-
Δίπλωμα οδήγησης από τα 17 -Πότε θα κάθονται στο τιμόνι οι ανήλικοι
Διαβάζουμε σήμερα στο http://www.iefimerida.gr/news/413370/di ... i-anilikoiΟι αλλαγές που έρχονται στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης φέρνουν στο τιμόνι πλέον και τους ανήλικους.
Από 17 ετών θα μπορούν πλέον να οδηγούν και ανήλικοι υπό κάποιες προϋποθέσεις, αφού στο νομοσχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη να μπορούν να βρίσκονται πίσω από τη θέση του οδηγού στο αυτοκίνητο παρουσία ενός ενηλίκου.
Οι 17χρονοι οδηγοί για να έχουν το δικαίωμα να καθίσουν πίσω από το τιμόνι θα πρέπει να περάσουν πρώτα από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, ενώ το κανονικό δίπλωμα θα εκδίδεται όταν κλείσουν τα 18 και πάλι μετά από πρακτική εξέταση.Η συνοδευόμενη οδήγηση
Ο ανήλικος θα έχει τη δυνατότητα πριν τα 18 έτη να οδηγεί για διάστημα έξι μηνών ή 100 ωρών, εκ των οποίων οι 10 μπορούν να πραγματοποιηθούν μια ώρα μετά τη δύση του Ηλίου.
Το λεγόμενο σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης προβλέπει για άτομα 17 ετών εκπαίδευση από ειδικό εκπαιδευτή, η διεξαγωγή θεωρητικής εκπαίδευσης και η βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών.ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΦΕΛΟΥΣ
• Πόσο θα πηγαίνει η ασφάλιση;
• Τι περιθώρια αντιδρασης έχει ο παριστάμενος ενήλικος χωρίς τιμόνι και ποδωστήρια φρένο/γκάζι/συμπλέκτη;
• Πως θα μετριούναι οι ώρες του ανήλικου;
• Αν προκαλέσει σωματικές βλάβες ή σκοτώσει κάποιον ποιά η ποινικη του ευθύνη; ΠΟιά του γονέα;
• Γιατί να ξαναπεράσει εξετάσεις σε ένα μόλις χρόνο αν πετύχει;
• Τι ισχύει στα πλαίσια Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν θα πρέπει να ισχύει το δίπλωμα ανηλίκου σε άλλες χώρες ΕΕ; Αν δεν ίσχύει το βλέπω νομικά αβάσιμο.
• Πολλή φασαρία για ένα χρόνο.... -
Διαβάζουμε σήμερα στο http://www.iefimerida.gr/news/413370/di ... i-anilikoiΟι αλλαγές που έρχονται στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης φέρνουν στο τιμόνι πλέον και τους ανήλικους.
Από 17 ετών θα μπορούν πλέον να οδηγούν και ανήλικοι υπό κάποιες προϋποθέσεις, αφού στο νομοσχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη να μπορούν να βρίσκονται πίσω από τη θέση του οδηγού στο αυτοκίνητο παρουσία ενός ενηλίκου.
Οι 17χρονοι οδηγοί για να έχουν το δικαίωμα να καθίσουν πίσω από το τιμόνι θα πρέπει να περάσουν πρώτα από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, ενώ το κανονικό δίπλωμα θα εκδίδεται όταν κλείσουν τα 18 και πάλι μετά από πρακτική εξέταση.Η συνοδευόμενη οδήγηση
Ο ανήλικος θα έχει τη δυνατότητα πριν τα 18 έτη να οδηγεί για διάστημα έξι μηνών ή 100 ωρών, εκ των οποίων οι 10 μπορούν να πραγματοποιηθούν μια ώρα μετά τη δύση του Ηλίου.
