-
xenos wrote:
bekiaris wrote:
Το κόστος των μπαταριών είανι μεγάλο, αλλά όταν θα χρειαστείς αλλαγή, το αυτοκίνητο έτσι κ αλλιώς δεν θα έχει αξία, κ το κόστος των μπαταριών θα έχει πέσει αρκετά.
Από περιέργεια, αυτό πως έχει προκύψει;
Δε νομίζω να προκύπτει από κάπου συγκεκριμένα, απλά είναι μια πολύ λογική υπόθεση βλέποντας όλη την αγορά να κινείται με χίλια προς τα κει..
Άρα πρόκειται για έναν ευσεβή πόθο και μόνο. οκ.
-
Άρα πρόκειται για έναν ευσεβή πόθο και μόνο. οκ.
Σε καμία περίπτωση, το κόστος των μπαταριών πέφτει συνέχεια (με αντίστοιχη αύξηση της χωριτικότητας των αυτοκινήτων). Κάπου είχε γράψει o Musk συγκεκριμένο στόχο για το κόστος των μπαταριών, βαριέμαι να το ψάξω, νομίζω για το 23 ήταν.
-
Ναι, το κόστος των μπαταριών πέφτει συνέχεια και παράλληλα βελτιώνονται στα λοιπά χαρακτηριστικά τους. Αλλά μόνο των νέων μπαταριών. Αυτών που έχουν καινούργια σύνθεση και τρόπο κατασκευής και τοποθετούνται αποκλειστικά στα καινούργια αυτοκίνητα.
Όταν όμως έχεις ένα παλιό ηλεκτρικό ιχ με παλιά μπαταρία, είναι απίθανο το εργοστάσιο να μπει στον κόπο να σχεδιάσει από την αρχή μια καινούργια βελτιωμένη και με χαμηλά κοστολόγια για αντικατάσταση της μπαταρίας του μοντέλου που είναι π.χ. 10-15 ετών. Δε λέω ότι δε γίνεται, απλώς ότι είναι απίθανο. Και αυτό είναι ο ορισμός του ευσεβή πόθου.
Και εν πάσει περιπτώσει, πρέπει πρώτα αυτό να συμβεί, και μετά θα ξέρεις τι ηλεκτρικό ιχ θα πάρεις. Δεν μπορείς δηλαδή στα σίγουρα να πάρεις κάποιο σήμερα, ΕΥΕΛΠΙΣΤΩΝΤΑΣ ότι το 2030 θα σου κάνει τη χάρη η εταιρεία, ή κάποιος άλλος κατασκευαστής μπαταριών under licence να σχεδιάσει μια νέα, συμβατή μπαταρία για το ηλεκτρικό σαπάκι σου, και παράλληλα σημαντικά φθηνότερη και αποδοτικότερη από την ορίτζιναλ.
Και έχει κάθε συμφέρον το εργοστάσιο να μην σου κάνει τη χάρη. Για να σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο ταμείο ξανά μετά από α χρονικό διάστημα όταν η παλιά μπαταρία θα σου έχει κάνει τη ζωή αβίωτη. Είναι η τακτική του ώριμου φρούτου.
-
Ναι, το κόστος των μπαταριών πέφτει συνέχεια και παράλληλα βελτιώνονται στα λοιπά χαρακτηριστικά τους. Αλλά μόνο των νέων μπαταριών. Αυτών που έχουν καινούργια σύνθεση και τρόπο κατασκευής και τοποθετούνται αποκλειστικά στα καινούργια αυτοκίνητα.
1.Οταν αγοράσει κάποιος σήμερα ένας ηλεκτρικό, αν το 25 βγει μία καινούργια τεχνολογία, το αυτοκίνητο δεν ειναι παλιό κ το εργοστάσιο θα αναγκαστεί να το δώσει κ στους υφιστάμενους πελάτες.
2 για τους πιο παλιούς υπάρχουν κ τα after market (φαντάζομαι ποιος θα νοιάζεται για εγγύηση σε αυτοκίνητο 8ετίας κ βάλε). Μιλάμε όμως με πολλές υποθέσεις, αν κ το ώριμο φρούτο ειναι σωστό που είπες, προτείνω να μην βιαζόμαστε να χαράξουμε την πολιτική των εταιριών, βλέπουμε κ κρίνουμε. Εφόσον το κόστος μειώνεται, η ηλεκτροκίνηση θα γίνει ποιο προσιτή στον λαό, κ πολυ απλά αρκετοί που έχουν τις υποδομές θα οδηγηθούν εκεί για ποικίλους λόγους οπως τέλη, φόρους στα θερμικά που θα επιβλυθούν, συντήρηση, χαμηλοτερο κόστος κίνησηης, ενώ φυσικά κάποια από τα μειονεκτήματα που αναφέρεται θα έχουν μειωθεί αισθητά.
