-
Συμφωνω με τον προλαλησαντα, αλλα και Eddie και Νικο.
Ειναι δε αρκετα δυσκολο και θεωρητικα αλλα και ενδεχομενως και με στατιστικα στοιχεια
να φανει αυτη η αντιληψη στην χωρα μας οπου ενα σεβαστο ποσοστο του αγοραστικου κοινου αγοραζει σχεδον...οτι να ναι , ξεφευγοντας αρκετα απο τις πραγματικες του αναγκες, για πολλους και διαφορους λογους, που εχουν να κανουν με την γενικοτερη στερηση που μας διακατεχει σαν λαος, αλλα βεβαιως και το εξαιρετικο κλιμα που αναδυκνειει και προσταζει(?) την υπαρξη ενος εντυπωσιακου μεσου...φυγης απο τις καθημερινες δυσκολιες επιβιωσης κ.ο.κ, καταστασεις που σε ενα βαθμο θεωρω οτι ισχυουν λιγοτερο ή περισσοτερο κυριως στις Μεσογειακες χωρες.
Αντιθετως στην Κεντρικη και Βορεια Ευρωπη αυτα τα οποια ειπαν οι φιλοι παραπανω με τους οποιους και συμφωνω, ειναι ακρως αποδεκτα και μετρησιμα, και ως στοιχεια
αλλα και ως τασεις γενικοτερα στην αγορα του αυτοκινητου.
Εκει το αυτοκινητο πραγματικα λειτουργει πολυ περισσοτερο ως πραγματικο εργαλειο,
και ειναι σαφως πιο ξεκαθαρο το εκαστοτε αγοραστικο κοινο ως προς την τελικη του επιλογη. Βεβαιως σε αυτο βοηθαει το σαφως υψηλοτερο βιοτικο επιπεδο-ποιοτητα ζωης, η ελλειψη στερητικου συνδρομου, κ.α... -
Ο χρήστης Nikos120i έγραψε:
Η ηλικία δεν είναι απαραίτητο να είναι το target group για κάθε εταιρία. Και στις δύο περιπτώσεις το target group είναι διαφορετικό...
Aυτό υποστήριξα από την αρχή. Ότι μεσολάβουν και άλλα σημαντικότερα κατά περίσταση κριτήρια. Και υπάρχουν και μέσα στην κατηγορία διαφοροποιήσεις ανάλογα με το αυτοκίνητο αλλά και στις κατηγορίες μεταξύ τους. Από SUV μέχρι roadster είναι η στόχευση σε άλλα πρότυπα που κυριαρχεί και όχι στο ηλικιακό, ας μην ξεχνάμε επιπλέον ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε και σημαντικές αλλαγές στην 'κοινωνιολογία' του αυτοκινήτου.
Χειραφετημένες γυναίκες με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, αποδυνάμωση του οικογενειακού ιστού και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτόν, όπερ έχει αναδείξει -μεταξύ άλλων- και μια κατηγορία δυναμικών 50άρηδων-60άρηδων που ψάχνει για thrille, γενικότερα κυριαρχία του lifestyle της νεότητας κάτι που έχει πιάσει και η διαφήμιση ενώ εταιρείες όπως η Benz π.χ. έχουν καταβάλλει γερές προσπάθειες για να μειώσουν το Μ.Ο. ηλικίας των αγοραστών τους, γενιά playstation που αναζητά αυτοματισμούς και ηλεκτρονικό έλεγχο κ.λπ. Από την άλλη στην περίπτωση πολλών ευρωπαϊκών αγορών (και της ελληνικής μέχρι πρόσφατα, γιατί πλέον είναι για να την κλαιν' οι ρέγγες), αρκετοί είχαν την ευχέρεια να έχουν στην κατοχή τους έως 2 ή και 3 αυτοκίνητα, παράλληλα, δηλαδή στην ίδια ηλικία. Το καθένα για την εκάστοτε χρήση/επιθυμία. Και δεν συζητάω για ακραίες περιπτώσεις χομπιστών που έχουν μια Μ3 CSL για την πίστα, μια Ferrari 550 γιατί έτσι, και μια S-Class για τα ψώνια, αλλά πιο γήινες καταστάσεις.
Εν τέλει, νομίζω ότι δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις που επικρατεί κατά κόρον ένας βασικός τύπος αγοραστή (βλ. π.χ. Corolla, std οικογενειακή κατάσταση, std χρήση, std ηλικία), ο οποίος και βρίσκεται ξεκάθαρα στοχευμένος.
ΥΓ. Και το παράδειγμα του Mirage μας δίνει μια ακόμη περίπτωση αυτού που υποστηρίζω.
