-
Έχω οδηγήσει από μία φορά 4-5 αυτόματα: Land Cruiser προηγούμενο με τις λίγες ταχύτητες, Cherokee προηγούμενο 4λιτρο, Smart 1ης και 2ης γενιάς και SLK ατομοσφαιρική με το παλιό πεντατάχυτο συμβατικό κιβώτιο. Όλα σε ήρεμες συνθήκες. Με το πρώτο πανικοβλήθηκα όταν έπρεπε να σταματήσω στα διόδια, έψαχνα να κατεβάσω ταχύτητες και να βάλω νεκρά.... Όλες οι βόλτες ήταν ήρεμες. Το αμερικάνικο δεν μου άρεσε, ήταν απότομο και του Smart (ημιαυτόματο) ήταν πολύ αργό.
Η ιδέα ενός καλού ημιαυτόματου θα μου άρεσε πολύ, τα έχεις όλα. Έχω καταλάβει μάλιστα ότι καθώς βελτιώνονται όλα τα αυτόματα πλέον καταλαβαίνουν και κρατάνε την ταχύτητα αν αφήσεις απότομα το γκάζι και άλλα τέτοια. Όμως μέχρι τότε και επειδή είναι πιθανό να αποκτήσω το τελευταίο (SLK ατμοσφαιρικό με συμβατικό 5τάχυτο κιβώτιο) θα ήθελα να ρωτήσω τυχόν γνώστες έμπειρους κλπ.
-είναι κακό να οδηγάς αυτόματο και να φρενάρεις με το αριστερό? Δηλαδή καταπονείται-ζεσταίνεται ή δεν πειράζει? Δεν εννοώ να ξεκουράζεις το αριστερό σου πόδι στο φρένο αλλά γκάζι φρένο ταυτόχρονα σε στροφές κλπ όπως είναι τόσο εύκολο να το κάνεις στα κάρτ.
-πόσο κακό είναι να ανεβοκατεβάζεις ταχύτητες με το χέρι, πχ πριν από στροφές κλπ?
-έχω αντιληφθεί ότι μπορείς να ξεκινάς γρήγορα είτε με γκάζι και κάρφωμα από Ν σε ταχύτητα είτε με γκάζι και άφημα φρένου. Και τα δύο παραπάνω δεν πρέπει να είναι καλά αλλά ποιο είναι το χειρότερο?
-απαιτείται κάποια ιδιαίτερη συντήρηση? Τι μπορεί να πάθει, ποιο θα είναι το σύμπτωμα?
-136 άλογα σε 1200 κιλά +επιβάτη πόσο άσκημα θα είναι, όχι τόσο σε αποτελεσματικότητα, σημειωτέον ότι μάλλον θα είναι πιο γρήγορο από οτιδήποτε άλλο είχα.... αλλά σε αίσθηση?
-πώς επιτυγχάνονται οι ομαλότερες (cruising) και πώς οι ταχύτερες (bruising) αλλαγές? Αφήνεις το γκάζι ή όχι. Το πόσο βαθιά πατάς το γκάζι σίγουρα επηρεάζει τη χρονική στιγμή της αλλαγής αλλά επηρεάζει και την ταχύτητα αλλαγής? Υπάρχουν τίποτα **τεχνικές, κόλπα **ή άλλοι τρόποι (tuning) για τη βελτίωση της ταχύτητας αλλαγών?
-περισσότερα για το **κλείδωμα **του μετατροπέα ροπής? Όταν κλειδώνει τότε είναι γραμμική η σχέση στροφών και ταχύτητας ενώ μειώνονται οι τριβές άρα και η κατανάλωση? Πότε γίνεται το κλείδωμα (στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή στης ίδιας μάρκας ή ό,τι ξέρετε)? Πότε γίνεται το ξεκλείδωμα? Γίνονται αντιληπτές από τον οδηγό οι διαδικασίες αυτές?
Ευχαριστώ! -
Αυτοματο, ακομα και για ταξιδι.
Ειχα πρωτα ενα Κλιο 1600 με το οποιο εχω κανει 70,000 ανετα και γρηγορα (σχετικα) χιλιομετρα και το καινουριο αυτοκινητο αυτοματο ειναι, για να δουμε πως θα ταξιδευει αυτο....
