Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Καρυώτι-Βυθισμένος οικισμός-Νήσος Άμπελος 3-8-2025
    1. Home
    2. Εκτός Δρόμου
    3. Καρυώτι-Βυθισμένος οικισμός-Νήσος Άμπελος 3-8-2025
    • 1 / 1
    Εκτός Δρόμου
    6
    9
    1319
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • billy84
      billy84 last edited by

Μια από τις εξορμήσεις που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μου. Σχεδόν όλο το καλοκαίρι έψαχνα μια μέρα που οι συνθήκες θα ευνοούσαν να πραγματοποιηθεί επιτυχημένα.

Το Καρυώτι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός του Κορινθιακού κόλπου και προσεγγίζεται από το Κυριάκι. Προσπαθήσαμε να πάμε την προηγούμενη φορά αλλά στις ανηφόρες προς Αγία Άννα έσκασε το κολάρο του ιντερκούλερ και αναγκαστήκαμε τελικά να πάμε στον Άγιο Νικόλαο. Δε ρίσκαρα να να κατέβω στο Καρυώτι καθώς το αυτοκίνητο δεν θα είχε δύναμη να ανέβει τις ανηφόρες της επιστροφής. Με το ζόρι ανέβηκε και τις ασφάλτινες ανηφόρες του Αγίου Νικολάου να φανταστείτε.

Αυτή τη φορά τα πάντα λειτουργούσαν άψογα οπότε ταχύτατα βρεθήκαμε στο Καρυώτι.

1.JPG

Ο δρόμος δεν είναι ολοκληρωμένος οπότε υπάρχουν και κάποια βατά κομμάτια χωμάτινης διαδρομής. Όποιος επιθυμεί φυσικά μπορεί να προσεγγίσει είτε τον Ταρσό είτε τη Ζάλτσα και να φορτώσει χωμάτινα χιλιόμετρα τα οποία είναι σχετικά βατά. Προσοχή όμως, δεν είναι και τόσο βατά ώστε να τα εμπιστευτείτε πολλές φορές με ασφάλτινα λάστιχα (πάντα να έχετε υπόψιν ότι η κάμερα τα δείχνει όλα εύκολα)

Μερικά στιγμιότυπα του χωμάτινου κομματιού της διαδρομής.

38.JPG

39.JPG

40.JPG

41.JPG

Άφιξη στο Καρυώτι, απέναντι η νήσος Άμπελος και δεξιά το Δασκαλειό. Ο καιρός ιδανικός!

1.JPG

Η παραλία είναι κλασσική με χοντρό βότσαλο. Εσωτερικά επίσης βότσαλο αλλά και μεγάλοι παράξενοι βράχοι. Δε μπαίνεις χωρίς παπούτσια θαλάσσης ή κροκς κλπ. Δεν αξίζει για μπάνιο δηλαδή. Βέβαια ο στόχος μας βρισκόταν απέναντι.

2.JPG

Σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα υποτυπώδες μικρό λιμανάκι.

3.JPG

Φουσκώσαμε το καγιάκ και ξεκινήσαμε για να πάμε απέναντι στην Άμπελο. Είπαμε ο καιρός ήταν ιδανικός!

5.JPG

Έχοντας απομακρυνθεί και κοιτώντας προς το Καρυώτι. Εντυπωσιακό το που σκέφτηκαν να χτίσουν.

6.JPG

Πλησιάζοντας την Άμπελο. Διακρίνονται δύο μεγάλοι σταυροί.

7.JPG

Άφιξη σε αυτό το εντυπωσιακό νησάκι το οποίο ίσως εκ πρώτης όψεως δε γεμίζει το μάτι.

8.JPG

Υπήρχε μια παρέα με 2 σκάφη ήδη και είχαν κάτσει σε ωραίο σημείο.

9.JPG

Εμείς ακολουθήσαμε το καλοφτιαγμένο μονοπάτι για το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας που έχει χτίσει στο νησί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

10.JPG

Όλα τα κομφόρ όπως βλέπετε!

11.JPG

Το εκκλησάκι ήταν πολύ περιποιημένο εσωτερικά. Πήρε το όνομα της Αγίας Μαρίνας καθώς οι εργασίες ξεκίνησαν 17 Ιουλίου το 1985, όταν ο Ιερώνυμος βρισκόταν στη μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι. Ο ίδιος ο Όσιος Λουκάς ασκήτεψε στο νησί κατά τα έτη 943-946 μ.Χ.

13.JPG

Έχει δημιουργηθεί και δεύτερο μονοπάτι το οποίο δεν έχει καθόλου σκαλοπάτια όπως αυτό που ανεβήκαμε. Ίσως για ΑΜΕΑ ή για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Σίγουρα ήταν κάτι που δεν περιμέναμε να δούμε σε μια άγνωστη βραχονησίδα.

