-
Ειναι πολυπροπυλενιο και οχι pvc. Το 1ο ειναι που χρησιμοποιυν καποιοι το οποιο δεν αντεχει 60ατμ αλλα 20ατμ (ετσι υποστηριζει ο κατασκευαστης)..
Χαλκο δεν δουλευω μονο εγω αλλα η πλειοψηφια αφου οπως ειπα κ πριν και αδοκιμαστοι ειναι οι σωληνες, ενιαια εξαρτηματα δεν υπαρχουν, ολα ειναι κατα παραγγελια (δεν ζητας απλα 2 γωνιες σε μαγαζι παραγγελια κ περιμενεις), ο εξοπλισμος για να τις μονταρεις ειναι πανακριβος (πανω απο 4000Ε), δεν συνεργαζονται μεταξυ τους οι εταιριες ολες (κοινες διαστασεις) και οπως ειπα πριν το οτι μετα απο 10 χρονια οι γκρι σκανε τι με εξασφαλιζει στις πρασινες????
Και εισαι σιγουρος οτι η κουλουρα που θα σου δωσουν για την θερμανση ειναι με φραγμο οξυγονου ή απο οικονομια θα πετας σωματα στα σκουπιδια μετα απο λιγα χρονια????
Κ φυσικα ο χαλκος δεν ειναι οτι καλυτερο. Η μοναδικη αξιοπιστη κ υγιεινη σωληνα ηταν η γαλβανιζε..
Ο χαλκος παρεχει ευκολια κ μειωμενο κοστος κυριως
-
Λοιπόν, ρωτώντας πας στην πόλη...
Και στο χαλκό, πολλώ μάλλον στο PEK (έτσι το λένε, δεν είναι όντως PVC, mea culpa), γίνεται μόνωση. Συνήθως με αφρώδες τύπου ricofon, ή άλλο. Αλλά αρκεί και απλά 2η σωλήνα γύρω απ' την πρώτη. Και κανένα πρόβλημα!
Ο Πετζετάκης ετοιμάζει σωλήνα με εγγύηση 50 χρόνια. Τώρα νομίζω ότι δίνει 20. Η Hepworth για το Hep2O δίνει 50 χρόνια σε σωλήνες από πολυβουτυλένιο. Αγγλικό προϊόν, εισάγεται. Ακριβό, αλλά με έτοιμες συνδέσεις κτλ.
Ο χαλκός πόσο αντέχει; 10 χρόνια; Και στα σημεία της κόλλησης, άστα να πάνε. Τέλος πάντων, κάνετε εσείς τη δουλειά σας όπως ξέρετε, την κάνουμε κι εμείς εδώ. Δεν θα σας αλλάξω τώρα τα συστήματα εγώ!
-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Το δικό μου πρόβλημα ειναι ότι δεν βρίσκω αρχιτέκτονα καλλίτεχνη... ή τουλάχιστον κάποιον που να μήν έχει καβαλήσει το καλάμι, οπότε το
σχέδιο το φτίαχνω μόνος μου στο Autocad.
Τα σχέδια που έχω απο μηχανικούς είναι ακόμα πιο δυσλειτουργίκα
και μερικά είναι άσχημα.... ασε με αυτη την μανία να βάζουν μπαλκόνια γύρω γύρω....Συγγνώμη για την αδιακρισία μου, αλλά τι δουλειά κάνεις;
Ηλεκτρονικός είμαι, αλλά το ξέρω το autocad, οπότε το σχεδιαζω,
το βλέπω σε τριδιάστατη απεικόνηση γιατι μόνο κατόψεις είναι δύσκολο
να καταλάβεις τους χώρους, και μετά το δίνω στον μηχανικό να το κάνει σωστά, δηλαδή με τις ακριβείς διαστάσεις και ιδιότητεςΒρε φίλε, πέτα και καμιά φωτογραφία να δούμε και εμείς!!!
-
Καλημέρα σε όλους (όλες)
Ρε παιδιά μια που πλέον το φορουμ έχει μεγαλώσει πολύ και φαίνεται να συμμετέχει σε αυτό ένα σχετικά αντιπροσωπευτικό δείγμα απο διάφορα επαγγέλματα, τι θα λέγατε για μια ενότητα με αναφορά επαγγελματιών/επαγγελματων ?
