-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
υπαρχουν εδω μεσα οπαδοι του 'ενα πιατο φαι ειχαν ομως'Μακάρι να το είχαν αυτό το '1 πιάτο φαί' και οι 2 στους 5 Πατρινούς που έβαλα παραπάνω, ή το 18% των Ελλήνων που έβαλε ο panosss!!! Και φυσικά είχαν πολλά παραπάνω από ένα πιάτο φαί. Είχαν παροχές που εδώ ούτε φανταζόμαστε.
Σημερα, παρολα τα προβληματα που παραμενουν αλυτα, με την οικονομια στην κατασταση που ολοι ξερουμε, με την ανεργια στα υψη και με τον ΙΤ διαλυμενο, οι προοπτικες δειχνουν καλυτερες απο οτι ενα χρονο πριν. Δε μιλαω για success story και πρασινα αλογα. Δεν υπαρχει αυτο, και θα αργησει πολυ. Υπαρχει απλα μια μικρη βελτιωση της εικονας, το οποιο ομολογουν και οι ξενοι.
Τι λες άνθρωπέ μου; Έχεις καμία σχέση με την αγορά; Ξέρεις πόσα λουκέτα έχουν να μπούνε με τις νέες φορολογίες; Αν μη τι άλλο τα πράγματα είναι χειρότερα φέτος, η ανεργία όλο και ανεβαίνει, ενώ το επίπεδο ζωής πέφτει. Δες παραπάνω σημερινά στοιχεία από την πόλη της Πάτρας! Ακόμα να καταλάβετε πως οι αριθμοί που πλασάρει ο Σαμαράς δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα του λαού; Που ζείτε;
Σφάξανε την αγελάδα και μαζέψανε μπόλικο κρέας.
Και παρόλα αυτά πλεόνασμα δεν υπάρχει, μη δουλευόμαστε και μεταξύ μας.
Του χρόνου πώς θα βγάλουν πάλι, έστω και ψεύτικο, πλεόνασμα; Θα ξανασφάξουν την αγελάδα; Είναι σφαγμένη, ξέρεις...Θα μιλήσει ο Σαμαράς με τον Θεό και θα του πει τι να κάνει!!!
On a personal note, για λουκέτο πάω κι εγώ. Απλά δεν βγαίνουν τα κουκιά με τέτοια φορολογία.
-
Ο χρήστης ELTASSOS έγραψε:
Δεν πεινάνε οι Έλληνες; Really? (Προσωπικά συμμετέχω σε μια προσπάθεια συλλογής τροφίμων για συμπολίτες μας που δεν έχουν τα βασικά και που πολλαπλασιάζονται με τραγικούς ρυθμούς!!!)
ΧΑ ΧΑ και συ μονο για ελληνες?....ε ρε πως αλλαζουν οι καιροι. Συγχαρητηρια παντως.
Όχι βέβαια μόνο για Έλληνες, πολλοί είναι ξένοι (κυρίως από ανατολικές χώρες, τέτοιους ξένους έχουμε κυρίως εδώ). Το Έλληνες το χρησιμοποίησα ως επίθετο για να χαρακτηρίσω τους κατοίκους της Ελλάδας. Το ίδιο με νοιάζει ο πεινασμένος Έλληνας με τον πεινασμένο Βούλγαρο από τη στιγμή που ζούνε στο μέρος 'μου'. Για όσους ζούνε σε άλλα μέρη δεν μπορώ να κάνω κάτι δυστυχώς.
-
Η έννοια πεινάω δεν πρέπει ούτε ως συζήτηση να γίνεται σε μια ευρωπαικη δημοκρατία...
-
Η αλήθεια είναι ότι 7 στους 5 Πατρινούς πεινάνε.
-
Ο χρήστης roman_k έγραψε:
Η αλήθεια είναι ότι 7 στους 5 Πατρινούς πεινάνε.ε εισαι υπερβολικος....μονο τα ποσοστα των φοιτητικων εκλογων ειναι καπως ετσι.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Σύμφωνα με στοιχεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πατρέων, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες Πατρινούς στην εξαθλίωση, με δύο στους πέντε κατοίκους της πόλης να υποσιτίζονται, ενώ ο αριθμός των ατόμων που παίρνουν φαγητό από την Τράπεζα Τροφίμων και τα συσσίτια της μητρόπολης έχει τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2011.
«Από τις 425 εγγεγραμμένες οικογένειες έχουμε φθάσεις στις 1.300 και ως το Πάσχα θα ξεπεράσουμε τις 1.500. Εκκρεμούν ακόμα 400 αιτήσεις, ενώ 145 οικογένειες εξυπηρετούνται καθημερινά από τα συσσίτια.Φοβάμαι ότι τα μεγάλα γράμματα δεν υποστηρίζονται από τα μικρά.