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Υποψιν οτι το Clubman πουλαει εξαιρετικα στις 30αρες μαμαδες που θελουν ενα πιο μεγαλο χωρο αποσκευων και την ευκολια της πορτας για να βαζουν ευκολα το μωρο στο παιδικο καθισματακι.Εσύ σε ποιά κατηγορία από αυτές ανήκεις και θέλεις κλαμπμαν;
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Υποψιν οτι το Clubman πουλαει εξαιρετικα στις 30αρες μαμαδες που θελουν ενα πιο μεγαλο χωρο αποσκευων και την ευκολια της πορτας για να βαζουν ευκολα το μωρο στο παιδικο καθισματακι.
Εσύ σε ποιά κατηγορία από αυτές ανήκεις και θέλεις κλαμπμαν;
Εγω ανηκω στην κατηγορια αυτων που μια φορα τον χρονο κανουν μετακομιση το μισο τους σπιτι (φετα, λαδια, φαγητα) μαζι με συνεπιβατη που κανει μετακομιση τη μιση του (καλοκαιρινη) ντουλαπα και αρα το απλο μου πεφτει λιγο στενο. Α και πρεπει να πεισω οτι το αμαξι δεν ειναι τριπορτο τον σπονσορα
Ντινο υπαρχει κι αλλο προτζεκτ στο μυαλο μου, να κανω το απλο διθεσιο αγοραζοντας μεγαλο καλυμα για τον χωρο αποσκευων, και να ζωγραφισω και δυο πορτες πισω που θα εχουν χαλασει (μπουρδελα αγγλικα) οταν το αυτοκινητο θα ειναι στην Ελλαδα για να πεισω και τον σπονσορα
Επισης θα αγοραζα κλαπμαν απλα και μονο για να δω τα ξινισμενα μουτρα σου -
Ο χρήστης JohnCharles έγραψε:
Κάποιος 30άρης λοιπόν που σε 2-3-5 χρόνια θα κάνει οικογένεια δε θα πάρει ΜΙΤΟ ΤΩΡΑ, θα πάρει πχ μια 159 ή θα περιμένει τη Μιλάνο...ή θα κοιτάξει αλλού στη τελική.
Επίσης ούτε αυτό που λες . ΤΩΡΑ που μπορεί (αν μπορεί) θα την πάρει να την χαρεί και σε 2-3-5 που θα κάνει οικογένεια θα πάρει ενός όγκου (λέμε τώρα).
Εσύ 2πορτο δεν είχες; Ή μήπως έκανες πρόβλεψη από τα 25 σου για τα 38 σου όταν θα έχεις 3 παιδιά.
Τα αυτοκίνητα έχουν και κάποια διάρκεια ζωής.Όπως είπε ο Christobale.
…δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσω να σκεφτώ τι θα γίνει αν κάνω οικογένεια σε 5-10 χρόνια.
Τελείως λάθος λογική και άποψη για την ζωή γενικότερα και όχι μόνο για τα αμάξια.
Με μπέρδεψες ..συμφωνείς η διαφωνείς με αυτό που είπα?
Γενικά πάντως, σκέφτομαι και το μέλλον, αλλά σε έναν ορίζοντα 2-3 χρόνων άντε 4άρων...υπάρχει δηλαδή μια προνόηση για το μέλλον αλλά έως ένα βαθμό, συν ότι θεωρώ πως και με ένα παιδί τα βγάζεις πέρα με σουπερμίνι αρκεί να μην είσαι φαν των 'μετακομίσεων'.. Και στην τελική οποιοσδήποτε αποφασίσει να βάλει 10ετή ορίζοντα στις κινήσεις του συνήθως δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση, αφού είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να σκεφτεί..
-
Για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα γίνω λίγο σπασικλάκι.
Εν αρχή είναι η τμηματοποίηση μιας αγοράς (market segmentation). Γιατί είναι αυτή χρήσιμη; Γιατί όπως το πλήρωμα ενός πυροβόλου θέλει να γνωρίζει που περίπου να ρίξει τη βόμβα, έτσι και μια εταιρεία πρέπει να γνωρίζει που απευθύνεται ένα προϊόν και κατά συνέπεια που θα στοχεύσει η εταιρεία για να το προωθήσει επιτυχώς.