Το λέω γιατί κι εγώ θέλω να κάνω κάποιες διορθώσεις/προσθήκες στο σπίτι μου και ψάχνω σαν τον μ@@ακα στα τυφλά να βρώ χτίστες/υδραυλικούς και το ένα και το άλλο .
Γιατί να μην υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο? Η τουλάχιστον να έχουμε μια εναλλακτική μια επιπλέον γνώμη απέναντι στα όσα ακούμε .Τι λέτε οι υπόλοιποι? οι mods ?
-
Δεν είναι κακή ιδέα αλλά πιστεύω κάτι τέτοιο μπορεί να γινει μέσα από τον Αντίλογο. Αν ανοίξει και άλλη θεματική ενότητα, το φόρουμ θα γίνει κάτι σαν το allforums.gr (ή καπως έτσι). Υπάρχει η δυναμική για να αναπτυχθεί κάτι τέτοιο και σιγά σιγά το 4ΤF να γίνει 'το απόλυτο ελληνικό' φόρουμ (όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω) αλλά θα έχει ξεφύγει αρκετά από τον αρχικό σκοπό δημιουργίας του. Εκτός βέβαια αν οι διαχειριστές του επιθυμούν κάτι τέτοιο.
-
Ο χρήστης beachbum έγραψε:
Καλημέρα σε όλους (όλες)Ρε παιδιά μια που πλέον το φορουμ έχει μεγαλώσει πολύ και φαίνεται να συμμετέχει σε αυτό ένα σχετικά αντιπροσωπευτικό δείγμα απο διάφορα επαγγέλματα, τι θα λέγατε για μια ενότητα με αναφορά επαγγελματιών/επαγγελματων ?
Το λέω γιατί κι εγώ θέλω να κάνω κάποιες διορθώσεις/προσθήκες στο σπίτι μου και ψάχνω σαν τον μ@@ακα στα τυφλά να βρώ χτίστες/υδραυλικούς και το ένα και το άλλο .
Γιατί να μην υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο? Η τουλάχιστον να έχουμε μια εναλλακτική μια επιπλέον γνώμη απέναντι στα όσα ακούμε .Τι λέτε οι υπόλοιποι? οι mods ?
Ενότητα όχι, αλλά ένα θέμα εδώ στον Αντίλογο, που ο καθένας να καταθέτει το επαγγελμα του, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε πρόβλημα.
Φυσικά πρέπει ο καθένας ότι θα καταθέσει προσωπικά στοιχεία σε δημόσιο χώρο στο νετ, με ότι αυτό συνεπάγεται και θα το κάνει με την θέληση του φυσικά. Απλή καταγραφή επαγγέλματος χωρίς αλλες λεπτομέρειες δεν νομίζω ότι θα υπήρχε πρόβλημα. -
Kαλημέρα,
να ευχαριστήσω όλους για τις πολύτιμες πληροφορίες που έχετε δώσει!
Σχετικά πρόσφατα (Ιούλιο 2003) τελείωσε τι σπίτι που χτίσαμε κ έχοντας δει τα πράγματα από κοντά έχω να πω ότι με βρήσει απόλυτα σύμφωνο η απόψη ότι χρειάζεται αρχιτέκτονας και μηχανικός (κατά προτίμηση) για την επίβλεψη!Ναι χρησιμοποιήσαμε αρχιτέκτονα, 'τσακωθήκαμε' μαζί του πολλές φορές (είχαμε κ την άνεση λόγο συγγένειας ) αλλά το αποτέλεσμα πραγματικά δεν έχει καμία σχέση με ότι είχαμε φανταστεί! κ φυσικά δεν αναφέρομε σε λεπτομέριες και ιδέες που ούτε καν θα σκεφτόμασταν, χώρια που μας πέρασε από μία σειρά δικών του κατασκευών αλλά κ άλλων κ είδαμε στην πράξη διάφορες ιδέες!
