-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Aπάντηση- Οχι
Γιατί;
-
Ο χρήστης tm έγραψε:
α, ωραια!
Γρηγορη ερωτηση:Σε διαμερισμα με συρομενες μπαλκονοπορτες, μπορω να τις αντικαταστησω με ενεργειακες ανοιγωμενες, χωρις να εχω προβλημα απο ιδιοκτητες, οτι αλλοιωνω την προσοψη της πολυκατοικιας κλπ κλπ?
Φαντάζομαι ότι θέλεις να βάλεις δίφυλλες ανοιγόμενες μπαλκονόπορτες και σε απασχολεί η διαφοροποίηση σε σχέση με το πλαίσιο - κάσα των κουφωμάτων.
Αν και σχεδόν πάντα στους κανονισμούς των πολυκατοικιών προβλέπεται απαγόρευση σε οποιαδήποτε αλλαγή της εξωτερικής όψης, δεν νομίζω ότι θα συναντήσεις πρόβλημα αν περιοριστείς σε αυτή την αλλαγή μόνο. Εδώ κλείνουν ολόκληρους ημιυπαίθριους, μπαλκόνια, δώματα κ.λπ. και δεν αντιδρά κανείς (επιβραβεύονται κιόλας με νομιμοποιήσεις).
Τώρα, αν έχεις κανέναν δικομανή γείτονα που θα σου αρχίσει τις καταγγελίες είναι άλλο θέμα, αν και δύσκολα θα τον δικαίωνε ακόμα και δικαστήριο για μια τέτοια μικροαλλαγή. -
Αν κρατήσεις το σχήμα και το χρώμα δεν πρόκειται να έχεις πρόβλημα ούτε με καταγγελίες.
Δηλαδή αν έχει 3 φύλλα η μπαλκονόπορτα θα την αντικαταστήσεις με τρίφυλλη.
Αν έχει 2 φύλλα πάλι το ίδιο.
Να μην είναι διαφορετική, δηλαδή αν έχει 2 φύλλα να κάνεις ένα μεγάλο.Φυσικά στο ίδιο χρώμα.
Υπάρχουν κάποιες περιοχές που απαιτούν ξύλινα κουφώματα, πχ Άνω Πόλη στη Θεσσαλονίκη.
Μην βάζεις απομίμηση ξύλου σε τέτοιες περιοχές, αν σε καταγγείλουν θα έχεις πρόβλημα. -
Ε, φαντάζομαι πως έχει μονόφυλλες συρόμενες μέσα σε διάκενο της εξωτερικής τοιχοποιίας και θέλει να τις αντικαταστήσει με δίφυλλες ανοιγόμενες. Αλλιώς, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί...
-
Υπάρχουν συρόμενες θερμοδιακοπής . Ετσι δεν έχεις πρόβλημα . Τα ανοιγόμενα πρέπει να είναι μέχρι ένα συγκεκριμένο πλάτος , ενώ τα φύλλα παίρνουν χώρο από μέσα .
Ολα μπαίνουν , αλλά είναι θέμα αρχιτεκτονικής λύσης που θα σου πεί ο μηχανικός σου , ο οποίος θα σε καθοδηγήσει σωστά και με τον βέλτιστο τρόπο .
-
Ο χρήστης stubos έγραψε:
Ε, φαντάζομαι πως έχει μονόφυλλες συρόμενες μέσα σε διάκενο της εξωτερικής τοιχοποιίας και θέλει να τις αντικαταστήσει με δίφυλλες ανοιγόμενες. Αλλιώς, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί...Αυτο ακριβως!
Δεν θα ηθελα παλι συρομενες, γιατι οι ανοιγομενες ειναι σαφως καλυτερες στο θεμα της μονωσης.
Σε καθε πολυκατοικια υπαρχει και ενας απο τους μυστηριους και αυτο θα ηθελα να αποφυγω, γι αυτο ρωταω... -
Επανέρχομαι στα περί ελεγκτών δόμησης.
