Συνέχεια...
Ας περάσουμε τώρα σε άλλες πιθανές λύσεις του προβλήματος ξεκινώντας μ' αυτές που το Κράτος μόνο μπορεί να εφαρμόσει:
-
Βελτίωση της σηματοδότησης με μεταβλητό χρόνο διάρκειας για τα φανάρια με χρήση ηλεκτρονικών μέσων που θα μετρούν τη ροή της κυκλοφορίας. Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ταχύτητας των αυτοκινήτων από 12% έως και 25% και επομένως να βελτιώσει τη ροή της κυκλοφορίας.
-
Εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας (μετρητές σε εισόδους / εξόδους, διάθεση πληροφοριών στους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο τόσο στους δρόμους όσο και μέσω ιστοσελίδας με προσφορά εναλλακτικών διαδρομών, ηλεκτρονικά διόδια, κ.α.)
-
Μελέτη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικότερου συστήματος αντιμετώπισης ατυχημάτων ή βλαβών αυτοκινήτων που θα μειώνει αισθητά το χρόνο ανταπόκρισης των μέσων άμεσης ανάγκης (απομάκρυνση οχημάτων και καθάρισμα δρόμων). Απαιτείται βέβαια και αποτελεσματικότερο σύστημα εντοπισμού τέτοιων προβληματικών καταστάσεων.
-
Νομοθεσία για υποχρέωση των υπεργολάβων οδικών έργων να υποβάλλουν έγκυρη συγκοινωνιακή μελέτη για διευθέτηση της κυκλοφορίας πριν από την έναρξη των έργων έτσι ώστε να διατηρείται η πρότερη, τουλάχιστον, κατάσταση. Οι μελέτες αυτές θα υποβάλλονται σε αρμόδια επιτροπή (που θα συσταθεί για το λόγο αυτό) από συγκοινωνιολόγους κύρους για έγκριση. Θα γίνεται και παρουσίαση της μελέτης για επεξηγήσεις επιπλέον της υποβολής. Αποτυχία της μελέτης στην πράξη θα οδηγεί σε άμεση διακοπή των εργασιών, επαναφορά πρότερης κατάστασης και υποβολή χρηματικών ποινών που θα αναφέρονται σαφώς στην υπογεγραμμένη σύμβαση για όσο χρόνο θα καθυστερεί το έργο (υποβολή νέας μελέτης και εφαρμογή). Πιθανή ποινή αποκλεισμού αποτελεί ίσως (?) επιπλέον λύση.
-
Νομοθεσία που απαγορεύει την εκτέλεση οδικών έργων σε ώρες αιχμής. Προτιμότερη λύση θεωρούνται οι βραδινές ώρες εργασίας
-
Έναρξη τεράστιας διαφημιστικής καμπάνιας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, τύπος) του Υπουργείου Μεταφορών που να προωθεί τους πολίτες στη χρήση των ΜΜΜ παρουσιάζοντας ταλαιπωρημένους Αθηναίους σε μποτιλιάρισμα και καυσαέριο. Η χρήση εμπνευσμένου και πανέξυπνου σλόγκαν που θα προκαλέσει ενδιαφέρον είναι απαραίτητη (π.χ. ο χρόνος που χάνεται καθημερινά στην Αθήνα λόγω κίνησης ισούται με όλα τα εργάσιμα χρόνια επτά ανθρώπων!!!). Άλλη διαφήμιση θα μπορούσε να έλεγε ότι αν οι δρόμοι άδειαζαν από αυτοκίνητα έτσι ώστε τα λεωφορεία να διπλασιάσουν την μέση ταχύτητά τους, τότε το ίδιο λεωφορείο θα μπορούσε να μεταφέρει διπλάσιο αριθμό ανθρώπων, στη διπλάσια ταχύτητα, στο μισό χρόνο με εισιτήριο στη μισή τιμή!