Επίσης μία ακόμα μεγάλη επιτυχία ήταν ότι την επίβλεψη την είχε μηχανικός (αρχιτέκντονας κ μηχανικός συγγενείς ) κ εκεί που πιστεύαμε ότι θα δώσουμε περισσότερα χρήματα, τελικά γλυτώσαμε πολλά, διότι ότι στραβό έκαναν τους έβαζαν κ το διόρθωναν (ποιός θέλει να μην ξαναχρησιμοποιηθεί από μηχανικούς αν κάνουν ότι θέλουν? ενώ έναν ιδιώτη... αφήστε τα που τον γράφουν!), οι τιμές που πέτυχαν σε πολλές περιπτώσεις ήταν πολύ καλύτερες από ότι είχα βρει κ πετύχει εγώ στην αγορά και οι συμβουλές ακόμα κ στα 'εσωτερικά' υλικά (ότι δεν έχει να κάνει με το χτήσιμο) αποδείχτηκαν πολίτιμες κ στην ποιότητα κ στο κόστος και στο αισθητικό αποτέλεσμα!
ΑΛΛΑ επίσης θα συμφωνήσω με όσους είπαν ότι χρειάζονται έμπειροι σε κάθε τομέα! για παράδειγμα τα ηλεκτρολογικά που από όσο έχω δει κ γνωρίζω τα θεωρούσα πολύ ποιό απλά, ο Κώστας (γίναμε φίλοι με τον ηλεκτρολόγο τελικά ) μου εξήγησε ένα σωρό λεπτομέριες και 'μυστικά' κ τελικά το αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο από ότι είχα φανταστεί (κ ασφαλές!!!).
Επίσης ακόμα και στην δομημένη καλωδίωση (ναι η τρέλα με τους Η/Υ χτύπησε κ εκεί ) κ σε πρόβλεψη για home cinema κλπ οι γνώσεις των ειδικών ήταν απαραίτητες κ σωτήριες!Για τα υδραυλικά τώρα εμείς επιλέξαμε την 'κλασσική' μέθοδο του χαλκού, αλλά άκουσα κάτι για κολήσεις, ενώσεις κλπ!
Σε εμάς καμία σωλήνωση δεν έχει διακλάδωση! όλες ξεκινούν από δική τους 'βάνα' κ καταλήγει στην βρύση (ή όπου αλλού, όπως καζανάκια κλπ)!
Παραμένει ενιαία σωλήνα (με εξωτερική μόνωση μάλιστα) από την αρχή μέχρι το τέλος! δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να χαλάσει κάτι τέτοιο!
Επίσης για τα καλοριφέρ ισχύει ακριβώς το ίδιο!
Έτσι σε κάθε όροφο υπάρχει ένας 'πίνακας' με βάνες για τα υδραυλικά, ένας 'πίνακας' με βάνες για τα καλοριφέρ κ φυσικά ένας 'πίνακας' για τα ηλεκτρολογικά.Για την υποδαπέδια θέρμανση έχω να πω τα καλύτερα από εμπειρία σε σπιτια φίλων, αλλά δυστυχώς εμείς δεν την επιλέξαμε
Για την μόνωση τώρα η επιλογή ήταν το dow (έτσι δεν γράφεται???) k 2 χρόνια τώρα διαπιστώνω ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, αλλά έχει τοποθετηθεί παντού
Για τα μπετά επειδή το προηγούμενο σπίτι καταστράφηκε από τον σεισμό του 1999 δώθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στο ίδιο το μπετό όσο και στα σίδερα, όπου πραγματικά εκτόξευσε το κόστος πάρα πολύ! οπότε διαφωνώ ότι η διαφορά είναι μικρή, όπως αναφέρθηκε παραπάνω... αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο, μιας και (έστω ψυχολογικά) αισθάνομε ποιό ασφαλής, αλλά κ σε μικροσεισμούς που έχει κάνει δεν έχω καταλάβει πάρα πολλά όταν οι γείτονες τρέχουν.... κ πιστέψτε με μετά την εμπειρία με την καταστροφή του προηγούμενου σπιτιού κ την (οικονομική) αδυναμία να επαναληφθεί αυτό στο μέλλον, τα επιπλέον χρήματα άξιζαν τον κόπο
Εν κατακλείδι, πάντα την γνώμη των ειδικών και η επίβλεψη σε κάποιον μηχανικό που εμπιστευόμαστε! θα μας γλυτώσει από κόπο, ψυχική φθορά κ είμαι σίγουρος και χρήματα
συγχωρέστε με για το τεράστιο ποστ
Φιλικά
Νικόλας -
Καλημερα
Ο χαλκος δεν παθαινει τιποτα ουτε και μετα απο 3000 χρονια.Απλα στις εγκαταστασεις σπιτιου (εντος δαπεδων.τοιχων κλπ) βαζεις σωληνες μονοκομματες χωρις ενδιαμεσες ενωσεις.Τα σπιτια που κτιζουμε να μεινουμε δεν ειναι για 20 ουτε για 50 χρονια αλλα για πολυ περισοτερο.
Bimmer -
10 χρονια??? Ο μονος λογος εκτος απο κολησεις που μπορει να οξειδωθει ειναι αν δεσεις με συρμα τους σωληνες η τετοιες πατεντες τελοσπαντων που μολις το συρμα (πχ) οξειδωθει μπορει να σου τρυπησει τον χαλκο.
Κατ τ αλλα ο χαλκος ειναι για 50τια τουλαχιστον ακομα κ με σωστες κολλησεις.
Κ οπως προειπε πριν καποιος υπαρχει κ ο τροπος με το σημειο υδροληψιας που καθε βανα δινει σε ενα σημειο νερο..
Κολησεις εχεις απλα ειναι πολυ πιο λιγες σε σχεση με το να χρησιμοποιουσες βεργες.Χωρις να σημαινει αυτο οτι η κοληση θα σε προδωσει.
Και ο πλαστικος εχει κολησεις ειτε πρεσαρισματα. Γιατι να ειναι πιο αξιοπιστο εκει??Οπως ειπα δεν κατακρινω τον πλαστικο απλα δεν εχει δοκιμαστει ακομα στην πραξη τοσο, ουτε εχουν γινει ολα ενιαια για να τα εμπιστευτει ο τεχνιτης.
-
στεγανωτικα για ταρατσες , εκτος ασφαλτοπανου, εμπειριες και προτασεις κανεις;
επισης η γνωμη μου για μονωτικα ειναι heraclith , οικολογικο. -
Ψάχνω για αγορά σπιτιού τελευταία. Έχει κανείς καμιά ιδέα για περιοχή όχι πολύ μακρυά απο το κέντρο,με πράσινο,θέα και όχι ιδιαίτερα ακριβά...???
-
Ο χρήστης stavrosbiologos έγραψε:
Ψάχνω για αγορά σπιτιού τελευταία. Έχει κανείς καμιά ιδέα για περιοχή όχι πολύ μακρυά απο το κέντρο,με πράσινο,θέα και όχι ιδιαίτερα ακριβά...???Ποιας πόλης?
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Ψάχνω για αγορά σπιτιού τελευταία. Έχει κανείς καμιά ιδέα για περιοχή όχι πολύ μακρυά απο το κέντρο,με πράσινο,θέα και όχι ιδιαίτερα ακριβά...???
Ποιας πόλης?
Αθήνα...
Βασικά μ'αρέσει πάρα πολύ στου Παπάγου αλλά ειναι πολύ πιασωκωλέξ τα σπίτια Προτείνει κανείς κάτι άλλο πιο οικονομικό??? -
χμ... για κοίτα αν θες και από Γέρακα μεριά...
Είναι κάπως ακριβά και εδώ αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πιο φθηνά απο ότι στου Παπάγου. -
Σπιτι κοντα στην Αθηνα με θεα,πρασινο,και να ειναι και φτηνο ειναι μαλλον χλωμοτατο!Αν βγαλεις τον όρο για κοντα στην Αθήνα κάτι αρχιζει και γινεται ίσως.
-
Ο χρήστης stavrosbiologos έγραψε:
Ποιας πόλης?
Αθήνα...
Βασικά μ'αρέσει πάρα πολύ στου Παπάγου αλλά ειναι πολύ πιασωκωλέξ τα σπίτια Προτείνει κανείς κάτι άλλο πιο οικονομικό???Xoλαργός για κάτι λίγο πιο οικονομικό ή Αγ.Παρασκευή-Χαλάνδρι. Αλλιώς απομακρύνεσαι, δεν έχεις μετρό και για την μετακίνηση με αυτοκίνητο-λεωφορείο έχεις να διασχίσεις όλη την Μεσογείων (αν και πιο ψηλά μάλλον δεν έχει κίνηση.)