Η επιτυχία μιας προσπάθειας τμηματοποίησης εξαρτάται από το πόσο αναγνωρίσιμα είναι τα τμήματα στα οποία διαχωρίζεται μια αγορά, πόσο ξεχωριστά σε χαρακτηριστικά είναι το καθένα και φυσικά πόσο αξιοποιήσιμα είναι από εμπορικής άποψης. Πχ η φυλή Χούτου στη Σομαλία πληρεί τα πρώτα δυο κριτήρια αλλά φυσικά όχι το τρίτο για μια εταιρεία με ακριβά προϊόντα.
Η ηλικία είναι ένα από τα πολλά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό ενός τμήματος αγοράς ή αλλιώς μιας αγοράς στόχου (target group). Άλλα εξίσου κοινά είναι το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο, η κοινωνική θέση, τρόπος ζωής κλπ κλπ κλπ
Άρα λοιπόν το marketing δεν είπε ποτέ ότι η ηλικία είναι το βασικό χαρακτηριστικό ενός target group.
Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιομορφίες κάθε αγοράς και ειδικότερα όταν είναι μικρή όπως η ελληνική.
Ο Τεμπερίδης μια φορά είχε γράψει ότι όταν η Proton έβαλε δόσεις για τα μοντέλα της (αντίγραφα Colt), οι άντρες έμεναν με τους γονείς τους ως τα 35 για να ξεχρεώσουν τις δόσεις (αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να το πάρουν τοις μετρητοίς στα 25 τους). Αυτό όμως σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η εταιρεία σχεδίασε το προϊόν της με στόχο τον μέσο 35άρη.
Και ένας φίλος μου από το στρατό, μικρότερος από μένα (25) οδηγεί CLK. Απ' ότι κατάλαβα την πήρε γιατί την χρησιμοποιεί ΚΑΙ ο πατέρας του, άρα δεν θα μπορούσε να πάρει την SLK που ήθελε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η CLK στοχεύει σε 25ρηδες... -
Με ολα αυτα που προσπαθειτε να καταληξετε? Εχω χασει λιγο τη μπαλα..
Νομιζω το πιο σωστο ειχε γραφτει πριν δεν θυμαμαι απο ποιον, οτι τη μιτο θα την παρει ΚΑΙ ο μεγαλυτερος ΑΛΛΑ σαν δευτερο! Ο μικροτερος θα την παρει σαν πρωτο!
Εγω ας πουμε ειμαι στα 28, ξεκινησα να παρω αμαξι (εχοντας το ραλακι) σε κατηγορια slk-s2000...λογω του οτι στα λεφτα που εψαχνα επρεπε να ειναι 2λιτρη η σλκ τα αφησα αυτα τα 2λιτρα και πηγα σε c230 sports coupe και ταυτοχρονα εψαχνα και σε κανενα καινουργιο 207 rc και μιτο στα λεφτα αυτα! Μερσεντες ομως δεν ειχα βρει καποιο σε κατασταση οπως το εψαχνα και μια μερα μετα απο 3 μηνες ψαξιμο, παω σε μια μαντρα και του λεω, επιεδη βαρεθηκα να ψαχνω πες μου τι ενδιαφερον εχει μεχρι 20!
Μου λεει ελα να δεις και θα μιλησεις αφου σου εξηγησω! Του λεω ρε .... σε ιταλικο με πας???(και οντως το χα πετυχει)
Ε μου δειχνει την 159 παθαινω κωλοπλακα (αν και το χα ξαναπαθει απλα δεν εδινα 30 που ειχε καινουργιο), την κανω βολτα και την κλεινω, ετσι ξαφνικα που λεει και το τραγουδι!ΒΕΒΑΙΑ αν δεν ειχε αλλο 1μιση χρονο εγγυηση αμφιβαλλω αν θα την κοιτουσα... επαιξε πολυ ρολο και ειδικα σε σχεση με την τιμη! Να προσθεσω οτι συντομα παω για κουλουρα, αλλα οσοι μου προτειναν 4πορτο τους ελεγα αποκλειεται μιας και οι λυσεις οι πιο στανταρ ηταν κανενα Α4 που παρολο που εχει αλογα το θεωρω πιο γεροντιστικο!
Αρα ειμαι ενας αγοραστης που ξεκινησα απο 2θεσιο καμπριο και κατεληξα σε 4πορτη μπερλινα Σε πιο ταργκετ γκρουπ ανηκω συνεπως?
Περα απο την πλακα ομως, αν δεν ειχα πυλωτη στο σπιτι, δουλεια με παρκιγκ πανευκολο, εως απιθανο να την επαιρνα!! Αρα ολα ειναι πολυυυυυ σχετικα ρε παιδια
-
Σε πιο ταργκετ γκρουπ ανηκω συνεπως?
