-
Τα δεδομένα: εξοχικό σε νησί, πάνω σε πλαγιά. Ακριβώς πάνω από το οικόπεδο υπάρχει η απόλυτη ζούγκλα με διάφορα δέντρα (όχι πεύκα), βάτα, θάμνους, ουσιαστικά είναι εντελώς απροσπέλαστη για τουλάχιστον 100 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Άρα αν κατέβει από εκεί η φωτιά, είμαστε χαμένοι. Πολλές ελιές μέσα στο οικόπεδο, κάποια κλαδιά γλύφουν το σπίτι αλλά ο πεθερός είναι ανένδοτος. Δεν κόβουμε τίποτα, γιατί τις αγαπάει και μαζεύει τον καρπό.
Όμως, δεν είναι όλα χαμένα: το σπίτι έχει πρόβλεψη να μαζεύει τα βρόχινα ύδατα όλου του χειμώνα σε μια υπόγεια δεξαμενή, άρα έχουμε εγγυημένα πολλά κυβικά νερό.
Απορίες- Θέλω να αγοράσω μια αντλία νερού και βλέπω ότι κάποιες αναφέρονται ως πυρόσβεσης. Τι ιδιαίτερο έχουν σε σχέση με τις υπόλοιπες;
- Βλέπω ότι κάποιες βγάζουν από μισό ίππο ως 7.5. Πόσους ίππους χρειάζομαι για να έχω σοβαρή παροχή σε χοντρό λάστιχο; Η υψομετρική διαφορά από τη δεξαμενή ως το ψηλότερη σημείο του οικοπέδου είναι περί τα 10 μέτρα.
- Να επιλέξω ένα χοντρό κλασικό λάστιχο ή εξειδικευμένη σωλήνα σαν αυτές που έχουν στις πυροσβεστικές φωλιές; Τι παραπάνω προσφέρει;
- Κάποιες λειτουργούν με βενζίνη και κάποιες με ρεύμα. Θα μπορεί μια μπαταρία αυτοκινήτου σε λειτουργία και κροκοδειλάκια να παράσχει το απαιτούμενο ρεύμα για να λειτουργήσει η αντλία;
- Φαντάζομαι ότι αν επιλεχθεί η λύση της βενζίνης, θα πρέπει να συντηρείται κάθε χρόνο και να ανανεώνεται το καύσιμο, ακόμα κι αν δεν έχει λειτουργήσει καθόλου. Γνωρίζει κανείς κάτι επ' αυτού;
Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, σώστε έναν απελπισμένο γαμβρό!
-
Για αρχή πάρε ένα αλυσοπρίονο βενζίνης και ξεκίνα και καθάριζε την πλαγιά , μαζί με ένα χορτοκοπτικό , περίπου 6-7 μέτρα έξω απο τον μαντρότοιχο σου είναι οριακά καλά , μετά κάνε παιχνίδι με την αντλία .
Αν δεν έχεις τον χρόνο ή δεν θες να ανακατευτείς με επικίνδυνα μηχανήματα πάρε μια "εταιρεία" της περιοχής να καθαρίσει.
-
"Πυροσβεστική και ακαυτη γιατί αλλιώς θα τρυπήσει αμέσως από καυτρες, κλαδια ή πετρες, και θα είναι άχρηστη."
Μα θα μπορώ εγώ να κάτσω έξω να καταβρέχω σε τέτοιες συνθήκες;
"Πάρε βενζίνης, γιατί εκείνη την στιγμή μάλλον θα έχει κοπεί το ρεύμα."
Δεν μπορεί να τη σηκώσει η μπαταρία του αυτοκινήτου; Ή πρέπει να αγοράσω Kia EV6 που βγάζει πρίζα; Χιούμορ ήταν αυτό.