-
Καθιέρωση bonus στους οδηγούς των λεωφορείων ανάλογα με τον αριθμό των 'επιβατοχιλιομέτρων' (επιβάτες * χιλιόμετρα) που διανύουν στη διάρκεια μιας εβδομάδας. Κάτι τέτοιο θα επιβράβευε την παροχή υψηλών υπηρεσιών και θα αποτελούσε τροχοπέδη στις 'άσκοπες' καθυστερήσεις (ξέρετε τώρα τι εννοώ!)
8 ) Επέκταση των λεωφορειόδρομων μετά από τις κατάλληλες μεταβολές και μελέτες που έχουν ειπωθεί και σε άλλο thread
-
Δημιουργία λωρίδων για κυκλοφορία οχημάτων μεγάλης πληρότητας. Στις λωρίδες αυτές θα κυκλοφορούν μόνο λεωφορεία, αυτοκίνητα με περισσότερα από 2 άτομα, μοτοσικλέτες και οχήματα διάσωσης. Αντίθετα θα απαγορεύονται η κυκλοφορία σε τριαξονικά οχήματα ανεξαρτήτου πλήθους επιβαινόντων και σε αυτοκίνητα με 1 άτομο. Τέτοιου είδους μέτρο έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες και ιδίως στις ΗΠΑ με αρκετή επιτυχία
-
Απαγόρευση τροφοδότησης των μαγαζιών στις ώρες αιχμής
-
Απαγόρευση (επιτέλους) της κυκλοφορίας των οχημάτων μεγαλύτερων των 3,5 τόνων στην αριστερή λωρίδα
-
Απαγόρευση (και ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΗ αστυνόμευση) κυκλοφορίας των οχημάτων στη βοηθητική λωρίδα των δρόμων ταχείας κυκλοφορίας. Τεράστιο πρόβλημα αφού δημιουργούνται στο τέλος συγχωνευόμενες λωρίδες (bottleneck) που με μαθηματική ακρίβεια προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η απαγόρευση βέβαια υπάρχει, η αστυνόμευση όμως;
Υπάρχουν και πιο ριζοσπαστικές λύσεις.
-
Αποκέντρωση των δημόσιων υπηρεσιών
-
Υιοθέτηση ελαστικών ωραρίων εργασίας
-
Εφαρμογή νέων μεθόδων εργασίας όπως από το σπίτι με computer (call back)
-
Παροχή κινήτρων στις εταιρείες (φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις) έτσι ώστε αυτές να δίνουν ένα μηνιαίο επίδομα (π.χ. 60 Ευρώ) σε εκείνους τους εργαζόμενους που είναι διατεθειμένη να μην παίρνουν το αυτοκίνητό τους από και προς τον τρόπο της εργασίας
-
Επιβολή επιπλέον φόρου στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης με αντίστοιχη μείωση άλλων φόρων (έμμεσων ή άμεσων) ή με κατάργηση όλων των επιδοτήσεων σε όλες τις κρατικές λειτουργίες τις σχετικές με τα αυτοκίνητα. (αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, κλπ.)
-
Απαγόρευση της στάθμευσης σε όλο το κέντρο της Αθήνας με εξαίρεση τους κατοίκους!!!
Υπάρχουν κι άλλες ριζοσπαστικές προτάσεις, αλλά δεν τις αναφέρω γιατί θα προκαλέσουν αντιδράσεις.
Αυτά είναι μερικά πράγματα που το Κράτος μπορεί να κάνει για μας τους ταλαίπωρους. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς όμως σαν οδηγοί για τον εαυτό μας; Η απάντηση είναι: Πολλά. Εκτός από τα τετριμμένα περί μη επιθετικής οδήγησης, χρήσης βοηθητικών λωρίδων και 'έξυπνων' κινήσεων, υπάρχουν κι άλλα. Και θα εκπλαγείτε απ' όσα μπορούμε να κάνουμε αν χρησιμοποιήσουμε την κοινή λογική.
Ακολουθεί κι' άλλο...