-
Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα τα φώτα κάποιου που έχει πρόσφατα προχωρήσει σε αγορά ακινήτου και πιο συγκεκριμένα κάποιου σπιτιού. Με ενδιαφέρει πλην του κόστους του σπιτιού που πληρώνεται στον πωλητή και της πιθανής προμήθειας του μεσίτη (π.χ. 2% επί της αξίας του ακινήτου), να καταλάβω ποιά είναι τα επιπλέον κόστη, είτε προς το κράτος, είτε προς τρίτους.
π.χ. Υπάρχει ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου 3,09%.
Τι άλλο υπάρχει; Υπάρχει π.χ. αμοιβή μηχανικού και αν ναι ποιός την πληρώνει; Ο αγοραστής ή ο πωλητής; Η αμοιβή αυτή πώς υπολογίζεται; Υπάρχει κάποιο άλλο έξοδο; -
Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα τα φώτα κάποιου που έχει πρόσφατα προχωρήσει σε αγορά ακινήτου και πιο συγκεκριμένα κάποιου σπιτιού. Με ενδιαφέρει πλην του κόστους του σπιτιού που πληρώνεται στον πωλητή και της πιθανής προμήθειας του μεσίτη (π.χ. 2% επί της αξίας του ακινήτου), να καταλάβω ποιά είναι τα επιπλέον κόστη, είτε προς το κράτος, είτε προς τρίτους.
Τι άλλο υπάρχει; Υπάρχει π.χ. αμοιβή μηχανικού και αν ναι ποιός την πληρώνει; Ο αγοραστής ή ο πωλητής; Η αμοιβή αυτή πώς υπολογίζεται; Υπάρχει κάποιο άλλο έξοδο; -
Υπάρχει η αμοιβή του μηχανικού που θα πάρεις εσύ αν θέλεις να είσαι σίγουρος τι αγοράζεις . Ο πωλητής θα έχει άλλο μηχανικό που θα δώσει την σχετική βεβαίωση και τον οποίο πληρώνει εκείνος .
Εσύ θα πληρώσεις τον δικηγόρο σου , ο οποίος θα ελέγξει τους τίτλους ιδιοκτησίας του ακινήτου και θα παρασταθεί στο συμβόλαιο .
Ακόμα θα πληρώσεις ΜΟΝΟ εσύ τον συμβολαιογράφο , περίπου 1,2 % της αξίας συμβολαίου ή αντικειμενικής , όποιο είναι μεγαλύτερο και κάποιο επιπλέον ποσό για κάποια έγγραφα και αντίγραφα .
Κατόπιν θα πληρώσεις γύρω στο 0,7 % στο υποθηκοφυλακείο - κτηματολόγιο , για να γίνει η μεταγγραφή του ακινήτου στην μερίδα σου .
Τέλος αν πάρεις δάνειο , θα έχεις και εκεί έξοδα νομικού ελέγχου , τεχνικού ελέγχου και εγγραφής της προσημείωσης .
Μετά πρέπει να πας στην ΔΕΗ να πάρεις το ρολόι στο όνομα σου και να δώσεις την εγγύηση που απαιτείται .
-
Επειδή είχα φτιάξει ένα excel για την αγορά του σπιτιού, συνοπτικά:
Αμοιβή δικηγόρου (εδώ δώσε πολύ μεγάλη προσοχή!!!! Εγώ εδώ την πάτησα! Δικηγόροι. Η χειρότερη φάρα!)Αμοιβή συμβολαιογράφου (εδώ αν υπάρχει δάνειο από τράπεζα ο συμβολαιογράφος ζητά χρήματα σε διάφορα στάδια μέχρι και την μέρα που δίνεις την τελική τραπεζική επιταγή)
Αμοιβή κτηματομεσίτη (2% επί της κάποια τιμής. Προσοχή εδώ! Η κάποια τιμή διαφοροποιείται στα μεσιτικά γραφεία. Πρέπει από την αρχή να έχεις ξεκαθαρίσει για την αμοιβή!!!!)
