-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
alfa 156
οταν η πεζοδρόμηση γίνεται συγκεκριμένες ώρες η εταιρία σε καλύπτει για τα περιστατικά που θα γίνουν οταν ο δρόμος ΔΕΝ χρησιμοποιείται ως πεζόδρομος (αυτό θα φανεί από την αναγραφόμενη ώρα στην έκθεση της τροχαίας)
Για την άλλη περιπτωση με τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας δεν γνωρίζω τι γίνεται.
Σ'αυτούς τους δρόμους επιτρέπεται κανονικά η κίνηση των οχημάτων; επιτρέπεται υπο προϋποθέσεις; (ποιές; ) Προβλέπονται από τον ΚΟΚ ή είναι εφεύρεση κάποιων δημάρχων;Οι περιοχές ήπιας κυκλοφορίας είναι δρόμοι, στους οποίους με τεχνητά μέσα καθορίζεται το όριο ταχύτητας και όχι με θεσμικά. Δηλαδή, παράδειγμα η οδός Ρ. Φεραίου στο Βόλο, στην οποία υπάρχει μία πολύ στενή λωρίδα για κίνηση αυτοκινήτων, που μάλιστα καθορίζεται και από σχετικά χαμηλό ρείθρο και κάνει... φίδια, δηλαδή δεν είναι ευθύγραμμη, ώστε να είσαι συνεχώς αναγκασμένος να στρίβεις προσεκτικά για να μη χτυπήσεις στα ρείθρα. Υπάρχει φυσικά και το όριο ταχύτητας.
Λογικά λοιπόν, ο ΚΟΚ δεν χρειάζεται να αναπροσαρμοστεί για να τις αναφέρει, καθώς είναι ειδικά διαμορφωμένος δρόμος, με πολύ χαμηλά όρια ταχύτητας.
Θεωρώ ότι ο ΚΟΚ και άρα οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ισχύουν κανονικά στις Π.Η.Ε.
-
Οπου υπαρχει σημανση για οδο ηπιας κυκλοφοριας, ανεξαστητα αν εχει στενη λωριδα με εσακια ή οχι, το οριο ειναι 20χλμ, και χρησιμοποιειται απο ολα τα οχηματα.
-
Απ'ότι καταλαβαίνω κι εγώ αυτοί οι δρόμοι δεν είναι πεζόδρομοι οπότε άδικα συζητάμε
-
Απ'ότι καταλαβαίνω κι εγώ αυτοί οι δρόμοι δεν είναι πεζόδρομοι οπότε άδικα συζητάμεεχει ΚΑΙ πεζοδρομημενους τετοιοιυς δρομους...
-
η εγώ δεν καταλαβαίνω ή...
Αν μιλάμε για πεζοδρομημένους δρόμους τι δουλειά εχεις να περάσεις από εκεί με το αυτοκίνητο; -
Πεζοδρομοι ειναι μονο οσοι δρομοι εχουν αναλογο σημα. Δεν εχει σημασια αν κατω εχει ασφαλτο ή πλακες, πετρες, ή ο,τι αλλο βαζουν. αν δεν εχει μλε σημα πεζοδρομου, θεωρειται δρομος. Και αντιστροφα. Αν εχει σημα πεζοδρομου, ειναι πεζοδρομος ακομα κι αν ειναι στρωμενος με ασφαλτο (εχω δει τετοια περιπτωση, το σημα απλα αγνωειται απ' ολους σ' εκεινη την περιοχη...)
-
zardoz
εχει μπερδεψει το τι σημαινει συνυπευθυνοτητα, και τα εχεις κανει πουτ@ν@...Οτι σου ειπα δηλαδη και στο αλλο τοπικ. Ασε εμενα που μου εχουν πληρωσει 2 ολοκληρα αυτοκινητα (ολικες) και αλλα 2 ατυχηματα, να ξερω καλυτερα ποιος πληρωνει και τι...
