Ο χρήστης piliourits έγραψε:
Γράφω παράλληλα σε πολλά νήματα κοιτάζοντας διάφορα αυτοκίνητα, τουλάχιστον στα χάρτια, από δοκιμές, βίντεο κλπ.
Σε αυτά που ζητάω, και έχοντας κατά νου να πάρω όσο πιο vfm όχημα γίνεται, τείνω να καταλήξω πως αυτό που με καλύπτει περισσότερο απ' όλα είναι το Active βάγκον. Είναι πλέον η πρώτη μου επιλογή...
Μάλλον στη βασική του έκδοση (active business), που βλέπω στο διαμορφωτή την έχουν τιμολογήσει προ φόρων 16.997€
Θα ήθελα να αποφύγω την υπέρβαση και το σκαλί φόρου, γι αυτό αφήνω σα δεύτερη επιλογή το ντίζελ και το αυτόματο που θα το ήθελα (καθώς οδηγώ το 6τάχυτο Aisin τώρα). Λογικά και η ροπή του βενζινοκίνητου θα με καλύψει (250 Νm).
- 'Δικαιολογία' για να μείνω στο φθηνότερο χειροκίνητο, πέρα του κόστους, είναι ότι θα γίνεται αρκετή χρήση και σε ορεινές περιοχές, και δεν έχω τεστάρει αυτόματο σε τέτοιες συνθήκες. Γνώμες;
- Όσον αφορά το ντήζελ, έχει μια διαφορά τιμής περίπου 3μιση χιλιάδες ευρώ αν τα θυμάμαι καλά.
Η χρήση θα είναι 10-15.000 χλμ. το χρόνο, το αυτοκίνητο όμως προβλέπεται να μείνει πολά χρόνια στην οικογένεια, ίσως 'όσο πάει' και δεν ζούμε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Θα άξιζε με αυτό το σκεπτικό, το επιπλέον κόστος του ντήζελ;
Μπορεί κάποιος που οδηγεί το καινούριο φόκους να μας πει πραγματική κατανάλωση βενζίνης ή ντήζελ. Γνώμες καλοδεχούμενες.
Τα 15 χιλιάδες τον χρόνο δεν είναι πολλά. Για εμένα δεν υπάρχει λόγος να πάρεις πετρέλαιο.
Σχετικά με την κατανάλωση, το δικό μου ST Line Wagon με τα 182 άλογα, σε μικτή χρήση με περισσότερο πόλη, έχει απο 7.5 έως 8.5 ανάλογα την κίνηση. Στο ταξίδι έχει πολύ λιγότερο. 5.5 με 6.5. Η απενεργοποίηση κυλίνδρων (πάει με 2) κάνει θαύματα όταν είσαι σε σταθερή ταχύτητα. Το πρόγραμμα eco επίσης βοηθάει τρομερά στο σταμάτα ξεκίνα της πόλης (ρίχνει την απόκριση του γκαζιού)
Όσο για το αυτόματο, εφ όσον δεν θες να ανέβεις σκαλί, για εμένα δεν υπάρχει λόγος. Το χειροκίνητο κιβώτιο είναι βούτυρο. Καταπληκτικές αλλαγές και για εμένα πιο διασκεδαστικό στην οδήγηση. Βέβαια αυτά είναι γούστα, εγώ θεωρώ βαρετά τα αυτόματα αλλά εσύ μπορεί να είσαι κάθε μέρα όλη μέρα στην κίνηση και να βαριέσαι να αλλάζεις...
Η ροπή της βενζίνης είναι και πάνω από 250 όταν είσαι σε overboost (για μερικά δευτερόλεπτα στο άνοιγμα). Δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε καλύψει και 30 άλογα παραπάνω δεν είναι και λίγα!
Έχοντας ένα wagon με πολλά έξτρα, αν κάτι θα είχα να σου προτείνω όπως δήποτε, γνωρίζοντας τα όλα πια και έχοντας δει την αξία τους, είναι τα LED φώτα (έστω και τα σταθερά) και ο αυτόματος κλιματισμός. Αν είναι να ανέβεις κλίμακα, εγώ θα ανέβαινα γι αυτά και όχι για αυτόματο ή πετρέλαιο...