-
@yem said in Χειροποίητη πυρόσβεση:
Για αρχή πάρε ένα αλυσοπρίονο βενζίνης και ξεκίνα και καθάριζε την πλαγιά , μαζί με ένα χορτοκοπτικό , περίπου 6-7 μέτρα έξω απο τον μαντρότοιχο σου είναι οριακά καλά , μετά κάνε παιχνίδι με την αντλία .
Αν δεν έχεις τον χρόνο ή δεν θες να ανακατευτείς με επικίνδυνα μηχανήματα πάρε μια "εταιρεία" της περιοχής να καθαρίσει.
Το γύρω-γύρω είναι καθαρό, μεριμνά ο πεθερός. Όχι βέβαια 6-7 μέτρα, το πολύ 2. Στην πλαγιά δεν μπορεί να μπει κανείς, είναι πολύ άγρια η βλάστηση και δεν έχει πρόσβαση όχημα. Αν το αναθέσουμε σε άνθρωπο, θα ζητήσει άπειρα. Άσε που δεν ξέρω και σε ποιον ανήκει, μη γίνει κάνα μπέρδεμα. Αλλά αυτό θα το ρωτήσω στον πεθερό.
-
Πάρε βενζινοκίνητη νερού επιφανείας όσο καλύτερη σηκώνει η τσέπη σου
https://www.skroutz.gr/c/2920/antlies_nerou_epifaneias.html
Είχαμε και στο ΠΝ δε θυμάμαι πως τις λέγαμε.
Για να δουλεύει με κροκοδειλάκια στα 12V ξέχασε το, αυτό το σύστημα ίσα που σηκώνει κάνα κομπρεσσεράκι να φουσκώσεις τα λάστιχα ή κανένα αντλιάκι που τραβάς τα λάδια. -
@a65 said in Χειροποίητη πυρόσβεση:
Πάρε βενζινοκίνητη νερού επιφανείας όσο καλύτερη σηκώνει η τσέπη σου.
Ξέρεις τι διαφορά έχουν με αυτές που αναγράφονται ως "πυρόσβεσης";
-
@dimsabas said in Χειροποίητη πυρόσβεση:
@a65 said in Χειροποίητη πυρόσβεση:
Πάρε βενζινοκίνητη νερού επιφανείας όσο καλύτερη σηκώνει η τσέπη σου.
Ξέρεις τι διαφορά έχουν με αυτές που αναγράφονται ως "πυρόσβεσης";
Δύσκολη ερώτηση και θέλει ψάξιμο.
Θυμάμαι που υπηρέτησα στο ΠΝ είχαμε βενζινοκίνητες πυρόσβεσης αλλά πάει καιρός
Και εννοείται να τη δουλεύεις που και που, μη την αφήσεις μέχρι να γίνει το κακό. -
@dimsabas λοιπόν το έψαξα λίγο οι βενζινοκίνητες πυρόσβεσης είναι πολυσταδιακές δηλαδή έχουν διπλό impeller και σηκώνουν μεγαλύτερη πίεση, χρήσιμο για πυρκαγιά.
-
Στην Αμερική που οι φωτιές είναι πιο συνηθισμένες, παίζουν λύσεις με αφρό που καλύπτει το σπίτι και το προστατεύει από φωτιά.
Και μιλάμε για ξύλινα σπίτια.
-
Εάν είστε στο σχέδιο πόλης ο δήμος μπορεί να καθαρίσει τη ζούγκλα δίπλα σας.
Εάν όχι πρέπει να τον βρείτε τον διπλανό σας και να τον ενημερώσετε για να το καθαρίσει ειδάλλως θα κινηθείτε νομικά.
Κάποιος πρέπει να καθαρίσει τα ξερά χόρτα και την άγρια βλάστηση δίπλα σε σπίτια.