Τέλος Εγγραφής στο Υποθηκοφυλακείο (θα στα πει ο δικηγόρος και πιθανά θα τα τακτοποιήσει)
Μετεγγραφή προσημείωσης (το ίδιο. Ο δικηγόρος θα σου πει)
Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (Φ.Μ.Α.) (αφορά τον πωλητή)
Τροποποίηση Ε9 (πολύ μικρά έξοδα. Πολλές φωτοτυπίες και με τρέξιμο σε εφορίες)
Φόρος υπέρ Ο.Τ.Α. (χωρίς έξοδα αν αφορά 1η κατοικία)
Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)(σε περίπτωση που έχεις και άλλη ακίνητη περιουσία και 1η κατοικία)
Έξοδα τραπεζικού δανείου (Μεγάλο μπέρδεμα. Προσοχή! Οι τράπεζες αναζητούν κορόιδα για να πληρώνουν μηχανικούς και δικηγόρους δύο και τρεις φορές. Εγώ πλήρωσα δύο φορές τα έξοδα της τράπεζας για τον μηχανικό και τον δικηγόρο της τράπεζας)
Έξοδα αλλαγής ιδιοκτησίας στο ρολόι ΔΕΗ (Πιστοποιητικό Μηχανικού Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης. Απλή διαδικασία. Απαιτεί δύο επισκέψεις στην τοπική ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής σου)
Έξοδα μεταφοράς τηλεφωνικού αριθμού/ADSL (70euro)
Λοιπά έξοδα (Χιλιάδες φωτοτυπίες όλων των μορφών. Κατόψεις, σχέδια μηχανικών, χαρτούρα υπηρεσιών κλπ...κλπ... Μιλάμε για μεγάλο κόστος!
Πολλά θα τα χάσουν, πολλά θα χαθούν σε γραφεία και υπηρεσίες. Οπότε βγάζε φωτοτυπίες.)Τι ξέχασα; Σίγουρα κάτι θα έχω ξεχάσει.
Για μένα σε όλα αυτά ένα είναι το βασικό: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ που έχει διάθεση να ασχοληθεί με την αγορά του ακινήτου σου και δεν έχει πρόβλημα να αναλάβει διαδικασίες και τρέξιμο.
Επίσης! Το σημαντικότερο!!!!! Μην πας σε δικηγόρο που πολιτεύεται!!!!!! Ειδικά σε 'εμπαναστάτες δικηγόρους' και 'ιδεολόγους'!!!! Θα φας τα μούτρα σου και θα χάσεις πάρα πολλά χρήματα!!!!
Εξαιτίας της δικηγόρου έκανα ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ για να μεταβιβάσω ένα απλό διαμέρισμα που δεν είχε νομικές ή άλλες εκκρεμότητες!!!! Δεν αναφέρομαι στο οικονομικό. Την πάτησα πολύ άσχημα.
Καλό κουράγιο!!!!...
-
Καλησπέρα,
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις...
Επί της ουσίας τι σημαίνουν αυτά τα έξοδα σε απόλυτο νούμερο ή ποσοστιαίως. Μια αίσθηση θέλω να αποκτήσω.
Π.χ. για ένα σπίτι 150.000 € πόσο επιπλέον θα μου στοιχίσει η αγορά του; 5κ; 10κ 15κ; 5%; 10% 15%;Δάνειο δε θα υπάρξει λογικά...
Απλά ψάχνοντας ένα σπίτι, πρέπει να ξέρεις ποιό είναι το όριο που κοιτάς και τα παράπλευρα έξοδα είναι πολύ σημαντικά τόσο σε απόλυτο ποσό, όσο και ποσοστιαίως...
Προφανώς και θέλει πολύ ψάξιμο και από την πλευρά μου.
-
Σε 100.000 € αγορά ακίνητου χωρίς τον φόρο μεταβίβασης έφτασε τα 107.000 € με όλα τα παραπάνω....χωρίς δάνειο κάνα διχίλιαρο πιο κάτω.
-
Με τον φορο μεταβιβασης ποσο πηγε;
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Καλησπέρα,Ευχαριστώ για τις απαντήσεις...