Αν πεινάνε 2 στους 5 Πατρινούς και επειδή η Πάτρα σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 169000 κατοίκους (προφανώς στην πραγματικότητα πολλούς περισσότερους λόγω των φοιτητών), μιλάμε για 67 χιλιάδες ανθρώπους. Μόνο που οι 1900 αιτήσεις οικογενειών αντιστοιχούν σε (ακόμα και 6 άτομα ανά οικογένεια) max 11 χιλιάδες ανθρώπους. Για να μην πούμε τις 145 οικογένειες που εξυπηρετούνται δηλ. από τις 1500 εγγεγραμένες λιγότερο από 10% όντως πηγαίνουν στα συσσίτια. Ε τώρα πως γίνεται να 'πεινάνε' και να μην πηγαίνουν στα συσίτια...Δε λέω ότι ευημερούμε αλλά και το 'πεινάμε' είναι τρελλή υπερβολή για λαϊκή κατανάλωση, πραγματικά ως χώρα έχουμε προβλήματα πολυτελείας σε σχέση με άλλες χώρες. Πχ. ήμουν πρόσφατα στο Ιράκ, μια χώρα με ιστορία (όταν αυτοί είχαν νόμους και δρόμους, εμείς ήμασταν, πλην Κρήτης, στα δέντρα) και απίστευτους φυσικούς πόρους. Ε μπορώ να πω ότι αν εμείς 'πεινάμε' αυτοί έχουν ήδη εξαϋλωθεί.
Όσο για την Βουλγαρία, αυτό που την διέλυσε ήταν η πτώση του συστήματος πριν 20 χρόνια, όχι το αντίθετο. Το μόνο που τους σώζει κάπως είναι οι υποδομές που υπήρχαν.
The economy declined dramatically during the 1990s with the collapse of the Comecon system and the loss of the Soviet market, to which the country had been closely tied. The standard of living fell by about 40%, and only regained pre-1989 levels by June 2004.
Αυτό μου λέει ότι έπαθαν ότι και η Κούβα, έχασαν τον κύριο εμπορικό τους εταίρο (πούλαγαν Βουλγαρικά προϊόντα στους Σοβιετικούς). Τι σχέση έχει αυτό με το σύστημα ? Ας μην κατέρρε για να μην το πάθαιναν.
Αν νομίζεις δε πως είμαστε πολύ καλύτερα από την Βουλγαρία, προφανώς δεν έχεις περάσει ούτε κοντά από τα σύνορα!
Εγώ που έχω πάει 2 φορές στη Βουλγαρία (οδικώς και κοντά στα σύνορα, όχι στη Σόφια) μπορώ να πω ότι δεν έχουμε απολύτως καμία σχέση ? Οτι είναι Ελλάδα της δεκαετίας του 70 άντε 80 ?
Τέλος, θεωρώ πως η Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν σε καλύτερη κατάσταση επειδή δεν υπέστη το μαρτύριο της πτώσης ενός συστήματος και την αντικατάστασή του από την βαρβαρότητα του καπιταλισμού, μια διαδικασία που έφερε την Βουλγαρία 20 χρόνια πίσω!!! Καμία σχέση με το ότι 'είμαστε καπιταλισταί' άρα εξ' ορισμού σε καλύτερη μοίρα.
Η Ελλάδα ΕΙΝΑΙ σε καλύτερη κατάσταση ακόμα και σήμερα. Τα υπόλοιπα τσιτάτα επιπέδου φεστιβάλ ΚΝΕ ας τα προσπεράσουμε με τη γλώσσα στο μάγουλο.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Φοβάμαι ότι τα μεγάλα γράμματα δεν υποστηρίζονται από τα μικρά.Τα μεγάλα γράμματα είναι οι υπολογισμοί των υπηρεσιών του Δήμου Πατραίων. Αν έχεις άλλα επίσημα στοιχεία μπορείς να τα παραθέσεις. Δεν συνεπάγεται πως όσοι υποσιτίζονται, πάνε στον δήμο για βοήθεια. Αυτοί που βοηθάμε εμείς, δεν είναι εγγεγραμμένοι σε κανένα σύστημα βοήθειας του δήμου η της εκκλησίας για παράδειγμα. Ο περισσότερος κόσμος προτιμάει να φάει πέντε κριτσίνια με μπόλικο νερό παρά να στηθεί σε ουρά για ελεημοσύνη. Λογικό... Υποσιτισμός εξάλλου είναι η έλλειψη των απαραιτήτων τροφών τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα. Αυτό ακριβώς έδειχνε και το λινκ του panosss όπου το 18% δεν είχε χρήματα για τα απαραίτητα τρόφιμα.
