Ο χρήστης criuser έγραψε:
Γιά αυτά που λές γιά μας και τους πολιτικούς μας , συμφωνώ απόλυτα , την ισοπέδωση δεν την αντέχω και μιά και μιλάς 'οτι ξέρεις ιστορία , θα ξέρεις ότι η Γαλλία στον Α' Π.Π. πολεμούσε γιά χρόνια στα χαρακώματα στά σύνορα με την Γερμανία , ενώ στον Β' Π.Π. έχασε το Παρίσι μέσα σε λίγες μέρες και μετά ίδρυσε την δημοκρατία του βισύ , όπου τα είχανε βρεί μιά χαρά με τους πουρκουάδες . Αρα γιά ποιά καταστροφή μιλάς . Παράλληλα η Γαλλία γιά 100 χρόνια απομυζούσε τις αποικίες της και όποτε χρειαζόταν έσφαζε κόσμο στην Αλγερία , στην Σενεγάλη στο Βιετναμ κλπ . Και τώρα αυτούς τους συγκρίνεις με εμάς ? Είπα και στην προηγούμενη σελίδα ότι Αμβούργο-Μόναχο 125 χαω , Αθήνα - Δράμα 110 χαω . Χωρίς Μπράλο και Οθρυ θα είμαστε στα 150 χαω , 'οπως είναι Λάρισα - Θεσσαλονίκη και όχι στά 60 χαω όπως ήταν το 1985 . Αυτά γιά να μην αδικούμε την χώρα μας και γιά να μην ξεχνάμε , ότι οι Γερμανοί φεύγοντας κατέστρεψαν όλη την υποδομή και το τροχαίο υλικό . Μιά και είσαι φίλος του σιδηροδρόμου ,όπως και εγώ , διάβασε κάποια βιβλία του ΣΦΣ .
Τα επιχειρήματα ότι η Γαλλία δεν καταστράφηκε στους δύο ΠΠ, δεν στέκουν, οι καταστροφές ήταν τεράστιες, τόσο σε έμψυχο, όσο και σε άψυχο υλικό. Επίσης, το κατά πόσο τα είχανε βρει με τους Ναζί είναι εξαιρετικά σχετικό, τη στιγμή που ακόμα πριν από την απελευθέρωση του Παρισιού, ο Γαλλικός στρατός (εντάξει, των Ελεύθερων Γάλλων του Ντε Γκωλ κατά βάση) ήταν 4ος αριθμητικά μεταξύ των συμμάχων. Σε ότι αφορά τις αποικίες, είναι δεδομένο ότι έφεραν τεράστιο πλούτο, αλλά είναι επίσης δεδομένο ότι από ένα σημείο και μετά η διατήρησή τους έγινε ασύμφορη, γι' αυτό και τις παρατήσανε, αλλιώς ακόμα εκεί θα ήταν και θα σφάζανε κόσμο. Έμειναν από μακριά.
Ναι, αυτούς συγκρίνω με εμάς. Εάν θέλεις να μας συγκρίνω με την Ουγκάντα και την Τανζανία, το έχουν ήδη κάνει διάφοροι διεθνείς οργανισμοί και όπως ίσως θα έχεις ακούσει το αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικό για τη χώρα μας. Επαναλαμβάνω, ότι δεν έχει νόημα η σύγκριση με τους χειρότερους από εσένα, αλλά με τους καλύτερους. Εάν προτιμάς να μας συγκρίνεις με τριτοκοσμικές χώρες, καλώς, αλλά προσωπικά θα απέχω από την κουβέντα.
Το γνωρίζω ότι κατά την αποχώρησή τους οι Γερμανοί κατέστρεψαν ότι μπορούσαν που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Αλλά αυτό έγινε πριν από 65 χρόνια. Από τότε δεν θεωρώ ότι έχουν γίνει ιδιαίτερα βήματα προόδου. Τέρμα το off topic από εμένα, μιας και για τα υπόλοιπα με κάλυψε ο συνάδελφος ανθρακωρύχος που έγινε Παριζιάνος.
Σε ότι αφορά το τρένο κάνεις ένα σφάλμα. Συγκρίνεις ότι καλύτερο έχει η Ελλάδα με ότι χειρότερο έχει η Γερμανία (το regional). Έχοντας χρησιμοποιήσει το regional στη Γερμανία επί μία εβδομάδα καθημερινώς για να οργώσω όλη την περιοχή από τα σύνορα με τη Γαλλία έως τα σύνορα με την Τσεχία, μπορώ να πω πως είναι πάμφθηνο, ιδίως αν σκεφτείς ότι α) είναι στην ώρα του στο δευτερόλεπτο, β) είναι πεντακάθαρο, γ) οι Γερμανοί έχουν υψηλότερες αμοιβές από εμάς και δ) με το ίδιο εισητήριο ταξιδεύουν έως ΚΑΙ 5 άτομα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΚΑΙ στο S-Bahn (υπόγειος σιδηρόδρομος στις Γερμανικές πόλεις, κάτι σαν το μετρό, που όμως εκεί το λένε U-Bahn, ποτέ δεν κατάλαβα τη διαφορά...) μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδια ημέρας. Με ένα εισητήριο των 22,50 ευρώ (αν θυμάμαι καλά, έχουν περάσει 5 χρόνια, αλλά κάπου εκεί ήταν) ταξιδεύαμε 2 άτομα σε όλο το κρατίδιο του Baden-Wurtenberg. Μία μέρα κάναμε το δρομολόγιο Aalen - Stuttgard - Ulm - Aalen, και χρησιμοποιήσαμε (χωρίς να πληρώσουμε τίποτα επιπλέον) ΚΑΙ το S-Bahn σε αρκετές διαδρομές. Με κόστος 22,5, άντε εγώ σου λέω να είναι και 25 ευρώ... Οποιαδήποτε σύγκριση με τον ΟΣΕ και το κόστος που θα είχαν αντίστοιχες διαδρομές είναι πιστεύω εκτός πραγματικότητας. Επίσης, το κόστος θα μπορούσε να έχει μειωθεί κι άλλο, εάν ήμασταν μόνιμοι κάτοικοι και βγάζαμε διαρκείας. Τέλος, σημειώνω ότι τα Σ/Κ υπάρχει το SchoenesWochenende Ticket που με 13 ευρώ το άτομο (αν θυμάμαι καλά) ταξιδεύεις όπου θέλεις σε ΟΛΗ τη Γερμανία, αλλά ισχύει μόνο για το regional.
Επίσης, να σημειώσω ότι ΔΕΝ είμαι φίλος του σιδηρόδρομου, απλά λογικός άνθρωπος, που μου τη δίνει που ένα τόσο χρήσιμο, άνετο και ασφαλές μέσο μεταφοράς στην Ελλάδα έχει καταντήσει να ντρέπεσαι να λες ότι το έχεις, όπου το έχεις. Σημειώνω ότι η πλειοψηφία των εμπορικών μεταφορών στην Ευρώπη γίνεται με τρένο, ενώ στην Ελλάδα με φορτηγό (το οποίο είναι ακριβότερο), γιατί στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχει τρένο, για τα περισσότερα μέρη.
Τέλος, κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να κλαιγόμαστε για το χάλι μας και να επικαλούμαστε σαθρές δικαιολογίες που αφορούν γεγονότα που έγιναν πολλές δεκαετίες πίσω και να κοιτάξουμε το τι θα κάνουμε τώρα. Άποψή μου είναι ότι θα μπορούσαμε πολύ άνετα τις δεκαετίες του 50-60 και 70 να είχαμε ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα μεταφορές (κατασκευάζοντας σοβαρές υποδομές ΚΑΙ για τρένα), μιας και μία ματιά στην ιστορική διαδρομή του ελλείματος μας θα αποδείξει ότι εκείνη την εποχή ΕΙΧΑΜΕ (αν θέλαμε) τη δυνατότητα να το κάνουμε. ΔΕΝ το κάναμε. Τώρα, έχουμε τόσο μεγάλο έλλειμμα, που ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ, δεν μπορούμε, εάν δεν βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη ο Σουηδός, Δανός, και το μόνιμο κορόιδο της Ε.Ε. ο Γερμανός φορολογούμενος για να πάρουμε κανένα € από την ΕΕ, μπας και περισσέψει τίποτα από τις μίζες και γίνει κάτι σοβαρό... Κατά τα άλλα, να χαιρόμαστε την Εγνατία (εξαιρετικός δρόμος, αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από 50 χρόνια τουλάχιστον) και να μιλάμε για μεταφορές στη Τζουτζία με το 1 ουσιαστικά λιμάνι (έχουμε όμως ναυτική παράδοση τρομάρα μας), το μέτριο οδικό δίκτυο και το ανύπαρκτο σιδηροδρομικό.
Ουφ...