Sep 8, 2009, 10:37 AM

Ο χρήστης avel έγραψε:

Κανά επιχείρημα λογικό υπάρχει για το 'τσάμπα λειτουργικό' πέρα απ΄ το τσάμπα που όντως είναι σεβαστό;

Βεβαίως. Υπάρχουν πολλά τεκμηριωμένα και αληθινά επιχειρήματα, υπέρ του Linux, κατά του Linux, υπέρ & κατά των Windows, υπέρ και κατά του MacOSX.

Αλλά ό,τι και να γράψει κανείς, δεν έχει καμμία σημασία. Διότι η τελική επιλογή εξαρτάται:

α) από τις ανάγκες του χρήστη (και τις εφαρμογές που επιθυμεί να τρέχει, το οποίο είναι το πιο ουσιώδες)
β) από την οικονομική του κατάσταση (ή το κατά πόσον είναι άνετος στο να τρέχει παράνομο λογισμικό)
γ) από τυχόν προσωπικά πιστεύω που έχει ('δε θέλω να μπλέξω με DRM', 'δεν βάζω proprietary / κλειστό κώδικα', 'δεν βάζω κάτι που είναι GPL', 'δεν βάζω κάτι αν δεν είναι GPL'ed', κ.λπ., ή η πλήρης έλλειψη πιστεύω - 'δε με νοιάζει τίποτα, απλά θέλω να κάνω τη δουλειά μου'). Το οποίο βέβαια πολλές φορές συγκρούεται με το α) και αναγκάζει σε χαμηλότερης 'ποιότητας' επιλογές (τρανταχτό παράδειγμα: επαγγελματικό audio σε Linux).

Συνεπώς, αν μία συζήτηση δε λαμβάνει υπ όψη τους παραπάνω παράγοντες, τότε καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια σε θρησκευτικού τύπου φανατισμό, flame wars και λοιπές παρεκτροπές.

Οι παραπάνω παράγοντες που λες είναι άγνωστες λέξεις για τον φίλο. Ο οποίος όμως θεωρεί εαυτόν ειδήμονα του σπορ και παρεξηγιέται αν τον ρωτάς αν έχει δει linux ποτέ