Εγώ που έχω πάει 2 φορές στη Βουλγαρία (οδικώς και κοντά στα σύνορα, όχι στη Σόφια) μπορώ να πω ότι δεν έχουμε απολύτως καμία σχέση ? Οτι είναι Ελλάδα της δεκαετίας του 70 άντε 80 ?
Αν είναι Ελλάδα δεκαετίας του '80, τότε είναι καλύτερα από εμάς τώρα!!! Την Τρίτη που θα πάω πάνω θα φέρω φωτογραφικό υλικό.
Αυτό μου λέει ότι έπαθαν ότι και η Κούβα, έχασαν τον κύριο εμπορικό τους εταίρο (πούλαγαν Βουλγαρικά προϊόντα στους Σοβιετικούς). Τι σχέση έχει αυτό με το σύστημα ? Ας μην κατέρρε για να μην το πάθαιναν.
Διάβασε όλο το άρθρο αν θες. Οι λόγοι της πτώσης του βιοτικού επιπέδου είναι πολλοί. Χάθηκαν όλες οι κοινωνικές παροχές φερειπείν. Πέρασαν σε σύστημα που δεν έκανε αναδιανομή του πλούτου.
Η Ελλάδα ΕΙΝΑΙ σε καλύτερη κατάσταση ακόμα και σήμερα.
Αυτά να τα πεις στο 30% του πληθυσμού που είναι άνεργος στην Ελλάδα έναντι του 11% στην γείτονα.
-
Ως γνωστόν είμαστε των άκρων. Μόνο 2 στους δέκα Έλληνες τρώνε κανονικά. 4 στους δέκα υποσιτίζονται, και άλλοι τόσοι είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι (ρεκόρ).
http://www.attikipress.gr/48707/ellhnes-oi-pio-paxysarkoi-ths-eyrwphs
-
Και εγώ αυτό διαπιστώνω. Πλέον με αυτά που βλέπω γύρω μου, διαπιστώνω ότι κάποιοι είναι μέσα στην πίκρα και κάποιοι άλλοι ζουν στην κοσμάρα τους και η ζωή τους όλη κινείται σε ρυθμούς χαβαλέ και πάρτι και μια χαρά τα περνάμε.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Ως γνωστόν είμαστε των άκρων. Μόνο 2 στους δέκα Έλληνες τρώνε κανονικά. 4 στους δέκα υποσιτίζονται, και άλλοι τόσοι είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι (ρεκόρ).http://www.attikipress.gr/48707/ellhnes-oi-pio-paxysarkoi-ths-eyrwphs
Οκ αλλα η παχυσαρκία και η ευημερία δεν πανε μαζί
-
Επειδή δεν είμαστε πιτσιρίκια, ούτε βέβαια γέροι, μπορούμε μια χαρά -αν θέλουμε- να θυμηθούμε τι συνέβαινε τις δεκαετίες 70-80.
Δεν υπήρχε 'πείνα', αλλά δεν υπήρχε και πλούτος. Ο κόσμος έτρεχε για το μεροκάματο, δηλαδή για να βγάλει τις δραμούλες που ήταν απαραίτητες για ψωμί, όσπρια, γάλα και, περιστασιακά, για κρέας.
Όποιος κατάφερνε ν' αγοράσει αυτοκίνητο (μικρού κυβισμού κατά κανόνα), το κράταγε μέχρι να σαπίσει.
Τα καλά εισαγόμενα είδη, τρόφιμα, ρούχα, είδη σπιτιού, ηλεκτρικά, αγοράζονταν δύσκολα ή καθόλου.
Στα χωριά έτρωγες ό,τι έβγαζες, τόσο απλά.Ούτε κατά διάνοια, ακόμα και μετά από τέτοιο χτύπημα, δεν έχουμε γυρίσει στα 70s ή τα 80s. Μπορεί να αισθάνονται οι περισσότεροι ότι έχουμε καταστραφεί, μπορεί να οδύρονται οι περισσότεροι, αλλά τα πράγματα είναι ακόμα υπό έλεγχο.
Σταδιακά, θα ανοίξουν δουλειές.
Στη μέση της κρίσης είχα γράψει ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση και ότι θα πάνε καλά όσοι βρουν τη δύναμη και τη διορατικότητα να 'τοποθετηθούν' στην αγορά πριν αυτή αρχίσει να ανακάμπτει. Για να δούμε. -
Όποιος θα ισχυριστεί ότι γυρίσαμε την εποχή του 70 ή 80 σίγουρα δεν έχει ζήσει εκείνη την εποχή.