Σε περίπτωση καινούριας οικοδομής πότε κάνουν έλεγχο;
Στο τέλος πριν την τελική άδεια (για ρεύμα κλπ) είναι πάνω από τον έλεγχο του επιβλέποντος μηχανικού ή αν δώσει αυτός το ΟΚ ο ρόλος τους είναι τυπικός;
-
Ο χρήστης tm έγραψε:
Ε, φαντάζομαι πως έχει μονόφυλλες συρόμενες μέσα σε διάκενο της εξωτερικής τοιχοποιίας και θέλει να τις αντικαταστήσει με δίφυλλες ανοιγόμενες. Αλλιώς, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί...
Αυτο ακριβως!
Δεν θα ηθελα παλι συρομενες, γιατι οι ανοιγομενες ειναι σαφως καλυτερες στο θεμα της μονωσης.
Σε καθε πολυκατοικια υπαρχει και ενας απο τους μυστηριους και αυτο θα ηθελα να αποφυγω, γι αυτο ρωταω...Έχει συρόμενα που ανοίγουν όπως η συρόμενη πόρτα του Volkswagen.
(H Trocal νομίζω έτσι λέει τον μηχανισμό)Σφραγίζουν εξίσου καλά με τα ανοιγόμενα παράθυρα αλλά στοιχίζει 200 ευρώ (ο μηχανισμός).
-
ναι, τα ξερω.. περα απ αυτο, χρειαζονται και καποιον καθαρισμο/συντηρηση στον σιδηροδρομο και δεν ειμαι ιδιαιτερα τυπικος σε αυτα τα θεματα.. θελω κεαρ φρι πραγματα!
-
@ kingstonian: Τελικά, θα μάθουμε πόσο στοίχισαν τα ντουλάπια στην ' κουζίνα της μαμάς' , ή ... + ???
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Επανέρχομαι στα περί ελεγκτών δόμησης.Σε περίπτωση καινούριας οικοδομής πότε κάνουν έλεγχο;
Στο τέλος πριν την τελική άδεια (για ρεύμα κλπ) είναι πάνω από τον έλεγχο του επιβλέποντος μηχανικού ή αν δώσει αυτός το ΟΚ ο ρόλος τους είναι τυπικός;
Για νέα οικοδομή ( κατηγορία Β) οι έλεγχοι είναι δύο. Πριν τη σκυροδέτηση της θεμελίωσης και μια στο τέλος των εργασιών (για τελικό ρεύμα). Ο ρόλος τους μόνο τυπικός δεν είναι. Φτιάχνουν πόρισμα με τις παρατηρήσεις τους και ενημερώνουν το οικείο πολεοδομικό γραφείο. αν υπάρχει σοβαρός λόγος, μπορει να διαταγεί διακοπή εργασιών.
Δεν έχει έρθει ελεγκτής στην οικοδομή σου; είσαι σίγουρος οτι υπάγεσαι στο καθεστώς αυτο; πότε ξεκίνησες εργασίες; -
Θύμιο pm...
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αυτο ακριβως!
Σε καθε πολυκατοικια υπαρχει και ενας απο τους μυστηριους και αυτο θα ηθελα να αποφυγω, γι αυτο ρωταω...Έχει συρόμενα που ανοίγουν όπως η συρόμενη πόρτα του Volkswagen.
(H Trocal νομίζω έτσι λέει τον μηχανισμό)Σφραγίζουν εξίσου καλά με τα ανοιγόμενα παράθυρα αλλά στοιχίζει 200 ευρώ (ο μηχανισμός).
Έχουμε τέτοιο μηχανισμό στο σπίτι... κατασκευή του 2006...
Κάθε χρόνο καλούμε τον μάστορα να τη ρυθμίσει..
ΜΑΚΡΥΑ...
Ο μηχανισμός είναι από τους καλύτερους, ο τεχνίτης επίσης πολύ καλός, κ όμως η πόρτα έχει θέματα...
Συρόμενη VW με 1,5 μέτρο τζάμι πάνω άθραυστο... Είναι κ πολύ βαρύτερη... Συν ότι το διπλανό τζάμι είναι πάντα σταθερό-μόνιμο... -
Το κούφωμα σου είναι συρόμενο . Αυτό σου επιτρέπει μεγαλύτερο άνοιγμα από το ανοιγόμενο και λιγότερες κατακόρυφες κολώνες που μειώνουν την οπτική και την θέα .