Επί της ουσίας τι σημαίνουν αυτά τα έξοδα σε απόλυτο νούμερο ή ποσοστιαίως. Μια αίσθηση θέλω να αποκτήσω.
Π.χ. για ένα σπίτι 150.000 € πόσο επιπλέον θα μου στοιχίσει η αγορά του; 5κ; 10κ 15κ; 5%; 10% 15%;Δάνειο δε θα υπάρξει λογικά...
Απλά ψάχνοντας ένα σπίτι, πρέπει να ξέρεις ποιό είναι το όριο που κοιτάς και τα παράπλευρα έξοδα είναι πολύ σημαντικά τόσο σε απόλυτο ποσό, όσο και ποσοστιαίως...
Προφανώς και θέλει πολύ ψάξιμο και από την πλευρά μου.
Εμένα όλα τα έξοδα ήταν +7,5% στην εμπορική αξία του σπιτιού με τραπεζικό δάνειο.
Μόνο τα έξοδα της τράπεζας μου κόστισαν 1000euro.Αλλά το ποσοστό αυτό 'παίζει' ανάλογα την αξία του ακινήτου και φυσικά αν υπάρχει και τραπεζικό δάνειο.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Με τον φορο μεταβιβασης ποσο πηγε;Φ.Π.Α Δεν είχα... όχι φόρο μεταβίβασης γράψε λάθος...
-
Εγώ αντίθετα μόλις την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησα με το σκάψιμο - μπετόν καθαριότητας το χτίσιμο του σπιτιού μου. Θα ήθελα να ρωτήσω για να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη καθώς και για επιβεβαίωση όσων γνωρίζω τι πρέπει να κρατάω από πληρωμές, πότε πρέπει να πηγαίνω ΔΟΥ, ικα πως προκύπτει η αμοιβή επίβλεψης αν δεν υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό (υπάρχει αλλά είναι λίγο αόριστο), αν έχετε υπόψιν κάποια εταιρία για ασφάλιση υπό ανέγερση οικοδομής και γενικά κάθε συμβουλή που μπορεί να με βοηθήσει.
Ο μηχανικός είναι παλιός φίλος των γονιών μου και έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν χωρίς προβλήματα με την οικογένειά μου απλά καλό είναι να έχω τα μάτια μου ανοιχτά..
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω τις απόψεις - συμβουλές - εμπειρίες σας..
-
Αν είναι πρώτη κατοικία δεν πλήρώνεις φόρο μεταβίβασης . Αν δεν είναι ή υπερβαίνεις την απαλλαγή πληρώνεις 3 % . Αν είναι καινούργιο και ΔΕΝ είναι πρώτη κατοικία έχει ΦΠΑ και εκεί ισχύουν διάφορα .
Τα υπόλοιπα είναι περίπου 4-6 % της αξίας , οπότε υπολογίζεις και τον φόρο .
Για τον φίλο που ξεκίνησε να χτίζει .
Να κάνει ασφάλιση . Ολες κάνουν , κοίτα την πιο οικονομική και επώνυμη .
Η επίβλεψη έχει δύο περιπτώσεις . Την τυπική και την επιστασία . Στην τυπική η αμοιβή είναι η συμφωνημένη στην άδεια . Στην επιστασία είναι πολύ μεγαλύτερη .Τις πληρωμές πρέπει να τις κρατάς , ΔΟΥ θα πας στο τέλος και στο ΙΚΑ θα κάνεις ηλεκτρονική εγγραφή και έχει διαδικασία 2 φορές τον μήνα ...
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Αν είναι πρώτη κατοικία δεν πλήρώνεις φόρο μεταβίβασης . Αν δεν είναι ή υπερβαίνεις την απαλλαγή πληρώνεις 3 % . Αν είναι καινούργιο και ΔΕΝ είναι πρώτη κατοικία έχει ΦΠΑ και εκεί ισχύουν διάφορα .Τα υπόλοιπα είναι περίπου 4-6 % της αξίας , οπότε υπολογίζεις και τον φόρο .
Για τον φίλο που ξεκίνησε να χτίζει .
Να κάνει ασφάλιση . Ολες κάνουν , κοίτα την πιο οικονομική και επώνυμη .
Η επίβλεψη έχει δύο περιπτώσεις . Την τυπική και την επιστασία . Στην τυπική η αμοιβή είναι η συμφωνημένη στην άδεια . Στην επιστασία είναι πολύ μεγαλύτερη .Τις πληρωμές πρέπει να τις κρατάς , ΔΟΥ θα πας στο τέλος και στο ΙΚΑ θα κάνεις ηλεκτρονική εγγραφή και έχει διαδικασία 2 φορές τον μήνα ...
Καταρχάς σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί σαφώς κατά την έκδοση της άδειας (δεν έχω καταθέσει χρήματα για επίβλεψη και ούτε στην άδεια φαίνεται πουθενά ή αμοιβή επίβλεψης) τι γίνεται;; έχω ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που ορίζει συνολικό τίμημα για μελέτη και επίβλεψη αλλά αφορά δύο μηχανικούς άλλος για μελέτη και άλλος για επίβλεψη και που είναι μεγαλύτερο από το δηλωθεν στην άδεια όσον αφορά την μελέτη.. Θεωρώ πως οι φόβοι μου είναι άνευ ουσιαστικου λόγου απλώς να έχουμε να λέμε..
Γενικά στην περίπτωση που δεν έχει συμφωνηθεί τίμημα για επίβλεψη και υπάρχει διαφωνία πως καθορίζεται το ποσό;; έχει ένα σύστημα το τεε για αμοιβές αλλά νομίζω βγάζει κάτι τρελές τιμές..
-
Το πρόγραμμα αμοιβών του τεε βγάζει κάποιες αμοιβές , οι οποίες δεν είναι πολύ μεγάλες που λες , αλλά πλέον με ότι συμβαίνει με την φορολογία , τα πάντα καθορίζει το ιδιωτικό συμφωνητικό που έβγαλες στην άδεια . Εκεί έχει οριστεί το ποσό της μελέτης , αλλά νομίζω και της επίβλεψης . Οπότε πρέπει να ξεκαθαρίσεις τις αμοιβές με κάθε μηχανικό .
Εδώ έχουμε το θέμα ότι η επίβλεψη αφορά την επίβλεψη των αρχιτεκτονικών , στατικών και μηχανολογικών .
Η επίβλεψη που πληρώνεται από αυτές τις αμοιβές , πρακτικά περιλαμβάνει τις εξής εργασίες .
Χάραξη της οικοδομής στο οικόπεδο
Στήσιμο και παραλαβή οπλισμών στον φέροντα οργανισμό
Χάραξη των τούβλων και χτίσιμο αυτών .
Γενική χάραξη Η/Μ εγκαταστάσεων .
Στις υπόλοιπες εργασίες πρακτικά θα είχες κάποιες συμβουλές ως προς την εφαρμογή των μελετών και μέχρι εκεί .
Κάθε άλλη επιλογή θα πρέπει να πάει στην λογική της επιστασίας ή τις εργολαβίας .
Εδώ θα πρέπει να επισημάνω ότι από το 12 έχουμε τεράστιες αλλαγές στο θέμα των κατασκευών .
Κάθε νέα οικοδομή ελέγχεται 2-3 φορές σε διάφορα στάδια από ελεγκτές δόμησης , που είναι ΙΔΙΩΤΕΣ ορκωτοί μηχανικοί και εκεί πρέπει να έχουμε ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ εφαρμογή των μελετών . Ακόμα πρέπει στο θέμα των μονώσεων να έχουμε τα τιμολόγια για την αγορά των μονωτικών που προβλέπονται στην μελέτη μόνωσης (ΚΕΝΑΚ) , αλλά και κάθε άλλη παράμετρο που ορίζεται στην άδεια .
