Feb 9, 2006, 2:04 PM

Έχω οδηγήσει από μία φορά 4-5 αυτόματα: Land Cruiser προηγούμενο με τις λίγες ταχύτητες, Cherokee προηγούμενο 4λιτρο, Smart 1ης και 2ης γενιάς και SLK ατομοσφαιρική με το παλιό πεντατάχυτο συμβατικό κιβώτιο. Όλα σε ήρεμες συνθήκες. Με το πρώτο πανικοβλήθηκα όταν έπρεπε να σταματήσω στα διόδια, έψαχνα να κατεβάσω ταχύτητες και να βάλω νεκρά.... Όλες οι βόλτες ήταν ήρεμες. Το αμερικάνικο δεν μου άρεσε, ήταν απότομο και του Smart (ημιαυτόματο) ήταν πολύ αργό.
Η ιδέα ενός καλού ημιαυτόματου θα μου άρεσε πολύ, τα έχεις όλα. Έχω καταλάβει μάλιστα ότι καθώς βελτιώνονται όλα τα αυτόματα πλέον καταλαβαίνουν και κρατάνε την ταχύτητα αν αφήσεις απότομα το γκάζι και άλλα τέτοια. Όμως μέχρι τότε και επειδή είναι πιθανό να αποκτήσω το τελευταίο (SLK ατμοσφαιρικό με συμβατικό 5τάχυτο κιβώτιο) θα ήθελα να ρωτήσω τυχόν γνώστες έμπειρους κλπ.
-είναι κακό να οδηγάς αυτόματο και να φρενάρεις με το αριστερό? Δηλαδή καταπονείται-ζεσταίνεται ή δεν πειράζει? Δεν εννοώ να ξεκουράζεις το αριστερό σου πόδι στο φρένο αλλά γκάζι φρένο ταυτόχρονα σε στροφές κλπ όπως είναι τόσο εύκολο να το κάνεις στα κάρτ.
-πόσο κακό είναι να ανεβοκατεβάζεις ταχύτητες με το χέρι, πχ πριν από στροφές κλπ?
-έχω αντιληφθεί ότι μπορείς να ξεκινάς γρήγορα είτε με γκάζι και κάρφωμα από Ν σε ταχύτητα είτε με γκάζι και άφημα φρένου. Και τα δύο παραπάνω δεν πρέπει να είναι καλά αλλά ποιο είναι το χειρότερο?
-απαιτείται κάποια ιδιαίτερη συντήρηση? Τι μπορεί να πάθει, ποιο θα είναι το σύμπτωμα?
-136 άλογα σε 1200 κιλά +επιβάτη πόσο άσκημα θα είναι, όχι τόσο σε αποτελεσματικότητα, σημειωτέον ότι μάλλον θα είναι πιο γρήγορο από οτιδήποτε άλλο είχα.... αλλά σε αίσθηση?
-πώς επιτυγχάνονται οι ομαλότερες (cruising) και πώς οι ταχύτερες (bruising) αλλαγές? Αφήνεις το γκάζι ή όχι. Το πόσο βαθιά πατάς το γκάζι σίγουρα επηρεάζει τη χρονική στιγμή της αλλαγής αλλά επηρεάζει και την ταχύτητα αλλαγής? Υπάρχουν τίποτα **τεχνικές, κόλπα **ή άλλοι τρόποι (tuning) για τη βελτίωση της ταχύτητας αλλαγών?
-περισσότερα για το **κλείδωμα **του μετατροπέα ροπής? Όταν κλειδώνει τότε είναι γραμμική η σχέση στροφών και ταχύτητας ενώ μειώνονται οι τριβές άρα και η κατανάλωση? Πότε γίνεται το κλείδωμα (στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή στης ίδιας μάρκας ή ό,τι ξέρετε)? Πότε γίνεται το ξεκλείδωμα? Γίνονται αντιληπτές από τον οδηγό οι διαδικασίες αυτές?
Ευχαριστώ!