Οταν
- εχω τα λεφτα να παρω καποιο σπορ αυτοκινητο το οποιο να δικαιολογει λεβιε και
2.κανω και μερικα μαθηματα και
3.Υπαρχει ενα μερος να να το απολαυσω
τοτε ισως (ζησε μαη μου....)
-
Ο χρήστης vrax έγραψε:
Οταν- εχω τα λεφτα να παρω καποιο σπορ αυτοκινητο το οποιο να δικαιολογει λεβιε και
Δεν χρειάζεται σπορ αυτοκίνητο σώνει και καλά για να ευχαριστηθείς οδήγηση, όπως επίσης δεν χρειάζεται σώνει και καλά ένα σπορ αυτοκίνητο λεβιέ για να είναι ευχάριστο. Την ευχαρίστηση της οδήγησης την βρίσκεις με ένα ταπεινό χιλιαράκι με χειροκίνητο κιβώτιο, την βρίσκεις και με μια 360 F1 με τα paddles...
Όσο για το μέρος, και μια έρημη στριφτερή διαδρομή (δόξα τω Θεώ υπάρχουν εκατοντάδες στην Ελλάδα) αρκεί...
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
.
1-είναι κακό να οδηγάς αυτόματο και να φρενάρεις με το αριστερό?
2-πόσο κακό είναι να ανεβοκατεβάζεις ταχύτητες με το χέρι, πχ πριν από στροφές κλπ?
3-έχω αντιληφθεί ότι μπορείς να ξεκινάς γρήγορα είτε με γκάζι και κάρφωμα από Ν σε ταχύτητα είτε με γκάζι και άφημα φρένου. Και τα δύο παραπάνω δεν πρέπει να είναι καλά αλλά ποιο είναι το χειρότερο?
-απαιτείται κάποια ιδιαίτερη συντήρηση? Τι μπορεί να πάθει, ποιο θα είναι το σύμπτωμα?
4-136 άλογα σε 1200 κιλά +επιβάτη πόσο άσκημα θα είναι, όχι τόσο σε αποτελεσματικότητα, σημειωτέον ότι μάλλον θα είναι πιο γρήγορο από οτιδήποτε άλλο είχα.... αλλά σε αίσθηση?
5-πώς επιτυγχάνονται οι ομαλότερες (cruising) και πώς οι ταχύτερες (bruising) αλλαγές? Αφήνεις το γκάζι ή όχι. Το πόσο βαθιά πατάς το γκάζι σίγουρα επηρεάζει τη χρονική στιγμή της αλλαγής αλλά επηρεάζει και την ταχύτητα αλλαγής? Υπάρχουν τίποτα **τεχνικές, κόλπα **ή άλλοι τρόποι (tuning) για τη βελτίωση της ταχύτητας αλλαγών?- Οχι τόσο κακό όπως το περιγράφεις. Το πιο πιθανό να ανέβει η κατανάλωση.
- Καθόλου κακό, νομίζω. Εξάλλου τα αυτόματα π.χ. κατεβάζουν μόνο εάν οι σ.α.λ. μπορούν να διατηρηθούν στα πλαίσια λειτουργίας. Επίσης, το κατέβασμα είναι κατα κανόνα αρκετά smooth οπότε δύσκολα να έχεις εκπλήξεις όπως ξαφνικό oversteer (σε RWD).
- Το πρώτο νομίζω είναι κακή ιδέα. Το δεύτερο...λιγότερο κακή.
- Τι εννοείς? Μιλάς για την manual SLK? Τέτοια είχα μέχρι πρότινος.
- Αυτό εξαρτάται απο το κιβώτιο...
-
Το να φρενάρεις με το αριστερό είναι κακή συνήθεια γιατί ξεχνιέσαι και φθείρεις τα φρένα.
Δεν υπάρχει κιβώτιο που να αντέξει πολλές φορές neutral drops.
Δεν υπάρχει πρόβλημα να πατάς τέρμα το γκάζι και να το κρατάς με το φρένο, μόνο που σε 10-20 δευτερόλεπτα ανεβάζεις τη θερμοκρασία του λαδιού του σαζμάν κατά 100-200 βαθμούς. Αυτή είναι η διαδικασία για να ελέγξεις stall speed και συμπλέκτες για πατινάρισμα αλλά πρέπει να αφήνεις το σαζμάν να κρυώνει τουλάχιστον 2 λεπτά ανάμεσα στις δοκιμές (τα αυτόματα σαζμάν καταστρέφονται από την υπερθέρμανση).