Ωραία περιοχή κοντά στο κέντρο και σε καλή τιμή δεν γίνεται!Παπάγου πάντως πρέπει να είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδος όπου μικραίνουν το πλάτος των δρόμων (και βάζουν και...'σικέιν') για να μειώσουν την ταχύτητα των οχημάτων!
...και η μόνη περιοχή όπου η ρυμοτομία έχει μία 'άπλα' και όχι το μίζερο που συναντάς στην Ελλάδα. -
Υπάρχουν 2 ειδών κολλήσεις για χαλκοσωλήνες, οι 'μαλακές' (με φιάλη προπανίου) και οι πολύ μεγαλύτερης αντοχής 'σκληρές' (με χρήση οξυγόνου/ασετυλίνης). Το είδος της κόλλησης επιλέγεται ανάλογα με τις πιέσεις του δικτύου και οι μαλακές κολλήσεις είναι απόλυτα ικανοποιητικές και δεν πρέπει να απορρίπτονται.
Ο χαλκός και ο σίδηρος με τη παρουσία ηλεκτρολύτη (νερού) έχουν διαφορά δυναμικού και δημιουργούν μπαταρία με αποτέλεσμα ο σίδηρος της εγκατάστασης να σκουριάζει ενώ ο χαλκός προστατεύεται.
Σε δίκτυα θέρμανσης με μικτή χρήση σιδηροσωλήνων και χαλκοσωλήνων η Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. (οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου) προβλέπουν: 1. μηχανισμό ελέγχου της ποιότητας του νερού της εγκατάστασης (ώστε να μην γίνεται ηλεκτρολύτης), 2. χρήση ειδικών τεμαχίων (πλαστικών) που διακόπτουν το ηλεκτρικό κύκλωμα μεταξύ σιδηροσωλήνων και χαλκοσωλήνων και 3. προσθήκη αναλώσιμου μετάλλου (μαγνήσιο) στην εγκατάσταση ώστε να σκουριάζει αυτό και να αντικαθίσταται αντί να σκουριάζουν οι σιδηροσωλήνες, ο λέβητας ή τα θερμαντικά σώματα. Εγώ λέω όχι στη χρήση χαλκοσωλήνα στο δίκτυο της θέρμανσης και παρόλα αυτά προσθήκη μαγνησίου στην εγκατάσταση (καθοδική προστασία).
Η χρήση των χαλκοσωλήνων σε δίκτυα ύδρευσης δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα εάν η χαλκοσωλήνα δεν παρεμβάλλεται σε δίκτυο σιδηροσωλήνων, δηλαδή: σιδηροσωλήνα -> χαλκοσωλήνα -> κατανάλωση. Καλό είναι να χρησιμοποιείται ειδικό τεμάχιο (πλαστικό) που μονώνει τις δύο σωληνώσεις.
Τα δίκτυα πρέπει να προστατεύονται από τα δομικά υλικά με βάψιμο (black) ή τύλιγμα με χαρτί πριν τις ασβεστοτσιμεντοκονίες. Οι τσιμεντοκονίες (χωρίς ασβέστη και με πολύ τσιμέντο) δεν βλάπτουν τις σωληνώσεις. Πολύ σημαντική είναι η πρόβλεψη και παραλαβή των συστολοδιαστολών σε δίκτυα ζεστού νερού.
Για τις κατοικίες, η μελέτη έχει ελάχιστη σημασία, μόνο στον υπολογισμό των θερμικών απωλειών παίζει ρόλο, αν και εκεί δεν της δίνουν σημασία και χρησιμοποιούνται πάντα μεγαλύτερα (άρα και 'καλύτερα') μεγέθη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει θερμική άνεση και να είναι αυξημένη η κατανάλωση. Το σημαντικό είναι η επιλογή του συνεργείου, να είναι υδραυλικοί στο επάγγελμα και όχι ανειδίκευτοι εργάτες και να ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
-
200
-
[quote='Montecarlo']200
-
[quote='Calibrator'][quote='Montecarlo']200
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