Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ακολουθώντας τη συμβουλή του nass, μεταφέρω και εδώ μια απορία, ψάχνοντας για απαντήσεις:
Το θέμα δεν είναι τόσο άσχετο διότι οι περισσότερες δημοσιεύσεις του έχουν να κάνουν με την οδηγική συμπεριφορά 2Τ και 4Τ. Ο τίτλος βέβαια ίσως να είναι κάπως άσχετος πλέον
Εδώ και κάτι τέρμινα, αντιμετωπίζω πρόβλημα με τους μοτοσικλετιστές κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αθήνα. Έχω την συνήθεια να κινούμαι στην κεντροδεξιά πλευρά της λωρίδας κυκλοφορίας στην οποία βρίσκομαι. Με τη συμπεριφορά μου αυτή φαίνεται να διαφωνούν ριζικά οι δικυκλιστές, αφού με τη σειρά τους προσπαθούν να περάσουν από τη δεξιά πλευρά της λωρίδας που βρίσκονται. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, πρόσεξα ότι και οι περισσότεροι οδηγοί των αυτοκινήτων κινούνται τέρμα αριστερά στη λωρίδα τους, πατώντας μάλιστα ενίοτε και την διαχωριστική γραμμή. Όποτε ρωτάω οδηγό μοτοσικλέτας γιατί δεν με προσπερνάει από αριστερά, όπου του έχω αφήσει άφθονο χώρο, με κοιτάζει για λίγο εμβρόντητος και φεύγει χωρίς να απαντήσει. Επειδή εάν κάνω λάθος το κάνω στο τετράγωνο, αφού οδηγώ και δίκυκλο και προσπαθώ να προσπερνώ από αριστερά, παρακαλώ για την βοήθειά σας ώστε να κατανοήσω το πρόβλημα και, εάν καταστεί δυνατόν, να βρω και λύση.
Θα σου εξηγήσω τι συμβαίνει από την πλευρά του οδηγού μηχανής.
Οταν τα δίκυκλα ελίσσονται ανάμεσα σε μποτιλιαρισμένα ή αργά κινούμενα αυτοκίνητα, ΔΕΝ κινούνται στις λωρίδες, στο αριστερό ή δεξί τους μέρος (όπως νομίζεις), αλλά κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες, με μια πορεία κάπως 'οφιοειδή' αλλά κατά μέσο όρο ΠΑΝΩ στη (διακεκομμένη) διαχωριστική γραμμή. Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιούν αριστερά και δεξιά την απόσταση από τα αυτοκίνητα, ώστε να περνάνε χωρίς να ενοχλούν και να ενοχλούνται (πχ. από τους καθρέπτες των αυτοκινήτων).
Αυτά όμως όταν τα αυτοκίνητα είναι, όπως και πρέπει, στη ΜΕΣΗ της λωρίδας τους, δηλ. αφήνοντας ίδια περίπου απόσταση από την αριστερά και τη δεξιά διακεκομμένη γραμή. Οπότε όλοι εξυπηρετούνται: και οι οδηγοί των δικύκλων, διότι βλέπουν μπροστά τους ένα φαρδύ και ίδιου λίγο-πολύ πλάτους διάδρομο, μέσα στο οποίο αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο ένα βασικό πλεονέκτημα του οχήματός τους, δηλ. το μικρό πλάτος. Αλλά και οι οδηγοί των αυτοκινήτων, για τους οποίους δεν έχει διαφορά αν θα βρίσκονται στο αριστερό ή το δεξί μέρος της λωρίδας τους, καθώς έτσι και αλλιώς θα κινούνται με την ίδια ταχύτητα με το μπροστινό τους (ΟΚ, δέχομαι πως στο αριστερό μέρος έχει λίγο καλύτερη ορατότητα από το πλάι και προς τα εμπρός των μπροστινών αυτοκινήτων, αλλά αμφιβάλλω αν αυτό απασχολεί πολλούς οδηγούς αυτοκινήτων, ιδίως σε μποτιλιάρισμα).
Υπάρχουν περιπτώσεις όμως, που κάποιο αυτοκίνητο μετακινείται στο αριστερό ή το δεξί μέρος της λωρίδας του, στενεύοντας το διάδρομο και άρα αναγκαστικά επιβραδύνοντας το δίκυκλο που τον χρησιμοποιεί. Και αν τύχει το αυτοκίνητο της αριστερής λωρίδας να κινηθεί λίγο δεξιά, και αυτό της δεξιάς λωρίδας λίγο αριστερά, τότε ο διάδρομος φράζει και το δίκυκλο ακινητοποιείται και πρέπει να αναζητήσει διέξοδο κάθετα στη λωρίδα, προς διαδρόμους άλλων λωρίδων. Το οποίο, αν γίνεται (διότι αν δεν γίνεται το δίκυκλο μένει ακινητοποιημένο μεταξύ των δύο αυτοκινήτων ) είναι, όπως είναι φυσικό, χρονοβόρο και ενδεχομένως και επικίνδυνο (περνάς ανάμεσα από αυτοκίνητα που μπορεί να ξεκινήσουν ή να τσουλήσουν πίσω (σε ανηφόρα) και διακόπτεις ενδεχόμενη ροή άλλων δικύκλων).
Αυτή η μετακίνηση των αυτοκινήτων κάποιες φορές είναι αδύνατο να αποφευχθεί (κάποιο αυτοκίνητο προσπαθεί να αλλάξει λωρίδα ή να στρίψει και κινείται προς την άλλη λωρίδα), ΟΚ, αλλά πολλές φορές, και εκεί είναι το εκνευριστικό, γίνεται είτε χωρίς ο οδηγός να καταλαβαίνει τι κάνει (κοιμούνται...), είτε επειδή ο οδηγός του αυτοκινήτου νομίζει πως ΑΥΤΗ είναι η σωστή θέση στη λωρίδα, δηλ. όχι στη μέση αλλά αριστερά ή δεξιά. Ακόμα και από καλή πρόθεση, να αφήσει δηλ. χώρο στα αριστερά για προσπέραση (όπως φαντάζομαι εσύ φίλε ililias) είτε ενδεχομένως και επίτηδες, για να ΜΗΝ τον προσπεράσουν (αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου ). Ομως, αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι οδηγοί αυτοί, είναι πως δεν είναι μόνοι τους στο δρόμο αλλά κινούνται μαζί με άλλους, και όταν τα άλλα αυτοκίνητα είναι στη μέση της λωρίδας τους, διευκολύνοντας έτσι τα δίκυκλα, το να εμφανιστεί ξαφνικά 'τσουπ' χωρίς λόγο ένα αυτοκίνητο στη μέση του διαδρόμου είναι πρόβλημα. Εξ΄ ου και τα παράξενα βλέμματα (που σημαίνουν 'τώρα τι τον έπιασε αυτόν και μένει μες-στη-μέση' ? Διότι από την πλευρά των δικύκλων ΕΙΝΑΙ 'μες-στη-μέση' του δικού τους διαδρόμου)
Α, και κάτι άλλο: μπορεί εσύ φίλε ililias να μετακινείσαι δεξιά για να σε περάσουν από αριστερά, αλλά αυτό έχει νόημα μόνο αν είσαι στη δεξιά λωρίδα. Αν είσαι στη μεσαία ή την αριστερή, τότε το δίκυκλο που σε περνάει από δεξιά περνάει ταυτόχρονα κάποιον άλλον από αριστερά. Οπότε αν συνέβαινε πάντα όπως το θέλεις, θα έπρεπε όλα τα δίκυκλα να περνάνε τέρμα αριστερά και μόνο
Μακάρι να μην είχαμε τόση κίνηση στους δρόμους ώστε να μην αναγκάζονταν τα δίκυκλα να περνάνε μεταξύ 2 λωρίδων. Εκτός του ό,τι είναι τυπικά παράνομο, είναι και, κακά τα ψέμματα, επικίνδυνο (προσωπικά δεν περνάω ποτέ μεταξύ κινούμενων αυτοκινήτων, το θεωρώ υπερβολικά επικίνδυνο, αλλά κινούμαι στη λωρίδα μου και προσπερνάω κανονικά από αριστερά (εκμεταλλευόμενος την επιτάχυνση της μηχανής) όταν έχει κενό μεταξύ αυτοκινήτων. Αλλά περνάω κανονικά μεταξύ σταματημένων αυτοκινήτων, δεν γίνεται διαφορετικά). Ομως συμβαίνει, και καλό είναι, όπως σε όλη την κυκλοφοριακή μας συμπεριφορά, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τους άλλους.
Και ναι, φίλε kyan, όποτε κάνεις δεξιά ή αριστερά για να με διευκολύνεις να περάσω, στο ανταποδίδω με ένα κορναρισματάκι ή ένα κούνημα του χεριού (του αριστερού, διότι στο δεξί είναι το γκάζι και το φρένο και είναι δύσκολο ).