-
Πολλοί κατασκευαστές έχουν προβεί στο παρελθόν σε ανακλήσεις νέων μοντέλων τους προκειμένου να αποκαταστήσουν (συνήθως σοβαρά) προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε αυτά. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η ενέργεια ενισχύει την εικόνα του κατασκευαστή γιατί δείχνει να σέβεται τους πελάτες του και είναι διατεθειμένος να πληρώσει το (συνήθως πολύ υψηλό) κόστος μιας ανάκλησης προκειμένου να μην τους χάσει. Κάποιοι άλλοι ότι αμαυρώνει τη φήμη του κατασκευαστή γιατί 'έπρεπε να το είχε φτιάξει εξ'αρχής σωστό' (κάτι αντίστοιχο με τα Service Packs των Windows ). Εσείς τι πιστεύετε;
Και μια δευτερεύουσα ερώτηση: Αν ο κατασκευαστής ανακαλούσε το δικό σας καινούργιο αυτοκίνητο προκειμένου να διορθώσει κάτι χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα τι θα σκεφτόσασταν;
-
Πολλοί κατασκευαστές έχουν προβεί στο παρελθόν σε ανακλήσεις νέων μοντέλων τους προκειμένου να αποκαταστήσουν (συνήθως σοβαρά) προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε αυτά. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η ενέργεια ενισχύει την εικόνα του κατασκευαστή γιατί δείχνει να σέβεται τους πελάτες του και είναι διατεθειμένος να πληρώσει το (συνήθως πολύ υψηλό) κόστος μιας ανάκλησης προκειμένου να μην τους χάσει. Κάποιοι άλλοι ότι αμαυρώνει τη φήμη του κατασκευαστή γιατί 'έπρεπε να το είχε φτιάξει εξ'αρχής σωστό' (κάτι αντίστοιχο με τα Service Packs των Windows ). Εσείς τι πιστεύετε;
Και μια δευτερεύουσα ερώτηση: Αν ο κατασκευαστής ανακαλούσε το δικό σας καινούργιο αυτοκίνητο προκειμένου να διορθώσει κάτι χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα τι θα σκεφτόσασταν;
-
-
Χμμμ... ενδιαφερον θεμα.
Εγω δε μπορω να απαντησω με βεβαιοτητα. Εξαρταται απο τη σοβαροτητα του προβληματος για το οποιο γινεται η ανακληση.
Εαν ειναι κατι πολυ σοβαρο, τοτε σιγουρα ο κατασκευαστης οφειλε να εχει διαπιστωσει το προβλημα πριν βγει στην αγορα το μοντελο. Π.χ. φανταζεστε να παρετε το ολοκαινουργιο αυτοκινητο σας και μετα απο 3 μηνες να ερθει ο κατασκεαστης και να σας πει οτι χρειαζεται αντικατασταση το συστημα φρενων γιατι μπορει ακομη και με μετρια χρηση να σας 'αφησει' ξαφνικα? Αυτο σιγουρα αποτελει δυσφημιση!
Απο την αλλη, εαν ερθει και σας πει οτι λογω καποιας κακης παρτιδας ανταλλακτικων η πισω εταζιερα δεν εφαρμοζει σωστα και τριζει μετα απο λιγο καιρο. Αυτο νομιζω οτι ειναι καλο για την 'φημη' της εταιριας!
Παντως στο παρελθον, πολλες φορες, ανακλησεις εγιναν για λογους διαφημισης και μαρκετινγκ
-
Συμφωνώ με τον Σπύρο. Εξαρτάται απο την σοβαρότητα του προβλήματος και το κατα πόσο εππηρεάζει την ασφάλεια του οχήματος.
Π.χ. όταν πρινα πο πολλά πολλά χρόναι παρουσιάστηκε πρόβλημα στο Ford Pinto, όπου σε σύγκρουση απο πίσω, το όχημα έπιανε φωτιά....και έγινε ανάκληση μετά απο το ατύχημα, τότε σίγουρα αμαυρώνεται η εικόνα.