-
Και για να τελειωνουμε
α) αμα το οριο καλυψης ειναι Χ, και το δικαστηριο καταλογισει μεγαλυτερο ποσο αποζημειωσης, η ασφαλιστικη σου πληρωνει ΜΕΧΡΙ Χ και εσυ τα υπολοιπα μεχρι να συμπληρωθει το ποσο.
β) ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ σημαινει οτι εκτος απο εσενα, εφταιγε και ο αλλος συμμετεχων στο ατυχημα. ΟΧΙ οτι πληρωνεις εσυ απο την τσεπη σου. Αν δηλαδη περασεις ΣΤΟΠ αλλα πχ ο αλλος ερχοταν αναποδα (που ειπωθηκε σε αλλο τοπικ) και για αυτο δεν σταματησες, δηλαδη κοιταγες απο την αλλη και περασες, ο δικαστης μπορει να καταλογισει 30% συνυπευθυνοτητα σε εσενα (τυχαιο παραδειγμα, μπορει να μην γινεται κατι τετοιο).
30% ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ στο ατυχημα σημαινει οτι η δικια σου ασφαλιστικη πληρωνει το 30% των ζημιων εκεινου, και η δικια του το 70% των δικων σου. ΟΧΙ οτι εσυ πληρωνεις 30% απο την τσεπη σου.
γ) αμα εισαι πιωμενος/μαστουρα, η ασφαλεια σου ΠΛΗΡΩΝΕΙ τον παθοντα και μετα τα παιρνει ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ με τοκο.
δ) η δικια μου ασφαλιστικη με καλυπτει και σε παρκινγκ, και σε πλοια, και σε πυλωτες (ιδιωτικος χωρος), και στα παντα...
-
η εγώ δεν καταλαβαίνω ή...
Αν μιλάμε για πεζοδρομημένους δρόμους τι δουλειά εχεις να περάσεις από εκεί με το αυτοκίνητο;μήπως επειδή μένουν στον πεζόδρομο κι είχαν βύσμα στο δήμο να τον κλείσει από τους υπόλοιπους παρακατιανούς για να μπορεί να μπαίνει/παρκάρει/μην τον ενοχλούν οι υπόλοιποι;
αλλά αυτό είναι άλλο θέμα
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Ασε εμενα που μου εχουν πληρωσει 2 ολοκληρα αυτοκινητα (ολικες) και αλλα 2 ατυχηματα, να ξερω καλυτερα ποιος πληρωνει και τι...συνολικα δηλαδη 4 τρακαρισματα...
Δε σε εκανε ποτε να διανοηθεις οτι δεν μπορει να εισαι τοσο ατυχος, αλλα οτι σιγουρα φταιει και ο τροπος που (φανταζομαι) οτι οδηγεις? Δηλαδη προφανως και δεν γνωριζω αν ειχες υπαιτιοτητα η οχι, αλλα σε αλλα τοπικς υποστηριζεις οτι 200αρες + (φανταζομαι συνοδευοται ολα αυτα + απο επιθετικη οδηγηση με 'αλλαγες λωριδας' )αλλα μηπως αν οδηγουσες αλλιως θα τα ειχες αποφυγει καποια απο αυτα??
Σαν πολλες μου φαινονται 4 'ατυχιες'
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
30% ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ στο ατυχημα σημαινει οτι η δικια σου
ασφαλιστικη πληρωνει το 30% των ζημιων εκεινου, και η δικια του
το 70% των δικων σου. ΟΧΙ οτι εσυ πληρωνεις 30% απο την τσεπη σου.Σκέψου τί έγραψες (συνάδελφε μηχανικέ) ...
Tο υπόλοιπο 70% των ζημιών ΕΚΕΙΝΟΥ ποιός τα πληρώνει?
Το υπόλοιπο 30% των ΔΙΚΩΝ σου ζημιών ποιός τα πληρώνει?Για μάντεψε...