Κατά τα άλλα να πάρεις με βενζίνη
-
-
Τα δεδομένα: εξοχικό σε νησί, πάνω σε πλαγιά. Ακριβώς πάνω από το οικόπεδο υπάρχει η απόλυτη ζούγκλα με διάφορα δέντρα (όχι πεύκα), βάτα, θάμνους, ουσιαστικά είναι εντελώς απροσπέλαστη για τουλάχιστον 100 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Άρα αν κατέβει από εκεί η φωτιά, είμαστε χαμένοι. Πολλές ελιές μέσα στο οικόπεδο, κάποια κλαδιά γλύφουν το σπίτι αλλά ο πεθερός είναι ανένδοτος. Δεν κόβουμε τίποτα, γιατί τις αγαπάει και μαζεύει τον καρπό.
Όμως, δεν είναι όλα χαμένα: το σπίτι έχει πρόβλεψη να μαζεύει τα βρόχινα ύδατα όλου του χειμώνα σε μια υπόγεια δεξαμενή, άρα έχουμε εγγυημένα πολλά κυβικά νερό.
Απορίες- Θέλω να αγοράσω μια αντλία νερού και βλέπω ότι κάποιες αναφέρονται ως πυρόσβεσης. Τι ιδιαίτερο έχουν σε σχέση με τις υπόλοιπες;
- Βλέπω ότι κάποιες βγάζουν από μισό ίππο ως 7.5. Πόσους ίππους χρειάζομαι για να έχω σοβαρή παροχή σε χοντρό λάστιχο; Η υψομετρική διαφορά από τη δεξαμενή ως το ψηλότερη σημείο του οικοπέδου είναι περί τα 10 μέτρα.
- Να επιλέξω ένα χοντρό κλασικό λάστιχο ή εξειδικευμένη σωλήνα σαν αυτές που έχουν στις πυροσβεστικές φωλιές; Τι παραπάνω προσφέρει;
- Κάποιες λειτουργούν με βενζίνη και κάποιες με ρεύμα. Θα μπορεί μια μπαταρία αυτοκινήτου σε λειτουργία και κροκοδειλάκια να παράσχει το απαιτούμενο ρεύμα για να λειτουργήσει η αντλία;
- Φαντάζομαι ότι αν επιλεχθεί η λύση της βενζίνης, θα πρέπει να συντηρείται κάθε χρόνο και να ανανεώνεται το καύσιμο, ακόμα κι αν δεν έχει λειτουργήσει καθόλου. Γνωρίζει κανείς κάτι επ' αυτού;
Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, σώστε έναν απελπισμένο γαμβρό!
δεν υπαρχει τιποτε για προστασια ουσιαστικη
ακομη και η πανακριβη πυροσβεση που εχω στο γραφειο, παπαρια κανει
οσο νερο και ναχεις στη στερνακανε ασφαλεια φωτιας κλπ
ειναι αρκετα φθηνη, καπου 500 γιουρα το χρονο για 300k -
Γιατί ρε Γάτε; Άμα κάθομαι και βρέχω επί δύο ώρες, δε θα γίνει δουλειά;
-
Νομίζω απάντησα και στα 5.
Οι ειδικές σωλήνες πυρόσβεσης έχουν ειδικούς συνδέσμους γιατί αν χρειαστεί που να τρέχεις να συνδέσεις και να βάζεις τσεμπέρια κλπ.
Τώρα τι είναι καλύτερο να κινηθεί νομικά ή να κάνει ασφάλεια ΔΓ/ΔΑ -
οχι
μπιν δέαρ, νταν δατ
του λαγου η μανα δεν εκλαψε -
@gatoz said in Χειροποίητη πυρόσβεση:
οχι
μπιν δέαρ, νταν δατ
του λαγου η μανα δεν εκλαψεΕγώ το ξέρω αλλιως...
Από το χρηματιστήριο...
Ταιριάζει και στο νικ σου...
Του φευγάτου η μάνα, δεν έκλαψε ποτέ...
-
Αν βρέχεις την ώρα που έχει φωτιά ίσως. Αλλά αυτό έχει κίνδυνο για τη ζωή σου.
