-
Βασικα η πιεση και ο κατανεμητης παιζει ρολο σε αυτο το αποτομο. Τα χιλιοστα οντως διαφερουν διοτι εχουν αλλες μαζες να ακινητοποιησουν.
Δηλαδη και με μικροτερους δικους μπορει να τρομαξεις αλλα οντας μικροτεροι σε μεγαλο αυτοκινητο θα 'τα παιξουν νωρις'...
-
Η αίσθηση των φρένων είναι κυρίως θέμα ρύθμισης της υποβοήθησης και των τακακιών. Το μέγεθος των δίσκωςν παίζει ρόλο στην απαγωγή της θερμότητας. Μάλλον είστε συνηθισμένοι σε πιο ισχυρή υποβοήθηση. Πηγαίνετε σε μια αλάνα και πατήστε τέρμα το φρένο κι εκεί θα δείτε αν φρενάρει ή όχι. Το πιο πιθανό είναι ότι απλά είστε συνηθισμένοι να πατάτε πιο ελαφριά από όσο χρειάζεται. Κάθε αυτοκίνητο έχει την δική του ρύθμιση και πίεση που απαιτεί.
Θα σας τα πει καλύτερα ο 21 Quadra τα περί φρένων.
-
Παίζει ρόλο ΚΑΙ στην δύναμη η διάσταση του δίσκου.
Μεγαλύτερος δίσκος με ίδια δαγκάνα, δηλαδή ίδια δύναμη σε μεγαλύτερη ακτίνα σημαίνει μεγαλύτερη ροπή φρεναρίσματος.
Τα υπόλοιπα λογικά είναι ίδια σε όλα τα μοντέλα του ΜΚ4, και πραγματικά το 1.5 τουλάχιστον έχει ΠΟΛΥ δυνατά φρένα.
Παίζει βέβαια και το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο αυτοκίνητο να έχει κάποιο θέμα. Ίσως να θέλει και εξαέρωση.
-
Από την στιγμή που οποιοδήποτε αυτοκίνητο μπορεί να μπλοκάρει τα φρένα του και να ενεργοποιήσει το ABS, δεν τίθεται θέμα δύναμης ακόμα και με τους μικρότερους δίσκους.
-
Παντως τα ford θυμαμαι ειχαν μεγαλύτερους δισκους απο τα γαλλικα σε αντιστοιχα αυτοκινητα και κατηγοριες.
Θυαμαμαι σε βουλκανιζατερ διπλα-διπλα αντιστοιχο Ford με δικο μου γαλλικο, ενιωθα σαν αυτους που κατουρουν μαζι με αλλους και νιωθουν μειονεκτικά....παντα ειχε τον μικροτερο δισκο
-
Από την στιγμή που οποιοδήποτε αυτοκίνητο μπορεί να μπλοκάρει τα φρένα του και να ενεργοποιήσει το ABS, δεν τίθεται θέμα δύναμης ακόμα και με τους μικρότερους δίσκους.
Καλά δεν ενεργοποιείται το ABS σε κάθε φρενάρισμα. Υπάρχει και το κομμάτι πριν ενεργοποιηθεί.
-
Η πρόσφυση που δίνουν τα ελαστικά είναι δεδομένη. Οπότε είτε με ισχυρότερα, ή με λιγότερα ισχυρά φρένα, όταν ενεργοποιείται το ABS (σε ίδιο αυτοκίνητο πάντα) σημαίνει ότι αυτή είναι η μέγιστη δύναμη φρεναρίσματος που μπορεί να αξιοποιηθεί. Αν θέλει πολύ ή λίγο πάτημα το πεντάλ είναι θέμα booster και τακακιών.
-
Το brake assist μπορεί να μπερδέψει μόνο όταν ενεργοποιείται και έτσι κάποιος νομίζει ότι με το που ακουμπάει τα φρένα το ένα αυτοκίνητο κοκκαλώνει, ενώ το άλλο όχι. Όταν πατήσεις τέρμα φρένο όμως, σε όλα τα αυτοκίνητα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να φρενάρουν όσο πιο δυντά γίνεται. Εκεί απλά μιλάει το V Box που μετράει την απόσταση για δεδομένη ταχύτητα. Για αυτό είπα να πάει ο φίλος και να φρενάρει τέρμα σε μια αλάνα. Εκεί θα φανεί αν νιώθει τα φρένα δυνατά ή όχι. Να έχει όμως και κάποια πρόσφυση η αλάνα...
-
Το Brake assist.
Πολλες φορες μπερδευει τους οδηγους το brake assist με τη ψευδαισθηση ως εξαιρετικα φρενα ενω στην ουσια μπορει να εχουν μετρια φρενα σε αποδοση μετρων.
Το brake assist των γαλλικων ειναι το καλυτερο ολων μαζι με των Toyota. Δεν μιλω για αποδοση αλλα για υποβοηθηση φρενων και αισθηση.
Των ford ειναι πιο γραμμικα τα φρενα. Ενω στα κορεατικα καπου στη μεση.
Τα καλυτερα φρενα για εμενα προσωπικα ηταν τα ιταλικα. Το grande punto turbo και η mito θυμαμαι εμενες μ@@@ς απο την αισθηση και αποδοση, οπου ψαχνοντας το γιατι και εχοντας ενα απο αυτα για αρκετα δεκαδες χιλιαδες χιλιομετρα, το μυστικό ηταν :....ο κατανεμητης. Ενεργοποιουσε πολυ εντονα τα πισω φρενα και μαλιστα πολλες φορες κατα την διάρκεια ενος φρεναρισματος. Τα πισω τακακια ηταν πολλες φορες φαγωμένα ενω το αυτοκινητο ηταν αδειο πισω!!!!