-
Δε βιάζομαι να βγάλω συμπέρασμα, υποθέσεις κάνω με βάση τα ιστορικά δεδομένα μέχρι στιγμής.Μπορεί να πέσω μέσα, μπορεί έξω. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει συμβεί αυτό, να λανσαριστεί στην αγορά κάποια βελτιωμένη μπαταρία για αναβάθμιση/αντικατάσταση της υπάρχουσας παλιάς και ακριβής. Και το δείγμα δεν είναι μικρό, υπάρχουν ήδη καμιά 50αριά παλιά υβρίδια και ηλεκτρικά παλιάς τεχνολογίας σε κυκλοφορία, μην πω και παραπάνω. Δεν είναι καλό προμήνυμα αυτό, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα (προ)τελευταία. Τελευταία πεθαίνει πάντα η παλιά μπαταρία.
-
Δε βιάζομαι να βγάλω συμπέρασμα, υποθέσεις κάνω με βάση τα ιστορικά δεδομένα μέχρι στιγμής.Μπορεί να πέσω μέσα, μπορεί έξω. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει συμβεί αυτό, να λανσαριστεί στην αγορά κάποια βελτιωμένη μπαταρία για αναβάθμιση/αντικατάσταση της υπάρχουσας παλιάς και ακριβής.
για τα υβρυδικά νομίζω δεν έχει νόημα να μιλαμε, οταν η toyota δίνει εγγύηση πλέον 11 χρόνια. Δεν θεωρώ οτι από τα η tesla, nissan, bmw κτλ δραστηριοποιούνται με καθαρά εμπορικούς όρους στην ηλεκτροκίνηση για πολλά χρόνια, οπότε το δείγμα δεν νομίζω να ειναι κ τόσο αντιπροσωπευτικό όπως αναφέρεις. Η ηλεκτροκινηση κ κυρίως η τεχνολογία των μπαταριών έχει μαζέψει πλέον πολλούς υποστηρικτές κ γίνονται σοβαρές επενδύσεις οι οποίες ενδεχομένως να αποφέρουν σοβαρά αποτελέσματα σε 2 με 3 χρόνια. Σε τι μορφή θα είναι οι καινούργιες μπαταρίες, με τι προδιαγραφές, τι υλικά, χρόνο φορτισης κτλ ειναι αχαρτογράφητα νερά, όταν έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα θα εμφανιστούν κ οι ανάλογες προτάσεις, για τους νέους αλλά ενδεχομένως κ για τους παλιούς.
-
Στο Leaf πρώτης γενιάς (που πήγε μέχρι το 2017 - 3 χρόνια από το σήμερα) γιατί δεν βγάζουν νέες καλύτερες μπαταρίες και σε χρεώνουν 24000 € ή κάτι τέτοιο έχει αναφερθεί εδώ.
-
Γιατί να μην μιλάμε και για υβρίδια, υπάρχουν μπαταρίες για επαναφορτιζόμενα υβρίδια με κόστος άνω των 7.000 ευραίων για αντικατάσταση. Γιατί να μην μπορεί 'αύριο' κάποιος να τις αλλάξει με π.χ. 2.500? Ή να ξαναδώσει ναι μεν το 7χίλιαρο, αλλά η νέα του μπαταρία να του δίνει π.χ. 100 χλμ. αυτονομία αντί για 50 χλμ. που είχε η αρχική, γιατί πλέον έχει βελτιωθεί και η σύνθεσή της αλλά και η απόδοση βάρους/ισχύος?
Άσχημα θα του πέσει? Είναι το ίδιο πράγμα ακριβώς, και υπάρχουν σε κυκλοφορία εκατομμύρια τέτοια ιχ παγκοσμίως για τα οποία κάτι τέτοιο θα ήταν κυριολεκτικώς μάνα εξ' ουρανού.
-
Στο Leaf πρώτης γενιάς (που πήγε μέχρι το 2017 - 3 χρόνια από το σήμερα) γιατί δεν βγάζουν νέες καλύτερες μπαταρίες και σε χρεώνουν 24000 € ή κάτι τέτοιο έχει αναφερθεί εδώ.