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
2. Καθόλου κακό, νομίζω. Εξάλλου τα αυτόματα π.χ. κατεβάζουν μόνο εάν οι σ.α.λ. μπορούν να διατηρηθούν στα πλαίσια λειτουργίας. Επίσης, το κατέβασμα είναι κατα κανόνα αρκετά smooth οπότε δύσκολα να έχεις εκπλήξεις όπως ξαφνικό oversteer (σε RWD).Είναι πολύ εύκολο να σου φύγει στη στροφή φρενάροντας καθώς κατεβάζει, σχεδόν σαν να τραβάς χειρόφρενο.
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Οταν
Δεν χρειάζεται σπορ αυτοκίνητο σώνει και καλά για να ευχαριστηθείς οδήγηση, όπως επίσης δεν χρειάζεται σώνει και καλά ένα σπορ αυτοκίνητο λεβιέ για να είναι ευχάριστο. Την ευχαρίστηση της οδήγησης την βρίσκεις με ένα ταπεινό χιλιαράκι με χειροκίνητο κιβώτιο, την βρίσκεις και με μια 360 F1 με τα paddles...
Όσο για το μέρος, και μια έρημη στριφτερή διαδρομή (δόξα τω Θεώ υπάρχουν εκατοντάδες στην Ελλάδα) αρκεί...
Συμφωνω με αυτα που λες, οτι μπορεις να ευχαριστηθεις την οδηγηση με οποιοδηποτε οχημα, απλως για μενα η σπορ οδηγηση/λεβιες ειναι με ενα αυτοκινητο που θα σου ανεβαζει την αδρεναλινη, η αλλιως θα σου δινει την δυνατοτητα να πηγαινεις μαλιοκουβαρα, γνωριζοντας τα ορια σου, το οποιο ομως θα ειναι κατασκευασμενο για τετοια χρηση, σε ενα δρομο που δεν θα χρειαζεται να εχεις την ταυτοτητα στο στομα, ουτοπικο αλλα ειμαι και λιγο κοτα.
-
Για να πω οτι ευχαριστιέμαι μια διαδρόμη, χρειάζομαι είτε χειροκίνητο, είτε κάποιο πολύ έξυπνο αυτόματο, πχ. κανένα καλό ημιαυτόματο σε σειριακό mode κτλ. Προτιμώ το χειροκίνητο όμως γιατί έχεις τον πλήρη έλεγχο.
Για μέσα στην πόλη θα προτιμούσα οποιοδήποτε αυτόματο, αλλά το καλύτερο είναι το 'χωρίς κιβώτιο'. Δείτε πως λειτουργεί το Prius. Έχει λογική CVT, αλλά δεν υπάρχει CVT κιβώτιο κάτω από το καπώ. Υπάρχει μια διάταξη από ένα επικυκλικό διαφορικό που έχει στα άκρα του τον κινητήρα βενζίνης και τον ηλεκτροκινητήρα. Πραγματικά πολύ έξυπνο! Επίσης δεν έχει αναλώσιμα (δίσκους, πλατώ, διάφορα υγρά) παρα μόνο το λαδάκι του διαφορικού. Καιρός να δούμε ανάλογη διάταξη και σε άλλα αυτοκίνητα, σε αντικατάσταση των συμβατικών αυτόματων κιβωτίων!
Έτσι, για μέσα στην πόλη θέλω CVT! Και το Prius καλό είναι, αλλά έχω συμπαθήσει και το Jazzάκι!Edit: Εκτός από χειροκίνητα, δεν τα έχω δοκιμάσει άλλο κιβώτιο. Ξέρω όμως πως λειτουργούν και ότι το κλασσικό αυτόματο θα μου την έσπαγε πολύ ασχημα οπουδήποτε εκτός μποτιλιαρίσματος...
