Ο χρήστης PKATV έγραψε:
meco έγραψε:
Απόλυτα σωστό αυτό που γράφεις. Το θέμα είναι ότι τα αυτοκίνητα με haldex δεν οδηγούνται στη στροφή με τα γκάζι στο πάτωμα όπως τα πραγματικά τετρακίνητα π.χ. Subaru Impreza, Mitsubishi EVO.
Εδώ 'μπαινουμε' στο στροφή χωρίς υπερβόλές, σηκώνωντας λίγο το πόδι από το γκάζι και όταν φτάσουμε στο 'apex' της στοφής 'σανιδώνουμε' επιταχύνοντας έτσι, χωρίς σπινιαρίσματα. Άρα δεν είναι προβληματικό το haldex, απλά έτσι δουλεύει...
Σίγουρα έιναι φοβερή και τρομερή η αίσθηση να στρίβεις με τα 'τέσσερα' αλλά όταν έχεις haldex για να το καταφέρεις αυτό, πρέπει να είσαι 'χεράς'.
Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση έχω...
Νομίζω ότι κι εσύ και ο GeorgeTabs έχετε δίκιο. Θα επιμείνω όμως στο θέμα της χρήσης του αυτοκινήτου. Ενα Subaru Impreza ή Mitsubishi EVO το παίρνεις για να το πηγαίνεις flat-out στα στροφιλίκια και για να στρίβεις με τα 'τέσσερα'. Σ' ένα καθαρά οικογενειακό αυτοκίνητο όμως, όπως το Octavia, το Haldex λειτουργεί σαν μια επιπλέον δικλείδα ενεργητικής ασφάλειας σε δύσκολες συνθήκες (βρεγμένο, χώμα, 'άσφαλτος-καθρέφτης'). Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ και αυτό είναι που περιμένω από ένα τέτοιο σύστημα.
Το θέμα είναι κατά πόσο αξίζει τα παραπάνω χρήματα σε σχέση με το 2WD (μην ξεχνάμε βέβαια ότι το Haldex πάει 'πακέτο' με την multi-link πίσω ανάρτηση, ίσως αυτό είναι ακόμη σημαντικότερο για την οδική συμπεριφορά)
O τρόπος οδήγησης του Haldex δεν κάνει κέφι... Καλύτερα ένα εμπροσθιοκίνητο...
Οι περιπτώσεις που η τετρακίνηση Haldex θα σε σώσει από την κακοτοπιά πιστεύω είναι λίγες, αν οδηγείς ενεργητικά. Φυσικά δεν θα σε τρομάζει όταν το συνιθίσεις, αλλά μου φαίνεται πως θα αναγκαστείς να προσαρμόσεις ασχημούτσικα τον τρόπο οδήγησής σου... Αν πάλι αφήνεις το αμάξι να τα κάνει όλα μόνο του, τότε δίνει αρκετά. Αλλά 1800 τούρμπο και οδήγηση που τα αφήνει όλα στο αμάξι εμένα κάπως μου κάθεται!
Κατά την γνώμη μου (και μόνο) δεν αξίζει τα λεφτά της η τετρακίνηση. Αν έκαναν τα ίδια ακτιβώς λεφτά, πάλι δικίνητο θα έπαιρνα. Πιο ωραία (για μένα) οδική συμπεριφορά, μικρότερη κατανάλωση (που είναι ήδη μεγάλη στον κινητήρα αυτόν), μικρότερο βάρος (άρα και καλύτερα για τα φρένα) και μεγαλύτερο πορτ μπαγκάζ. Και ακριβότερο (όχι δυσθεώρητα όμως) να ήταν το δικήνητο, αυτό θα έπαιρνα.
Τώρα η ανάρτηση είναι μια άλλη παράμετρος... Μπορώ να πάρω την ανάρτηση και να σας κάνω δώρο την τετρακίνηση;