Ο χρήστης ckosm έγραψε:
Φαίνεται ότι δεν είναι λίγοι που έχουν μεσάνυχτα από τον 1.8Τ του ... Κου Πιχ, όπως σας αρέσει να τον λέτε μαζί με κάποιους άλλους από τους 4Τ. Ιδίως αυτοί που δεν τον έχουν οδηγήσει. Ε τι να κάνουμε, είναι γνωστό ότι σας κάθετε στο στομάχι γιά τις επιδόσεις του, την πολιτισμένη του λειτουργία και τις άπειρες δυνατότητες βελτίωσης...
Σου ξαναθυμίζω ότι έχω οδηγήσει από την 1η Celica του 1978, και την σημερινή. Καμμία σχέση με το προσθιοκίνητο ΤΤ των 180hp. Ο χαρακτηρισμός 'μυγιάγγιχτο' είναι τουλάχιστον υπερβολή, γιατί αν κάποιος το οδηγήσει θα πεί ότι έιναι 'γαϊδούρι', αλλά θέλει αρετή και τόλμη...
Οπως ξέρεις η Celica TS των 192hp (στην Ελλάδα) κάνει 178-181 hp και με αυτή την ιπποδύναμη πουλιέται στην Αμερική, όπως έχει συζητηθεί σε άλλο θέμα του Forum. Τώρα όσο γιά το κράτημα των σημερινών Celica, μπορεί να έχει βελτιωθεί, αλλά πουθενά δεν είδα να γίνεται ιδιαίτερη μνεία, δεδομένης της αυξημένης τάσης διαφήμισης της Toyota γενικότερα από τον ειδικό τύπο (Βλ. αμερικάνικη οδηγία στο χώρο του marketing). Επίσης ο κινητήρας VVTi είναι γνωστό και από τα περιοδικά ότι παρουσιάζει 2 πρόσωπα στις χαμηλές και υψηλές στροφές, με αποτέλεσμα να πρέπει να κρατάει κανείς τις στροφές >6000, ώστε να μπορεί να κινηθεί γρήγορα, και είναι γνωστό ότι με ένα τέτοιο οδηγικό στίλ, η κατανάλωση φθάνει αρκετά ποιό ψηλά από τις αντίστοιχες του 1.8Τ, ο οποίος μπορεί να οδηγηθεί πιό 'ροπάτα'. Και φυσικά εδώ περιττεύει να προσθέσω ότι η ροπή του VVTi είναι απογοήτευση...
Τώρα σχετικά με το turbo lag που έγραψες, δείχνει πως αγνοείς τον συγκεκριμένο κινητήρα, που δεν έχει σχεδόν καθόλου turbo lag. Προφανώς δεν έχεις οδηγήσει ποτέ δοκιμαστικά αυτοκίνητο 1.8Τ. Και αυτό οφείλεται στο ότι η ροπή του εμφανίζεται από 1750-2200 rpm (είπατε τίποτα γιά τη ροπη του VVTi γιά που και πόσο εμφανίζεται-κρατάει ), είναι 20-βάλβιδος (καλή λειτουργία στο 'ατμοσφαιρικό' φάσμα), και κάτι πολύ σημαντικό στις 2000-2200 rpm το turbo έχει μπεί σε λειτουργία .
Chris
να είσαι βέβαιος πως δεν γίνεται να ξέρω για τον 1,8Τ εμπειρικά όσα ένας ιδιοκτήτης του,άλλωστε γι' αυτό δεν θα επιμείνω στο lag,πάντως έχω διαβάσει παράπονα,από μυγιάγγιχτους απ' ότι φαίνεται.Λυπάμαι που βιάστηκα να μιλήσω γι' αυτό το σημείο.
Η αλήθεια είναι πως θαυμάζω την ριξικέλευθη επιλογή Πιχ να φέρει ένα αξιόπιστο σύνολο με μεγάλη απόδοση,μικρό κυβισμό και πολύ φθηνά βελτιώσιμο χαρακτήρα για την δεδομένη εποχή.Τώρα η γκρίνια.