12.JPG

Επιστροφή στο καγιάκ

14.JPG

Επειδή ο βυθός κοντά στην προβλήτα ήταν βραχώδης με αρκετούς αχινούς αποφάσισα να συνεχίσουμε τον γύρο του νησιού μήπως βρίσκαμε κάποια καλύτερη. Εντυπωσιακό το σπήλαιο εκεί ψηλά που φαίνεται να περιέχει έναν τεράστιο σταλαχτίτη.

15.JPG

Έχοντας φτάσει στη νότια πλευρά του νησιού.

16.JPG

17.JPG

Κάπου εδώ ξεκινάνε τα κρυμμένα διαμάντια!

18.JPG

Από τους εντυπωσιακότερους βράχους που έχω συναντήσει!

22.JPG

Στη βάση του από την αριστερή πλευρά συναντήσαμε και τους μόνιμους κατοίκους του νησιου!😀

19.JPG

Πραγματικά αυτός ο βράχος ύψους σχεδόν 40 μέτρων μας εντυπωσίασε. Ίσως επιστρέψω κάποια στιγμή για να τον ανέβω.

20.JPG

Σε αυτήν την πλευρά βρήκαμε μια παραλία και πλησιάσαμε.

21.JPG

Εδώ ήταν σούπερ η φάση. Βότσαλο μέσα αλλά καθόλου βράχια κλπ. Σταματήσαμε και κάτσαμε αρκετή ώρα για μπάνιο.

23.JPG

Βέβαια μόλις είδα τα σκαλοπάτια δεν έχασα την ευκαιρία να δω που βγαίνουν, αν και ήταν προφανές.

24.JPG

Η θέα φανταστική, η εμπειρία μοναδική γενικότερα.

25.JPG

Τα σκαλιά οδηγούσαν στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας απλά από την πίσω πλευρά.

26.JPG

Η νησίδα Δασκαλειό και απέναντι η χερσόνησος Μακρυνικόλα.

27.JPG

Η μικρή παραλία αποδείχθηκε σούπερ.

28.JPG

Η διαδρομή και τα καλύτερα σημεία της σε βίντεο.

Youtube Video

Όταν επιστρέψαμε στο Καρυώτι, πήρα τη μάσκα λίγο να χαζέψω το βυθό και τα παράξενα βράχια του που μου είχαν κάνει εντύπωση όταν κολύμπησα νωρίτερα. Μετά από 5 λεπτά βγαίνω τρέχοντας έξω φωνάζοντας στη γυναίκα μου ''φέρε το κινητό και τη θήκη, έχει αρχαίο οικισμό εδώ μπροστά''. Στην αρχή νόμιζε ότι είδα καρχαρία ξερω γω 😂

29.JPG

Δεν πίστευα στα μάτια μου. Πουθενά δεν έχει αναφερθεί όσο και αν έψαξα

30.JPG

Τα ευρήματα όμως είναι πέραν πάσης αμφιβολίας αρχαία. Έχω δει αρκετές φορές και έχω αποκτήσει μια σχετική εμπειρία πια.

33.JPG

34.JPG

35.JPG

Διακρίνονται θεμέλια αρχαίων οικιών. Μήπως να μιλήσω με την αρχαιολογική υπηρεσία?

36.JPG 37.JPG

Η ώρα ήταν περασμένη και ξεκινήσαμε το δρόμο της επιστροφής. Περίπου 25 λεπτά μέχρι το Κυριάκι.

Youtube Video

Και άλλα τόσα μέχρι τον Άγιο Γεώργιο στο σημείο που ενώνεται με την παλιά εθνική οδό. Από εκεί αναλόγως την κίνηση απαιτείται χονδρικά 1,30 ώρα μέχρι το κέντρο της Αθήνας.

Youtube Video

Ήταν μια ακόμα περιεκτική εξόρμηση με διαφορετικές εικόνες από αυτές που είχα συνηθίσει τόσα χρόνια στα βουνά. Αν και λάτρης των βουνών, τολμώ να πω πως και η θάλασσα έχει τη δική της χάρη.

Να είστε όλοι καλά, να περάσετε όμορφα και προσοχή στους δρόμους τον Αύγουστο! Καλές διακοπές σε όσους λείπουν και με το καλό οι υπόλοιποι.

1 Reply Last reply Reply Quote 19
      • Caro 0
        Caro 0 last edited by

Τα σκαλακια αυτά τα έχω ανέβει φορτωμένος με αμμοχάλικο.

Αν υπήρχε απλός τρόπος θα σου ανέβαζα φωτογραφία από το σπίτι που έβγαλες στην 10η φωτογραφία.

billy84 1 Reply Last reply Reply Quote 1
        • billy84
          billy84 @Caro 0 last edited by

@caro-0 said in Καρυώτι-Βυθισμένος οικισμός-Νήσος Άμπελος 3-8-2025:

Αν υπήρχε απλός τρόπος θα σου ανέβαζα φωτογραφία από το σπίτι που έβγαλες στην 10η φωτογραφία.

Έχεις συμβάλλει στο χτίσιμο της εκκλησίας? Ωραίος!