Γιατί το μοντέλο ξεκίνησε το 11, κ το 16 έβγαλε καινούργια μπαταρία, τα ψωμιά του εχει φάει κοινώς κ η nissan είχε ήδη εστιάσει στο νέο leaf 2, μία αλλη πλατφόρμα. Να το πω πιο απλά, αναφέρομαι σε μοντέλα που πρωτοσχεδιάστηκαν μέσα στο 20, οπως id.3, που έχει κ την σωστή πλατφόρμα για τις μπαταρίες. Μοτέλα που έχουν αναπτυχθεί σε ποιο παλιες χρονολογίες οπως πχ leaf 2 είναι νομιζω καταδικασμένα.
-
super@t wrote:
Γιατί το μοντέλο ξεκίνησε το 11, κ το 16 έβγαλε καινούργια μπαταρία, τα ψωμιά του εχει φάει κοινώς κ η nissan είχε ήδη εστιάσει στο νέο leaf 2, μία αλλη πλατφόρμα. Να το πω πιο απλά, αναφέρομαι σε μοντέλα που πρωτοσχεδιάστηκαν μέσα στο 20, οπως id.3, που έχει κ την σωστή πλατφόρμα για τις μπαταρίες. Μοτέλα που έχουν αναπτυχθεί σε ποιο παλιες χρονολογίες οπως πχ leaf 2 είναι νομιζω καταδικασμένα.
Τι πάει να πει αυτό; Αν στο facelift του ID3 σε 2 χρόνια (τυχαίο νούμερο, τυχαίο παράδειγμα) η VW αποφασίσει να πάει σε άλλο τύπο μπαταρίας, τι σχέση έχει αν ξεκίνησε το 2020; Δεν θα είναι συμβατά.
-
Αυτό που έχει λογική και προοπτική ανάπτυξης είναι η επισκευή μπαταριών για κάθε στοιχείο - ένας πολύ ελπιδοφόρος τομέας - ανεξαρτήτως της τεχνολογίας της μπαταρίας
Νομίζω εκεί ποντάρει το Leaf MK1 και μ αυτή τη λογική το πήρα κι εγώ
Πιστεύω σε 1-2 χρόνια θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια οι΄'επισκευαστές' μπαταριών
-
Τι πάει να πει αυτό; Αν στο facelift του ID3 σε 2 χρόνια (τυχαίο νούμερο, τυχαίο παράδειγμα) η VW αποφασίσει να πάει σε άλλο τύπο μπαταρίας, τι σχέση έχει αν ξεκίνησε το 2020; Δεν θα είναι συμβατά.
Θα έχει σχέση γιατί θα ειναι ακόμα πρόσφατο μοντέλο κ η εταιρία θα πρέπει να το υποστηρίξει, δεν μπορει να κρεμάσει τόσο άμεσα τους πελάτες της. Αν η νέα τεχνολογία μπαταρίας μπορεί να ενσωματωθεί κ στο pro facelift μοντέλο, σε λογικό κόστος θα το κάνει.Αυτά ολα έχουν σχέση με μελέτες πωλήσεων -ανταλακτικών κόστος ανάπτυξης, προφανέστατα δεν μπορούν να βγουν από ενα φορουμ.
-
Balex, τι αυτονομία βγάζει το Leaf σου; Παρακαλουθώ ενίοτε τις αγγελίες των ηλεκτρικών κι απορώ με κάποια λουλούδια μαντράδες που έχουν φέρει ό,τι κουλό κυκλοφορεί στας Ευρώπας, το πουλάνε για χρυσάφι. Αποκορύφωμα το Leaf από το Δομοκό: https://www.car.gr/classifieds/cars/view/34102385-nissan-leaf
Πουλάει ο μάγκας ένα μοντέλο 9 ετών, σχεδόν 12 χιλιάρικα, με 7 μπαρίτσες αυτονομίας (το εργοστασιακό είναι στις 12), δηλαδή με πτώση αυτονομίας που αντιστοιχεί σε πολλλλλάαααα χιλιόμετρα, σίγουρα περισσότερα από τα 84 χιλιάδες. Το έχει πάρει ο μάγκας κάνα τάληρο και το πουλάει σαν το απαύγασμα της αυτοκίνησης. Εν τω μεταξύ, το δείχνει μισοφορτισμένο κι υπόλοιπο αυτονομίας 21 χιλιόμετρα! Προφανώς η τελευταία διαδρομή ήταν ανέβασμα από Λαμία για Δομοκό, δεν εξηγείται αλλιώς να δείχνει τόσο λίγο υπόλοιπο. Και το ανεβάζει στο ίντερνετ! Ναι ρε μεγάλε, θα σου έρθει ο άλλος να σου σκάσει 12 χιλιάρικα για να κάνει 40 χιλιόμετρα!
