-
Ο χρήστης Euripides έγραψε:
Τα περί αυξημένης ρύπανσης όταν συμβατικό αυτοκίνητο καίει αμόλυβδη δεν ισχύουν πλέον, μια που η νέα Super έχει την ίδια σύσταση με την αμόλυβδη, αλλά επιπλέον περιέχει προσθετα καλίου για τη λίπανση των εδρών των βαλβίδων. Δηλαδή ούτως ή άλλως είτε νέα Super καίει είτε αμόλυβδη το ίδιο ρυπαίνει.
Παίδες, δεν μπορώ να βρώ τεκμηριωμένη απάντηση σχετικά με το ζήτημα της χρήσης αμόλυβδης σε όχημα χωρίς καταλύτη. Ίσως μόνο με μετρήσεις. Το ψάχνω μιας και ο κινητήρας μου μπορεί να κάψει αμόλυβδη, αλλά βάζω Super μόνο και μόνο για το φόβο των ρύπων. Θα ήθελα να δώ και τις νέες βενζίνες 99 και 100 οκτανίων. Είναι η διαφορά αμόλυβδης και Super μόνο στα πρόσθετα για τη λίπανση των βαλβίδων;
Επί των ανωτέρω καμμία απάντηση;
Ναι, η Super είναι αμόλυβδη με πρόσθετα. Και εγώ έπαψα να βάζω Super στη μηχανή μου και βάζω αμόλυβδη (έβαζα Super όταν ήταν 'κανονική' Super για το φόβο του βενζολίου κτλ. κτλ.)
-
και θα κάνω και μετρήσεις καυσαερίων.Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κανονική χημική ανάλυση (άλλη πρόταση προς του 4Τ...), και στις ίδιες τις βενζίνες (τολουόλες, ΜΤΒ κτλ.) αλλά κυρίως στα καυσαέρια, για να δούμε και τι 'καρκίνους' έχουν αυτές οι βενζίνες...
Μου έχει τύχει να πάω πίσω από αγωνιστικό που έκαιγε βενζίνη 'FIA 102' και κατευθείαν να δακρύσουν τα μάτια μου
-
....και στις ίδιες τις βενζίνες (τολουόλες, ΜΤΒ κτλ.) αλλά κυρίως στα καυσαέρια, για να δούμε και τι 'καρκίνους' έχουν αυτές οι βενζίνες..
Ήρεμα με τους χημικούς όρους
-
Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κανονική χημική ανάλυση (άλλη πρόταση προς του 4Τ...), και στις ίδιες τις βενζίνες (τολουόλες, ΜΤΒ κτλ.) αλλά κυρίως στα καυσαέρια, για να δούμε και τι 'καρκίνους' έχουν αυτές οι βενζίνες...Μου έχει τύχει να πάω πίσω από αγωνιστικό που έκαιγε βενζίνη 'FIA 102' και κατευθείαν να δακρύσουν τα μάτια μου
Το παραπάνω δεν το έγραψε ο Euripides (μπορεί να το επιβεβαιώσει, φαντάζομαι...) αλλά εγώ. Μάλλον όμως έγινε κάποια πατάτα στο λογισμικό του φόρουμ και το 'χρέωσε' στον Euripides!
Το αναφέρω επειδή παρακάτω το σχολιάζει ο servmx...
-
Ο χρήστης servmx έγραψε:
....και στις ίδιες τις βενζίνες (τολουόλες, ΜΤΒ κτλ.) αλλά κυρίως στα καυσαέρια, για να δούμε και τι 'καρκίνους' έχουν αυτές οι βενζίνες..
Ήρεμα με τους χημικούς όρους
Αν εννοείς πως έγραψα 'ΜΤΒ' αντί για 'ΜΤΒΕ', έχεις δίκιο. Ο πληθυντικός στην 'τολουόλη' ήταν προφανώς σχήμα λόγου. Αλλιώς ποιό είναι το πρόβλημα ?
(Δεν θέλω να σε προκαλέσω, απλά ειλικρινά δεν κατάλαβα τι εννοείς)
-
To βρήκαμε το bugάκι έ? Να σε πάρουμε για τέστινγκ....