Οπότε αν κάποιος χτίσει θα πρέπει να δει αν θα έχει απλά επιβλέποντες μηχανικούς και θα κάνει το έργο με αυτεπιστασία ή θα έχει σύμβουλο κατασκευής μηχανικό με ποσοστό επί του κόστους , ή με στάνταρ αμοιβή , ή θα δώσει το έργο σε κάποιον μηχανικό ως εργολαβία και θα το παραλάβει τελειωμένο με το κλειδί , με συγκεκριμένο συμφωνημένο κόστος και προδιαγραφές υλικών , όπου συνήθως η αμοιβή του εργολάβου περιλαμβάνεται στην τελική τιμή .
Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να είναι σχεδόν καθημερινά στο έργο για κάποια ώρα , να μαζεύει τα τιμολόγια να πληρώνει το ΙΚΑ και γενικά να τρέχει την διαχείριση του έργου και την τεχνική και την οικονομική . Στην δεύτερη περίπτωση ο σύμβουλος τρέχει τεχνικά την διαχείριση του έργου και βοηθάει στην οικονομική συγκεντρώνοντας τα τιμολόγια και ίσως και αναλαμβάνοντας τις διαδικασίες για τις πληρωμές του προσωπικού και των προμηθευτών , ενώ στην τρίτη περίπτωση ο ιδιοκτήτης δεν ασχολείται καθόλου και στο τέλος παίρνει τιμολόγια από τον εργολάβο ή και από προμηθευτές .
Σε γενικές γραμμές να ενημερώσω ότι το κόστος κατασκευής έχει ανέβει αρκετά από την αρχή της κρίσης για πολλούς λόγους με κύριους λόγους τον μηδενισμό της πίστωσης , την ολιγοπωλιακή λειτουργία της αγοράς των προμηθευτών που έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών , την έξοδο στην σύνταξη και την μετανάστευση ή την αλλαγή αντικειμένου των εργατοτεχνιτών και του νέου τρόπου που ανέφερα παραπάνω .
Θεωρώ ότι η αύξηση του κόστους είναι στο 20-30 % και μόνο αν κάποιος αγοράσει το οικόπεδο τώρα που είναι ακόμα χαμηλά , ψηλότερα όμως από το 2013 που ήταν ο πάτος , μπορεί συνολικά να έχει κάποια συνολική μείωση .
Επειδή την αγορά οικοπέδων την παρακολουθώ για πελάτες μου , να σας πω ότι τα οικόπεδα μειώνονται κατά πολύ , γιατί γίνονται συνεχώς πωλήσεις , πάντα βέβαια στις περιοχές που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον και όχι στις περιοχές του κέντρου που έχουν θέματα ασφάλειας και μεταναστευτικού .
Ψάχνω τον τελευταίο χρόνο για την αγορά οικοπέδου για πελάτη του εξωτερικού και επειδή είναι ψιλοαναβλητικός , έχουμε ήδη χάσει 5 καλά οικόπεδα σε συγκεκριμένο βόρειο προάστιο και τα υπόλοιπα έχουν αρχίσει και ανεβάζουν τιμές .
-
Το πρόγραμμα αμοιβών του τεε βγάζει κάποιες αμοιβές , οι οποίες δεν είναι πολύ μεγάλες που λες , αλλά πλέον με ότι συμβαίνει με την φορολογία , τα πάντα καθορίζει το ιδιωτικό συμφωνητικό που έβγαλες στην άδεια . Εκεί έχει οριστεί το ποσό της μελέτης , αλλά νομίζω και της επίβλεψης . Οπότε πρέπει να ξεκαθαρίσεις τις αμοιβές με κάθε μηχανικό .Εδώ έχουμε το θέμα ότι η επίβλεψη αφορά την επίβλεψη των αρχιτεκτονικών , στατικών και μηχανολογικών .
Η επίβλεψη που πληρώνεται από αυτές τις αμοιβές , πρακτικά περιλαμβάνει τις εξής εργασίες .
Χάραξη της οικοδομής στο οικόπεδο
Στήσιμο και παραλαβή οπλισμών στον φέροντα οργανισμό
Χάραξη των τούβλων και χτίσιμο αυτών .