Το λεγόμενο σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης προβλέπει για άτομα 17 ετών εκπαίδευση από ειδικό εκπαιδευτή, η διεξαγωγή θεωρητικής εκπαίδευσης και η βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών.ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΦΕΛΟΥΣ
• Τι περιθώρια αντιδρασης έχει ο παριστάμενος ενήλικος χωρίς τιμόνι και ποδωστήρια φρένο/γκάζι/συμπλέκτη;
• Αν προκαλέσει σωματικές βλάβες ή σκοτώσει κάποιον ποιά η ποινικη του ευθύνη; ΠΟιά του γονέα;
• Τι ισχύει στα πλαίσια Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν θα πρέπει να ισχύει το δίπλωμα ανηλίκου σε άλλες χώρες ΕΕ; Αν δεν ίσχύει το βλέπω νομικά αβάσιμο.
-
Ο Τσίπρας θέλει ψήφους και από τους 17άρηδες...
-
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Ο Τσίπρας θέλει ψήφους και από τους 17άρηδες...ψηφίζουν απο τα 17;
-
Τους προετοιμάζει....
-
Εδώ δεν είναι ώριμοι οι ιθαγενείς πολύ αργότερα, το να δώσουμε στα 17χρονα (και νόμιμα) το τιμόνι, θεωρώ ότι πρόκειται για σχέδιο γενοκτονίας.
-
Εγώ πάλι δεν το βλέπω έτσι. Προσωπικά πιστεύω πως δίπλωμα θα μπορούσε να ισχύει και από τα 16. Προτιμώ έναν πιστοποιημένο σε ικανότητες - γνώσεις έφηβο πίσω από το τιμόνι από έναν ανόητο που στα 40 - 50 παρόλο που έχει επίσης δίπλωμα εντούτοις δεν έχει οδηγική παιδεία. Πάντως το καρτ μια χαρά το πάει η δωδεκάχρονη κόρη μου.
-
Ο χρήστης SPI_duster έγραψε:
Εγώ πάλι δεν το βλέπω έτσι. Προσωπικά πιστεύω πως δίπλωμα θα μπορούσε να ισχύει και από τα 16. Προτιμώ έναν πιστοποιημένο σε ικανότητες - γνώσεις έφηβο πίσω από το τιμόνι από έναν ανόητο που στα 40 - 50 παρόλο που έχει επίσης δίπλωμα εντούτοις δεν έχει οδηγική παιδεία. Πάντως το καρτ μια χαρά το πάει η δωδεκάχρονη κόρη μου.Συμφωνώ μαζί σου. Εμένα η κόρη μου είναι 11, την έχω πάει στα καρτ, μια χαρά το πάει και γενικά εχω δει οτι έχει καλύτερη συμπεριφορά στην πίστα απο οτι πολλοί της ηλικίας μου στον δρόμο. Εκτός απο αυτό οι νέοι σήμερα μεγαλώνουν μεσα στα αυτοκίνητα, σε αντίθεση με ανθρώπους που πρίν χρόνια απόκτησαν δίπλωμα στα 50. Άλλωστε σκηνές στον δρόμο όπου ο ψηλός με το μουστάκι ήθελε να δείρει τον κοντό με την φαλάκρα δεν είναι και πολύ παλιές. Μεγάλωσα στα Ιωάννινα οπου λίγο πιο κάτω απο το σπίτι μου τότε υπήρχαν λειβάδια. Πολλοί έπαιρναν κρυφά το αυτοκίνητο απο τον πατέρα τους και ευτυχώς σήμερα ζούν απο τύχη. Δεν βλέπω γιατί να μην οδηγεί η μικρή στα 16 της με κάποιον γονέα για συνοδηγό. Και όταν πάει στα 18 ας πάει στην σχολή οδηγών να μάθει και την όπισθεν γωνία. Θυμάμαι φίλος τότε πήγε στον δάσκαλο για δίπλωμα, δεύτερη μέρα ανάποδα τιμόνια και να του λέει ο δάσκαλος ¨να με μάθεις και εμένα¨.