Τα συρόμενα είναι η χωνευτά , μέσα σε τοίχους οπότε όλο το άνοιγμα ανοίγει , η επάλληλα όπως το δικό σου που το ένα είναι σταθερό , η κινούμενα και τα δύο , αλλά πάντα το μισό άνοιγμα θα είναι κλειστό .
Η επιλογή του σωστού κουφώματος δεν είναι απλή υπόθεση και χρειάζεται την συμβουλή μηχανικού και όχι οποιουδήποτε άλλου που είτε από άγνοια , είτε από εμμονή , είτε από συμφέρον θα προτείνει πιθανότατα την μη βέλτιστη λύση .
-
Ερωτήματα...
Ανοιγόμενα λέμε αυτά που έχουν μεντεσέδες και ανοίγουν προς τα μέσα (και έχουν και ανάκλιση) ενώ συρόμενα αυτά που κυλάνε σε σιδηρόδρομο.
Τα συρόμενα έχουμε τα χωνευτά (ανοίγει όλο) τα επάλληλα (αλληλοκαλύπτονται) και αυτό που θέλω να μάθω που είναι έξω από τον τοίχο και ανοίγουν πλήρως, πώς τα λένε αυτά (τέτοια έχω);
Τι είναι η θερμοδιακοπή;; -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Τι είναι η θερμοδιακοπή;;Χοντρικά, αν δεις τη διατομή του κουφώματος από το πλάι, ένα τμήμα του στο εσωτερικό είναι φτιαγμένο από υλικό με μικρή θερμική αγωγιμώτητα (κάποιο engineering plastic). Διαφορετικά, αν ήταν όλο εξ'όλοκλήρου από αλουμίνιο θα λειτουργούσε ως heatsink και θα είχε απώλεια ενέργειας.
-
Τα συνηθισμένα κουφώματα αλουμινίου είχαν ενιαίο προφίλ πλαισίου μέσα έξω με αποτέλεσμα η ροή θερμότητας να είναι σημαντική και ενίοτε να μαζεύουν και υγρασία εσωτερικά.
Τα θερμοδιακοπτόμενα έχουν προφίλ σάντουιτς. Ανάμεσά τους παρεμβάλετται ένα μονωτικό υλικό που διακόπτει (ουσιαστικά μειώνει σε μεγάλο βαθμό) τη ροή θερμότητας από μέσα προς τα έξω. Έτσι είναι πιο αποδοτικά. -
Aνάμεσα στην μέσα και έξω πλευρά του κουφώματος , παρεμβάλεται μονωτικό υλικό πλάτους 1-2 εκ .
Ετσι το εξω μέταλλο δεν μεταφέρει το κρύο η την ζέστη στο μέσα μέταλλο . Αυτά συνδυάζονται με θερμομονωτικά διπλά τζάμια που πετυχαίνουν το ίδιο με τον τρόπο κατασκευής τους .Επίσης εννοείται ότι το ίδιο πρέπει να γίνεται και στην περιμετρική κάσσα , αλλά και στον οδηγό .
Εδώ έχουμε ένα άλλο θέμα . Ο οδηγός βιδώνεται πάνω σε μαρμάρινη ποδιά . Αν δεν υπάρξουν παρεμβύσματα , τότε η ποδιά ακυρώνει ένα μέρος της οφέλειας , εκτός αν η ποδιά είναι 2 κομματιών με μόνωση .
Πολλοί όμως αλουμινάδες φοβούνται ότι τα παρεμβύσματα λόγω του βάρους του κουφώματος , δεν θα αντέξουν και ίσως έχουν προβλήματα στο μέλλον και αποφεύγουν να τα βάλουν χωρίς να το λένε βέβαια .Γενικά επειδή είναι σχετικά καινούργια τεχνολογία , έχει παιδικές ασθένειες , ενώ και οι εταιρείες κοιτάνε να κονομήσουν χρεώνοντας ακριβότερα από ότι αξίζει η διαφορά .
Ενα πράγμα που πρέπει να γίνει κατανοητό , είναι ότι πρόκειται απλά γιά βελτίωση των υπαρχόντων διπλών κουφωμάτων και όχι γιά επανάσταση , όπως ήταν τα κουφώματα του 90-95 και εξής με τα διπλά τζάμια και το άριστο κλείσιμο σε σύγκριση με τα προηγούμενα που ήταν πρακτικά με ελάχιστη μόνωση .
Ετσι η αντικατάσταση κουφωμάτων νοείται μόνο γιά τα παλιά , ενώ και σε τωρινή οικοδομή η τοποθέτηση μη θερμομονωτικών , δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στο σύνολο του κτιρίου , όπου υπάρχουν μεγάλες επιφάνειες με πολλές θερμογέφυρες και η επιφάνεια των κουφωμάτων είναι μικρή .
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ερωτήματα...
Ανοιγόμενα λέμε αυτά που έχουν μεντεσέδες και ανοίγουν προς τα μέσα (και έχουν και ανάκλιση) ενώ συρόμενα αυτά που κυλάνε σε σιδηρόδρομο.
Τα συρόμενα έχουμε τα χωνευτά (ανοίγει όλο) τα επάλληλα (αλληλοκαλύπτονται) και αυτό που θέλω να μάθω που είναι έξω από τον τοίχο και ανοίγουν πλήρως, πώς τα λένε αυτά (τέτοια έχω);
Τι είναι η θερμοδιακοπή;;Σωστά τα λές και τα ανοιγόμενα και τα συρόμενα και τα επάλληλα .
Οταν λές είναι έξω από τον τοίχο και ανοίγουν πλήρως , εννοείς ότι είναι σπαστά , σαν τις πόρτες του λεωφορείου ?
Αν είναι αυτά τα λένε σπαστά η bus
Δεν νομίζω ότι μπορείς να έχεις συρόμενα που να ανοίγουν έξω από τον τοίχο .Γίνε λίγο πιό σαφής , αν δεν έχω καταλάβει καλά .
-
Σε σπίτι 35 ετών είχαμε τόσα χρόνια συρόμενα και τελικά αποφασίσαμε να τα αλλάξουμε με συρόμενα πάλι με θερμοδιακοπή. Τα ανοιγόμενα έχουν ελαφρώς καλύτερη μόνωση αλλά τα συρόμενα μας φάνηκαν πιο βολικά (ίσως λόγω συνήθειας ). Δεν μπήκαμε καθόλου στην λογική των συρόμενων με μηχανισμό VW γιατί ανέβαινε αρκετά το κόστος και γιατί μας είπαν πως είναι καταλληλότερα για μεγαλύτερα ανοίγματα.
Με την ευκαιρία θα ήθελα μια βοήθεια σε ένα θέμα της οικοδομής που προέκυψε.
Λόγω παλαιότητας, έχουν αρχίσει να πέφτουν σοβάδες από το εξωτερικό της οικοδομής, κυρίως στα κομμάτια της 'κορνίζας/μαρκίζας' των μπαλκονιών. Επειδή ως γνήσια ελληνική οικοδομή οι ιδιοκτήτες δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε από κοινού για γενική επισκευή, αποφάσισε ο καθένας ξεχωριστά να επισκευάσει το δικό του μπαλκόνι. Η ερώτηση είναι η εξής:
*Για ποια μαρκίζα είναι ο κάθε ιδιοκτήτης υπεύθυνος; Αυτή που βρίσκεται κάτω ή αυτή που βρίσκεται πάνω (στο ταβάνι του μπαλκονιού); *Η ερώτηση φαίνεται χαζή, αλλά το θέμα είναι πως αν υπάρξει ατύχημα (τραυματισμός, ζημιά σε κάποιο αυτοκίνητο) πιθανότατα να μας τρέχουν στα δικαστήρια, οπότε θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως επισκευάζουμε την μαρκίζα για την οποία είμαστε εμείς υπεύθυνοι.
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
....... αυτό που θέλω να μάθω που είναι έξω από τον τοίχο και ανοίγουν πλήρως, πώς τα λένε αυτά (τέτοια έχω);
Δεν νομίζω ότι μπορείς να έχεις συρόμενα που να ανοίγουν έξω από τον τοίχο .
Γίνε λίγο πιό σαφής , αν δεν έχω καταλάβει καλά .Συρόμενα παράθυρα έξω από τον τοίχο, ούτε εγώ γνωρίζω. Μήπως εννοεί συρόμενα παντζούρια??? τέτοιο διφυλλο ή και μονοκόμματο ????? ...
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