Ο χρήστης spiros έγραψε:
Είναι ένα σύστημα που υπήρχε στην Ελλάδα ως και την πρώτη απελευθέρωση. Είχε σωστά τότε θεωρηθεί αναχρονιστικό και σήμερα καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν το χρησιμοποιεί.
ναι, ενω τουλαχιστον το σημερινο ειναι απολυτως συγχρονο. Τοσο συγχρονο που μολις πριν 2 χρονια κοντεψε να καταρευσει η παγκοσμια οικονομια!
Σιγά μην και κατέρρευσε η παγκόσμια οικονομία λόγω των τιμών του πετρελαίου. Η τρελή πορεία των υλικών το 2007 και 2008 ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με τις προσδοκίες κατανάλωσης. Όταν η Ολυμπιάδα του Πεκίνου ολοκληρώθηκε και η προσδοκία κατανάλωσης εξαφανίστηκε το over-correction έκανε την εμφάνιση του. Οι τιμές των commodities είχαν συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των tangible assets και ως είναι φυσικό όταν αυτές κατέρρευσαν ακολούθησαν και οι δεύτερες την ίδια πορεία.
Από εκεί και πέρα πολιτικές του στυλ 'δεν έχει σημασία πόσο κάνει η βενζίνη εγώ θα σου εξασφαλίσω σταθερή τιμή' δεν διαφέρουν από πρακτικές Σταλινικού καθεστώτος. Το ότι σήμερα έχεις αυτό το fuel efficiency και δεν βολοδέρνεις στα 15 με 20 mpg το οφείλεις κυρίως στις πιέσεις που ασκούν οι καταναλωτές την περίοδο υψηλών τιμών στις βιομηχανίες αυτοκινήτου να μειώσουν την κατανάλωση των προϊόντων σου. Πίεση που αν υπήρχαν οι ασφαλιστικές δικλίδες που αναφέρθηκαν δεν θα είχες γιατί απλά κάποιος 3ος θα αναλάμβανε το ρίσκο. Τώρα κάποιοι μπορεί να ονειρεύονται ότι θέλουν αλλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τουλάχιστον μία τέτοια κίνηση φαντάζει τόσο μακρινή όσο και η αποστολή πιγκουίνων στη Σαχάρα.
Τώρα περί πετρελαίου. Όσο στην Ελλάδα η κατάσταση με τη κίνηση πετρελαιοειδών έχει ως είναι θεωρώ ευχής έργον το γεγονός ότι δεν υπάρχει διείσδυση στην αγορά. Όσο παράλογο και αν ακούγεται (πως υπερθεματίζεις από τη μία την ελεύθερη αγορά και από την άλλη γουστάρεις περιορισμούς αυτού του είδους ) θεωρώ ότι οι συνέπειες στη Δημόσια Υγεία θα είναι τέτοιες που δεν δικαιολογούνται από το πρόσκαιρο οικονομικό όφελος τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Πάντως ΙΜΗΟ θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι με την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης η αγορά θα ανοίξει. Τώρα αν αυτό συνοδευτεί από μία αύξηση των φόρων δεν το γνωρίζω αλλά το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο λαμβάνοντας και τους ρυθμούς ανανέωσης του στόλου οχημάτων που στην Ελλάδα διαχρονικά ήταν σε επίπεδα οικονομίας προς της Βιομηχανικής Επανάστασης.
Πάντως θεωρώ ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη η διείσδυση τα επόμενα χρόνια του LPG καθώς με σχετικά μία μικρή επένδυση κεφαλαίου θα μπορεί κάποιος να μειώσει τα έξοδα κίνησης κατά 30% χωρίς να επωμιστεί το κόστος μίας αγοράς ενός πιο ακριβού και πολύπλοκου μηχανήματος όπως είναι ο κινητήρας diesel. Κίνηση που έχει και περιβαλλοντικά οφέλη. Ο λόγος βέβαια που δεν έχει ως σήμερα διαδοθεί οφειλόταν κυρίως στους χαμηλούς φόρους στα καύσιμα (χαμηλούς φόρους που απολαμβάναμε ως και το 2009 και που μας είχε οδηγήσει να έχουμε μεγάλα ποσοστά τετρακίνητων SUV χωρίς ο Έλληνας να έχει ούτε τα χαρακτηριστικά του μέσου πχ Αυστριακού όσον αφορά τη σχέση του με τη φύση, ή οι μετεωρολογικές συνθήκες να το επιβάλλουν) αλλά και στο γεγονός ότι οι πετρελαϊκοί παίκτες δεν θα ήθελαν επ' ουδενί να εμπλακούν με ένα νέο καύσιμο που θα τους διατάρασσε το status vivendi. Τώρα όμως που οι τιμές των καυσίμων είναι τόσο υψηλές όλο και περισσότερες εταιρείες εισάγουν λύσεις LPG και αν υπάρξει ζήτηση με βεβαιότητα (με την κρίση που έχουμε στο περιβάλλον της απασχόλησης) θα υπάρξει και προσφορά.
ΥΓ. Εννοείται ότι προτιμώ για λόγους αρχής μία οικονομία που έχει πολλά 'καλάθια' για να βάλει τα αυγά της (βενζίνη, πετρέλαιο, LPG, E15, E85) από οικονομίες που ένα καύσιμο κυριαρχεί και οι οποίες έχουν αυξημένη τρωτότητα σε μία μελλοντική αύξηση των τιμών του συγκεκριμένου καυσίμου. Χρόνια τώρα με τον 888888 για αυτό 'λογομαχούσαμε' (σχετικά με την πολιτική-εμμονή της ΔΕΗ στον λιγνίτη) και δεν βλέπω γιατί η καύσιμο-ποικιλότητα (όπως λέμε βίο-ποικιλότητα) να μην είναι υπέρτερη ως στρατηγική για μία κοινωνία*.
(* δες όμως και τις ενστάσεις για το diesel ειδικά σε μία χώρα που έχει χιλιάδες τόνους ημερησίως πλεόνασμα σε πετρέλαιο θάλασσας).