-
Τα πες όλα. Προσυπογράφω. Χθες επιστρέφοντας στο σπίτι με την μικρή 'πέσαμε' σε ένα τρακάρισμα που είχε συμβεί σε σταυροδρόμι . Η συνέχεια του δρόμου μας μια ευθεία 300 μέτρων όμως πολύ ανηφορική. Περνώ λοιπόν με προσοχή δίπλα από το ατύχημα και έχω μια τύπισσα 40άρα με σπορ όχημα από πίσω που χώνεται ανάμεσα σε εμένα και το τρακαρισμένο όχημα. Το παιδί λέει 'Μα είναι τρελή?' Άφησα το γκάζι να με προσπεράσει στην ανηφόρα γιατί από το αντίθετο ρεύμα έρχονταν άλλο δίποδο σε ρόδες (γνωστή μου γειτόνισσα και όμορφο δίποδο... αλλά γκαζοφωνιάς!) Το παιδί κατάλαβε και φρίκαρε και με τις δύο. Οι διπλωματούχες πάλι δεν κατάλαβαν τπτ!
-
Η δικιά μου είναι 3, ποτέ να την ξεκινήσω;;;
Sent from my Mi A1 using Tapatalk
-
Το καλλίτερο νέο που άκουσα τον τελευταίο καιρό , να συνδυαστεί μάλιστα με κάμερες στο αυτοκίνητο και έλεγχο δεδομένων gps (όπως ήδη κάνουν κάποιες ασφαλιστικές ).
Έτσι γιατί είναι όπως μάθει ο καθένας ,εγώ λεω απο τα 16 το δίπλωμα αρκεί να μάθει οτι οι μ@λ@κιες καταγράφονται και πληρώνονται! -
Όσο ανώριμος είναι κάποιος στα 17, άλλο τόσο είναι και στα 18 και στα 20. Άρα συμφωνώ με το δίπλωμα στα 17, ίσως και στα 16, με κάποιον ενήλικα μέσα. Θα το έκανα όμως λίγο πιο δύσκολο: θα έθετα ως όρο να ξαναπεράσει και ο ενήλικας τις εξετάσεις (χωρίς κόστος). Νομίζετε ότι όλοι θα πέρναγαν; Ή μάλλον ακόμα καλύτερα, να μην περάσει εξετάσεις, αλλά να του βάλουν μια κάμερα στο αυτοκίνητο και να πρέπει να οδηγεί σωστά για ένα μήνα! Να μη φάει ούτε ένα STOP, να μην περάσει κανένα βαθύ πορτοκαλί και να μην πιάσει το κινητό στα χέρια του. Ελάχιστοι θα ήταν ικανοί να συνοδεύσουν πιτσιρικά υπό αυτή την προϋπόθεση.
Κατά την άποψή μου, το πιο δύσκολο κι επικίνδυνο απ΄όλα είναι να ξεκολλήσει κάποιος το κινητό από τα χέρια του 17χρονου. Τουλάχιστον όταν εμείς οι μεγαλύτεροι παίρναμε το δίπλωμα, μπορεί να μην είχε πήξει το μυαλό μας, αλλά τα χέρια μας ήταν στο τιμόνι και τον επιλογέα. Τώρα με τα κινητά και τα μηνύματα εν κινήσει δημιουργούνται επικίνδυνες προϋποθέσεις που ούτε ένας έμπειρος οδηγός δεν μπορεί να ελέγξει. -
Δεν ξέρω αν μερικοί εδώ μέσα, τρολάρουν ή απαντάνε σοβαρά.
Από τη μια δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε μεσήλικες, αλλά θεωρούμε σωστό να αρχίσουν τα 16χρονα την οδήγηση;
Δηλαδή, τα παλαβά που συναντάμε κάθε μέρα στους δρόμους, θα είχαν μειωθεί, αν τα «βλήματα» έβγαζαν δίπλωμα 2 χρόνια νωρίτερα;
Ή μήπως νομίζουμε, πως ο καυλωμένος 16άρης που έχει γαλουχηθεί με need for speed και φτιαγμένα gtr στο youtube, θα ωριμάσει πριν φέρει την καταστροφή; -
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Δεν ξέρω αν μερικοί εδώ μέσα, τρολάρουν ή απαντάνε σοβαρά.