Γενική χάραξη Η/Μ εγκαταστάσεων .
Στις υπόλοιπες εργασίες πρακτικά θα είχες κάποιες συμβουλές ως προς την εφαρμογή των μελετών και μέχρι εκεί .
Κάθε άλλη επιλογή θα πρέπει να πάει στην λογική της επιστασίας ή τις εργολαβίας .
Εδώ θα πρέπει να επισημάνω ότι από το 12 έχουμε τεράστιες αλλαγές στο θέμα των κατασκευών .
Κάθε νέα οικοδομή ελέγχεται 2-3 φορές σε διάφορα στάδια από ελεγκτές δόμησης , που είναι ΙΔΙΩΤΕΣ ορκωτοί μηχανικοί και εκεί πρέπει να έχουμε ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ εφαρμογή των μελετών . Ακόμα πρέπει στο θέμα των μονώσεων να έχουμε τα τιμολόγια για την αγορά των μονωτικών που προβλέπονται στην μελέτη μόνωσης (ΚΕΝΑΚ) , αλλά και κάθε άλλη παράμετρο που ορίζεται στην άδεια .
Οπότε αν κάποιος χτίσει θα πρέπει να δει αν θα έχει απλά επιβλέποντες μηχανικούς και θα κάνει το έργο με αυτεπιστασία ή θα έχει σύμβουλο κατασκευής μηχανικό με ποσοστό επί του κόστους , ή με στάνταρ αμοιβή , ή θα δώσει το έργο σε κάποιον μηχανικό ως εργολαβία και θα το παραλάβει τελειωμένο με το κλειδί , με συγκεκριμένο συμφωνημένο κόστος και προδιαγραφές υλικών , όπου συνήθως η αμοιβή του εργολάβου περιλαμβάνεται στην τελική τιμή .
Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να είναι σχεδόν καθημερινά στο έργο για κάποια ώρα , να μαζεύει τα τιμολόγια να πληρώνει το ΙΚΑ και γενικά να τρέχει την διαχείριση του έργου και την τεχνική και την οικονομική . Στην δεύτερη περίπτωση ο σύμβουλος τρέχει τεχνικά την διαχείριση του έργου και βοηθάει στην οικονομική συγκεντρώνοντας τα τιμολόγια και ίσως και αναλαμβάνοντας τις διαδικασίες για τις πληρωμές του προσωπικού και των προμηθευτών , ενώ στην τρίτη περίπτωση ο ιδιοκτήτης δεν ασχολείται καθόλου και στο τέλος παίρνει τιμολόγια από τον εργολάβο ή και από προμηθευτές .
Σε γενικές γραμμές να ενημερώσω ότι το κόστος κατασκευής έχει ανέβει αρκετά από την αρχή της κρίσης για πολλούς λόγους με κύριους λόγους τον μηδενισμό της πίστωσης , την ολιγοπωλιακή λειτουργία της αγοράς των προμηθευτών που έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών , την έξοδο στην σύνταξη και την μετανάστευση ή την αλλαγή αντικειμένου των εργατοτεχνιτών και του νέου τρόπου που ανέφερα παραπάνω .
Θεωρώ ότι η αύξηση του κόστους είναι στο 20-30 % και μόνο αν κάποιος αγοράσει το οικόπεδο τώρα που είναι ακόμα χαμηλά , ψηλότερα όμως από το 2013 που ήταν ο πάτος , μπορεί συνολικά να έχει κάποια συνολική μείωση .
Επειδή την αγορά οικοπέδων την παρακολουθώ για πελάτες μου , να σας πω ότι τα οικόπεδα μειώνονται κατά πολύ , γιατί γίνονται συνεχώς πωλήσεις , πάντα βέβαια στις περιοχές που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον και όχι στις περιοχές του κέντρου που έχουν θέματα ασφάλειας και μεταναστευτικού .