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
To βρήκαμε το bugάκι έ? Να σε πάρουμε για τέστινγκ....Μπά, έχω ψωμιά ακόμα να φάω (και άλλα ? ), κάτσε να μάθω τι σημαίνει 'ABS'
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
To βρήκαμε το bugάκι έ? Να σε πάρουμε για τέστινγκ....
Μπά, έχω ψωμιά ακόμα να φάω (και άλλα ? ), κάτσε να μάθω τι σημαίνει 'ABS'
Alan Jones σημαίνει!
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
....(Δεν θέλω να σε προκαλέσω, απλά ειλικρινά δεν κατάλαβα τι εννοείς)
Δεν το θεωρώ πρόκληση, απλά αναφέρω όπως και στο προηγούμενο post ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται αρκετά προσεκτικά οι χημικοί όροι.
Μια μικρή διαφορά στην ονομασία πολλές φορές σημαίνει τεράστιες διαφορές στην αναφερόμενη ουσία.
πχ. τολουόλη=αλκοόλη σε αντίθεση με το τολουόλιο=υδρογονάνθρακας Η/C.
Απλά το αναφέρω γιατί παλαιότερα (αρχές δεκαετίας 90) κάποιοι δημοσιογράφοι έκαναν βαρύγδουπα ρεπορτάζ για καταλύτες που περιείχαν ράδιο και νόμισαν ότι έβγαλαν 'λαβράκι' ενώ προφανώς μιλούσαν για το περιεχόμενο ρόδιο.
Φιλικά
Γιάννης -
OK, έχεις δίκιο, τολουόλιο εννοούσα
Τέλος πάντων, αυτό που ήθελα να πω (και νομίζω το έχουν πει και άλλη σε αυτό το θέμα) είναι πως δεν ξέρουμε το 'κόστος' των ενισχυμένων βενζινών σε ενδεχομένως καρκινογόνα και εν γένει επικίνδυνα καυσαέρια (ακόμα και με τον καταλύτη)
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
...είναι πως δεν ξέρουμε το 'κόστος' των ενισχυμένων βενζινών σε ενδεχομένως καρκινογόνα και εν γένει επικίνδυνα καυσαέρια (ακόμα και με τον καταλύτη)Σε αυτό είμαι απόλυτα σύμφωνος.
Το κακό είναι ότι καυσαέρια σε μη ελεγχόμενες ποσότητες δεν εκπέμπονται μόνο από κινητήρες με 'εξωτικά' καύσιμα (που μόνο τέτοια δεν είναι) αλλά και από κινητήρες 'βελτιωμένους' με μη αξιόπιστες λύσεις. Εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο δραματικά. -
Αληθεια ,καταλυτη εχει αλλαξει κανεις;Εννοω λογω χιλιομετρων, γιατι ελενξα σημερα καυσαερια(λογω ΚΤΕΟ)και μονο ο 'λ' ειχε ενα μικρο προβλημα και αλλαχτηκε(δεν ειχε το σωστο ευρος λειτουργειας πανω απο 3500σαλ).Εχω κανει 190000χλμ και βγαινουν κανονικα τα καυσαερια στο μηχανημα,μου κανει εντυπωση γιατι ελεγαν οτι οι καταλυτες εχουν διαρκεια ζωης 100.000χλμ.
Αλλο ερωτημα:Πως ειμαστε σιγουροι οτι τα μηχανηματα των ΚΤΕΟ ειναι σωστα καλιμπραρισμενα και δειχνουν σωστα(φρενομετρα , αναλυτες καυσαεριων ); -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
......και μονο ο 'λ' ειχε ενα μικρο προβλημα και αλλαχτηκε(δεν ειχε το σωστο ευρος λειτουργειας πανω απο 3500σαλ).Εχω κανει 190000χλμ και βγαινουν κανονικα τα καυσαερια στο μηχανημα,μου κανει εντυπωση γιατι ελεγαν οτι οι καταλυτες εχουν διαρκεια ζωης 100.000χλμ......Δεν είχε σωστό εύρος λειτουργίας πάνω από 3500 σαλ???
Λίγο ασαφής η παραπάνω διάγνωση. Περισσότερες λεπτομέρειες?