Ακόμα θυμάμαι που ήμουν πέμπτη δημοτικού και βρήκα στο δρόμο 20δραχμές (χαρτονόμισμα) και πήρα πρώτη φορά στη ζωή μου τότε, μία τυρόπιτα και μία κοκα-κόλα (μπουκάλι) από το κυλικείο του σχολείου.
Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος που όταν είδα ότι πήρα και ρέστα για να ξαναπάρω τα ίδια την επόμενη μέρα είχα 'χεστεί' επάνω μου από την χαρά μου.
20 δραχμές; ... Ούτε στο όνειρό μου...
Και μετά ξαναπήρα τόσα φράγκα μαζεμένα, όταν μπήκα στην 1η γυμνασίου, χριστούγεννα 600 δραχμές, για να πάρω την πρώτη μου κασέτα... Accept - Breaker...
Άντε πες τώρα σε ανήλικο ότι δεν θα έχει κινητό παντόφλα... με facebooks και twiter και 400 ώρες δωρεάν χρόνο ομιλίας ...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Πχ. ήμουν πρόσφατα στο Ιράκ, μια χώρα με ιστορία (όταν αυτοί είχαν νόμους και δρόμους, εμείς ήμασταν, πλην Κρήτης, στα δέντρα) και απίστευτους φυσικούς πόρους. Ε μπορώ να πω ότι αν εμείς 'πεινάμε' αυτοί έχουν ήδη εξαϋλωθεί.
.Φίλος ξεκίνησε πρόσφατα δουλειές στο Ερμπιλ. Στην αρχή τον κοροιδευαμε, αλλά μας έδειξε φωτογραφίες και πάθαμε. ΤΡΟΜΕΡΗ ανοικοδόμηση. Πάρα πολλές δουλειές, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο πλούσιο αραβικό κράτος. Τώρα βλέπω ότι θα υπάρχει κι απευθείας πτήση Αθήνα-Ερμπιλ.
http://news.travelling.gr/2014/03/�%B ... E%BF-erbi/
Όχι ότι το Ιράκ δεν είναι σε άθλια κατάσταση, αλλά πάντοτε θα υπάρχει κι η αντίθεση. -
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Όποιος θα ισχυριστεί ότι γυρίσαμε την εποχή του 70 ή 80 σίγουρα δεν έχει ζήσει εκείνη την εποχή.Ακόμα θυμάμαι που ήμουν πέμπτη δημοτικού και βρήκα στο δρόμο 20δραχμές (χαρτονόμισμα) και πήρα πρώτη φορά στη ζωή μου τότε, μία τυρόπιτα και μία κοκα-κόλα (μπουκάλι) από το κυλικείο του σχολείου.
Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος που όταν είδα ότι πήρα και ρέστα για να ξαναπάρω τα ίδια την επόμενη μέρα είχα 'χεστεί' επάνω μου από την χαρά μου.
20 δραχμές; ... Ούτε στο όνειρό μου...
Και μετά ξαναπήρα τόσα φράγκα μαζεμένα, όταν μπήκα στην 1η γυμνασίου, χριστούγεννα 600 δραχμές, για να πάρω την πρώτη μου κασέτα... Accept - Breaker...
Άντε πες τώρα σε ανήλικο ότι δεν θα έχει κινητό παντόφλα... με facebooks και twiter και 400 ώρες δωρεάν χρόνο ομιλίας ...
Χαρτονόμισμα των 20δρχ;
-
Περίπτωση α.
Έχεις 0 δρχ, δεν αγοράζεις τυρόπιτα πεινάς.Περίπτωση β.
Σου δανείζω 20δρχ, αγοράζεις τυρόπιτα, τρως και σου μένουν και ρέστα. Προφανώς χρωστάς 20δρχ που δεν πρόκειται να βγάλεις από πουθενά στο άμεσο μέλλον.Στη δεύτερη περίπτωση είσαι πιο πλούσιος;
-
Λιγότερο πεινασμένος λολ
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
.... βρήκα στο δρόμο 20δραχμές (χαρτονόμισμα) και πήρα πρώτη φορά στη ζωή μου τότε, μία τυρόπιτα και μία κοκα-κόλα (μπουκάλι) από το κυλικείο του σχολείου......
Χαρτονόμισμα των 20δρχ;
+1. Ούτε για αστείο δεν υπήρχε, τουλάχιστον απο το 1968 και μετά!
Με μιοά πρόχειρη αναζήτηση στο νετ, υπήρχε μέχρι το 1960!
