-
Χαίρομαι ιδιαίτερα για την τροπή του θέματος και για τον τρόπο που γίνεται η 'συζήτηση'. Σχετικά με τις προδιαγραφές ACEA C δεν το είχα ψάξει ποτέ και απλά θα ξαναπαραθέσω [πρώτη φορά ήταν Φεβ.2007] την απάντηση που πήρα από τον Dave@redline
Our oils will not damage your catalytic converter, the levels in our
oil are not substantially high to cause an issue. On our data sheet
we state which service classes the particular oil is suitable for use.
For the oil to degrade the performance of the catalytic converter the
sheer volume of hydrocarbon would plug it before that occurred.Είμαι βέβαιος - χωρίς να το έχω ψάξει - ότι κάποιες διαφορές υπάρχουν απο λάδι σε λάδι, διαφορετικά δεν θα υπήρχαν αυτές οι προδιαγραφές. Σίγουρα τα μη πιστοποιημένα π.χ. redline έχουν άλλες προτεραιότητες από την προστασία του καταλύτη. Καιρός για ψάξιμο ...
... όλα είναι τελικά ένας συμβιβασμός. Δύσκολος ο δρόμος για την γνώση. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια μόνο όταν ο ημιμαθής δεν το γνωρίζει (ότι είναι ημιμαθης) -
α) για να επιβαρυνθεί ο καταλύτης θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη κατανάλωση λιπαντικού οπότε αρχίζεις να ανησυχείς για άλλα θέματα.
β) τον καταλύτη θα κοιτάμε ή τον κινητήρα;
προσωπικά δεν το σκέφτομαι καν ... -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Όπως και εγώ, όταν φτιάχνω ένα αγωνιστικό, περνώ δήγμα λαδιού μετά 1 ώρα λειτουργίας, το στέλνω στον λαδά μου στο εξωτερικό, και μου στέλνει 2 κιβώτια με λαδί αποκλείσθηκα για το συγκεκριμένο μοτέρ.
Ο καλύτερος αμερικάνος αναλυτής είναι αυτός:
http://www.dysonanalysis.com/home.htmlΤιμή για ανάλυση οπουδήποτε λιπαντικού και συμβουλές 100-150$.
-
Όταν τους ρώτησα γιατί δεν εξετάζουν αλά λαδιά, μου είπαν, ότι από τα βελτιωτικά που τοποθετούν οι λαδάδες μόνον το 30% αναλύεται απόλυτα. (Υλικό και ποσοστό επί της %) αυτοί γνωρίζουν τι βάζουν μέσα στα δικά τους!. Το κόστος μιας ανάλυσης με ακρίβεια, ενός άλλης μάρκας λαδιού, είναι δαπανηρό, και συμφέρει μόνον για βιομηχανική κατασκοπία!!Αυτή η παράγραφος δεν βγάζει κανένα νόημα.
- θέλω να βάζω λάδια με προδιαγραφές πριν τα SM
(περισσότερα 'καλά' πρόσθετα)
Αυτό είναι η άλλη άποψη, την οποία κυρίως ασπάζονται οι μοτολαδάδες. Λένε ότι οι μεταγενέστερες προδιαγραφές API επιβάλλουν μειωμένα πρόσθετα από αυτά που θεωρούν αναγκαία (κυρίως ZDDP). Εν μέρει έχουν δίκιο, εν μέρει το κάνουν για να πουλάνε ακόμα λάδια SG σε τιμές 'μπουτίκ'.
-
Καλή η παρατήρηση σου mousatos, και ο καταλύτης ένα αναλώσιμο είναι.
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Όταν τους ρώτησα γιατί δεν εξετάζουν αλά λαδιά, μου είπαν, ότι από τα βελτιωτικά που τοποθετούν οι λαδάδες μόνον το 30% αναλύεται απόλυτα. (Υλικό και ποσοστό επί της %) αυτοί γνωρίζουν τι βάζουν μέσα στα δικά τους!. Το κόστος μιας ανάλυσης με ακρίβεια, ενός άλλης μάρκας λαδιού, είναι δαπανηρό, και συμφέρει μόνον για βιομηχανική κατασκοπία!!
Αυτή η παράγραφος δεν βγάζει κανένα νόημα.
Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω τι ανάλυση είναι αυτή που κάνουν για racing σκοπούς στην ιταλία και μπορεί να μην έχει σχέση με αυτές που ξέρουμε (π.χ. blackstone). Στις 'δικές' μας εξετάζονται μέταλλα - ένδειξη φθοράς καθώς και πρόσθετα - που περιέχει το λάδι. Λογικά ο antonis-team αναφέρεται στα δεύτερα. Και ίσως δεν έχουν τον τρόπο παρά να αναλύσουν μέρος αυτών. Εφόσον ξέρουν και πρόσθετα του παρθένου λαδιού (virgin oil analysis VOA) βλέπουν και την πορεία του και βγάζουν κάποια συμπεράσματα που τους οδηγούν στο κατάλληλο λάδι για τον συγκεκριμένο κινητήρα.
Εικασίες, ας επιβεβαιώσει ο antonis αν τα ξεκαθάρισα καλά ή όχι.- θέλω να βάζω λάδια με προδιαγραφές πριν τα SM
Αυτό είναι η άλλη άποψη, την οποία κυρίως ασπάζονται οι μοτολαδάδες. Λένε ότι οι μεταγενέστερες προδιαγραφές API επιβάλλουν μειωμένα πρόσθετα από αυτά που θεωρούν αναγκαία (κυρίως ZDDP). Εν μέρει έχουν δίκιο, εν μέρει το κάνουν για να πουλάνε ακόμα λάδια SG σε τιμές 'μπουτίκ'.
Υπάρχει και η λύση να πάρει κανείς λάδι με τις νέες προδιαγραφές και να ρίξει πρόσθετο.
-
Τέτοιο λιώσιμο για τα λιπαντικά... Μόνο στο alfisti έχω δει...
Αλήθεια, πόσοι από εμάς ταλαιπωρούμε τόσο πολύ τα αμάξια μας ώστε να ψάχνουμε την απόλυτη λύση???
-
ελα ντε,κουραστικο εχει γινει.
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Αλήθεια, πόσοι από εμάς ταλαιπωρούμε τόσο πολύ τα αμάξια μας ώστε να ψάχνουμε την απόλυτη λύση???
Οι περισσοτεροι απο εμας που κινουμαστε κυριως εντος πολης, χωρις να προλαβαινει να ζεσταθει καλα ο κιντηρας και το λαδι του, κανοντας συχνες μικρες διαδρομες σε δρομους γεματους σκονη.
Υπαρχουν φυσικα και μερικοι που ψαχνουν ευκαιρια για βολτα σε καμμια βουνισια διαδρομη ή επισκεπτονται την κοντινοτερη πιστα.
Εξ'αλλου, αν δε μιλαμε για λαδια σε ενα φορουμ με κεντρικο θεμα την αυτοκινηση, που θα μιλαμε?
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Υπάρχει και η λύση να πάρει κανείς λάδι με τις νέες προδιαγραφές και να ρίξει πρόσθετο.
Κυκλοφορούν τόσο πολλά λάδια στην αγορά που βρίσκεις ότι θέλεις από επώνυμη εταιρεία που ξέρει τι πρόσθετα να βάλει.
Πχ. για σκίσιμο στην εξωλέμβια: 15W40 - θέλω να βάζω λάδια με προδιαγραφές πριν τα SM
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
ελα ντε,κουραστικο εχει γινει.Εφόσον είναι κουραστικό όπως λες μπορείς απλώς να μην παρακολουθείς αυτό το thread
-
Δεν θα πάψω να φωνάζω, ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΑ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ. Ξέρετε εσείς, ενόσω εκείνοι δεν ξέρουν?!. Η νοοτροπία μας, μας έχει ρίξει τον χρόνο μέσης τιμής γενικής επισκευής στα 160000km, ενόσω στην Γερμανία είναι 250000, στην Αγγλία 210000, στην Γαλλία 200000, στην Ιταλία 190000. Φθίνουσα λίστα ζωής κινητήρα, παράγωγο του ‘ξερολισμου’ μας.
Θαθελα να μου πει ένας καλός φίλος, χημικός μηχανικός , στο ΑΕΙ που σπούδασε, υπήρχαν 500 ηλεκτρονικές σελίδες, διατριβή για λαδιά?. Τόσες έχουν γραφτεί εδώ!!!!!. Χόρια η ηλεκτρονικές παραθέσεις – προτροπές σε άλλες ιστοσελίδες!!.Δεν ξέρω αν τα νούμερα που παραθέτεις είναι ακριβή αλλά εάν έχεις δίκιο τότε οι σελίδες αυτές όχι μόνο δεν είναι άχρηστες αλλά απαραίτητες.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Κυκλοφορούν τόσο πολλά λάδια στην αγορά που βρίσκεις ότι θέλεις από επώνυμη εταιρεία που ξέρει τι πρόσθετα να βάλει.
Πχ. για σκίσιμο στην εξωλέμβια: 15W40Ναι, συμφωνώ, απλά συμπλήρωσα. Προτιμώ να μην βάζω πρόσθετα στο λάδι αλλά να βρίσκω το κατάλληλο για τις ανάγκες. Είμαι κατά των προσθέτων γενικά όπως και κατά των μετατροπών (αυτή είναι η αρχή μου χωρίς να σημαίνει ότι δεν την παραβιάζω μετά από μελέτη - πάντως σίγουρα κατά του φτιαξίματος για να είμαι 'διαφορετικός').
-
Δεν θα πάψω να φωνάζω, ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΑ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ. Ξέρετε εσείς, ενόσω εκείνοι δεν ξέρουν?!. Η νοοτροπία μας, μας έχει ρίξει τον χρόνο μέσης τιμής γενικής επισκευής στα 160000km, ενόσω στην Γερμανία είναι 250000, στην Αγγλία 210000, στην Γαλλία 200000, στην Ιταλία 190000. Φθίνουσα λίστα ζωής κινητήρα, παράγωγο του ‘ξερολισμου’ μας.
Θαθελα να μου πει ένας καλός φίλος, χημικός μηχανικός , στο ΑΕΙ που σπούδασε, υπήρχαν 500 ηλεκτρονικές σελίδες, διατριβή για λαδιά?. Τόσες έχουν γραφτεί εδώ!!!!!. Χόρια η ηλεκτρονικές παραθέσεις – προτροπές σε άλλες ιστοσελίδες!!.Δεν ξέρω αν τα νούμερα που παραθέτεις είναι ακριβή αλλά εάν έχεις δίκιο τότε οι σελίδες αυτές όχι μόνο δεν είναι άχρηστες αλλά απαραίτητες.
Σε άλλες χώρες είναι συνηθισμένο να κάνεις 80+80χλμ για να πας στη δουλειά σου. Αυτό όμως σημαίνει λιγότερα κρύα ξεκινήματα και καλύτερο ζέσταμα του κινητήρα στη διαδρομή ενώ τα καύσιμα είναι καλύτερα και ο αέρας δεν έχει σκόνη και οι ταρζανιές αποκλείονται.... Είναι λοιπόν αναμενόμενο ότι με την ίδια προσοχή θα κρατάει περισσότερα χλμ ο κινητήρας του και τυχόν συγκρίσεις πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά ενώ η απλή αναφορά των αριθμών λίγη αξία έχει από μόνη της... Και όλους τους παράγοντες αυτούς λοιπόν πρέπει να τους σκεφτόμαστε ελπίζοντας να παρακάμψουμε τις δυσκολίες και παρά αυτές να προσεγγίσουμε τους αριθμούς των ξένων επιλέγοντας τις καλύτερες και καταλληλότερες λύσεις!
-
Θαθελα να μου πει ένας καλός φίλος, χημικός μηχανικός , στο ΑΕΙ που σπούδασε, υπήρχαν 500 ηλεκτρονικές σελίδες, διατριβή για λαδιά?. Τόσες έχουν γραφτεί εδώ!!!!!. Χόρια η ηλεκτρονικές παραθέσεις – προτροπές σε άλλες ιστοσελίδες!!.