Τα 100.000 χλμ δεν είναι αυστηρά καθορισμένο όριο. Βασικότερη παράμετρος είναι η σωστή 'χρήση' του κινητήρα κατά την εκκίνηση όπου ο καταλύτης δεν έχει επιτύχει τη θερμοκρασία λειτουργίας και η ποιότητα του καυσίμου. (περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα κλπ)Αλλο ερωτημα:Πως ειμαστε σιγουροι οτι τα μηχανηματα των ΚΤΕΟ ειναι σωστα καλιμπραρισμενα και δειχνουν σωστα(φρενομετρα , αναλυτες καυσαεριων );
Πραγματικά αυτό είναι αντικείμενο προς συζήτηση
-
Ο χρήστης servmx έγραψε:
......και μονο ο 'λ' ειχε ενα μικρο προβλημα και αλλαχτηκε(δεν ειχε το σωστο ευρος λειτουργειας πανω απο 3500σαλ).Εχω κανει 190000χλμ και βγαινουν κανονικα τα καυσαερια στο μηχανημα,μου κανει εντυπωση γιατι ελεγαν οτι οι καταλυτες εχουν διαρκεια ζωης 100.000χλμ......
Δεν είχε σωστό εύρος λειτουργίας πάνω από 3500 σαλ???
Λίγο ασαφής η παραπάνω διάγνωση. Περισσότερες λεπτομέρειες?
Τα 100.000 χλμ δεν είναι αυστηρά καθορισμένο όριο. Βασικότερη παράμετρος είναι η σωστή 'χρήση' του κινητήρα κατά την εκκίνηση όπου ο καταλύτης δεν έχει επιτύχει τη θερμοκρασία λειτουργίας και η ποιότητα του καυσίμου. (περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα κλπ)Ετσι μου το εξηγησε ο μηχανικος μου που το αλλαξε αλλα και ενας ηλεκτρολογος αυτοκινητων που ειχα παει την προηγουμενη μερα να ελενξω τα καυσαερια.Μαλιστα ο μηχανικος μου εδειξε στο μηχανημα που συνδεεται στη ECU του αυτοκινητου την μπαρα που εδειχνε πως κεινοταν αναμεσα σε + και - το σημα του'λ'.Πανω απο 3400σαλ αρχιζε να μην κινηται καθολου ,ενω μολις τον αλλαξε 'επαιζε'συνεχεια απο την μια ακρη στην αλλη.Τα καυσαερια πριν αλλαχθει ο'λ' ηταν κανονικα στις 2500σαλ που ελενχουν στα κτεο αλλα εδω (κτεο Αρκαδιας )οι υπαλληλοι εχουν πιο βαρυ ποδι ,βεβαια δεν αλλαχθηκε μονο για αυτο αλλα γιατι το αυτοκινητο πρεπει να δουλευει σωστα και να εχει τα κανονικα καυσαερια σε ολες τις στροφες της μηχανης.
-
καλησπερα σε ολους.
γραφω για πρωτη φορα με αφορμη μια συζητηση που ειχα το σαββατο με καποιους μηχανικους αυτοκινητων (φιλαρακια)οι οποιοι υποστηριζουν οτι ''ειδαν'' μεγαλη διαφορα στις επιδοσεις και την οικονομια καυσιμου με χρηση της bp ultimate και της shell v-power racing (τα αυτοκινητα τους ειναι μια celica'92 1600 και μια lancia delta 1600 του '97-'98).
η απορια μου ειναι η εξης:απο οτι μαθαμε στα σχολεια και στα πανεπιστημια, ο αυξημενος αριθμος οκτανιου μιας βενζινης σημαινει αυξημενη αντισταση στην προαναφλεξη, ο.κ.?
μπορουμε δηλαδη να ανεβασουμε τη συμπιεση (για να κερδισουμε ισχυ) ή να αυξησουμε την προπορεια αναφλεξης (αβανς-για τον ιδιο σκοπο) ή να κανουμε συνδυασμο και των δυο.