Φαντάσου ότι σε φωτιά σε σύγχρονα σπίτια, μπορεί να δεις κουρτίνα να αυταναφλέγεται από τη θερμοκρασία που αναπτύσεται δίπλα στο κούφωμα. Κάτι που συνήθως βοηθάμε με μια τέντα, μια πέργκολα, ένα πλαστικό σαλονάκι στο μπαλκόνι κλπ. Δεν μιλάμε για εκτεθιμένες ξύλινες στέγες και λοιπές ελληνικές πατέντες.Εγώ θα προτιμούσα μια λύση τύπου καταβρεχτήρια που θα βρέχουν το σπίτι γύρω γύρω, αφού έχω πάρει την οικογένεια και την έχω κάνει. Αν σωθεί κάτι έχει καλώς.
π.χ. ως ιδέα
https://www.frontlinewildfire.com/protect-home-with-roof-wildfire-sprinkler-system/Γενικά ναι, αν καταβρεχθεί ένα δέντρο/γρασίδι, θα επεκταθεί πιο δύσκολα η φωτιά φαντάζομαι.
-
Πολύ "θετικό" το ενδιαφέρον σου, αλλά...
Τείνω να συμφωνήσω με τον γάτο.
Δουλεύοντας στη βιομηχανία είχαμε πάντα σοβαρά συστήματα πυρόσβεσης, πολλαπλες πολυβάθμιες αντλίες με "άπειρη" παροχή νερού (ας πούμε δύο τρεις πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων), που δοκιμαζοταν και πιστοποιούταν τακτικά, από προσωπικό εκπαιδευμένο, με αντιπυρικές στολές, δηλαδή ανα 6 μήνες ή χρόνο "σβηναμε" εικονική φωτιά παρουσία της πυροσβεστικης, με κατάλληλους αγωγούς στα ακραία σημείο των οποίων κουμπωναν τακτικά πιστοποιημένες μανικες και "κανονάκια" (πέρα απ τους σταθερούς πύργους πυρόσβεσης) που κουμπωναν σε μπετονια επιβραδυντικου αφρού.
Τα σιλό και τα κτίρια είχαν σύστημα καταιονισμου.Παρ όλα αυτά
Οι μόνες φωτιές που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία ήταν όσες έσβησαν με κάνα δυο πυροσβεστήρες κόνεως.
Όταν έτυχε κάτι παραπάνω, τρεχάτε ποδαράκια μου μόνο...
και το αποτέλεσμα: -
Έχει ένα point ο γάτος, τα μέσα πυρόσβεσης θέλουν και μια εκπαίδευση και ετοιμότητα.
Τι να σου πω, άμα πάρεις την αντλία βάρα και κανένα γυμνάσιο που μας κάνανε στο στρατό 3 η ώρα το βράδυ, πυρκαγιά στο διπλανό οικόπεδο, αλλιώς βαρέστε εγκατάλειψη και πάρτε τα λεφτά από την ασφαλιστική. -
Όλο αυτό γίνεται πρώτα για να σώσουμε το τομάρι μας και δευτερευόντως για την περιουσία. Επειδή μιλάμε για έναν και μοναδικό στενό επαρχιακό δρόμο στο ορεινό δίκτυο της Κεφαλονιάς, φοβάμαι ότι σε κάποια σενάρια δε θα μπορούμε να εγκαταλείψουμε το οικόπεδο. Για αυτή την περίπτωση θέλω την πυρόσβεση, να μουλιάσω το σπίτι και να αμπαρωθούμε μέσα. Το καλό είναι ότι όλα τα δέντρα είναι ελιές κι όχι πεύκα. Αλλά με έχετε προβληματίσει για τα υπόλοιπα και κυρίως εσύ φίλε Πήλιου. Θεωρούσα ότι με μπόλικο μούλιασμα, κάνεις θαύματα. Τώρα βλέπω ότι δεν είναι τόσο απλό.
Χειροποίητη πυρόσβεση