Εγώ έγραψα κάποια πράγματα επειδή διάβασα ισοπεδωτικές και λανθασμένες απόψεις καφενείου. Τώρα για να απαντήσω στο ερώτημα σου θα πρέπει να επεκταθώ στο κεφάλαιο 'Συμπεριφορά καταναλωτή' αλλά θα πέσει παντόφλα από το forum και μάλιστα δικαιολογημένα. Χοντρικά εσύ ήθελες ένα sport αμάξι. Όπως είπες κι εσύ στο μαντρά δεν ήξερες ακριβώς τι θέλεις, οπότε εκεί που σκεφτόσουνα ένα σπορ roadster κατέληξες με ένα σπορ σεντάν.
Περα απο την πλακα ομως, αν δεν ειχα πυλωτη στο σπιτι, δουλεια με παρκιγκ πανευκολο, εως απιθανο να την επαιρνα!! Αρα ολα ειναι πολυυυυυ σχετικα ρε παιδια
Το target group έχει να κάνει με τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση ενός προϊόντος. Από εκεί και πέρα όποιος το πάρει καλώς το πήρε (για το λόγο του ο καθένας). Πχ οι μαρκετίστες της Alfa Romeo θα έπρεπε να είχαν δει ότι την 156 την αγοράζουν και αρκετοί κάτω των 30 και άρα δεν θα έπρεπε να θάψουν τα σπορ χαρακτηριστικά του επόμενου μοντέλου. Γι αυτό και πληρώνουν το κεραμύδι τώρα...
-
Ο χρήστης romilos έγραψε:
Αρα ολα ειναι πολυυυυυ σχετικα ρε παιδιαΚαι δεν είσαι ο μόνος που αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ τόσο διαφορετικών μεταξύ τους αυτοκινήτων. Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις στην αγορά που θέτουν 1-2 κριτήρια -π.χ. οικονομικό και αισθητικό- και συμπεριλαμβάνουν στη λίστα τους, οτιδήποτε θεωρούν ότι τα πληροί, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Φυσικά,πολλοί μαρκετίστες θα δυσκολεύονταν να το πιστέψουν, αφού δεν τους βγαίνει στα χαρτιά.
Δεν θα ξεχάσω χαρακτηριστική αντίδραση πωλητή -ο οποίος είναι φυσικά και αυτός τμήμα της υπόθεσης marketing- στο πρόβλημα που ανέκυψε όταν φίλος, 25 ετών τότε, θέλησε να παραγγείλει Α4 ΤQ. 'Γιατί δεν κοιτάζετε και το S3;', 'δεν θέλω haldex, προτιμώ 3 διαφορικά'.
- Μα το S3 απευθύνεται στην ηλικία σας.
-
Μα το S3 απευθύνεται στην ηλικία σας
Amateurs...
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Ξέρω 5 Μito στα Χανιά που τα έχουν 35άρες-45άρες γυναίκες με παιδιά και είναι βέβαια 2ο ή και 3ο αυτοκίνητο. Α, είναι και οι μοναδικές που ξέρω εδώ.
Οσες Mito εχω δει εδω πανω οδηγουνται απο γυναικες. Οι ηλικιες παιζουν σε κανονικη κατανομη απο 25 μεχρι 60
δηλαδη θες να πεις οτι στη γαλλια μιτο οδηγουν κυριως 42χρονες κυρατσες
νομιζω οτι επεσαν τελειως εξω στο target group εκει περα
και μετα λεμε για το ελλαντα
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Ξέρω 5 Μito στα Χανιά που τα έχουν 35άρες-45άρες γυναίκες με παιδιά και είναι βέβαια 2ο ή και 3ο αυτοκίνητο. Α, είναι και οι μοναδικές που ξέρω εδώ.
Οσες Mito εχω δει εδω πανω οδηγουνται απο γυναικες. Οι ηλικιες παιζουν σε κανονικη κατανομη απο 25 μεχρι 60
Λες να τους μυριζουν τα € των '42χρονων κυρατσων';
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Λες να τους μυριζουν τα € των '42χρονων κυρατσων';
Δεν ξερω ρε Βασιλη, εξ ιδιων κρινει τα αλλοτρια
-
ρε παιδια η μιτο προοριζεται για πιτσιρικαδες κυριως..το αν θα γινει το 2ο ή 3ο αυτοκινητου ενος μεσηλικα ειναι αλλο θεμα και κατα την αποψη μου δευτερευον αν κρινω απο τον χαρακτηρα του αυτοκινητου..