αν τωρα υποθεσουμε οτι: α) οι υπερ-βενζινες δεν εχουν καποιο οξυγονουχο προσθετο ωστε να δωσουν περισσοτερη ισχυ απο μονες τους, β) ο προς εξεταση κινητηρας δεν εχει knock-sensor (αισθητηρα προαναφλεξης) ωστε να ρυθμιζει ο εγκεφαλος τη μεγιστη δυνατη-επιτρεπτη προπορεια αναφλεξης, και, βεβαια, γ) η σχεση συμπιεσης δε μπορει να αλλαξει μονη της,
τοτε πως μπορει να κερδισουμε εστω και μισο ιππο ή μισο Nm ροπης αν δεν αλλαξομε καποιο απο τα παραπανω ή αν δεν εχουν οι βενζινες αυτες οξυγονουχα προσθετα???????????
nkaragou
χημικος μηχανικος -
Νικο απο οτι φαινεται το ολο 'κολπο' ειναι οτι τελικα το ειδικο βαρος της βενζινης αυτης ειναι μεγαλυτερο.... Απο εκει και περα σαν χαμικος μηχανικος που εισαι μπορεις να βγαλεις τα συμπερασματα σου....
'ενοχλησε' τον servmx, κανετε την ιδια δουλεια, θα τον ενδιαφερει να το μαθει!
-
Ο χρήστης nkaragou έγραψε:
καλησπερα σε ολους.
γραφω για πρωτη φορα με αφορμη μια συζητηση που ειχα το σαββατο με καποιους μηχανικους αυτοκινητων (φιλαρακια)οι οποιοι υποστηριζουν οτι ''ειδαν'' μεγαλη διαφορα στις επιδοσεις και την οικονομια καυσιμου με χρηση της bp ultimate και της shell v-power racing (τα αυτοκινητα τους ειναι μια celica'92 1600 και μια lancia delta 1600 του '97-'98).
η απορια μου ειναι η εξης:απο οτι μαθαμε στα σχολεια και στα πανεπιστημια, ο αυξημενος αριθμος οκτανιου μιας βενζινης σημαινει αυξημενη αντισταση στην προαναφλεξη, ο.κ.?
μπορουμε δηλαδη να ανεβασουμε τη συμπιεση (για να κερδισουμε ισχυ) ή να αυξησουμε την προπορεια αναφλεξης (αβανς-για τον ιδιο σκοπο) ή να κανουμε συνδυασμο και των δυο.
αν τωρα υποθεσουμε οτι: α) οι υπερ-βενζινες δεν εχουν καποιο οξυγονουχο προσθετο ωστε να δωσουν περισσοτερη ισχυ απο μονες τους, β) ο προς εξεταση κινητηρας δεν εχει knock-sensor (αισθητηρα προαναφλεξης) ωστε να ρυθμιζει ο εγκεφαλος τη μεγιστη δυνατη-επιτρεπτη προπορεια αναφλεξης, και, βεβαια, γ) η σχεση συμπιεσης δε μπορει να αλλαξει μονη της,
τοτε πως μπορει να κερδισουμε εστω και μισο ιππο ή μισο Nm ροπης αν δεν αλλαξομε καποιο απο τα παραπανω ή αν δεν εχουν οι βενζινες αυτες οξυγονουχα προσθετα???????????
nkaragou
χημικος μηχανικοςΧωρίς να είμαι ο ειδικότερος επί του ζητήματος θα διακινδυνεύσω την εξής απάντηση:
Βάσει των όσων αναφέρουν τόσο η BP όσο και η Shell, οι υπέρ-βενζίνες τους περιέχουν πρόσθετα που συμβάλουν στην καλύτερη (πληρέστερη και περισσότερο ομοιογενή) καύση του μίγματος και συνακόλουθα σε βελτίωση της απόδοσης-επίδοσης του κινητήρα. Επιπρόσθετα ο βαθμός καθαρότητας των καυσίμων υψηλών επιδόσεων καθώς και οι συνθήκες ποιοτικού ελέγχου κατά την παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση τους είναι συγκριτικά καλύτεροι από αυτούς των απλών βενζινών.
Στα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γνωστό σύνδρομο της 'κατά φαντασίαν αύξησης απόδοσης' που μας κατατρύχει όλους κατά καιρούς, θα πρέπει μάλλον να αναζητήσεις τη 'φαινόμενη' βελτίωση επιδόσεων που αντιλήφθηκαν οι φίλοι σου (και όχι στις κλίμακες ισο-οκτανίου όπως τα τσακάλια του marketing προπαγανδίζουν συστηματικά
-
Απλά θέλω να παραθέσω τις απόψεις και εμπειριές μου.Έπειτα από ένα 6μηνο με πολλά πυράκια,άφησα last week το ρεζερβουαρ να αδειάσει και έβαλα 20 Ε από την παραπάνω βενζίνη.Αποτέλεσμα?Πλήρης αξαφάνιση των ενοχλητικών αυτών μικροεκρήξεων.Σύμπτωση?Το περίεργο είναι, ότι παλιότερα είχα ξαναβάλει 1 φορά πολύ παλιά , αλλά δεν είχε αλλάξει τίποτα!!!
