Από την αρχή θέλησα να σου απαντήσω, όμως σκέφτηκα πως δεν θα ήταν σωστό να δώσω τη δική μου άποψη για το θέμα φοβούμενος πως θα χαρακτηριστώ 'δικηγόρος' και 'γλύφτης'. Γι'αυτό λοιπόν σου παραθέτω τις απαντήσεις του ίδιου του Κυρίου Καββαθά, ο οποίος φρόντισε να σου απαντήσει πριν καν αναρωτηθείς... Εκτός αυτού σε προκαλεί για διάφορα πράγματα. Μόνο διάβασε προσεκτικά τα όσα έχω παραθέσει. Τα οποία φυσικά δεν τα έχεις διαβάσει μέσα από το περιοδικό, αφού είναι προφανές πως κρίνεις τη στάση κάποιου -και μάλιστα δημοσίως- χωρίς πρώτα να την έχεις παρακολουθήσει στενά.
4Tροχοί, τεύχος #397, Οκτώβριος 2003
Αντίλογος, σελ. 167:
Μια σύντομη απάντηση στους επικριτές
Πολλοί αναγνώστες επικρίνουν τον γράφοντα (κ. Κ. Καββαθά) για την 'απαισιοδοξία' και την 'γκρίνια' που 'διακρίνουν τα κείμενά του'. 'Δεν είναι όλα μαύρα', λένε. 'Πρέπει να είστε χαρούμενος και αισιόδοξος'. Νομίζω ότι, έπειτα από τρεις δεκαετίες και κάτι, οφείλω μια απάντηση, αν και τα όσα έχω κάνει (άν έχω κάνει) και κάνω στη ζωή μου είναι η απάντηση. Παρόλο που και στο προηγούμενο 'Εν Λευκώ' έγραψα ότι, όχι μόνο δεν είναι όλα μαύρα, αλλά γίνονται πράγματα που εκπέμπουν εκτυφλωτικό φως, επανέρχομαι στο ερώτημα: έχουν δίκιο όσοι με κατηγορούν; Η άποψή μου είναι πως όχι, γιατί εκείνοι που το λένε δε βλέπουν (ή προσποιούνται πως δε βλέπουν) τις δεκάδες -για να μην πω εκατοντάδες- ιδέες, προτάσεις, πρωτοβουλίες των 4Τ (και βέβαια, του γράφοντα) που ακτινοβολούν αισιοδοξία και επιθυμία για καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι άνθρωποι αυτοί, για λόγους που δεν είναι της στιγμής, 'πιάνονται' από κάποιοα σχόλια που αφορούν συγκεκριμένα θέματα τα οποία θίγονται από τους δημοσιογράφους σε όλες τις εφημερίδες και κατηγορούν το γράφοντα για...καταστροφολογία! Αν κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τα άρθρα ορισμένων συναδέλφων σε εφημερίδες (Καθημερινή, Βήμα, Ελευθεροτυπία), τα δικά μου θυμίζουν εκθέσεις της Γ' Λυκείου. Τα όσα τρελά και περίεργα συμβαίνουν στην Ελλάδα δε συναντώνται ούτε σε μπανανίες. Είναι γνωστό, άλλωστε (σε όσους θέλουν να το δουν), ότι η χώρα είναι χωρισμένη στα δύο: από τη μια βρίσκεται ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που διαθέτει τα χαρακτηριστικά του πολιτισμένου ανθρώπου και, απ'την άλλη, τα κοινωνικά και γνωστικά 'αμόρφωτα' υβρίδια που ρυπαίνουν, φωνασκούν και συμπεριφέρονται σαν κατακτητές στον ίδιο τους τον τόπο.... Κώστας Καββαθάς
Στο Εν Λευκώ του ίδιου τεύχους:
Ζητάω συγγνώμη γι'αυτό το 'Εν Λευκώ'. Ο λόγος είναι ότι αισθάνομαι την ανάγκη να υπερασπιστώ την ιστορία και την προσφορά του περιοδικού στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, μια και τους τελευταίους μήνες κάποιοι έχουν στήσει βιομηχανία φημών για την εταιρεία, τα περιοδικά που εκδίδει και, βέβαια, για το γράφοντα......Όχι μόνο είμαι μια χαρά, α΄λλά και περήφανος που οι 4Τροχοί δεν ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο του εντυπωσιασμού, αλλά το δύσκολο, της προσφοράς στον αναγνώστη και, θέλω να πιστεύω, στον ελληνικό πολιτισμό. Τελευταίο δείγμα, η πρότασή μου (που σημοσιεύθηκε στο 'Εν Λευκώ' του τεύχους Αυγούστου) για την τέλεση κάθε τέσσερα χρόνια αγώνα με διθέσια ηλιακά οχήματα που θα ξεκινούν από την Ολυμπία και θα τερματίζουν στην εκάστοτε Ολυμπιακή πόλη. Πιστεύω ότι η υιοθέτησή της από την ελληνική Πολιτεία θα είναι γεγονός πιο σημαντικό από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για έναν απλό λόγο: ο αγώνας θα κάνει την Ελλάδα κέντρο της έρευνας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για όσα χρόνια γίνονται οι Ολυμπιακοί!...................Αν αναρωτιέστε ποια ήταν η αντίδραση των αρμοδίων στην πρόταση, θα σας πω: καμία! Άκρα του τάφου σιωπή. Μούγγα, παρότι την έστειλα σε υπουργό και την είπα σε άλλον, υψηλα ιστάμενο κρατικό λειτουργό, που μου ζήτησε 'να κάνω ένα χαρτάκι', για να το δώσει στον πρωθυμουργό...........Με αυτό το 'Εν Λευκώ', θα ήθελα ακόμα να απαντήσω σε εκείνους που με ύποπτη ευκολία λένε ότι τα κείμενά μου εκπέμπουν...μιζέρια και απαισιοδοξία. Τους προκαλώ, λοιπόν, να απαντήσουν αν η δημιουργία της πρώτης οργανωμένης Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης (Safetrack, με ISO 9000-202), το 'Γίνε Πρωταθλητής', οι αλλεπάλληλοι διαγωνισμοί Βιομηχανικής Σχεδίασης, οι (ίδιοι) διαγωνισμοί με το Δήμο Αθηναίων, το 1ο Πανευρωπαικό συνέδριο για τα Καθαρά Αυτοκίνητα (το 1997, στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, με τη συνεργασία του τότε Πρύτανη Νίκου Μαρκάτου), το ΦΑΕΘΩΝ 2004, η πρόταση για την οργάνωση αγώνα με διθέσια ηλιακά αυτοκίνητα από την Ολυμπία στην εκάστοτε πόλη όπου θα διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες (με αφετηρία το Πεκίνο το 2008) και κάποια ακόμη για τα οποία θα διαβάσετε στα επόμενα τεύχη είναι αρκούντως αισιόδοξα............Επειδή οι 4ΤΡΟΧΟΙ, οι συνεργάτες μας και ο γράφων εκπέμπουμε μόνο αρνητικά vibes, γι'αυτό κι έχουμε αναλάβει αυτές τις μοναδικές, για την ελληνική πραγματικότητα, πρωτοβουλίες. Και επειδή κυριολεκτικά 'τα έχω πάρει' μ'εκείνους που με αποκαλούν 'γκρινιάρη' και επειδή η ζωή και η εργασία σε μια χωματερή ιδεών και πολιτισμού προκαλεί την αισθητική και τη νοημοσύνη μου, τους προκαλώ να στηρίξουν (με επιστολές ή e-mail) την άποψή τους, για να μπορέσω να απαντήσω. Οι σελίδες των 'Διαλόγων' είναι, όπως πάντα στη διάθεσή τους._Κ.Κ.