Διαβάζοντας το topic μου έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες, και θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω μια Corolla 1.3 του 93 με 150.000km η οποία χρησιμοποιείται σε όλες τις συνθήκες εκτός από έντονο μποτιλιάρισμα, δηλαδή σε πόλη, επαρχιακούς, ΕΟ αλλά και Μέγαρα. Αποφάσισα λοιπόν να αναλάβω προσωπικά το service και να μην το πηγαίνω σε συνεργεία, οπότε έπρεπε να αποφασίσω ποιό λάδι θα χρησιμοποιήσω.
Μέχρι τώρα έβαζα το ημισυνθετικό της Toyota σε ιξώδες 10W-40, κάθε 5.000km. Στην προηγούμενη αλλαγή, και έχοντας ακούσει καλά λόγια από γνωστούς, δοκίμασα το BP Visco 5000 10W-40, περιμένοντας ότι θα είναι καλύτερο και θα το αλλάζω στα 7.500km. Προς απογοήτευσή μου διαπίστωσα ότι στα 4.500km που είμαι τώρα, έχω αρχίσει και ακούω αρκετά έντονα τις βαλβίδες, πράγμα που δεν συνέβαινε με το προηγούμενο λάδι. Κατά τα άλλα, ο κινητήρας δεν είναι πιο τραχύς οπό όσο ήταν με το λάδι της Toyota, όσο τουλάχιστον μπορώ να καταλάβω από την αίσθηση που μου δίνει. Μπαίνω λοιπόν στη διαδικασία να ψάξω για καλύτερο λάδι που θα μου κρατάει 7.500km τουλάχιστον. Αν όμως δεν βρω κάποιο θα αρκεστώ σε ένα τυπικό ημισυνθετικό που θα το αλλάζω στα 5.000km.
Ψάχνοντας αρκετά τις τελευταίες μέρες, κατέληξα στο λιπαντικό 10W-40 Synthetic High Performance Motor Oil (AMO) της AMSOIL. Και εδώ αρχίζει το μπλέξιμο. Στη σελίδα The Engine Oil Bible υπάρχει το εξής κομμάτι (τα bold δικά μου):
Ο χρήστης The Engine Oil Bible έγραψε:

Some unscrupulous manufacturers (and there's not many left that do this) will put a symbol on their packaging designed to look like the API symbol without actually being the API symbol. They do this in an effort to pump up the 'quality' of their product by relying on people not really knowing exactly what the proper API symbol should look like. To the left is an example of a fake symbol - it looks similar but as long as you remember what to look for, you won't get taken by this scam.
Amsoil are one of the biggest inadvertent offenders of the fake API symbol. Take a look at one of their labels here on the right. See that little starburst that says 'Fuel efficient formula SL-CF'? It can say all it likes, but the fact of the matter is that this is absolutely not an API-certified SL or CF oil. That doesn't mean it doesn't perform to those levels, but for warranty purposes, this is not an API certified product. To be fair, some Amsoil products are API certified and they do have the correct labelling, but their top-tier products do not. The issue of fake API labelling and non-compliance has caused such a stir at Amsoil that they had to put an entire page up on their site dedicated to answering this particular question. You can find it here. Basically what it boils down to is money. Amsoil don't want to pay the $300,000 it can cost for an API certification of a single oil formulation, and getting API certification can limit them to single vendors for some of the raw products they use. If those vendors put their prices up or go out of business, Amsoil need to either pass the increase in price on to the consumer, or go through the whole API thing again from scratch.
Αυτό που λέει με λίγα λόγια είναι ότι για οικονομικούς λόγους, η AMSOIL δεν πιστοποιεί τα λάδια της κατά API. Ενημερώνει δε τους πελάτες της εδώ ότι τα λάδια τηρούν τις προδιαγραφές API, εκτός από το περιεχόμενο φωσφόρου, το οποίο επηρεάζει τη ζωή των καταλυτών και για το οποίο γράφουν:>[...]
Therefore, oils with higher levels of phosphorous but with low volatility, such as AMSOIL motor oils, present no more risk to catalytic converters than low phosphorous oils with higher NOACK volatility.
[...]
Οκ, θα μου πείτε, αν δεν θες AMSOIL μην το αγοράσεις. Συμφωνώ, αλλά το πρόβλημά μου είναι ότι παράγουν ένα καλό προιόν αλλά μας δουλεύουν! Στη σελίδα του λαδιού AMO, αντί να γράφει σαφώς ότι δεν πληρείται η προδιαγραφή API SL ή να μην αναφέρεται καθόλου, γράφει ότι (ελεύθερη μετάφραση) 'το λάδι συστήνεται για εφαρμογές που απαιτούν την προδιαγραφή API SJ, SL, CF, κτλ' και πάνω στο λάδι υπάρχει παραπλανητικό σηματάκι (φαίνεται στην εικόνα πιο πάνω). Οπότε καταλήγουμε στο ότι οι αγοραστές του συγκεκριμένου λαδιού, αν καταφέρουν να καταλάβουν ότι το λάδι δεν είναι API SL, πρέπει να εμπιστευτούν το λόγο της AMSOIL ότι θα λειτουργήσει καλά σε κινητήρες που απαιτούν λάδι API SL και δεν θα χαλάσει τον καταλύτη τους. Με την ίδια λογική, θα μπορούσα (το λέω χάριν υπερβολής) να συσκευάσω το ελαιόλαδο από το χωριό μου, να περάσω με κάποια πρόσθετα τις προδιαγραφές ιξώδους SAE για multigrade λάδια, και να κολλήσω ένα αυτοκόλλητο που να λέει 'ισοδύναμο με API SL/CF, εγγύηση Hammer'.
Θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω σε όλα αυτά. Γνωρίζω ήδη ότι το συγκεκριμένο λάδι είναι πολύ καλό (μάλλον το υψηλότερο TBN στην αγορά, κτλ), αλλά με ενοχλεί το δούλεμα. Τόσο πολύ που σκέφτομαι να πάρω από τον Λαμπριανίδη το ELF Competition ST 10W-40 για 5.5 ευρώ το λίτρο, να το αλλάζω κάθε 5.000km, και να τελειώνω με την 'υπόθεση λάδι'.
Εδώ μπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα με τα πιστοποιημένα κατά API λιπαντικά, στην οποία περιλαμβάνονται μόνο τα PCO και XL της AMSOIL, αλλά φυσικά ολόκληρη η γκάμα των Elf και Toyota λαδιών. Και φυσικά όλη η γκάμα και των άλλων μεγάλων κατασκευαστών.