-
Το αυτοκίνητο σαν ένας πολύπλοκος μηχανισμός είναι δυνατόν πάρά τις εξαντλητικές δοκιμές να παρουσιάσει μια δυσλειτουργία τον πρώτο καιρό της κυκλοφορίας ενός μοντέλου. Αυτό το θεωρώ αποδεκτό έως ένα σημείο. Είναι αποδεκτό να προσθέσεις π,χ, μια ροδέλα για να αποφύγεις την πιθανότητα μία στο εκατομμύριο να πάρει φωτιά το αυτοκίνητο κατά την πλήρωση με καύσιμο αλλά απαράδεκτο να αλλάξεις π.χ. αντλία φρένων γιατί αποδείχτηκε ανεπαρκή. Ανάλογα λοιπόν με τη τροποποίηση που πρέπει να γίνει πιστεύω ότι άλλοτε ενισχύει και άλλοτε πλήττει το κύρος μιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τα οποιαδήποτε διαφημιστικά τερτίπια οι περισσότερες ανακλήσεις αφορούν επουσιώδη προβλήματα και συνήθως ενισχύουν την εικόνα του κατασκευαστή.
-
OK, για να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα, δεν μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις όπως του Φορντ Πίντο που είπε ο Φάνης αλλά για μια-στο-εκατομμύριο περιπτώσεις όπως το δαχτυλίδι στην τάπα βενζίνης ή περιπτώσεις ενοχλητικών αλλά όχι επικίνδυνων βλαβών.
-
Εχω τη γνωμη οτι καθε καινουργιο αυτοκινητο πασχει απο 'παιδικες ασθενειες' τις οποιες το εργοστασιο μεσω των επισημων συνεργειων του τις μαθαινει και τις διορθωνει στα επομενα.Αυτες πολλες φορες ειναι ασημαντες και τα συνεργεια τις επιδιορθωνουν χωρις ο κατοχος του αυτοκινητου να το πληροφορηθει/πληρωσει.Για σημαντικες ομως οπου το εργοστασιο δεν μπορει να το κρυψει(εμφανης αντικατασταση η χρονοβορα εργασια) και αναγκαστικα θα κανει ανακληση νομιζω οτι κανει το πιο σωστο και ΔΕΝ αμαυρωνεται η φημη του.Μαλιστα μπορω να πω οτι αν μπορουσα θα επαιρνα το μοντελο το οποιο ανακληθηκε!!!!
-
Δε θεωρώ ότι αμαυρώνεται η εικόνα μιας αυτοκινητοβιομηχανίας με την πραγματοποίηση μιας ή περισσότερων ανακλήσεων (με την προϋπόθεση ότι το τεχνικό πρόβλημα που παρουσίασαν τα οχήματά της δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό). Αν το αυτοκίνητό μου έχει κάποιο πρόβλημα, προτιμώ να με ενημερώσει η εταιρία και να το επιδιορθώσει με δικά της έξοδα, παρά να με αφήσει στην άγνοια και να πληρώνω εγώ αργότερα. Θεωρώ ότι η πραγματοποίηση μιας ανάκλησης δείχνει σεβασμό προς τον πελάτη ως ένα βαθμό.
Βέβαια εννοείται ότι προτιμώ να έχω ένα άψογο αυτοκίνητο από κάθε πλευρά, παρά ένα «ελαττωματικό». Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι λίγα τα χρήματα που δίνουμε, για να αποκτήσουμε ακόμα και ένα αυτοκίνητο πόλης. Συνεπώς δικαιούμαστε να έχουμε την απαίτηση ως καταναλωτές να είναι τέλειο το «προϊόν» που αγοράζουμε. Εν ολίγοις πιστεύω ότι ούτε αμαυρώνεται άλλα ούτε ενισχύεται η εικόνα μιας αυτοκινητοβιομηχανίας πραγματοποιώντας ανακλήσεις.
-
Εξαρτάται απο τον κατασκευαστή που ανακαλεί και την πρότερη φήμη του.
Π.χ αν ανακαλέσει η Mercedes θα πουμε 'πάει χάλασε κι αυτή',αν ανακαλέσει η Renault θα το θεωρήσουμε φυσιολογικό και δεν θα μας εκπλήξει αντιθέτως θα πούμε μπράβο που σκέφτεται υπεύθυνα τους πελάτες της.Ετσι λοιπόν οι ανοχές του αγοραστή για τις ανακλήσεις έχουν να κάνουν και με το τι περιμένει απο τον κατασκευαστή μιας συγκεκριμένης μάρκας αυτοκινήτων.Ωστόσο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή μας μάλλον αμαυρώνουν την εικόνα του κατασκευαστή και του προμηθευτή του ασχέτως μάρκας και κόστους κτήσεως. -
Κατ' εμέ σε καμία περίπτωση δεν αμαυρώνεται η εικόνα της εταιρείας. Διότι η ανάκληση σημαίνει ότι η εταιρεία είναι διατεθιμένη να υποστει όλα τα αρνητικά (από αρνητική δημοσιότητα, μέχρι το τεράστιο οικονομικό κόστος) επειδή σέβεται τους πελάτες της και αναγνωρίζει τα λάθη της. Και θεωρώ πολύ σημαντικό για μια εταιρεία να σέβεται τους πελάτες της.
Ακόμα και αν μιλάμε για σοβαρό πρόβλημα (πχ. αναφέρθηκε το Ford Pinto) η άποψή μου ισχύει. Εκτός κι αν αποδειχθεί ότι η εταιρεία εν γνώση της έθεσε ένα επικίνδυνο όχημα στην κυκλοφορία (που είναι και η περίπτωση του Pinto). Στην περίπτωση αυτή θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να του βάλω φωτιά ο ίδιος και να μην ξαναγοράσω αυτοκίνητο από αυτούς
Αλλά εάν από λάθος και άγνοια του προβλήματος βγήκε ένα τέτοιο μοντέλο στην παραγωγή, θα είναι θετικό για εμένα αν βγει το εργοστάσιο και πει 'κάναμε μια μαλ#$* και σας παρακαλώ ελάτε να την διορθώσουμε χωρίς κόστος για εσάς'.
Δείτε και την Α-Klass. Παρόλο που μιλάμε για μια κατάσταση αρκετά επικίνδυνη (ακόμα κι αν δεν ήταν έτσι όπως παρουσιάστηκε, που δεν ήταν, η φήμη βγήκε και το κακό έγινε) και οι πωλήσεις της επηρρεάστηκαν για λίγο, μετά από ένα διάστημα ανέβηκαν στα 'φυσιολογικά' επίπεδα.
-
Συμφωνώ με το markvag.Οι ανακλήσεις επηρεάζουν αρνητικά από ψυχολογικής άποψης.Θα πρέπει,όμως,να ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο και να δεχτούμε πως η εταιρεία έδειξε υπευθυνότητα και θέλησε να εξυπηρετήσει τους πελάτες της.Μερικές ατέλειες φαίνονται ύστερα από αρκετή χρήση,οπότε ίσως να μην ήταν απλό το πρόβλημα για να εντοπιστεί στις δοκιμές που γίνονται πριν βγει ένα μοντέλο στην κυκλοφορία.Θυμάστε το θέμα του δακτυλίου στο ρεζερβουάρ των Opel,που ήταν απαραίτητο για να αποφευχθεί ανάφλεξη;Σημαντικό ζήτημα,έκανε πάταγο,αλλά νομίζω πως άνοιξε το δρόμο και σε άλλες εταιρείες να παραδεχθούν τα λάθη τους.
-
Η Ρενώ ανακάλεσε τις Laguna 1.6 & 1.8 πέρυσι λόγω του οτι παρατηρήθηκε σε ορισμένα απο αυτά τα μοντέλα,απότομη επιτάχυνση χωρίς ο οδηγός να πατάει γκάζι,σε πολύ χαμηλές συνθήκες θερμοκρασίας.Το πρόβλημα λύθηκε με επαναπρογραμματισμό εγκεφάλου,όμως ήταν αρκετά σοβαρό και με απρόβλεπτες συνέπειες...
Ετσι κι εγω οδηγήθηκα στο σερβις αφού μου ήλθε πρώτα ατομική ειδοποίηση σε πολύ ευγενικό και καθησυχαστικό ύφος.Παρόλα αυτά διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για τα ηλεκτρονικά συστήματα και τους κινδύνους που επιφυλάσσουν οι δυσλειτουργίες τους και σίγουρα μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει οπωσδήποτε η Ρενώ στο συγκεκριμένο ζήτημα,άσχετα με τις καλές της προθέσεις! -
για να ειναι κατι ελλατωματικο καποιος δεν εκανε καλα τη δουλεια του οποτε οταν δινεις εκατομμυρια το θεωρω απαραδεκτο..
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Κατ' εμέ σε καμία περίπτωση δεν αμαυρώνεται η εικόνα της εταιρείας. Διότι η ανάκληση σημαίνει ότι η εταιρεία είναι διατεθιμένη να υποστει όλα τα αρνητικά (από αρνητική δημοσιότητα, μέχρι το τεράστιο οικονομικό κόστος) επειδή σέβεται τους πελάτες της και αναγνωρίζει τα λάθη της. Και θεωρώ πολύ σημαντικό για μια εταιρεία να σέβεται τους πελάτες της.H εταιρεία που αυξάνει την περίοδο δοκιμών των προϊόντων της και καθυστερεί να κυκλοφορήσει ένα νέο μοντέλο για να βεβαιωθεί ότι δε θα υπάρχουν προβλήματα νεότητας δε θεωρείτε ότι σέβεται περισσότερο τους πελάτες της από αυτή που το κυκλοφορεί νωρίτερα και τους ταλαιπωρεί μετά με ανακλήσεις για να το φτιάξει;
Να φέρω ένα άλλο παράδειγμα - αν σας πουλήσει κάποιος έναν φορητό υπολογιστή για να κάνετε τη δουλειά σας και αργότερα έρθει και σας πει ότι αν το δουλεύετε πάνω από 8 ώρες συνεχόμενα μπορεί να τα φτύσει, αλλά 'μην ανησυχείτε, θα το λύσουμε το πρόβλημα', αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά την εικόνα της αξιοπιστίας που έχει το προϊόν και η εταιρεία στα μάτια σας; Χώρια την ταλαιπωρία, την οποία εσείς δεν αξίζετε.
Έτρεχε μια φίλη μου να πάει για έλεγχο το Punto της (το καινούριο το 1.4-16v) μετά από τηλεφώνημα από την αντιπροσωπία ότι το ABS μπορεί να είναι 'κακή παρτίδα', παίρνοντας άδεια από τη δουλειά της. Τελικά ο έλεγχος έδειξε ότι ήταν μια χαρά. Τι να σκεφτεί, 'μπράβο τους που ενδιαφέρονται να δούν αν αυτό που μου πούλησαν είναι ελατωματικό ή όχι' ή 'τι το πλήρωσα χρυσό αν είναι να με τρέχουν στο συνεργείο;'...
Εγώ θα σκεφτόμουν το δεύτερο, εκτός ίσως κι αν διατίθονταν να αναλάβουν ΟΛΗ την ταλαιπωρία οι της αντιπροσωπίας. Τα service packs δεν νομίζω ότι είναι το ίδιο πράγμα και σίγουρα δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση, εκτός ίσως κι αν βελτιώνουν κάτι και όχι απλά διορθώνουν προβλήματα.
-
[list:12gzqrlf]Οι ανακλησεις που καλειτε να δημοσιοποιησει μια εταιρια, ανεβαζουν σημαντικα το image της και ταυτοχρονα δειχνουν(αλλα και πρατουν) οτι σεβονται τον καταναλωτη.Κανενα τεστ διαρκειας, πριν βγει το αυτοκινητο στην παραγωγη,δεν μπορει να εξισωθει με την 'πραγματικη' περιοδο χρησης.[/list:u:12gzqrlf][list:12gzqrlf]Τωρα, το ποσο εκτιματε το θεμα της ανακλησης, αυτο νομιζω εινααι θεμα 'επιπεδου' αλλα και ενημερωσης, του καταναλωτη της καθε χωρας.Και δυστιχως δεν συγκαταλεγομαστε στους ενημερωμενους λαους, απλα εχουμε το χαρισμα να εξαπολυουμε ευθυνες κανοντας παντα μονο κριτικη, χωρις να προσφερουμε τιποτα![/list:u:12gzqrlf]
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
Οι ανακλησεις που καλειτε να δημοσιοποιησει μια εταιρια, ανεβαζουν σημαντικα το image της και ταυτοχρονα δειχνουν(αλλα και πρατουν) οτι σεβονται τον καταναλωτη
............το ποσο εκτιματε το θεμα της ανακλησης, αυτο νομιζω εινααι θεμα 'επιπεδου' αλλα και ενημερωσης, του καταναλωτη της καθε χωρας.Και δυστιχως δεν συγκαταλεγομαστε στους ενημερωμενους λαους, απλα εχουμε το χαρισμα να εξαπολυουμε ευθυνες κανοντας παντα μονο κριτικη, χωρις να προσφερουμε τιποτα!
Οπότε τι πρέπει να κάνουμε; Nα εκτιμάμε περισσότερο μια εταιρεία της οποίας τα προϊόντα δε βγάζουν προβλήματα διότι το quality control είναι πολύ υψηλού επιπέδου ή μια εταιρία που μας καλεί κάθε τόσο για να μας διορθώσει ελατωματικά εξαρτήματα που έτυχε (...) να φέρουν τα μοντέλα της;
Αλλο παράδειγμα: Αν έχεις να διαλέξεις συνεργάτη για μια δουλειά, προτιμάς αυτόν που κάνει μ@λ@κίες και μετά το λέει και τρέχει να τις διορθώσει ή αυτόν που κάνει εξαρχής σωστά τη δουλειά του; Θέμα 'επιπέδου' και ενημέρωσης; Δε νομίζω.
Αν πάντως ισχύει το δεύτερο, και ο κόσμος υποκύψει σε αυτού του είδους τη 'λογική' σύντομα προβλέπω οι περισσότερες εταιρείες - άν όχι όλες - να το χρησιμοποιούν για κόλπο marketing ώστε να δηλώσουν ότι 'ενδιαφέρονται'...
Υ.Γ. Δεν τίθεται θέμα 'εξαπόλυσης ευθυνών κάνοντας πάντα κριτική χωρίς να προσφέρουμε τίποτα', τουλάχιστον όχι από τους ανθρώπους των οποίων το έργο, το χαρακτήρα και τις εμπειρίες γνωρίζω σε προσωπικό επίπεδο και με βάση αυτά - και τα δικά μου - διαμορφώνω τις απόψεις μου.
-
Ο χρήστης Michelle έγραψε:
Οι ανακλησεις που καλειτε να δημοσιοποιησει μια εταιρια, ανεβαζουν σημαντικα το image της και ταυτοχρονα δειχνουν(αλλα και πρατουν) οτι σεβονται τον καταναλωτη
............το ποσο εκτιματε το θεμα της ανακλησης, αυτο νομιζω εινααι θεμα 'επιπεδου' αλλα και ενημερωσης, του καταναλωτη της καθε χωρας.Και δυστιχως δεν συγκαταλεγομαστε στους ενημερωμενους λαους, απλα εχουμε το χαρισμα να εξαπολυουμε ευθυνες κανοντας παντα μονο κριτικη, χωρις να προσφερουμε τιποτα!
Οπότε τι πρέπει να κάνουμε; Nα εκτιμάμε περισσότερο μια εταιρεία της οποίας τα προϊόντα δε βγάζουν προβλήματα διότι το quality control είναι πολύ υψηλού επιπέδου ή μια εταιρία που μας καλεί κάθε τόσο για να μας διορθώσει ελατωματικά εξαρτήματα που έτυχε (...) να φέρουν τα μοντέλα της;
Αλλο παράδειγμα: Αν έχεις να διαλέξεις συνεργάτη για μια δουλειά, προτιμάς αυτόν που κάνει μ@λ@κίες και μετά το λέει και τρέχει να τις διορθώσει ή αυτόν που κάνει εξαρχής σωστά τη δουλειά του; Θέμα 'επιπέδου' και ενημέρωσης; Δε νομίζω.
Αν πάντως ισχύει το δεύτερο, και ο κόσμος υποκύψει σε αυτού του είδους τη 'λογική' σύντομα προβλέπω οι περισσότερες εταιρείες - άν όχι όλες - να το χρησιμοποιούν για κόλπο marketing ώστε να δηλώσουν ότι 'ενδιαφέρονται'...
Υ.Γ. Δεν τίθεται θέμα 'εξαπόλυσης ευθυνών κάνοντας πάντα κριτική χωρίς να προσφέρουμε τίποτα', τουλάχιστον όχι από τους ανθρώπους των οποίων το έργο, το χαρακτήρα και τις εμπειρίες γνωρίζω σε προσωπικό επίπεδο και με βάση αυτά - και τα δικά μου - διαμορφώνω τις απόψεις μου.
[list:3bu57vcp]Αγαπητη Michelle η αποψη μου στο συγκεκριμενο θεμα,ειναι γενικη και δεν αποτελει απαντηση προς το κειμενο σου.Αλοιμονο![/list:u:3bu57vcp][list:3bu57vcp]Στο θεμα των ανακλησεων τωρα, να τα παρουμε λιγο 'αναποδα'.[/list:u:3bu57vcp][list:3bu57vcp]Μια εταιρια οπως πχ η Lada, η οποια δεν ανακοινωνει ποτε ανακληση, τι σημαινει?Οτι αυτη η εταιρια σεβεται τον πελατη της? Απο εκει και περα, ΚΑΜΙΑ εταιρια δεν γινεται να ξεφυγει απ το λεγομενο 'ανθρωπινο λαθος'.Ας το παρουμε και λιγι προσωπικα.Εστω οτι εχεις μια βιοτεχνια η οποια βγαζει..............καρφιτσες.Πιστευεις οτι εφ ορου ζωης το μηχανημα που παραγει, για οποιονδηποτε λογο δεν θα παρουσιασει ελατωματικη παρτιδα?Δεν γινεται πρακτικα.Ναι μεν ο ελεγχος ελαχιστοπιει το ελατωμα, αλλα ποτε δεν προκειτε αυτο εκλειψει οσο υπαρχει ανθρωπος.Απο εκει και περα ειναι θεμα σεβασμου, το πως θα το αντιμετωπισει το καθε εργοστασιο.Και μιλαμε για καρφιτσες!!!!!Για φαντασου το αυτοκινητο![/list:u:3bu57vcp][list:3bu57vcp]Το θεμα 'επιπεδου και ενημερωσης' ειναι ενα πολυ μεγαλο κεφαλαιο, ριξε μια ματια ομως στους αγοραστες πχ της ευρωπης(σε ολα τα προιοντα) και συγκρινε με τη δικη μας νοοτροπια, και θα καταλαβεις τι εννοω [/list:u:3bu57vcp]
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
να τα παρουμε λιγο 'αναποδα' Μια εταιρια οπως πχ η Lada, η οποια δεν ανακοινωνει ποτε ανακληση, τι σημαινει? Οτι αυτη η εταιρια σεβεται τον πελατη της?ΑΝ τα προϊόντα της είναι πραγματικά αξιόπιστα σε σχέση με τις προδιαγραφές που διαφημίζουν (όχι άφθαρτα στο πέρασμα του χρόνου!!) τότε ΝΑΙ, αυτό σημαίνει. Αν δεν έχει λόγο για ανάκληση, έχει κάνει καλά τη δουλειά της. Ισχύει για χιλιάδες προϊόντα. Σίγουρα πάντως δεν ισχύει το ανάποδο, ότι όποιος δεν ανακοινώνει ανάκληση (ανεξαρτήτως ποιότητας προϊόντων) μας γράφει στα παλιά του τα παπούτσια!
Απο εκει και περα, ΚΑΜΙΑ εταιρια δεν γινεται να ξεφυγει απ το λεγομενο 'ανθρωπινο λαθος'. Ας το παρουμε και λιγι προσωπικα. Εστω οτι εχεις μια βιοτεχνια η οποια βγαζει..............καρφιτσες.Πιστευεις οτι εφ ορου ζωης το μηχανημα που παραγει, για οποιονδηποτε λογο δεν θα παρουσιασει ελατωματικη παρτιδα? Δεν γινεται πρακτικα. Ναι μεν ο ελεγχος ελαχιστοπιει το ελατωμα, αλλα ποτε δεν προκειτε αυτο εκλειψει οσο υπαρχει ανθρωπος.Απο εκει και περα ειναι θεμα σεβασμου, το πως θα το αντιμετωπισει το καθε εργοστασιο.Και μιλαμε για καρφιτσες!!!!!
Για να καταλάβω... δηλαδή πιστεύεις ότι ΟΛΑ τα εργοστάσια θα έπρεπε να ανακαλούν τα προϊόντα τους εκ των υστέρων και να τα ελέγχουν για ελαττωματικές 'παρτίδες' κατόπιν πώλησής τους;... Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνω εγώ από τα όσα γράφεις.
Μην ξεχνάς τους λόγους για τους οποίους γίνεται μια ανάκληση. Δε μιλάμε για θέματα φυσιολογικής φθοράς ενός προϊόντος (τίποτα δε ζει αιώνια) ή ότι μία στις τόσες καρφίτσες, σπίρτα, οδοντογλυφίδες κλπ θα είναι εκτός προδιαγραφών (so what?) αλλά για θέματα σωστής λειτουργίας και ασφάλειας του συνόλου που λέγεται αυτοκίνητο και του οδηγού του.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Με τίποτα δεν ισχύει το ότι οι εταιρείες που ανακοινώνουν ανακλήσεις είναι πιο αξιόπιστες και 'σοβαρές' από αυτές που βγάζουν σωστά (ποιοτικά) προϊόντα - μην τρελαθούμε!... Η αξιοπιστία και η σοβαρότητα κρίνονται κατά πρώτο λόγο από το προϊόν και από το κατά πόσον αυτό δουλεύει όπως ορίζουν οι προδιαγραφές του και ύστερα από το 'ενδιαφέρον' (κατόπιν εορτής) της εταιρείας.
Το θεμα 'επιπεδου και ενημερωσης' ειναι ενα πολυ μεγαλο κεφαλαιο, ριξε μια ματια ομως στους αγοραστες πχ της ευρωπης (σε ολα τα προιοντα) και συγκρινε με τη δικη μας νοοτροπια, και θα καταλαβεις τι εννοω
Επειδή μου είναι λίγο δύσκολο να 'ρίξω μια ματιά και να καταλάβω', τι ακριβώς είναι αυτό που κάνουν καλύτερα από μας οι αγοραστές της Ευρώπης (και ίσως όχι μόνο); O Άγγλος (ή και ο Αμερικάνος) που αγοράζει κάτι - π.χ. ένα φορητό PC, μια και το ανέφερα πιο πάνω, ή ένα cd player αρκεί να το πάει πίσω μέσα στις επόμενες μέρες της αγοράς, και να δηλώσει δυσαρεστημένος (ή να γκρινιάξει!) και παίρνει τα λεφτά του πίσω στο ακέραιο. Το έχω κάνει, παρότι ξένη στη χώρες αυτές, και κανείς δεν κάθισε να μου πει 'μα', 'ξέρετε εμείς δεν' κλπ... Αυτό, γιατί έχουν ασχοληθεί αρκετά παραπάνω από εμάς με τα δικαιώματα των καταναλωτών και το νομικό τους πλαίσιο δεν κωλυσιεργεί, και ο καθένας ξέρει ότι αν έχει αποδείξεις μπορεί άνετα να τραβήξει μήνυση στο μαγαζί ή την εταιρία που του πούλησε το τάδε και να την τρέχει, ενώ εδώ αγοράζουμε και νομίζουμε ότι μας κάνουν και χάρη! Αν κάτι τέτοιο εννοείς μιλώντας για 'επίπεδο' (χωρίς να ισχύει για το σύνολο, φυσικά, των Ελλήνων!)... πάσο!
-
Ο χρήστης Michelle έγραψε:
ΑΝ τα προϊόντα της είναι πραγματικά αξιόπιστα σε σχέση με τις προδιαγραφές που διαφημίζουν (όχι άφθαρτα στο πέρασμα του χρόνου!!) τότε ΝΑΙ, αυτό σημαίνει. Αν δεν έχει λόγο για ανάκληση, έχει κάνει καλά τη δουλειά της. Ισχύει για χιλιάδες προϊόντα. Σίγουρα πάντως δεν ισχύει το ανάποδο, ότι όποιος δεν ανακοινώνει ανάκληση (ανεξαρτήτως ποιότητας προϊόντων) μας γράφει στα παλιά του τα παπουτσια
[list:2mvv52qw]Προιοντα κατηγοριας 'lada' ειναι εξ αρχης για τα πανυγηρια.Το οτι δεν ανακοινωνουν ανακλησεις δε σημαινει οτι σεβονται και το πελατολογιο τους.Η αγορα ενος lada προυποθετει και ενικοιαση συνεργειου.Μακροζωωια μπορει να εχει αλλα θα εχει πλρωσει σε μια δεκαετια την αξια του στο 20 πλασιο.[/list:u:2mvv52qw]>Για να καταλάβω... δηλαδή πιστεύεις ότι ΟΛΑ τα εργοστάσια θα έπρεπε να ανακαλούν τα προϊόντα τους εκ των υστέρων και να τα ελέγχουν για ελαττωματικές 'παρτίδες' κατόπιν πώλησής τους;... Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνω εγώ από τα όσα γράφεις.
Μην ξεχνάς τους λόγους για τους οποίους γίνεται μια ανάκληση. Δε μιλάμε για θέματα φυσιολογικής φθοράς ενός προϊόντος (τίποτα δε ζει αιώνια) ή ότι μία στις τόσες καρφίτσες, σπίρτα, οδοντογλυφίδες κλπ θα είναι εκτός προδιαγραφών (so what?) αλλά για θέματα σωστής λειτουργίας και ασφάλειας του συνόλου που λέγεται αυτοκίνητο και του οδηγού του.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Με τίποτα δεν ισχύει το ότι οι εταιρείες που ανακοινώνουν ανακλήσεις είναι πιο αξιόπιστες και 'σοβαρές' από αυτές που βγάζουν σωστά (ποιοτικά) προϊόντα - μην τρελαθούμε!... Η αξιοπιστία και η σοβαρότητα κρίνονται κατά πρώτο λόγο από το προϊόν και από το κατά πόσον αυτό δουλεύει όπως ορίζουν οι προδιαγραφές του και ύστερα από το 'ενδιαφέρον' (κατόπιν εορτής) της εταιρείας.
[list:2mvv52qw]Μπορεις να μου πεις ΜΙΑ σοβαρη εταιρια που στα χρονικα της, δεν εχει βγαλει απ την γραμμη παραγωγης ελατωματικο προιον?Αλλο ελατωματικο και αλλο αξιοπιστια και αντοχη στο χρονο.[/list:u:2mvv52qw][list:2mvv52qw]Η mitsubishi εαν θυμασαι, απεκρυπτε προβληματα επι σειρα ετων, οπου το αποτελεσμα ηταν η πτωση στο χρημ,ατιστηριο και η τελικα η εξαγορα της απ την daimler [/list:u:2mvv52qw]>Επειδή μου είναι λίγο δύσκολο να 'ρίξω μια ματιά και να καταλάβω', τι ακριβώς είναι αυτό που κάνουν καλύτερα από μας οι αγοραστές της Ευρώπης (και ίσως όχι μόνο); O Άγγλος (ή και ο Αμερικάνος) που αγοράζει κάτι - π.χ. ένα φορητό PC, μια και το ανέφερα πιο πάνω, ή ένα cd player αρκεί να το πάει πίσω μέσα στις επόμενες μέρες της αγοράς, και να δηλώσει δυσαρεστημένος (ή να γκρινιάξει!) και παίρνει τα λεφτά του πίσω στο ακέραιο. Το έχω κάνει, παρότι ξένη στη χώρες αυτές, και κανείς δεν κάθισε να μου πει 'μα', 'ξέρετε εμείς δεν' κλπ... Αυτό, γιατί έχουν ασχοληθεί αρκετά παραπάνω από εμάς με τα δικαιώματα των καταναλωτών και το νομικό τους πλαίσιο δεν κωλυσιεργεί, και ο καθένας ξέρει ότι αν έχει αποδείξεις μπορεί άνετα να τραβήξει μήνυση στο μαγαζί ή την εταιρία που του πούλησε το τάδε και να την τρέχει, ενώ εδώ αγοράζουμε και νομίζουμε ότι μας κάνουν και χάρη! Αν κάτι τέτοιο εννοείς μιλώντας για 'επίπεδο' (χωρίς να ισχύει για το σύνολο, φυσικά, των Ελλήνων!)... πάσο!
[list:2mvv52qw]Το διανοητικο επιπεδο του Ελληνα ειναι τετοιο, που αγορα VW Taro εχοντας την εντυπωση οτι ειναι............Γερμανικο.Φανατιζεται κι απο πανω συνηγορωντας και ο πωλητης.Αντιθετα στη Γερμανια στο λενε εξ αρχης.................'ξερετε Κυριε..........ειναι Γιαπωνεζικο[/list:u:2mvv52qw][list:2mvv52qw]Το διανοητικο επιπεδο του Ελληνα τον κανει να αγοραζει agila κατασκευασμενο εξ Ιαπωνιας επιμενωντας οτι ειναι...........Γερμανικο[/list:u:2mvv52qw][list:2mvv52qw]Η εξυπναδα του Ελληνα, αγοραζει ηλεκτρικες συσκευες.............bosch με την υπογραφη...........Πιτσος.Οχι συναρμολογηση απ τον Πιτσο, αλλα καθαρα Ελληνικο πληρωνωντας σε τιμη...........Γερμανικη.[/list:u:2mvv52qw][list:2mvv52qw]Στο θεμα της εγγυησης και αντικαταστασης, αυτο απαγορευεται, και αν καποιος σου αντικαταστησει το προιον, το κοστος βαρυνει τον πωλητη της λιανικης.Καθε προιον εχει εναν και μοναδικο αριθμο παραγωγης, ο οποιος δεν αντικαθισταται.Η εξυπναδα μας 0μως μας κανει σε αυτην την περιπτωση να αγνοουμε ενα βασικο γεγονος.[/list:u:2mvv52qw][list:2mvv52qw]Αυτο που εν τελει εσυ θα γυρισεις πισω, το εργοστασιο θα το πεταξει?Φυσικα και οχι.Θα το επισκευασει και θα το ξαναπουλησει ως καινουριο(και ειναι καινουριο ).Παλι εσυ δε θα το παρεις?Μπορει οχι το συγκεκριμενο αλλα σιγουρα θα την πατησεις καπου αλλου.Αλυσιδα ειναι ολα, αρα μην εχουμε την απαιτηση μονον εμεις να θελουμε την αντικατασταση με καινουριο.Αυτο που θα παρει ο αλλος το οποιο επεστρεψες εσυ και διορθωθηκε το ελατωμα ισως δουλεψει και μια ζωη απροβληματιστα.Απλα μενουμε με τον πανικο[/list:u:2mvv52qw][list:2mvv52qw]Εαν εσυ ειχες μια γραμμη παραγωγης, τι πιστευεις?Οτι θα παρηγαγες εφ ορου ζωης χωρις ελατωματικη παρτιδα?Οποιος πετυχει κατι τετοιο, μαλλον εχει φτασει το απολυτο, αρα ειναι περιτο να μιλαμε για εξελιξη[/list:u:2mvv52qw]
Ανακλήσεις.