-
Γράφεις εν ολίγοις, ότι ακόμα κι αν έχουμε μηδενική ή απειροελάχιστη κατανάλωση του -λεπτόρευστου- λιπαντικού που χρησιμοποιούμε πάλι θα πρέπει να έχουμε αμφιβολίες για τη λίπανση που θα χαίρει το μοτέρ μας.
Τι κατάλαβα λάθος?
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Στο αγωνιστικό μου που δεν έχανε σταγόνα στα 1000 χλμ με τα 300V 10 40 (και κάποια 5 40) δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω λεπτότερο. Στην πραγματικότητα, έπρεπε να με πείσουν μηχανικοί άλλων φίλων (αγωνιζομένων) ότι για τη χρήση που είχε (και θα έχει με τις πολλές μετατροπές) θα πρέπει να έχω κάποιο λεπτόρευστο 50αρι! Στην εύλογη απορία μου για το μειωμένο στροφάρισμα, απλά μου είπαν ότι κάτι τέτοιο θα είχε νόημα μόνο εάν έκανα αναβάσεις (που δεν κάνω).
Έτσι απλά και χωρίς μαθηματικά και χημεία...Αν βλέπεις θερμοκρασίες λαδιού 150+ το 15W50 είναι απαραίτητο.
-
Ο χρήστης swift b.p.m έγραψε:
Γράφεις εν ολίγοις, ότι ακόμα κι αν έχουμε μηδενική ή απειροελάχιστη κατανάλωση του -λεπτόρευστου- λιπαντικού που χρησιμοποιούμε πάλι θα πρέπει να έχουμε αμφιβολίες για τη λίπανση που θα χαίρει το μοτέρ μας.Τι κατάλαβα λάθος?
Η μεγάλη κατανάλωση του λαδιού δεν σημαίνει ότι ο κινητήρας φθείρεται.
(ούτε και το αντίθετο).Ακόμα, ο θόρυβος του κινητήρα δεν σημαίνει απαραίτητα αυξημένη φθορά.
Μια χαρά φθείρεται ΑΘΟΡΥΒΑ ο κινητήρας. -
Ο χρήστης swift b.p.m έγραψε:
Γράφεις εν ολίγοις, ότι ακόμα κι αν έχουμε μηδενική ή απειροελάχιστη κατανάλωση του -λεπτόρευστου- λιπαντικού που χρησιμοποιούμε πάλι θα πρέπει να έχουμε αμφιβολίες για τη λίπανση που θα χαίρει το μοτέρ μας.Τι κατάλαβα λάθος?
Βασικά το λάθος μου είναι ότι δεν έκανα attach και τα υπόλοιπα. Απλά έγραψα αυτά που έγραψα γιατί αρκετοί πειραματίζονται με τα πιο λεπτά λάδια που προτείνει ο κατασκευαστής (για συνθήκες Σουηδικού χειμώνα), στο βωμό του καλύτερου στροφαρίσματος σε ελληνικές συνθήκες. Κάτι που δεν είναι απλό. Και επειδή δεν έχουν απώλειες, είναι χαρούμενοι ότι το λάδι κάνει.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Στο αγωνιστικό μου που δεν έχανε σταγόνα στα 1000 χλμ με τα 300V 10 40 (και κάποια 5 40) δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω λεπτότερο. Στην πραγματικότητα, έπρεπε να με πείσουν μηχανικοί άλλων φίλων (αγωνιζομένων) ότι για τη χρήση που είχε (και θα έχει με τις πολλές μετατροπές) θα πρέπει να έχω κάποιο λεπτόρευστο 50αρι! Στην εύλογη απορία μου για το μειωμένο στροφάρισμα, απλά μου είπαν ότι κάτι τέτοιο θα είχε νόημα μόνο εάν έκανα αναβάσεις (που δεν κάνω).
Έτσι απλά και χωρίς μαθηματικά και χημεία...Αν βλέπεις θερμοκρασίες λαδιού 150+ το 15W50 είναι απαραίτητο.
Σωστό, αλλά εξαρτάται από το πόση ώρα.