Απλά πράγματα
Ενώ στρίβεις κάπου/κάπως (παράδειγμα είναι) κάποιος σε κοπανάει από τα πλάγια και σου κάνει
ζημιά 1000€ (ας ξεχάσουμε τις δικές του ζημιές).Αν η ασφαλιστική σου καταλογίσει συνυπευθυνότητα 30%, θα σου δώσει μόνο 700€ και τα
υπόλοιπα θα μπούν από την τσέπη σου (ή το χρηματοκιβώτιό σου αν έχεις porsche). -
θα μας τρελάνεις ρε zardoz
Τις δικές σου τις ζημιές φυσικά και θα τις πληρώσεις εσύ στο ποσοστό που ευθύνεσαι (αφήνουμε εκτός την περίπτωση κάλυψης ιδιων ζημιων)
Εσύ πριν έλεγες οτι θα αναγκαστεις να τσοντάρεις για την αποζημίωση του άλλου αν κριθεις συνυπαίτιος
Δες τι έγραψες πιο πίσω σε παρακαλω... -
Ο χρήστης karabouzouklis έγραψε:
Δε σε εκανε ποτε να διανοηθεις οτι δεν μπορει να εισαι τοσο ατυχος, αλλα οτι σιγουρα φταιει και ο τροπος που (φανταζομαι) οτι οδηγεις? Δηλαδη προφανως και δεν γνωριζω αν ειχες υπαιτιοτητα η οχι, αλλα σε αλλα τοπικς υποστηριζεις οτι 200αρες + (φανταζομαι συνοδευοται ολα αυτα + απο επιθετικη οδηγηση με 'αλλαγες λωριδας' )αλλα μηπως αν οδηγουσες αλλιως θα τα ειχες αποφυγει καποια απο αυτα??
Σαν πολλες μου φαινονται 4 'ατυχιες'
Όποιος πηγαίνει με 200χ.α.ώ.(*) σε άδειο δρόμο, δεν πάει υποχρεωτικά σαν παλαβός σε συνθήκες κίνησης/μποτιλιαρίσματος εκβιάζοντας ατύχημα!!! Γιατί είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβει κανείς
(*) Ταχύτητα που όντως αυξάνει τις πιθανότητες/συνέπειες ατυχήματος
-
Ο χρήστης zardoz έγραψε:
30% ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ στο ατυχημα σημαινει οτι η δικια σου
ασφαλιστικη πληρωνει το 30% των ζημιων εκεινου, και η δικια του
το 70% των δικων σου. ΟΧΙ οτι εσυ πληρωνεις 30% απο την τσεπη σου.Σκέψου τί έγραψες (συνάδελφε μηχανικέ) ...
Tο υπόλοιπο 70% των ζημιών ΕΚΕΙΝΟΥ ποιός τα πληρώνει?
Το υπόλοιπο 30% των ΔΙΚΩΝ σου ζημιών ποιός τα πληρώνει?Για μάντεψε...
Απλά πράγματα
Ενώ στρίβεις κάπου/κάπως (παράδειγμα είναι) κάποιος σε κοπανάει από τα πλάγια και σου κάνει
ζημιά 1000 -
Κι επειδή μαθαίνουμε οτι υπάρχουν πολλά 'παραθυράκια'.
- Από πού προκύπτει οτι η ασφαλιστική δεν καλύπτει τη δαπάνη οταν σε τρακάρουν μέσα σε πάρκινγκ? Δεν εννοώ μόνο πάρκινγκ επί πληρωμή, αλλά το πάρκινγκ της πολυκατοικίας σου, για παράδειγμα. Εγώ δεν βλέπω τέτοιο όρο στο συμβόλαιό μου, αλλά έχω ακούσει πολλούς που το λένε. Πρέπει να μυρίζουμε τα νύχια μας για το τι καλύπτει η ασφαλιστική και τι όχι?
- Σε περίπτωση πυρκαγιάς ή κλοπής μέσα από το παρκινγκ, και εφόσον εισαι ασφαλισμένος για πυρκαγιά ή κλοπή, αυτό τουλάχιστον το καλύπτει η ασφαλιστική? Η παλι χαμένα τα λεφτά μας?
-
το βγάζεις στο δρόμο και σε καλύπτουν
-
zardoz όντως τα έχεις μπλέξει λίγο με την συνυπεθυνότητα.
Αν 'σου φύγει από λάθος σου' και χτυπήσεις κάποιον, είσαι 100% υπαίτιος.