-
Εγώ δεν έχω δει καμία διαφορά, όποια βενζίνη κι αν έχω βάλει. Μοναδική περίπτωση που είχα προβλήματα ήταν με την Texaco που, από διαφορετικά πρατήρια διαφόρων περιοχών και με διάφορα αυτοκίνητα, βάραγε πιράκια. Και ήταν Cleansystem 3.
-
Η αυξηση των επιδοσεων (συμφωνα με τις διαφημισεις)επιτυνχανεται γιατι αυτες οι βενζινες καθαριζουν τον θαλαμο καυσης και τις βαλβιδες απο τα υπολιματα καυσης ,επαναφερουν δηλαδη τον θαλαμο καυσης στον αρχικο του ογκο.Τουλαχιστον ετσι αρχησαν να τα διαφημιζουν,γιαυτο μας προβαλουν βαλβιδες πριν και μετα την χρηση της βενζινης αυτης ,βεβαια και τα παραπανω οκτανια καπου θα προσφερουν.Η καθαροτητα των καυσιμων που θα επρεπε να ειναι αυτονοητη γινεται και αυτη διαφημιστηκο οπλο.
-
Να χαιρετισω την παρεα σας και να πω οτι παρακολουθησα ολη την συζητησι σας απο την αρχη.
Το συμπερασμα μου ειναι οτι οι εταιριες εκαναν καλα την δουλεια τους και το ΘΕΜΑ καλυφθηκε στο φτερο.
Περυσι εγινε μια ερευνα απο τον Δημοκριτο παιρνοντας δειγματα απο πολλα πρατηρια της Θεσ/νικης και το αποτελεσμα το οποιο μεταδοθηκε απο ενα καναλι μονον ΕΤ3 ηταν οτι τα περισοτερα καυσιμα δεν ειχαν τα οκτανια που επρεπε ενω σε λιγες περιπτωσεις υπηρξε και νοθεια και σας αναφερω πως τελειωσε την ομιλια του ο επικεφαλης της ομαδας.
[ θα ηθελα επισης να πω και για καποιες εταιριες οι οποιες με το προσχημα των δηθεν καθαριστικων προεβησαν σε μεγαλες αυξησεις τιμων.....]
Τι ηθελε να πει ο ποιητης? Οτι δεν βρηκαν καθαριστικα στην βενζινη των αρχιαπατεωνων της shell.Θα μου πειτε καποιος πρεπει να πληρωσει τον Σουμι για τα σποτ.
Οσοι εχετε τουρμπο μπορειτε να εχετε μια αποψη περιπου για τα οκτανια που εχετε στο ρεζερβουαρ ως εξης.Με 95αρα σανιδωστε με τεταρτη απο 2000στ και παρακολουθειστε το μπαρομετρο ποση ωρα θα κρατησει το οβερμπουστ επαναλαβετε το και με 98αρα και θα δειτε οτι με την 98αρα κρατα λιγο παραπανω.
Εχω πειραματιστει παρα πολλες φορες και το αποτελεσμα ηταν το ιδιο ενω σε καποια φαση που εβαλα απο μουφαοιλ δεν μπορουσε να κανει οβερμπουστ εποιανε 1μπαρ αντι 1.2 βεβαια ολα αυτα απο βενζιναδικο που εχω εργασθει παλαιοτερα και γνωριζω τον ιδιοκτητη ο οποιος παιδια ειναι περιπτωση θελει σωνει και καλα να παει στον παραδεισο
Επειδη λοιπον παρακολουθησα την συζητησι και δεν ειδα αναφορα στο θεμα αυτο θεωρω οτι δεν το γνωριζατε και για αυτο μιλησα για κουκουλωμα του θεματος.
Αυτα
ΒΕΝΖΙΝΗ 100 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡ ?