλησαν τα τζατζικια και οι τυροκαυτερες αλλά στα καθίσματακια έγινε πανικός.
Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες.
Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