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
4-136 άλογα σε 1200 κιλά +επιβάτη πόσο άσκημα θα είναι, όχι τόσο σε αποτελεσματικότητα, σημειωτέον ότι μάλλον θα είναι πιο γρήγορο από οτιδήποτε άλλο είχα.... αλλά σε αίσθηση?- Τι εννοείς? Μιλάς για την manual SLK? Τέτοια είχα μέχρι πρότινος.
Εννοώ την αυτόματη ατμοσφαιρική SLK. Πέραν του ανοιχτού προσφέρει κάποια πισωκίνητη χαρά? Κινείσαι με ασφάλεια, προσπερνάς σε επαρχιακούς δρόμους, τι κάνει σε ανηφόρες? Το αυτόματο (συμβατικό όχι έξυπνο) πάντα....
-
Μαλιστα. Λοιπον ενα εχω να πω οσο απολυτο και αν ακουγεται. Τπτ δεν μπορει να συγκριθει με καλο χειροκινητο κιβωτιο ταχυτητων με συμπλεκτη παντα (βλεπε Πορσε). Ειναι οτι πιο αμμεσο αναμεσα στον οδηγο και το αυτοκινητο.
Εχω οδηγησει και αυτοματο και μαλιστα προσφατα στην καινουργια CLK του πατερα μου και περιττο να σας πω οτι δεν μου αρεσε καθολου..ημουνα που ημουνα προκατειλημενος με τα αυτοματα..τωρα πια εδεσε ο κομπος.Οσο για το κιβωτιο αλα φορμουλα 1 ουτε αυτο μου αρεσει. Δεν μου αρεσει να βασιζομαι στα ηλεκτρονικα για να κανω οδηγηση. Εγω σε Opel Ascona εμαθα να οδηγαω. Μπορει να ειναι πιο ασφαλες κλπ λογω και των 2 χεριων στο τιμονι...αλλα την ταχυτητα που εχεις και την αισθηση του χεριου και το ποδι που αλλαζει και λυσσαει ολο το αυτοκινητο οταν κατεβαζεις και το νιωθεις δεν συγκρινεται. Οτι και να λεμε αλλο περιττο ειναι. Οποιος δεν μπορει και βαριεται ειτε πολη ειτε αλλου καλυτερα να μην οδηγαει και ας πηγαινει με τα ποδια. Οι αλλοι αυτοματα και σειριακα και οτι αλλο τους κατεβει στο κεφαλι.
Ενοειται ολα αυτα σε φιλικο τονο και ενοειται οτι δεν θελω να προσβαλω αλλους χρηστες. Προσωπικη αποψη παντα και ενοειτε οτι ο καθενας μπορει να διαλεξει και να προτιμησει οτι θελει. Δικα τους αυτοκινητα ειναι αλλωστε
-
Από τις αρχές του έτους οδηγώ εναλλάξ 2 οχήματα (ένα GOLF IV 1.4 και ένα Colt 1.3 CZ3 Auto). Από αυτά που έχω αποκομίσει μέχρι στιγμής.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΗΜΙ/ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ
-
Δεν υφίσταται συμπλέκτης. Κάνεις τη δουλεία σου χωρίς να νοιάζεσαι ανά πάσα στιγμή για τον συμπλέκτη. Τα ηλεκτρονικά αναλαμβάνουν την αλλαγή όποτε και λιγότερες φθορές στο σύστημα. Είτε στο ημιαυτόματο mode είτε στο πλήρως αυτόματο.
-
Στο ημιαυτόματο mode αποφασίζεις εσύ το πότε και το πως. Ειδικά για το Colt το 6χυτο είναι πραγματικά όλα τα λεφτά του αυτοκινήτου. Σε προστατεύει από λαλακίες (να αλλάξεις σε μεγαλύτερη σχέση με αποτέλεσμα οι στροφές να πέσουν κάτω από τις 1200~1500 (εξαρτάται από τη σχέση) ή να βάλεις σχέση με το κινητήρα να στροφάρει στα κόκκινα) κάθε είδους και τέλος κατεβάζει ή ανεβάζει σχέση όταν πρέπει (ειδικά στην Αθήνα δεν χρειάζεται να κατεβάζω ποτέ παρά μόνον όταν θέλω να φρενάρω ερχόμενος με ν χιλιόμετρα και στρίβοντας σε στενό ο Η/Υ αποφασίζει τι θα κάνει.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
-
Πατινάρεις όσο πρέπει το κιβώτιο. Είδικα στο χιόνι με 2α ή 3η δύσκολα ένα αυτόματο (ακόμα και αν υπάρχει ειδικό πρόγραμμα που επιλέγεις εκκίνηση με 2α και πατινάρει τον συμπλέκτη για 10 με 20 secs) θα επιτύχει καλύτερη εκκίνηση χωρίς μία σειρά από φύλακες αγγέλους (TC, ESP) που για την ώρα δεν είναι διαθέσιμοι παντού.