-
Ο χρήστης tsoupra έγραψε:
καλησπερα παιδια θα ηθελα να σας ρωτησω για τα λιπαντικα TORCO 5-30 sr-1 και 5-30 sr-5 ποια ειναι η γνωμη σας.εχω ακουσει οτι ειναι ισως οτι καλυτερο κυκλοφορει.θα το ηθελα για χρηση σε suzuki swift sport .τωρα χρησιμοποιω της AMSOIL τα HDD 5-30.Καλά είναι τα Torco αλλά μην τρελλαθούμε έτσι ;
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Που από ότι έλεγαν τότε, ήταν ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΑ... .Αυτό απ'όσο έχω διαβάσει δε θεωρείται μειονέκτημα. Αφού και το αργό πετρέλαιο αντλείται μέσα στην πίσσα και τη βρωμιά και μετά στο διυλιστήριο γίνεται η διύλιση και ο καθαρισμός + τα πρόσθετα που βάζουν.
Πρακτικά τα ανακυκλωμένα είναι πολύ καθαρότερα από το αργό στο αρχικό στάδιο επεξεργασίας.
Όσο για το θέμα λεπτά-χοντρά λάδια , γνώμη μου είναι οτι σε μικρές διαδρομές έως 20 λεπτών ή 20 χιλιομέτρων όπου το λάδι δεν ζεσταίνεται επαρκώς , μπορούν να χρησιμοποιούνται λεπτά ή αν το εγκρίνει ο κατασκευαστής. -
Ο χρήστης the judge έγραψε:
απο που τα αγοραζατε τα amsoil?
Ο δικος μου τα επαιρνε απο Λαμπριανιδη οποτε δεν νομιζω να τιθεται θεμα μουφας...
επειδη απο εκει ψωνιζα motul για χρονια,,
οταν κατεβασα καρτερ ειδα κατι που οσως να οφειλονταν στα λαδια που επαιρνα απο εκει..οποτε το τι αγοραζουμε και απο ΠΟΥ τα αγοραζουμε εχει πολυ μεγαλη σημασια..
επειεδη αν και εχω κρατησει δειγμα και τιμολογιο αγορας λιπαντικων απο εκει,
εγω απλα δεν ξανααγπραζω απο εκει...για εμενα ή ειναι μπουφα ή ειναι παλαιας κοπης,ή γινεται ανακατεμα..
μπορει και να μην συμβαινει τιπουα απο ολα αυτα.. -
Μια μικρη βοήθεια...
θέλω να αλλάξω λάδια σε ένα Fiat Punto Sporting 1242cc μοντέλο 2000..
Επειδή το αγόρασα μεταχειρισμένο χωρίς το βιβλίο κατασκευαστή (μάλλον το έχασε ο πρώην ιδιοκτήτης), δεν ξέρω τι λάδια παίρνει..Γνωρίζετε κάτι επί του θέματος;
Sorry για τις 'αρχάριες' ερωτήσεις μου, αλλα είμαι 20 χρονών, με αυτοκίνητο κανα μήνα και δεν σκαμπάζω πολλά..
-
Ο χρήστης Neuge έγραψε:
Μια μικρη βοήθεια...θέλω να αλλάξω λάδια σε ένα Fiat Punto Sporting 1242cc μοντέλο 2000..
Επειδή το αγόρασα μεταχειρισμένο χωρίς το βιβλίο κατασκευαστή (μάλλον το έχασε ο πρώην ιδιοκτήτης), δεν ξέρω τι λάδια παίρνει..Γνωρίζετε κάτι επί του θέματος;
Sorry για τις 'αρχάριες' ερωτήσεις μου, αλλα είμαι 20 χρονών, με αυτοκίνητο κανα μήνα και δεν σκαμπάζω πολλά..
H fiat βαζει Selenia gold 10w40 νομιζω.
-
Ο χρήστης Neuge έγραψε:
θέλω να αλλάξω λάδια σε ένα Fiat Punto Sporting 1242cc μοντέλο 2000..
Επειδή το αγόρασα μεταχειρισμένο χωρίς το βιβλίο κατασκευαστή (μάλλον το έχασε ο πρώην ιδιοκτήτης), δεν ξέρω τι λάδια παίρνει..Λαδια:
2,8 Λιτρα
Προδιαγραφες: ACEA A3-96 CCMC G5 API SJ (5W-30/10W-40)Βαλβολίνες:
1,65 Λιτρα
Προδιαγραφες: API GL-5 MIJ-10-2105 P-LEV (75w80EP)Υγρά Φρένων:
0,4 Λιτρα
Προδιαγραφες: NHTSA, ISO4925, SAE J-703 DOT4Ψυκτικό Υγρό:
4,2 Λιτρα
Προδιαγραφες: CUNA NC 956-16 ParafluΠαρε και ενα λινκ για να κατεβασεις το μανουαλ: (Στα αγγλικα)
http://aftersales.fiat.com/elum/SelectM ... 2&markID=1
-
saxon_747, ευχαριστώ για την λεπτομερή απάντηση.