Ο άλλος υπόσχεται 400 χιλιόμετρα αυτονομίας με το Leaf 2 40 kWh, τιμή που δεν μπορεί ούτε να φανταστεί η Nissan. Ούτε στον γκρεμό λέμε! https://www.car.gr/classifieds/cars/view/35242191-nissan-leaf
Άντε να αρχίσουν τα μικρά φθηνά ηλεκτρικά, να ξεμπερδέψουμε από δαύτους, να αγοράζεις Spring με 12-13 χιλιάρικα ή ό,τι άλλο προσιτό προκύψει. Να είναι καινούριο, να έχει εγγύηση, να βγάζει 300 χιλιόμετρα σε αστικό περιβάλλον.
-
Το δικό μου Μοντ 15 με 55,000 χλμ και 11 στις 12 μπαρες (SOH περίπου 85%) βγάζει καλοκαίρι 120-140 χλμ και χειμώνα περίπου 100-120 ανάλογα πως οδηγείς - γενικά με όλα μου τα οχήματα έχω μαλακό πόδι
Μετά τη πρώτη μπάρα που είναι 12-14% χάνει περίπου 3% για κάθε μπάρα το χρόνο - λογικά του Δομοκού θα είναι στο 70-75% SOH - πρακτικά γύρω στα 90-100 θα τα χει
Εχω κάνει 13,500 χλμ σε περίπου 7 μήνες - λογικά πάω για 22-24κ χλμ το χρόνο
Το Spring με μπαταρία 26.5 Kwh μη περιμένετε με τπτ 300 χλμ - γύρω στα 170-200 πιστευώ στη πράξη θα έχει - και τι να τα κάνεις 200 χλμ στη πόλη ? Αν κάνεις τόσα με αμάξι στη πόλη η θα τρελαθείς η χρειάζεσαι σκούτερ
Εχετε αναρωτηθεί πόσες φορές το χρόνο έχετε φύγει απ το σπίτι σας κι έχετε επιστρέψει έχοντας κάνει πάνω από 100 χλμ ?
-
Εχετε αναρωτηθεί πόσες φορές το χρόνο έχετε φύγει απ το σπίτι σας κι έχετε επιστρέψει έχοντας κάνει πάνω από 100 χλμ ?
Εγώ ποτέ! Ο κολλητός μου καθημερινά (πάνω από 200χλμ) και ειναι και ο λόγος που ενώ γλυκοκοίταζε το BMW i3 (μτχ) δεν προχώρησε, δεν του φτάνει η αυτονομία για τις καθημερινές του μετακινήσεις!!
-
...
Εγώ έκανα 60 (30+30) κάθε μέρα. Ότι πρέπει για ηλεκτρικό.
Θα μου δώσει κανείς τελικά τα λεφτά για να πάω σε κλειστό γκαράζ; Ακόμα περιμένω απάντηση. Γιατί προχθες ήμουν έτσι.
-
Η μεγάλη αυτονομία δίνει άλλη ξενοιασιά. Αν έχεις σίγουρα 200 χιλιόμετρα μέσα στην Αττική, τότε έχεις πολλά πλεονεκτήματα έναντι ενός Leaf με 120. Παραθέτω:
-
ουσιαστικά δεν αγχώνεσαι ποτέ ότι θα μείνεις, κάτι που μάλλον δε θα συμβεί με τα 120 του Leaf. Και δε μιλάμε για αστική χρήση, να πάω δουλειά-φροντιστήρια-δραστηριότητες, αλλά μια κυριακάτικη βόλτα που θα πας Σούνιο κι από εκεί θα ανηφορίσεις προς Βαρνάβα και θα κάνεις τουρ. Και ναι, αυτά δεν ήταν σπάνια προ κορονοϊού.
-
ότι ακόμα και σε 10 χρόνια, με 150.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ, εκεί που το Leaf θα έχει ενδεχομένως πέσει σε μη ανεκτή αυτονομία (μην πέσετε να μας φάτε οι πολέμιοι, το Leaf πρώτης γενιάς είναι ίσως το χειρότερο ηλεκτρικό στην πτώση αυτονομίας, αερόψυκτο γαρ), το Spring θα είναι υπερ-άνετο.
-
μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για μονοήμερες αποδράσεις. Νομός Κορινθίας κι Εύβοια είναι εντός ακτίνας δράσης, ενδεχομένως και με ένα ενδιάμεσο γέμισμα. Δεν ξέρω βέβαια τι προδιαγραφές θα έχει το Spring και πόσο γρήγορα θα φορτίζει, αλλά σίγουρα θα το κάνει ταχύτερα από το παλιό Leaf. Δηλαδή αν θες να πας μία επίσκεψη στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο, το ένα θα χρειαστεί ένα 20λεπτο φρεσκάρισμα για να μην αγχωθείς, το άλλο μπορεί να χρειαστεί τρεις στάσεις της μιάμισης ώρας. Ε, δεν το κάνεις αυτό στον εαυτό σου.