θα συμφωνησω και εγω με τον eddie και θα πω και γω το οτι δεν υπαρχει ουσιαστικα μικρομεσαιο στη φιρμα ενδεχομενως φερνει και μεγαλυτερους πελατες, αλλα δεν ειναι αυτος ο στοχος
(νομιζω στη ιταλικη αγορα κυκλοφορει και εκδοση με ελαχιστα αλογα γιατι εκει υπαρχει περιορισμος ιππων στους νεους οδηγους..αρα προοριζεται ακομα και για πρωτο αυτοινητο , κατι που δεν εχω ακουσει να γινεται σε μια brera πχ)
-
Βάζω ένα θέμα για συζήτηση. Κατα καιρούς γίνονται κουβέντες αναφορικά με το επίπεδο ποιότητας των μοντέλων της VW και την τιμολογιακή της πολιτική σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Μοντέλα όπως το VW Polo και το VW Golf, πάντα είχαν τη φήμη ότι βρίσκονται ένα κλικ πιο πάνω από τα ανταγωνιστικά τους μοντέλα σε επίπεδο υλικών εσωτερικού, συναρμολόγησης, φινιρίσματος, τεχνολογίας ανάρτησης (στην περίπτωση του VW Golf), εργονομίας και τα τελευταία χρόνια ακόμα και στο μοτέρ ή στο κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτόκίνητα που είναι δηλαδή πάντα πολύ προσεγμένα και που κάθε νέο γενιά μοντέλου, πατάει πάνω στο προηγούμενο και το βελτιώνει στα σημεία.
Συχνά σε κριτικές από τον τύπο αναφέρεται ότι μπαίνοντας μέσα σε ένα Polo ή Golf και οδηγόντας το, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας.
Βέβαια, βλέπουμε ότι αυτό αποτυπώνεται και στην τιμολόγηση των μοντέλων που εν γένει είναι συνήθως ένα κλικ πιο ακριβά από τους ανταγωνιστές.
Κατά τη γνώμη σας, υπήρχε / υπάρχει απτή και πραγματική διαφορά στην ποιότητα ή στις επιδόσεις των μοντέλων VW ή μήπως τελικά αυτό που πληρώνει κανείς είναι περισσότερο το Brand name και τίποτα παραπάνω;
-
Εριξες την βόμβα αργά, όταν οι περισσότεροι έχουν πάει για ύπνο.................. Από αύριο όμως, όπλα, κράνη, παλάσκες και στα χαρακώματα!!. Προβλέπεται σφαγή.......Vagεληδες εναντίον όλων
-
lalakis13 μπορείς να μου πεις με απλά λόγια τι είναι 'μάρκετινγκ' ? Σίγουρα θα ξέρεις, το έχεις βάλει ακόμα και στον τίτλο.
-
Εγω θα πω απλα οτι την τελευταια βδομαδα σκεφτομαι το Polo (λεει απο κατω οτι ειναι ο Rafi σ'αυτη τη σελιδα )
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
lalakis13 μπορείς να μου πεις με απλά λόγια τι είναι 'μάρκετινγκ' ? Σίγουρα θα ξέρεις, το έχεις βάλει ακόμα και στον τίτλο.Μέγιστη δυνατή αξιοποίηση αγοραστικής δύναμης (εξωτερικό). Δηλαδή πόσο πιο πολύ, πόσο πιο καλά και πόσο περισσότερο μπορώ σαν εταιρεία να έχω το χέρι μου στο πορτοφόλι του καταναλωτή.
Νομίζω ότι θα είχε ενδιαφέρον να μετατραπεί το θέμα σε αυτοκινητιστικό μάρκετινγκ γενικά.
Γενικά οι Γερμανοί και πιο ειδικά το φαουβογκρουπ είναι μέγιστοι μάστορες στο θέμα αυτό. Και επειδή το μάρκετινγκ δεν είναι μόνο διαφήμιση, προώθηση κλπ αλλά και σχεδιασμός προϊόντος, το Scirocco συνολικά είναι ένα εξαιρετικό προϊόν από όποια άποψη και αν το δει κανείς.
Το γεγονός ότι έξω θεωρείται hot hatch ενώ εδώ μοστράρεται ως coupe είναι φυσικά κατόρθωμα της ελληνικής αντιπροσωπείας... -
Ο χρήστης Focusman91 έγραψε:
Εγω θα πω απλα οτι την τελευταια βδομαδα σκεφτομαι το Polo (λεει απο κατω οτι ειναι ο Rafi σ'αυτη τη σελιδα )Περιμενα να δω Δε με απογοητευσες.
Ακομα δεν εχει γινει μπαμ.? Ω μα τι πολιτισμενο φορουμ..
Η αληθεια του Marketing στον χωρο των αυτοκινητων (KK)