-
Στοιχίζει πιο φθηνά. Εντάξει στο COLT η MITSU λέει ότι το σειριακό καταναλώνει λιγότερο αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στην overdrive 6η και όχι σε κάποιο άλλο γεγονός. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές επαλήθευσα μέσα στη πόλη με σχετικά μικρή κίνηση τα νούμερα εντός σε κατανάλωση αλλά οδηγόντας σαν σε μέτρηση κατανάλωσης. Σε επισκευή τα πράγματα είναι πιο απλά και σε σχέση με τα κλασσικά αυτόματα δεν υφίσταται σύγκριση μιλάμε για 1~2 λίτρα στα 100km λιγότερο.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ
-
Δεν υφίσταται συμπλέκτης. Στο παρκάρισμα υπό κλίση δεν μπορείς ποτέ να δεις τι γίνεται. Πότε το βλέπεις να παθαίνει λόξυγγα γιατί πατάς λιγότερο από όσο πρέπει το γκάζι πότε το βλέπεις να φεύγει σφαίρα και κοκκαλώνεις στο φρένο.
-
Στο αυτόματο mode αποφασίζει αυτό τι θα κάνει. Παράδειγμα σήμερα. Στις ανηφόρες του Λυκαβηττού με 5 άτομα και στις 3000 στροφές και με 1η το κιβώτιο αποφασίζει να περάσει στην 2α όταν πήρα για μια στιγμή το πόδι από το γκάζι. Βέβαια το γυρνάς στο ημιαυτόματο και ούτε γάτα ούτε ζημιά αλλά είναι σπαστικό.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
-
Πατινάρεις πολύ το συμπλέκτη. Αποτέλεσμα ειδικά στα GOLF να επισκέπτεσαι συχνά την αντιπροσωπία για επισκεύη την χαρά του VAG Group. Εδώ βέβαια πρέπει να παραδεχτώ ότι μάλλον και το GOLF που έχω είναι ένα χάλι μαύρο (2 συμπλέκτες σε 35000 χιλιόμετρα με τον 1ο στα 4000 χιλιόμετρα) και δεν είμαι και τόσο ηλίθιος καθώς στο TIPO μου (R.I.P. Pinelope) στα 150000 χιλιόμετρα το μόνο που είχε συμβεί ήταν ότι τα 12.5 κιλά είχαν γίνει 15 κιλά. Ο μαλακός συμπλέκτης μας έφαγε.
-
Στοιχίζει πανάκριβα. Με 300 ευρώ κάθε επισκευή και πιθανόν από λάθος να σπάσεις και κανένα κιβώτιο η χαρά του μηχανικού.
Εν κατακλείδι για να μην μακρυγορούμε. Αν κάποιος οδηγεί εντός πόλης (και ειδικά στις Αθήνα, Θεσσαλονική) το αυτόματο είναι μονόδρομος. Αν οδηγεί ως επί το πλείστον εκτός πόλεων τότε δεν αξίζει το κόπο.
Αυτά....
Υ.Σ. Δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά το πέρασμα από το ένα στο άλλο. Απλά στο ημιαυτόματο στην αρχή είχα τη τάση στο φανάρι να τσαρουχώνω με ότι αυτό σημαίνει.
Υ.Σ. (2). Στα αυτόματα/σειριακά το σύστημα πέδησης (ακόμα και αν δεν αναφέρεται) είναι αναβαθμισμένο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων.
Υ.Σ. (3). Στα σειριακά ξεχάστε αντικοινωνικές συμπεριφορές με καρφωτές αλλαγές. Σε συνεργασία με το ηλεκτρόγκαζο όλα είναι PC. Αν προσθέσουμε και το Euro 4 ~ 5 τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Αλλά τώρα και στο GOLF να δείς τι γίνεται με το γκάζι. Τουλάχιστον το COLT έχει ανεπαίσθητη καθυστέρηση απόκρισης στο γκάζι.