Οσον αφορά το manual, το site έχει γενικά για Punto, αλλά γράφει: 'Under Construction'..
-
Saxon747 ωραιο το λινκ ,βρηκα το μανουαλ της μπαρκετας ,δεν το ειχαν ανεβασει παλιοτερα που το ειχα ξαναψαξει.
-
Ο χρήστης Neuge έγραψε:
Οσον αφορά το manual, το site έχει γενικά για Punto, αλλά γράφει: 'Under Construction'..
Στα αγγλικα λεμε.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Saxon747 ωραιο το λινκ ,βρηκα το μανουαλ της μπαρκετας ,δεν το ειχαν ανεβασει παλιοτερα που το ειχα ξαναψαξει. -
Μετα απο 1 βδομαδα που αλλαξα λαδια (motul 8100 x-cess 5w-40) ανακαλυψα οτι το λιτρο που μου εδωσε ο τυπος για το συμπληρωμα ειναι ανοιγμενο. Τι να κανω, να το παω στον αντιπροσωπο να το ελεγξει;
-
καλησπερα παιδια θα ηθελα να σας ρωτησω για τα λιπαντικα TORCO 5-30 sr-1 και 5-30 sr-5 ποια ειναι η γνωμη σας.εχω ακουσει οτι ειναι ισως οτι καλυτερο κυκλοφορει.θα το ηθελα για χρηση σε suzuki swift sport .τωρα χρησιμοποιω της AMSOIL τα HDD 5-30.
αν μπορουσε να μου απαντησει καποιος πιο τεκηριωμενα θα το εκτιμουσα ιδιαιτερα.ευχαριστω
-
Τεκμηριωμένα δεν νομίζω ότι θα απαντήσω αλλά πάμε:
Δεν νομίζω ότι είναι ότι είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί, εδώ συζητιέται αν τα GroupIV/V είναι καλύτερα από τα GroupIII. Ίσως επίσης δεν υπάρχει κανένα λάδι που να είναι το καλύτερο. There is no such thing as magic oil – που γράφει κάποιος στο BITOG. Ίσως να εννοεί πως εξαρτάται από την εφαρμογή. Ποια είναι λοιπόν η δικιά σου;
Το sr-1 είναι μάλλον GroupIII αλλά πιστοποιημένο. Τα HDD & sr-5 είναι μάλλον GroupIV/V αλλά μη-πιστοποιημένα και επίσης διαφορετικά μεταξύ τους (έχουν διαφορετικό προορισμό – target group – προτεραιότητες – πες το όπως θες) -
Συμφωνώ με τον mesastou. Δεν μπορεί να παραχθεί το καλύτερο λιπαντικό από την στιγμή που υπάρχουν διαφορετικά μοτέρ, διαφορετικές καιρικές συνθήκες, διαφορετικοί τρόποι οδήγησης, διαφορετικές απαιτήσεις.
Τα Torco είναι γνωστά και μη εξαιρετέα στην Αμερική αν και εδώ (Ευρώπη) δεν πολυ-χρησιμοποιούνται. Τα SR-1 είναι πιστοποιημένα και ιδίως το 5-40 με πλήθος ευρωπαικών προδιαγραφών. Τα SR-5 προορίζονται περισσότερο για αγωνιστική χρήση και σαν βάση είναι ανώτερα ποιοτικά. Διαφημίζονται για το MPZ που περιέχουν, ένα αντιτριβικό πρόσθετο. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν βλέπεις θερμοκρασίες λαδιού 150+ το 15W50 είναι απαραίτητο.Ερώτηση επί τούτου: χωρίς να μας νοιάζει αν όντως για άλλους λόγους χρειάζεται ένα πιο παχύ λάδι, δεν υπάρχει περίπτωση με λεπτόρρευστο να έχει καλύτερη ροή και καλύτερη απαγωγή θερμότητας και να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία;
Περι λιπαντικών γενικώς