Ξαναλέω, τα ποσά είναι αυτά ακριβώς που δίνουν τα sites που έχουμε συζητήσει, και με ελάχιστες πράξεις προκύπτει ένα πολύ απλό συμπέρασμα, ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, το κόστος ενοικίασης είναι σχεδόν το διπλάσιο από το κόστος αγοράς+χρήσης για το ίδιο ακριβώς όχημα, σε ορίζοντα 3ετίας. Και η ενοικίαση είναι για 15+15+30=60 μέρες το χρόνο, ενώ με την αγορά έχεις το όχημα 365 μέρες το χρόνο. Δεν είναι ούτε προσωπική άποψη, ούτε δικές μου εικασίες, ούτε κατασκευάσματα της φαντασίας μου προσθαφαιρέσεις των αριθμών που δίνουν τα ίδια τα sites των εταιρειών είναι. Και συνεχίζω να μην καταλαβαίνω γιατί το συζητάμε ακόμα, δεν είναι καν συγκρίσιμα τα νούμερα για να πούμε 'συμφέρει καλύτερα το α πρακτορείο ή το β αυτοκίνητο', στα τρία χρόνια με το κόστος ενοικίασης έχεις αγοράσει ήδη τουλάχιστον 2 ίδια οχήματα
Όσο για το refundable, (α) το πληρώνεις παραπάνω στην ενοικίαση (περίπου +100€ για το ίδιο όχημα για το χρονικό διάστημα ενοικίασης), και (β) έχει τον εξής όρο
Exclusions - Refund Does Not Apply:
- When the rental vehicle has been driven on unpaved roads, off-road, unauthorized countries or areas.
δηλαδή ακριβώς για την περίπτωση που συζητάμε εδώ. Άρα δεν ισχύει στην περίπτωσή μου. Χώρια που για να σε καλύψει, θα πρέπει να κάνεις γύρω στα 15 χαρτιά προς όλους, να φωνάξεις αστυνομία, και τελικά να το κάνει αποδεκτό η Autoeurope, ώστε να καλύψουν τη διαφορά. Και φυσικά αν γίνει κάτι πέρα και πάνω από το 'προστατευόμενο ποσό', εξακολουθείς να το πληρώνεις από τη τσέπη σου....
Όσο για το ψάξιμο, για την αγορά θα το κάνεις μια φορά και τέλος. Στην ενοικίαση θα πρέπει κάθε φορά (δηλαδή τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο) να κοιτάς τις τιμές, αν και τι άλλαξε, και να εύχεσαι το '9-7 ή αντίστοιχο' να μην υπάρχει τη μέρα που το ζήτησες, ώστε να καταλήξεις με ένα μεγαλύτερο, δηλαδή το επιθυμητό 'Q5 ή αντίστοιχο'.