Υ.Σ. (4) Επιβεβαιώνω τα φρένα του COLT. Το GOLF μου φαίνεται πια ότι δεν φρενάρει το COLT (είναι και τα 200 κιλά πιο κάτω) απλά κοκκαλώνει όταν πρέπει και ως τα σήμερα δεν έχω καταφέρει ακόμα να βάλω το ABS σε λειτουργία (βοηθούν και τα ελαστικά....)
-
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
-πώς επιτυγχάνονται οι ομαλότερες (cruising) και πώς οι ταχύτερες (bruising) αλλαγές? Αφήνεις το γκάζι ή όχι. Το πόσο βαθιά πατάς το γκάζι σίγουρα επηρεάζει τη χρονική στιγμή της αλλαγής αλλά επηρεάζει και την ταχύτητα αλλαγής? Υπάρχουν τίποτα **τεχνικές, κόλπα **ή άλλοι τρόποι (tuning) για τη βελτίωση της ταχύτητας αλλαγών?
-περισσότερα για το **κλείδωμα **του μετατροπέα ροπής? Όταν κλειδώνει τότε είναι γραμμική η σχέση στροφών και ταχύτητας ενώ μειώνονται οι τριβές άρα και η κατανάλωση? Πότε γίνεται το κλείδωμα (στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή στης ίδιας μάρκας ή ό,τι ξέρετε)? Πότε γίνεται το ξεκλείδωμα? Γίνονται αντιληπτές από τον οδηγό οι διαδικασίες αυτές?
Ευχαριστώ!Σε μερικά αυτοκίνητα ο εγκέφαλος κόβει το αβανς κατά την αλλαγή για να είναι ομαλότερη. Μπορείς να αφήνεις ελαφρά το γκάζι αλλά αυτό σημαίνει ότι ξέρεις ακριβώς πότε θα αλλάξει ταχύτητα - αλλιώς δεν πιάνει. Άμα έχεις ταξί το μαθαίνεις.
Υπάρχουν κιτ για το πως θα αλλάζει ταχύτητες το σαζμάν, συνήθως για πιο γρήγορη και σφικτή αλλαγή (έχει και για ρυμούλκηση). Αν βρεις για μη αμερικάνικο σαζμάν θα είσαι πολύ τυχερός. Αν το κιτ δεν ταιριάζει ακριβώς στο μοντέλο του σαζμάν ή βάλεις κάποιο ελατήριο λάθος το σαζμάν θα καεί.
Όταν κλειδώνει ο μετατροπέας ροπής δεν πατινάρει καθόλου αλλά πάλι καίει περισσότερο από το μηχανικό κιβώτιο γιατί συνεχίζει να δουλεύει η αντλία λαδιού. Το κλείδωμα το καταλαβαίνεις σαν μια ακόμα (ανεπαίσθητη όμως) αλλαγή ταχύτητας. Σε διαφορετικά αμάξια έχει διαφορετική λογική στο κλείδωμα αλλά σε όλα τα καινούρια σαζμάν αν δεν κλειδώνει στο ταξίδι (κάτι χάλασε) υπερθερμαίνονται και καταστρέφονται.
-
Επί της ευκαιρίας να επισημάνω σε όσους έχουν αυτόματο κιβώτιο και ρυμουλκούν σκάφος ή τροχόσπιτο. ΠΟΤΕ μην ξεκινάτε με τον λεβιέ στο D. Πάντα η εκκίνηση με πρώτη επιλεγμένη και αφού ανέβει η ταχύτητα ή μετακινούμε στη Δευτέρα ή αν έχουμε απόθεμα δύναμη πάμε σε πλήρως αυτόματο. Γλιτώνουμε πολλές φθορές έως και κίνδυνο να πάρουμε το κιβώτιο στο χέρι γρήγορα και να :explotar:
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
- Πατινάρεις πολύ το συμπλέκτη. Αποτέλεσμα ειδικά στα GOLF να επισκέπτεσαι συχνά την αντιπροσωπία για επισκεύη την χαρά του VAG Group. Εδώ βέβαια πρέπει να παραδεχτώ ότι μάλλον και το GOLF που έχω είναι ένα χάλι μαύρο (2 συμπλέκτες σε 35000 χιλιόμετρα με τον 1ο στα 4000 χιλιόμετρα) και δεν είμαι και τόσο ηλίθιος καθώς στο TIPO μου (R.I.P. Pinelope) στα 150000 χιλιόμετρα το μόνο που είχε συμβεί ήταν ότι τα 12.5 κιλά είχαν γίνει 15 κιλά. Ο μαλακός συμπλέκτης μας έφαγε.