ΔΕΝ επιτρέπεται από μια εταιρία όπως η Audi,αντί να εμφανίσει συγχρονα,δυνατά ατμοσφαιρικά σύνολα,να επιμένει στην εύκολη και φθηνή λύση (για την ίδια μόνο) του 1,8Τ,πόσο μάλλον να τον τοποθετεί σε κουπέ κύρους.Δεν γίνεται να παίζει ακόμη με τις ρυθμίσεις του 1,8Τ που βλέπουμε πολλά,μα πολλά χρόνια.Είναι 5+ και ας μην επεκτείνω την γκρίνια μου προς τον 1,6... σχεδιασμού δεκαετίας.Τουλάχιστον θα μπορούσε να γίνει το προφανές,να δωθούν,τα σύνολα αυτά στις υποδεέστερες θυγατρικές και να δούμε νέα σύνολα τώρα [διανύουμε τη 2η γενιά μοντέλων με τον 1,8Τ],κι όχι να πουλάνε 17 μύρρια το ΤΤ και να χαίρεται κι ο βενζινάς που σε βλέπει.
Όταν μου λες τώρα για το VVTi της Toyota,μάλλον τα έχεις μπλέξει.Ο 1,8 VVTi-L έχει την διττή συμπεριφορά,μετά τις 6000σαλ,ενώ το σύστημα VVTi του 'μικρού' είναι απλά φροντίζει την επαρκή ισχύ και ελαστικότητα πιο κάτω.Το σύνολο αυτό είναι ιδιότροπο (σε αντίθεση με το απλούστερο και φιλικότερο i-Vtec της Honda) αλλά αναμένοντα superchargers σαν αυτόν της Blitz (+50).
Ο απλός 1,8 VVTi με τα 140 πραγματικά άλογα είναι ικανοποιητικός για απλά γκάζια,ενώ με λίγη δουλειά πιάνει τα 160-170 ατμοσφαιρικά.Επίσης τουρμπίζεται για πλάκα,αφού δεν έχει τα κόμπλεξ ( ) του VVTi-L και πιάνει τα 220hp+.Έχω συναντήσει στο internet Ολλανδό με 260 στο δικό του...
Το 'κόμπλεξ' μου αλήθεια υπάρχει,μάλλον αμηχανία είναι,γιατί δεν αισθάνομαι σωστά να βλέπω 1,8Τ άνω των 150 ίππων [η σωστή ρύθμιση κατ' εμέ] εξαιρώντας το s3 που στοχεύει άλλωστε σε άλλο κοινό,του 'S' γαρ.Σωστά καταλαβαίνεις Χρήστο,το κόλλημα μου εδώ είναι η κατανάλωση και η περπατημένη που ακολουθεί η Audi,γι' αυτό και δεν πρόκειται να την επιβραβεύσω επιλέγοντάς αυτοκίνητό της για εμένα.Σημείωσε πως είναι άστοχη η παρατήρηση σου για την κατανάλωση καθώς κανένας κινητήρας δεν καίει αν δεν τον ζορίσεις αλλά οι Ιάπωνες συμφέρουν στην κατανάλωση πόλης.
τώρα γιατί η Toyota,δεν είναι όσο 'έξυπνη' όσο το VAG να βγάλει 1,8Τ είναι άλλο θέμα,αλλά κομμένη η ειρωνεία αφού κάθεσαι και συγκρίνεις ένα turbo με ατμοσφαιρικό σύνολο.
Για την ιστορία ο 1,8 VVTi είναι:
143 hp/6400σαλ και ροπής 170 Nm/4200σαλ
κατανάλωση κατασκευαστή (μεικτού) 7,7
και ο 1,8 του VAG ατμοσφαιρικός:
125 hp/5800σαλ και ροπής 168 Nm/3500σαλ
κατανάλωση κατασκευαστή (μεικτού) 8,3 (στο παλιό Α3)
βλέπεις τώρα γιατί γκρινιάζω? πλήρωνε εσύ βεζίνη χωρίς λόγο άμα θες,επειδή η Audi βαριέται να σχεδιάσει σύγχρονο 1,8 σύνολο και βάζει turbo στο παλιό...