Ρε συ Storm, είσαι 60άρης+ ???
Και επειδή είμαι 52+, το 'πιτόγυρο' το 1970 είχε 4-5 δρχ και η Cola (το 'παραδοσιακό' γυάλινο μπουκαλάκι) κάπου στις 3 δρχ. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Ως γνωστόν είμαστε των άκρων. Μόνο 2 στους δέκα Έλληνες τρώνε κανονικά. 4 στους δέκα υποσιτίζονται, και άλλοι τόσοι είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι (ρεκόρ).http://www.attikipress.gr/48707/ellhnes-oi-pio-paxysarkoi-ths-eyrwphs
Μην γίνεσαι ξμαρρ, το θέμα της ποχυσαρκίας είναι πολύ πιο σύνθετο
-
Υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά - το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα βελτιωνόταν διαρκώς από το 1945 κι έπειτα. Σίγουρα δεν έχουμε γυρίσει στο 1970, όμως ο 30αρης του 1970 δεν ειχε ζήσει καλύτερα και ξαφνικά χειροτέρεψε όπως συμβαίνει με τον 30άρη του 2014.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Όποιος θα ισχυριστεί ότι γυρίσαμε την εποχή του 70 ή 80 σίγουρα δεν έχει ζήσει εκείνη την εποχή.Ακόμα θυμάμαι που ήμουν πέμπτη δημοτικού και βρήκα στο δρόμο 20δραχμές (χαρτονόμισμα) και πήρα πρώτη φορά στη ζωή μου τότε, μία τυρόπιτα και μία κοκα-κόλα (μπουκάλι) από το κυλικείο του σχολείου.
Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος που όταν είδα ότι πήρα και ρέστα για να ξαναπάρω τα ίδια την επόμενη μέρα είχα 'χεστεί' επάνω μου από την χαρά μου.
20 δραχμές; ... Ούτε στο όνειρό μου...
Και μετά ξαναπήρα τόσα φράγκα μαζεμένα, όταν μπήκα στην 1η γυμνασίου, χριστούγεννα 600 δραχμές, για να πάρω την πρώτη μου κασέτα... Accept - Breaker...
Άντε πες τώρα σε ανήλικο ότι δεν θα έχει κινητό παντόφλα... με facebooks και twiter και 400 ώρες δωρεάν χρόνο ομιλίας ...
Ότι να 'ναι...
Απλά οι γονείς μας τότε δεν μας κακομάθαιναν και το χαρτζιλίκι ήταν άγνωστη έννοια μέχρι να φτάσουμε γύρω στα 15. Το ψυγείο όμως ήταν γεμάτο και η ζωή λιγότερο αγχώδης. Δεν είχες την αγωνία της επιβίωσης ή το αν θα μπεις φυλακή επειδή δεν έχεις να πληρώσεις τα χρέη σου. Κι εκδρομές πηγαίναμε και τα καλά μας τα ρούχα είχαμε και πάρτυ κάναμε. Όλα αυτά δηλαδή που δεν κάνουμε τώρα λόγο αδυναμίας. Αλήθεια πότε κέρασε κάποιος φίλος για την γιορτή του ένα τραπέζι 20 ατόμων όπως κάναμε πριν 15-20 χρόνια;Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ (2013) η αγοραστική δύναμη των μισθωτών - όσων έχουν δουλειά ακόμη (και χωρίς να συμπεριλαμβάνει τους Ε.Ε. και Δ.Υ. που ρίχνουν κατά πολύ τον μ.ο. λόγω της τεράστιας πτώσης εισοδημάτων των επιτηδευματιών και των μειώσεων μισθών του Δ.Υ.) για το έτος 2013 είναι στα επίπεδα του 1995: 'έτος 1995=100, έτος 2013=101,5'. Ο δε δείκτης σύγκλισης της Ελλάδας με την Ε.Ε. των 15 είναι στα επίπεδα του 1964: 'Πρόκειται για οπισθοχώρηση του δείκτη πραγματικής σύγκλισης στο επίπεδο του 1964'.
http://www.inegsee.gr/sitefiles/files/e ... 5email.pdf
Προσέξτε επίσης πως μιλάμε για τους μισθούς όσων έχουν εργασία. Το 1980 η ανεργία ήταν στο 2.7% (http://www.foreignaffairs.gr/articles/6 ... sis?page=2), σήμερα είναι στο 28%. Και επιμένετε πως είναι καλύτερα τώρα για τον πολύ κόσμο.
Μου φαίνεται σε άλλο πλανήτη ζούνε κάποιοι...
ΔΝΤ - Η ζωή μετά... (το Μνημόνιο 3)