Οποιαδήποτε συνυπαιτιότητα θα ΜΕΙΩΣΕΙ αυτά που έχεις να πληρώσεις, αφού ο 'άλλος' θα είναι συνυπαίτιος σε κάποιο ποσοστό.
Αν είσαι μεθυσμένος/μαστουρωμένος δεν σε καλύπτει η ασφαλιστική. Όχι λόγω συνυπαιτιότηας.
Εσύ το μπλέκεις με ένα παράδειγμα στο οποίο 'κάποιος άλλος σε βαράει', και από εκεί που δεν θα πλήρωνες τπτ καλείσαι να πληρώσεις το μερίδιο της ευθύνης σου.
Στην περίπτωση που κατά βάση φταις, η συνυπαιτιότητα του ΑΛΛΟΥ μειώνει τη δική σου. Αλλιώς ευθύνεσαι 100%.
Η ασφαλιστική έχει το νόημα να ασφαλίζει το μερίδιο της δικής σου ευθύνης στις ζημιές που προκαλούνται. Δηλαδή πληρτώνει το ποσοστό της δικής σου (συν)υπαιτιότητας. Εάν δεν έχεις (συν)υπαιτιότητα, δεν πληρώνει τπτ. Προφανώς ούτε κι εσύ. -
Αααααα, ας το ξανα-εξηγήσω με απλά λόγια
Ας τα χωρίσουμε σε 2 είδη συνυπευθυνότητας
- Συνυπευθυνότητα που σχετίζεται με τους άλλους εμπλεκόμενους
εφόσον έφταιγαν και αυτοί σε κάποιο βαθμό για το συμβάν.
και ...
- Συνυπευθυνότητα σε σχέση με τις καλύψεις της ασφαλιστικής σου
προς τους άλλους (δηλαδή που σχετίζεται με ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ευθύνες).
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Οποιαδήποτε συνυπαιτιότητα θα ΜΕΙΩΣΕΙ αυτά που έχεις να πληρώσεις,
αφού ο 'άλλος' θα είναι συνυπαίτιος σε κάποιο ποσοστό.Αυτή είναι Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αν είσαι μεθυσμένος/μαστουρωμένος δεν σε καλύπτει η ασφαλιστική.
Αυτή είναι η ακραία περίπτωση της ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.
Για να καταλάβετε...
Αν χτυπήσετε τον B ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ, ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΑ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΑΣ
(μέχρι τα όρια που είπαμε) γιατί δεν υπάρχει συνυπευθυνότητα τύπου Α.Αν όμως δεν είχατε περάσει ΚΤΕΟ, η ασφαλιστική θα αξιώσει από εσάς
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ μέρος (ή και όλο) το ποσό που κατέβαλε στον Β, καταλογίζοντας
σας συνυπευθυνότητα με τις ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ στον B
Δηλαδή ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ της ΠΙΣΩ.Δεν μπορεί, τώρα θα έγινα κατανοητός
- Συνυπευθυνότητα που σχετίζεται με τους άλλους εμπλεκόμενους
-
Ο χρήστης zardoz έγραψε:
Δεν μπορεί, τώρα θα έγινα κατανοητός
Συνυπευθυνότητα
Μπορεί να καταλογιστεί συνυπευθυνότητα σε πολλές περιπτώσεις, όπως
- αν είχες περάσει το όριο ταχύτητας (ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟ)
- αν τα λάστιχά σου ήταν εμφανώς τελειωμένα
- αν δεν είχες περάσει ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο (ανεξαρτήτως αν είχες περάσει συνεργείο), SOS!
- αν οδηγούσες αποδεδειγμένα συνεχόμενα πάνω από κάποιες ώρες χωρίς ξεκούραση (!)
Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που αποδίδουν σε δόλο (και όχι σε αμέλεια) την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας ή τα τελειωμένα λάστιχα;
Αν είσαι κάτω από 23 ή έχεις λιγότερο από ΕΤΟΣ δίπλωμα χωρίς
να έχεις πληρώσει επασφάλιστρα 60% - ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ 1ο ΧΡΟΝΟ ΑΚΟΜΗ
ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ 'μικρά' ΕΠΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ, αυτά καλύπτουν μόνο τις
ζημιές σου απο συνυπευθυνότητα, όχι αστική ευθύνηποιά είναι τα 'μικρά' και ποιά είναι τα 'μεγάλα' επασφάλιστρα';
-
Ο χρήστης zardoz έγραψε:
Άρθρο 7
Στην παρ.5/6 λέει να μην ομολογείσετε ούτε να πείτε πχ ότι φταίτε εσείς χωρίς
ΤΗΝ ΓΡΑΠΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ της ασφαλιστικής, γιατί αυτή θα πράξει το καλύτερο για
εσάς (μάλλον για αυτήν).Αυτό δεν έκανε εντύπωση σε κανέναν;;;
Δηλαδή αν τρακάρω τον προπορευόμενό μου επειδή αφαιρέθηκα και το παραδεχτώ στην τροχαία όταν έρθει, κινδυνεύω να πληρώσω από την τσέπη μου;On second thought, το παραπάνω δεν έρχεται σε αντίθεση με την έννοια του φιλικού διακανονισμού;
Μπερδεύτηκα... -
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Άρθρο 7
Στην παρ.5/6 λέει να μην ομολογείσετε ούτε να πείτε πχ ότι φταίτε εσείς χωρίς
ΤΗΝ ΓΡΑΠΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ της ασφαλιστικής, γιατί αυτή θα πράξει το καλύτερο για
εσάς (μάλλον για αυτήν).Αυτό δεν έκανε εντύπωση σε κανέναν;;;
Δηλαδή αν τρακάρω τον προπορευόμενό μου επειδή αφαιρέθηκα και το παραδεχτώ
στην τροχαία όταν έρθει, κινδυνεύω να πληρώσω από την τσέπη μου;On second thought, το παραπάνω δεν έρχεται σε αντίθεση με την έννοια
του φιλικού διακανονισμού;
Μπερδεύτηκα...Να που το πρόσεξε κάποιος και αυτό...
Κατα λέξη ο νόμος (γιατί το κράτος τον θέσπισε ώστε να είναι κοινές
οι ελάχιστες καλύψεις για τις άστικές ευθύνες σις ασφαλιστικές) γράφει5. Να μην προβαίνει σε ομολογίες ευθύνης. 6. Να μην προβεί σε οποιασδήποτε μορφής ενέργεια, που θα σημαίνει αποδοχή ή απόκρουση ή αναγνώριση ή συμβιβασμό ή διακανονισμό του καλυπτόμενου κινδύνου, χωρίς την γραπτή συναίνεση της εταιρίας. Η εταιρία δικαιούται να αναλάβει και να χειριστεί κατά την κρίση της, στο όνομα του ασφαλισμένου, την απόκρουση ή τον διακανονισμό απαίτησης ή να επιδιώξει στο όνομά του αλλά για δικό της όφελος, την αποκατάσταση οποιασδήποτε ζημιάς ή την ικανοποίηση οποιασδήποτε αξίωσης αποζημίωσης, μέχρι το όριο ευθύνης της και αφού τον ειδοποιήσει σχετικά. Έχει δε την πλήρη διακριτική ευχέρεια, όσον αφορά την διεξαγωγή οποιωνδήποτε δικαστικών αγώνων ή τον διακανονισμό οποιασδήποτε απαίτησης. Ο ασφαλισμένος, οφείλει να παρέχει κάθε πληροφορία ή ειδική βοήθεια, που η εταιρία θα κρίνει αναγκαία και θα ζητήσει από αυτόν.
Δηλαδή ΔΕΝ πρέπει να πείς ότι έφταιξες ακόμη και αν έφταιξες, εαν δεν
συννενέσει η ασφαλιστική - γιατί αυτή έχει την δυνατότητα να αποκρούσει
μόνη της το 'φταίξιμό' σου (πχ δικαστικά).
Σοβαρό ατύχημα, τί καλύπτει η ασφαλιστική σε αστικές ευθύνες