Ο χρήστης aserf έγραψε:
Φίλος μου πήρε το μοτέρ στο χέρι σε κατέβασμα από 5η, 2α.
Στην ερώτησή μου, τι ακριβώς συνέβη στο μοτέρ και ποιά ήταν η διάγνωση του μηχανικού, δεν ήξερε να μου απαντήσει.
Αναρωτιέμαι...
Σε ποιές περιπτώσεις ο κόφτης δεν είναι αρκετός για να αποσοβηθεί το κακό;
Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο, βάσει του οποίου μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποιά κατεβάσματα (με την αποσύμπλεξη-σύμπλεξη να μας βρίσκει στον κόφτη), μπορούν να είναι καταστροφικά για το μοτέρ μας;
Υποθέτω, ότι παίζουν ρόλο τόσο η κατάσταση του μοτέρ, όσο και το τι κατέβασμα επιχειρείται, αλλά θα με ενδιέφερε να ακούσω και την άποψη ενός μηχανικού...
Ο κόφτης δε σου επιτρέπει να ανεβάσεις περισσότερες στροφές από ένα συγκεκριμένο όριο εφόσον βρίσκεσαι στη διαδικασία της επιτάχυνσης και άρα της αύξησης στροφών, αν όμως έχοντας 120 χλμ/ώρα και 5η πας να κατεβάσεις σε 2α τότε σε ένα αμάξι που έχει κόφτη στις 6000 στροφές/λεπτό και πιάνει 80χλμ/ώρα με 2α υποχρεώνεις τον κινητήρα να ανεβάσει στις 9000 στροφές με τις αναμενόμενες καταστροφικές συνέπειες. Ο κόφτης στην περίπτωση αυτή δε μπορεί να κάνει κάτι μιας και υποχρεώνεται μηχανικά ο κινητήρας να ανεβάσει απότομα και πολύ υψηλά τις στροφές του.
Μαθηματικό μοντέλο θα μπορεί να δημιουργθεί αλλά αυτό που χρειάζεται να ξέρει κάποιος είναι πολύ απλά το πόσα χλμ/ώρα πιάνει με την κάθε σχέση στον κόφτη το αυτοκίνητο. Αν το ξέρεις αυτό βλέποντας το κοντέρ ξέρεις αν πρέπει σε ένα προσπέρασμα από πχ 4η να κατεβάσεις σε 3η ή αν σηκώνει και 2α.
Eυχαριστώ aserf, πολύ ενδιαφέρον.
Μερικές συμπληρωματικές απορίες:
Εφόσον ο κόφτης λειτουργεί όπως λες στη διαδικασία επιτάχυνσης-αύξησης στροφών, ποιά η διαφορά μεταξύ των:
α) απότομο πάτημα γκαζιού μέχρι το τέλος της διαδρομής του (=κόφτης)χωρίς σχέση στο κιβώτιο, δηλαδή απότομη αύξηση στροφών του κινητήρα, μέχρι την παρέμβαση του κόφτη και...
β) απότομη αύξηση στροφών του κινητήρα σε κατέβασμα από 5η σε 2α ή από 3η σε 1η κ.ο.κ, εφόσον έχει προηγηθεί αποσύμπλεξη, οι στροφές έχουν πέσει, αλλαγή ταχύτητας, σύμπλεξη, και πάλι η βελόνα στέλνεται στον κόφτη.
Εννοώ, θα είναι οι επίπτωσεις διαφορετικές ανά περίπτωση, ή η φθορά (ή ενδεχόμενη βλάβη) θα είναι μεγαλύτερη στην δεύτερη αντί της πρώτης.
Τέλος, όσο μεγαλύτερη η διαφορά στις σχέσεις του κατεβάσματος (π.χ. 5η σε 2α αντί 4ης σε 2α), τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες καταστροφής;