-
δε χρειάζεται να φορτίζεις κάθε βράδυ. Ειδικά αν η καθημερινότητά σου σπανίως έχει πάνω από 30 χιλιόμετρα, όπως η δική μου.
-
έχεις ακόμα καλύτερη ζωή στην μπαταρία γιατί μπορείς να παίζεις πιο άνετα στο καλό ποσοστό για μακροζωία: 30 ως 80%. Αντιστοιχεί στη μισή αυτονομία (ας πούμε 100 χιλιόμετρα) κι είναι πολύ επαρκές για κάθε μέρα. Ενώ το Leaf θα απαιτεί να το γεμίζεις πιο τακτικά πάνω από το 80%, αλλά και θα το ξεφορτίζεις πιο τακτικά κάτω από το 30%.
Λέγοντας όλα αυτά, αύριο θα πάρω τηλέφωνο αυτούς να ρωτήσω αν υπάρχει εδώ το αυτοκίνητο, για να το οδηγήσω: https://www.car.gr/classifieds/cars/view/35241974-nissan-leaf
Αφενός θέλω να δω πώς συγκρίνεται με το σημερινό Leaf, αφετέρου είναι η έκδοση με την 30άρα μπαταρία, σίγουρα πιο θελκτική από την 24άρα.
Balex, το δικό σου αγοράστηκε από ελληνική μάντρα, το στάμπαρες σε αγγελία εξωτερικού και στο έφερε έμπορος ή πήγες έξω και το έφερες μόνος σου;
-
-
Λέγοντας όλα αυτά, αύριο θα πάρω τηλέφωνο αυτούς να ρωτήσω αν υπάρχει εδώ το αυτοκίνητο, για να το οδηγήσω: https://www.car.gr/classifieds/cars/view/35241974-nissan-leaf
Αφενός θέλω να δω πώς συγκρίνεται με το σημερινό Leaf, αφετέρου είναι η έκδοση με την 30άρα μπαταρία, σίγουρα πιο θελκτική από την 24άρα.
Balex, το δικό σου αγοράστηκε από ελληνική μάντρα, το στάμπαρες σε αγγελία εξωτερικού και στο έφερε έμπορος ή πήγες έξω και το έφερες μόνος σου;
Το πήρα από Ολλανδία μέσω αυτού
https://www.car.gr/classifieds/cars/view/32050427-nissan-leaf
Πολύ εξυπηρετικός και αξιόπιστος (το είχα τσεκάρει από άλλη πηγή πριν προχωρήσω)
Προφανώς αν είχα στα ιδια χρήματα - 12κ - επιλογή μεταξύ leaf και spring θα διάλεγα spring λόγω αυτονομίας.
Στη πράξη όμως και για τη χρήση που το θέλω εγώ πόσα παραπάνω χλμ θα έκανα απο τα 22-24κ που κάνω τώρα ?
Αντε 25-27 ? (στην οικογένεια έχουμε 2 αυτοκίνητα και μηχανάκι με σύνολο ετησιων χλμ περίπου 35,000)
Και φυσικά μιλάμε για διαφορετικά αυτοκίνητα - το ένα είναι σε μέγεθος vw up και 45-50 άλογα (ψιλοκουβάς) και το άλλο σε μέγεθος golf με 110 άλογα - φυσικά επαναλαμβάνω αν είχα την επιλογή θα διάλεγα spring μια που έχω ήδη ένα μεγάλο αυτοκίνητο για ταξίδια και μηχανάκι για βαριά πόλη
Τσέκαρε στο συγκεκριμένο leaf αν όντως έχει 30άρα μπαταρία - νομίζω αυτά με τη 30άρα βγήκανε τελος '15
-
Α, αυτός είναι εξαιρετικός, έχει την καλύτερη φήμη. Κατέβηκες στη Ρόδο για να το παραλάβεις ή αυτό έγινε στην Αθήνα (ή όπου είσαι) ;
-
Α, αυτός είναι εξαιρετικός, έχει την καλύτερη φήμη. Κατέβηκες στη Ρόδο για να το παραλάβεις ή αυτό έγινε στην Αθήνα (ή όπου είσαι) ;
Απο Αθήνα παρέλαβα - απλά αυτός έκανε όλες τις συνενοήσεις
Η προοπτική της ηλεκτροκίνησης