Από τη μια δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε μεσήλικες, αλλά θεωρούμε σωστό να αρχίσουν τα 16χρονα την οδήγηση;
Δηλαδή, τα παλαβά που συναντάμε κάθε μέρα στους δρόμους, θα είχαν μειωθεί, αν τα «βλήματα» έβγαζαν δίπλωμα 2 χρόνια νωρίτερα;
Ή μήπως νομίζουμε, πως ο καυλωμένος 16άρης που έχει γαλουχηθεί με need for speed και φτιαγμένα gtr στο youtube, θα ωριμάσει πριν φέρει την καταστροφή;Δηλαδή θεωρείς ότι στα 18 ήσουν ώριμος και οδηγούσες σωστά (ότι σημαίνει αυτό για τον καθένα); Ο ένας χρόνος κάνει τη διαφορά; Καλύτερα να αποκτούν εμπειρία ένα χρόνο νωρίτερα ώστε στα 20 που θα βγουν να οδηγήσουν μόνοι/μόνες στην εθνική οδό να μην κάνουν παλαβομάρες σαν αυτή την αναστροφή στην Καρδίτσα που έκανε ο Γερμανός και τελικά δεν έφταιγε ο 19χρονος.
-
Συμφωνω οτι υπαρχουν παιδια πολυ πιο εμπιστα απο πολλους ενηλικες. Παιζει ρολο και το τι παραστασεις παιρνει το παιδι απο τπυς γονεις που οδηγουν.
Ο πατερας μου 60χρονων δεν εχει προκαλεσει ουτε ενα ατυχημα στη ζωη του, το παραμικρο (φτου φτου φτου). Εβλεπα εναν ανθρωπο να οδηγει προσεκτικα χωρις να σημαινει αργα.
Απο μικρη μου ελεγε συνεχεια τι πρεπει να προσεχω στο δρομο
Τα μηχανακια που σου χωνονται
Τα μηχανακια χωρις φωτα
Το δε τρεχω να προλαβω το πορτοκαλι
Δε ξεκιναω με ντου στο πρασινο στη διασταυρωση που ποσοι και ποσοι περνανε με δικο τους κοκκινοΚαι γενικα να προβλεπω. Βλεπω στο δρομο και καταλαβαινω ποτε καποιος παει να κανει τη μαλακια προτου την κανει. Βλεπω αυτον πισω απο λεωφορειο και ξερω οτι θα ψαχτει να αλλαξει λωριδα, πολλες φορες χωρις φλας.
Πηρα διπλωμα με το που εκλεισα τα 18, εκανα μετα εξτρα μαθηματα με το δικο μου αμαξι με το δασκαλο, κι αν το χα παρει στα 17 δε θα χε καμια διαφορα...
Στάλθηκε από το SM-A520F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Δηλαδή θεωρείς ότι στα 18 ήσουν ώριμος και οδηγούσες σωστά (ότι σημαίνει αυτό για τον καθένα); Ο ένας χρόνος κάνει τη διαφορά;
Στα λόγια μου ήρθες...αυτό ακριβώς εννοώ, πως η βιασύνη των ιθυνόντων δεν θα προσφέρει τίποτα...
-
Τους έπιασε ο πόνος στην Κουμουνδούρουνα να βγάζουν δίπλωμα από τα 16 και τα 17.
Καλά ναι. Πως.Φράγκα ψάχνουν πολλοί και διάφοροι.
Και όπως μου έλεγε χθες φίλος που έχει σχολή οδηγών στα Πετράλωνα: 'Δύσκολοι καιροί. Κυνηγάμε τους πελάτες με το τουφέκι και πιέζουν και από την Περιφέρεια για περισσότερα δωράκια σε φακελάκια. Κάπως πρέπει να βρεθούν νέοι πελάτες. Θα βγάλει φράγκα και το δημόσιο...'
-
Ο χρήστης nickthetrib έγραψε:
Η δικιά μου είναι 3, ποτέ να την ξεκινήσω;;;Sent from my Mi A1 using Tapatalk
Όποτε νομίζεις αλλά η μικρή μόνο και μόνο που έμαθε να κάθεται στην σωστή γραμμή και να αφήνει τους γρήγορους να την περνάνε χωρίς να είναι κινητό εμπόδιο, μου αρκεί.
Δεκαετίες τώρα δεν μπορούμε να λύσουμε τα αυτονόητα. Όχι. Εκεί αριστερά με 60 χαω.
Δίπλωμα στα 17