Ψάχνω τον τελευταίο χρόνο για την αγορά οικοπέδου για πελάτη του εξωτερικού και επειδή είναι ψιλοαναβλητικός , έχουμε ήδη χάσει 5 καλά οικόπεδα σε συγκεκριμένο βόρειο προάστιο και τα υπόλοιπα έχουν αρχίσει και ανεβάζουν τιμές .
Πάντως στην επαρχία οι τιμές που βρίσκω είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές της πρωτεύουσας τουλάχιστον σε ότι αφορά τα συνεργεία και τα εργατικά αλλά και τα οικόπεδα. Αυτό που νομίζω έχει ανέβει πολύ σε κόστος είναι κυρίως ο σίδηρος. Κουζίνες μπάνια κτλ διαπιστώνω μεγάλη μείωση τιμών σε σχέση με το pick του 2008. Επίσης το ΙΚΑ πλέον αν δεν κάνω λάθος το πληρώνεις με το φθηνό ένσημο των 33-34 ευρώ.
Πράγματι οι ελάχιστες απαιτήσεις που θέτει ο ΚΕΝΑΚ ανεβάζουν το κόστος αλλά από την άλλη ότι πληρώνεις το αποσβένεις με τα χρόνια από έξοδα θέρμανσης ψύξης.
Αν μπορούσες να πεις και δυο λόγια για το τι χρειάζεται για την σύνδεση με ΔΕΗ.
-
Πριν την ΔΕΗ πρέπει να γίνει η τελευταία αυτοψία από ελεγκτή δόμησης . Αυτός θα πει ότι όλα έχουν γίνει όπως στην άδεια , οπότε δεν υπάρχει η δήλωση μηχανικού που υπήρχε παλιά . Δεν γνωρίζω αν πλέον ισχύει η επίσκεψη στην εφορία με τα τιμολόγια για ιδιώτες , ξέρω ότι έχει καταργηθεί για τις κατασκευαστικές εταιρείες .
Στην επαρχία οι τιμές ήταν πάντα διαφορετικές και χαμηλότερες από ότι στην Αθήνα . Οχι όμως πολύ , όπως είδα σε κάποια επισκευή εξοχικού που έκαναν πρόσφατα .
Κουζίνες και ξυλουργικά δεν έχουν μειωθεί για τα ίδιας ποιότητας πράγματα , απλά έχει αλλάξει προς τα κάτω πολύ η ποιότητα αυτών που πουλάνε . Δηλαδή δεν έχει καμία σχέση ποιότητας η λαμινέιτ πόρτα με την λουστραριστή πρεσσαριστή που βάζαμε , ούτε τα λαμινέιτ πατώματα με τα καρφωτά δρύινα .
Αντίθετα για την ποιότητα που έχουν είναι ακριβά και βέβαια δεν έχουμε πίστωση . Το ίδιο ακριβά είναι και τα αλουμίνια , αν μάλιστα πάς σε θερμοδιακοπή και ενεργειακά τζάμια ξεφεύγεις .Στα είδη υγιεινής οι κινεζιές είναι καθεστώς , αφού ακόμα και οι επώνυμες εταιρείες παράγουν εκεί .
Γενικά το μόνο που έχει πέσει είναι το ΙΚΑ περί το 20 % .
Ακόμα να ξέρεις ότι όταν κάνεις προυπολογισμό έργου πρέπει να είσαι Μπρούκλης που λέγαμε κάποτε
Ποτέ δεν θα πεις θα την βγάλω φτηνά . Γιατί μπορεί να πάθεις το χειρότερο . Και τα λεφτά να τελειώσουν και το σπίτι να μην τελειώσει . Μην ξεχνάς ότι οι υπερβάσεις προυπολογισμού και οι απρόοπτες δαπάνες , είναι βέβαιες . Οπότε θα είσαι large στον προυπολογισμό , γιατί έτσι μόνο καλά μπορεί να σου τύχουν . Θα τελειώσεις σίγουρα το σπίτι και ίσως στο τέλος σου μείνουν και λεφτά .