Caro 0 1 Reply Last reply Reply Quote 1
          • gatoz
            gatoz last edited by

ρε συ μπιλι μια που τρωγεσαι με τον κορινθιακο, εχω ενα φιλαρακι που ηταν πιλοτος στην ιτεα για τα κρουαζιεροπλοια. μου ελεγε λοιπον οτι στα νησακια στον κολπο της υπαρχουν ενα σωρο αρχαια αλλα και νεωτερα μνημεια. μαλίστα δυο απο αυτα ειχαν μεταξυ τους γεφυρα που εχει πεσει οχι παραπανω απο 50 χρονια. δεν κανεις μια βολτουλα με το κανο απο εκειθε?

#milf-a-man

O 1 Reply Last reply Reply Quote 1
            • C
              christos-suzitros last edited by christos-suzitros

Τηλεφώνησε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και ζήτησε να μιλήσεις με τον αρχαιολόγο που είναι υπεύθυνος για την περιοχή. Μπορείς επίσης να στείλεις με mail τις φωτογραφίες ενημερώνοντας τους για τη θέση.
              eena@culture.gr
              210 92 35 105, 92 39 038, 92 47 249, 92 21 888
              Εάν τους είναι γνωστή η θέση θα μάθεις και περί τίνος πρόκειται.
              Στη μια φωτό είναι θολωτή κατασκευή αυτό που βλέπω?

1 Reply Last reply Reply Quote 1
              • Caro 0
                Caro 0 @billy84 last edited by

@billy84 said in Καρυώτι-Βυθισμένος οικισμός-Νήσος Άμπελος 3-8-2025:

@caro-0 said in Καρυώτι-Βυθισμένος οικισμός-Νήσος Άμπελος 3-8-2025:

Έχεις συμβάλλει στο χτίσιμο της εκκλησίας? Ωραίος!

Φτιάχναμε τα σκαλάκια.

Κολλητός μου που έχει πέσει πολλές φορές για ψαροντουφεκο εκεί μου λέει ότι τα έχει δει αυτά αλλά δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό κάτι τέτοιο.

Εγώ έχω έχω πολλά χρόνια να κολύμπησω εκεί.

• O
                  otso @gatoz last edited by

@gatoz said in Καρυώτι-Βυθισμένος οικισμός-Νήσος Άμπελος 3-8-2025:

ρε συ μπιλι μια που τρωγεσαι με τον κορινθιακο, εχω ενα φιλαρακι που ηταν πιλοτος στην ιτεα για τα κρουαζιεροπλοια. μου ελεγε λοιπον οτι στα νησακια στον κολπο της υπαρχουν ενα σωρο αρχαια αλλα και νεωτερα μνημεια. μαλίστα δυο απο αυτα ειχαν μεταξυ τους γεφυρα που εχει πεσει οχι παραπανω απο 50 χρονια. δεν κανεις μια βολτουλα με το κανο απο εκειθε?

Πατε φιρι φιρι να πνιγει ο Billy

• T
                    tgd last edited by

@billy84 said in Καρυώτι-Βυθισμένος οικισμός-Νήσος Άμπελος 3-8-2025:

Μετά από 5 λεπτά βγαίνω τρέχοντας έξω φωνάζοντας στη γυναίκα μου ''φέρε το κινητό και τη θήκη, έχει αρχαίο οικισμό εδώ μπροστά''

Να ειδοποιήσεις την εφορία ενάλιων αρχαιοτήτων, με το στίγμα της τοποθεσίας και τις φωτογραφίες. Γνωστός μου που κάνει καταδύσεις τους έχεις στείλει τη θέση τριών ναυαγίων.

• billy84
                      billy84 last edited by

Κύριοι σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη μου απάντηση. Μόλις γύρισα από διακοπές οπότε ελπίζω να με κατανοείτε...

Γάτε τα νησάκια εκεί στον κόλπο της Ιτέας είναι μέσα στα πράγματα που θα κάνω. Βέβαια δε γνωρίζουμε και σε τι βάθος παίζουν αυτά τα μνημεία. Θα θέλει κάποιες ώρες με μάσκα, πολύ πιθανό και μπουκάλα αν βρίσκονται σε μεγάλο βάθος.

Όσο για τον αρχαίο οικισμό, θα επικοινωνήσω με την εφορεία ενάλιων αρχαιοτήτων όπως γράψατε. Είναι πολύ πιθανό πάντως να σχετίζεται με την αρχαία Βούλιδα που βρίσκεται πάνω από τη Ζάλτσα, είναι μάλλον ο μοναδικός αρχαίος οικισμός σε τόσο κοντινή απόσταση. Να σημειωθεί πως χωρίς τον Παυσανία δε θα γνωρίζαμε καν για την ύπαρξή αυτού του οικισμού. Θα είχε χαθεί από την ιστορία. Για να δούμε τι θα μας πούνε και τα αρχαιολογικά τζιμάνια!

• First post
                        Last post
                      • 1 / 1
                      • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                        • ΕΛΛΑΔΑ
                        • ΚΟΣΜΟΣ
                        • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
                        • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
                        • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
                      • ΔΟΚΙΜΕΣ
                        • TEST