Αν δεν κάνω λάθος και αν βλέπω καλά, ο τίτλος του topic είναι 'Περι λιπαντικών γενικώς' και όχι διατριβή όπως αναφέρεις. Επίσης, αν δεν απατώμαι και από οσο έχουν πάρει τα αυτιά μου (από φήμες κυρίως) υπάρχει, λένε, κάποιο site στις ΗΠΑ που ασχολείται μόνο με λάδια αλλά δεν θυμάμαι το όνομά του
-
, στο κατασκευαστές και μοντέλα έχουν γραφτεί 333 σελ. μόνο για την alfa romeo mito, δεν περνάτε και μια βόλτα από εκεί να τους την πείτε;
viewtopic.php?f=15&t=15854&hilit=mito&start=4980 -
Ο χρήστης mariost έγραψε:
Θαθελα να μου πει ένας καλός φίλος, χημικός μηχανικός , στο ΑΕΙ που σπούδασε, υπήρχαν 500 ηλεκτρονικές σελίδες, διατριβή για λαδιά?. Τόσες έχουν γραφτεί εδώ!!!!!. Χόρια η ηλεκτρονικές παραθέσεις – προτροπές σε άλλες ιστοσελίδες!!.
Αν δεν κάνω λάθος και αν βλέπω καλά, ο τίτλος του topic είναι 'Περι λιπαντικών γενικώς' και όχι διατριβή όπως αναφέρεις. Επίσης, αν δεν απατώμαι και από οσο έχουν πάρει τα αυτιά μου (από φήμες κυρίως) υπάρχει, λένε, κάποιο site στις ΗΠΑ που ασχολείται μόνο με λάδια αλλά δεν θυμάμαι το όνομά του
Ναι κυρίως με λάδια όπως εμείς εδώ κυρίως με αυτοκίνητα
BITOG -
Για να μην μακρυγορούμε όσοι θέλουν να συνεχίσουν να καταθέτουν 'τον οβολό τους' περί λιπαντικών είναι ευπρόσδεκτοι από όλους μας.
Οσοι επιμένουν πως είναι διατριβή ή κουραστικό κλπ κλπ δεν πειράζει -
Ο χρήστης bathan έγραψε:
Για να μην μακρυγορούμε όσοι θέλουν να συνεχίσουν να καταθέτουν 'τον οβολό τους' περί λιπαντικών είναι ευπρόσδεκτοι από όλους μας.
Οσοι επιμένουν πως είναι διατριβή ή κουραστικό κλπ κλπ δεν πειράζει+1000
-
Ειδικά ο aehaas στο BITOG είναι αποκαλυπτικότατος....
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Ειδικά ο aehaas στο BITOG είναι αποκαλυπτικότατος....Καλά, μην κάνετε πλύση εγκεφάλου στο εαυτό σας τα γραπτά του , και γίνεται σαν και ...
.... εμένα
που έχω 4 αυτοκίνητα σε παρακολούθηση να δουλεύουν με 20άρι!
[list:9lrnvcbw]
Honda Jazz - οδηγός κάργα συντηρητικός, κάποια στιγμή ίσως ανάλυση μιας και είμαι εντός προδιαγραφών - πρώτα redline 5w20 τώρα ASMOpel Corsa - έχω ξαναγράψει. Σε λίγο η 2η ανάλυση, ASM και εδώ.
Subaru Forester, redline 5w20Toyota Aygo, redline 5w20. Εκτός προδιαγραφών (5w30 το σωστό) αλλά δεν ζητά Α3 οπότε το HTHS του redline είναι επαρκές. Λιγότερα από 10κ χλμ και μικρές αποστάσεις (δεν είναι το ίδιο το 5 του 20αριού με το 5 του 30άριου --> συμπέρασμα AEHaas)[/list:u:9lrnvcbw]
Παν μέτρον, άριστον!
,
ότι να 'ναι
και >αναλόγως της χρήσης
τα ρητά της ημέρας
ο καθένας ερμηνεύει σύμφωνα με τα πιστεύω του , αν προσπαθήσει και λίγο παραπέρα.
Περι λιπαντικών γενικώς