-
Πριν την ΔΕΗ πρέπει να γίνει η τελευταία αυτοψία από ελεγκτή δόμησης . Αυτός θα πει ότι όλα έχουν γίνει όπως στην άδεια , οπότε δεν υπάρχει η δήλωση μηχανικού που υπήρχε παλιά . Δεν γνωρίζω αν πλέον ισχύει η επίσκεψη στην εφορία με τα τιμολόγια για ιδιώτες , ξέρω ότι έχει καταργηθεί για τις κατασκευαστικές εταιρείες .Στην επαρχία οι τιμές ήταν πάντα διαφορετικές και χαμηλότερες από ότι στην Αθήνα . Οχι όμως πολύ , όπως είδα σε κάποια επισκευή εξοχικού που έκαναν πρόσφατα .
Κουζίνες και ξυλουργικά δεν έχουν μειωθεί για τα ίδιας ποιότητας πράγματα , απλά έχει αλλάξει προς τα κάτω πολύ η ποιότητα αυτών που πουλάνε . Δηλαδή δεν έχει καμία σχέση ποιότητας η λαμινέιτ πόρτα με την λουστραριστή πρεσσαριστή που βάζαμε , ούτε τα λαμινέιτ πατώματα με τα καρφωτά δρύινα .
Αντίθετα για την ποιότητα που έχουν είναι ακριβά και βέβαια δεν έχουμε πίστωση . Το ίδιο ακριβά είναι και τα αλουμίνια , αν μάλιστα πάς σε θερμοδιακοπή και ενεργειακά τζάμια ξεφεύγεις .Στα είδη υγιεινής οι κινεζιές είναι καθεστώς , αφού ακόμα και οι επώνυμες εταιρείες παράγουν εκεί .
Γενικά το μόνο που έχει πέσει είναι το ΙΚΑ περί το 20 % .
Ακόμα να ξέρεις ότι όταν κάνεις προυπολογισμό έργου πρέπει να είσαι Μπρούκλης που λέγαμε κάποτε
Ποτέ δεν θα πεις θα την βγάλω φτηνά . Γιατί μπορεί να πάθεις το χειρότερο . Και τα λεφτά να τελειώσουν και το σπίτι να μην τελειώσει . Μην ξεχνάς ότι οι υπερβάσεις προυπολογισμού και οι απρόοπτες δαπάνες , είναι βέβαιες . Οπότε θα είσαι large στον προυπολογισμό , γιατί έτσι μόνο καλά μπορεί να σου τύχουν . Θα τελειώσεις σίγουρα το σπίτι και ίσως στο τέλος σου μείνουν και λεφτά .
Σωστά και τεκμηριωμένα όλα όσα λες.
-
This post is deleted! -
ΑΝ ρωτήσουν ξεκίνα και τραγούδα Χάπια Κόκο Μαύρο
-
@kostasathenian said in Αγορά ακινήτου - φανερά και κρυφά κόστη:
Καλησπέρα , μπαίνω σφήνα στο θέμα θα ήθελα να ρωτήσω κάτι πάνω σε αυτό.
Αν κάποιος θέλει να αγοράσει ενα ακίνητο πχ 180.000 αξία και η αντικειμενική ειναι 100.000 και τα άλλα 80 .000 μαύρα.
Υποθέτουμε οτι τα χρήματα ήδη υπάρχουν απο πώληση οικοπέδου οπότε δεν τίθεται καν ζήτημα μαύρου χρήματος οπότε είναι νόμιμα τυπικά κτλπ.
Η ερώτηση μου είναι μπορώ να πάω στην τράπεζα να κάνω μια επιταγή με την αντικειμενική αξία ( 100.000€ ) και να τη δώσω την ώρα του συμβολαίου και παράλληλα να σηκώσω απο τον γκισε΄ 80.000€ μαύρα ? ή θα αρχίσουν να ρωτάνε ? τι γίνεται σε αυτη την περίπτωση ?
Ζητάς να μαυρίσεις άσπρο σαν το χιόνι χρήμα. Πολύ πιο δύσκολο και επικίνδυνο από το να ασπρίσεις μαύρο χρήμα.
Αγορά ακινήτου - φανερά και κρυφά κόστη