-
Τα φρένα στο Fiesta πάντως είναι αποτελεσματικά αλλά πολύ απότομα. Δεν έχουν δλδ προοδευτικότητα. Παραδοσιακά την καλύτερη αίσθηση την έχουν τα Ιταλικά.
Σε Fiesta 10ετιας που έχει συγγενικό μου πρόσωπο είναι απλά άθλια.. νεκρή διαδρομή για λίγο και μετά απότομο μάγκωμα. Και με αλλαγή τακάκι/δίσκων που περιμέναμε να βελτιωθεί ήταν μίκρη η διαφορά..
-
Έτσι όπως το περιγράφει ο Mastoras είναι και το δικό μου. Δυνατά αλλά απότομα. Αυτό μου πήρε λίγο να συνηθίσω.
Η πλάκα είναι πως όταν μπαίνω στο Picanto νομίζω πως έχουν χαλάσει τα φρένα και μετά όταν ξαναμπαίνω στο Focus στο πρώτο φρενάρισμα πετάγομαι χαχα
Πιστεύω πως κατά ένα μεγάλο κομμάτι είναι και θέμα συνήθειας...
-
Μεγάλο σερβό μυρίζομαι, το είχα σε Νισσάν παλιότερα.
-
Ακριβώς την ίδια αίσθηση έχω και εγώ στο χιλιάρι focus πάντως, δυνατά και απότομα. Τις πρώτες μέρες πιεζόμουν να θυμάμαι απλά να χαιδεύω το φρένο στα φανάρια για να μην κοκκαλώσει απότομα. Και ακόμα όταν μπαίνω στο προηγούμενης γενιάς fiesta που έχω όπου τα φρένα ειναι 'πιο χαλαρά' και με μεγαλύτερη διαδρομή μου παίρνει λίγη ώρα να τα συνηθίσω. Η αίσθηση να μην σου φτάνει το φρένο μου φαίνεται απίστευτη, δεν ειναι κακό να πας σε μια αλάνα να το δοκιμάσεις όπως προτάθηκε μηπως είναι η ιδέα σου, αλλά για μένα καλύτερα να πας και σε μια αντιπροσωπεία να το δούνε.
-
Έτσι ακριβώς είναι και στο ΜΚ4 το έγραψα και πιο πάνω
-
Πάντως στο προηγούμενο Focus, το mk3, είναι πολύ εύκολη (και φθηνή η αναβάθμιση των μπροστινών φρένων. Από 278 mm μπροστά πηγαίνεις στα 300, μόνο με την αλλαγή της βάσης της δαγκάνας (και των δίσκων εννοείται), γιατί και οι δύο εργοστασιακές διαστάσεις χρησιμοποιούν την ίδια δαγκάνα. Και βάσεις βρίσκεις φθηνά και εύκολα από τα μεταχειρισμένα.
Αξίζει να το ψάξει κανείς μήπως γίνεται κάτι αντίστοιχο και στο τωρινό mk4.
-
Ναι, αλλά δεν ξέρουμε αν στο mk4 οι δαγκάνες είναι οι ίδιες.
-
Αυτό ακριβώς λέω. Είναι ίδιες.
-
Βασικά έχει το 1.0 mhev με τα 155 ps .... Δεν ξέρω πως νοιώθει τα φρένα , θα ξέρω (εύχομαι!!!) σε κάνα δίμηνο αλλά εγώ θα το πήγαινα μια βόλτα απο αντιπροσωπεία για check & feedback απο τους τεχνικούς.
Είναι σίγουρο ότι η αίσθηση των φρένων δεν έχει σχέση με το regenerative braking του υβριδικού; ΄Ισως λέω χαζομάρα, αλλά μήπως δε φρενάρει τόσο απότομα για να δώσει περιθώριο για αυτό; Και εγώ στο td με το απλό 125άρι, θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ήταν κατευθείαν άγκυρα τα φρένα.
Και άσχετο με τα φρένα, θα μπορούσα να ρωτήσω όποιον ξέρει ή οδηγεί ήδη, τί παίζει τελικά με το κάθισμα του συνοδηγού στα ST-Line-X mHEV; Μπορεί να ρυθμιστεί μπρος-πίσω, πάνω-κάτω, κλίση πλάτης και στήριξη μέσης; Eίχα την εντύπωση (και ίσως είναι πάλι τελείως λάθος) ότι στα υβριδικά εξαρχής χάνεις κάτι από αυτά για το κάθισμα του συνοδηγού, ενδεχομένως χάνεις τη ρύθμιση για στήριξη της μέσης. Δεν έχω βγάλει άκρη, ούτε σε όσα παλαιότερα posts κοίταξα επαληθεύεται κάτι.
-
Απ' ότι θυμάμαι από τον διαμορφωτή, χάνεις το πάνω κάτω στον συνοδηγό, καθώς από κάτω υπάρχει η μπαταρία. Η στήριξη μέσης στο X λογικά παραμένει.
-
Ναι, ο διαμορφωτής λέει ότι το X έχει στήριξη της μέσης και λογικό εξαιτίας της μπαταρίας να χάνει το πανω κάτω, απλά δεν φαίνεται να λέει τα ίδια και το καινούριο brochure στο τέλος που έχει αναλυτικά τους εξοπλισμούς. Είναι λίγο σκοτεινό το σημείο αυτό.
Ford Focus MK4