Γι αυτό που λές ευθύνεται απο τη μία το μαλακό πεντάλ συμπλέκτη (=μαλακό ελατήριο πλατώ = παραπάνω πατινάρισμα) και απο την άλλη ο ψόφιος κινητήρας σε αυτοκίνητο 1500+ κιλών.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Επί της ευκαιρίας να επισημάνω σε όσους έχουν αυτόματο κιβώτιο και ρυμουλκούν σκάφος ή τροχόσπιτο. ΠΟΤΕ μην ξεκινάτε με τον λεβιέ στο D. Πάντα η εκκίνηση με πρώτη επιλεγμένη και αφού ανέβει η ταχύτητα ή μετακινούμε στη Δευτέρα ή αν έχουμε απόθεμα δύναμη πάμε σε πλήρως αυτόματο.Απαραίτητο για κατόχους μερσεντές γιατί στο D ξεκινούν με 2α.
-
Χειροκινητο με Συμπλεκτη.
Ολα τα αλλα ειναι για τους αναπηρους και τους μπαρμπαδες. Γαργαρα. -
Ο χρήστης NotiS_UK έγραψε:
Ολα τα αλλα ειναι για τους αναπηρους και τους μπαρμπαδες. Γαργαρα.Toν Gronholm, τον Loeb και τον Solberg ας πούμε
-
Ο χρήστης NotiS_UK έγραψε:
Ολα τα αλλα ειναι για τους αναπηρους και τους μπαρμπαδες. Γαργαρα.Eμένα που μου άρεσε το σειριακό, τι είμαι; Ανάπηρος ή μπάρμπας;
Μπάρμπες είναι οποιασδήποτε μορφής 'θείοι'; Γιατί, ούτε αυτό έχω γίνει καλά-καλά!
-
To 3o και για μενα να μπορει ομως να υπαρχει και το 2ο
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
4-136 άλογα σε 1200 κιλά +επιβάτη πόσο άσκημα θα είναι, όχι τόσο σε αποτελεσματικότητα, σημειωτέον ότι μάλλον θα είναι πιο γρήγορο από οτιδήποτε άλλο είχα.... αλλά σε αίσθηση?
- Τι εννοείς? Μιλάς για την manual SLK? Τέτοια είχα μέχρι πρότινος.
Εννοώ την αυτόματη ατμοσφαιρική SLK. Πέραν του ανοιχτού προσφέρει κάποια πισωκίνητη χαρά? Κινείσαι με ασφάλεια, προσπερνάς σε επαρχιακούς δρόμους, τι κάνει σε ανηφόρες? Το αυτόματο (συμβατικό όχι έξυπνο) πάντα....
Η manual 136 πού είχα ήταν ενα πολύ καλό αυτοκίνητο αλλά πλέον όχι πολύ γρήγορο για τα σημερινά δεδομένα. Το πλαίσιο πολύ καλό και η ποιότητα άριστη (πλήν του εσωτερικού, που ήταν λίγο ευαίσθητο ).
Το στάνταρντ 5-τάχυτο κιβώτιο νομίζω δεν είναι πηγή υπερηφάνειας για την Μercedes-Benz οπότε δεν χάνεις και τίποτα φοβερό!
Οσο για την πισωκίνητη χαρά - στους Ελληνικούς δρόμους όρεξη να έχεις και θα την βρείς!
Συνοψίζοντας...αν την βρείς σε καλή τιμή, do it!
ΥΓ Αν η οροφή διστάζει στην χρήση, μην τρελλαθείς - καιρός για (φθηνό σχετικά) σέρβις στους σένσορες (μάλλον).
Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων