Φόρος με διπλή ταρίφα στα ακίνητα
Κρυφό καπέλο για δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες από το χαράτσι του νέου φόρου κατοχής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης
Με κρυφό καπέλο θα πληρώσουν περίπου δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες το χαράτσι του νέου φόρου κατοχής ακινήτων.
Στα ψιλά γράμματα του φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ελάχιστος φόρος κατοχής ακινήτων 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, που για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, κυρίως για όσους έχουν ακίνητα ως δεύτερη κατοικία σε περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες, αυξάνει σημαντικά τον φόρο κατοχής σε σχέση με τον βασικό συντελεστή υπολογισμού του φόρου 0,1% επί της αντικειμενικής.
Πρόκειται για ένα από τα μέτρα, το οποίο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, οδηγεί ουσιαστικά σε σημαντική ελάφρυνση όσων κατέχουν σημαντική ακίνητη περιουσία και σε μεγάλες επιβαρύνσεις για τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες.
Ανεπαρκές όριο
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον φόρο κατοχής, παρά τις διακηρύξεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, δεν γλιτώνουν και χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μόνο μία κατοικία, αφού θεσπίζεται αφορολόγητο 300.000 ευρώ για την κύρια κατοικία το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται ανεπαρκές για την απαλλαγή από τον φόρο.
Μεγάλοι κερδισμένοι
Μεγάλοι κερδισμένοι των αλλαγών είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες και κυρίως οι εύποροι φορολογούμενοι που αγοράζουν πανάκριβα ακίνητα. Σε αυτό συμβάλλουν μέτρα όπως η κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης της πρώτης κατοικίας επιφάνειας έως και 200 τετραγωνικά μέτρα ανεξαρτήτως αξίας και η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών με αντικατάστασή τους από τέλος 1% επί της αντικειμενικής αξίας.
Μεγάλος κερδισμένος θα είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από τον φόρο κάτοψης ακινήτων κατά 890 εκατ. ευρώ.
Τι προβλέπει
Ειδικότερα, το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει: ● την επιβολή ενιαίου τέλους ακινήτων με βασικό συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων (κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου, οικόπεδα εντός σχεδίου κ.λπ.) που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Ο φόρος θα είναι ετήσιος και θα υπολογιστεί με βάση όσα ακίνητα έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας Ε9 το 2005 και τα επόμενα χρόνια ● θεσπίζεται ελάχιστο για το ενιαίο τέλος ακινήτων 1 ευρώ ανά τετραγωνικό για όλα τα κτίσματα (διαμερίσματα, εξοχικά, μονοκατοικίες, καταστήματα κ.λπ.) που βρίσκονται σε οικισμούς της χώρας με πληθυσμό άνω των 1.000 κατοίκων. Με άλλα λόγια, η ελάχιστη αντικειμενική αξία που θεσπίζει η Εφορία για τον υπολογισμό του φόρου κατοχής ακινήτων ορίζεται στα 1.000 ευρώ (0,1% των 1.000 ευρώ ισούται με 1 ευρώ ανά τετραγωνικό). Αυτό σημαίνει ότι σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας, κυρίως στην περιφέρεια και στις περιοχές της Αττικής με χαμηλής αντικειμενικής αξίας ακίνητα, αλλά και στα ακίνητα μεγάλης ηλικίας ο φόρος κατοχής επιβάλλεται με καπέλο σε σχέση με τον βασικό συντελεστή υπολογισμού του τέλους 0,1% της αντικειμενικής. Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος (που δεν είναι κύρια κατοικία του) 100 τ.μ. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, αντικειμενικής αξίας 75.000 ευρώ, θα έπρεπε με βάση το συντελεστή 0,1% να «χρεωθεί» με ετήσιο φόρο κατοχής 75 ευρώ. Αντ΄ αυτού και λόγω της θέσπισης ελάχιστου φόρου 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα «χρεωθεί» με 100 ευρώ (κρυφή επιπλέον επιβάρυνση 25 ευρώ).
- από τον φόρο κατοχής ακινήτων εξαιρείται η κύρια κατοικία κάθε νοικοκυριού επιφάνειας έως 200 τετραγωνικά (το όριο προσαυξάνεται κατά 25 τ.μ. για καθένα από το τρίτο παιδί και τα επόμενα) ή αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ. Ειδικά για το 2008, πρώτη χρονιά επιβολής του φόρου, θα ισχύσει μόνο το αφορολόγητο όριο των 300.000
ευρώ και θα αφαιρεθεί για τον υπολογισμό του φόρου από την αξία της κατοικίας με την υψηλότερη αντικειμενική αξία που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος.
ΦΚΑ αντί ΦΜΑΠ
Με τη θέσπιση του αφορολόγητου ορίου ουσιαστικά το υπουργείο επιβάλλει φόρο και σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους μόνο την κύρια κατοικία τους. Αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Αττικής με μέση και υψηλή αντικειμενική αξία. Για παράδειγμα, θα καταβάλλουν φόρο όσοι έχουν κύρια κατοικία επιφάνειας άνω των 150 τ.μ. σε περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, όπως είναι ορισμένες γειτονιές στα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή και το Μαρούσι. ● Η κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αντικειμενικής αξίας 700.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2.192 ευρώ, ενώ το 2008 θα καταβάλει φόρο κατοχής ακινήτων 700 ευρώ, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 1.492 ευρώ! ● από τον Φόρο Κατοχής Ακινήτων εξαιρούνται τα αγροτεμάχια, τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, οι δασικές εκτάσεις.
● ο συντελεστής υπολογισμού του Φόρου Κατοχής για τα ακίνητα που ανήκουν σε επιχειρήσεις καθορίζεται σε 0,6%, ενώ για αυτά που ιδιοχρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις ορίζεται σε 0,1%.
● με συντελεστή 0,1% θα φορολογούνται και τα ακίνητα της λεγόμενης εκκλησιαστικής περιουσίας.
● όσοι είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους εντός του 2007 θα πρέπει να τις δηλώσουν το αργότερο έως τις 25 Φεβρουαρίου με ειδικό έντυπο στην Εφορία.
●τον Φόρο Κατοχής Ακινήτων θα καταβάλλουν όχι μόνον οι επικαρπωτές των ακινήτων (οι οποίοι εισπράττουν και τα σχετικά εισοδήματα από την εκμετάλλευση των ακινήτων) αλλά και οι ψιλοί κύριοι με βάση την αξία κάθε εμπράγματου δικαιώματος.